- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #69899 üzenetére
1: DD módban 1:1-ben kitolja a képfájlt az eszközre. Ennek a végeredménye biztosan működik, célszerű ezt használni. Utána rufus progi vissza tudja formázni eredeti fájlrendszerre.
2: ha tudsz róla bootolni akkor lehet, de lassú lesz.
3: igen, de oda tartoznak pl egyes codec-ek is, de disztrója válogatja mit sorol ide.
4: ha megy minden, akkor megy minden. Ezért van a live mód, mikor bebootolsz a telepítő pendriveról, ott már látszik, hogy minden megy-e. Célszerű USB3-as pen-t használni.
5: az Uborka és a Mint az úgymond naptári disztró. Mikor kijön új verzió, akkor arra tudsz verziót frissíteni. Uborkából a nem LTS verziók jönnek gyakran, de azokat inkább csak tapasztaltabbaknak tudom javasolni, azok kevésbé teszteltek, mint az LTS kiadások, csak azok meg régebbi csomagokkal vannak megáldva. Ezen a vonalon inkább a Mint-et javaslom. -
törölt tag
Sziasztok.
Elszantam magam, hogy feltelepitek egy Linux-ot a laptopomra.
Zorin OS vagy Mint esetleg Ubuntu lesz a befuto, de az elobbi valahogy nekem jobban tetszik.
Sosem hasznaltam meg Linux-ot de rengeteg videot neztem mindkettorol illetve a telepitesrol, Virtula Box meg hasonlokrol. Szoval valamennyire kepben vagyok mar. Viszont van egy-ket dolog amire nem taltam valaszt es remelem ti tudtok segiteni. Vagjunk is bele.
1. Tudom, hogy RUFUS-t kell haszanlni hogy azzal tudjam pendrive-ra irni a linuxot es arrol telepiteni majd kesobb. Viszont itt van homalyos resz. Pl. a File system valaki FAT32-on (deafult-on) hagyta valaki NTFS-re valtotta.
Ti melyiket javasoljatok es miert?
Write ISO image mode-ban vagy write DD image modban javasoljatok a pendrive-ra irni?
Egyaltalan mi a kulonseg?
2. Pendrive helyett nem lehet haszanli memori kartyat? Ott hever egy-ket darab a polcon es bele tudnam tenni egy atalakitoba es ugy bedugni USB-sen. Az ugy nem jo?
3. Telepiteskor minden drivert feltesz a gepre ha engedelyezem, hogy 3rd party dolgokat is feltegyen?
4. Mikor minden fent van honnan fogom tudni, hogy minden mukodik-e? Van esetleg valami kommand vagy app amit tudok futtatni es leellenoriz mindent es szol esetleg hogy valami hoanyzik?
5. Az UBUNTU odlalan a verzioknal odairjak meddig jonnek az adott verziora frissitesek. De azt sehol sem talalom, hogy mi tortenik utana? Ujra kell huzni a rendszert az uj verzioval vagy csak siman update gomb es frissiti magat? Ez nem vilagos.Ja amugy egy Lenovo Yoga S730
Intel Core i7
16GB RAM, 256GB ROM
Erre telepitenek. Remelem kompatibilis.Remelem tudtok segiteni ezekben a kerdesekben.
Koszi.
-
789
csendes tag
válasz
leviske #69892 üzenetére
Pedig a "ln -s" kb. ilyesmire lett feltalálva.
A 0-1-2-3-4 a fejlesztési változatot jelöli. A libssl.so-ra támaszkodó programokba bele van irva (hard code), hogy keresse a libssl.so kapcsot, erre van a jelképes kapocs, ami mindig ugyanaz.Nyugodtan belirogathat bárki a lib64-be, de ha nem, ott van a /usr/local ami kifejezetten a felhasználónak lett odatéve.
-
szucstom
őstag
Sziasztok!
Rendszerindítással kapcsolatos problémám van. Van 2 SSD a gépemben, mindkét SSD-n külön-külön felpakolva a win és a linux (manjaro). Utóbbit úgy telepítettem fel, hogy a windows mellé opciót választottam, de meghajtónak a másodlagos ssd került beállításra. Szépen fel is ment minden, működik mind2 rendszer, viszont cask úgy tudok váltani a két OS között, ha az F12-vel előhozom a multiboot menüt, kiválasztom a Linuxot. Ekkor meg bejön a linux által felpakolt grub menü. Tudtok esetleg arra megoldást, hogy a multiboot kikerülésével automatikusana linux féle grub menü jelenjen meg?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Annak van valami történelmi oka, hogy library fájlok miért kapnak plusz egy számot is a kiterjesztésük után (pl. libssl.so.1.1)? Illetve van arra kulturált megoldás, hogy lenyelessem fordítóval akkor is, ha a projekt alap néven (pl. libssl.so) formában igényelné?
A ln -s nem tűnik megfelelő megoldásnak, mert sok lib esetében már fárasztó. Meg nem is tudom mennyire természetes, hogy a user beleszemetel a lib/lib64 könyvtárba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
AeSDé Team #69890 üzenetére
Megoldható, ha ismered az fstab fájlt és van egy live képes disztró alól be tudsz lépni egy másikba. Többnyire minden benne van a téma összefoglalóban, ehhez neked partíciót kell klónoznod, majd live rendszer alól belépni a klónozott rendszerbe, ahol átszerkeszted az fstab bejegyzéseket. Ez után egy update-grub a másik rendszerről megoldja a bootmenüt. Röviden.
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Van a gépemben két SATA SSD, két egymástól teljesen függetlenül telepített rendszerrel:
256GB - Windows 10
128GB - Kubuntu 19.10Szeretném ezeket egy darab, 512GB-os NVME SSD-re migrálni, olyan módon hogy mindkét rendszer átkerüljön, és valamelyik rendszer boot menüjéből ki lehessen választani hogy hová boot-olok be.
Megoldható? Ha igen, kérhetek valamilyen leírást?
Van esetleg olyan indok, ami miatt nem ajánlanátok ezt a fajta megoldást? -
Értelek, ill nem, mert ez a frugal nekem is kínai volt kicsit, ezután is az marad. Anno érdekelt valamennyire majdnem, mikor még volt a magyar Frugalware disztró, amit még beszéddel is lehetett irányítani.
Végig gondban voltam az elvnevezésekkel, de nem igazán találtam a perzisztens és frugal szavakra magyar megfelelőt.
Ezeket nem igazán lenne szerencsés lefordítani. Aki nem érti, így ne értse inkább.
Most még csak átpörgettem az írást, mert nem tudom soronként végigolvasni, de annyira nem értek az MX-hez, hogy úgysem lesz több észrevételem.
-
-
válasz
ubyegon2 #69884 üzenetére
A frugal is perzisztens, csak nem a pendrive-on van a lemezképfájl, hanem a merevlemezen. A 2. oldal közepe táján mesélem hogy a mit ért frugal latt, és folytatom a különböző frugal módokkal. Bár valóban nem írom le, hogy attól lesz frugal mód, hogy a merevlemezen tartja a perzisztens fájlokat.
Végig gondban voltam az elvnevezésekkel, de nem igazán találtam a perzisztens és frugal szavakra magyar megfelelőt.
-
Megfogadtam, hogy nem kérdezek semmit, csak elolvasom. Második mondatig jutottam, ezt én speciel kizártnak tartom:
A másik ok az szokott lenni, hogy nem használja a systemd init rendszert.
Az, hogy én csak pár hete hallottam erről, teljesen lényegtelen, de olyantól is olvastam ugyanekkor ugyanezt, aki systemd-vel kel és fekszik, vudubabákat szurkod, ami Potteringet ábrázolja. (nem írom le, hátha így is ráismertek)
Direkt ide írtam, nem akarok a topikjában zavart kelteni. Sem ezzel sem mással, emiatt ne aggódj.
Szerencsére legörgettem és a rövid bevezető után már jönnek a lényeges furmányok, ez már hasznosnak tűnik.
-
Szokták volt mondani, jobb későn mint soha, most jelent meg az MX linux19 cikk.
-
válasz
growler #69877 üzenetére
Na igen, bár itt a GRUB frissítését akarja jelenteni, nem is kéne ide a köpőjel, abszolút jogos az észrevételed. Ezt nem is írom le teljes parancssorral, mert a valóságban is sűrűn előfordul, hogy fordítva írom a terminalba.
Ennél a parancsnál kifejezetten hasznos a Ctrl+R után beírt grub szó, így biztos nem tévesztek.
(ilyenek miatt is írtam többek között a terminal-history használatáról anno egy blogot, persze hogy abba is belekötöttek) -
válasz
samujózsi #69874 üzenetére
Ja úgy érted, hogy a manuális grub-update előtt maradt el? Az biztos, de soha nem is kellett még más disztrók esetében.
Ezt se fogom már megtudni, mert már települ a Mate Ubuntu 20.04.
Remélem jó lesz, mert valami IO hibát írt rebootnál a pendrive-ra, de már itt a GRUB választómenü az összes disztróval.Gyorsan vissza is jöttem a jól megszokott Cinnamonra, szerencsére minden megvan még a Cinnasma felület is. Plasmaweriot DE más néven.
-
válasz
samujózsi #69872 üzenetére
Az os-prober nem maradt ki a grub-update előtt?
Fogalmam sincs, ez egy teljesen automatikus install helper, mint a többi home user disztrónál. Nem érdekes amúgy, de valószínűleg kimaradt, amit említesz, de nem rakok most fel GRUB-ot live-ből, mert úgyis ki kell próbálnom a Ubuntu 20.04 Mate verziót, majd az rendbeteszi a dolgokat.
-
válasz
ubyegon2 #69870 üzenetére
Felment pillanatok alatt, de elég nagyvonalúan szarta le a többi disztrót, úgy indul, mint ha nem is volna több rendszer a gépen, de nem is láttam sehol, hogy hová akarja telepíteni a GRUB-ot, grub-update parancsra sem vesz tudomást a többi disztróról. Az install helpere kifejezetten idegesítő, de gondolom azt nem zavarja, aki nem szokott meg mást.
Egy cikkben amúgy a Cinnamonos verziót dícsérték, de letöltésnél DE-re nem lehetett választani.Most nézegetném, milyen spéci csomagok, beállítások vannak ehhez az Intel/AMD verzióhoz, de sajna azzal kell vacakolnom helyette, hogy helyreállítsam a hozzáférést a többi disztrómhoz.
-
válasz
growler #69868 üzenetére
Ezt még nem láttam, de tetszik, mondjuk legtöbb DE-re vannak ilyen power manager vagy CPU freq appok, de default módon nem nagyon látom egyik OS-ben sem. Kíváncsi vagyok ezekre most inkább, mert amúgy hálózatról használom a notebookot melóban. Meg már olyan régen raktam fel valamit csak úgy kíváncsiságból.
A tippet viszont köszönöm!
(#69869) CPT.Pirk
Super, köszi neked is! Pont erre volt szükségem, hogy valaki már telepítette ás OS-ek mellé. Mondjuk akkor lenne igazi, ha a Wineket azért radírozná, de így se rossz. Nálam két Mint Cinnamon meg a Chakra van fenn, de az egyik Cinnamonra van varázsolva a plasma KDE nélkül, azt sajnálnám megölni, főleg mivel nem írtam blogba, hogyan sikerült 2 nap alatt összehozni egy atomstabil Cinnamon-plasma DE-t, ami simán kibírta a 19.1 to 19.3 update-et is.
-
-
Nem tudom, elég régen próbáltam, de nem ilyen install helper volt, az tuti, mert erre felfigyeltem volna, lehet azért is csinálták a mostani helpert ilyen figyelemfelkeltőre, mert többen belefutottak a dologba. Úgy emlékszem anno a weboldalukon írták csak, amit itt a középső opciónál.
Az alsó opciónál is írják ezt, this method may lead to data loss és nem tudom, hogy ezt általános figyelmeztetésként kell-e értelmezni, mivel minden lemezművelet okozhat adatvesztést vagy itt is működik az encrypt.
Emiatt is lenne releváns, ha valaki próbálta már.
Sajna mostanában többet kell dolgoznom a jáccós gépemen, ami épp a HP Elitebook, így nem akarom most darálni, ami rajta van! Viszont ennél a PoP!-nál tetszik, hogy külön lehet iso-t letölteni Intel/AMD és nVidia választással és akku profilok vannak alapból, valamint amit én nem tudok használni, de jól hangzik, programoknál kontex menüben választható a dGPU-n futtatás. Nem mellékesen nyoma sincs snap és flatpak csomagok letölthetőségének.
Szóval ezek miatt érdekel a dolog. Fenti dolgokkal elég jól megcélozzák sokak igényeit szerintem.
-
-
Mostanában olvastam a Pop!_OS ajánlgatását, ami nagyszerűen is hangzott, de ha valaki próbálta is telepíteni, érdekelne, hogy más meglévő oprendszerekhez hogyan viszonyul. Egyszer próbáltam már és mivel home user desktop isokhoz vagyok szokva, meglepertt, hogy kinyírt maga körül minden particiót és encryptelt ész nélkül. Erre lennék kíváncsi, hogy odafigyelve megoldható-e, hogy csak a neki szánt particiókban csinálja az eszét a PoP!
A honlapon látom a telepítési leírást, de engem gyakorlatban érdekel a dolog. Köszi előre is!
Ha ez a meghajtó titkosítás működik még, az ajánlások mellé célszerű lenne ezt odabiggyeszteni, lévén kezdőknek javasolunk disztrókat! Az se lenne rossz, ha hozzáértők kizárólag olyan ajánlásokat írnának be, amiket már kipróbáltak!
Ha én belefutottam simán a szívásba, akkor mással is előfordulhat. Rutinból meg nem szabad telepíteni.
-
-
TinyCore, Bodhi, no és persze a magyar kutyusok.
WEBcam-ra meg elindítasz n+1 VLC-t, mindeniknek más forrást megadva, vagy megismerkedsz a zoneminder-el.
-
rii
nagyúr
sziasztok,
Antix linux-on kivul kérdezhetnék még kis erőforras igényu distribuciot?
IBM T41-re lenne.
illetve Linux ala van olyan program ami esetleg több USB-s webcamera képét is ki tudja tenni egymas mellé a monitorra?
-
#hpq
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni a Clear Linux OS-t VMware Workstation 15 player alatt. Hivatalos leírás szerint beállítottam mindent viszont a telepítő nem látja a partíciókat. „No media found for installation.” Viszont az advanced installation alatt ott van a partíció, sőt létre is hoztam őket próba képen manuálisan.
Találkoztatok már hasonlóval? Nem jövök rá mi lehet a probléma.Előre is köszönöm!
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Egy HP 250 G5 notin a Peppermint-et lecseréltem Manjaro-ra, most rákötöttem a tv-re hdmi kábelen, de nem működik. Még beállításokban sem találtam semmit amint működésre bírnám vagyis annyit, amit mellékelt képen van. Pepper alatt működött a HDMI TV kapcsolat. Előre is köszönet!
-
válasz
CPT.Pirk #69855 üzenetére
Köszi!
Pont azért jöttem fel ide, hogy elújságoljam, hogy sikerült ezzel a kapcsolóval a korábbi gondot elhárítani.
Egyből egy új kérdésem is lenne: Otthoni netezős gépen (Manjaro + adatlapom) semmilyen progiban nem jelennek meg a smiley-ik. Viber, Chrome eddig tuti rossz, de szerintem Opera alatt sem jó.
Mi erre a megoldás?Kössz!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobilizmo #69856 üzenetére
Üdv!
A Mint-nek volt KDE-s kiadása, de azt sajnos megszüntették 2018-ban, hogy kevesebb fejlesztői munkájuk legyen, mert az önnáló KDE ökoszisztéma nekik csak egy plusz nyűg volt... Az ilyen Mint-re KDE-t leírások vagy működnek vagy nem, ezért inkább célszerű olyan disztrót feltenni, aminél alapból van KDE és akkor nincs szívás.
Azon a vonalon ahol a Mint is van, ott még ott van a KDE Neon disztró, Arch alapon meg a Manjaro KDE. Szerintem ezeknek nézz utána, hátha megtetszik valamelyik. De amúgy még van elég sok KDE-s cucc, csak ezek ismertebbek. -
mobilizmo
addikt
Sziasztok!
Linux fronton tök új vagyok. Win10 mellé raktam fel különböző disztrókat, többé kevésbé sikeresen. Linux Mint 19.3 Cinnamon van most, kezdetnek ez tetszik is, de szeretném KDE-vel használni. Kubuntu volt fent, de az nagyon lassú volt. Találtam leírást telepítésre, de valszeg az 19.2-ig jó, mert erre az istennek se megy fel, függőségeket hiányol. Hiába próbálom azonban azokat is felrakni egy ponton elakadok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehetséges megoldás arra, akinek Amd APU mellett újabb kernelnél problémái, lekapcsoló képernyő gondja van: [link]
Nem rég mintha valakinek lett volna ilyen gondja itt.
-
válasz
vadkörte #69853 üzenetére
Nem-nem! Inkább örülök! Sosem fogom guruként kezelni a linuxot, sosem fogom n+1 disztríbúció összes terminal utasítását fejből nyomni.
Na végre valaki!
