-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #102034 üzenetére
Nem tudom nálad hogy néz ki a home, nálam a mostani 1 éves rendszeremen katasztrofális
Egy csomó dolog a /home/szoftver_neve könyvtárba rakja magát aztán létrehoz még egy saját dot könyvtárat is, mert miért is lenne jó a .config
Természetesen ha tudatos vagy és mindent mindig kezelsz hova települjön nem lesz ilyen, de a next-next-next módszerrel gyorsan elszabadul a pokol -
daninet
veterán
válasz
V.Stryker #102029 üzenetére
A home könyvtárban csak user dolgai vannak pl beállítások a . könyvtárakban. A pont rejtettet jelent linux esetén. Dot fájloknak is hívják őket, ha elkezdesz fájlokat módosítani találkozol majd ezzel a kifejezéssel. Ezek szöveges konfig fájlok, a beállításaidról.
A fenti parancsokat módosítás nélkül nyugodtan futtathatod, törli az összes dot fájlt ami kde-hez kapcsolódik és visszaáll minden alapra.Keress egy leírást a linux könyvtárakról és megérted mi hova megy. KDE nem a home könyvtárban van, hanem a binárisok között /usr/bin könyvtárban.
A legtöbb dolog amit felraksz az:
A) binárisok közé megy bin könyvtárba
B) /opt könyvtárba megy, mert ez kellene hivatalosan a helye legyen a feltelepített dolgoknak
C) home könyvtárba megy, mert f@ck logicA home az egy kollektív szemetes lett a legtöbb fejlesztőnek, oda mindenkintud írni, oda mentenek mindent
Szóval ha felrakod mondjuk a gnome desktopot és kijelentkezel majd átváltasz gnome-ra, ugyanazokat a könyvtárakat éred el, ezért minden szoftver ott marad. Lesz Konsole, meg Kate meg Dolphin
-
daninet
veterán
válasz
V.Stryker #102025 üzenetére
home mappádban törlöd a kde dolgokat majd restart
rm -rf ~/.config/k* ~/.config/plasma* ~/.config/dolphinrc ~/.config/kscreen*
rm -rf ~/.config/kwin* ~/.config/kwinrc
rm -rf ~/.config/plasmashellrc ~/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc
rm -rf ~/.cache/plasma* ~/.cache/ksycoca* ~/.cache/kioexec/
rm -rf ~/.local/share/k* ~/.local/share/plasma* ~/.local/share/kscreen
-
daninet
veterán
jól gondolom, hogy SDDM-nek van valami baja wayland sessiont autologinolni? 1.5 éves topikokat találtam a témában csak, akkor ezt írták, nem tudom történt-e változás. Ha nem, akkor váltok lightdm-re
-
daninet
veterán
válasz
bozont #102005 üzenetére
én azt szoktam javasolni cseréld le minden szoftvered open source verzióra még windowson. Adobe, Office stb. mindent válts le.
Az oprendszer csak egy eszköz ami szoftvereket indít neked, teljesen mindegy, hogy windows vagy linux. Ha rájössz, hogy van valami ami nélkül nem tudsz élni, akkor nem kell a linuxot erőltetni. Tök jó, ha váltasz, de ez nem egy ideológiai dolog, ez egy szoftver ami segít dolgokat megoldani. -
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101875 üzenetére
a cinnamon nem használta a bluez-t konkrétan nem volt a beállításokban bluetooth opció. Felraktam a blueman-t és prímán megy
A cinnamonnal tényleg csak a gtk a bajom, szóval nem annyira kapaszkodok KDE-be. Eléggé vannilla a felhasználási módom desktop terén mert egyik monitoron egy windows anydesket nézek egésznap teljes képernyőn, másikon meg vagy youtube videó vagy egy windows VM teljes képernyőn. igazi linux experience
Őszintén ha nem lenne annyira fapad egy jól konfigolt 100kb méretű dwm is elég lenne nekemAztán ezek az ideiglenes megoldások olyanok, hogy általában véglegesek mert megszokom mire amazt kijavítják
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101858 üzenetére
Felraktam cinnamon desktopot ideiglenesen. Fejhallgató tökéletes, munkához jó lesz. Majd dolgozok rajta hogy kinézzen valahogy. Nem használtam KDE-t se nagyon extra módokon, csak a gtk appoktól feláll a hátamon a szőr
Főleg ennek a default cinnamon témának van egy 10 évvel ezelőtti linux hangulata
-
daninet
veterán
ti mit tennétek?
Opensuse tumbleweed most először égetett meg a rolling modellel. Nincs BT fejhallgatón hang, csak alacsony minőségű kodekkel, LDAC nem megy.
Van nyitott bugreportja, másoknál is sz@r, valahol a pulseaudio-kde vonalon van a baj, már beszélnek róla kinek kellene ránéznie, de nem ugrottak rá nagyon sajnos, két hete ilyen és ez nem egy olyan gond amit valami kutakodással megoldasz maganak.
Az a bajom hogy nekem piszkosul kell munkához a BT fejhallgató
2 opcióm van:
1) visszapörgetem snapshottal december végére a disztrót, mert januárban szabin voltam és a gépet se kapcsoltam be frissítgetni. Ez után pedig várok akármennyi idő mire ezt kijavítják.
2) választok másik disztrót, elsőre fedora workstation van a fejemben -
daninet
veterán
Van köztetek aki online fizeti be az adót?
Linuxról egyáltalán nem megy ez a befizetéses oldal, próbáltam chrome-ot és firefoxot is. mult hónapban még chrome alól ment -
daninet
veterán
https://github.com/shobrook/wut
Ha valamit nem értesz a terminálban beírod, hogy wut és LLM segítsévével megfejti
-
daninet
veterán
válasz
GuMipOkE #99679 üzenetére
Manapság annyira kevés különbség érződik a disztrók között, egyiket vagy másikat választani nagyjából annyit jelent, hogy milyen csomagokkal jön előretelepítve és azok milyen gyakran frissülnek. Ezek a hardverkompatibiltások pont mind kernelfüggőek és a legtöbb évente kiadott disztró ugyanazt a pár kernel verzót használja, most ez 6.8 és 6.11 között van
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #99675 üzenetére
Tumbleweed-et használok egy ideje de előbb utóbb újra fogom telepíteni egy éves kiadású disztróra, jelenleg Leap a befutó.
Nem Tumbleweedel van a baj, hanem KDE a probléma, minden egyes verzió update bugos mint a fene, Opensuse meg kb 3 nap tesztelés után berakja a repóba. Hetente frissítek és összeszorított farpofával ülök most mi nem fog működni. Kicsit kezd elegem lenni a rolling modelből, munkára használom a gépet. Más desktoppal jó lehet, nem tudom mi a szituáció arrafelé.
Slowroll egy béta, és nem garantálják a 100%-os dependency kompatibilitást. Az is csak akkor ajánlott ha van kedved szórakozni vele.
Szerintem fórumtárs is hasonlóan stabil dolgot keres ezért éves kiadású modellben Leap vagy Fedora Workstation ajánlott -
daninet
veterán
válasz
GuMipOkE #99672 üzenetére
A jelenlegi bookworm debian 6.1.0-26 kernel verziót használ. Most gyorsan rákerestem és 535-ös nvidia verzióig megy a driver vele ami a 4070-hez még határeset jó, de már lehetnek vele problémák mert az első driver volt 4070 támogatással, 4070 super nem megy majd vele.
Szerintem ha ennyire új videokártyát veszel hátra kell hagynod stabil debian-t és keresni valamit ami támogatja az új drivereket. Ha szigorúan debian alapon akarsz maradni akkor popOS lehet stabil opció. De alapvetően javaslom hogy kalandozz egyet Fedora Workstation vagy Opensuse Leap irányába. A legtöbben végigmenenk ezen a gondolatmeneten, hogy kell újabb mint a debian bookworm de nem ubuntu, talán nem popOS, debian alapon csak pár fura disztró marad így, akkor fedora vagy opensuse. -
daninet
veterán
Tegnapi meglepi azoknak akik qemu virtuális gépet használnak:
A 9.1.1 verzóval valami eltört qemu-ban és ha spice szervert használsz hanghoz (ami a default) akkor bizony nem lesz hang a VM-ből.
Fel kell rakni a qemu-audio-pa csomagot és pulse audio-ra átkonfigolni a VM-et. Arch wikin van róla step by step, kb 10-15 perc attól függően mennyire vagy tapasztalt és mennyit kell a jogosultságokkal harcolni -
daninet
veterán
válasz
urandom0 #99638 üzenetére
Ez már megszokás és ízlés téma. Számomra a legjobb a KDE megoldása ami a windows taskbar és egy widgetes dock keveréke. Arra a panelre azt rakok amit akarok és ahova akarom. A munkám csak teljes képernyős ablakokban értelmezhető (anydesk, VM, tervezőprogramok, excel stb) így ezek a lebegő meg jobbra-balra dockolt dolgok sosem működtek. Kicsit idegesítő is nekem toszigálni az ablakokat, akkor már inkább külön desktopra dobom őket vagy elhatározom magam egy tiling window manager mellett
-
daninet
veterán
válasz
moleculez #99544 üzenetére
én ugráltam ide-oda debian alapú disztrók között, aztán egy kis fedora és most opensuse. Kicsit én is tarottam tőle, de linux az lényegében linux. Én kifejezetten nem szerettem apt-ot csomagkezelőnek például, de erre csak az után jöttem rá, hogy nem használtam többet (persze ott van nana, de mégiscsak). Elvileg hamarosan rendbeteszik, de eléggé lassú víz alapon működnek.
Nem tudom milyen szinten és dolgokra használod a linuxot, de ha "csak" általános desktop akkor azon kívül, hogy más a csomagkezelő, más ütemben jönnek a frissítések és egy-két dolog másik könyvtárban van default nem fogsz sokat észrevenni rajta.
Nekem fedora és opensuse is bejön, nyilván Tumbleweed egy rolling model aminél főleg a KDE frissítés az ami mindig farpofa összeszorítós, de ilyen nem lesz Fedora Workstation esetén, stabil disztró
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Abevjava melyik rpm java verzióval működik?Ezekkel próbáltam:
✘ /u/s/abevjava sudo update-alternatives --config java
There are 5 choices for the alternative java (providing /usr/bin/java).
Selection Path Priority Status
------------------------------------------------------------
0 /usr/lib/jvm/jdk-22-oracle-x64/bin/java 369098752 auto mode
1 /usr/lib/jvm/jdk-11-oracle-x64/bin/java 184721408 manual mode
* 2 /usr/lib/jvm/jdk-22-oracle-x64/bin/java 369098752 manual mode
3 /usr/lib/jvm/jre-1.8-oracle-x64/bin/java 139212813 manual mode
4 /usr/lib64/jvm/jre-11-openjdk/bin/java 2105 manual mode
5 /usr/lib64/jvm/jre-17-openjdk/bin/java 2705 manual modeEddig jutok:
/u/s/abevjava java -jar ./abevjava.jar
java.util.Arrays.useLegacyMergeSort = true
main args
Operációs rendszer = linux,unknown
Java verzió = 11.0.21
abevjava 3.33.0-01
file.encoding = UTF-8
cfg = /usr/share/abevjava/cfg.enyk
prop.sys.root = /usr/share/abevjava
prop.sys.helps = file:////usr/share/abevjava/segitseg
prop.sys.templates = nyomtatvanyok
prop.sys.abev = abev
prop.sys.kontroll = kontroll
message = user.home=/home/daninet
userOptionFile.getAbsolutePath() = /home/daninet/.abevjava/daninet.enyk
prop.usr.root = /home/daninet/abevjava
usrRoot = /home/daninet/abevjava
message = KRDIR=
message = KRDIR=
KRDIR = /home/daninet/abevjava/eKuldes
EventLogFile:/home/daninet/abevjava_daninet.log
Nyomtatvány sablonok teljes elérési útvonala = /usr/share/abevjava/nyomtatvanyok
Screen resolution : 81 dpi
Screen size : 1920 x 1080
!!! updateRequired = true
*** TM impl : AnykTrustManagerProviderImplAnykts
message = UBEV_GIT_SERVER_ADDRESS=
message = UBEV_GIT_REPO_NEV=
message = UBEV_GIT_PROD_REPO_NEV=
HelpPanelBusiness.updateHelpPanel: file:/usr/share/abevjava/segitseg/enyk_index.html
Html file charset: utf-8
*** TM impl : AnykTrustManagerProviderImplAnykts
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javax/xml/bind/JAXBContext
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.Blacklist.create(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.BlacklistStore.<init>(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.BlacklistStore.getInstance(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.gui.framework.MainFrame.<init>(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.gui.framework.MainFrame.main(Unknown Source)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javax.xml.bind.JAXBContext
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)
at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:521)
... 5 more -
daninet
veterán
Arra van ötletetek, hogy spectacle miért lassú mikor screenshot-ot csinálok?
Alapvetően nekem a ksnip a mindenem, de baromi bugos opensuse tumbleweed alatt nem tudom haszálni. Spectacle oké, de mint a lassított felvétel. Nincs delay beállítva, az animáció meg minden darabos. xorg session, nvidia driveredit:
aaaahhhh miért van mindennel ez amihez hozzányúlok
"It's a known issue that will be worked on when someone has the time to do so." -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
első körben ne gondolkozz dual boot-ban, hanem tedd fel a mint-et és nézd meg mit tudsz WINE-al futtatni ami nem létezik linuxra. Egyrészt elég sok szoftvernek van linux alternatívája, másrészt pedig elég sok szoftver elindul wine segítségével.
Én mikor linuxra váltottam a CAD programok kivételével mindent le tudtam váltani meglepő könnyedséggel. -
daninet
veterán
anydesk ma reggel nem indul linuxon
reddit alapján többeknek több disztrón.
Van itt még valaki aki használná?ennyi van a logban:
warning 2024-09-20 07:44:15.592 frontend wrk1 26374 26389 base.signal.global.shared_file - open (/var/lib/AccountsService/users/daninet) failed (13): Permission denied
warning 2024-09-20 07:44:15.592 frontend wrk1 26374 26389 app.user_info - Could not update user image (An unknown error occurred.). Defaulting.
-
daninet
veterán
válasz
paolinho #97641 üzenetére
csodák sajnos nincsenek. Az tény, hogy megy a linux is régebbi gépeken, a desktop használható is, de például ha böngészni akarsz és youtube-ot használni beleütközöl majd abba a gondba, hogy az ilyen dinoszaurusz korú videokártyáknak nincs VP9 kódolás támogatása, ami ma már minden egyes videó stream alapja kb. és egyfolytában 100%on megy majd a processzor. Próbáltam mindenféle H264 kódolást erőltető plugineket chromeban és firefoxban de használhatatlan. Youtube megy majd magas processzor használattal, de más weboldalak bármi beágyazott videóval akár teljesen be is állnak.
Ugyanebben a gödörben vagyok a műhelyes laptopommal, és most azon leszek hogy veszek egy KVM-et és csak monitor meg billzet lesz ott, az öreg laptopot meg kihajítom e-waste
-
daninet
veterán
Ezt a csomagot ma találtam. Fantasztikus
thefuck -
-
daninet
veterán
kubuntut használtam pár hónapig aztán most egy jó fél éve tumbleweed a daily driver. Rendszer szinten semmi baj vele amugy, ez az első dolog ami úgy konkrétan nem működik. Szóval ha van rá megoldás nem fogok distro hoppolni. Pár napot kibírok mire kapok választ vhol.
Szoftverekkel van bajom nem is kevés, de az már más téma. -
daninet
veterán
Valamit elqrtak a bt eszközökkel vagy plazmában vagy a kernelben, Tumbleweed-en az utolsó dup óta csak handsfree módban csatlakozik a Sony XM3 fejhallgatóm. El kell távolítani és újra hozzáadni hogy megjelenjenek a jó minőségű kodekek.
Igazából fogalmam sincs melyik része az OS-nek felelős ezért. Azt sem tudom hova írjak ezzel kapcsolatban. Tippeket várok. -
daninet
veterán
válasz
daninet #96383 üzenetére
valamit biztos nem jól csinálok
Csináltam egy új udev rule-t:
sudo micro /etc/udev/rules.d/99-tty.rules
Ez van benne:KERNEL=="ttyS[0-9]*", MODE="0666"
KERNEL=="ttyACM[0-9]*", MODE="0666"
Újratöltöttem a szabályokat:sudo udevadm control --reload-rules && sudo udevadm trigger
továbbra is ez történik:
-
daninet
veterán
válasz
CPT.Pirk #96381 üzenetére
~ groups daninet
daninet : daninet trusted kvm dialout libvirt
~ flatpak ps
Instance PID Application Runtime
848471561 2231 org.ksnip.ksnip org.kde.Platform
85895315 3917 com.anydesk.Anydesk org.freedesktop.Platform
4014989787 7155 cc.arduino.IDE2 org.freedesktop.Platform
1953642262 7190 cc.arduino.IDE2 org.freedesktop.Platform
~ ps -o user= -p 7155
daninet
Akkor megpróbálom udev rule-t, ez a dialout csoport nem adja.User_2: oké, köszi
-
daninet
veterán
Arduinot próbálok használni linux alól, opensuse tumbleweed.
Windowson bedugom, COM port valamennyi és programozom.
Itt linuxon bedugom és nincs az IDE-nek engedélye a /dev/ttyAkármi eszközhöz
Minden alkalommal mikor bedugom be kell írnom hogy sudo chmod a+rw /dev/ttyAkármiA neten amit találtam azt javasolta, hogy minden eszközhöz készítsek egy udev szabályt vendor ID alapján?? Nem tudom elhinni, hogy ez a legegyszerűbb megoldás.
Saját otthoni PC, nincs semmiféle biztonsági kockázat, az Arduino IDE minden soros és USB eszközhöz hozzá kell férjen. Hogyan oldom meg? -
daninet
veterán
válasz
sh4d0w #95985 üzenetére
Aki rolling disztrókat használ az kb számít erre. De ez az "elrontanak egy frissítést" dolog is más egy enterprise környezetben meg otthon. Nyilván enterprise környezetben elfogadhatatlan. Otthoniban meg ha nem indul a rendszered önhibádon kívül vagy újra be kell írnod a csomagfrissítés frissítés parancsát (mert addigra már javították), vagy fel kell menned redditre és ott lesz az első kommentben a megoldás (ami jellemzően max egy sor) mert nem te vagy egyedül a bajjal. De ez elég ritkán van. A user AUR/manuális telepítős taknyolásából gyakoribbak a problémák ami nem a rendszerhez kapcsolódik.
Tehát ez egy olyan dolog amivel sokan hajlandóak élni, köztük pl én is mert Tumbleweed-et használok. Ez egy személyes preferencia.Mai példa: frissült az nvidia driver és az anydesk összeomlott azonnal. Újra lenyomtam a zypper dup -ot és már ment is.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95915 üzenetére
sok dologban egyetértek. Sajnos az otthoni linux desktop egy hobbi projekt ami a szerver vonalból ágazik le. Minden ami itt történik a szerverek miatt van.
Ez eg ördögi kör, mert sok dolog addig nem lesz jobb míg nem nő a felhasználói bázis, de a felhasználói bázis nem nő mert sok dolog nem jó
Én opensuse vonalon vagyok, a repo csomagokból sok a rossz. VLC-t felrakom és nincs képe csak hang. A flatpak verzió hibátlan
De van hogy a flatpak verzió szar és akkor próbálom a repósat
hit and miss. Meg presze skill issue -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95765 üzenetére
egyébként szintaktikai hibákat nagyon jól keres a legtöbb AI. Ilyen vassző hibák meg behúzás hibák meg tudják őrjíteni az embert néha érdemes odadobni neki a kódot nézzen rá.
-
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95736 üzenetére
NASA bármit megadott volna '64-ben egy pentium 2-ért mikor a holdra kellett menni
áramszámla ide vagy oda
de hogy ON is legyen a topik: kedvenc apokalipszis projektem a Kiwix ami egy linuxra is elérhető offline wikipedia tükör. Régi tervem egy pipboy ami kiwix-et futtat
-
daninet
veterán
Segítség kellene permission téren, mert nem teljesen értem mi történik.
Felraktam nextcloud docker verziót. Official konténer nem a linuxserveres, azzal elég sok bajom volt.
A nextcloudnak szüksége van egy könytár allokációra bárhol amit ő data mappának hív, ebbe rakja a user fájlokat. Úgy állapítja meg, hogy egy könytvár data mappa, hogy egy .ocdata fájlt hoz létre benne és írni tud bele.
Ez eddig mind tiszta.A konténerben van egy www-data:www-data (33:33) user/group kombó aki ezeket az írásokat elvégzi. Ugye ez a konténeren belül van, a rendszeremen nincs ilyen user.
Namost futtatni kellene egy cron job-ot 5 percenként ami frissíti többek között a fájlok listáját. Ez a cron job arra panaszkodik, hogy nem éri el a data mappa tartalmát.Az én rendszeremen nem létezett a www-data user/group úgyhogy létrehoztam ugyanezzel a névvel egyet.
Utána chown -c www-data:www-data ./nextcloudroot@TEVENAS:/mnt/user/Private# ls -ld ./nextcloud
drwxrwx--- 1 www-data www-data 142 May 6 13:20 ./nextcloud/
Ha 777-re állítom ezt a hibát dobja és nem fut le:Your data directory is readable by other people.
Please change the permissions to 0770 so that the directory cannot be listed by other people.
Na jó, akkor átállítom 770-re.
chmod -R 770 ./nextcloud
Nézzük a cron-t:{"reqId":"SByZL69SQ7z4okt1dkSV","level":3,"time":"2024-05-08T07:00:56+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"fopen(/var/www/html/data/data_dir_writability_test_663b2328486ea.tmp): Failed to open stream: Permission denied at /var/www/html/lib/private/legacy/OC_Util.php#572","userAgent":"--","version":"29.0.0.19","data":{"app":"PHP"}}
Your data directory is invalid.
Ensure there is a file called ".ocdata" in the root of the data directory.
Your data directory is not writable.
Permissions can usually be fixed by giving the web server write access to the root directory. See https://docs.nextcloud.com/server/29/go.php?to=admin-dir_permissions.
{"reqId":"SByZL69SQ7z4okt1dkSV","level":3,"time":"2024-05-08T07:00:56+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"fopen(/var/www/html/data/nextcloud.log): Failed to open stream: Permission denied at /var/www/html/lib/private/Log/File.php#82","userAgent":"--","version":"29.0.0.19","data":{"app":"PHP"}}
Mi a fene történik?
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #95608 üzenetére
btw helyi hálózaton melyik a legalacsonyabb latencyvel rendelkező remote kliens? A gépek ugyanarra a switchre vannak dugva egy subneten. Windowst kellene Linuxról elérni. A VNC alapúak elég lassúk, próbálgattam párat, tigerVNC illetve volt egy aminek saját magam kellett dockerben a szerverét hostolni nem emlékszem a nevére.
Parsec lenne az egyetlen ami gyors? Valami ingyenes nyílt forráskódú dolog nincs? Az sem zavar ha nem tömörít, van sávszél amennyi kell.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95591 üzenetére
Google azt mondja a gthumb nevű képnézegető nyitja
-
daninet
veterán
válasz
Truman #95559 üzenetére
Az a szerencse, hogy a proci már támogatja a 64bit készletet így sokkal több lehetőséged van.
Én egy stabil ubuntu alapú rendszert raknék rá neki valami könnyű desktoppal pl lxqt vagy xfce.
Van egy vita ubuntu körül mert saját csomagkezelőjüket erőltetik, de szerintem az esetetben teljesen mindegy mert ilyen erőforrások mellé sem a snap sem a flatpack nem ajánlott, csak deb csomagokat használj synapticból.A többiek majd ajánlanak mást és eldöntöd melyik tetszik
note: a fent linkelt lxde és lxqt között az a különbség, hogy melyik grafikai csomagot használja (GTK vagy QT).
-
daninet
veterán
új kedvenc terminálom
-
daninet
veterán
LTT időnként előveszi, van a csapatukban egy-két hardcore linuxos ember illetve sysadmin hátterű mérnök. Viszont ők egy teljesen profit orientált business és csak annyit foglalkoznak a témával amennyit a piac felvesz. Pedig ők nagyban hozzájárulhatnának a népszerűsítéshez. Utoljára 2 éve volt erről téma náluk amikor egy hétre megpróbáltak átállni és szerintem egyébként egy szépen dokumentált példa lett a közösségnek hogy egy naív kezdő milyen gyorsan tudja a rendszert tönkretenni
-
daninet
veterán
Most találtam meg, hogy ez a videokártya olyan öreg, hogy nem támogatja a VAAPI-t sem a VP9 kódolást. Szóval többszörösen hátrányos helyzetű a dolog
Még youtubon oké lehet, mert lehet a h264-et erőltetni, de más oldalakon sokszor nincs lehetőség.
Ezt a környezeti változó dolgot megpróbálom még reggel de nem sok esélyt látok.
Windowson a driver csinál valamit amitől ez a jelenség ott nem jött elő. Úgyhogy valszeg ez a gép megy majd vissza win10-re. Kár érte, jó ügynök volt -
daninet
veterán
Sziasztok,
Gondom van hardveres video gyorsítással egy régebbi laptopon. Suse Leap, Quadro 1000M.
Látszólag minden webes video playback szoftveres módban fut és pörgeti a procit ezerrel.
FF-ban kényszerítettem a hw gyorsítást, de nem segített.
Alábbi hibát találtam, de fogalmam sincs innen hogy tovább:~ vainfo
libva info: VA-API version 1.16.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
✘ ~ sudo dmesg | grep nvidia
[sudo] password for root:
[ 6.092743] audit: type=1400 audit(1712648598.004:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="nvidia_modprobe" pid=761 comm="apparmor_parser"
[ 6.092750] audit: type=1400 audit(1712648598.004:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="nvidia_modprobe//kmod" pid=761 comm="apparmor_pa
rser"
[ 6.120288] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[ 6.120307] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[ 6.142370] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[ 6.203841] nvidia: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.204006] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 240
[ 6.222502] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
[ 6.418252] nvidia_uvm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.418771] nvidia-uvm: Loaded the UVM driver in 8 mode, major device number 239
[ 6.539783] nvidia_modeset: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.539871] nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms 390.157 Wed Oct 12 09:15:25 UTC 2022
[ 6.558222] nvidia_drm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.559167] [drm] [nvidia-drm] [GPU ID 0x00000100] Loading driver
[ 6.559170] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20160202 for 0000:01:00.0 o
n minor 0
-
daninet
veterán
[rant]
Miért nincs linuxra egy olyan egyszerű és sokoldalú lemezkészítő mint a rufus windowson?
Ma azt az egyszerű feladatot kellett megoldani, hogy csináljak egy linux majd egy win telepítőt és fogalmam sincs miért ennyire nehéz:Balena etcher a starting felirtatnál nem jut tovább, gondolom emelt jogokra vár de nem dobja fel a jelszó mezőt. Több éves fórumtémákat találtam hogy hát ez igen gond, majd javítják (és elvileg javították is
)
gnome multi writer mindenféle számokat írt ki, hogy másol 20-50Mb/s sebességgel, de 20 perc alatt nem tudott elkészíteni egy meghajtót és tűzforró volt a flash drive mikor megszakítottam
Image Burner a suse repóból: összeomlott másolás közben. De még a system monitor is összeomlott tőle mikor ki akartam lőni
Ventoy - ok legyen ventoy, mindenki ezt dícséri. Felrakom az install scripttel, rámásolom az iso-t. bootolok róla, kiválasztom az ISO-t, felvillant egy hibaüzit amit nem lehet elolvasni mert 1 tized másodpercig van ott majd grub rescue
tudom, user error, skill issue stb. De miért kell ennyire nehéz legyen ez?
Bekapcsoltam asszony laptopját és rufussal megcsináltam 2 perc alatt a meghajtót amivel 1.5 órát coptam előtte
[rant over] -
daninet
veterán
válasz
RaZroX #95128 üzenetére
én egy éve erőltetem a gimp-et de minden egyes interakcióm vele az, hogy most fogom letörölni. Darktable, Inkscape az egy 20 perces mentális átállás volt és konkrétan kiváltották az adobe szoftvereket nekem, de gimp egyszerűen nem. Mindent utálok benne, ezen a photogimp sem segített
-
daninet
veterán
válasz
RaZroX #95123 üzenetére
semmi olyan amit nem lehet megoldani
Ha a felhasználásod persze nagyon "egyszerű" akkor nem lesz semmi gond. Nálam minden kellett VM, spec szoftverek munkához, vpn, SMB stb. Érthető módon ilyenkor nem plug n play a felhasználói élmény, főleg ha új vagy linux terén.
Ez jellemzően olyan, hogy lesz egy valami hülyeség amivel egy hétig copni fogsz, mert látszólag te vagy az egész interneten az egyetlen akinek ez a baja van
Nekem az smb mountok voltak ilyenek. Világ legegyszerűbb dolga lenne elérni a NAS-on a dolgaidat, de lecsatolt random a NAS. 2 hétbe telt mire rájöttem, egy fórumon sem tudtak segíteni pedig ahova lehetett írtam (PH két topik, reddit, ubuntu forum, linux forum, arch forum)
még most is vannak dolgok amik látszólag csak az én gépemen történnek. Lehet én vagyok speciális
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95104 üzenetére
Felraksz egy tiny10 verziót kvm/qemu-ba ami 2-3Gb rammal elvan, felrakod rá a kamera szoftvered aztán ha néhanapján kell elindítod a VM-et. Plusz 1 perc ha ssd-ről fut.
-
daninet
veterán
sajnos elég gyakran érzem ezt a dolgot egyébként. A linuxra átállás egyik legnagyobb része a szoftvereid cseréje. Multkor egy ismerős kérdezte milyen nehéz átállni linuxra, mondta, neki, hogy cseréld le a szoftvereket még windowson és próbáld ki.
Greenshot és FreeCommander helyett napig nem érzem kielégítőnek a ksnip-et és krusader-t.
A windows only szoftvereim úgy vannak megoldva, hogy van egy unraid szerverem amin van gpu passthrough meg sok ram és ott futtatok egy windowst amire remotolok rdp-vel amikor kell. Szóval nem vagyok akkora arc, hogy teljesen dobjam a rendszert -
daninet
veterán
Minden része open source amivel érintkezel:
A csomag formátum, a daemon, a weboldal maga illetve a snapstore szoftver is.
Egyedül az ubuntu szerverei ahonnan leszeded a snap csomagot futtatnak zárt forráskódú szoftvert.
Innetől felvetül a kérdés, hogy PH-n a RIOS motor sem opensource, akkor miért loginolunk ide?
Szerintem a fő különbség az, hogy snap centrálisan irányított Canonical által. Flathubnak támogatói vannak többen is, talán a legnagyobb a gnome (?). -
daninet
veterán
válasz
urandom0 #95039 üzenetére
Ha verified developerek programjait telepíted onnan akkor semmi. Pl firefox, azt a Mozzilla csomagolja, ők töltik fel flathubra / snap-re. Flathubon már van verified checkbox amivel ellenőrizhető, hogy ki a genuine developer.
A gond a különféle third party developerek flatpak csomagjaival lehetnek ha adott egyénnek kártékony céljai vannak.
A flatpak csomagok binárisok mint windowson egy exe amit leszedsz a netről. Nem tudod mi van benne.Viszont ennyire nem fekete/fehér a dolog, mert flatpak úgy működik, hogy készítenek egy manifest fájlt ami lényegében a csomagolási infó és az alapján készül el flathubra a csomag. Ugyanúgy visszanézhető a
pkgbuild
alapján mint más csomagok és akár magadnak is létrehozhatod a flatpak-et. Persze ha visszanézed.
Sanp esetén Canonical ellenőrzi és törölgeti a kártékony csomagokat, bár látszólag nem prevenció fut hanem ha valami kiderül akkor tesznek ellene (lást crypto tárcák).Illetve van flathub és snap esetén is van valami basic automatikus ellenőrzés de ha nagyon advanced hacker vagy nem hiszem, hogy az gond.
Az xz csomag esetén láttuk most, hogy igazából minden feketeöves linuxos ezzel dobálózik, hogy "nézd meg a source kódot akkor tudod mit raksz fel", de ez hatalmas hipokrácia mert senki nem nézi a source kódot. Az xz problémáját is runtime alatt vették észre.
szvsz: ez egy iszonyatosan nerd közösség és nagyon gyorsan kibuknak a problémák. Ha kiderült egy probléma a legtöbb developer gyorsan lép, nem olyan mint amikor találsz egy bugot AutoCAD-ben és fél évet kell várni a köv. bugfixre amiben nem lesz benne az a bugfix.
Ha a populáris/verified flatpak-et használod elég kevés az esélyed, hogy gondod lesz. Az ellenőrzési metódusok pedig folyamatosan javulnak. 8 éve van flatpak, talán az utóbbi 2 (?) mondható fellendülésnek. Fiatal a dolog.Mo. közel 16m flatpak letöltésnél jár
-
daninet
veterán
válasz
I02S3F #95002 üzenetére
+1 tumbleweed-re. Ha offline telepítőt szedsz le akkor elsőre tty-ből frissítsd
sudo zypper dup
akkor jó lesz a plasma6-tal. Ha online telepítő akkor nem kell ilyen.
Plasma 5-6 váltásnál volt egy-két apró nyűg azért írom hogy elkerüld. Ezt leszámítva lassan egy éve dolgozik a gépemen. Sok rá a frissítés, 2-3 naponta páz100 csomag, szóval pörög a rolling model. -
daninet
veterán
elég sokan spekulálnak valamiféle állami akcióra. Az account ami commitolta a backdoor-t évek óta építi a bizalmát githubon, és hogy ténylegesen célba érjen akár 2025-ig várni kellett volna míg bekerül a debian alapba. Egy jó kis 10 éves projekt szakadt meg szerencsére. Szóval messze túlmutat a dolog azon, hogy valaki unatkozik otthon és hamis crypto pénztárcákat gyárt.
#94992 CPT.Pirk aww ne hagyj már lógva, én is látni szerettem volna
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94932 üzenetére
Ők egy docker konténert adnak. Ha nem használtál még docker-t akkor döntsd el, hogy belevágsz vagy keresel más megoldást. Nem bonyolult dolog, elsőre lehet némileg fura. Ezek lényegében mini virtuális gépek amiben minden benne van, hogy fusson a program. Jelen esetben maga a scheduler, webszerver, reverse proxy, yt-dlp stb.
Ők ezt mind beállítják előre, neked annyi a dolgod, hogy letöltöd és futtatod a konténerjüket. Utána böngészőben eléred ezt a weboldalt amivel működik az egész. Van sok step-by-step tutorial a neten, pár parancs az egész. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94930 üzenetére
amit én linkeltem a yt-dlp használja
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94923 üzenetére
Esetleg nézz rá erre a projektre. Ez is yt-dl használja de van automatizálása meg minden
[Pinchflat] -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94910 üzenetére
tudtommal memóriába, nem fájlba. Elvileg lehet valahogy konfigolni hogy fájlba mentse de ezt még nem csináltam ki kell gugliznod
-
daninet
veterán
válasz
bugizozi #94845 üzenetére
Amiket írtak:
OpenSUSE Leap
Fedora Workstation
DebianEzek közül a debian kap leglassabban frissítéseket, ott nem kell aggódnod a stabilitáson.
Suse Leap évente egyszer kap frissítést, Fedora félévente
Debian 2-3 évente kap rendszerfrissítést*biztonsági frissítéseket mind kap, de kernel, rendszerverzió stb csak ritkán frissül
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94833 üzenetére
"ha egy játék ma megy, az nem jelenti azt, hogy holnap is fog."
Ezért lehet lutrisban és heroicban is bármilyen wine verziót letölteni és kiválasztani. Így garantált, hogy a kiválasztott verzióddal mindig menni fog. Ha meg kellenek spec arguementek azokat google első 5 találatban megtalálod. Persze így is kicsit bonyolultabb mint windows alatt a next-next-next.
Egyébként egy csomó játék ami nem indul wine-al non-steam application címszóval indul steamen belül protonnal. Érdemes azt is kipróbálni.
Tényleg szinte csak a DRM-es online játékok nem indulnak. Minden más igen. LA Noire pedig elég régi cím, ilyen régebbi játékok 99% hogy futnak**, retró játékokhoz pedig egyszerűen csak jobb a wine mint a windows. Egy csomó dolog van amit windows alatt patchelni kell hogy elindíthass egyáltalán. Wine pedig tökéletesen emulálja a régebbi rendszereket.**ránéztem protonDB-n most, azt írják max 60fps de protonnal megy.
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #94705 üzenetére
CPT.Pirk leírta a régi kernellel a dolgot. Ha lenne egy disztró ami kezdőknek "A linux", akkor ott nem lehetne hardveres kompromisszum. Új hardvernek is mennie kell. Erre utaltam a Mint-el kapcsolatban.
Egyébként a Mint teljesen jó lenne a definitív desktop linuxnak minden más szempontból. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #94697 üzenetére
én nagyon szeretem a mint-et de öreg a kernelje és napi kérdés fórumokon miért nem megy a videokártya. Ha a Mint lenne "A Linux" akkor a fő disztrójuk valami "slow roll" szerű relatív friss dolog kellene legyen.
-
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #94692 üzenetére
Miért ne felelhetne meg mindenkinek? Miért ne lehetne pár disztró és azon pár megoldás ami teljesen noob barát? Szépen képekkel, értékeléssel választhatóak a különféle szoftverek. De láthatóan az immutable disztrók és a konténerek irányába mozdul minden, szóval szerintem ez bekövetkezik.
Kinek kellene megfelelni? Szerintem a szélesebb közönségnek (ergo nooboknak). Azért, mert ez hozna több szoftvert, több hardver kompatibilitást az OS-re. A linux világa pedig kellően széles, hogy onnantól te Arch linuxot használhatsz, a másik meg akármelyik populáris disztrót. win-win a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nintendo Switch 2
- Milyen autót vegyek?
- Windows 11
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest