Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #61571 üzenetére

A Linux SSD-n cikkeddel nincs alapvető baj most sem. Vannak részek benne, amik elavultak, azokat kicsit aktualizálni kéne:
    1) az fstrim nem hinném, hogy bármelyik mai meghajtón adatvesztést okozna
    2) Debian 8-on lehet kellett hackelni a fstrim -all miatt, szerintem újabbakon, meg normális disztrókon nem kell
    3) alignálás ellenőrzése egyszerűbb a fdisk -l paranncsal és kézzel elosztani a kezdő szektorokat 2048-cal.
    4) nem kell cron-ba tenni az fstrim-et, van hozzá fstrim.timer systemd service, amit systemctl-lel engedélyezni kell csak
    4) megemlíteni, hogy mind a discard, mint a noatime opcionális, személy szerint a noatime-ot nem is ajánlom
    5) kímélni felesleges, dolgokat tmpfs-re átrakni, meg böngészőcache-t is átrakni az SSD-ről. Átlag user nem ír Windows alatt sem annyit kímélés nélkül, hogy elérje a mai SSD-k limitjét, Linux meg egy nagyságrenddel ír rá kevesebbet, szóval már azzal 1000%-osan kíméli valaki, hogy Windows helyett Linuxszal használja az SSD-jét.
    6) említeni, hogy fájlrendszernek ext4 a legjobb (saját tapasztalat), de használható bármilyen más fájlrendszer is, nem csak az f2fs. A TRIM már mindegyiken meg van oldva.

Illetve van egy darab szakmai tévedés benne: a kernelben lévő queued TRIM feketelista nem csak a discard-os, hanem az fstrim-típusú TRIM-re is vonatkozik. Te azt írtad, hogy csak a discardos-ra. Tehát a feketelistás meghajtóknál sem okoz gondot a discard, csak a kernel azonnal kikényszeríti, ami tényleg okozhat belassulást. Én úgy általában is az fstrim használatát javaslom a discard helyett, nem csak a feketelistás meghajtókon.

• SwissAirplan

aktív tag

válasz ubyegon2 #61571 üzenetére

Köszönöm! És sikeres volt a beállítás, két opciót állítottam be, és megy rendesen!

Ez inkább tapasztalati kérdés lesz...

Használom ez ExpressVPN kliensét. Minden csatlakozás után kiír egy ilyet:

Bontottam a kapcsolatot, bemásoltam ezt a sort, el is fogatta!

Utánna csináltam egy tesztet, bontottam a szerverrel a kapcsolatot, szépen bontotta az internetet is ( ahogy igérte :) ) de utánna rá 3 másodpercre vissza is csatlakozott anetre, gondolom valahol ott lehet a gond hogy a net csatlakozás autómatikus " lehet"... ( kábelen jön a net )

Mit javasoltok?

Új hozzászólás Aktív témák