Guruként....no ettől sokan távol vagyunk, én egyre inkább, de legalább bizonyos területeken elég hatékonyan eligazodom leírások alapján,az FSTAB régen eléggé foglalkoztatott és most újra érdekel, mert elég sok új dologgal szembesültem, anno systemd-mount még nem volt, most az is bejött a képbe.
a noatime-os elütést észre sem vettem, pedig többször átfutottam azt a kemény 5 sort
Ezen ne csodálkozz, mire valamit összeszerkesztettem anno, már én se láttam meg benne a hibát, máséra rápillantva egyszerűbb.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #69851 üzenetére
"Bocs, hogy így rádontottam az infókat..."
Nem-nem! Inkább örülök! Sosem fogom guruként kezelni a linuxot, sosem fogom n+1 disztríbúció összes terminal utasítását fejből nyomni. Nekem már az is elég, hogy találok megoldást a felmerülő problémáimra és, hogy tudom használni az OS-t.
Érzem, hogy elég nyögvenyelős neki az NTFS. De mivel nem az asztalin egyelőre nem léphetem meg a teljes rendszerváltást, sajnos muszáj lesz megbékélnie a kényszerű együttéléssel.
"Az a megoldás, hogy figyeljetek jobban és akkor tényleg 100%-ban ki tudtok innen engem küszöbölni!"
Lehet, hogy ez valami helyi probléma - bocs ~70E hsz-t nem bogarászok át - de én spec nagyon örülök, hogy itt vagy! Mindenki segítsége jól jött, a noatime-os elütést észre sem vettem, pedig többször átfutottam azt a kemény 5 sort. -
válasz
vadkörte #69849 üzenetére
Bocs, hogy így rádontottam az infókat, épp amiatt is néztem át pár leírást, mivel említetted, hogy az archwiki alapján csináltad és láttam a bemásolt részletet. Archwiki alapján sem mindig egyszerű valamit jól megcsinálni, azt tudtam, hogy a Windowsos javaslatok megoldják a gondot, a default opció és a dupla nulla nekem inkább tűnik észszerűnek esetedben, de mindenképp optimalizáltabb így a már leírtak alapján.
NTFS-t csak kényszerűségből kezeli a Linux és eléggé rendszerterhelő módon tudja ezt megtenni, a jogosultságkezelési problémákon túl emiatt is javasolják mindenkinek, hogy lehetőség szerint szabaduljanak meg attól a rendkívül korszerűtlen fs-től, de nem mindenki teheti ezt meg,
(#69850) cigam
ezért lepődtem meg rajta, hogy ilyen desktruktív(?) módszert ajánl.
Jogos és hasznos az észrevételed, én nem ilyen szemmel néztem ezt, meg abból indultam ki, akinek Win van kéznél, úgyis abban ügyködik majd, de valóban az lehet az ok, amit említettem, hogy egy Win nélküli kényszermegoldást kínál az Arch. Amúgy meg mint nemrég ígértem, tényleg visszafogom magam a hsz-ekkel, most is kizárólag amiatt írtam, mert senkinek nem tánt fel a hibás mount opció, szóval egyetlen "a" betű pótlására akartam csak figyelmeztetni a kollégát.
Kicsit több sikerült ennél, sorry! Most is örültem, hogy sokan írtatok, így meg tudtam állni, hogy hozzászóljak, de kiszúrtam sajna a bibit. Az a megoldás, hogy figyeljetek jobban és akkor tényleg 100%-ban ki tudtok innen engem küszöbölni!
Azért is kérdeztem rá a végén, hogy jó-e a logika ami mentén megkérdőjelezem, vagy valahol van egy bukfenc, amiről nem tudok.
Szerencsére erre nem tudom a választ.
-
válasz
ubyegon2 #69848 üzenetére
Igen, olvastam amit linkeltél, és ezért lepődtem meg rajta, hogy ilyen desktruktív(?) módszert ajánl. Azért is kérdeztem rá a végén, hogy jó-e a logika ami mentén megkérdőjelezem, vagy valahol van egy bukfenc, amiről nem tudok.
Vagy a hibefil.sys fájl meglététől teszi függővé, hogy ro vagy rw csatolja fel?
-
vadkörte
addikt
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Jó, OK, dual boot-os. Anno a dual boot jelentését nem így "tanultam". Nem akartam összerondítani egyik rendszer betöltőjét sem, így maradtam ennél a primitív megoldásnál. Nem a legelegánsabb, de működik...
(#69839) IO.sys:
Nem volt kikapcsolva. Már ki van. Most már világbéke van és csacsogó csillámpónik csivitelve ugrándoznak a szivárványos réteken!
(#69841) samujózsi:
Elég volt a fastboot kikapcsolása, illetve a biztonság kedvéért mindegyik Windows-os energiagazdálkodási profilban kikapcsoltam a hibrid-alvás funkciót. A hibernálást meghagytam, mert néha használom.
(#69843) CPT.Pirk:
Aljas vagy! Felfedted A NAGY titkot!!!
(#69848) ubyegon2:
Ennyire azért nem vágom a linux-ot.Az megvan, hogy a linux-ok elboldogulnak az NTFS-sel de "nem szeretik" és a jogosultságkezelés is problémás vele (OMV-t futtatok a NAS-omon, és van, hogy terminal-oznom kell)
Arch/Manjaro wiki alapján raktam össze az fstab-om. Ott írták az "auto"-t és a "0 2"-t. Ha azt mondjátok, hogy "defaults" és "0 0" jobb, akkor teszek vele egy próbát.
Naszóval a lényeg az, hogy mindenki segítségét hálásan köszönöm, a probléma megoldódott.
Egyelőre így használom a gépet, aztán majd ha lesz ismét laptopom, arra már direktben a Manjaro megy fel, az asztalinál van még néhány program, ami a Win-hez köt, bár, ha elfutnának a wine-ban.... Hmmm... -
https://wiki.archlinux.org/index.php/NTFS-3G#Mount_failure
Fenti linket raktam be, én nemigen tudom, igaz-e, nincs 6 éve Winem. Archwiki is elég megbízhatatlan mostanában, de én eddig használhatónak tartottam, amit ott írtak. Olvastad már?
Én ebből a mondatból a felét már próbáltam és működik:
Deleting Windows hibernate metadata
Egyébként akkor lehet ennek értelme, ha valaki kap egy meghajtót, amit így felejtettek és nincs Windowsa, viszont használná a lemezt.
-
válasz
ubyegon2 #69845 üzenetére
A fájlrendszer azért lesz piszkos állapotban, mert egy csomó dolgot(változást!) a memóriába tart, és nem írja ki azonnal lemezre. Ha kirántod alóla azt a memóriafájlt, amiben ezek az adatok is voltak, akkor szinte garantáltan sérülni fognak fájlok. Nem?
-
-
válasz
vadkörte #69837 üzenetére
/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
Nagyon rég láttam FSTAB-ot, de a fenti sorban javítsd a helytelen bejegyzést, notime az rossz, amúgy megpróbálnám a
opciót berakni, abban benne lesz arw
ésauto
is, viszont ha igaz, setuid is kell az NTFS mount-hoz. A Windows-nál szükséges kikapcsolásokon túl is célszerű így megpróbálni, persze minden soron:/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g default,noatime 0 2
Ezeknek meg kéne lenni optimális esetben a mounthoz, ha jól értelmezem(5 éve használtam utoljára NTFS-t):
ntfs-3g is compiled with integrated FUSE support
the ntfs-3g binary is at least version 1.2506
the ntfs-3g binary is set to setuid-root
the user has access right to the volume
the user has access right to the mount pointItt elég sok hasznos kérdés/válasz van:
This section documents and answers the most common questions about the NTFS-3G driver
# Windows hibernálás kikapcsolása Linux alól
Lehet elég ez a parancs is a hibernálás kikapcsolásához:
# mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/your_NTFS_partition /mount/point
As an alternative to above clean shutdown method, there is a way to completely destroy NTFS metadata that was saved after hibernating. This method is only feasible if you are not able or unwilling to boot into Windows and shut it down completely. This is by placing remove_hiberfile option when you are mounting your NTFS file system using ntfs-3g.
-
válasz
samujózsi #69841 üzenetére
Nem azt írja, hogy nem csak POSIX ACL-eket használ a Windows, hanem pl. van direkt "Megtagadi" konfiguráció is. " Azzal zárja, hogy
User mapping features required for devices which may be plugged into multiple Windows or Linux systems are not available yet.Vagyis a több felhasználós jogosultságkezelés nincs megoldva.
Persze lehet a rossza angolom is hibás az értelmezésében...
-
-
samujózsi
senior tag
"és még valamit be kell állítani, hogy shutdown-kor tényleg engedje el, de ezt már nem tudom."
Csak mint írtam, nem emlékszem, hogy mi is az amit még állítani kell.
Egyébként a kérdéstől függetlenül a jogokkal kapcsolatos állításod pontosságában em vagyok biztos: [link] - itt említenek POSIX ACL-ket, de nem teljesen értem az összefüggést. Mintha a linuxos ACL-eket tudná kezelni a windows??
-
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Nem, leállításkor is piszkos állapotban marad:
When you shut down your computer with Fast Startup enabled, Windows closes all applications and logs off all users, just as in a normal cold shutdown. At this point, Windows is in a state very similar to when it’s freshly booted up: No users have logged in and started programs, but the Windows kernel is loaded and the system session is running. Windows then alerts device drivers that support it to prepare for hibernation, saves the current system state to the hibernation file, and turns off the computer.
When you start the computer again, Windows does not have to reload the kernel, drivers, and system state individually. Instead, it just refreshes your RAM with the loaded image from the hibernation file and delivers you to the login screen. This technique can shave considerable time off your start up.vadkörte
Az fstab-ban kell megadni, hogy melyik user/csoporthoz fog tartozni milyen jogosultságokkal. Az NTFS jogait nem tudod linux alol eltekerni, vagyis felcsatoláskor dől el, hogy melyik user/csoport tudja írni/olvasni. Ez lesz érvényes az egész partícióra. -
samujózsi
senior tag
válasz
vadkörte #69837 üzenetére
Szóval dual bootos
Csak tipp: a win10 leállításkor nem engedi el a saját köteteit, emiatt az ntfs-3g driver csak r/o hajlandó mountolni.
A windows-t rendesen le kell állítani, ha jól emlékszem (nem reboot, nem hibernálás) és még valamit be kell állítani, hogy shutdown-kor tényleg engedje el, de ezt már nem tudom. -
vadkörte
addikt
Hello!
Új vagyok linux fronton, bár számítástechnikával ide-stova 20 éve foglalkozok. Először kb. 15 éve találkoztam linux-szal ezután néhány éve a laptopomon folytattam az ismerkedést, mivel szerencsétlen gép W10-re már alkalmatlan volt, és még W7-tel is lábatlan tetű volt. A legjobb eredményt XP-vel értem el, de azért 2016-ban XP-t telepíteni, ráadásul szándékosan... Hááát...
Először Ubuntu-val próbálkoztam, de az elvérzett a gép ősi hw-én, ezt követte némi keresgélés után a Mint-XFCE, a végén Manjaro-XFCE. Ezzel is halálozott el (alaplaphiba) a gép pár hónapja.
Virtualbox-ban évek óta futtattam ismerkedés céljából néhány linux-ot, de az valahogy nem ugyanaz. (hiányzott is az érzés)
A laptopomból maradt SSD-re egy nagy levegő után 2019 év feltelepítettem a legfrissebb KDE Manjaro-t. Belaktam, testre szabtam, használom. De egy dologgal nem boldogulok, hiába olvasok utána. Az NTFS file-rendszerű partíciók, csak ro jogosultsággal csatolódnak, a wiki leírások alapján kiegészítettem az fstab-ot is, de akármit teszek, nem tudok írni az NTFS partíciókra.fstab részlete:
Storage
UUID=**************** /run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DATA ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPPROOF ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPCONVERT ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPOTHER ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
Úgy vélem az UUID-k és a felhasználónevem nem lényeges, ezért töröltem ki a kimásolt fstab részletből.
Ötlet, hogy mit rontottam el?
A hw az alábbi:
Intel Core i5 6600, 16GB DDR4 RAM, 2x SSD+2x HDD, Creative Audigy2 5.1, nVidia Geforce GTX750Ti 2GB.
SSD1: OCZ Vertex Windows10 Pro és a sallangok, NTFS
SSD2: Samsung 840 Manjaro linux és a sallangok, EXT4
HDD1: adatok, NTFS
HDD2: adatok, NTFS
A rendszer nem dual boot-os, a gép indulásakor választom ki az indítandó OS-t, alapból a W10 töltődik.
A disztribúció:
Manjaro 18.1.5 KDE Plasma DE 5.7 (némileg testre szabva) a kernel 5.4.6-2, zárt 418-as nVidia driver -
-
válasz
IO.sys #69834 üzenetére
Az meg, hogy valaki idejön és segítséget kér, neked meg az a legkézenfekvőbb, hogy kissámlira állsz és pofán köpöd, többszáz telepítésről dicsekedsz
Ebben totál semmi dicsekvés nem volt, mezei desktop Linuxot nagyanyám is felrak, csak idő kérdése x év alatt mennyit. Annak adtam nyomatékot, hogy lehetséges a dolog! (kicsit felesleges volt a szavakkal történő képírás, úgy látom)
Ha neked a Szputnyik fellövés értelmi legyökerezést jelent, akkor arra nehéz mit mondani. Amúgy másik úrbázisra gondoltam, amin Debian 6 működött évekig, arra céloztam, hogy akkora hatalmas tudásod van, mint írtad többször is, de ilyen óvodás alapkérdésekbe meg nokedli vagy!
Ilyen a stílusam sajna, de csak kicsit fel akartalak rázni a holdjárásodból.
bazdmeg, ugatsz
és hasonló kifejezéseket nem szoktam használni, neked is javaslom, hogy húzzál vissza a Milyen disznóólat építsek topikba ezzel a türheparaszt stílusoddal!Ha viszont magánügyként kezeled, hogy egy akadályozó oprendszerre valaki rákérdez, az egy ilyen topikban inkább vicces!
amivel a kis autómat baszogtatni szoktam
Egészségedre!
Boldog és eredményes új évet az ólépító topikban!
-
IO.sys
őstag
válasz
ubyegon2 #69832 üzenetére
Hát öreg, az, hogy valaki otthon a saját laptopján milyen OS-t tart, pont annyira tartozik rád, mint hogy kinek milyen fazonú a fanszőre. Lehet folytatni hitéleti vitákat, de szerintem ez magánügy. De akkor elmondom: XP-re azért van szükségem, mert csak ezen indul az a program, ami az OBD kábelemhez kell, amivel a kis autómat baszogtatni szoktam. A másik két laptopomon és az asztalin nincs XP. Ezen túlléphetünk.
A 64 bites Debian pedig felment, nyilván a nyakatekert történetben sikerült ezt is úgy eldugnom, mint korábban a telepített SSD cseréjét az üresre.
Az meg, hogy valaki idejön és segítséget kér, neked meg az a legkézenfekvőbb, hogy kissámlira állsz és pofán köpöd, többszáz telepítésről dicsekedsz, Szputnyikozol, földi feladatokról ugatsz leereszkedően, szerintem távol áll egy technikai topik működésétől. A Szputnyik 6-nál még anyám se volt tervben, nemhogy én, attól bazdmeg, hogy nekem egy 2001-es OS kell, nem kell feltételezni, hogy 70 éves vagyok. Lehet, hogy technikai okból kényszerülök rá, nem pedig az értelmem gyökerezett le ott.
-
samujózsi
senior tag
válasz
IO.sys #69830 üzenetére
Egy tippem van, ami ubyegon2 megjegyzéséről jutott eszembe: valószínűleg dinamikusra konvertáltad a windows disk managerével valamikor régen. Az ilyen diszkkel azt hiszem, a linux ma sem boldogul. Viszont ha igazam van, az szopás, mert ezt visszakonvertálni nem lehet, csak gyalu és reinstall segít.
-
válasz
IO.sys #69828 üzenetére
Tehát az a kérdés, hogy a Debiant fel lehet-e telepíteni MBR módban más rendszer mellé, ezen belül hogyan veszem rá a telepítőt, hogy lássa az SSD-t.
Talán sikerülhet ez is, nekem néhány száz alkalommal sikerült, vagyis csak MBR-t használtam egy kitérőn kívül. Arra kéne helyezned a hangsúlyt, hogy ne szerverben gondolkodj, hanem desktop rendszerben. A netiso-ból valami hiányzik, ami ahhoz kéne, hogy azt a rohadt nyamvadt XP-vel széttrágyázott SSD-t kezelni tudja! Gondolom valami nagyon el van azon kalibrálva, hiszen normál esetben még az alignálást is manuálisan kell megcsinálni, hogy múködjön. Arra az SSD-re jelenlegi állapotában nem fogsz telepíteni szerintem Debiant, de biztosan ezer körömmel ragaszkodsz ahhoz a kriptaszökevény XP-hez.
No meg most olvasom, hogy arra a gépre 64bites iso-val..........
Az a helyzet, hogy aki nem tudja magabiztosan kiválasztani, milyen iso a megfelelő adott hardverre, annak nem való a desktop Debian!
Lehet, hogy részt vettél a Szputnyik 6 kilövésénél és azóta is a keringő szervert kezeled, de most ez a helyzet. Itt a Földön van egy nagyon egyszerú feladat, ezt kell megoldani.
-
törölt tag
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
IO.sys #69828 üzenetére
Első körben én azt nézném meg, hogy Win alatt egyáltalán látszódik -e a szabad lemezterület, amit a Debian -nak szeretnél. Ha nem akkor ott valami gáz van és ha már van fenn Win, akkor ott a lemezkezelőben leellenőrizném illetve létrehoznám Debian részére a maradék lemezterületet. A Debian oldalán van i386 -os iso, így tuti hogy annak működnie kellene. Win alatt a Rufus -al rakd fel a Debian -t MBR -be és úgy boot -olj pen. -ről
-
IO.sys
őstag
válasz
ubyegon2 #69824 üzenetére
Akkor kezdem elölről.
Van egy 2008-as MSI subnotebookom. Erre szeretnék XP-t, 7-et, és Debiant.
UEFI, GPT, AHCI nincs.
Egy 120 GB-s Kingston A400 SSD van benne egyetlen meghajtóként.
Pendriveról telepítek.
Az XP-nek 10 GB partíciója van, felment. A 7-nek 50 GB, felment. A maradék a Debiané lesz, nincs lefoglalva, szabad lemezterület.Szóval telepítem, eljutok a lemez kiválasztásáig, ahol nem szerepel a listában az SSD, csak a pendrive.
Fogtam egy MÁSIK SSD-t, ami üres. Kivettem a bent lévőt és beraktam ezt az üreset. Ezt már látta a telepítő és végig is ment a telepítés.
Utánaolvastam neten a dual bootnak. Mindenhol UEFI környezetben, GPT lemezre való telepítésről írnak, MBR-ről nem.
Tehát az a kérdés, hogy a Debiant fel lehet-e telepíteni MBR módban más rendszer mellé, ezen belül hogyan veszem rá a telepítőt, hogy lássa az SSD-t.
(#69826) samujózsi: Tudok angolul, telepítettem már Debiant, arról megy a melóhelyen a fájlszerver, egy másikról meg egy több telephelyes backup cron+rsync-kel, központi monitorozóval, stb. Szóval értem én a dörgést, csak a dual boot most itt homály. A Debian netinstall nem tud live-ként indulni. Egy live linux szerintem 100%, hogy látná az SSD-t.
-
Slownz
senior tag
válasz
Slownz #69825 üzenetére
Audio:
Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 00:14.2 chip ID: 1002:4383
Device-2: NVIDIA GF104 High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0beb
Device-3: C-Media CM102-A+/102S+ Audio Controller type: USB
driver: snd-usb-audio bus ID: 9-4:3 chip ID: 0d8c:0103
Sound Server: ALSA v: k5.4.6-2-MANJARO -
samujózsi
senior tag
válasz
IO.sys #69823 üzenetére
Feltételezem, tudsz valamennyire angolul.
Próbálj keresni egy rescue image-t és azt bebootolva körülnézni, hogy mit látsz a diszkből! (Azt én sem értem, amin ubyegon2 elakadt)
Most nincs a lelki szemeim előtt a debian telepítő, nem emlékszem, hogy tud-e live-ként indulni vagy át lehet-e váltani másik konzolra. Ha lehet, akár ez is jó: mondjuk egy fdisk -l kimenetét ha meg tudnád mutatni. -
válasz
IO.sys #69813 üzenetére
A telepítő elindul, de a particionálásnál nincs ott az SSD. Próbáltam debian 8,9,10-zel, egyik se látja. Üres SSD-re felmegy.
Üres SSD-re felmegy.
Idén már nem akartam itt sokat okoskodni, de utóbbi 5 évben leginkább az előbbi mondatot nem értem. Később írod, hogy nincs másik meghajtód, akkor most mi megy fel rá, ha a Linux nem?
Csak ezt az egyet írd le, nem akarok amúgy belekontárkodni a thread-be itt sem. -
válasz
growler #69820 üzenetére
Egyébként, már több éve az AHCI az alapértelmezett beállítás a BIOS-okban.
Ezért nem is kezelik az újabb alaplapok az IDE TRIM-et, de Windows-nál javasolják is, hogy ne az alaplapi vezérlőt telepítsék, hanem a default MS drivert, ami 2006-os és az kezeli Win alatt a TRIM-et IDE csatolón keresztül is.
Linuxnál ez egyszerűbb, mert a kernelben lévő libata gond nélkül kezeli az IDE csatolót, amit nem kezel ilyenkor, az az NCQ, ez újabb SSD-nél már számítana, de azt elég ritkán IDE csatolós gépekbe rakják. Egyébként meg HDD-nél fontos, hogy legyen NCQ.
Szóval megy Linux alatt IDE_n a TRIM, csak hirtelen azt nem tudnám megmondani, hogy online vagy ütemezett fstrim beállítása-e a jobb.....
Én simán aktiválnám mindkettőt, mivel nem zavarják egymást, régen is így használtam ezeket.
Amúgy okozhat gondot az IDE beállítása a TRIM lefutásánál, de csak olyan hardvernél, ami AHCI képes,de IDE módba állítva. Na így viszont nem szabad használni!
-
-
IO.sys
őstag
Debian oldalról a netinstaller. USB-ről bootolok.
MSI MegaBook S271. Az alaplap MS-1058, az SSD Kingston A400. Más háttértár nincs. -
válasz
IO.sys #69813 üzenetére
A telepítő elindul, de a particionálásnál nincs ott az SSD.
Hm. Honnan van a melyik telepítő? Tudnál róla egy fotót küldeni?
Pontosan milyen alaplap/SSD? Más merevlemez is van rajta?
growler
Ezt cáfolnám, mert a gépem(Dell D630) BIOS-a alapértelmezetten ATA módban kezeli a beépített SATA vezérlőt, és a rákötött SSD-t is. Látszólag Windows (HDS) és Linux (fstrim.timer
) alatt is működik a trim. Vagy legalábbis bekapcsoltnak mutatta a rendszer.
+https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)#Operating_system_support [link] -
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Debiant szeretnék tenni Win XP és 7 mellé egy 12 éves laptopra.
Nem ismeri az AHCI-t, se az UEFI-t.
SSD van benne.
A Debiannak 30 GB lefoglalatlan hely van hagyva a másik két partíció után.
A telepítő elindul, de a particionálásnál nincs ott az SSD. Próbáltam debian 8,9,10-zel, egyik se látja. Üres SSD-re felmegy.
Köszi, ha tud valaki segíteni. -
válasz
samujózsi #69811 üzenetére
Biztosan vannak olyan infók, amiktől parázik valaki, ha kikerül, de nálam ez a parancs egyedi linket csinál, nem automatikusan küldi, de dmesg vagy kern.log annyira nem lehet tele privát adatokkal. Amúgy meg se google se kínai ROM a telókon meg semmise, tegnap Nagy László versével kapcsolatban szóba is került, mennyivel másabb volt az a világ, amikor azt kívánták, legyen lámpámba olaj
Egyébként ha valaki rossz helyre írja a jelszavát és logba kerül, nála nem ez az igazán komoly veszélyforrás.
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #69810 üzenetére
Hát láttam már rossz helyre írt jeszót megjelenni a logban, meg akár egy usernév vagy e-mail is lehet érzékeny adat.
És nem a hellyel van gondom, hanem az automatizált felküldéssel.
Jobb azt textbe küldeni, átfutni rajta és csak akkor felrakni valami megosztóra, ha biztosan nincs benne semmi oyan, ami nem tartozik a publikumra. -
válasz
samujózsi #69809 üzenetére
A journald.conf Storage paraméternél az auto csak akkor jó, ha létezik a /var/log/journal könyvtár (
Evidens persze, de akiket évek óta látok itt, azoknak csak nem írok egy részletes man bejegyzést!
De főleg nem nálam nagyobb tudású Arch usereknek nem!
Azért ilyesmit automatizáltan... nem biztos, hogy jó ötlet, mert bármikor lehet érzékeny adat is a logokban...
Bármikor, ahogy mondod, a Pastebin is veszélyes, de sőt!!!! A zintenet se veszélytelen. Amúgy mi a nyamvadtragya lenne érzékeny adat egy journal logban?
Egyébként igazad van, azért is nem az auto opciót írtam, hanem a perzistens-t!
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #69808 üzenetére
A journald.conf Storage paraméternél az auto csak akkor jó, ha létezik a /var/log/journal könyvtár (vagy ha eltértél a defaulttól, akkor amit megadtál a journalna)
De mi a bánatos lóizé az az ix.io???
A doksiját is megnéztem, de így sem értem...Szerk: ah... kezdem sejteni... amit kap, azt bemásolja az ix.io szerverére és onnan bármikor lekérhető a visszakapott URI segítségével. Azért ilyesmit automatizáltan... nem biztos, hogy jó ötlet, mert bármikor lehet érzékeny adat is a logokban...
-
# systemd - leállás vizsgálata
journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
Ha ezt lefuttatod, a terminalban létrehozott linket böngészőbe másolva is meg tudod nézni, valóban mutatja a leállást:
........
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Network Time Synchronization.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Update UTMP about System Boot/Shutdown.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Create Volatile Files and Directories.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped target Local File Systems.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped target Local File Systems (Pre).
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Create Static Device Nodes in /dev.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopping Monitoring of LVM2 mirrors, snapshots etc. using dmeventd or progress polling...
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Monitoring of LVM2 mirrors, snapshots etc. using dmeventd or progress polling.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopping LVM2 metadata daemon...
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped LVM2 metadata daemon.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Deactivated swap /swapfile.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Reached target Unmount All Filesystems.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Stopped Remount Root and Kernel File Systems.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Reached target Shutdown.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Starting Shuts down the "live" preinstalled system cleanly...
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Started Shuts down the "live" preinstalled system cleanly.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Reached target Final Step.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Starting Power-Off...
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd[1]: Shutting down.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p kernel: printk: systemd-shutdow: 42 output lines suppressed due to ratelimiting
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd-shutdown[1]: Sending SIGTERM to remaining processes...
dec 30 06:22:47 LM191Cin-8570p systemd-journald[436]: Journal stoppedTeljes fagyáskor nem biztos, hogy mutat majd valamit, de még arra érdemes figyelni, hogy a
/etc/systemd/journald.conf
fálban Storage=persistent legyen. (nálam auto mód van, az is jó)Utána
systemctl restart systemd-journald
Úgy látom az elmentett szövegben írnak reboot-ot is.
-
samujózsi
senior tag
Vélhetőleg a te esetedben sehol.
Ki kellene próbálni, hogy egy terminálablakban indítasz egy journal -f parancsot, majd ha megjelent a journal tartalmának utolsó pár sora, akkor megnézni, hogy a SysReq+s kombinációra megjelenik-e valami ilyen szöveg benne:sysrq: SysRq : Emergency Sync
Ha igen, akkor a köv. fagyáskor mielőtt bármit is tennél, próbáld meg ezt a SysReq+s kombinációt és csak utána resetelj!
Ha hagy maga után valami érdemi infót, annak így bele kellene kerülnie valamelyik logba.
Akár a journalba is (journalctl -b -1 és Shift-G. Ez az utolsó előtti boot logját hozza be és a shift-G elvisz az utolsó sorra)Esetleg a /var/log alatt érdemes keresgélni kern, messages, system stb. logokban, de elég kevés rá az esély, hogy hasznos infót kapj.
-
Sziasztok!
Van egy Raven Ridge rendszerem. Sikerült működésre bírnom az IGP-t az rx580 karival párhuzamosan.
Néha (többféle alkalmazásnál) egyszercsak befagy minden.
A ctrl+alt+f1 sem műxik, csak a reset. Rendszeresen csinálja.Elég sokminden történt akkor, amikor elkezdte csinálni:
- BIOS frissítés + beállítások alapos megváltoztatása
- Arch linux alapos felfrissítése (régóta nem volt használatban)Létezik, hogy az ilyesmi valami logba bekerüljön?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #69799 üzenetére
Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek! Egyik kedvenc topikom, 1-2 megoldásom nekem is került oda
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest