- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
A snapd csomagot gyökerestől irtottam ki, első lépésként
Systemd services-ből is kiiktattad? Nekem Ubuntunál néha úgy visszahúzta a bootot, hogy hajam téptem. Ha kompozitorral nincs gondod, akkor az nem lényeg. Nekem ez a compiz Mint XFCE alatt nagyon tuti!
Egyébként sokkal komfortosabb a Mint ebben a DE-ben, amit például Mate esetén nem tapasztaltam, kifejezetten az Ubis változat jön be.
-
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném tőletek megkérdezni, hogy a Linux Mint 19.3 XFCE-nek van-e valamilyen előnye a Xubuntuval szemben (most az előre telepített dolgokat nem számítva, amit amúgy is feltelepít az ember xubuntun)?
Xubuntu mint ha valamivel gyorsabbnak tűnne, de lehet csak placebo, viszont kicsit talán a mintnek mint ha az "ökoszisztémája" összeszedettebb lenne, kevésbé fapados. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Storms #71493 üzenetére
Ahol keresi a Debian-os repót, ott most nincs. http://widehat.opensuse.org/repositories/Emulators%3A/Wine/
Mi szerepel az /etc/apt/sources.list fájlban? Annak másold be ide a tartalmát kérlek.
-
Storms
őstag
válasz
lev258 #71487 üzenetére
De nem is tudom terminal-ból se. Hibát ír ki.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
winehq-devel : Függ ettől: wine-devel (= 5.3~bionic)
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
Ez szerint próbálom: [link] -
Storms
őstag
válasz
CPT.Pirk #71485 üzenetére
Ezt írta:
wine Setup.exe
it looks like wine32-development is missing, you should install it.
as root, please execute "apt-get install wine32-development"
it looks like wine32-development is missing, you should install it.
as root, please execute "apt-get install wine32-development"
wine: Rossz EXE formátum D:\Setup.exe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Storms
őstag
Adott egy .iso fájl ami egy játékot tartalmaz, megnyitom a lemezképkezelővel szépen meg is jelenik minden benne, ott a setup.exe fájl, rámegyek jobb egérrel ,hogy windows alkalmazás futtatása.... de nem történik semmi!!
Mégis ,hogy kell feltelepíteni egy windows-os játékot ? Wine, PlayOnLinux fel van telepítve. Azt hiszem alapból a Zorin OS-ben benne van a Wine is.
Kép: [kép] -
Horvi
őstag
válasz
#63718632 #71479 üzenetére
Köszi szépen a tanácsokat utánajárok ennek a két progival. Neked is (#71480) lev258
Szerencsére nem vagyok az az idegeskedős fajta. Most ki van húzva a HDD a laptopból, de ez a komplett .iso mentés jó ötlet, hogy azon próbálkozni.
Akkor szerintem bedobom addig a linux haladóba is a kérdést aztán a hétvégére valamennyire csak kikupálom magam adatmentésből és nekiállok(#71481) májkimikiIgen ezt a sync opciót használtam, legutóbb mikor linux iso-t írtam pendrive-ra.
-
törölt tag
Egy jó tanács, ha következőleg dd-zel. Ezt én mindig így csinálom, a forrás és a cél most csak házszám:
sudo dd if=forrás elérési útja/a forrás of=cél elérési utja staus=progress && sync
status=progress
ez mutatja a folyamat haladását a beolvasott és kiírt adatmennyiséget,&&
az írási folyamat végeztével az ezután álló paracs végrehajtása,sync
gyakorlatilag a cache-ből történő teljes kiürülése az egész írási folyamatnak (szinkronizáció). Amíg ez nincs kész addig nem kapod vissza a promptodat.
Ha vissza kaptad, nyugodtan kihúzhatod, eltávolíthatod a céleszközödet.
Amannyibensync
nélkül csinálod, hamarabb visszajön a prompt, de a cache-ben még ott a kiíratlan adat valamennyi része. Ha rendesen leválasztást használsz, addig a rendszer nem engedi el az eszközt. Viszont, ha kitéped, úgy lessz egy hibásan megírt pendrájvod, vagy .iso fájlod. -
törölt tag
Igen, de nem akarok kárörvendő lenni.
Majd mostantól minden dd-zés előtt ez legyen az első. Sokat dd-zek, de ez nagyon bevésődött, hogy ne emlékezetből hanem az fdisk -l kimenetből vegyük a forrás és a cél eszköz azonosítóját. Legkopogom így még nem jártam, mint Te.Amit saját kútfőból tennék, az eddigi adatvesztéses történetek olvasása után. A legfontosabb most a nyugalom! Nem kapkodni, hamar, hirtelenjében cselekedni! Akkor tuti nagyobb kárt csinálsz, mint ami van.
Első körben kell legalább egy akkora lemez, mint ami elkeffent. Vagy minimum akkora szabad hely egy lemezen.
Az elkeffentett lemezről dd-vel egy komplett .iso mentést csinálni egy másik lemezre. Ha kész van, akkor sérült lemezt be vágni a fiók legaljára és az iso-n bűvészkedni az adatok visszanyerésével.
Meg lehetne próbálni TestDisk-el visszaállítani a partíciós táblát.
Vagy Photorec-el a fájlokat.
Ezzel a témával mehetsz nyugodtan a Linux haladóba vagy ha van az Adatmentő topikba.
Hagyd a fenébe most a lemezt, kérdezz sokat és légy körültekintő!!! -
anorche1
őstag
En getdataback nevu sajnos fizetos programmal alitottam vissza egy veletlenul formazott ext4 particioroo fajlokat.
Linuxos toolokkal is probalkoztam, de nem jartam sikerrel.
De lehet neked sikerul linux alaol vissza allitani, de azert ez leirtam, hogy legyen egy B terved is. -
Horvi
őstag
Látszik, hogy este már nem kéne semmit csinálni a gépen. Nyomtam egy olyan magic move-ot, hogy a stress linux-ot dd-ztem volna a pendrive-ra. Hát nem sikerült, helyette a vinyóra ment a dolog. Szóval a 300 gigás-ból csinált nekem egy 1,2 gigás tárhelyet.
Van rá esély, hogy megmentsem a cuccaimat vagy ide már az utolsó kenet kell?
Találtam egy ilyen toolt, hogy scalpel, ezzel esetleg működhet? Van valakinek tapasztalata vele?
Köszi -
Vak tik is talál szemet, mint a példa mutatja!
Egyébként sokszor jártam már úgy, hogy maga a kérdés tartalmazta a választ Linuxnál. Anno felmerült, hogy mivel lehetne stresszelni a Linuxot, hasonlóan a Wines alternatívákhoz, szóval beírom ilyenkor, hogy stress linux.......ez amúgy nem vicc.
De gyanítom, valami hasonlóan ravasz módon kerestél megoldást!Persze az igazán adekvát válasz a kérdésre, hogy mi stresszeli a gépünket leginkább? Hát mi más, a Winx.
-
lev258
veterán
Ha komoly tesztelésre vágysz, akkor Phoronix Test Suite.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata linux alatt memóra és cpu teszteléssel kapcsolatban? Vettem pár használt cuccot és azokat akarnám tesztelni. Láttam a memtestet, hogy benne van a legtöbb linuxban mint opció szóval az nagyjából megvan(uefi alatt nem elérhető a beépített). CPU-ra is van ilyen tool?
-
törölt tag
Ismertek valami megoldást arra, hogy Ubuntu 18.04 default gnome felületen a lomtárat a dock aljára lehessen tenni, ahogy unity esetében volt? Desktopról szeretném eltüntetni.
-
-
meggymagos21
lelkes újonc
Köszi, idővel áttanulmányozom!
Három kérdésem van, kedves fórumozók! Előre is köszi a segítséget nektek!EGY:
Nem teljesen értem még, mbr kapcsán mi átalakítani való van -mivel nem vagyok hozzáértő-, de azért mutatom az lsblk-t (az user nevemet átírtam username-re, meg a számsorokat számsor-ra). Szóval, lehet, hogy nem jól értelmezem ezt, de már a linuxos hdd-men megy a grub.
Vagy mégse? Az igaz, hogy a vindózos hdd-n még lehet h rajta van az előző "grub maradvány", vagy ilyesmi...
lsblk:
[link]KETTŐ:
A mikrofonos kérdésem meg továbbra is áll, előre is köszi, aki tudja a megoldást:
A Linuxmintem felismeri bár a mikrofonomat -"hangbeállításoknál" látható-, ha bedugom a pc-be (Intel Core 2, több, mint 10 éves asztali pc), de pár másodpercig reagál a hangerő "csíkkal", ha belebeszélek, de aztán abbamarad, már nem reagál hangra. Így böngészős alkalmazásokban "süket" a miki. Hogy lehet "szóra bírni"?
Még egy kérdés:
HÁROM (off) :
PayPal loginomat nem tudom helyreállítani, mert sose kerüli ki a telefonra sms küldést, márpedig amit anno PayPalra megadtam telószámot, már halott szám... Meg persze elfelejtettem a passwordöt. Patt. Hogyan tudnék oda új ps-t csinálni, és belépni, tudja valaki a megoldást? (Lehetőleg ne kelljen a vevőszolgálattal kínlódnom.)
Köszi előre is!
-
Rimuru
veterán
válasz
FoxiestFox #71464 üzenetére
Osszefoglalo: Linux: kulcstartó nélkül
szuszinho: python 2 es 3 megfer egymas mellett, pont az inkopatibilitas miatt mind a ketto ag fent szokott lenni.
-
-
p.t.r
aktív tag
válasz
FoxiestFox #71452 üzenetére
Nagyon köszönöm, ezt mindenképpen ki fogom próbálni, nálam is hasonló gondok vannak. Fagyás nincs, de jó lassúnak tűnik az nvidiás notim
-
-
Storms
őstag
válasz
CPT.Pirk #71460 üzenetére
Például a szoftver letöltő áruházban elég sokszor. De egyéb műveleteknél is sokszor bejön egy kis ablak , hogy hitelesítés szükséges. Illetve ha hagyom a gépet pár percig és nem csinálok rajta semmit akkor megint kér jelszót úgy enged vissza a rendszerhez. (Zorin OS 15.2)
-
Storms
őstag
Ki lehet valahogy kapcsolni , hogy ne kérje a jelszót "minden" műveletnél a rendszer?
Eléggé idegesítő -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Ubuntu server 16.04:
Próbáltam frissíteni a pythont (3.7), meg el is távolítottam a régit ( purge 2.7-minimal). Azóta nem érem el az EGL Kodi-t. A service fut. Hogy kell rendbe tenni a pythont, Kodit? Egyelőre nem tudom, hogy egyéb alkalmazásnál is gond lenne.Köszi!
-
válasz
FoxiestFox #70881 üzenetére
Megvan a megoldás, hátha valakinek egyszer jól fog jönni. (T61 @ Linux Mint és egyéb Ubuntu Linuxok).
Ahogy nálam zajlott.Linux Mint fel, frissít, kérdezi, hogy melyik graf drivert tegye fel, az open source-t, vagy az nvidia zárt forrásút?
UI lassú, görgetés szaggat mindkettővel.
Az nv-félénél mikor megnyitottam az nv x server settings-t, nem voltak a hardverre vonatkozó infók, beállítások.
Itt kezdett gyanús lenni.Letöröltem terminálból minden nv-féle, utólag feltett csomagot, majd az nvidia oldaláról a legújabb, a hardverhez való drivert (.run csomag) leszedtem.
Kérdezett pár dolgot, többek között, hogy szeretném-e, hogy kernelváltásnál is maradjon ő, és újjáépítse magát -naná.Kiugrottam az x-ből, driver fel, reboot, tádá, nvidia logo felvillant a login képernyőnél, ettől kezdve volt hw gyorsítás, az UI gyorsabb lett, az x server settings megtelt opciókkal.
Ezután szétnéztem, hogy mit lehetne kikapcsolni még a UI kapcsán, hogy még gyorsabb legyen.
Desktop settings - compositing kikapcsolása. Ez akkorát hozott sebességben, hogy hú.
A UI működése, a görgetés böngészőkben, Discordon, Spotify-ban, mind kisimult.Öreg hardver esetén érdemes kikapcsolni, hogy a GPU besegítsen az ilyesmiben, mert nem marad szufla a proramoknak, ha az OS UI elviszi.
A másik, hogy a rendszer saját választó menüjében nem szabad bízni, mikor azt állítja, hogy ő majd felteszi az nvidia drivert és jó lesz az úgy.
Lószart tesz fel.
Így most perfekt, gyors, ügyes, minden működik, akku töltési küszöbök, ujjlenyomat, Youtube fullhd (60fps kikapcsolva), minden megy.
-
lev258
veterán
Attól még bármi előfordulhat. Volt már olyan kolléga, akinek a hangkártyája tünedezett el kiszámíthatatlanul. Aztán idővel kiderült, hogy a kártya nem illeszkedett a helyére tökéletesen.
Egyébként a hangeszköz az, amiről még semmit sem tudunk. HDMI-n keresztül megy vagy jack-en? Alaplapi vagy AMD? -
lev258
veterán
Elsőnek én megnézném egy másik 18.04-es Live-val, ott használat közben produkálja-e. Mert látszólag elég friss a rendszer, nem kellene támogatási gondnak lennie.
Szerkesztésre egyébként az Audacity az egyik legjobb, de biztos van más is. Az említett programnak meg szintén vagy egy rakás alternatívája: [link] -
ooszi
senior tag
The GodFather!
Sziasztok, nem tudom hogy ismeritek ezt a Windows-os programot, ez a progival nagyon profin lehet szerkeszteni és konvertálni az Mp3-t, a szerkesztés re van másik program ami működik WINE-n, de sajnos ez a program nem indul el a WINE-be.
Kérdés Ubuntu-ra van e ilyen profi kis progi? -
Mint alatt ott a Timeshift, ami pár kattintás, de ez gondolom Manjaron is működik:
Best Backup and Restore Tools for Arch Linux
Ha nincs semmilyen lényeges beállítás egy disztróban, akkor viszont sokkal egyszerűbb egy új telepítés valóban, adatokról nem beszélünk, mert azok vagy nem a /-en belül vannak vagy könnyen menthetjük őket, ha szükséges.
(#71441) vadkörte
Kösz a megerősítést!
-
moleculez
veterán
Na a faxom fog ezzel ennyit szórakozni
De a válasz nagyon is hasznos, később jól jöhet. Na, de akkor mizu, hogyha gyalulom a gyászba az egészet, Win telepít, aztán ezt a Linuxot ami most van, valami mentésből/backupból visszarúgni, ahogy van? Amúgy adat nincs, szóval nincs veszteni valóm, csak kíváncsiságból oldanám ezt meg.
-
csixy
addikt
válasz
moleculez #71399 üzenetére
Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van.
-
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #71432 üzenetére
Ha -html -r kapcsolókkal adod ki a paracsot, elrakja egy html fájlba a riportot.
-
-
Sziasztok!
Live CD-ról nem bootoló linux-ról kinnyerhető valahogy a keyring tartalma?
A chroot megy.Kössz!
-
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #71417 üzenetére
Vagy live-ból chroot a telepített gyökérbe és grub újra telepítés.
Ha Win nem gyalul mindent.
-
moleculez
veterán
válasz
st3v3np3t3r #71415 üzenetére
Ezt most kérdezed, vagy mondod?
Natív telepítésre gondoltam, dual boottal.
-
klaca1978
tag
válasz
#63718632 #71409 üzenetére
igen keverem
sudo visudo /etc/sudoers próbáltam szerkeszteni de amit beírtam a legfölső sorba került minden, valamit nem jól csinálok.
Az smb.conf- ot is megnyitom, és az ip címet szeretném átírni, de nem megy. A lap alján lévő parancsokat nem igazán értem. A módisítás nem úgy megy mint egy sima txt-nél arra rájöttem. Dehát kezdő vagyok.... -
klaca1978
tag
válasz
#63718632 #71400 üzenetére
Igen, most egy cat /etc/sudoers parancsot sudo parancs előtaggal sikerült lekérni, tehát elvileg műküdik, de az állomány még mindig nem tartalmazza az új user-t csak a root-ot.
gedit /etc/samba/smb.conf miatt lett volna az egész, de sehogy nem jön össze.
parancs nem található hiba üzenettel.
a samba-t kellene configolni, grafikusan meg nem lehet szerkeszteni. -
szucstom
őstag
válasz
milan26 #71406 üzenetére
Szép is volna
A legjobb tavalyi kis szösszenet az angoloknál történt egy kisvárosban (nevére már nem emlékszem). Bank informatikus alkalmazottja, felfedezett egy apró hibát a kódban, melynek köszönhetően, ha pontban éjfélkor vett fel pénzt a számlájáról, akkor az ATM kiadta a pénzt, de a számláról nem húzta le
csinálta is egy darabig, de mivel nem "foltozta be" a hibát, egy idő után lebukott.
-
milan26
senior tag
Ezt láttátok már?
Tisztelt ügyfelünk!
Bankunk hálózatának fejlesztése keretében, valamint a költségek csökkentése érdekében atm-jeinket linux operációs rendszerre állítjuk át.
Készpénzfelvételhez mostantól használja a getcash parancsot. Szintaxis:
getcash -ac szamlaszam (hexaban) -c kártyaszám (hexaban) -p pinkod (MD5 hashként) -a összeg (hexaban) -b bankazon (128 bites egyedi számlavezető bankazonosító)
Ha bizonylatot szeretne kapni a tranzakcióról, akkor irányitsa a getcash parancs stdout-ját az lpt1-be, szükség esetén grep-ezze le az értékes sorokra. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Szeretnék telepíteni egy gyors/egyszerű Linux-ot virtuális gépknek, amiről ügyfelekhez ügyfelekhez VPN-ezek be, így csak egy Remmina-ra lenne szükségem nem kell semmi extra/csicsa. Milyen disztribúciót ajánlotok erre? Első körben a Lubuntu-t néztem ki.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest