- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sped
aktív tag
válasz
kmarci25 #9494 üzenetére
Choco Madness-t is rendeltem, azt bontom a brazil után.
Gondolom itt a nyomáson múlik sok, a Delonghival ezen nem tudok variálni, ott mindig állandó a nyomás csak az ellenállást tudom befolyásolni az őrlemény finomsággal, de ennek megvannak a korlátai. A hőfok se állandó, vmikor több vmikor kevesebb, úgyhogy lassan ezt a világos vonalat elengedem. Abban meg nem vagyok biztos, hogy több százezerért akarok jobb gépet, nekem ez a csokis, kakaós vonal teljesen bejön presszóban, a világosakból meg csinálok filtert ahhoz nem kell nagy varázslat. -
Sped
aktív tag
válasz
kmarci25 #9478 üzenetére
Én most rendeltem először PallYotz-tól, ez a Hello,Sicilia ez nagyon bejött, imádtam, most bontottam egy Brazil Cerrado-t, ez világosabb kicsit, nem is ízlik annyira. Nekem ezeknél a világosabb pörköléseknél megjelenik egy savanykásabb jellegű mellékíz, a tej vmelyest tompítja, de olyan üres és könnyű kávékat főzök, a krema is vékonyabb, nem olyan testes és sűrű, mint a jó Imresso klasszik vonalnál meg ennél a Szicíliánál. Azt hiszem sok-sok próbálkozás után kezdem megtalálni az ízlésemnek megfelelő kávét.
Csak most is van 3 zacskóm Kapuczinertől ami világosabb, azokat egyelőre bontatlanul elpakoltam a fagyóba... lehet filternek jó lesz?
-
válasz
kmarci25 #9486 üzenetére
Ha Comandante koppintás, akkor rögvest felmerül a menetemelkedés kérdése; vajon elég sűrű-e presszóra...
A bar fetisiszta marketing rizsa presszó kv esetén pedig kifejezetten nevetséges, mikor a legfeketébb olasz mérget 9 baron készítik, míg az újhullámot akármennyivel kevesebben is lehet. Ha POD-ot raksz a kosárba, ott kellhet a 15 bar.
-
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #9461 üzenetére
Egyetértek. Annyit teszek csak hozzá, hogy pl. a Kapucziner-nél hat olyan kávé is kapható, amik alatta vannak az általad említett 10eFt/kg árnak... kettő pedig csak 8eFt/kg. Mindet kóstoltam már, és szerintem köröket vernek az összes boltira. Annál az X-Presso kávéi is sokkal finomabbak (kipróbáltam többet is), ahol hétféle van tíz alatt.
Ha pedig elmehetünk 12eFt/kg szintig, akkor még jobban kinyílnak a lehetőségek, pl. Impresso, Pall&Yotz, Kalmár... És ezek már szerintem a "pazar kávé" kategória...Heti egy csomag fogy nálam (napi két dupla), azaz kb. havi egy kiló, ami nekem kb. 12eFt. Szupermarketes kávékból kb. feléből tudnám megúszni. Azaz: kb. hatezer forintról beszélünk. Egy hobbi, élvezeti cikk, luxus szinten (ki hogy tekint rá). Miközben 2023-ban élünk, és tudjunk mindannyian, hogy mennyit ér havi hatezer forint...
-
Alcsi69
senior tag
válasz
kmarci25 #9345 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, megvettem végülis azt a szettet amit linkeltetek. Holnap át is fogom tudni venni.
Az őrlőnek elég sok fokozata van. Erről lehet nézni valami leírást hogy milyen finomságúra érdemes őrölni X típusú babot, vagy ez ilyen tesztelős téma?
-
Mortein
tag
válasz
kmarci25 #9383 üzenetére
Nekem van ilyenem a "hozzávaló" szintén Aldis kávégéppel, de az örlő alapból nem tud espersso örleményt 1-es fokozaton sem, hiába szedtem le róla a csavart a kúpos örlőt nem tudtam kiszedni, hogy alátéegyek egy alátétet, hogy finomabbra őröljön. Mondjuk sokat nem küzdöttem vele, de aki tudja a mikéntjét ne tartsa magában.
-
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #9360 üzenetére
Teljesen egyetértek. Én most már túlvagyok legalább 6-7 specialty kávézón, meg pár csomag Casino Mocca itthoni kipróbálásán. Az eredmény nálam az lett, hogy nekem a világos pöri nem annyira jön be. Finom, érdekes, különleges... (bár volt pár konkrét csalódás is). Nekem a jó öreg klasszikus olasz, sötét pörkölés és a csokoládés-kakaós ízek jönnek be.
Nincs is ezzel semmi bajom. Kinek a pap, kinek a papné, nyilván. Amikor nyaralni megyek, már nem a specialty kávézókat fogom keresni, hanem a klasszikus, de jó minősítésű helyeket. Mindehhez párosul az a remek érzés, hogy a legfinomabb kávékat bizony... itthon iszom.
-
-
-
-
-
TDX
tag
válasz
kmarci25 #9294 üzenetére
Ezzel szerintem nincs gond igazából ha tényleg gyorsan ki tudod venni és nem kell 100x kinyitni egy alapvetően fagyóban tartott nagy zacsit. Én 200g-os zacsikból veszek mindig ki egy-egy adagot amik a fagyóban vannak alapvetően. Ez nálam jól működik, úgyhogy én 1 kg-t inkább azért szétbontanám ekkora részekre.
Többször is volt, hogy 400g-t kétfelé szedtem, egyik fele a fentebbi szerint lett használva, a másik pedig egyből 18g-onként fagyasztva. Amikor a 200g végére értem, összekóstolva a zacskó végét egy külön fagyasztott adaggal egyértelmű volt melyik melyik. Az adagonként fagyasztott jobb volt egymás mellett kóstolva, több íze volt még, de a zacskó vége is azért jó kávét eredményezett.
-
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #9286 üzenetére
Egyesületünk túrákat szervez, évente 5-6 alkalommal. A reggeli kávét szeretnénk megoldani - ami kb. 60-80 adagot jelent, egy-két órán belül. Nem specialty szinten, de ne is egy ízetlen lötty legyen...
Úgy sejtem, hogy talán a POD lehet a megoldás, ugye? És ha igen: melyiket, milyent? Egy La Piccola Sara háromszor annyiba kerül, mint mondjuk egy Lollo... -
-
válasz
kmarci25 #9274 üzenetére
Rohadjanak meg. Mikor szemérmesen hallgatnak az arányról, akkor kb a fele robi lehet. Tegnap volt nálam egy srác robotot hasonlítani a csíbó automatájával (az automata nem volt rossz, meglepetésre) és valami büntető costa blend volt nála, na ott se árulták el mennyi a mocsári tüske benne, de pusztító egy íze volt... Csak kávéskanálllal kóstoltam háromszor és már remegett a lábam. Aki kiötli ezeket, az igya is meg
-
icm
tag
válasz
kmarci25 #9236 üzenetére
Sztatikus töltés ellen.
Statikus az a szerkezetekre vonatkozikPuck screen és papír használatával rikábban kell takarítani, de nem hanyagolható el a felsőszűrő takarítása. A puck screen-t meg bedobod negyed évente egy kávézsír oldóba és kész. Felsőszűrőt meg kb félévente.
-
TheProb
veterán
válasz
kmarci25 #9234 üzenetére
Valamiért nekem az jött le, hogy annyira nem jó a puck screen. Már nemtom melyik YT videót néztem, de asszem azt mondták, hogy szopás takarítani. papír filterem mondjuk van az aero press-ből.
+1: ez a vízzel spriccelgetése a baboknak jól értelmezem, hogy azért jó, mert csökkentei a felületi feszültséget és ne lesz annyira rögös az örlemény? Mert ha csak ennyi a hozadéka, akkor gondolom sok haszna nincs, ha WDT-t (is) használok.
-
-
Anubris
őstag
válasz
kmarci25 #9190 üzenetére
Sziasztok!
Csináltam 2 próbát, egyelőre nagyon nem az az eredmény, aminek lennie kellene.
Az alábbi technikával készítettem a kávét:
-Megkerestem a darálóval a „referencia pontot”, ahol a két örlő kezd találkozni és kattogó hangot ad, ettől kicsit a fine fele toltam a tekerőt. 14 grammot a mérlegen kimértem és be az őrlőbe. (május 9-es pörkölésű arabica/robusta keverék avx brazil kávéval próbáltakoztam)
-ezután kicsit megütögettem a szűrőkosarat hogy „le essen a kávé”, majd házilag készített wdt majd 51mm tamper. Ez ugye nem tökéletes, mert 51,4 mm kellene. Így amennyire lehet próbáltam vízszintbe hozni, mert alapjáraton első nyomásra a kosár egyik oldalán a kávé feljebb volt, mint a másikon.
Dupla espresso gomb megnyomása előtt egyszer indítottam üresen egyet a kávégépen.
Ezután 6-7 sec körül kezdett el jönni a kávé, elég gyengén folyt, 28 másodpercnél mutatott 12,9 grammot a mérleg. 1 perc 20-nál volt 70 grammnál és még folyt volna csak a pohár tele lett.
Kiütve a zacc nem tűnt rossznak, egyben maradt. (képet, videót szívesen küldök aki elég türelmes, hátha tud javaslatot adni mit rontok el.)Ezután a gépen kicsit állítottam a coarse fele, az eredmény kb hasonló lett, picit erőteljesebben indult meg, de 1:18-nál 70 gramm.
Oldal spriccelés stb nem volt egyik esetben sem.
Ennél a másodiknál mikor levettem a szűrőkosarat a kávé fent maradt a gépben.Többet egyelőre nem csináltam, mert ennek a kettőnek az elfogyasztása után szerintem ma hajnalig nem alszom el.
Ami még felmerült bennem, mert videókban nem nagyon láttam, hogy mi lenne a normális? A Gépnek magától kellene 30 mp körül megállnia? Vagy nekem kellene manuálisan megállítanom a gépet 30mp körül és az lenne az ideális ha 30 mp-nél 28 grammot mutatna a mérleg?
-
TDX
tag
válasz
kmarci25 #9175 üzenetére
A Helor Flux 106 se kifejezetten hordozható a maga szűk 2 kg-jával
-
keresztg
csendes tag
válasz
kmarci25 #9173 üzenetére
Fontos a megfogalmazás: nem kifejezetten hordozható.
A Rhino Hand Grinder - Compact 266g tekerővel, de egyéb kiegészítők nélkül, és elfér az AP dugattyújában.
A K6 pedig 630g a specifikációja szerint, és van akkora, hogy kényelmesen meg lehet fogni...
Hátizsákban már nem mindegy... -
válasz
kmarci25 #9112 üzenetére
úgy értem, hogy ~7g, vagy ~14g presszó ledarálásához kb mennyi ideig kell tekerni? reggeli single-shot használathoz (dedica mellé).
azzal akarnám összevetni, hogy mennyi idő ahhoz képest, amíg a greaf-be belerakott ~13,1g babból kiköp ~12g darálékot és amíg püffölöm, hogy kijöjjön belőle a maradék 1,1+g.
(a következő kérdésem az lesz, hogy milyen a retention ezekben a kézi darálókban)
-
-
icm
tag
válasz
kmarci25 #8984 üzenetére
Sajnos a baj a costa kávéjával is, hogy ott döglik a raktár, bolt polcain hónapokat… lehet egyszer jó volt, de azt nehéz kifogni. Annak idején kezdőként írtam nekik, hogy szeretnék friss pörit venni tőlük. Kb pont a homeoffice, bezárás előtt volt ez. Kaptam választ, hogy erre sajnos nincs lehetőség, rá pár hétre meg jött a hír, hogy bezárnak. Boltiak többsége sajnos ilyen, minden boltit nem próbáltam lehet van friss, iható is… én ezt még nem találtam meg.
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
kmarci25 #8949 üzenetére
Persze, semmi gond.
Tényleg ilyen instant poros katyvaszokat teszteltem eddig max, szóval nincs sok minőségi alap tudás + készlet.
Meg eddig havi 1-2 pohár, csésze kávé fogyasztás volt max..
Környékbeli ismerősök sem nagyon kávé mániások vagy nem értenek hozzá (ahogy én sem). -
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #8822 üzenetére
Nálam ugye pont az a helyzet, hogy mindenem 51-es (IMS szűrő, fanyelű naked kar, magasító, tamper). Azaz, mindet újra be kell(ene) szerezni. Ellenben az AVX 58 mm-e alapot adhat a későbbi esetleges továbblépésre. A mostani 51 csak egy Dedica-hoz alap.
De ha az AVX nagyságrendelieg jobb gép, akkor elgondolkodok. -
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
kmarci25 #8791 üzenetére
az én mércémmel ihatók, (de semmi extra, kapuczinert feljebb tenném), de nézni kell dátumot, meg ízlés kérdése...a feketétől volt asszem fejfájásom, a piros kellemes, most a világosbarna fogyott ki éppen, és így is raknám emelkedő sorrendbe. bár hozzátenném hogy "valami legyen otthon" alapon kaptam fel bevásárlás közben.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25 #8704 üzenetére
Nagyon sokat tudsz korrigálni a manuális előáztatással, ha kellően hosszan nyomod az elején, még relatíve világos pörkölés is korrekt módon készül. Meg amúgy sincs olyan hőérzékelő, amit ne lehetne meghackelni, ha nem lett volna kiábrándító az őrlő amit mellé adtak, nem cseréltem volna le Barista Prora.
De sajnos szettben vettem és inkább elálltam, mint hogy külön árulgassam az őrlőt. Ami amúgy nem rossz, de a BP beépítettje sokkal jobb. -
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
kmarci25 #8487 üzenetére
Az király lenne. De lehet hogy délután / este visszaszaladok az aldiba tolómérővel megmérem és lefotózom és elküldöm Neked privátba, hogy ugyan azt mérjük mind a ketten!
szerk: amúgy meg annyira rápörögtem, hogy ennyiért lehet mindenképp megveszem....ha másra nem tarcsiba jó lesz...mi baja lehet állásába???
-
tuzpenge
őstag
válasz
kmarci25 #8480 üzenetére
Ez igaz.....
ÉS mi a helyzet a szűrővel? Ahogy néztem (kibontottam az üzletben) csak nyomásfokozóst (már ha jól követem a topikot és ha a szűrő alján a külső oldalon egy kis lyukat látok akkor az azt jelenti hogy nyomásfokozós) adnak hozzá a dobozban. Ahogy mértem (vittem tolomérőt is...) a kar belső átmérője 53 -52 mm talán, de lefelé szűkül de ez normális is. A legtetején 53 mm-t mértem, és van rajta egy tájoló horony is hogy csak egyféle képpen lehessen beletenni a szűrőt....
Nyilván ez a kérdés nem is konkréten Neked szól hanem ha valakinek már van ezzel tapasztalata..
Köszönöm! -
goom
senior tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest