-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Van a gépemben két SATA SSD, két egymástól teljesen függetlenül telepített rendszerrel:
256GB - Windows 10
128GB - Kubuntu 19.10Szeretném ezeket egy darab, 512GB-os NVME SSD-re migrálni, olyan módon hogy mindkét rendszer átkerüljön, és valamelyik rendszer boot menüjéből ki lehessen választani hogy hová boot-olok be.
Megoldható? Ha igen, kérhetek valamilyen leírást?
Van esetleg olyan indok, ami miatt nem ajánlanátok ezt a fajta megoldást? -
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Épp ezzel próbálkozom:
Adott egy Dell laptop, 120GB SSD + 500GB HDD (kerettel beszerelve)
Az SSD-n Windows 10 van, a HDD-re viszont úgy szeretnék Linuxot tenni, hogy kizárólag akkor töltsön be a bootloadere, ha én a HDD-t választom ki bootolásra. Ritkán lesz használva.Odáig szépen ment, hogy az SSD-t kivettem (a biztonság kedvéért), lecsíptem a HDD-ből egy 20 GB-os partíciót, linux fel, GRUB-ot pedig szintén a merevlemezre installáltam.
Szépen be is bootol, ha nincs bent az SSD.
Amint visszateszem az SSD-t (természetesen egy másik slotba, a HDD nem mozdul), a linux már nem hajlandó bootolni. Kiválasztom hogy a HDD-ről bootoljon, be is jön a GRUB, azonban a rendszert kiválasztva egy BusyBox shell fogad.Persze az SSD-t kivéve megint csodásan megy minden. Mit lehetne tenni?
-
AeSDé Team
őstag
Köszönet mindenkinek, ez tűnik eddig a legtisztább megoldásnak. 32GB esetén már bőven van hely a 2 partíciós megoldásra.
Közben felvetődött bennem egy újabb kérdés: ez egy elhagyható eszköz, amin munkával kapcsolatos adatokat tárolni elég kockázatos. Van mód arra, hogy titkosítsam a teljes tartalmát? Sima pendrivenál még meg tudnám oldani, de itt több partícióra kellene figyelni, ráadásul úgy, hogy az egyikről még bootolnia is kell az eszköznek
-
AeSDé Team
őstag
válasz
King Unique #52333 üzenetére
Az Ext4 helyett mit használhatnék még esetleg? Úgy tudom, hogy azt a Windows alapból nem látja. Ez azért lenne fontos, mert OS-től függetlenül pendrive-ként is funkcionálnia kellene.
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Lenne egy olyan ötletem, hogy veszek egy USB 3.0-s pendrive-ot, és ráhúzok egy Linux rendszert.
Így az adattárolás mellett egyben egy bootolható svájci bicska is lehetne a dolog.
Szerintetek mennyire lenne életképes ez az ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest