Hirdetés
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Amit most mutattak be Gaggia Classic az nem a jelenlegi Classicot hivatott leváltani? Mert ha igen, akkor értem hogy a mostani hulladék a 2015 előttihez képest, de 2015 előtt sem volt drágább amikor jobb cuccok voltak benne. Gondolom üzletpolitika volt hogy 2015 óta gyengébb cuccot raktak össze,csak hát a nép nem volt vele megelégedve.
-
horinori2
csendes újonc
Sziasztok!
Használt Graef cm800 vételét tervezem. Milyen az alkatrész ellátás nálunk?
Pl. mondjuk a kést kell cserélni. Mennyibe lenne ez nekem?
Előre is köszi! -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, menyasszonyomat szeretném meglepni egy új kotyogóssal a jelenlegi régi noname helyett.
Ahogy látom itt a bialetti brikka ajánlott, viszont az alumínium, én pedig inkább acélt vennék.
Kinéztem a bialetti venus elegancet 4 személyes kivitelben, ez mennyire megbízható, tartós gép?
Nagy a különbség közte és a brikka közt?
Van különbség minőségben (az áron kívül nyilván) az itthon és az olasz amazonról kinti eladónál kapható gépek közt? -
mutyi
senior tag
Ha már téma a Classic, akkor az lenne a kérdésem, hogy mivel 1 bojler van a kávé készítéshez és a gőzhöz ez pontosan milyen hátránnyal jár már ha jár a gyakorlatban?
Nekem Baby Twin van, ott ugyebár van egy külön kis gőz "bojler"
A kérdésem igazából annyi lenne,hogy miután lefolyik a kávé egyből lehet kezdeni a tejhabot? -
Jókv
csendes újonc
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én az 1000-t vettem ez a nagyobb, de most látom, hogy nem volt rossz választás. Van 600-as kivitelben is. Az üvegek rendben vannak. A kétlábú állvány is masszív. Felül két zárt anya alul két hatlapfejű anya szorítja a fém tányérokhoz. Sima és rúgós alátét minden anya alatt. A talpa alá majd egy gumi vagy neoprén alátétet kell vágni mert így nem stabil. Egy kicsit billeg, de nem vészesen. A csap egy szilikon dugóba megy bele, remélhetőleg nem fog kitágulni. Tehát nem menetes, csak be kell tolni a helyére. Van még hozzá 50 kör alakú papírt filter, ami a későbbiekben az Aeropress szűrőpapírjával helyettesíthető. A csomagolás is profi volt. A doboz egy hurkás légpárnás borítást kapott és azt fekete fóliába tekerték. A szállítási idő benne volt az ígért 21 napban.
Most még jeget kell készíteni és kezdődhet a kísérletezés. -
ZeCse
csendes tag
Nem tudja valaki, hogy Rex-C100 PID-hez külső (inkább rozsdamentes, mint alu) házat honnan lehet szerezni? Esetleg olyat, amibe egy manométer ([link]) is elférne mellette?
-
Keresztapper
senior tag
-
válasz
üzenetére
Logikus is.
Igen, ha csak kation cserelo van benne, es az H+-ra csereli a kalciumot, magneziumot, akkor savanyu fele tolodik a pH, es akar enyhen savas is lehet. Ezt tehat valoban meg kell nezni.
Koszonom a korrektseget.
Egyben elnezest kerek, ezuttal en kommunikaltam ugy, ahogy nem illik es nem is szeretem.
Hamu a fejemre, es ha jarsz vmikor keso delutan az Andrassy ut kornyeken, vendegem vagy egy jo duolara vmelyik jo kavezoban (pl. flow). -
Jókv
csendes újonc
válasz
üzenetére
Nemcsak klorid, hanem egyéb szennyeződés is van a vezetéske vizekben. Eddig én is azzal kevertem a házilag előállított "nullás" vizemet. Most egy ideje bükki forrásvizet használok. Annyira "forrás", hogy én hozom haza kannában a város környékén található állítólag legjobb minőségű forrásából. Mivel a vízgyűjtő karszt így természetes, hogy van benne kalcium. Még arra lusta voltam, hogy egy hivatalos labortesztet csináltassak. De az akvaristaeszközökkel végzett tesztek alapján német keménység 7-8 körül van, a ph 6-7 között. Az össz oldott szárazanyagtatalmát, a kalcium és nátrium tartalmát csak a labor fogja megmondani. Az viszont biztos, hogy se klór se hypo nincs benne. Mondjuk ezeket a kancsó is kiszűri.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
xemelon
üzenetére
Remélem ez egy welcome back edition lesz...
Szerk.:
GAGGIA CLASSIC 2018/19
"This new Classic has all the old features of the Solenoid Valve model that first came into being in 1991. In 2015, we had to change the much loved Classic to a mechanical valve machine in Europe. The Solenoid Valve model was only available in non-European countries. And now, due to popular demand, Gaggia has updated the Solenoid model to a European standard Standby version, with some more features, including a professional steam wand. This model is being introduced in Europe and the British Isles in October."Vajon a Traditional Gaggia Boiler mit takar...
-
-v-
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ohó
na akkor résen leszek. -
Jókv
csendes újonc
válasz
qvik27
üzenetére
Engem ugyan nem érint a kancsós vízlágyítás, de a hatás könnyen ellenőrizhető. Csak az akvarisztikában használt egyszerű ph tesztcsík kell hozzá. Csinálsz egy előtte és utána tesztet. Igaz nem laboratóriumi pontosságú, de az megállapítható belőle, hogy változott-e a víz kémhatása.
-
válasz
üzenetére
Hát, olvasom, amit idézel, de azért egy fórumbejegyzést egyéb alátámasztás nélkül még nem vennék tudományos állításnak. BTW itt meg épp egy gyógyszerész írta, hogy nem igazán illik a kémhatásnak változni az ioncserétól. Nekem is erősen így sejlik fel a korábbi tanulmányaimból. Picit gugliztam, de másutt nem is olvastam ilyesmit, csak a hivatkozott linken. Persze azt még értem, hogy lúgos kémhatású kemény vízben az előbbi csere miatt a semleges felé tolódik a pH, ami savanyodás, de ettől még nem lesz savas.
(A sósavra meg végképp nincs ötletem. A kation cserélő kicserél 2H+ ionra egy Ca++ iont. Ebből hogy lesz klór?) -
törölt tag
válasz
qvik27
üzenetére
Idézek egy másik fórumból, remélem nem ütközik szabályokba.
"Nagyon sokfajta ioncserélő műgyanta van: lehetnek kationcserélők és anioncserélők, attól függően, hogy a vízben oldott ionok melyik csoportját cserélik le. Pl. a sósavval aktivált kationgyantán átáramoltatott víz kalciumionjai a vízből eltűnnek, és H+-ionokra cserélődnek ki. A víz lágyabb lesz, azonban kémhatása a keletkezett savak miatt erősen savanyú irányba tolódik el, és így bizony korróziót provákál! A Britában ilyen típusú műgyanta van, tehát a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű HIDROGÉN ionokra.
EZZEL ELLENTÉTBEN az eszpresszógépek vízellátásához/vízkezeléséhez használt műgyanta esetében a konyhasóval/NaCl-dal (nátrium fázis) regenerált kationcserélő működési elve teljesen megegyezik a H fázisúval, azonban a Ca(2+)-ionok helyett a vízbe Na(+)-ionok kerülnek (ezek forraláskor nem csapódnak ki, nincs tehát vízkövesedés), és a víz kémhatása inkább enyhén lúgossá válik, így a kávégép csöveit kifejezetten védi a korróziótól. Ezt hívják az eszpresszó-technológiában "boiler safe water"-nek, tehát nemcsak a vízkövesedést zárja ki, hanem korróziót sem provokál..." -
*Mukeey*
addikt
válasz
tariattila
üzenetére
Már üzemel nálam is.

-
WiZARD
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
-
válasz
*Mukeey*
üzenetére
No. Az Ascasonak, a Lelitnek is van kis szűrö bizbasza, ami -a leírásokból következtetve ugyanazt csinálja, amit a szűrükancsók. Vízkő ellen biztosan jó, mellette pedig megnő a nátriom ionok mennyisége - ezt pedig a hiperszuper inverz ozmózisos vízherélők után szokták szódabikarbónával csinálni.
Persze láttunk már itt elrettentő képeket alu bojlerekről, amiket szűrt vízzel használtak, de azokról a rendszerekről nem sok egyebet tudtam meg, amikor visszaolvastam. (Így pl. nem esett említés réz-alu-víz galván effektusról - mármint, hogy lehet-e ilyen ok, stb.
Réz és acél bojlereket szvsz. biztos nem bántja jobban a csapvíznél, a kávénak meg jobb. -
cotagg
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
-
válasz
meander
üzenetére

Epként pont vmi hasonlórol "filozofáltam" korábban kávé fajhő, víz fajhő, nomeg nyomások kérdésében is. Talán a "kőbe vésett" számadatok említése és a nyomásfokozók kapcsán.
Azt hiszem, hogy néha elkezdenek a számok önállósodni, és már sokszor nem is emlékszünk arra, hogy azokat milyen körülmények között mire írták le. -
meander
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
A hőelem után még kb 2cm-t tesz meg a víz, úgyhogy szerintem a kilépő vizet méri. De ha valaki ennél filozófikusabb nézőpontot akar felvenni, akkor el kell gondolkozni azon, hogy nyitott vagy zárt kar + hány gramm kávé kapja meg az X fokos vizet és akkor tulajdonképpen milyen hőfokon is készül a kávé.
Nem hiszem, hogy van olyan gép egyébként, amelyikben ennél közelebb van hőelem a kilépési ponthoz. -
*Mukeey*
addikt
válasz
Peti...(16v)
üzenetére

-
-v-
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nálad nem várhatók felújított super jollyk mostanában?
-
válasz
SoundON
üzenetére
pedig itt tényleg mindenki "mindenhez is" ért

-ez azért picit túlzó. Nem mindenki, nem mindenhez. De:
Bevallom, én is úgy vagyok, hogy igyekszem feltárni, vagy legalább megsejteni az igazán lényeges ok-okozati összefüggéseket a honnijaimban, így ebben is. Érdeklődve olvasom a tapasztalatokat, amiket pl. itt látok, és igyekszem harmonizálni az általam tapasztalt, tanult vagy ehhez olvasott dolgokkal. (Ezzel a hozzáállással sikerült -úgy tapasztalom- egészen tűrhető szintre jutnom az espresso készítésben kb. 5 év alatt.)
Néha azonban elhangzanak itt egészen vad dolgok is - pl., hogy az ioncserélő eltolja a víz ph-ját -, vagy figyelmen kívül maradnak lényeges dolgok egy-egy témában. Ezek mellett/ellenére nem egy esetben "kitárgyalt tényként" hivatkoznak a fórumtársak ilyen "összefüggésekre" - no, ezek vagy "okoskodásra/tudományoskodásra" késztetnek, vagy egyszerűen csökkentik számomra a vélemény vagy hozzászólás relevanciáját.
Azt azért fenntartom, hogy a bizonyított fizikai tényeken vagy összefüggéseken alapuló véleményeket, "okoskodásokat" nem leszólni kell, hanem használni. -
eurovik
újonc
Sziasztok!
Tudja valaki,hogy az IMS "The single" szűrőhöz mekkora tamper szükséges?
http://expolygon.hu/webshop/termek/1460305-ims-the-single-szuro-7-5g-h20-5mm
58.5mm megfelelő? Gaggia baby a gépem. -
radi8tor
MODERÁTOR
Létezik olyan finom szűrő, amit a csészére lehet tenni azért, hogy a finomra őrölt kávé zacc ne kerüljön a csészébe Bialettiből? Kézzel gondoltam ezt minden öntésnél leszűrni.
-
SoundON
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Na akkor én meg ott kezdem, hogy a tény ellenére soha nem írtam le, hogy fragola.6035 elbasztad a gépem!
Ezt most te írtad le 2x is egymás után
A rád való tekintettel nem tettem. Sőt ha jól emlékszem a megszokott gúnyos stílusodban Te erőszakoltad ki belőlem azt is, hogy itt a fórumon egyáltalán közzé tegyem miért is sárkányosodott 1,5 évig a gépem amit végül egy mérnök ember fejtett meg nálam, miután sem tőled, sem itt a fórumon senkitől nem kaptam értő segítséget, pedig itt tényleg mindenki "mindenhez is" ért 
A másik, hogy én szinte mindig leírom hogy "szerintem", meg "talán", meg "kb", meg hogy "mivel nem értek hozzá" stb stb stb. Én nem ebből élek, nem vagyok más csak egy lelkes kávészerető ember, aki szeretné megérteni hogy mikor, miért, mitől lesz finom a peresszója és ha kell 1,5évig méricskélek itthon és kérdezek és olvasok és agyalok egy problémán...
De Te "pont az ilyen embereket" próbálod kerülni.A "saját károdon kell hogy tanuljál" az jelen esetben nem a sajátod hanem az enyém volt, de soha fel sem merült bennem, hogy ezt szóvá tegyem neked. Most is Te tetted hogy fragolás 2szavas cinizmussal beszóltál a "tudományos" magyarázat kapcsán és hogy megírtad ezt.
Az más kérdés hogy nekem viszont jól esett volna ha ennyi szívás és utána járásom és a probléma és megoldás tálcán kínálása után legalább rám írtál volna akár privátban vagy hívtál volna hogy húú bocsi vagy sajnálom vagy köszi vagy bármi...Na mindegy. Nekem nincsenek álmatlan éjszakáim emiatt, szóval csak sajnálom hogy most fel@asztad magad a semmin.
És fel sem merült bennem, hogy bármikor, bármilyen pénzt vissza kérjek tőled!ui: amúgy meg köszönöm hogy űrhajósítottad a gépem, mert kurvára szeretem!

-
iatti
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
köszi.ha összejön a vásárlás,jelentkeznék nálad egy csinosításra

-
iatti
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
akkor esetleg a használt amit 55ért hírdetnek,és ha olcsóbban el tudom hozni,az már jó alap lenne egy felújításhoz?
-
paljoc
tag
Idézek a Duster fórumról:
“Világbéke drága barátaim!”😂🤣😂 -
iatti
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
köszi mester! én is arra gondoltam hogy inkább egy olcsóbb,és utána ráköltöm amit rá kell,és az biztos hogy rendbe lett téve.ha kell csapágyazás meg késcsere,akkor az mibe fájna?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Most egyik az, hogy a Silviánál nem megy 110fokos víz a kávéra.
A másik, meg hogy tudom, hogy elb@sztam a géped, mert tudatlanul és nem szakszerűen toldottam meg a k hőelem vezetékét. Elismerem, f@sz vagyok a k toldáshoz. Te biztos biztos mindent tudsz a szakmádról és már nincs előtted titok. Sajnos én ezt a szakmát nem iskolában tanultam, és még diplomám sincs. Így sajnos a saját káromon kell, hogy tanuljak. Gondolom te már az anyád hasában tudtál mindent, soha nem tévedsz.
Szívesen visszaküldöm a munkám árát, ha ez fáj. Még az ezüstöt is kifizetem, ami ráfújattál. Már százszor megbántam, hogy csináltam neked valamit, pont az ilyen embereket próbálom kerülni, most nem sikerült.
Arra kérlek, hogy írd meg privátban, hogy hova és mennyit utaljak, és ne írd le többször, hogy mennyire szétb..ztam a géped. -
norkov84
tag
Szakadjunk már le erről a 94-110 témáról.
Támpontot szerettem volna adni, ha más is hasonló gépparkkal állna neki CasMo El Salvador-nak. Az EE-ben kértem tanácsot támpontnak, merre induljak el, ők javasolták a min 92 fokot kezdetnek. Mivel a végeredmény itthon készítve sem volt nagyon messze az EE-ben kapott italtól, ezért bátorkodtam megosztani. A Silvia PID érték mindenkinél más, ezért írtam fejhőt, ami 40 perc bemelegedés után szerintem elég közel van a kilépő vízhez.De felőlem mindenki úgy és azon a hőfokon főzi, akár tizedfokos csapolás közbeni hőstabilitással, ahogy akarja.
Nem, nem sértődtem meg, és igen, volt 2 évig tuning Gaggia-m is a Silvia előtt, van összehasonlítási alapom.
-
-
iatti
aktív tag
jó estét uraim! mazzer mini került a célkeresztbe.jó fogáson látok kettőt.egyik bp nyócker
55-ért,másik sződ 89e-ért.festve felújitva.ez már augusztus óta fent van.mi lenne a vélemény? -
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Tanuljunk angolul!
- Elemlámpa, zseblámpa
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- sziku69: Szólánc.
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
), ilyen forman nem lesz az annyira rossz, ha befer 100ala.

na akkor résen leszek.