- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
Új hozzászólás Aktív témák
-
6030D
addikt
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata Cecotec márkával? Belépő karos gépet vennénk, eddig a Dedica volt a befutó egy KG89 őrlővel (tudom, hogy nem ez az ajánlott, de kézi őrlőt nem szeretnénk, illetve 100e+ Ft-ot sem költeni erre). Most viszont lenne lehetőség a kettő áráért egy Cecotec Power Espresso 20-t venni. Nem sok teszt van róla, ami van, az is inkább spanyol. [link]
Jól sejtem, hogy ez egy ugyanolyan átbrandelt kínai gép lesz, mint egy AVX?
Ki melyik opciót választaná? -
goom
senior tag
válasz
Jolida #12985 üzenetére
Találva érzem magamat, mert én is "beleöntök még másfél deci tehénszármazékot". Én is így szeretem. És még - gondolom - jó sokan ezen a topicon. Mert ez nem a hardcore. Úgy véltem, hogy ahol a címben ilyen szavak állnak, hogy "kezdő" és "amatőr", ott a tejes kávé is simán belefér.
Azaz: azt javaslom, hogy maradjunk a topic szintjén - és lehetőleg ne érezze itt magát senki kellemetlenül. -
Jolida
tag
válasz
Mr.Csizmás #12994 üzenetére
Negyed kiló ... a biztonság kedvéért megnéztem most.
Inkább ezt igyák a vendégek, mint a Guji-t, vagy a Kerinci-t a fagyóból, aztán lef.kázzák, hogy savanya. -
iatti
aktív tag
-
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #12994 üzenetére
azt néztem én is, b.sszák odaírni. de még ha negyedkiló is, nekem nem kell. 16 rugót még az életben nem adtam 1kiló kávéért.
-
Horvi
őstag
válasz
kchris78 #12987 üzenetére
Ez a csokis kuglóf pontosan melyik is? Most akarnék valami újat kipróbálni mert lassan elfogy a három zacskó avx-es kv. Bár a monsooned malabar újravevős lesz szerintem. Barátnőmnek nagyon bejött főleg kotyogósban.
Jolida köszi szépen! nem csoda, hogy nem találtam a PY oldalán
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12987 üzenetére
Azt támogatnám hogy aki csak az ütősség miatt iszik kávét az álljon át energiaitalra vagy koffein tablettára vagy nemtudom.. a babot meg hagyják meg nekünk.. Csak azért mert ez ennyire "európai meg trendi..".. Ez aztán az indok. (nyilván ott is vannak gasztro emberkék..)
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12986 üzenetére
De hogy a pozitív dolgot leírjam ami miatt elkezdtem:
A PY és a Bányai szerintem nem emeltek annyira mint amekkorát a többiek. (pedig 1-2 éve mikor megvettem ott az első csokiskuglóf kávét, akkor még igencsak drágállottam..) PY megmarad, és a Bányai belép mellé.. Meg stabilitisának ha hirtelen kell a Mammut MM - AVX.
-
kchris78
veterán
válasz
tuzpenge #12972 üzenetére
A probléma az hogy a trendi extra gazdagodni vágyó piaci szereplők sem félnek kihasználni a szituációt.. HATALMAS előny hogy "úgy mennek fel az árak". Mi nem tudjuk az ő költségeiket megítélni és nem tudod hogy mi mennyi hol mekkora a reális emelés.. Példa mozarella sajt (szarvasi) itt 500 ott 400... Legyen difi na de ekkora? És nem ez volt a piaci helyzet a nagy áremelkedések előtt.. Nem volt EKKORA. Haverom mondta hogy beszállítóik minden egyes árfolyam emelkedésre emelik, persze amikor visszamegy.. mert néha van ilyen tendencia is, azt persze nem követik le..
-
Jolida
tag
válasz
tuzpenge #12984 üzenetére
"Átlagfogyasztó" többségében azt nézi, hogy "szép krémes, habos-babos" ahhoz meg nem ért/nem akar érteni, hogy ez hogy keletkezik, vagy mit ad hozzá -ha- az ízhez.
Cégnél a csilliárdokba kerülő ótómata olyan "krémet" rittyent még a szárított tevesz@rból is (nagy nehezem rávettem őket, hogy legalább "normális" automatába való kv-t vegyenek), hogy itthon kepesztenem kell ha olyat akarok.
Az, hogy ennek mennyi értelme van (jó a kinézet), átlagjóskát nem érdekli ... főleg, ha beleönt még másfél deci tehénszármazékot is. -
Jolida
tag
válasz
Ramoskaa #12982 üzenetére
Semmi baj nincs azzal, ha van benne robi.
Erősebb/ütősebb, gyakran több a crema. Egy átlagfogyasztónak, mondjuk automatába ez csak előny.
Egy "nagyipari" kv-nál amúgy se tudod, hogy honnan van a bab (legfeljebb ráírnak olyat, hogy Dél-Amerika).
A gond inkább azzal van, hogy ismeretlen az arány.p.s.
Egy barátom pörköl maguknak (serpenyőben!!!). 20% körüli robit szokott hozzárakni. -
Ramoskaa
senior tag
Sziasztok! Kipróbáltuk a kék szemes Eduscho -t nagyon bejött. De érdekelne a fekete meg a lila is. Valaki próbálta?
Illetve nem találom sehol az arabica-robusta arányt.
köszönöm -
(i)
lelkes újonc
válasz
RetepNyaraB #12969 üzenetére
Általános üzleti elemzésnek tökéletes, kösz, de kicsit azért bíztam abban, hogy konkrét számokat is ír valaki. Akármilyen időtávra.
Vagy nézzek ki magamnak pár pörkölőt, azoknak is az árakat tartalmazó aloldalát, oszt engedjem rá a wayback machine-t? Mert most jobb nem jut eszembe.
-
Jolida
tag
Nem ejrópában hanem elsősorban itthon.
Ha majd hozzászokunk, hogy egy főzésnyi kv bab ára 0.75-1 EUR, már csak a csodás árfolyamunkhoz kell hozzászokni.A magyarok az emelkedő árakat már "észre se veszik", úgy "megszokták".
Legfeljebb Párkányban veszik meg a sárgacsibót. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #12969 üzenetére
ejrópában eljön a csóróság. hozzá kell szoknunk.
-
A kávék ára rondán emelkedik. Amelyik pörkölő még régi beszerzéssel dolgozik és nem akar extra profitot, ott megkapod relatíve az eddigi áron. Ha a mostani spekulációs árakon kénytelen már vásárolni, azt ki kell fizetni neki is, neked is.
Nő az életszínvonal Kínában -> kávét akarnak inni, mert az európai és trendi. Ez plusz százmillió fogyasztó. Az ázsiai robuszta termelés gondjai miatt ez a fajta drágult legjobban. Az arabicát is sújtja a klímaválság és a kretén, új EU szabályzás is, ami zöld szempontból bár üdvözlendő, de jelenleg nem világos, hogy lehet betartatni (és kigazdálkodni) anélkül, hogy tönkretegyék vele a mikrotermesztőket, akik a specialty jelentős részét adják világszerte. Szóval az ár csúnyán emelkedik és fog is, aztán a piac előbb-utóbb beszabályozza magát. De ahogy az euró sem fog gyanúm szerint többé 400Ft alá menni (ezzel a rablóbandával a nyakunkon aztán főleg nem), úgy fel lehet készülni a tartós és komoly kv áremelkedésre is. -
(i)
lelkes újonc
Szervusztok!
Csak azért kukkantottam be ide hosszú idő után, mert feltűnt, hogy most megint ugrott egyet a kávék ára annál a pörkölőnél, akitől rendelni szoktam.
Visszanéztem a rendeléseimet (sokszor csak beugrottam a pörkölő üzletébe, s úgy vásároltam, de azért így is volt pár webes tétel), s azt találtam, hogy az alap blend ára is 10% feletti áremelkedést élt meg most jan. 1-gyel.Az egyéb blendek közül valamelyik 43%-ot ugrott most pár hónapon belül, a másik “csak” 22%-ot, a harmadiké minimálisat (ez utóbbi 4-5 éves áremelkedése is csak kb. 60%-os volt).
Ha már 4-5 éves áremelkedés: hasonló arabika/robuszta arány mellett az egyik blend kerek 100%-os áremelkedést élt meg, a másik 53%-osat, a harmadik (ez már eltérő arányú) 58%-osat, a negyedik (az alapblend) 126%-ost.
Szóval ha figyelembe is veszem, hogy egy-egy rendelésnél egy-egy tétel akciós áron futott, akkor is eléggé szór a hosszabb távú áremelkedés mértéke.
Ezért rákerestem a topikba az áremelkedés szóra. Egyszerűen kíváncsi vagyok a ti tapasztalatatokra.
Azt látom, hogy nem teljesen tudományosak az árkorrekciók, amit én megéltem, sokkal inkább olyan hatásokat látok, hogy a legalacsonyabb árú termékek árát közelítik a többihez, vagy hogy az áremelkedésben az játszik szerepet, hogy kerek ezreseknél picit kisebb ár legyen.
Persze végülis ez is tudományos :-), úgyhogy korrigálom magamat: az áremelkedések láthatólag csak részben tükrözik az alapanyagok és az előállítási költségek áremelkedését, sokkal inkább piaci újra és újra pozícionálást érzek mögöttük.
A többi kávéforrásnál mi a helyzet? Kb. hasonló számokat láttatok, éltetek meg?
-
válasz
TongPo72 #12966 üzenetére
Minden új gépen át kell ereszteni egy tartály vizet ÉS kidobni az első 2 kávét. Utána jónak kell lennie.
Amúgy gratula!
A Sage gépek csak ár\értékben nem tartoznak a legjobbak közé - a kínaiakat elég nehéz mára leverni, de tegyük hozzá a "nagy" cégek nem is nagyon igyekeznek. Majd lesz erős nézés, nagyon nem sokára. Ld. őrlő piac. -
TongPo72
csendes tag
válasz
TongPo72 #12925 üzenetére
Update: keves tovabbi jatszadozas / kiserletezes utan elmult a kellemetlen mellekiz, mostmar brutal finom kevet lehet fozni a keszulekkel. (Tudom, h ezek a Sage gepek itt nincsenek az altalaban ajanlottak kozott.) Az automata tejhabositojaval egyelore (keves probalkozas utan) nem sikerul meg szep tejhabot csinalni, de kiserletezgetek tovabb (manualis modban megy).
-
-
L4D1K
őstag
válasz
RetepNyaraB #12951 üzenetére
Sztem miota megnyitott, azota csak a Frei-ben iszok kavet a repteren. A cortadojuk sztem teljesen vallalhato es asszem utoljara 1090 volt ami kb barmeik kavezo mostmar.
-
d@vee
őstag
válasz
ServerWorks #12958 üzenetére
A másik fele pesig fél napot ül a kávézóban AirPods-al a fülében, előtte notebook és órákig szürcsölgetnek egy kávét. Ez tényleg életérzés.
-
ServerWorks
aktív tag
-
d@vee
őstag
válasz
ServerWorks #12946 üzenetére
Előző melóhelyen viszonylag sok starbucks-ot ittam. Én egy forintot nem adnék érte, de kolléga szerette és mindig úgy rendelt, hogy hozatott nekünk is.
Utálom az ilyen felhájpolt szarokat, amit csak azért kedvelnek mert menő. -
válasz
KisApám #12954 üzenetére
Rettenet dolgok lesznek kv ár piacon (emelkedés). Avx ár\értékben évek óta jó. Látod a pörkölés dátumát vásárláskor, tudsz tervezni most kell, vagy még fekteted. Amúgy Pallyotz még ilyen megérős versenyző, ha nem ótvaros drága, de kellemes cucc kell. Illetve az előfizetések mindig megérik, ha kiszámolod.
-
-
KisApám
addikt
A facebook-on egyre több kávébolt hirdetéssel találkozom... egyikből sem rendeltem.
(Milenial Cafe, Crazyraisin, Cafay, Rexkave, Röast Coffee, Coffee 66, Goosebumps Coffee Lab, Kávéverzum, Kávé-diszkont, Makákó Kávégyár és Pörkölő...)Honnan érdemes rendelni jó kávét? Nem aranyárban?
Az AVX-től rendeltem jó pár évvel ezelőtt, az nem volt rossz. -
kchris78
veterán
Na én úgy tűnik megérkeztem
. Nem minden esetben sikerül tökéletesre a főzet, de azt látom hogy tényleg, 16-18gr őrleményből azért sokkal egyszerűbb (illetve egyáltalán lehetségessé válik) a citrusosságot édességet elővarázsolni... Hogy mint egy tea szerűséget el lehessen szürcsölni a főzetet.. A csokis klasszik vonalat azt tényleg lehet szingli szűrővel is.. Tényleg kell ez az IMS kosár. Kezdek ráérezni hogy ennél a kosárnál mik azok a ricni tartományok meg csapolási idők tömegek amik megadják azt hogy ne legyen túl "klasszik" egy világos pörkölésből de ne is nyersen savas...
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12951 üzenetére
Önmagában nem hülyeség az a pohár mert nem hűl ki. Van rajta ikon hogy qrva forró lesz, óvatosan! persze én is megszívtam már ilyennel
.
-
válasz
kmarci25 #12950 üzenetére
Én valami reptéren követtem el a szarvas hibát, hogy kértem egy duplát magába'
Egyrészt két napig nem éreztem utána a torkom, annyira leégette. Kb 90 fokos lehetett, de a duplafalú, kibaszott papírpohárban nem tűnt fel. Az "íze" pedig annyira ordenáréan szar volt, hogy otthagytam. Én nem értem hogy kellhet ez bárkinek. Még a Freiben is lehet vállalható presszót kapni, ha nem kéred az "extrákat". -
kmarci25
veterán
válasz
ServerWorks #12946 üzenetére
Kb egy éve el kellett vinni az unokaöccsöket starbucks-ba, mert az trendi. Oké. Kértünk nekik ezt-azt. Kb sírtam, mikor láttam a gépparkot, és belegondolotam, hogy mire pazarolják ezeket a méregdrága gépeket. Ha legalább lenne olyan opció, hogy specialty-t kérj, de neeeem... Pumpkin spice latte, az bezzeg dögivel.
-
kchris78
veterán
válasz
Polarstar #12947 üzenetére
Dehát ez a trendi tele van! Mellesleg az egy dolog hogy mikor pörköltek de hogy mikori a zöld kávé az meg egy másik. Egy pörkölő Mondta hogyha nagyon olcsó/akciós egy frissen pörkölt prémium kávé az valószínűleg nem friss zöld kávéból van… Nem fog a pörkölő magának veszteséget generálni. És hát rá lehet írni de hát hogy ez frissen pörkölt csúcs szuper kávé.
-
válasz
ServerWorks #12946 üzenetére
Juuuj! Ne is emlegesd! Hozzátéve hogy kurva drága.
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #12945 üzenetére
szarbakszban mondjuk teljesen mindegy is lenne ha valami kis erdei földet főznének le… amennyi cukorral, aromával meg növényi zsírral telekúrják
-
válasz
ServerWorks #12942 üzenetére
A dátum sajnos tényleg gyakran irreleváns. Most vettem karácsony előtt kínomban Tchibo puccos valami dél-amerikai blendet, 100% arab, október végi pörk, 12k Ft volt a kiló
Ki kellett dobnom, ihatatlan íze volt ÉS full döglött. Annyira porrá kellett darálni értelmezhető lefolyáshoz, hogy abból kizárólag a pusztító kesernye jött át. Igazából gondolkodtam rajta, hogy visszamegyek és a fejükhöz vágom, visszakérve a pénzem, de feltehetőleg a fogyasztók 99%-ának ez teljesen oké, különben rég csődbe mentek volna. Leszűrtem a tanulságot és nem megyek oda többet, semmilyen indokkal. Ez a Sztárfucksnál már rég megtörtént, az is egyszerűen felháborító minőség, eszement áron. A szirupjaikhoz pont oké mondjuk -
iatti
aktív tag
válasz
kchris78 #12941 üzenetére
nekem üssön is, meg íze is legyen.
ezért részesítem előnyben a blendeket. a klímaváltozás meg gondolom ott is befolyásolja a termelést. egyre szélsőségesebb az időjárás. nálunk is gond van már, nem is kicsi. idén amennyi kukorica-napraforgó mezőt láttam kiszáradva, na meg a gyümölcsfákkal való foglalkozás is olyan már mint az oroszrulett
-
kchris78
veterán
válasz
ServerWorks #12942 üzenetére
Igen, elhiszem, ezt teljesen általánosan írtam, csak ez a téma hozta ki belőlem
. Meg azért sejtem hogy ahol robustát termelnek ott sok helyen át se lehetne állni arabicára mert annak már ott nem megfelelőek a környezeti körülmények.
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
kchris78 #12941 üzenetére
A koffein tartalma egyébként a robustáknak magasabb.
Én is az íze és az élvezeti érték miatt iszom. Azt viszont nem gondolnám, hogy egy neves gyártó 100% arabica termékében pl. nem az lenne, amit feltüntetnek, illetve amit itt fentebb írt valaki, hogy a dátum irreleváns. -
kchris78
veterán
Én úgy vagyok hogy aki csak azért vesz kávét hogy üssön és koffein az ne vegyen kávét, hanem valami koffein tablettát.. (és az íz se érdekli különösebben) Elég drága lesz és kevés hogy akit nem érdekel az íze az inkább ne vegyen (kávé por is lehetne inkább valami aroma szintetizált valami).. Tudom lehet nem korrekt hozzáállás de ez van. Régen előre jelezték hogy ha pl a kínaiak felfejlődnek és sokan akarnak majd olyan terméket amit a nyugatiak pl kávé bor stbstb akkor abból NEM lesz elég majd a világon. Hát ez bejött. Ha sokan akarjuk a világon ugyanazt (és nem általánosan "bárhol" előállítható - megtermelhető) abból kevés lesz.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #12936 üzenetére
mintha ezeken a bolti cuccukon eltűnt volna az arabika felirat. gondolom az áremelkedések miatt inkább már robi van benne nagy részt.
-
válasz
ServerWorks #12935 üzenetére
Miért ne lenne érdemes?
Ára azért árulkodó lehet az elvárható minőség tekintetében. Persze 2025-ös árszínvonalon (robi +150% arab +40-60%) -
válasz
ServerWorks #12933 üzenetére
Bakker!!! Az összes "akcijós bótba" kapható. Hát szerintem nen tennék vele kísérletet.
Ugye az "akcijós bót" az elérhető luxus - alacsony keresetű személyeknek. -
ServerWorks
aktív tag
Ezt a fajtát kóstolta már valaki innen?!
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12931 üzenetére
Magic
. Mondjuk az őrlés lehet valamennyire.. Decaf esetén még szinglit főzök, és ott 12.4-5gr simán belement 2 ricnivel odébb már a 12.3 is sok bele..
Szerintem igen, brazilnál nekem is a csoki volt nagyon domináns amikor azt ittam.. Abban nem lesz sok gyümölcs ízjegy
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12926 üzenetére
na nekem 17.8-al ment, küldöm a képet hogy mennyi hely maradt a penge alatt: [kép]
Lefőzve: 26mp 44ml 93fok ricni egyel durvábbra véve.. Kicsit citrusos savanyús kevés keserűség.. Ennél azért több olaszos vonal kell bele úgyhogy visszaveszem finomabbra az őrlést. [kép] Amit érdekesnek találok hogy 36 vagy 44 ml, nincs olyan kiugró difi mint amennyire gondoltam...
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12926 üzenetére
Az én időmből kiindulva akár 25mp-ig is le lehet menni ha nem megy el a keserű mellékíz... Illetve nekem az lehet ami számít hogy le tudtam menni úgy nyomásban (nem tudom az neked hogy alakul közben) hogy ne akadjon ki a manométer (és jöjjön ki jelentős vízmennyiség a túlnyomás-szelepen). Az növelheti meg annyira a kioldódást hogy bejönnek a túlzottan keserű ízjegyek.
-
kchris78
veterán
-
donat_sz
senior tag
válasz
donat_sz #12924 üzenetére
reggeli folytatás.
1. próbálkozás - 14,8g a korábbi őrlési beállításon. 30g 40s (úgy tűnik erősebben nyomhattam). jobb lett az íz, de még mindig maradtak kellemetlenebb savak. a penge pont elment a tömörítés után a kávé felett.
2. próbálkozás - 14,7g és kicsivel (0,5) növelt szemcseméret. 30,2g 32s. Kevésbé nyomtam a tempert így kicsit tolt maga előtt kávét így azt még korrigáltam. Javult a csokis íz, tovább csökkent a kellemetlennek tűnő sav. Azt hiszem megnézem még egy fél egységgel durvább őrleménnyel.
-
TongPo72
csendes tag
Sziasztok,
Beruhaztam egy Sage Barista Touch keszulekre. Az instrukciok illetve a gyarto youtube videoi altal uzembe helyeztem, de sajnos erosen muanyag izu/illatu a kave, amit lefozok. Az alabbiakat probaltam ki:
-ket kulonbozo kavebab (az egyik december kozepi friss porkolesu az AVX-tol, a masik egy "sima" Tschibo Exclusive bolti), mindkettonel megjelenik a kellemetlen illat es iz
-a ket kulonbozo kavebabot masik ket kavefozoben (egy Siemens es egy DeLonghi) lefozve nincs mellekiz
-ha csak siman vizet fozok at, nincs mellekize
-jatszottam az orlesi beallitasokkal es a fozesi idovel, de nem vezetett eredmenyre sajnos
-kiprobaltam egy adagos es dupla mennyiseget is, a problema fennall
-az orloben nem latok vizualis szennyezodest, de a fentiek alapjan onnan kell szarmaznia a problemanakBarmi tippetek van? (A szerviznek irtam mar, de egyelore nincs valasz.)
Koszi elore is!
-
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12922 üzenetére
Nekem írtó soknak tűnik ez a 16-17g a 22-es kosárba. Próba kedvéért a 13g helyett főztem 14g-mal változatlan őrlési beállítással.
1. próbálkozás - 14,05g (penge nem érte el a kávé szintet) 29s alatt 28,5g lett (a pogácsa teteje picit vizes de szépen látszik rajta a felső szűrő mintázata). A pogácsa kicsit kevésbé vizes, mint 13g-nál, ízre és lefolyásra jelentős eltérést nem igazán érzékelek.
2. próbálkozás - 15,03g (emeljük hát tovább a mennyiséget és így már distribution tool után, de még temperelés előtt a penge már tol maga előtt parányi kávét - allegros brazil yellow bourbon) bemenő esetén a 30,5g kijövő már 36s volt, látszott hogy nehezebben folyt át és jóval, inkább bátóan savasabb és testesebb lett.Holnap ránézek 14,5g-ra és majd még a szemcseméreten is igazítok, hogy a kb. 30g az 25s alatt elkészüljön. Viszont a 16g-t nem látom, hogy tudnám bele erőszakolni.
-
Sh4rKy
senior tag
Sziasztok!
Felteszem itt is a kérdést, mert látom, hogy itt jobban pörög a topik.
Szeretnék érdeklődni, hátha valaki használ itt Cremesso kávégépet.
Tudtok valamit mondani róluk? Jó minőségűek? Ízre milyenek a kapszulák?
Azt látom, hogy jóval drágább a kapszula hozzá, mint a jelenlegi Dolce Gustos gépünkhöz, de találtam egy oldalt ahol meg baromi jó áron vannak jelenleg.
Az ezeréves gépünket már megette az idő, nincs értelme javítgatnom állandóan, ezeknek meg tetszik a formája az asszonynak, meg kompaktabb is, mint a régi.Köszi előre is, ha van valakinek válasza/tapasztalata
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12921 üzenetére
... és mostmár én sem öntök ki akár csak félig jó főzetet, csak olyat ami aztán nagyon mellément.. (50+ mp alatt jött le, vagy 20 alatt vagy hasonló...) így jobban van tapasztalatom hogy tényleg mi az igazán keserű savanyú stb.. Meg aztán 4-5ezer fölött/250gr és 17gr-okat nem akarok már csak úgy kiöntögetni, ahhoz drága. (meg egyáltalán...) Videón volt hogy valaki 18gr-t főz le de szinglit akar emiatt mindegyiknek a felét kiönti
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12920 üzenetére
16.3 - 8 - 0fok - 44ml 26mp - inkább túl savanyú
17.5 - 7 - +1fok - 32ml 38mpnem éreztem teljesen a toroktabi miatt de annyit igen hogy ez már túlkivonatolt túl-keserű - túl finom az őrlemény
17.7 - 8 - +1 fok 38ml 32mp körül - ez az amit jónak ítélek meg az eddigiekhez képest...Ezek voltak a próbálkozások, azt sejtettem az előzőek alapján hogy 16 alá nem érdemes mennem/nem érdemes kezdeni a próbálkozást mert túl sok hely marad a felsőszűrő és a pogácsa felett és mocsaras lesz.
Amit követek mostanában alap - IT algoritmus hogy egyik véglet nagy lépés, ha túllőttem a másik irányba akkor azon belül kis lépésekkel finomítok.
17.7gr ami majdnem eléri a felsőszűrőt, razorral nézem, illetve a portafiltert behelyezés után kiszedem hogy látom-e a felsőszűrő nyomát, 100Ftos teszt csak egyszerűbben.
Képet is lövök, elég jó cremás
. Akkor vagyok általában a citrusos vonalon megelégedve ha olyan az eredmény hogy akár tej nélkül is el tudnám kortyolgatni.. És pont emiatt csak egy kevés (hangulattól függően 1:1 vagy 1:1.5) tejet rakok csak hozzá lágyításnak. Klasszik olasz vonalas kávékhoz 1:2 ütősebb esetben 1:3 -t is rakok hozzá és akkor jönnek ki a mélyebb ízek, nyersen csak az ütős keserű vonalat érzékelni szinte
.
-
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12919 üzenetére
Írsz a tyúklépéses előre haladásodról kicsit bővebben? Mi alapján tettél, többet/kevesebbet a kosárba? Mikor őröltél finomabbat vagy hagytad durvábbra? Ha megtennéd, hogy 1-2 képet is lőnél hozzá az szuper volna.
Végig mennék ezen, tuti tudnék jobbat is kihozni mint a mostani. -
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12911 üzenetére
Na úgy érzem megérkeztem
. IMS22-es kosár ugye, végül tyúklépésekben haladtam, két véglet között és végre sikerült édeset-citrusos vonalat kihozni a Bányai Fincából...
17.7gr ez érte el majdnem a felsőszűrőt.. Sikerült úgy belőni az őrlést is hogy finom, de mégse ugrott ki a nyomás a max értékre. Lehet ez volt a nyitja a dolognak.. Citrusos vonal nem jön ki 12 baron..Egyik jó dolog ebben hogy észrevettem magamon hogy az hogy éppen mit szeret az ember az változó -hol olaszosabb hol citrusosabb- ennek szépen utána lehet menni hiszen én magam lövöm be a paramétereket...
-
Raggie
őstag
Sziasztok topiktagok.
Segítséget kérnék tőletek.Catler CG 510-es kávéőrlőt kaptunk karácsonyra a DeLonghi EC685-ös otthoni kávéfőzőnk mellé. A problémánk az, hogy a darálandó kávé adagot nem lehet elég kicsire belőni.
A portafilterbe való darálásnál(ha benn van az adapter) 5 - 20 sec közötti darálási időtartamot lehet beállítani.
A nem portafilterbe való daráláskor 3 - 5 sec közöttit.
A mi főzőnkhoz lévő kis portafilterbe meg kb 2,5 - 2,6 sec volna az ideális.
Futott már bele valaki hasonlóba? Van valami hack amivel le lehet álítani lejjebb a mennyiésget ennél az őrlőnél?
Ha szét kell szedni nem probléma, mérnök vagyok megoldom. Az ideális cél az volna, hogy ha a portafilter tartó adaptert is beteszem akkor is le lehessen vinni a darálási időt akár 2 másodpercig.Tudjuk így is használni úgy, hogy manuálisan megállítjuk csak az egyik legjobb funkcióját veszíti el számunkra a gép így...
Előre is köszi a tanácsokat! -
Még december elején kaptam AVX Béla jóvoltából három kütyüt; így az év lejártával megosztom, milyen tapasztalatokat szereztem velük, ne maradjatok spam nélkül sziklveszterre:
Hófehérke 58mm, nyomásszabályzós verzió.
Megkaptam próbára a vadiúj, prototípus, nyomásszabályzós és 58-as méretezésű Hófehérkét.Mivel maga az alapgép nem friss, erről túl sokat nem szeretnék írni. Rendes öntvény kar, úgy látszik mára már Kínában sem divat a krómozott aloménijom, ez remek hír. Az 58-as kosárnak hála a legszélesebb választék kiegészítőkből elérhető. A felsőszűrő szerintem egy kicsit mélyebbre lóg az átlagosnál, sötétebb pörkölésekkel könnyen tele lesz a kosár és fel is ülhet/ragadhat a pogácsa. Kifejezetten érdemes a 100Ft tesztet szem előtt tartani, vagy a duplakosárral 16.5g körül nyitni a próbákat. Jár hozzá egész normális gyári tamper, van súlya, nem a vacak fröccsöntött műanyag. Igazából ugyanaz a fajta az összes olcsóbb gépnél és lehetne egyrészt élesen lapos a talpa (nem legömbölyített) másrészt 0,5-0,6mm-rel simán szélesebb, hogy ne kenje fel a kosár falára az őrleményt.Mivel ez egy alapgép, kis termoblokkos fűtéssel, ezért hatalmas gőzt, vagy forróra átmelegedő szűrőtartót ne várjunk el tőle. Igazából a kar csak az első húzás után lesz valamennyire meleg, bármennyit próbáltam "előfűteni". A termoblokk viszont rendesen működik, közepes pörköléshez is elég a kijelzett 90 fok. Ha gőzölnénk, felfűtés után érdemes 20-30mp-et üresen ereszteni belőle a "füstöt", ezután éri el a teljesítményét.Ami viszont az igazi újítás, az az állítható nyomás. Bal oldalt egy tekerentyűvel vissza tudjuk venni a gyárilag 13-15Barra hangolt pumpa teljesítményét. Ez pedig mindenképp remek dolog; segíthet a gazdagabb ízek felszabadításában, a kesere megregulázásában, barátságos turbo shot kísérletezésben. Mivel utólagos fejlesztés és prototípus is, ezért kicsit hendikepesnek érzem: maximum értéken kell kezdeni az ital készítést, majd a gombot óra járás irányban tekerve lehet leszabályozni a nyomást. Ha készítés után "bekapcsolt" állapotban marad a potméter, a gép rögvest hibaüzenetet küld és nem is működik a csapolás, míg vissza nem tekerjük alaphelyzetbe. Tehát az nem megy, hogy belőjük mondjuk 6, vagy 9Bárra és ott marad a világ végéig. Minden húzásnál el kell találni a megfelelő pozíciót. Szerencsére a beépített mérőóra segít ebben és kis gyakorlással mindenkinek menni fog egy tekerésből eltrafálni a kívánt értéket. Csak kicsit bosszantó megoldás - de tervek szerint nem is lesz drága és hát valamit valamiért: már maga a lehetőség itt, a legalsó árkategóriában egészen egyedülállónak mondható.Egy kis kritikai észrevételem még, hogy mint sok alsópolcos gép esetében, itt is egyszerűen alacsonyan van a gőzcső. Egy dupla kapucsínóra elég 5 decis kiöntő már csak nyögve fér be alá (igazából a kisebb is), nem is a csepptálca fölé, hanem egészen a gép mellett, meg alaposan el kell dönteni, mikor kihúznám a cső alól és közben is kínos mozgatni az ideális helyzet elérése érdekében.
EG001 55mm
Versenyképes kis őrlőt kaptam kipróbálásra a Hófehérke és Slim3810 mellé; az EG001 55mm kúpos késsel szerelt verzióját - az eredeti 48mm-es késének felpimpelt variációját.Maga az őrlő a kis konyha+gyanakvó feleségek ideális társa lehet. Alig nagyobb, mint egy kéziőrlő, teljesen fém borítású, igazán minőségi kinézete van. Sehol nem lóg ki a lóláb. A bekapcsoló gomb állhatna kicsit kijjebb, így viszont meg igazán szép még az is. Egyébként nincs a kínaiaknál kedvelt (és szerintem rendkívül bosszantó) több bekapcsoló gomb: megnyomod, pörög. Újabb nyomás, leáll. Remek. A honlap szerint 150-es fordulatszámon - ezt nyilván nem tudom ellenőrizni, de láthatóan elég lassú. A kis őrlőkre jellemzőbb jajgató motorhangja megvan, viszont jó hír, hogy nem hangos különösebben. A pici gépházban nem sikerült helyet szorítani a tápegységnek, ez elég nagy tégla, viszont a vezeték meg elég hosszú ahhoz, hogy szerintem a legtöbb esetben teljesen el lehet dugni valami mögé és így nem rondít bele az összképbe. Gyárilag jár hozzá őrleménypumpa, csinos kis fa záró fedléllel. Ezzel és egy spricc RDT-vel tökéletesen zéró gépecskét kapunk, semmi nem marad a garatban. A kiömlő alatt mágnesesen rögzülő pohárka figyel, stabil, csinos, nem megy mellé semmi. A gép felső, szintén mágneses kupakját lekapva kerül elő a körönként 60 osztású, amúgy fokozatmentes állítású őrlőtárcsa. A menetemelkedés remek, se kicsi, se nagy; két pöccintés már érezhető különbséget ad, de abszolút precíziós érzés. Nem lötyög, nem szorul. 5 teljes körrel lehet a felső késtartót leszedve hozzáférni a 7 ágú késhez. A gépecske szorgos vijjogás közepette kb 25mp alatt végez 18g közepesen pörkölt babbal. Mivel a "meleg" start egyszerűen kivitelezhető, semmi értelmét nem láttam azt firtatni, meg lehet-e akasztani a motort. Melegen nem. Anti popcorn tárcsa és hasonló nincs; az ember beleszórja a cuccot és ráteszi a fedőt. A presszótartomány nálam 15-25 közé esett, 20-22 körüli joker állással - ez igen kellemesen széles, majdani bekopott késnek is ad játéklehetőséget. A kés őrleményeloszlását nem tudom mérni, nincs Kruve szitám. Ízre egy decens, közepes kúpos eredmény jön ki - valószínű ez az őrlő nem omniburr, filterre nem erőltetném. Nem ez fogja meg a Lab Sweet késes Majort az ízversenyben, ugyanakkor elég mély árok választja el a belépő kategória Graef csapatától. Munkafolyamatban pedig kifejezetten példásan teljesít. A piaci létjogosultságát kicsit nehéz persze belőni, mióta a DF kb mindent letarolt az alsó és közép szegmensben. De azt gondolom, ügyes árazással (a jelenlegi Ft deviza értékéről nem nagyon van mit beszélgetni sajnos) a rendkívül minőségi kinézet és apró méret segítségével megtalálhatja a helyét valahol a DF 54 táján/kicsit alatta.
EM3810B Slim
Utoljára maradt a dizájncenter. Magas, keskeny, mély, csinos. Elsőre ezek tűnnek fel. Meglepően masszív géptest, a csepptálca fedele pl porszórt alumínium öntvény és gyanítom, hogy akár a gép előlapja is, legalábbis nagyon ugyanúgy néznek ki. A kezelőgombokat rejtő fej (mely bekapcsolás után egész ízlésesen körbefutkosó fénysorral jelzi a melegítős időszakot, majd a fény stabil körre váltva jelzi az üzemkész állapotot) vékony hídon át kapcsolódik a géptesthez, de nem tűnik bizonytalannak, leszakadósnak. Elsőre nagyon szorult a kar tömítése, de ez hamar bejáratódik, pár csepp víz pedig rögvest segít rajta. Alap kiegészítők nagyjából egyformák itt, az alsó szegmensben. Minőségi érzetet keltő, 440g kétfülű, öntvény kar, 18g dupla és fele ekkora szimpla kosár, tamper mint a Hófehérke és EM1 Lux esetében, ugyanazokkal a kifogásaimmal. Bekapcsolás után igen hamar üzemkész és a kisméretű termoblokk miatt nem is érdemes túl soakt várni, hátha átmelegszik - nem fog. Viszont az első két dupla után igen, ekkorra az egész fej és kar kellemesen meleg. A PID segítségével beállíthatjuk a megfelelőnek tűnő vízhőfokot - nyilván nem lesz a világ leghőstabilabb gépe, de ha nem kínozzuk extrém hosszú shtokkal közvetlenül egymás után, akkor nem is lesz ebből baj. Forró vizet is tudunk csapolni, ez üdvözlendő, bár a kis rezgő pumpa nem fogja pillanatok alatt telenyomni fél literes mackós bögrénket gőzölgő forró vízzel. A gőz gyárilag 130 fok a kijelző szerint, ez nem állítható (vagy nem találtam meg, hogyan). Gőzölés előtt érdemes 15-20 másodpercet üresen ereszteni, utána sokkal jobban teljesít. Dupla kapucsínóhoz a 250-300ml tejet nagyjából egy percig kell türelmesen forralgatni alatta. Ami kimondottan nagyszerű viszont, a gőzkar magassága. A keskeny, magas gépre egy igazi, hortobágyi gémeskutat szereltek - gyakorlatilag bármi aláfér, kétszer. Nagyon kellemessé teszi a tejgőzölést. Gőzkar persze nincs, csak egy nyomógomb, de ez még mindig kénylemesebb, mint az oldalsó, tekerős megoldások. Itt az első profi kivitel az EM1 Lux ipari stílusú karja, ami pöccintéssel vezérelhető, de ne legyünk telhetetlenek. Gőzről italra visszaváltva hamar le lehet hűteni a rendszert némi víz áteresztésével. Apropó ital: a felsőszűrő is rendben van, jó a vízterítés. A pumpa valószínű 15Bar körül üzemel, kijelzőt most nem kapunk. A gép 3-4mp előáztatás után rátolja a kakaót és gyárilag 35mp, programozható időtartamban készíti el szeretett duplánkat. Szerencsére háromjáratú is van, szépen lekapja a vizet a pogácsáról csapolás végén. Összességében ez egy jól elkészített, masszív belépő készülék, mely közepesen világos és nem túl makrancos kávékkal még simán megbirkózik, a rendkívül magas és hosszú gőzkar miatt kifejezetten kellemes vele a tevékenység, asszony és konyhabarát méretben, modern és feltűnő dizájnnal. Italminőségre egyforma az 58-as Hófehérkével, ott a plusz a változtatható nyomás, itt meg a remek gőzkar (maga a gőz egyformának mondható). Amaz inkább hagyományos, emez felettébb modern külsejű.
Köszönöm szépen a kipróbálás lehetőségét az AVX-nek!
Bujjék minden kv függőnek és környezetüknek, akik elviselik őket az új évben is! -
kchris78
veterán
válasz
Halley #12913 üzenetére
kint van. Iszok is belőle, aminél fontos hogy most félig betegen ne a hűtőből igyam.. Plusz én olvastam hogy bacik elszaporodhatnak a kint tárolt vízben, de azok a levegőből mennek bele (éjszakára víz éjjeli szekrényre). A lényeg hogy fedele legyen hogy ne "essenek" bele
. Leginkább ezért (is) van fedele ezeknek... Ezzel az alatt az idő alatt amíg kicserélődik a víz nem fog benne semmi káros elszaporodni. Persze fontos a megfelelő cserélődési sebesség, illetve az hogy 4 hetente tisztítva legyen.
-
goom
senior tag
válasz
Halley #12913 üzenetére
Én is szűrőkancsót használok (BWT), és nem volt még gond (közvetlenül feltöltés után sem), hogy a hűtőből vettem elő. Általában naponta kétszer töltöm fel a kávégépet, mert újabban a teázást is ebből oldjuk meg, vagyis jóval több fogy.
De nem tagadom, most elgondolkodtattatok, hogy: miért is tartom a hűtőben? -
Halley
tag
Sziasztok!
Vettem egy Laica szűrőkancsót. feltölt, leszűr, megy a hűtőbe.
Kávéfőző: Delonghi dedica 685
Itt jön a kérdés:
Ha közvetlen kávéfőzés előtt veszem ki a hűtőből és annyit töltök a főzőbe amennyi kell egy adag kávéhoz, és azonnal főzőm, nem lesz túl hideg a víz? Képes lesz a kávéfőző megfelelő hőfokra felmelegíteni a vizet?
A másik verzió, hogy annyi vizet töltök a kávégépbe, ami kell egy napra (napi 3-4-5 kávé) és egész nap ott fog állni a pulton szobahőmérsékleten.
Ki, hogy használja? -
donat_sz
senior tag
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12908 üzenetére
Köszönöm ezt a gondolat ébresztőt.. Visszanéztem más kv-kkal való paramétereket (valamire csak jó hogy irogatja az ember ezeket
), és ezt a kávét 7-8 beosztáson őrlöm az IMS22-re. VISZONT, ezt a kávét 8-9 beosztáson őröltem a szingli gyárin.. Másik kávét meg 10-12-n szintén szinglin.. (ebből nincs most hogy az IMS-t ezzel teszteljem) Szóval ez alapból ilyen vagyis kb arra hajaz amit meglehetősen jól megfogalmaztál hogy "hagyományos ipari sötét"
.
Azt hiszem most egy ideig nem rendelek többet a Kapuczinertől, tényleg az van hogy ezek brutál meg vannak pörkölve.. Nem is tudom hogy ha a saját bevallásuk szerint ez közepesen pörkölt akkor mi a sötét??? Lehet nekik közepes de hát az összehasonlító csapolások kiadják hogy brutálisan pórózusak, sok kell belőle hogy megadja az ellenállást.. (azaz jobban meg vannak pörkölve) Van még egy San Salvador amit most bontottam fel, nagyon kíváncsi vagyok hogy ez mit hoz..
-
donat_sz
senior tag
válasz
kchris78 #12906 üzenetére
Én egy df64-el őrlök, közepeseket 17 +/-1 beosztáson többnyire, de egy sötét esetén 10-12-re is le kell menni, különben csak átszalad rajta.. ha meg a család számára készül egy hagyományos ipari sötét azt meg csak a dupla falú kosárral engedem át, azokból másként értékelhető nem jön ki.
Nekem bejött a 22mm es IMS kosár, legtöbbször azzal főzök. Ha sokat váltok babot akkor nehéz megtalálni az ideális mennyiséget, mert ha 13g-mal főzök akkor van hogy vizes a teteje, van hogy fenn ragad a felső szűrőn vagy csak pont jó lesz
Ilyenkor 0.5-1g állítással ezen lehet javítani, de tejes ital megengedőbb, így belefér a váltogatás is.
Még valami ami talán segít. Kávé kimenő őrleményt mérni szoktad? Mennyire szór? -
kchris78
veterán
köszi! Amire még gondoltam hogy mindegy hogy 22-24-26mm magas egy kosár, ha henger a formája, és 53mm az átmérő akkor a pogácsa vastagságot kiadja, ami 15mm környékén már egyszerűen vékony hogy felépüljön a nyomás és visszatartsa a vizet. ha nem elég finom max dupla falúval lehet "csalni".. 58mm átmérővel ez méginkább igaz, nem véletlenül kell duplázni rendes kosárral..
-
kchris78
veterán
Egy jobb őrlő már fel van véve a listára, az itteni infók alapján az a legfontosabb a kávé mellett
. Csak legyen meg a megfelelő anyagi ellenoldal végre
.
Az utolsó dolog és ígérem befejezem
: tejjel iszom így 30-40ml + 50-60ml tej az már egyben "sok a jóból" úgyhogy lehet hogy nekem tényleg mellékvágány lesz ez a dupla kosár, veszek egy single IMS kosarat aztán meglássuk
. Az után hogy visszaküldtem a 24mm-eset, ezt már kipróbálom hogy azzal mi a helyzet.. (illetve fogyjon el a még tarcsiban lévő 500gr középsötét Kapuczíner és végre tényleg veszek mér valami közepesen világosat ami jobban blokkolja a vizet)
-
kchris78
veterán
Az IMS 22mm magas 53-as kosarat viszont legszívesebben visszaküldeném mert 15-16gr anyaggal liszt finomságra őrölve is éppenhogy kijön a huszonpár mp. De nem fogom, mert majdnem 3 rugó a postadíj (szerintem nonszensz egy alig 100gr küldeményért), illetve jó lesz ez még.. Illetve lehet részben nem erre a 10+ barra van méretezve (amit én nem tudok belőni mert ahoiz OVP csere kellene), plusz nem is ez a pórózus félsötét pörkölésú kolumbiai, hanem valami világosabbal kellene etetni..
Megmondom őszintén kicsit tanácstalannak érzem magam, annak ellenére hogy a single kosarakat mondták bonyolultabbnak, azt érzem könnyebbnek és most a duplát bonyolultabbnak.. vagy csak át kell állítanom az agyamat más súly - kivonatolási idő tartományokra? Ami meglepő amúgy hogy 15-16gr őrleményen áttolok 36-37ml vizet (25mp alatt max) és mégis sokkal intenzívebb az íze mint a szinglinek 11-12gr őrleménnyel 27ml vízzel bőven 30+ mp felett... A vízáramlás / kosár formája adja ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Automata kávégépek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Napelem
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest