- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
Victor Súgó #63488 üzenetére
Biztosan nem változik az a file semmit?
Én ezt használom mentésre, és rendben felülírja a fileokat, ha történt módosítás (és ha töröltem, akkor a backup winyón is törli):
rsync -rtpogv --progress --delete -l -D
te ugye ennek jó részét a -a kapcsolóval kiváltottad. De nekem úgy rémlik ha nincsen -u kapcsoló, akkor neki automatikusan felül kell írnia, ha változott.
-
-
Sdi
addikt
Sziasztok srácok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen disztrót ajánlanátok egy ilyen notira:
Fujitsu Siemens Esprimo V5555
proci T3200
memória 3GB DDR2-667
chipkészlet SIS M672+SiS 968
videovezérlő SiS Mirage 3+
hdd 250GB S-ATA.
Elsődleges felhasználás youtube videók nézegetése, netes kereskedelmi oldalak használata, vásárlás.
Egy hölgynek lenne, aki idáig win7-et használt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63490 üzenetére
Szokott ilyen lenni. Ha valamit nem szeretek, az a Linuxos man page-ek, amikben aztán minden le van írva, csak általában a leggyakoribb felhasználási mód nem és akkor legózhatod össze magadnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victor Súgó #63488 üzenetére
Ezt inkább a haladó topicban kérdezd meg, az rsync lélektana már nem annyira a kezdő téma.
-
Victor Súgó
tag
rsync. Ritkán használom, de folyton szopok vele.
Úgy emlékeztem, hogy ha fogok egy könyvtárat amiben rengeteg fájl van, köztük igen nagy méretűek is, átmásolom egy új helyre egy rsync -ar --progress paranccsal, az eredetin dolgozok egy darabig, majd megismétlem az eredeti rsync-t, akkor csak azokat a fájlokat fogja átmásolnii, amelyeknek a forrás oldalon újabb a módosítási dátuma a célkönyvtárban lévőnél, illetve ha egyenlőek, akkor csak ha a mérete változott a forrás oldalon lévőnek.
De akkor miért másolja a változatlan dátumú és méretű kvm image-t újra?
(rsync -aru --progress /home/sajat/vm/ /backup/sajat/vm/)Mit rontok el?
-
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #63485 üzenetére
No lett egy kis időm. Feltettem, és kiderült, hogy a libva kell ehhez, és nem az intel-media-driver (ami elvben szintén vaapi-s), aztán chrome alatt a flags-nél bekapcsoltam a hardware-s gyorsítást, és így az 1080p-s videók lejátszása közben a proci terhelése a 4-edére esett, szal király lett.
-
Shyciii
veterán
Valaki használja a Chromium-vaapi -t az AUR-ból? Azt olvastam, hogy bár a vaapi miatt faxa a hardveres gyorsítás, és youtube se pörgeti így annyira a procit, viszont a fordítása a programnak majdnem 1 nap. Az viszont eléggé sok. Főleg, hogy minden egyes kiadás után újra kell fordítani.
-
válasz
Shyciii #63474 üzenetére
Én már totál belekavarodtam, de valóban a 'media' a friss, viszont annak függősége a 'libva', annak meg libva-intel-driver....
Itt kapcsoltam ki a gépet, szóljatok, ha kiderül valami.😉
További egy héttel tolom az Arch telepítést! Pedig kezd érdekelni, sokra persze nem megyek ezzel, mert az Inteles gépben sincs külön VGA és az AMD-sben sem. -
válasz
Frawly #63472 üzenetére
Tényleg ezt írod, bocsi. Eléggé elmélyültem archwiki ezen részében, így amit utoljára írtál, már nem fogadta be az agyam. 😉
Archwikit néha elmerülten tudom böngészni, mert mindig találok valami érdekeset/hasznosat benne.
Valamikor csak megértem a megjelenítéssel kapcsolatos dolgokat....🤔 -
Frawly
veterán
A mesa csomag nem minden disztrón van fent alapból, bár a kulturáltabb, elterjedtebb desktop distrókon fent szokott azért lenni default. Az az OpenGL-hez kell. Vulkanhoz a vulkan-intel csomagot kell feltenni.
Shyciii: valóban, a hardveres videódekódoláshoz a libva-intel-driver csomagot kell feltenni, ha ez utóbbi nem menne, akkor újabb Intel GPU-kon meg lehet próbálni helyette felrakni az intel-media-driver nevű csomagot. Ezek archos csomagnevek, lehet Ubuntun, Minten kicsit máshogy hívják őket.
-
Shyciii
veterán
Azt tudom, mert eddig sosem volt gondom a driver felrakása után, csak gondoltam, ha van más driver, ami esetleg az újabbakat jobban kezeli, akkor használnám azt. Csak sikerült megint félreértenem
A vaapihoz kell. Pl intel-media-driver, vagy libva-intel-driver. Ezt is ki akarom majd próbálni, mert elvben ha ezek közül egyiket felrakom, akkor pl a vlc képes használni a hardveres gyorsítást.
-
válasz
Shyciii #63464 üzenetére
Nem kell installalni szerintem semmit intel es AMD rendszeren. A kernelben es a Mesa csomagban benne van minden, amire szukseged van egy 64 bites rendszeren.
Talan a vaapi-hoz kell intelen valami, de ez sem biztos. AMD-n az ffmpeggel es a video lejatszokkal egyutt le szokott jonni minden video lejatszashoz szukseges csomag. -
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #63466 üzenetére
Nem. Az i915-ös kerneldriver mindenféle Intel GPU-hoz van, egy nagy masszív, komplex driver, ami mindenféle régibb és újabb Intel GPU-t kezel, az i915-től egészen a legújabb Coffee Lake-ig, 14 év alatt megjelent több GPU generációt.
Az i965 és annál újabakat arra írtam, hogy azokra a Xorg Intel drivert nem ajánlják feltenni, mert problémákat okozhat. Ezeket csakis kizárólag az i915-ös driverrel ajánlott hajtani Xorg alatt is.
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #63463 üzenetére
Az xf86-video-intel-t eddig mindig feltettem kézzel. Legalábbis amióta Arch-ozom. Ezekszerint hiába rakom fel, attól még nem azt használja. Az általad felsorolt Intel prociknál az enyém jóval újabb: Kaby Lake. Ennél csak egy újabb van, a "nemrég" kiadott Coffee Lake, vagyis akkor ez a driver kellene. Megpróbálom akkor majd a nomodeset kernel parametert, csak azért előtte csinálok egy image-t
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #63462 üzenetére
Az i915 lényegében az Intel modesetting kernel driver neve, vagyis magának a kernelmodulnak, ami ezt tartalmazza. Ezzel van meghajtva Linuxon alapból az összes Intel GPU, hacsak fel nem teszed a Xorg drivert (xf86-video-intel azt hiszem a neve), vagy le nem tiltod nomodeset paraméterrel boot során.
i965-ös GPU-hoz, illetve ettől újabbakhoz (Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, az összes ezt követé Lake-es prociba integrált GPU) ez való.
Nálam Archon a Xorg sajnos mindenképp szórakozott a Sandy Bridge-ben lévő HD3000-rel, mindegy, hogy fent volt-e a Xorg driver, vagy az i915 modesetting drivert használtam helyette. Így átálltam Wayland Gnome-ra, így nincs semmi Xorg.
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #63461 üzenetére
Az a fura, hogy nekem Kaby Lakes procim van, de i915-nek érzékeli. Ezekszerint, akkor nekem régi driver működik. Amúgy nekem ezek az inteles driverek iszonyat nagyon kavarósak. Gyakorlatilag nincs egy egyértelmű, hogy mit használjon az ember, mit telepítsen az ember driverként.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #63459 üzenetére
Az „újabb” inteles GPU-kat úgy kell érteni, hogy i965 és attól újabb, azok azért már jó pár évesek. Ennek az az oka, hogy a Xorg Intel drivert már alig fejlesztik egy ideje, majdnem teljesen magára hagyott projekt, csak némi folt készül hozzá, minden fejlesztő az Intel modesetting kerneldriver fejlesztésére állt át.
Gond úgy szokott lenni belőle, hogy a Xorg Intel driverrel elkezd a kernel ilyen atomic DRM helper/flipping lófütyi hibákat dobni, meg a login manager vagy a Xorg fagyni. Random. Van, akiknek bizonyos nem használt GPU csatlakozók (S-VIDEO, HDMI, stb.) letiltása segít, nálam Intel HD3000-en nem segített.
-
válasz
ubyegon2 #63456 üzenetére
lemaradt
Nagyon én sem ismerek mást Cinnamonon kívül, de hetekig mosolyganom kéne, ha csak a KDE-ben lenne megoldva a tearing mentesítés GUI-val. Csak éppen nem úgy, ahogy nekem anno javasolták, konkrétan az volt a válasz a tearingre, hogy vagy kapcsoljam be a
kompozitor
t vagy ha be van kapcsolva, akkor meg ki!(KDE-től mást nem is vár az ember)
kompozitor a kulcsszó - vagy a kezdőbarát Archwikis configszerkesztés, ami viszont mindig végső mentsvár!
-
Shyciii
veterán
válasz
tonyrulez #63453 üzenetére
Sajnos ezen probléma megoldása függ az alkamazott grafikus felülettől. Kell az own_window és own_window_type -ot is állítani. Hogy melyik-re milyen érték a megfelelő, nos itt jön képbe, hogy milyen felületet használsz ahogy nézegettem pár fórumot. Én pl ezért sem szenvedtem ezzel, hanem egy Tint2 panelt raktam felülre, ahova középre kiiratom az időt, és dátumot.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Szeretném látni az időt fullscreen alkalmazások közben is. Létrehoztam egy .conkyrc-t, amiben
own_window_hints undecorated,above
-al sikerült felülre tenni, de pont fullscreen módban tűnik el. Hogy lehetne elérni hogy ott is ottmaradjon? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63449 üzenetére
Van rá megoldás. https://wiki.archlinux.org/index.php/intel_graphics
Itt a Tearing részt nézd meg, csak be kell kapcsolni egy opciót és újra kell indítani a gépet. Sajnos annyi év után erre még mindig nem igazán van gui-s megoldás, talán csak a KDE-ben lehet ezt állítani.
Majd egyszer alapból be lesz kapcsolva az Intel driverben a tearfree, de az még szerintem évek...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63445 üzenetére
Az jó, akkor a microcode felment magától.
Az smplayer tényleg nem ír ki semmit, rosszul emlékeztem. VLC az, amelyik kiírja mi van.
Nálad viszont nincs vdpau, mert hiányzik hozzá a kellő csomag. Ezt csináld meg, lehet már valamelyik telepítve van nálad, azt nyilván nem kell újra:
sudo apt install libvdpau-va-gl1
sudo apt install libvdpau1
sudo apt install vdpau-driver-all -
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63443 üzenetére
Intel-microcode telepítésre jelzi hogy a legfrissebb már fent van.
Ha terminálban a fájlt is megadom smplayer-nek, akkor sem ír ki semmit, ugyanazt mint az előző hosszászólásomban isvdpauinfo kimenet:
tonyrulez@acerpc:~$ vdpauinfo
display: :0.0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1smplayer-ben video kimeneti meghajtónak vdpau-t választva ugyanúgy szaggat a videó, ha nem rosszabban.
Még mplayer és smplayer üzenetnaplóval tudok szolgálni amit smplayer GUI-ban leltem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63442 üzenetére
No, ez a vainfo kimenet biztató, ez alapján az x264 és a VC1 kódolású HD filmeket tudja gyorsítani vaapi-vel. Próbáld meg, hogy az smplayer-ben vagy a vlc-ben a videó kimenetnél valamilyen vaapi nevűt állítasz be.
Jah ezek akkor fognak kiírni a terminálba valamit, ha be is töltesz velük egy filmet. Csak maga a progi nem fog kiírni sokat.
A vdpauinfo mit mond? Ha nincs fent, tedd fel. A vdpau-s kimenetet is megnézheted a két lejátszóban.Egyébként gondolnám, hogy kell lennie ott a csomagok között egy intel-microcode nevűnek, azt szerintem tedd fel, majd indítsd újra a gépet. Mint alatt ezt felkínálja a további illesztőprogramok, de lehet Uborka alatt más a helyzet. Mindegy, így megy fel kézzel:
sudo apt install intel-microcode
Ez szoftveres hibajavításokat tartalmaz a procikhoz, amiket egyébként a Windows is alkalmaz magától.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63434 üzenetére
Szia!
Feltettem az Ubuntu MATE-et. Ugyanúgy szaggat a videó, pontosabban alig megy. A beépített "További ilesztőprogramok" app szerint "Nincsenek elérhető illesztőprogramok."
Feltettem a vainfo-t, itt a kimenet. Terminálból indított smplayer semmit nem ír ki, ez is szerepel a fenti paste-ben.vdpau-ból fent van: libvdpau1, mesa-vdpau-drivers, vdpau-driver-all
vaapi-ból pedig: gstreamer1.0-vaapi, i965-va-driverPlusz info:
tonyrulez@acerpc:~$ lspci -nnk | grep -i VGA -A2
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [8086:22b1] (rev 21)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [1025:100f]
Kernel driver in use: i915Mi lenne a következő lépés?
Sajnos így használhatatlan a gép videonézésre, pedig Win10-en simán menne.
-
Pano
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63433 üzenetére
Bármit is teszel fel, a vdpau és vaapi csomagokat (nevük kicsit más debian vonalon), valamint a procihoz való zárt firmware csomagot tedd fel. Ezek után meg terminálból indíts egy smplayer-t, és ott ki fogja írni, ha valamiért nem tudná használni a hardveres gyorsítást.
Továbbá a vaapi és vdpau csekkolására van a vainfo és a vdpauinfo progi is, amiknél leírja, hogy az adott hw mit tud gyorsítani.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63432 üzenetére
Igen, így már végigment. TLP system startup/shutdown-on túljutottunk, most az azt követő "Started Load/Save RF Kill Switch Status"-nál állt meg a boot
És a következő újraindításnál megint a TLP-nél... Szerintem ennek itt véget vetek, és felteszem holnap az Ubuntu Mate-et. Neked pedig köszönöm a kitartó segítséget
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63427 üzenetére
Haladok, első kettőt sikerült lefuttatni, majd
sudo mkinitcpio -p linux
után kijött ez a hiba:/usr/bin/mkinitcpio: line 261: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: No such file or directory
==> ERROR: Failed to load preset: '/etc/mkinitcpio.d/linux.preset'ubyegon2 Szeretek szenvedni
Bár nem tudom mi volt az én hibám, fogtam a Manjaro beépített kernel letöltőjét, listában rányomtam adott kernelnél letöltésre, majd grub-ban kiválasztottam, nem ment, akkor vissza az eredetire, és már az sem. Még egy ideig próbálkozok, különben reinstall, de azt már csak holnap
-
válasz
anorche1 #63425 üzenetére
Ennél a simple ddm-nél van valami gond, ezek a login managerek elég hárklisak tudnak lenni sok olyan dologra, amiről nem is gondolnám, hogy van hozzá köze, de ezt a sddm-et még nem használtam.
systemctl status
kimenetet mondjuk érdemes nézni ilyenkor, ahogy a boot is írja.(#63426) tonyrulez
Nem egyszerű rájönni a hibára így, hogy már a torka is véres szegénynek. Tényleg gyorsabb lenne újra felrakni, de csináld csak végig ezeket a chroot-os dolgokat, így jobban tanulsz a hibádból!
No most már semmit nem értek, a linkelt képeden ott a működő panel az ikonokkal!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63420 üzenetére
Izé, a téma összefoglalóban megtalálod a chroot-os belépés mikéntjét magyarul, meg fent van az arch wikiben is. Ha az megvan, akkor szerintem ezt csináld meg:
-ha tudod hogy vagy honnan tetted fel a 4.4-es kernelt, akkor azt távolítsd el, ha nem, akkor haladj tovább:
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S linux
sudo mkinitcpio -p linuxszerk: és még ezt is csináld meg:
sudo pacman -S mesa-vdpau
ubyegon2:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63415 üzenetére
Igazából ha csak nincs nálad kész telepítő pendrive ami tud live módban működni és amivel be tudsz lépni chroot-on keresztül, hogy tudj valamit csinálni, akkor nem.
Valszeg egyszerűbb lesz újrarakni. Milyen disztró volt fent? Nem igazán stimmel nekem a fagyás dolog amit írtál.
Aweriot: huhh, pedig ha valami igazán nem szép, akkor az az új fehér w10 kinézet. Különösen ahogy a kék csempék ott vannak a fehér alapon, rettenetes.
-
tonyrulez
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tonyrulez #63412 üzenetére
A video-linux csomag másra van. Neked vdpau és vaapi neveket tartalmazó csomagok kellenek, meg egy normális lejátszó, pl. az smplayer, ami ki is tudja használni a fent említett két hardveres gyorsításhoz kellő csomagot.
anorche1: na az jó. Windows alatt is volt vele sok gond, azért írtam. Használtuk pár helyen élesben.
-
tonyrulez
őstag
Viszont előkerült egy másik problémám.
Intel Bay Trail N3050 CPU van a laposban, és szaggatnak az FHD, 720p videók miközben mindkét mag 100%-on pörög. Egy 640x350-es videót már hajlandó lejátszani 50%-os CPU igénybevétellel. Hardverkonfigurációnál video-linux fel van telepítve, illetve video-vesa-t is feltelepíttettem utólag, de minden szaggat. Vicces, mert 1080p Youtube videó meg épphogy elfut igaz hangcsúszással, a letöltött Youtube mp4 videó pedig mehet 5 fps-el.Ezt találtam, benne megosztva egy működő kernellel(?), ezzel mit tudok kezdeni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #63408 üzenetére
A TW egyszerűen ilyen, némileg a hálózathoz van köze. Windows alatt is tapasztalni ugyanezt a jelenséget benne, túl sokat nem igen lehet vele kezdeni.
A gépedben meg csak integrált Intel vga van, így mivel a hozzá tartozó Xorg csomagot szedted le, még az a csoda, hogy egyáltalán elindult az egyik rendszered.
ubyegon2: ma túl elfoglalt vagyok a provokációhoz.
-
válasz
anorche1 #63405 üzenetére
Szerintem ami desktop disztró telepítésével és azok asztali felületeivel kapcsolatos kérdés, így ezek megjelenítésével, működési anomáliáiban érintett kérdések is Kezdőbe tartoznak, Haladó a szerveres és minden olyan kérdés, ami az előzőekbe nem fér bele.
A saját topik amiatt célszerű, mert ott koncentrálódnak azt azt használók, de ezt is úgy lehetne felosztani, hogy Ubuntu, Mint, Kezdő az egy blokk, más csomagkezelőt használó disztrók esetén célszerűbb a saját topikba írni, Fedora esetén például. Manjaro utóbbi időben elterjedt, de a bonyolultabb kérdéseket sok esetben érdemesebb az Arch topikban feltenni a közös gyökerek miatt.
(szerintem kb így néz ki leegyszerűsítve) - persze ezt a Topikgazdák jobban tudják-
Ja, el ne felejtsem, a Linuxos programoknak is van külön topikja! (meg olyan disztrónak is, amit szinte csak a Kapitány használ)
Azért ez a kérdés, akár Haladó is lehetne, ha bonyólódna a helyzet, de alapból egy egyszerű kezdő téma!
-
anorche1
őstag
válasz
CPT.Pirk #63406 üzenetére
Ja igen, bocs, lemaradt.
A gep egy dell E6440, integralt gpu val (hd4600).
Es igen, csak teamviewer alatt jon elo (de lehet, hogy pl. kepernyo video rogzitesnel is elojonne, meg nem probaltam).Szerk.: Nem igazan toredezes, inkabb ablak reszletek eltunese, felvillanasa. Olyan szinten, hogy ha le van zarva a gep, teamviewerrel akkor is be lehet latni a gepbe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #63405 üzenetére
Nincs kitöltve az adatlapod. Milyen gépről van szó?
xf86 csomagok törlése elég rossz tanács, nem is csoda, hogy problémákat okoz. Az XRender meg a CPU-t használja a 2D rajzoláshoz (azaz nincs gpu-s gyorsítás), míg az OpenGL a vga-t használja, ezért érzed ez utóbbit jobbnak.
Ez a kép töredezés csak TeamViewer alatt jön elő?
-
anorche1
őstag
Erre a jelensegre tudna nekem valaki megoldast irni? [link]
Amit a hozzaszolasban irnak, hogy toroljem a xf86-video-intel csomagot, az manjaro gnome alatt mukoditt, de kde alatt nem, anelkul nem tud elindulni a rendszer ("Failed to start Simple Desktop Display Manager" hibat dob indulaskor).
KDE alatt megoldas nyujt, ha rendering backendet atallitom opengl -rol xrenderre, de nem tudom, opengl -lel valahogy fluidabb minden, a gorgetes, az ablakok mozgatasa. De lehet csak bekepzelem.Hogyan tudom eldonteni, hogy egy kerdest itt, a haladoban, vagy a rendszer topicjaban tegyek fel? Jelenleg kb. random valasztok kozottuk. Nem tudom mi szamit kezdonek vagy haladonak, es nem tudom, mi az amit az adott disztribucio topicjaban kellene feltennem.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
egy Acer ES1-131 laptopra szeretnék Manjaro-t telepíteni. Már a Live USB-re bootolás is cseles volt, BIOS-ban be kellett állítanom Supervisor jelszót és kiválasztani trusted UEFI fájlokat. Végül bebootolt, feltelepítettem, egy / csatolási pontnak véve a teljes 32GB SSD-t. Újraindításkor az fogadott hogy Default Boot Device Missing or Boot Failed. Nyomok egy entert akkor egyetlen boot opció az efi, ami ugyanezt a hibát hozza vissza. Ezután ismét feltelepítettem, ezúttal létrehoztam egy 300MB FAT32 partíciót /boot/efi csatolási ponton esp flag-el ellátva. Nem mintha értenék hozzá, de első telepítésnél pont ezt javasolta a telepítőÚjraindításkor viszont ugyanez a hiba fogad, nincs bootolható eszköz. Mit kell tennem hogy működjön?
BIOS-ban boot mode UEFI-re van állítvaSzerk.: mire leírtam eszembe is jutott a megoldás... BIOS-ban a trusted UEFI-nél előzőleg csak a pendrive fájlja lett megadva. Most kiválasztottam az SSD-n lévő UEFI fájlt és megy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gurulunk, WAZE?!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux kezdőknek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Kerékpársportok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- DELL T40 EMC Szerver
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest