Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #69393 üzenetére
Esetleg Package: firmware-amd-graphics?
(by ubyegon2) -
zoltanz
nagyúr
Debian 10 et feltelepítem, de nem ismeri fel a Radeon HD6350 vga-t, Win alatt jó.
Felbontás 720/400-ban indul el WM majd kikapcsol a monitor is pár másodperc után. Mi a probléma? -
válasz
wexford881 #69391 üzenetére
Tehát: mindkét OS jól működik, mindkettőt ki tudod választani. Azaz minden rendben.
Csak jobb lett volna ha mindkettő uefi módban menne és biosban be lenne kapcsolva a secure boot. [kép]
[ Szerkesztve ]
-
wexford881
csendes tag
Pár próbálkozás után mostmár fel tudtam úgy telepjteni a Mint-et hogy automatikusan elinduljon, viszont az OS választóképernyő továbbra se jön fel, az F11-et nyomogatva jön fel a boot menu ott tudom kiválasztani melyik induljon. Annyival lett jobb a helyzet hogy mostmár elindul a Mint ha el akarom indítani. Most néztem meg és az SSD is MBR lett a telepítés után, valószínüleg azért nem indult automatikusan mert GPT volt.
Köszönöm az eddigi segítségeket. -
kutga
nagyúr
Tegnap megoldottam végül, asszem az lett a megoldás, hogy a
debian-transmission
usert hozzáadtam a rendes user csoporthoz.Van viszont még egy kérdésem.
Most úgy van beállítva a Raspbian, hogy szöveges terminálba bootol, a guit (ha kell) a
startx
paranccsal indítom. A kérdés, hogy ha már nincs rá szükség, miképpen lehet visszatérni a szöveges terminálba? -
cigam
titán
Olvasd el, különösen az elejét. Pláne ha mindez megvan osztva samba-val, akkor az előző oldalakat is.
Az transmission-daemon "user "eltekerése a konfig fájlban, rossz ötlet. A letöltésnek kijelölt könyvtárban kell a jogosultságokat úgy kiosztani, hogy a trasmission-daemon user-nek is teljes joga legyen (írás, olvasás, törlés).
[ Szerkesztve ]
-
-
moleculez
veterán
Szóval a maradékokból épülő gépem következő darabja a VGA, amit unokatesómtól kapok.
Egy ASUS Radeon 6800 GM a9gt2 -ről van szó. Mire számítsak driver/ kompatibilitás téren, Mint userként. -
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Raspbian alól próbálom működésre bírni a
transmission-daemon
torrent csomagot.
A hardver Raspberry Pi 3 model B+ amire rákötöttem egy WD MyPassport usb3-as külső vinyót, erre tölteném a fájlokat.A szokásos
apt update, apt upgrade
után telepítettem a csomagokat.sudo apt install transmission-daemon
A
sudo systemctl stop transmission-daemon
után beállítottam amit kell az/etc/transmission-daemon/settings.json
állományban.Ezután elindítottam a szolgáltatást, böngészőből el is érem a webes felületet, hozzá is tudom adni a torrent fájlt, de amint elindulna a letöltés,
Permission denied
hibaüzenetet kapok, a vinyóra nem tudok írni.Ahogy utánaolvastam, a transmission csinál magának egy
debian-transmission
usert, aki alól fut a szolgáltatás. Az RPI default usere api
, aki egyébként a vinyón lévő könyvtárak, fájlok tulajdonosa is.Próbáltam átírni a transmission konfig fájljaiban, hogy a
pi
user indítsa a szolgáltatást, de nem jártam sikerrel, ugyanúgy kapom a hibaüzenetet, ráadásul, ha ahtop
-ra ránézek, a szolgáltatás továbbra is adebian-transmission
user alól indul.Mit rontottam el? A vinyót nem mountoltam külön, első indulásnál már be volt dugva a gépbe.
-
tonermagus
aktív tag
Erre valaki tud választ?
"Sziasztok!
Adott egy őrült nagy probléma: van egy megosztott mappa SMB megosztással Debian alól. Ennek a mappának van sok-sok almappája. Személyek mappái. Minden mappa egy személlyé, illetve vannak közös mappák. A közös mappákhoz csak bizonyos csoportok férhetnek hozzá, a csoport minden tagjának írási joga van az egész közös mappára.
Pár hete viszont ha valaki a közös mappán létrehoz egy új fájlt, akkor annak a fájlnak a jogosultságai "nem öröklődnek" a közös mappa megosztásától, hanem létrejön a fájl, aminek a default jogai lesznek (tehát csak a tulajdonos, és a root írhatja). Ez miért lehet?
Eddig tökéletesen működött? Hogy tudom megoldani hogy a közös mappában létrehozott fájlok jogai örököljék a felsőbb mappa jogait?" -
anorche1
őstag
válasz
anorche1 #69377 üzenetére
Hdsentinel szerint az ssd health: 93% (22.13TB iras), perfomrance: 100%
A hdd 100/100dd if=/dev/zero of=...test bs=10G
paranccsal kiprobaltam mind az ssd -t, mind a hdd -t, es mind2 nel jelen van az eger akadozas. De az ssd -nel jobban.
Kiprobalom egy pendriverol inditott rendszer alol. Remelem nem a felhasznaloi profilmban lesz a gond, nem szeretnem ujra belakni a rendszert.[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Egy ideje fajlmuveleteknel akad eler erosen a gepem, az eger sem folyamatosan, meg-megall.
Ha mondanom kene rgy idopontot, hogy ez miota all fen, akkor azt mondanam, hogy miota ujra sima manjaro kernelt hasznalom, a ck-patches helyett.
Arra is gondoltam, hogy valamit elallitottak a rendszerben, mert az io schedulert allitottam. De a config fajl torlese nem segitett.
Most ujraraktam a rendszert, a home konyvtaram vissza masolasaval. Most importalok virtualboxban egy gepet, es borzasztoan akad az eger, hasznalhatatlan a gep.
Manjaro kde, legfrisebb, 5.3 as kernel.
dell e6440, i7-4800mq, 8GB ram, 850pro ssd, meg talan hitachi 1tb hdd.
Cpu hasznalat az importalas kozben 50% alatt, ram hasznalat 1GB alatt. A gep nem melegszik tul, nem veszi vissza a teljesitmenyt.Mi lehet a gond?
-
zoltanz
nagyúr
Tudnátok ajánlani N300-as Wifi-USB adaptert?
Olyanra lenne szükségem ami Debian-on is a driver-t out of the box, (telepítgetések, kernel fordítás stb. nélkül) kulcsrakészen tartalmazza.[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
wexford881 #69374 üzenetére
Valahogy nem ál össze.
Ha a Win SSD MBR-es, akkor a gép BIOS módban van, és az mbr-ben elhelyezett pár bytos program rántja be a megadott helyről az operációs rendszert (a boot, vagy aktívak legjelelölt partíció elején tárolt programot indítja, ami nálad elkezdi betölteni a Windows-t.)
Namost ez a rendszer képtelen másik lemezről indítani az operációs rendszert.Namost ha a hagyományos mbr kódot lecseréled a grub-ra, akkor már választhatsz hogy melyik lemezről mit töltsön be. De automatáról beszélünk, ezért a GPT sémához automatice UEFI megoldást képzelt el, így a GPT-s lemezen létrehozott egy ESD (UEFI boot) partíciót, a Windows-os MBR-es SSD-t meg békén hagyta.
Szerintem ezért történhetett. Nézd meg a GPT-s lemezen van-e ESP típusú pár 100MB-os partíció.
Rimuru
Köszi! (Miért nem akarok?)[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Amig egy inodera van hivatkozas az addig megmarad, tehat B el tovabb (ha ezek utan csinalsz egy hard linket B-rol A-ra akkor az olyan mintha nem tortent volna semmi).
ls -i
-vel meg tudod nezni mi az inodeokat, ahol egyezik azok ugyan oda mutatnak (ugyan azok a fajlok, csak mas nevvel).
Helyfoglalas csak 1x tortenik (lehet hogy egyes programok kulon fajloknak veszik es minden hardlinket beleszamol, de ez igazabol fals adat).$ ll -i dsa/
3802273 .rw-r--r-- cc cc 1.9 MB Sun Nov 24 15:08:25 2019 asd
3802273 .rw-r--r-- cc cc 1.9 MB Sun Nov 24 15:08:25 2019 asdasd
$ du -s dsa/
1960 dsa/Nem akarsz hard linket csinalni.
(technikailag megoldhato lenne, de nem akarsz)
Alternativanak tudom mondani a mount-ot (de ott a symlink is):mount --bind /home/foo/foo /home/bar/foo
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Vhol azt olvastam, hogy a fájlnév is egy hard link. Ha A-ról készítek egy hardlinket B névvel, és törlöm A-t, mi lesz B-vel?
Az A által foglalt terület felszabadul, vagy megmarad, és a B-hez kötődik? Egy automatikusan létrejövő hardlinkel megakadáyozható a véletlen/szándékos törlés, vagy ennyire nem egyszerű?A junction csak a Windows és az NTFS kiváltsága? Hard linket hogyan lehet könyvtárról készíteni?
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
wexford881 #69369 üzenetére
Tuti hogy az MBR-t és a GPT-t lehet keverni?
-
válasz
wexford881 #69351 üzenetére
Csak simán rámásolod filekezelővel. [link]
-
Falcon75
tag
válasz
rufus. uefi, non csm.secure boot off.particiókat gpt re kell convertálni előtte.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69365 üzenetére
Ennek az UEFI-nek az a trükkje, hogy egy lemezen belül több indító is lehet, azt a sorrendet kellene állítanod mert ott az elsődleges a Windows, ezért indul el mindig az. Nem tudom milyen néven keresd, most nincs nálam semmi ami uefi-n bootolna.
-
wexford881
csendes tag
válasz
sh4d0w #69364 üzenetére
Már régen átállítottam hogy az SSD-ről induljon, de hiába, úgy csinál mint ha ott se lenne és rögtön a Win-t indjtja a HDD-ről. Még ha manuálisan is választom ki az SSD-t (F11-et nyomogatva bejön a boot menu ahol kiválaszthatom melyik lemezről induljon) akkor is a Win-t indítja.
-
válasz
wexford881 #69363 üzenetére
Boot ordert egészen biztosan lehet állítani.
-
válasz
wexford881 #69361 üzenetére
Pirk Kapitány már leírta...
-
wexford881
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #69358 üzenetére
Letöltöttem egy Super Grub2 Disk nevű cuccot amit kijrtam egy pendrive-ra. Ezzel sikerül elindítanom a Mint-et, tehát rendszer működőképes és normálisan feltelpült az SSD-re csupán az a problémám hogyha nem ezzel a grub2 disk-el indjtom el akkor nem tudom elindítani a mint-et sehogy. Erre kéne megoldás, hogy ne kelljen ezt a plusz progit használjam hogy el tudjam indítani a Linux-ot, hanem indításkor dobja fel a OS választási menüt, ahol kiválaszthatom hogy melyik rendszert szeretném használni.
A Win frissítésekkel szerintem nem lesz gond, Win 7 van a gépen, erre már nagyobb frissítések nem jönnek. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69357 üzenetére
Valahol a biosban van UEFI boot bejegyzés kiválasztási lehetőség. Ott valószínüleg a Windows van első helyen, ami nem állítódott át. Arra is fel kell készülnöd, hogy 1-1 nagyob Windows update kérdés nélkül beállítja elsődlegesnek a Windowst és megint nem lesz boot menüd.
-
wexford881
csendes tag
Végre sikerült rávennem a pendrive-ot hogy elinduljon a live linux. Most viszont a telepítésnél voltam gondban. A rendszer felment szépen csak éppen elindítani nem sikerült. Gépindításkor nem jön be az OS választó képernyő hanem kérdés nélkül indul a Win. Még manuálisan indítva se indul. Neten olyasmiket írnak hogy talán a GRUB-bal lehet valami gond. Most mit rontottam el megint?
-
válasz
olivera88 #69355 üzenetére
Szerintem nem tűnt az el, hanem mivel törött függőségek miatt elakadt a dolog, egyszerűen fel sem rakta! Ha a
.deb
verziót próbáltad, az legalábbis így viselkedik. Gdebit használva is jól követhető, mit hiányol és azt akár fel is lehet rakni és akkor már menni fog a telepítés.[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
Olyan létezik h egy törött csomag magától eltűnjön? A Discordot telepítettem fel tegnap, jelzett is rá h törött csomag. Ma meg már nincs is meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Át tudod állítani, hogy ne UEFI-vel akarjon bootolni, hanem a hagyományos módon?
-
wexford881
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #69349 üzenetére
Próbáltam DD módban is akkor is ez a magic number-es hiba jött elő mint etcher-nél.
Mikor ISO képfájl módban írtam akkor meg átugorja a pendrive-ot.
Még régebben egy régebbi Mint-et próbáltam live módban pendrive-ról (Unetbootin-nal írva) és akkor semmi probléma nem volt, tökéletesen működött, ezért nem tudom hogy mi baja lehet a 19.2-es verzióval.
Mit kellene variálni a bios-ban? A boot sorrenden kívül nem állítottam át semmit, nem gondoltam hogy ilyen problémák jönnek majd elő. -
cigam
titán
válasz
wexford881 #69348 üzenetére
A mint topikban volt róla szó. Ott olvass vissza. Ha jól rémlik ott a kérdezőnek a CD-re írás volt a megoldás, és ott tudott váltani BIOS/UEFI telepítő között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69348 üzenetére
Rufussal DD módban csináltad? Amúgy ez egy érdekes kérdés, UEFI only tableten láttam ilyen magic number hibát meg amiket leírtál jelenségeket, de csak a clonezilla esetében és ott egy korábbi iso kiírása megoldotta a gondot. Hogy mi volt a baja az új isonak, arra nem jöttem rá.
Mondjuk a Mint-tel azon a gépen nem volt gond.
Ami még egy gyors megoldás lehet, ha az UEFI boot-ot megvariálod a bioszban, mert lehet, hogy alapból nem is akar hagyományos módon bootolni az alaplapod.
-
wexford881
csendes tag
Sziasztok.
Nemrég vettem egy SSD-t és szerettem volna egy Linux Mint-et telepíteni rá, de már a pendrive-ról boot-olásnál elakadtam.
Akármivel írom ki az iso a pendrive-ra nem hajlandó bootolni róla. Beállítottam a BIOS-ban hogy pendrive-ról bootoljon de átugorja mintha nem is lenne és indul a Win.
Próbáltam kiírni Unetbootinal, Rufus-sal, Etcher-rel, de egyikkel sem sikerült.
Mikor etcherrel volt kiírva, akkor bejött a Grub de mikor megpróbáltam elindítani a Mint-et akkor bejön egy hiba hogy error: invalid magic number you need to load the kernel first.
Mit csinálok rosszul? A válaszokat előre is köszönöm. -
olivera88
veterán
válasz
olivera88 #69345 üzenetére
Na közbe kiderült hogy az NVIDIA drivert nem telepitettem tegnap rendesen, közben kiléptem a terminálból mert azt hittem akkor kell újra inditani a gépet. Így most már helyre állt kép mérete is és ezzel együtt megodoldott a fő probléma is!!!
Végre magától elindul a grafikus felület.
Tehát ez kellett hozzá, az NVIDA driver![ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69344 üzenetére
Ja. Nomodeset?
Ja és hiába települt fel az NVIDIA driver, a megjelenités továbbra ilyen gagyi nagy. Ez alapján telepiettem fel tegnap, az első opcióval? [link]
Nem.
Amióta azGTX 1660 kártya van a gépbe a Debian 9 es se ismeri fel, és ott is ilyen nagy lett a kép.
Volt Ubuntum régen de nem tetszett felülete, aztán arról váltottam LMDE re, aztán onnan Debian KDE re, és azóta azt használom.
Közbe meg probáltam azt a parancsot amit az előzö hsz ben írtam, persze nem javult meg attól se. -
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69335 üzenetére
Mire gondolsz kernel opciók alatt?
Közbe találtam egy ilyent.
systemctl set-default graphical.target
Ezt csak úgy véletlen találtam. A NVIDIA driver telepitését olvastam, és annak a végén volt egy ilyen parancs. Lehet ez lenne orvosság az én hibámra is?
Aztán utána néztem ennek a parancsnak és ilyet találtam.
7.4.4. Booting into a Graphical EnvironmentIf you have installed the X Window System and a desktop environment such as GNOME, but are not seeing a graphical desktop environment once you log into your system, you can start it manually using the
startx
command. Note, however, that this is just a one-time fix and does not change the log in process for future log ins.To set up your system so that you can log in at a graphical login screen, you must change the default systemd target tographical.target
. When you are finished, reboot the computer. You will presented with a graphical login prompt after the system restarts.Procedure 7.4. Setting Graphical Login as DefaultOpen a shell prompt. If you are in your user account, become root by typing thesu -
command.Change the default target tographical.target
.
To do this, execute the following command:#
systemctl set-default graphical.target
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #69331 üzenetére
Általában a különböző konzolok között lehet váltogatni a fenti kombinációval (+Fx billentyű). Nálam az F7 a grafikus felület, a korábbiak mind konzolok. Nálad az tűnt fel, hogy tty1-es konzolt kapsz, mintha helyből az lenne beállítva, hogy konzol módban induljon. A kernel opciókat nézted?
-
moleculez
veterán
Ventit hogy tudom lehallkítani?(Avagy fordulatszámot lecsavarni) Van valami progi amivel le tudom csavarni a fordulatszámot? Láttam neten pár megoldást, ti mit ajánlotok?
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
lev258 #69329 üzenetére
Nem. Nem tudom h az mire jó.
Shadow. Írtam, akkor betöltödik a grafikus felület, és utána tudom használni a rendszert normálisan.
CPT.Pirk Maradok ennél sztem, így h már startxel elindul oké. Ha nem tudunk rá megoldást hátha megjavul magától valamilyen frissítés után. Manjarora meg nem tudom h van ez program ami nekem kellene. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #69327 üzenetére
Ezek a sorok gyanúsak nekem, mert ez itt még mindig biosz bugról ír:
[ 1.446703] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve [\_SB.PCI0.SAT0.PRT0._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20180810/psargs-330)Az említett Manjaroban újabb kernel (és minden) van, még megnézhetnéd azzal is.
-
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #69325 üzenetére
Startx re elindul a grafikus felület
, és müködik is. Csak a megjelenés méretét kellene beállitani mert túl nagy.
A bejelentkezéskor ennyit ír ki.
Utána meg ennyit.
Itt a dmesg eredménye. [link]Cigam Az adatlapomon irja a gép paramétereket. Nem tuningolt és gyári BIOS, csak tegnap lett frissités telepítve neki.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
olivera88 #69323 üzenetére
Miután kilépett parancssorba, a dmesg-el listázd ki a hasfájását, és tedd ki vmi online szövegmegosztóra (nehogy ide másold be
)
Pontosan milyen gép? (Alaplap, proci, RAM, VGA, esetleg bármi más spéci kártya) Ugye nincs húzva, és gyári a BIOS, nem vmi tuningolt vacak?
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
olivera88
veterán
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy őrült nagy probléma: van egy megosztott mappa SMB megosztással Debian alól. Ennek a mappának van sok-sok almappája. Személyek mappái. Minden mappa egy személlyé, illetve vannak közös mappák. A közös mappákhoz csak bizonyos csoportok férhetnek hozzá, a csoport minden tagjának írási joga van az egész közös mappára.
Pár hete viszont ha valaki a közös mappán létrehoz egy új fájlt, akkor annak a fájlnak a jogosultságai "nem öröklődnek" a közös mappa megosztásától, hanem létrejön a fájl, aminek a default jogai lesznek (tehát csak a tulajdonos, és a root írhatja). Ez miért lehet?
Eddig tökéletesen működött? Hogy tudom megoldani hogy a közös mappában létrehozott fájlok jogai örököljék a felsőbb mappa jogait? -
moleculez
veterán
válasz
Véreshurka #69308 üzenetére
Nekem a másodlagos afféle hobby gépemen van Mint Cinnamon, azzal kapcsolatban járok ide olykor. Őszintén szólva, átlagos napi használatban teljesen jó, nem hiányzik a Windows egyáltalán, mindent ugyanúgy, vagy jobban megcsinál. ( A laptopom az macbook onnan meg azért nem hiányzik
)
-
válasz
olivera88 #69311 üzenetére
Valami nem kerek ott, célszerűbb lenne most már egy nonfree iso-t kiírnod és azzal telepítened!
A hibák kiírását meg ezekben a hsz-ekben lévő módszerrel meg lehet nézni.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #69301 üzenetére
Hozzá adtam de nem sikerült telepíteni így sem. Valszeg nem jól adtam hozzá.
Mert úgyse találta.
Inkább csináltam egy BIOS frissítést, mivel az is frissíti a micro codet. Viszont hiába frissítettem, így se működik, a micro code frissítés nem írja már, hanem vmi BIOS hibát , de else tudtam rendesen olvasni olyan gyorsan elmegy.
Furcsa ez már. -
leviske
veterán
Lenne még egy kérdésem.
A Chrome gond nélkül látja a Chromecast-ot, de a Samsung TV-t nem. Windows-os gépen Youtube-on gond nélkül tudok a Chrome-ban választani a Chromecast és a TV közt. A neten nem találtam rá egyértelmű magyarázatot, hogy mi okozhatja, hogy a Chromecastot látni openSUSE alól, de a TV-t nem.
A tűzfalat már ugye home-ra állítottam. Létezik, hogy valami portot ki kéne nyitnom, ami Windows-on alapból nyitva van a TV számára?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #69307 üzenetére
Sajnos sejtem...
Egyelőre szerintem elengedem, és megpróbálom máshonnan megközelíteni a programot (Synology NAS-on ahogy nézem van docker image), hátha úgy sikeresebb lesz a kísérlet.
Még az a gyanú merült fel bennem a Pi margójára, hogy lehet hogy a videó ami alapján csináltam a dolgot már nem teljesen fedi a valóságot, és valószínű már maga az OpenVAS is átesett egy-két fejlesztésen (talán még főverziót is ugrottak), és ezt viszont már egy kis 3B+-os 1GB ramos raspi már nem tudja meghajtani...
Azért mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget
!
Mivel már régóta gondolkodom, hogy esetlegesen elkezdenék a linuxal ismerkedni egy Linux Mint személyében, lehet még be fogok nézni a későbbiekben ide, mert azt tapasztaltam, hogy felettébb segítőkész társaság gyűlt itt össze!
-
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #69306 üzenetére
Igazából a Kali nem éppen felhasználóbarát rendszer, más célja van.
Így aztán nekünk is nehéz értelmezni ezeket, mivel nem tudjuk, miket csinál (és ebből mi indokolt). -
Véreshurka
senior tag
A logokat átbújtam, köszönöm mindenkinek a segítséget
, a
journalctl
paranccsal (mindkét megoldással) szépen kilistázódtak a logok!Több külön session-ben ezekre lettem figyelmes:
1.
Nov 16 23:34:59 kali kernel: INFO: task kworker/0:3:1444 blocked for more than 120 seconds.
Nov 16 23:36:57 kali kernel: Tainted: G C 4.19.81-Re4son-v8+ #1
Nov 16 23:38:56 kali kernel: "echo 0 > /proc/sys/kernel/hung_task_timeout_secs" disables this message.
Nov 16 23:41:09 kali kernel: kworker/0:3 D 0 1444 2 0x00000028
2.
Nov 16 22:34:30 kali kernel: Out of memory: Kill process 5736 (xsltproc) score 358 or sacrifice child
Nov 16 22:34:30 kali kernel: Killed process 5736 (xsltproc) total-vm:375820kB, anon-rss:336396kB, file-rss:0kB, shmem-rss:0kB
Nov 16 22:34:30 kali kernel: oom_reaper: reaped process 5736 (xsltproc), now anon-rss:0kB, file-rss:0kB, shmem-rss:0kB
(ezelőtt a bejegyzés előtt még fel voltak sorolva a szolgáltatások, hogy mennyi ramot fogyasztanak, illetve utána még ezek a logok ismétlődtek egy párszor, majd ezután lett egy reboot:IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
;brcmfmac: power management disabled
--> ezek szerintem nem lehettek a felelősek)A 2. logot értem, elfogyott a RAM, bár nem tudom miért pont a xsltproc process lett leállítva és, hogy mi köze lehetett a fagyáshoz, ha volt egyáltalán...), azonban az 1. log nekem nem sok mindent mond
, és sztem ez lehet az egyik fő gond, mert ezt több session alatt is láttam, és ezek voltak általában az utolsó bejegyzések ilyenkor.
Azt jól sejtem, hogy a journal kinaplózásakor csak a piros bejegyzések utalnak hibára, vagy ilyenkor jobb átnézni soronként?
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
Találkoztatok ilyen hibával samba megosztáson?
Addig eljutok, hogy mutatja a megosztott erőforrásokat, de ha duplaklikkel megnyitom hibaüzenetet küld, ha jobbklikkes menüben hozzárendelek egy betűjelet (felcsatolom), akkor meg simán elér látom a tartalmát.[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #69302 üzenetére
Én meg pont azért tettem fel Debian-t. A Fedora (meg minden frissességet előnyben részesítő distrib.)egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mint mostanában az MS frissítések
A 30-as telepítője képtelen volt automatikusan partícionálni a gépemet. A 31-el ez már megint jó volt, sőt az Inteles videódriveren is faragtak valamit, mert már nem kell a video=SVIDEO-1:d paraméter a mikronfagyások elkerüléséhez, alapból jól működik. Most meg a kedvenc NASA apod plugin nem megy, nem indul el valamiért.
Szóval lehet hogy régiek a csomagok, de ha beröffentem a Nasa apod csomagot, az egyből rendben teszi a dolgát, 10-ből 10-szer. A frissesség nem érdekel, látszólag semmim nem igényli, viszont nem tudom elfogadni, hogy attól függően milyen hetük/hónapjuk volt a fejlesztőknek, attól függően javul meg/romlik el valami benne. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #69298 üzenetére
Debianból mindig non-free iso-hybrid telepítőt fogtam: [link]
Már csak azért is, mert a netinstall egy elég lassú dolog, meg ha nem dhcp-s a net ahol vagy, akkor még be is kell vele tárcsázni.A KDE miatt én mondjuk elhagytam a Debiant, mert az ottani szokások miatt régiek a csomagok...
-
válasz
olivera88 #69300 üzenetére
Honnan lenne elérhető? Nem olvastad/értelmezted, amit írtam. Rakd fel a nonfree repot és utána telepítsd!
egészítsd ki a sources.list-et:
deb http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free
Az EDU verziós annyiban más, hogy 500+ oktatással kapcsolatos csomagot tartalmaz![link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ASUS notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xbox Series X|S
- Tőzsde és gazdaság
- Hobby elektronika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24