Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Halley #13800 üzenetére
Eh valamiért nem frissült az oldal. Off az egész
Van kereső...
1 - fagyasztottat NEM olvasztunk ki, azonnal, adagonként őröljük. Lehet gyári zacsiban fagyasztani, csak ragaszd le a szelepet celluxszal.
2 - úgy, ahogy írod. Egyébként 2 hét is elég, bár a duplája a biztos. Talán a kilós kiszerelést és szétszedném legalább négyfelé fagyasztás előtt. -
lbence
aktív tag
válasz
Halley #13172 üzenetére
Nem érettél félre semmit, csak nem írtam le minden lépést.
A kosarat szárazra törlöm mielőtt beleteszem a kávét, és persze a puck screent is mielőtt felteszem a tömörített kávépogácsára. A gép felsőszűrőjét én nem törölgetem, de azzal úgyis csak a puckscreen érintkezik. -
kchris78
veterán
válasz
Halley #12913 üzenetére
kint van. Iszok is belőle, aminél fontos hogy most félig betegen ne a hűtőből igyam.. Plusz én olvastam hogy bacik elszaporodhatnak a kint tárolt vízben, de azok a levegőből mennek bele (éjszakára víz éjjeli szekrényre). A lényeg hogy fedele legyen hogy ne "essenek" bele
. Leginkább ezért (is) van fedele ezeknek... Ezzel az alatt az idő alatt amíg kicserélődik a víz nem fog benne semmi káros elszaporodni. Persze fontos a megfelelő cserélődési sebesség, illetve az hogy 4 hetente tisztítva legyen.
-
goom
senior tag
válasz
Halley #12913 üzenetére
Én is szűrőkancsót használok (BWT), és nem volt még gond (közvetlenül feltöltés után sem), hogy a hűtőből vettem elő. Általában naponta kétszer töltöm fel a kávégépet, mert újabban a teázást is ebből oldjuk meg, vagyis jóval több fogy.
De nem tagadom, most elgondolkodtattatok, hogy: miért is tartom a hűtőben? -
-
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #12061 üzenetére
Mi a Brita Hard Water Expert szűrőt használjuk a kancsóba. Leszűrjük és ott áll a konyhapulton, folyamatosan isszuk és töltünk utána. Ezt a szűrt vizet öntöm a gépbe is.
Illetve még vettem e mellé pluszba egy vízlágyító párnát is, ami a gép vizestartályában pihen.
Nekem még abban segítsetek, hogy mikor eljön majd az ideje a nagy tisztításnak, vízkőtelenítésnek, ahhoz mit vegyek? Ha jól tudom annyi, hogy beleöntöm a tartályba és azzal átmosom a rendszert. Egy ilyet már vettem, de ezzel csak a fejet tisztítom meg a zsíroktól ha jól tudom.Amúgy ma volt egy kis érdekesség az AVX DB1 Pro-val. Mikor megjött 45ml-re állítottam a rézcsavarral az átfolyó víz mennyiségét 10mp alatt, na ez szépen visszacsökkent 30ml-re, anélkül, hogy piszkáltam volna. Nem tudom mi okozta, de most újból beállítottam a csavarral. Azt hiszem figyelni fogom.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Halley #12042 üzenetére
"Az világos hogy Magyarországon sok helyen ihatatlan a csapvíz, ezért sokan ásványvizet vagy szűrt vizet isznak." Egyetlenegy kisebb szeglete van az országnak ahol "ihatatlan" a csapvíz, a Viharsarokban és környékén ahol kicsit magas az arzéntartalma a víznek. A lakosság túlnyomó többsége hozzáfér iható csapvízhez. És a túl kemény víz nagyon elnyomja mindenféle ital és étel (kávé, tea, leves) valódi ízét. Persze ha neked ez jön be akkor miért ne...Anélkül hogy kipróbálnád senki se fogja megmondani neked hogy melyik a finomabb számodra. De kávégépbe azért én nem öntenék nagyon kemény forrásvizet.
-
kchris78
veterán
válasz
Halley #12042 üzenetére
[link] A Bükk _eléggé_ karsztos. Konkrétan barátomtól tudom hogy Tapolcán (nem a Balaton melletti
) komoly vízkőtelenítéses víztisztítás működik mielőtt beleengednék a vizet a vízhálózatba különben szépen elvízkövesedne az egész... (arra nem merek megesküdni hogy fordított ozmózisos jellegű a technológia csak "kicsit" nagyobb méretekben, de mondta hogy elég modern megoldás a brutális ásványi anyag tartalom miatt) Forralj fel egy liter vizet és nézd meg mi csapódik ki a lábas falán - alján!
-
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Halley #11677 üzenetére
Puszta kíváncsiságból (mert amúgy nem járok Lidlbe, hogy megnézzem) mennyi a kiló áruk ezeknek? Van olyan, ami max egy hónapja volt pörkölve?
Amúgy nekem a legnagyobb aggályom az lenne, hogy a Lidl olyan nagy tételben szállít (eszement sok boltjuk van Európaszerte, sőt, már Európán kívül is), hogy óriási szórás lehet abban, hogy melyik zacskóba konkrétan mi kerül. Szóval ha egy zacsi ízlett, nem biztos, hogy a következőben ugyanaz lesz. -
nyunyu
félisten
válasz
Halley #11677 üzenetére
Év elején? * vettem ilyeneket szemes kivitelben a Krups automatámhoz.
Képemen a Columbia van kibontva, most a valamivel világosabb pörkölésú Ethiopia fog elfogyni, Brazil a fagyasztóban várja, hogy sorra kerüljön.Viszont ahogy néztem, most ugyanezek a kávék csak őröltben kaphatóak, szemesben csak Columbia+Ethiopia meg Brazil+Ethiopia keverék létezik ugyanilyen grafikával.
Ezek szerintem tej nélkül is ihatóak, se nem keserűek, se nem savanyúak, ócó kávék között ezek jöttek be eddig a legjobban.
Többi Lidl kávét eddig még nem bírtam sok tej nélkül meginni, sem a Bellarom Rosso, sem a karácsonyi speciál nem jött be.
Utóbbit két főzés után vágtam ki, annyira szénné volt égetve.
Ja, meg a fémdobozos Deluxe kávéik sem voltak jók. (azokat is karácsony körül árulták)*:2023.11 a csomagolási idejük, 2025.11 a lejárat.
-
MC Pite
veterán
válasz
Halley #11665 üzenetére
Pontosítsunk:
Dupla szerintem attól dupla, hogy nem 9-10, hanem 15-16g kávé van benne a kosárban. Innentől hosszabb azaz hígabb lehet a több vízzel. Ha koffeinsokkot akar az ember, akkor 2×16g kávé, de nem hiszem hogy 4×es kávét akarsz inni.
De mint írták, érdemes lefőzni rendesen, és forróvízzel felengedni amennyit szeretnénk, hogy ne oldódjanak ki olyan dolgot, amiket nem szeretnénk.
Sokszor azaz érzésem hogy a szimpla/dupla illetve a hosszú/német/méghosszabb/amerikánót keverik a emberek.Ragacsos kávé, mosás: Hát igen, nem gondoltam hogy ilyen ragacsos, és sejtem hogy nem kéne víz érje az őrlőt, de szárazon nem jött le sehogy. Azóta használtam párszor, rendesen megy, remélem nem vett le sokat a csapágy élettartamból.
-
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #11663 üzenetére
Jól értem, hogy 2x annyi ideig főzted le? Ami azt jelenti, hogy az ideális 18g örleményből nem 36g kávé lett 30 mp alatt, hanem 1 percig engedted rá a vizet? Mert ezzel olyan ízeket is kioldottál, amitől keserű lett, és valószínű oda is égetted vele. De lehet csak félreértem a szitut.
-
válasz
Halley #11640 üzenetére
én meg úgy használom, hogy nagyon hosszúra van állítva és kézzel leállítom (megnyomom mégegyszer a gombot), amikor megvan a megfelelő arány.
a gépen nem a víz mennyiségét állítod, hanem a nyomás idejét, tehát, amikor babot váltasz, szemcsemérettel játszol, vagy csak simán ahogy öregszik a bab, egyáltalán nem garantált, hogy ugyanannyi idő kell. (nyilván van egy célérték, hogy mennyi idő alatt lenne ideális, hogy lefolyjon, de az én tapasztalataim alapján az időt rugalmasabban lehet kezelni, mint az arányt.)
-
danbenzin
csendes tag
válasz
Halley #11638 üzenetére
AeroPress a legegyszerűbb kütyü erre, de ha konkrétan gép kell, akkor Aromaboytól akár Moccamasterig el lehet költeni rá. Igen, a filter kávé az nem tömör koncentrált espresso, de ha úgyis hosszabb italokat fogyasztasz, akkor az espresso is felhigítva már lágy ital. Pont arra céloztam, hogy érdemes kipróbálni egy jó kávézóban a szimpla, a dupla espressot és egy batch brew-t is, hogy legyen egy összehasonlítási alap és így ki tudod majd tűzni a célt. Aztán elkezded járni az utad és csak a pénztárcád és a fantáziád szabja majd meg a határt
-
d@vee
őstag
válasz
Halley #11623 üzenetére
Ilyen gépem van, nem 30 vagy 60 ml a két gomb. Annyit főz le amennyire állítod.
Be lehet állítani, hogy egy gombnyomásra mennyi ideig tolja át a vizet az egyik vagy a másik gomb. Nekem kapásból át is kellett állítani, mikor megvettem a nyomszabályozó nélküli kosarat hozzá.
Ha megvan milyen kávét milyen méretre őrölve szereted, akkor hozzáigazítod és kész.
Én 90%-ban ugyanazt az eredményt tudom hozni minden alkalommal, már ráállt a kezem mennyire tömörítsem be a kávét és milyen szemcseméretet használjak xy kávéhoz.Szerk.: én simán espressot főzök a minimálisan habosított kb.150ml tejbe, ez jön be ízre és állagra.
-
MC Pite
veterán
válasz
Halley #11623 üzenetére
Borrowing language from Italian espresso nomenclature, a 1:1 to a 1:2 is a Ristretto espresso, 1:2 to a 1:3 is a Normale espresso, and a 1:3 to a 1:4 is a Lungo espresso.
A német kávé hosszabb, az amerikano meg még híg...öhm, hosszabb.8-10g szokott lenni egy sima, 14-16g egy dupla kosár/szűrő (51mm-nél). Örlős gêpeknél (otthoni, kis irodai) azt hiszem 7g a bab.
Olyat csinálj, amilyen izlik
Nekem 10grammból 20-22g kávé meg 100-150ml tej ami szeretek.
-
danbenzin
csendes tag
-
válasz
Halley #11623 üzenetére
Olyan italt készítesz, ami neked ízlik, ez az alapvetés.
A nagyon hosszú italok helyett mindazonáltal célszerűbb amerikánót csinálni, ami egy presszó, felöntve annyi forró vízzel, amennyi tetszik. Általában kb egy decivel. Ez azért jobb megoldás, mert a nagyon hosszú csapolás alatt elkezd mindenféle nem kívánt kesernye kioldódni az őrleményből (plusz a gép általában tökre lehűl a sok víztől, ami megint nem annyira jó), míg az amerikánóban benne lesz a klasszik presszó íz, csak higítva.
Jó lesz a hájbrú kezdetnek, de azért van alternatíva. Egyfelől a már bőven bizonyított Délonghi dedica, vagy a kevésbé bizonyított avx hófehérke, ami papíron azért jobb lehet a másik kínainál, már csak a beépített hőmérsékletszbályozó automatika miatt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest