- Magisk
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz
FoxiestFox #70877 üzenetére
Win10 alatt szerintem bootsect, nem fixmbr.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Kenderice #70867 üzenetére
Venni kell egy régi thinkpadet, azon nincs ilyen gond
(ha még az ujjlenyomatnál tartasz)
Sajnos csak Dell notebookokkal van tapasztalatom, ezeken bár látszik a scanner, használhatatlan, mert valami zárt forrású firmware-t kell betölteni a rendszer indulásakor, ami windows-on elérhető, máshol vagy nem, vagy publikus helyen nem írnak róla. -
samujózsi
senior tag
Na ez meg nekem kínai.
Böngészőt nem igazán lehet konténerből futtatni.
(valójában lehet, de macerás)
De a böngésző hogy jön össze a java verzióval?
Én úgy képzeltem, hogy mondjuk a laptopon fut a browser, a konténerekben meg a java alkalmazásaid egy web szerver alatt, verziónként egy konténerrel.
Ha ez így nem jó, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam!A másodikra: van némi igazság a kérdésben... Az IDE nem igazán futhat dockerben (nem arra való a docker), így viszont tényleg tárgytalan.
A dockerben pont az lenne a poén, hogy nem "a dockerbe" kell telepíteni, hanem a konténert kell úgy összerakni, hogy megfelelő szoftver verziókkal fusson, akár a hosttól eltérő disztribúción. -
samujózsi
senior tag
Szerverre vagy desktopra kell a java?
Desktop fejlesztést passzolom. Ha szerverre, akkor kb tökmindegy, milyen disztro, dockerből szerintem intézhető mindenféle java fejlesztés.Olyannal nem nagyon találkoztam, hogy repoból egy-két java verziónál több elérhető lenne bármely linuxon.
-
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70697 üzenetére
Azért érdekes, hogy konzolon olyankor be tudsz-e lépni, mert így, hogy hálózatos másolásról van szó, akár az is lehet, hogy csak a hálózat dugul be, nem az egész rendszer.
Azon meg talán QoS alapon lehetne segíteni.A load egyébként nem cpu terhelést mutat, hanem az erőforrásra várakozó processzek számát adott időegység alatt, ami lehet processzor, memeória, I/O, hálózat, akármi... Csak azt nem tudom már, hogy ez 1:1 megfeleltetés vagy valami számított érték.
-
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70691 üzenetére
A screenshot alapján a loadot látom túl magasnak. Már nem emlékszem a load pontos definíciójára, hogy az az érintett processzek száma vagy abból számított érték, de annyira még emlékszem, hogy 2 feletti loadnál már adódnak performancia problémák. Nálad ez 11.
Gondolom, nem SOS, kis türelmet kérek, utánanézek, hogy pontosan mi vele a helyzet, aztán visszajövök.
Az is igaz, hogy nálam kimaradt egy apróság : nem helyben másolsz, hanem hálózaton, ráadásul ha jól látom, sambat használsz, ami megint tud érdekes dolgokat, bár azt nem hiszem, hogy önmagában képes lenne kiakasztani a rendszert.Ami még eszembe jutott: amikor annyira kiakad, hogy bejelentkezni se nagyon lehet, akkor konzolról sem megy a belépés?
Illetve az is kérdés, hogy a már bejelentkezett terminálon/konzolon sem tudsz olyankor pl új shellt (bash) indítani?Update: abban a 2-es loadban sem vagyok biztos, valahol olvastam, hogy modern gépeken sokkal magasabb is elfogadható.
-
samujózsi
senior tag
válasz
vadkörte #70678 üzenetére
kikapcsoltam a UPS-t...
Lassan indíthatunk egy topic-ot a hasonló sztoriknak. Sajnos nekem annyi ilyenem volt, hogy már nem emlékszem rájuk. Illetve egyre igen: vadiúj gép, két napig próbáltam összerakni, mert bár látszólag minden egyben volt, nem akart bekapcsolni. Már én is a fejszét keresgéltem, mikor végre átbogarásztam a leírást és észrevettem, hogy a tápnak két csatlakozója megy az alaplapra, de következetesen kihagytam a kisebbiket.
-
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70657 üzenetére
Nincs több ötletem látatlanba.
Monitorozni kellene a rendszert mialatt megy egy ilyen másolás.
Esetleg utólag belenézni a logokba (/var/log/{messages, kernel, syslog} vagy ha systemd van, akkor a journalctl kimenetébe), hátha írt valami hibát, de ennél konkrétabb ötletem nincs. -
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70650 üzenetére
Ezek szerint nem volt titkosítva?
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70648 üzenetére
Ha beszélnél magyarul, tisztában lennél a feltételes mód jelentőségével.
Ha például be van kapcsolva a tűzfal által blokkolt packetek logolása, akkor a default 3mp alatt 40-50 sor is belekerülHET a dmesg kimenetébe, ami a tail -20 használatával 20-30 kieső sort jelent.
Ha a --follow/-w opciót használod, akkor ez nem történik meg. -
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70641 üzenetére
Legszebb öröm a kárörömNekem úgy tűnik, ez a kártya androidon titkosítva lett. Ha így van, akkor a mobilon kívül (ismereteim szerint) nem tudsz hozzáférni a rajta tárolt adatokhoz.
Formázni talán lehet, de azzal biztosan elvesznek az adataid. -
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70639 üzenetére
1. Normális rendszeren a dmesg is rendelkezik --follow opcióval, felesleges a watch, ami esetleg eltüntet fontos információkat, ha két frissítés közt több sor keletkezik, mint amit kiíratsz vele.
2. Jelen esetben felesleges küzdeni vele, mert nincs benne érdemi infó.Ui: ezt az örökös hisztit meg abbahagyhatnád végre (#70642)
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70634 üzenetére
Ha systemd-s rendszered van, akkor javasolnék egy olyat, bogy reboot, vársz egy-két percet, terminálon indítasz egy journalctl -f parancsot, bedugod a kártyát, vársz pár másodpercet, lelövöd a journalctl-t és a kimenetét felrakod ide, ha nem több 4-5 sornál, ha hosszú, akkor a pastebinre.
A bemásolt dmesg kimenet ugyanis a boot végét mutatja, hogy foglalkozott-e a kártyáddal, az nem látszik. -
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70625 üzenetére
Windows alól mented a tartalmát és veszel egy újat. Vagy a fizetős azt mindja, hogy látja, de csak akkor működik, ha fizetsz?
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70535 üzenetére
Én nem tenném. Mert nem ismerem.
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70532 üzenetére
Ezt úgy nevezik, hogy szopás.
Ez pont az amiről itt írt valaki: a diszk csinálja, nem tudsz beavatkozni. -
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70527 üzenetére
Erre azt mondanám, hogy igazad lehet, ha következetesen ez történik. Viszont a megszüntetésére semmi ötletem.
Illetve egy utolsó, ha a hdparm -B /dev/hdx által visszaadott érték kisebb, mint 128, akkor mégis... Akkor a gnome-os program hazudott.
Ha ez 255, az ciki, mert az azt jelenti, hogy ki van kapcsolva a power management és mégis... -
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70525 üzenetére
Akkor nem tudom. Itt illene kiírnia, ha a diszk önmagát teszi alvó módba, de én nem látom.
-
samujózsi
senior tag
válasz
peterattila #70523 üzenetére
hdparm -I mit mond rá?
(nagy i van a - után) -
samujózsi
senior tag
válasz
lev258 #70488 üzenetére
Próbáld ki (ha már nem olvasol utána) : felraksz egy linuxmint rendszert és megpróbálod alatta lefordítani mondjuk a virtualbox kernel modulokat, majd betölteni.
Aztán csináld meg ugyanezt ubuntuval... utóbbihoz kell a MOKolás, míg az előbbi gond nélkül működik (én vagyok a forrás: azt hiszem, 16.04 alatt volt szerencsém meglepődni rajta, hogy ami ubuntu alatt macera volt, az mint alatt hiba nélkül működött - az újabbaknál nem tudom, mi a helyzet, a kernelnek van erre paramétere) -
samujózsi
senior tag
válasz
lev258 #70485 üzenetére
Hogy lehet kijátszani a Secure Bootot?
Én úgy tudom, leszámítva az el...t megvalósításokat, magát a rendszert nem lehet kijátszani olyan egyszerűen.
Ha a BIOS/EFI megfelelően védett és ott megkövetelik az aláírt image-t a boothoz, akkor más nem fog elindulni rajta, nem?Amit te megkerülésnek nevezel, az a secure boot feature kikapcsolása, illetve a hanyag(?) kernel készítők munkájának eredménye, amikor hiába secure bootos a kernel, bármilyen kernel modult hajlandó betölteni boot után (pl. mint)
-
samujózsi
senior tag
válasz
tordaitibi #70373 üzenetére
Szerintem annyira maximalista, hogy már tegnap felrakta
(#70366) -
samujózsi
senior tag
válasz
tordaitibi #70329 üzenetére
Az aur használat arch/manjaro használatra utal szerintem. Ott meg ki tudja, működik-e?
-
samujózsi
senior tag
válasz
gigabytman #70292 üzenetére
Azt írod, csak rebootnál hibázik. Nem hinném, hogy te rontottad el.
-
samujózsi
senior tag
válasz
gigabytman #70286 üzenetére
Ott valami nem jó, annak működnie kellene reboot után is, meg ki/bekapcs után is.
De hogy mi lehet a baj, arra semmi ötletem. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
_kovi_ #70247 üzenetére
A törlésről beszélek. Ha a működő rendszerről akarod lekapni az IP-t, akkor tudod ezt használni.
Ha az a gond, hogy statikusra állítottad és mégis visszajön a DHCP szervertől kapott cím, akkor inkább nem szólok bele.
Elvileg nem jöhet vissza, de a systemd tud izgalmas dolgokat, viszont ahhoz nagyon nem értek. -
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70234 üzenetére
bocs, hogy merészeltem leírni, azt hiszem, érvekkel, példákkal kellőképp alátámasztva,hogy MIÉRT marhaság amit írtál.
Egyébként szucstom nem írt akkora marhaságot, mint ahogy beállítod. Mert ha nézi a logot, úgymond tanulási céllal, akkor tutira talál "hibát", amit előbb vagy utóbb megpróbál javítani, de javítás helyett szétcseszi a rendszert. Szóval lehet bőven ilyen összefüggés.
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #70228 üzenetére
Hogy mi vagy, arról nem nyilatkoznék.
Ismerkedni a loggal messze nem ugyanaz, mint amit szucstom kérdezett.
Egy jól belőtt logot érdemes nézegetni, de linuxon még nem láttam olyat. Ezektől csak agyfaszt kap az ismerkedő, mert teli van hányva hibaüzenetekkel, amikre rákeresve sok esetben akár olyan fals infókra is bukkanhatsz, hogy feltörték a géped, miközben semmi baja, csak a fejlesztők már unták, hogy kigyomlálják a hibákat az utolsó szálig. Működni működik, a többi meg kit érdekel?
Nekem most épp a nautilus fossa tele a journalt. Feleslegesen. -
samujózsi
senior tag
válasz
szucstom #70224 üzenetére
Felesleges üzenetek tömegét. Nagyobb részük debug jellegű, de ha lejjebb veszed, hogy mondjuk az info szintű üzenetek helyett csak a warning és súlyosabbak jelenjenek meg, akkor meg fontos infókról maradhatsz le emlékeim szerint.
Ezért gondolom, hogy időpocsékolás.
Annak van értelme, hogy konkrét hiba/esemény okát, eredetét kikeresed a logokból, feltéve, hogy van nyoma.Kiragadott példa: elnémított tűzfal egy hanggal sem jelezte, hogy be van kapcsolva, az ssh engedélyezve volt, én meg pislogtam, hogy be tudok lépni, de az nfs vagy épp a dns miért nem megy...
Na ezt pont nem sikerülhetett a logokból. -
samujózsi
senior tag
válasz
I02S3F #70217 üzenetére
Szerintem időpocsékolás.
Főleg Ubuntu esetében.
Értelme akkor lenne, ha a felbukkanó hibákat javítani is tudnád.
Viszont ubuntu desktopnál a journal nagyjából 80-90% zajt tartalmaz, többek közt gnome hibák formájában, amiket nem tudsz javítani, mert felületesen megírt programok okozzák őket. -
samujózsi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #70177 üzenetére
És az ablakok keretét hogyan lehet beállítani? Mondjuk szeretnék egy min 2px szélességű keretet?
Én csak annyit találtam, hogy a ~/.config/gtk-3.0/gtk.css (nem biztos, hogy pont így hívják, de valami hasonló) fájlba kell írni pár sort. Tudsz jobbat? A tweak-tool nem tud ilyet. -
samujózsi
senior tag
válasz
szucstom #70140 üzenetére
Hát... Váci Mihályt idézhetem: "A jószándék kevés, több kell: az értelem"
Fel akartam dobni a kvm-ben futó, tarkopasz arch linuxra a KDE-t, de az sddm telepítése után a bejelentkező ablak elindul, usernevet már nem is mutat, klikkelni bárhová lehet, le se sz...ja, kivéve egy jobbra mutató nyilat, amitől elcrashel a vm. -
samujózsi
senior tag
válasz
_kovi_ #70073 üzenetére
Debiant rég láttam, de gyakorlatilag a backports és a *src repok kivételével bármit, ami eleve benne van.
Úgy emlékszem, van benne pár ami ki van kommentezve.
3rd party-t nem nagyon érdemes. Talán ha google chrome-ot használnál, akkor annak a repoját, de azt meg úgy szokás, hogy letöltöd a telepítő .deb csomagot, felrakod és az beteszi a repot a sources.list-be.
De debianon jobb, ha idegen repot nem használsz kezdőként. -
samujózsi
senior tag
Nem lehet, hogy hibás a diszk? Azok az I/O errorok nekem nagyon nem tetszenek.
Próbáltál már S.M.A.R.T. tesztet futtatni rajta? Lehetőleg hosszút?
Mondjuk ahhoz az kell, hogy senki se nyúljon a hdd-hez, még egy olvasás erejéig sem, amíg le nem fut a teszt, az meg több óra is lehet. -
samujózsi
senior tag
válasz
bugizozi #70046 üzenetére
Azért, mert a /sbin és /usr/sbin könyvtárak eredendően rendszeradminisztrációs programok számára vannak fenntartva, amit az egyszerű user el sem tud indítani, mivel root jog kell hozzájuk. Ha nem tudod futtatni, akkor meg minek legyen a path-ban? (Jó, ezt eltúloztam, de a lényeg az ilyesmi)
Én az ilyenekhez sudo-t szoktam használni, de sokan erre mondják, hogy marhaság és veszélyes, szóval...
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
#30610944 #70012 üzenetére
A virtualbox cikk 5 éves, de még mindig érvényes, hacsak a 6-os verzió nem szűnt meg kompatibilisnek lenni a korábbi verzióval.
Mi a gondod vele?Már nem követtem, mit használsz: ha valami debian alapút, akkor rootként: apt-get purge virtualbox eltávolítja minden szemetével együtt.
Ha a függőségeket is le akarod szedni:
apt-get autoremove virtualbox --purge -
samujózsi
senior tag
Hát nem tudom. A napfény 6000K körül van. Az idei Samsung A70 saccra 7-7500K lehet, amennyire még működik a szemmértékem
Szóval ez még a napfénynél is rosszabb e tekintetben. (Ezt csak onnan veszem, hogy a 6000K-re kalibrált monitoromnál sokkal "hidegebb" fényt produkál a mobilom)
Én napfényben, sötétben, esetleg "sárga" világítás mellett vagyok általában. Szerencsére a lámpám állítható.A szem rongálását meg nem igazán dioptriásan kell keresni, az egy más téma. Lehet, hogy nincs összefüggés, csak én képzelem, de a drasztikusan romló látásom és az állandó led bámulás közt érzek összefüggést.
Nem tudok jobb hasonlatot: mintha egy durván pixelhiányos érzékelővel fotóznék, kb olyan érzés. -
samujózsi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #70000 üzenetére
Azért azok a kutatásnak nevezett dolgok elèg érdekesek.
Mert az még hihető, hogy a kék fény káros, biztosan tudják, mit beszélnek. De hogy egy egyébként is mesterséges fényben csökkentve a kék szín tartalmát káros legyen...csak nekem furcsa?
Alapvető dolog lenne, hogy ne használjuk ezeket a szarokat éjjel-nappal. Akkor az is káros, ha nem használom egyáltalán?De ettől függetlenül: nálam a kékfény szűrő a mobilon állandóan be van kapcsolva, nem tűnik placebonak, hogy kevésbé bántó így a mobil fénye.
-
samujózsi
senior tag
válasz
mobilizmo #69996 üzenetére
Nem tudom, milyen géped van, nekem a Dell notim pont ilyen, amennyit értek a problémádból: van két vagy három bejegyzésnek hely az UEFI grafikus felületén és valamiért ezeket nem hajlandó felülírni.
Törölni kell belőle manuálisan a felesleget, utána már észreveszi az új grub-ot.
Azt persze nem tudhatom, hogy nálad ez működne-e, meg azt sem, hogy ha pl. törlöd a windows bejegyzését, azzal nem vágod-e agyon a windows-od bootját végleg... -
samujózsi
senior tag
A tor nem a tails említése miatt került képbe?
Egyébként a qubes nekem kicsit ágyúval verébre eszköznek tűnik itt. (Kezdő topic) Nem mondom, hogy haszontalan dolog, de iszonyatos macera a használata és így elsőre nem látom, nyújt-e akkora plusz biztonságot mondjuk egy konténeres megoldáshoz képest, hogy érdemes legyen egy a web kulturàltabb felén kóválygó usernek akkora gépet venni, ami már elég alá.
Vagy csak én gondolom soknak, hogy minden desktop app alá külön vm, saját kernellel és bonsai op.rendszerrel? -
samujózsi
senior tag
válasz
#30610944 #69954 üzenetére
Neked, mint kezdőnek mi a célod a linux-szal?
Eleve nem mindegy, hogy ingyenes alternatívát keresel a Windows helyett és/vagy azért akarsz linuxot, mert kisebb a rizikófaktor kártevők terén, vagy tanulni akarsz és sokat olvasni.
Ha csak egy ingyenes, grafikus felületű rendszert akarsz, akkor olyat válassz, amihez könnyen mapsz segítséget az általad elérhető nyelveken! Nincs igazán olyan, hogy "kezdőknek való linux". Inkább olyan van, ami nem való kezdőnek (lásd gentoo).
Windows-os ismeretek birtokában egy Ubuntu-t vagy származékait vagy épp egy Fedora-t, esetleg OpenSuSE-t viszonylag könnyű felrakni és használatba venni.Ha hajlandó vagy tanulni, sokat olvasni, tudsz angolul annyira, hogy a doksikat megértsd és szeretnéd mélyebben megismerni a linuxot, akkor leginkább azt javasolnám, hogy virtualbox vagy valami más virtuális gép és abban arch linux. Ehhez viszont tényleg rengeteget kell olvasni, mert semmit sem automatizáltak rajta, viszont a dokumentációja közel ötcsillagos. Viszont hogy ezen mennyi idő, mire sikerül egy működő ÉS használható GUI-t előállítani... azt nem tudom. Szervernek úgy tűnik, egész jó lesz. De ezt még én sem tenném másik rendszer mellé fizikai vasra. Virtuális gépben kisebb az esélye, hogy sikerül tönkretenni a fontosabb rendszert.
-
samujózsi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #69939 üzenetére
Vagy Gentoo-t
Srácok, ne essetek már át azon a pónin!
Kezdő ne azt nézze, hogy mennyire lehet szétkúrni egy fejlesztők által összerakott rendszert, hanem keresse meg a legegyszerűbben telepíthető disztrot, amihez a legkönnyebben kap segítséget, azt hajítsa be egy virtualboxba és tanuljon! Ha ezen túl van, akkor érdemes olyasmin szórakozni, hogy már fizikai gépre tegye, hogy konfigurálható, testreszabható disztrot keressen magának, de az nem két hét tanulás után lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest