- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balion
senior tag
válasz
Laszlo733 #76188 üzenetére
Igen. Ez és minden aloldala ugyanilyen furán jön be...
Kicsit para az érzés, azért jöttem linuxra, mert nem nagyon van vírus, meg nem kell feltelepítenem vírusirtót, mert a gépem lassú és nem igazán szereti futtatni a valós idejű védelmeket, erre az első weboldal így nyílik meg, de gondolom nem vírus... remélem. -
anorche1
őstag
válasz
Laszlo733 #74692 üzenetére
Ilyenkor olyan szintem meg van hulyulve, hogy nem tudom beallitani. Kipapalom, alkalmazom, majd ha ujra megnyitom a beallitasokat, ugyanugy nem az.
/.local/share/kscreen mappa tartalmazza a beallitasokat, toroltem, ujrainditottam. Es tok szepen megjelenitett mindent. Annyi, hogy a monitort alapbol a jobb oldalra rakta. Atraktam a baloldalra, beallitottam, hogy legyen a primary, es minden jo volt.
De restart utan ugyanugy kapufa.Alapbol testing branch -en vagyok, most atmentem unstable -re, hatha csak valami bug, amit javitottak, de nem segitett.
Stable vissza rakhatnam, es pacman -S $(pacman -Qqen) paranccsal minden csomagot ujrarakhatnek, de hiszem hogy jo otlet lenne mindenbol regebbi verziora vissza allni, biztos lenne valahol valamiben galiba. -
válasz
Laszlo733 #72949 üzenetére
Arch alapon nem úgy működik a dmesg, ahogy látom, lehet erre mondta Kapitány, hogy sudo-val használd.
A másik parancsot kiadtad és utána dugtad be az eszközt? Mert nem nagyon látni nyomát ilyesminek. (ezeket a széthúzódó szövegeket legközelebb jelöld ki és használd rajtuk a Programkód gombot, jobban áttekinthető úgy)
Ja tényleg, HUB-od van, akkor ahogy azt vadkörte ft említette, ki kéne iktatni valóban!
-
-
válasz
Laszlo733 #72725 üzenetére
Pastebin és rakd be a linket, ha neked nem mond semmit a kimenet. A kollégák majd megvizsgálják, mert amúgy kicsi az esély rá, hogy pont egy sda-t tartalmazó sor dobja a hibát.
(#72728) mobilizmo
SSD-k esetén a Windowsos HDS használatakor minden esetben írják, hogy rakd fel a legfrissebbet, Linuxosnál meg nem nagyon fejlesztik. Ha kijön egy újabb SSD, azt csak a legújabb verzió fogja felismerni.
vadiúj SSD, mint írod is, szerinted egy ritkán frissített Linuxos HDS-be bele van építve egy látóasszony?
-
-
-
válasz
Laszlo733 #72250 üzenetére
Szia!
UEFI-nél akkor más az elérési út, ha a /boot-ba akarod rakni, ezt Te tudod jobban, de nem kell felcsatolni semmit, mivel azt említetted, hogy pendrive-ról bootolva indul a rendszer. Ebben az elindult rendszerben kell kiadni a grub-install parancsot. Itt nem live rendszer alól rakjuk fel a GRUB-ot.
Fentiek alapján rutinosan a pendrive-ra telepítette a rendszer a GRUB-ot, nem csoda, ha csak akkor indul, ha bedugod.
Sokszor csináltam már ezt, igaz legacy-n, mikor felraktam a meglévő rendszer mellé más disztrót, de a megszokott disztróm GRUB-ját akartam a későbbiekben is használni.
Ha mégis hülyeség, amiket írok, akkor a Win és UEFI miatt van, ezek nekem kínaiak, de szerintem működnie kéne annak, amit írtam.
-
csixy
addikt
válasz
Laszlo733 #68987 üzenetére
Milyen sorrendben telepítetted a két op rendszert. Nincs véletenül két EFI partíciód (mindkét SSD-n egy-egy) ? Ha a win10 egy régebbi telepítés volt és a saját SSD-jén van az EFI partíciója, akkor eddig ez így jól van, de a linuxot én újra telepíteném úgy hogy a linux SSD-jéről leszednék mindent és csak egyetlen / partíciót csinálnék rá és a windows EFI partícióját mountolnám telepítéskor formázás nélkül a tartalom megtartásával /boot/efi . Ha kérdezi, hogy hova tegye a grubot akkor az sdb-re azaz a windows meghajtójára.
-
válasz
Laszlo733 #68739 üzenetére
UEFI, vagy MBR.
megmondom őszitén, hogy fogalmam sincs melyik milyen előnnyel/hátránnyal jár. A Win10-t simán felhúztam egy pendriveról ahogy eddig az elmúlt 15 évben mindig.
A fentiek alapján már az sem mindegy, hogy a Pen -re hogyan írod ki a disztrókat.
Például ezt sem tudtam. Nem is emlékszem pontosan, hogy a LiLi-ben hol lehet ezt álíltani.
Ha az MBR-t választanám, akkor ezt az egész GPT-s hercehurcát ki lehet hagyni?
-
Rimuru
veterán
-
-
válasz
Laszlo733 #68513 üzenetére
Milyen hálókártya? Lehet ismert típushiba, vagy már létező know how megoldás rá.
Itt mutatnak példákat, hogy a különböző programokkal hogyan kapcsolhatod át a hálókártya sebességét, és ha ez segít, akkor a hálózati beállításokat tartalmazó konfigurációs fájlba is beírhatod, így minden újraindításkor ezt fogja beállítani. -
-
-
válasz
Laszlo733 #68419 üzenetére
Igazán nincs mit, sajnos mobilnettel nem jött össze.
Fogadok, hogy legközelebb nem akarsz majd frissíteni mobilról.
Egyébként én se gondoltam volna, hogy bekavarhat a BT kapcsolat a netnek. Mondjuk nem frissítettem még így Debian/Ubuntu alapúakat sem, rolling meg elég barátságtalan a notebook wifijével alapból.
De legalább ezeket is tudjuk már. Ezt a syyuu-t még nem ismertem azelőtt én sem. Azért az is valami, hogy legalább most nem kell újratelepíteni mindent. No meg a nyaralást is túléltétek!
-
válasz
Laszlo733 #68338 üzenetére
Valójában szokott lenni kettő is legalább, de most épp kicseréltem az SSD-ket a Hp 8570p-ben és ezen csak két Mint Cinnamon van és még pendrive sincs nálam a 24-ból még vissza van 18 óra sajna, míg ez a helyzet áll fenn.
Egyébként ilyenkor már nem bírnám, simán felraknék egy Manjaro-t, 6 percbe szokott telni. Ha otthon lebzselek és valamit nagyon nem tudok átlátni, mindig feldobom az aktuális disztrót, egyszerűen hajt a kíváncsiság.....és többnyire ezzel a kérdező meg én is jól járok.
Sajnos nem nagyon tudtam segíteni, nincs mit köszönnöd, a Manjarosok meg biztosan nyaralnak szintén.
Ez a helyzet is arra világít rá, hogy laikusoknak sokkal szerencsésebb a Mint (vagy más Debian/Ubuntu alapú), mert akkor már megoldottuk volna a helyzetet.
-
válasz
Laszlo733 #68336 üzenetére
A fenébe, tényleg, sorry. Ha most lenne kéznél Archklón, tudnám tesztelni......itt a csomagok downgrade-lése le van írva, de nem tudom, hogy megy a teljes upgrade downgrade-je.
Ez rövidebb leírás.
Ha a history-t meg tudnád nézni, akár egyenként is vissza lehetne rakni a régi csomagokat, a linkben a kernel downgrade is ott van. Hátha....
Olyan tudna inkább most segíteni, aki csinált már ilyet vagy ismeri/van most Arch alapú rendszer a közelében. -
válasz
Laszlo733 #68330 üzenetére
Nem tudom, hogyan múködik ez cli-ből, de telefonról egyszerűbb lenne az USB kábeles megosztást csinálni esetedben. Az SSID az adott eszköz neve lenne, de azt nem tudod.
Ha maga a rendszer amúgy múködőképes, tudom, hogy nagyon vártad már a legújabb 5.x.x kernelt, de ilyen környezetben nekiugrani a frissítésnek......
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Laszlo733 #68330 üzenetére
Az AndroidAp ugyanugy mukodik ebbol a szempontbol, mint a normal wifi, hacsak nem allitott valamit el, akkor jelszot sem ker az alap beallitas.
(Epp felraktam az Archot a masodik pcmre, gnome wayland felallasban. Meg kell hagyni, elsore vegig menni, kinyomozni a hibakat, amiert nem sikerult, meg kijavitani oket, kellett egy cirka 10 ora hozza, de megy, megy a broadcom-wl wifi is, elotte a nagy geprol kellett etherneten keresztul athoznom netet, a nagygepen beallitani, hogy a wifit ossza meg a lan kabelen.. brrr, szivtam egy kicsit, hogy a broadcom-wl csomag nem alap resze a telepitonek, plusz, net nelkul a telepito nem mukodik.... Ugyanez clearlinuxxal is megvolt, csak ott az android usb tether mukodott, legalabbis konnyebben felallt.
)
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
Laszlo733 #68329 üzenetére
Ugyanez a hibaüzenet az nmcli device wifi connect SSID password Password -re is.
Nem az lehet a baja, hogy a telefon internet megosztásáról lenne szó és nem pedig egy hagyományos router wifi -jéről?
Milyen paraméterre hivatkozhat, mert erre semmilyen infót nem találok a neten.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
Laszlo733 #68323 üzenetére
Addig eljutottam, hogy ctrl + alt F2- vel sikerült belépni parancssorba és ott a yay -S downgrade paranccsal lehetne frissíteni a rendszert. Azonban mivel csak mobil netem van jelenleg, így parancssorból kellene a wifit beüzemelni. A wifi kártyám wlp2s0. Keresgélek a neten, de eddig nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan lehetne aktiválni a wifit a notin, hogy csatlakozhasson a telefon netjéhez...
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Laszlo733 #68034 üzenetére
No offense, de direkt szopatod magad?
Az elmult 2 napban tobbszor irtam hogy a csomagkezelot hasznaljuk, ez a legszebb modja, o elintez mindent helyetted (fuggosegek, fajlok megfelelo helyre keruljenek stb.). Ha valami van taroloban adott hogy azt hasznaljuk, ha nincs akkor ott az AUR, itt olyan csomagot fogsz vegeredmenyben kapni amit a pacmannel fel tudsz rakni.Ha nekiallsz kezzel forrasbol telepiteni az nem ilyen lesz, ott mindent neked kell csinalni, jelen esetben ami biztos, hogy nem volt fent a qtermwidget fuggoseg (de aur-t elnezve lett meg volna massal is problema), de tegyuk fel hogy lefordul, jon az install, ez szepen bemasolja egy default mappaba (amit felul biralhatsz, de megtetted volna? illene /opt-be vagy /usr/local ala rakni), errol a csomagkezelo mit sem tud, kesobb lehetnek ezzel meg gondok. Hogy frissitened a csomagot? errol is neked kell gondoskodnod, stb.
Kezzel/fejleszto oldalarol akarsz programokat hasznalni akkor LFS kell neked, nem Arch,egyebkent meg fejeltsuk mar el a windowsos mentalitast. -
válasz
Laszlo733 #67999 üzenetére
Ezt gondoltad nyári időtöltésnek?
Mielőtt nagyon belemélyedsz, fusd át párszor az install guide-t, itt egy szövegelés helyett inkább a telepítésre koncentráló YT video is.
(kéklufi megint megelőzött)
Lassan amúgy én is nekidurálom magam a tiszta Arch felrakásának, 5+ éve szerencsétlenkedem Linuxon, talán már érteném, mi történik....
-
Rimuru
veterán
válasz
Laszlo733 #68000 üzenetére
Nem sda-t hanem sdc-t irsz a parancsba.
Amugy nem tudom mi a celod az Arch telepitesevel, de a jelenlegi tudasod melle meg nem ajanlanam. Elsonek baratkozz a terminallal a jelenlegi rendszereden, ha ebben mar (eleg) magabiztos vagy akkor lehet tovabb lepni.
Egyebkent minimalis odafigyelessel konnyen fel lehet rakni copy paste modban wiki alapjan, de gondolkodas nelkul nincs sok haszna.
-
válasz
Laszlo733 #67995 üzenetére
Tüntesd el a gépedről. Amik abban a két saját készítésú repoban voltak csomagok, nem frissíti már semmi, az alaprendszert hiába frissíted. Ha azt írom, hogy egy disztró 2 éve halott, akkor úgy őszintén, mi a francot akarsz még tőle?
Bár hullanak az archklónok, nem véletlenül persze, de még mindig annyi van...rakj fel egy másikat!
Manjaroval mi bajod volt? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Laszlo733 #67930 üzenetére
Szerintem ne is telepíts grub-ot a Mint-tel, hanem csak simán telepítés után updateld a már meglévőt Manjaro alatt.
Ha esetleg nem ad rá lehetőséget a telepítő, hogy grub nélkül rakjad fel, akkor tedd a hdd-re, és utána meg biosban választhatsz, hogy melyik eszközön lévő grub-ot akarod használni.
-
Frawly
veterán
válasz
Laszlo733 #67870 üzenetére
De, be lehet állítani, a swappiness-t 15-ös értékre teszed:
sudo sysctl vm.swappiness=15Kísérletezhetsz az értékével, hogy mikor jó. Azonnal életbe lép ez a beállítás, nem kell újraindítani a gépet, menet közben tudsz vele kísérletezni. Viszont újraindításkor elveszik ez a beállítás.
Ha állandósítani akarod, hogy reboot után is megmaradjon, akkor rendszergazdai jogokkal szerkeszted a /etc/sysctl.conf fájlt, abba beírod a vm.swappiness=15 sort, de ezután egyszer újra kell indítani a rendszert, hogy életbe lépjen.
4 GB RAM-hoz szerintem sok a 8 GB swap, bár felhasználástól is függ, milyen DE-t futtatsz, vagy csak WM-et, milyen alkalmazásokból hány fut egyszerre. De bővíts inkább memóriát, lementek a ramárak, kimaxolod a gépet 8-16 gigával legalább, az meg elég lesz az idők végezetéig, ahogy Billigatya mondaná, ought to be enough for anybody. Akkor nem lesz szükség swapra sem. SSD beszerzése is nagyon ajánlott, azok sem drágák már 500-as méretik, de 1 terás méretben sem vészesek már, a Linux is meghálálja, swap nélkül is.
-
-
azbest
félisten
válasz
Laszlo733 #67573 üzenetére
ahogy nézem ez a gép még szutyokabb, mint ahogy hangzik. Mivel HM70 chipsetes, így van egy szándékos intel által betett korlátozás: ha i3 vagy i5 procit tesznek bele, akkor 30 perc után lekapcsol. Csak néhány celeron és pentium brandelésű, butítottabb képességű procial hajlandó üzemelni. [link], [link]
-
Frawly
veterán
válasz
Laszlo733 #67568 üzenetére
Ha lehet, cserélj procit abban a gépben. Egy ilyen régi genes Sandy Bridge mobil i5-ös elég filléres használtan. Nem tudom, hogy oda van-e forrasztva a procid a gépre vagy cserélhető. RAM nem tudom ki van-e maxolva, de azt is érdemes bővíteni.
(#67569) csixy: én is ezt javaslom a kollégának. Az ő gépén ez lesz a legjobb megoldás, legalább natív sebességgel futnak rajta a dolgok.
-
-
-
azbest
félisten
válasz
Laszlo733 #67416 üzenetére
ubuntu esetén, ha fstabban változtattad a swap-ot, itt is át kell írni az uuid-t
/etc/initramfs-tools/conf.d/resumeGondolom nálad is hasonló lehet.
Enélkül is működik, mert ha nem találja, akkor használja az fstabos értéket, de azért jobb rendbetenni.utána kell még egy
sudo update-initramfs -u
parancs is, hogy újragenerálja a boot dolgokat és újraindítás után már nem panaszkodik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Laszlo733 #67413 üzenetére
A swap partíciódat nem találja. Annak kellene az aktuális UUID elérését frissíteni az /etc/fstab fájlban.
Az uuid-t a blkid progi mondja meg, így kell használni:
sudo blkid /dev/sda1
A meghajtók listáját meg így tudod megnézni:
sudo fdisk -l
Az mondjuk nem világos, hogy mi romlott el a külső eszközre telepítéssel.
kmarci25: nem baj ha leírod, másnak is segíthet.
Frawly: ez sajnos ilyen...
-
Frawly
veterán
válasz
Laszlo733 #66907 üzenetére
A partíció átmozgatása alatt azt értjük, hogy a zsugorítás után létrejött üres helyre kihúzod a következő partíció elejét, de mindjárt utána a végét is annyival visszahúzod, így a mérete nem változik. Ugyanezt eljátszod a következő partícióval is.
De nem ajánlom, elég bonyás ez így, meg sokáig is tart HDD-nél. Inkább telepítsd újra a Linuxot.
(#66903) cigam: ez a fix /dev/sdc valami disztróba hekkelt spéci udev szabály miatt lehet. Még nem láttam ilyet.
-
King Unique
titán
válasz
Laszlo733 #66907 üzenetére
Ha le van választva az sda4-ből a lefoglalatlan terület, akkor nem azon, hanem az sda5-nél kell az átméretezés / mozgatás opcióra menni és a felugró ablakban (ilyen) balra tolni a teljes partíciót. Majd ezt ismételni az sda6 és sda7 esetében is, de amúgy már leírták a másik válaszban. Viszont mivel adatok vannak a partíciókon, ezért az átmozgatásuk eltarthat egy ideig. Másrészt megjelenik majd a figyelmeztetés, hogy az átmozgatás bizonyos esetekben gondot okozhat utána rendszer a bootolásánál, ezért javasolt előtte menteni. Vagy kihagyni, aztán jó esetben remélhetőleg nem lesz gond.
-
King Unique
titán
válasz
Laszlo733 #66901 üzenetére
Ez esetben közvetlenül nem fogja tudni átmozgatni, kiterjeszteni az sda7-re a lefoglalatlan területet a GParted, mint már említve volt. Viszont annyi pontosítással élnék, hogy a másik válaszban leírt módszerrel már működhet, egyenként átmozgatva a partíciókat. De akkor a swap partíciónak kikapcsolt állapotban kell lennie és a linuxos rendszerpartíciók átmozgatásánál fel fog dobni egy figyelmeztetést.
-
válasz
Laszlo733 #66901 üzenetére
Már miért ne lenne kivitelezhető?
- Windows-ban zsugorítod a lemezt (annyival amennyit hozzáadnál a Manjaro-hoz)
- Bebootolsz egy live linux-ot , és ott a gparteddel egyenként eltilitolizod az üres helyet jobbra, a Manjaro partíciójának végére:
- sda5(mint) partícióját elmozgatod közvetlen az sda4(Windows) partíció mellé, hogy ne maradjon köztük üres hely
- az sd6 swap-ot is elmozgatod az sda5 mellé, hogy ne mardjon köztük üres hely
- az sda7(manjaro)-t is elmozgatod úgy hogy az összes üres hely mögötte legyen (ráhúzod közvetlen az sda6-ra)
- az sda7-et kiterjeszted az üres helyel.Készen vagy.
-
King Unique
titán
válasz
Laszlo733 #66889 üzenetére
Attól függ, hogyan csinálod. Ha a GParted segítségével, akkor nem, vagy max. csak destruktív módon. Ugyanis az csak akkor tudja kiterjeszteni a lefoglalatlan területtel, ha közvetlenül az sda7 után helyezkedne el. De ha már használsz Windowst is, akkor arra vannak olyan particionáló programok, amik ez esetben is meg tudják oldani, képesek adatvesztés nélkül átmozgatni a partíciókat. Aztán az más dolog, hogy a Linuxok rendszerpartíciói mennyire fogják tolerálni az átmozgatást, utána is bootolnak-e majd, ezért biztos ami biztos alapon javasolt előtte mentést készíteni. Vagy a másik megoldás a destruktív módszer, azaz az adott rendszerek törlése, majd újratelepítése a kívánt méretű partícióra.
-
Frawly
veterán
válasz
Laszlo733 #66891 üzenetére
Adatvesztésnek egyáltalán nem kéne lennie. Zsugorításkor a létrejött üres helyre át ki tudod húzni az utána lévő partíció elejét, egérrel vonszolva a partíció elejét jelképező függőleges vonalat. Bár azt nem látom, hogy az a /dev/sda6 az mi a rák, nem a root partíció, mert az az sda7. Talán a /home partíció? Vagy valami megosztott NTFS partíció?
Előbb el kéne döntened hogy milyen partíciókat akarsz pontosan. Ha még nincs belakva ez a Linux rendszer, én inkább újratelepíteném a Windows partíció zsugorítása után, normálisan vagy 1 partícióra a root, boot, home, vagy külön partíciókra. Bár azt sem látom, hogy ez milyen disztró pontosan. Annyi látszik, hogy EFI partícióról bootol, akkor külön /boot partíció nem is kell, lehet a meglévő EFI partíciót használni /boot-nak. De az egészet nem lehet így átlátni egyetlen screenshot alapján. Ez most jelen állapotában jól szét van kutyulva sda1-tól sda99-ig.
Ökölszabálynak: rootnak elég 50 giga, bootnak 200-500 mega (de ez nálad meg is van az 500 megás EFI partíció személyében), /home-nak a fennmaradó egész lemezterület. Vagy lehet egyben egyetlen partíció is. Swap partíció nem kell, lehet helyette swap fájlt használni.
-
edeleny
őstag
válasz
Laszlo733 #66551 üzenetére
Az van. Próbáltam mindent, ha bekapcsoláskor rajta van a vinyó nem indul el, és nem is csatlakoztatja fel. Egyébként PC-ben meg jó, nem hoz hibát látja, csak másolni nem tudok róla. Megpróbálom lementeni az adatokat, és leformáztatni a routerrel. De teszek egy próbát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged