Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #61552 üzenetére

Igen, ezt hülyén írtam. Kimaradt egy szó: az overprovisioninggal nem kell PARTICIONÁLÁSKOR foglalkozni, hanem az SSD használatakor particionálás UTÁN arra kell figyelni...

Ugyanis sok olyan hülye tanács kering a neten, hogy az SSD-n hagyjunk nem particionált területet. Ez ugyan működhet is, de ha nagyon kell a hely pár óra, akkor nehezebb hasznosítani. Ezért én azt szoktam ajánlani, hogy ne legyne particionálatlan üres hely hagyva, vagy csak akkor, ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #61552 üzenetére

De a swap fájl és swap partíció is adatot tartalmaz. Csak nem hasznos adatot, de az SSD vezérlője azt úgy látja, hogy mind hasznos adat. Ez a baj az egész lemezes LUKS, Bitlocker, VeraCrypt titkosításokkal is, végig van írva velük a meghajtó, az SSD vezérlője meg ezt úgy érzi, hogy nem pakolgathat adatokat, nem törölhet, mert mindre szükség van.

Az SSD vezérlője csak úgy jön rá, hogy egy adott szektor tartalma nem kell többé, hogy az OS kernele a fájlrendszerbeli módosítások után kiküld egy TRIM parancsot a lemezvezérlő driveren keresztül a lemezvezérlőn át az SSD saját vezérlőjéig. Ezen a láncolaton mind át kell menjen a TRIM parancs.

A swap terület viszont nem TRIM-elhető. Majd nézz bele egy hexa-s programmal a swap fájlba, swap partícióba. Ha némelyik része üresnek is látszik, az mind igazából lefoglalt bájtsorozat (0x00 bájt-ok), amit a vezérlő úgy lát, hogy ugyanolyan fontos adat, mintha egy videó lenne. Persze te a ki nem használt swap-területre úgy gondolsz, hogy részben üres, de ez csak úgy tűnik. Valójában a swap partíció mindig tele van, 100% foglaltsággal. Akkor is, ha a mi emberi fogalmaink szerint logikailag üres.

Új hozzászólás Aktív témák