Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Destloler
üzenetére
Jelenlegi célra szerintem megfelelne neked N40L is.
N54L-t már nagyobb terhelésre tervezték, de többet is fogyaszt. Atomnál jóval erősebb még a 40-es is.Rick4: mivel csak akkor kapcsolom ki a gépet, ha hosszabb időre lelépek itthonról, ezért nem szempont a gyorsaság oprendszer alatt. 8GB RAM van benne, így cache-et sem SSD-vel oldottam meg.
Egyébként sokkal fürgébb SSD-vel a rendszer, mint HDD-vel, de mivel alapvetően szerver gép, így annyira sokat nem számít 1 havi használat során. -
Destloler
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Én 4x3tb szeretnek bele tenni, USB gondolkodom de van egy feles 32gb ssd. Szerintem az ssd lessz a befutó. Teljesítményben mennyi különbség van az n54l es az n40l között. Most egy atomos Nasom van, nézegettem cpu benchmark-ős adatokat de az nem sokat mond. Debian tennék ra kezdetben csak nas-ként funkcionálna de később tennék bele egy lan es egy wlan kártyát hogy átvegye a Router szerepet is. De azelőtt tervben van hogy dobok fel 2-3 kültéri kamerát amit vezérelni kellene neki.amit jelenleg ki kell szolgálnia:
- 3 DLNA tv
- 2-3 sz.gép backup
- torrent
- távoli elérés bárhonnan interneten keresztül
- a kamerák
- Router funkciókAz utolsó kettő az csak jövőbeni terv.
-
Destloler
tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Tervezem hogy végre kicserélték a synology nas egy microszerverre. Az szeretnem megkérdezni hogy nem valósítható-e meg hogy az n54l gépbe bele tudjam tenni a meglévő 3tb hdd-imet és meg támogassam meg 2db 3tb-el. Tudom olvastam hogy max. 4x2tb kezel a kicsike, a kérdés az hogy nincsen hozza valami hackelt biosz? A másik kérdésem pedig,hogy mi s véleményetek az új microszerverről? Olvasgattam utánna tetszik is meg nem is, de ha minden szakad akkor marad az új drágábban. Előre is köszönöm a segítséget.
-
-
Gregman
tag
Sziasztok!
Tudna nekem tanácsot adni valaki?
Vettem egy Delock USB-RJ45 adaptert.
Egy kisebb Samsung TV-hez csatlakoztattam az USB oldalt és rádugtam a hálózatra a másik végét.
Van a hálózaton egy DLNA képes routerem, egy nagyobb TV aminek van LAN csatlakozója látja is a DLNA-n kiajánlott dolgokat. A kisebb TV viszont nem érzékel semmit.
Én csinálok valamit rosszul?
Nem erre találták ki esetleg ezt a adaptert? -
Rick4
félisten
válasz
zsolt501
üzenetére
A linken nézd meg hogy telepíthető, az én linkemen meg nézd meg, hogy hogy működik. Tuti jó, igazából mindenki piszkosul el van maradva hozzá képest.
Telepíteni annyi, hogy megcsinálod a boot pendrive-ot pl a belső usb-re, bootolsz, a synology assistant win-es szofttal megkeresed a gépet belső hálón, felteszed a szoftvert, és kb ennyi, 30 perc ha képben vagy a dolgokkal. -
DopeBob
addikt
válasz
zsolt501
üzenetére
Mobilarenan most volt egy cikk synology nas szoftverrol, en is ott hallottam rola, azota mar nekem is ez fut, baromi jo! Ha bedoglik a microszerver, tuti ilyen nast veszek.
Xpenolgy-ra keress ra, nagyon egyszeru telepiteni.
http://xpenology.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=1028Itt a link, bocsi mobilrol vagyok
-
Rick4
félisten
Megvan a microserver, végülis 50K volt 4GB RAM-mal, (nem ecc-s, de nekem nem szempont) és 1TB-os HDD-vel.
Felpakoltam rá a moddolt bios-t, melléraktam a synology DS3612xs szoftját, (aki nem ismerné, ezek a synology-k elég komplex szoftot futtatnak, nagyon korrekt, minden két kattintás, de az árában is meglátszik) és jobb mint hittem, totál korrekt, és kevesebb pénzből megvan, mint amennyiért a synology 212j-met eladtam (2X1.2GHz proci, 256MB RAM...
Szóval elsőre korrekt.

-
Rick4
félisten
Leginkább onnan, hogy egy leírásban ezt látom.
Prozessor Modell: AMD Turion Neo X2
Prozessorgeschwindigkeit: 1,5 Ghz
Marke: HP
Speichertyp: (I)DDR2 SDRAM(/I)
Modell: ProLiant MicroServer N40L
Herstellergarantie: 1 Jahr
Prozessor-Hersteller: AMDIgaz, van olyan sor is, amin nem tudom, sírjak, vagy nevessek:
Grafikkarte: ATI Radeon HD4200 (on Board) mit 256 MB GrafikkartenspeicherLehet elírás is, ezért kérdem, ha megveszem, nehogy valami régi modell legyen amiről nem tudtam..
-
Rick4
félisten
Létezhet n40l ddr2-es memóriafoglalattal?
-
Rick4
félisten
válasz
radi8tor
üzenetére
Nem ez érdekel, inkább fájlszerver, pici torrent, xbmc, (van itthon egy ati 5450-es hdmi-s vga-m fölösben ) ilyesmi a fontos. Még azt se tudom, linux, win, vagy pl egy ráhackelhető synology dsm (amit már jól ismerek) a legjobb választás...
Egyébként sima asztali ddr3 memória belemegy? Milvel rosszabb az, mint a gyári belevaló? -
kiskakas
senior tag
válasz
andrew-msi
üzenetére
nekem kevert rammal pl azt csinalja,h a Firefox/Chrome lefagyogat elég szépen,de ezen kívül minden frankó..
az eset nem egyedi, külföldi fórumokon is olvastam. -
mbelaba
csendes tag
Erre ki tudnák cserélni:
hmt125u7bfr8c h9 to aa-cSzerintetek? ezt sem látom ezen a listán: [link]
-
Fex
tag
válasz
mbelaba
üzenetére
Szia!
A neten talált információk szerint ez a ram egy RDIMM, ami nem kompatibilis a Microserverrel. Ha ECC-s ramot akarsz beletenni, akkor UDIMM jelölésűt kell venned:
HP 4GB (1x4GB) Dual Rank x8 PC3-10600 (DDR3-1333) Unbuffered CAS-9 Memory Kit
593923-B21
HP 2GB (1x2GB) Dual Rank x8 PC3-10600 (DDR3-1333) Unbuffered CAS-9 Memory Kit
593921-B21
HP 1GB (1x1GB) Single Rank x8 PC3-10600 (DDR3-1333) Unbuffered CAS-9 Memory Kit
500668-B21Illetve ezekkel kompatibiliseket.
Üdv,
Fex
-
mbelaba
csendes tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Alapban a gyári 2 gigás sima DDR3-al (nem ECC-s tudtommal) működik, kicserélem az újra nem indul, beteszem a B-ben akkor sem indult betettem mind a kettőt akkor sem indult felcseréltem a helyeket akkor sem, minden varia volt vele... szóval vissza küldeném a memóriát, hogy nem működik de elég ciki lesz ha én bénáztam el valamit, pl jumper átállítás ECC mód-ban működéshez vagy BIOS-ban...
-
mbelaba
csendes tag
Üdv nektek! N40L tulajdonosa vagyok, rendeltem egy SAMSUNG M393B5170FH0-CH9Q5 DDR3 1333 4GB ECC REG 2RX4 (eredeti HP) memóriát, megérkezett nagy örömmel beleteszem az A slotba (eredeti 2 gigásat kivettem). Indítottam de sajnos nem indul a BIOS, villan a HP-s logó led pirosan és csak zúg.
Most akkor rossz a memória? vagy nem támogatja ezt a típust? valakinek volt már ilyen tapasztalata?
BIOS-ban kell állítani valahol vagy cseréljek BIOS-t?Válaszokat előre köszönöm!
-
Rick4
félisten
Urak!
Olvasgatok itt, de még nem állt össze a kép:
Nézegetem pár napja ezeket a hp mikroszervereket, lenne is megfelelő n40L eladó, azonban nem vagyok egy csomó dologgal képben, itt meg minden fontos piszkosul szét van szórva...
jelenleg egy synology 212j nas-om van, ezt cserélném le, alapfunkciók, mint pl torrent (minimálisan) fájlszerver, külső elérés kellenek, van egy lp-s hdmi-s vga-m a fiókban, akkor csinálnék belőle médialejátszót, így kivehetném a jelenlegit a helyéről, pci-os kamerakártyával biztonsági központot, stb stb, de a lényeg: elég erős ez a gép? Semmiféle adatot nem találok, mégis mire számíthatok pl egy freenas-sal vagy egy w7 thin pc-vel. Gördülékenység fontos, ebben a syno annyira nem erős, viszont igazából mindent tud, és 17W-ot eszik. Komoly teljesítménytöbbletért viszont áldoznék... -
bijesz
aktív tag
Logmein vagy remote desktop szerintem teljesen jó
-
Teng
aktív tag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Nekem a kék színű van, semmi gond nincs vele.
USB 2.0 480Mbit magyarán max 60MB/s
100Mbit lan magyarán max 12,5MB/sA FULL HD-s BD50es filmek általában 40Mbit nél nem rendelkeznek nagyobb bitrátával magyarán 5MB/s es adatátvitel elég neki.
USB 2.0-án 20-30MB-al simán lehet másolni tehát van értelme.
USB3-nak akkor van értelme, ha másolgatnál is a masinára-ról és ahhoz USB3 port is kellene amivel az egyetlen bővítő kártyahelyet elvesztenéd, ráadásul esetleg olcsóbb lehet akkor egy PCIe-s Gigabites hálókari.
A végkép megdöglést abszolút nem lehet megállapítani, ha más tünetet nem produkál akkor évekig - évtizedekig kitarthat a deszka'. Esetleg ha vacakol néha nem indul akkor lehet félni, viszont az táp hiba is lehet nem feltétlen alaplap.
-
golya87
őstag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Ez működni fog, kollégák használnak ilyet Fuji laptoppal. Működik, de gyors nem lesz. Az usb-nek nem tudom mennyi a max sebessége gyakorlatilag. Viszont egy 1080p-s mkv-t el fog bírni. A másik két kérdésre nem tudok mit mondani. A harmadik az a te döntésed.
-
andrew-msi
aktív tag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Talán ez:
Adapter 3 -
andrew-msi
aktív tag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Ismét egy ötlet.
Ugye van ez a villámért HP-m, amit jelenleg USB Wifi-s cuccal használok.
De ez lassú a filmekhez (MKV).
Mi lenne ha egy ilyet raknék a gépbe?
Adapter 1
Vagy valami ilyesmit?
Adapter 2
Van esély hogy jól fog működni?
Egyáltalán mennyi idő, hogy végképp megdöglik az alaplap?
Van értelme még költeni rá? -
bijesz
aktív tag
válasz
barbaron99
üzenetére
perfmon, de hőmérséklet nincs benne
-
barbaron99
tag
Nem baj, hibernáltatom 3 óra tétlenség után és működik a WOL, úgyhogy a sleep már nem hiányzik.
Viszont a lemezeket meg 30p tétlenség után suspendbe küldöm és ezt szeretném monitorozni is, hogy mikor következik be, tehát valami ilyesmi kellene: windows hdd idle log
A W2k8R2 egy SSD-ről tud, ami ez nem érint, a 4db rackben lévő winyó állapotát szeretném naplózni. A legfontosabb, hogy mikor mennyit volt elérhető, de a hűmérséklet adatok is jól jönnének. A többi s.m.a.r.t. érték nem kell naplózva, arra pont elég az AMD RAID tools és a HDSentinel.
Létezik ilyen napló natívan az OS-ben, vagy külső program?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
barbaron99
üzenetére
Ez egy szerver gép, azok nem szoktak aludni.

-
worxland
addikt
válasz
barbaron99
üzenetére
Sehogy nem tudsz sleep-et beállítani.
-
barbaron99
tag
Sleep módra (alvó állapot) hogy lehet rávenni? Azt írja a Win 2008 R2, hogy nem támogatott az S3 alvó állapot BIOS szinten. Van fent egy bizonyos BIOS hack, ami azért kellett, hogy jobb SATA AHCI kihasználással üzemeljen, mint amit a gyári BIOS biztosít, de ezzel együttesen nincs S3 támogatásom. Ti hogy oldottátáok meg a sleep módot? Az feltétlen érdekelne, hogy amennyiben BIOS-t frissítenék, az miként hatna a meglévő raid tömbjeimre? Érinti a raid BIOS-t az mb bios update?
-
worxland
addikt
válasz
Mindreader
üzenetére
Menni fog.
-
krealon
veterán
válasz
Mindreader
üzenetére
Ha nem rola akarsz bootolni, akkor tokmindegy, hogy a BIOS mit lat.
Marpedig egy 4T winyo nem rendszervinyonak valo.
Szerk:
Nekem 3T-s WD RED-ek (WD30EFRX) vannak benne es hibatlanul mukodnek.
Az OS (Nas4Free) egy pendrive-on van, arrol bootol a gep. -
Mindreader
tag
Üdv!
Próbált már valaki 4 TB-os HDD-t a microserverbe építeni (N40L)? Van rá esély hogy a gyári BIOS rendben felismeri?
-
barbaron99
tag
sziasztok! Win2008R2 van a Microserveremen, sata 3 ssd-n. Azt szeretném elérni, hogy a mellette lévő 4db winyóból, ami raidben megy, azokat járassa folyamatosan, a 2db egyéb winyót meg tegye standby-ba. Lehet ilyet? Külső program, ami szabályrendszerek alapján Win alatt lekapcsolgatja a diszkeket, van? (linux alatt hd idle, olyasmi) A Win 7 / 2008 -ban az enegriagazdálkodásnál csak olyan beépített beállítás van, hogy merevlemezekre egységes standby policy, amit nem szeretnék.
-
-
bon
őstag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Ha garis akkor nem, amúgy felejtős. A villám csúnya dolgokat tud okozni. Egyik ismerősömnek is elsőnek a hálókártyája pusztult meg, pár hónapra rá már a gép is használhatatlan lett.
-
bon
őstag
válasz
andrew-msi
üzenetére
Alaplap
-
andrew-msi
aktív tag
Viszont kijött egy másik problémám is, ami szerintem a villám miatt van.

Sajnos már hónapokkal ezelőtt tönkre ment az alaplapi LAN csati, így vettem egy kártyát bele.
Ami mostanában azt csinálja, hogy ha újraindítom a gépet nem indul el (a kis visszajelzők nem világítanak), és így nincs a hálózaton a gép.
Ha fogom és kiszedem az alaplapot (lehúzgálok minden csatlakozót), majd újra össze akkor általában (kb. 10-ből 8 alkalommal) elindul.
Ez milyen gond lehet?
Esetleg a táp ment tönkre?
Most egy USB-s wifi cucc van benne, de így elég lassú az adatmozgás (filmeknél).
Ötletek? -
bijesz
aktív tag
Nos nagy hurrá kiskakas-nak.
A arp bind-olás után működik a dolog.
Nekem egy TP-Link 1043nd-m van.Furcsa mert szerintem broadcastként mennie kellett volna belülről, de így működik kívülről és valószinűleg belülről is mennie kell.
cucuska79:
Router függő annyiban lehet, hogy úgy fest ennek a routernek a switch része a broadcast-et nem szórja rendesen.
Illetve még annyi, hogy valamelyik router/firmware tud broadcast forward-ot. -
bijesz
aktív tag
Van address reservation a dhcp-n beállítva, így elvileg ez nem akadály.
De ha helyi hálón probálja az ember akkor szerintem nem állja meg a helyét ez az állítás, mivel ebben az esetben broadcast megy ugye.
Arra nem jövök rá mi az oka annak, hogy ha pl egy órát áll a gép akkor utána miért nem megy.
De lehet kipróbálom a static arp binding-ot, nem veszthetek semmit.
Viszont előzőleg nekem egy D510-es atom gép volt a helyén ugyanezzel a routerrel és működött a wol minden gond nélkül.
-
kiskakas
senior tag
Amint kiürül a router arp cacheből a hp mac addresse, nem fogod tudni felkelteni, ez a timeout általában 24 óra. Próbálj meg felvenni egy statikus mac bejegyzést a hp ip címére.
-
lovi27
addikt
Szia! Igen, én használom (N40L). Nálam is úgy működik, hogy ha áramtalanítva volt a szerver, akkor nem kapcsolható be a WOL-lal. Ha az op rendszerrel lett manuálisan vagy automatikusan kikapcsolva (standby), akkor legközelebb feléleszti a WOL. Az mindegy, hogy mennyi idő telik el a ki- és bekapcsolások között, és az is hányszor történik, a lényeg ne legyen áramtalanítva. Nálam így működik.
-
bijesz
aktív tag
Sziasztok,
Wake on lan problémám van, használja valaki ezt a funkciót N40L-el?
Driver / BIOS / LAN firmware a legújabb a HP oldalán fellelhető.
BIOS-ban nincs WOL beállítás, de a wake up opciók be van kapcsolva.Ha lekapcsolom a gépet akkor működik wol, de ha áll egy-két órát vagy áramtalanítva van akkor már nem működik.
Ötlet azon kívül, hogy vegyek bele hálókártyát?
-
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Ez teljesen más...
wiggen123: Néhány alaplapon jumperelhető, hogy a VSB jelenjen meg az USB-n, de szerintem ennél a deszkánál nincs ilyen. Ha barkácsolni akarsz, magad is megoldhatod, de a garinak annyi.
-
*Ropi*
félisten
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Kikapcsolt állapotról beszélt.

-
-
wiggen123
senior tag
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem:
Az előlapi USB portok tápellátását lehet szabályozni? Azt szeretném, ha kapna 5V-ot kikapcsolt állapotban is, hogy ébreszteni lehessen a gépet usb-ről.
A dokumentációjában nem találtam erre utaló részt
-
n16
tag
Sziasztok
A microserverembe betettem 2 ugyanolyan HDD-t RAID 1-gyel.
Van olyan lehetőség a Windows Server 2008 alatt, hogy e-mailt küldjön, ha valamelyik lemezzel probléma van? -
nvyktor
aktív tag
válasz
andrew-msi
üzenetére
"A kamerákat egy progi vezérli, így kell a Win7 v XP."
Virtuális nem elég?
Master browseres történetet nem tudom, mert nekem sose jött elő, de volt megoldása itt a topikban azt hiszem.
Majd jön egy hozzáértő és segít.
-
andrew-msi
aktív tag
válasz
nvyktor
üzenetére
Bocs hogy csak most reagálok, de volt egy kis villám kárunk és az utóbbi időben azt intéztem.
Rákerestem, de bevallom, kevés vagyok ehhez.
Volt válasz a Master Browser beállításra és nálam is ez a gond, de megoldást még nem találtam.
Mármint én nem tudtam megoldani.
A kamerákat egy progi vezérli, így kell a Win7 v XP.
Köszi a segítséget. -
DopeBob
addikt
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Most komolyan, minek fáradsz egyáltalán egy ilyen hozzászólás megírásával?

-
J00hnny
aktív tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Nem várok a semmire. Konkrétan azt sem tudod miről beszélsz. És hogy megnyugtassalak, annyira keveseket érintett a probléma, hogy a RENGETEG felhasználói kérésnek eleget téve a HP kijavítja a hibát. Persze, mint írtad ez a probléma szerinted nem is létezik. Peace!
-
worxland
addikt
válasz
sellerbuyer
üzenetére
" hanem tévével akarja üzemeltetni, amin ráadásul még d-sub sincs (millióból egy ilyen LCD/plazma van köbö!)": ez konkrétan hülyeség, a Samu és az LG sok idei/tavalyi tévéjén már (sajnos) nincs D-Sub.
-
válasz
J00hnny
üzenetére
Hát akkor csak várjál nyugodtan a semmire.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha valaki szervert akar üzemeltetni, de még annyira sem képes, hogy az első konfig idejére szerezzen egy kölcsön monitort, hanem tévével akarja üzemeltetni, amin ráadásul még d-sub sincs (millióból egy ilyen LCD/plazma van köbö!) és vár egy olyan driverre, ami az életben nem fog megszületni, mert kb. a kutyának nem kell, ráadásul ő ezen még ki is van akadva, akkor így járt. Ezt én szerencsétlenkedésnek hívom.
Első konfig után már bármelyik munkaállomásról eléred a szervert, nem kell neki monitor. -
J00hnny
aktív tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Kár ennyire csodálkoznod, a válasz nagyon egyszerű. Nálam a TV az egyetlen monitor lehetőség, így szükségem van bizony a HDMI-re. És nem kitérő válaszok vannak mindenhol hanem tőlünk nyugatabbra bizony nem nehéz gyorsan inkább ATI kártyát beszerezni mint a probléma megoldásra várni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Parfüm topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gitáros topic
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- További aktív témák...
- Gamer Pc - i7-6700, 16GB, GTX 1660
- Dell PowerEdge T440 Tower Szervergép,Intel Xeon Gold 6138,4Gb DDR4,iDRAC Ent,16xSFF,PERC H330,gari
- MiniITX 5900X / RTX 3080 / B550i / 32GB 3600MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- 27% - APC BGM2200-GR 2200VA UPS Szünetmentes táp!
- GAMER PC! Ryzen 3900X / RX 6800 Gaming X / 32GB DDR4 / 500GB NVMe / 850W! BeszámítOK!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Huawei P20 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Telepíteni annyi, hogy megcsinálod a boot pendrive-ot pl a belső usb-re, bootolsz, a synology assistant win-es szofttal megkeresed a gépet belső hálón, felteszed a szoftvert, és kb ennyi, 30 perc ha képben vagy a dolgokkal.
A szoft egyébként kipróbálható itt:
az eset nem egyedi, külföldi fórumokon is olvastam.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)