Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
Jim Tonic #3903 üzenetére
De a keretes hdd-ken van AHCI a gyári fw-vel is, csak a külön sata porton és az esatan nincs. Ez utóbbi azért kicsit logikai bukfenc lévén ez a lényege. A belső keretes hddknél pedig gondolom a backplane nem aktív és ezért nincs hot swap, nem az AHCI miatt (mert azokon támogatott alapból is).
-
*Ropi*
félisten
válasz
Jim Tonic #3673 üzenetére
Rendben, eléggé félreérthető volt, én meg a 3. bal lábammal keltem.
Egyébként nincs azzal semmi baj, ha valaki kísérletező kedvű (lásd 8.1): az viszi előre a világot.
Einsteinnek volt egy ide vonatkozó mondása: “Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Jim Tonic #3256 üzenetére
Na el is olvasom a cikket, ha már belinkeltem, és a plusz hdd-ről ennyit találtam benne:
"...To the far right we can see a single SATA3 6.0Gbps port, whereas we had documentation leaked from HP stating two SATA3 ports on the motherboard. Now we hope the final units have two ports but I can imagine HP seeing it as a non-essential port. You have got one SATA port for the DVD drive, why do you need two? It seems like HP does not want us to have extra drives...."Vagyis az ODD helyére lehet tenni 1 HDD-t (pl. az emlegetett bay-el).
De úgy néz ki, hogy nem lesz több SATA port ezen kívül.Viszont olvasva a cikket egyre jobban tetszik.
@zsolt501: bakker és akkor még eggyel több lap legyen nyitva állandóan a böngészőmben? azt már nem...
-
Brogyi
őstag
válasz
Jim Tonic #3239 üzenetére
worxland,Jim Tonic
Kicsit zavaros a kép nekem segítsetek találgatni. ECC az CPU képesség, de viszont G530T/630T nem tudja.
A foglalata 1055.
Ha pedig Xeon-t tolnak bele, mert az tud ECC-t akkor megfizethetetlen kategória lesz otthonra. Az olcsó cerkával jó ára lehet, de oda az ECC. Így van?
A két LAN azt sejteti velem, hogy ez már egyszerre több user-t kiszolgál sebesség csökkenés nélkül.
Gyanítom a régi 4 user-nál, akik egyszerre húznak a szerverről már nem bírja lóerővel. Érdekes lesz majd megmérni a másolási sebességet, és bizony switch-et is kell cserélni ha bonding is kell. -
Gregman
tag
válasz
Jim Tonic #3190 üzenetére
Nekem is ez a nagy dilemmám "leveszi a paritás-számítást a proci válláról".
Persze látom ennek nagy ára van konkrétan forintban/Euróban stb.Nem tudom megítélni, hogy mennyire terhelhető az N54L procija, ez lesz az első mikroszerverem (és még csak szállítás alatt van).
Azért ez is elgondolkodtató: "Ha bedöglik a vezérlő, akkor annyi. Vagy szerzel ugyanolyat, vagy lőttek az adatoknak."
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #3073 üzenetére
arra, hogyha egy adsl szolgáltató rendesen megcsinálta a szolgáltatását, azaz letiltotta az ip ethernet keretet az adsl-ről, akkor szerintem megoldható veszély nélkül, hogy egy interfészen pppoe kifelé és ip a lokálnetnek.
persze elég barkács megoldás.usb-n sokan használnak kábelmodemet, átlagos szolgáltatáshoz elég az is.
-
EasyR
aktív tag
válasz
Jim Tonic #3040 üzenetére
igen, sajnos a p400-hoz kell egy + kábel is!
a p410-re viszont simán rádugható!
a p212 a kistesója, ha fogalmazhatok így!nekem egy p410 van 512 battery-s cache memóriával!
pár napot töltött egy microserverbn és szépen teljesített vele.
most szünetel a szerver project, mert hdd hiányban szenvedek, de ami késik az nem múlik: kapni fog 4 db 2tb-os disket és mehet a hardveres raid5! -
ma-Zo
tag
válasz
Jim Tonic #3006 üzenetére
Értem.
Akkor úgy teszem fel a kérdést, ha mindkét HDD ott csücsül a MicroServerben, és otthoni környezetet nézünk, akkor mi a pro és kontra a Raid1 és a backup (pl. rsync) mellett?Ilyenekre gondolok pl. , hogy a vinyónak mi a jobb, ha pihen és csak a szinkronizáció idejére kapcsol be, vagy, ha egyfolytában megy?
Ha meghal az egyik HDD Raid-ben, akkor az adatok csak akkor elérhetőek, ha melle van téve egy "harmadik" és újraépül a Raid tömb, vagy kivéve a Raid-ből is olvasható a lemez?
És persze egy csomó dolgot nem tudok, ami buktató lehet...
-
ma-Zo
tag
válasz
Jim Tonic #2980 üzenetére
Tehát a nem hekkelt BIOS-szal a rendes Slotban sem megy a TRIM?
Melyiket kell felrakni? Ugyanúgy megy, mint régen a PC-knél, vagy van valami okos megoldás?
Ha fönn van, akkor kell még valamit mókolni a TRIM-hez, vagy utána már OP rendszer függő?Biztonság alatt mire gondolsz?
-
Tangerine
senior tag
válasz
Jim Tonic #2802 üzenetére
El is siklottam eme válasz felett. Tényleg teljesen más eredményt ad, ha default "random" bájtok helyett 0x00-ákat íratunk az SSD-re. Kb meg is táltosodott:
Sequential Read : 260.322 MB/s
Sequential Write : 245.185 MB/s
Random Read 512KB : 243.936 MB/s
Random Write 512KB : 237.682 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 19.586 MB/s [ 4781.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 63.101 MB/s [ 15405.6 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 178.596 MB/s [ 43602.5 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 150.571 MB/s [ 36760.6 IOPS]Test : 100 MB [C: 24.4% (13.6/55.8 GB)] (x3) <0Fill>
Date : 2013/02/22 20:46:28
OS : Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition (Full installation) SP1 [6.1 Build 7601] (x64) -
zsolt501
nagyúr
válasz
Jim Tonic #2797 üzenetére
Ha a tápban akarod cserélni a ventit akkor mindenképpen a Sharkoon 4x4x2-es ventije a befutó igaz ennek eredetileg 3 pólusú a táp kábele, de a sárga ér kihagyható, mert az a fordulatszámot közli, és a tápban erre nincs szükség, ezért csak a piros és a fekete ért kell használni.
A Noctua esetén az a gond, hogy ők nem gyártanak 4x4x2-est, csak 4x4x1-est aminek lényegesen kisebb a légszálítása megegyező fordulatszám mellett, illetve mivel kisebb rögzíteni sem tudod tökéletesen, illetve mivel kisebb nem a tápból szívná el a meleg levegőt, hanem a táp mellöl, ami nem tenne jót a tápnak.
Noctaut én a 12cm-es venti helyére javaslok ha ki akarod cserélni, de oda kell figyelni mert a HP nem szabványos láb kiosztással használja a ventilátor csatlakozót.
-
-
Casto
csendes tag
válasz
Jim Tonic #2376 üzenetére
Kedves Jim Tonic,
ha elolvasod a 2310-es bejegyzést, akkor választ kapsz a kérdésedre. Igen, nem tudom, hogy mit akarok venni, pont ezt keresem.
Az ML-115-ről nem "agyaltam", hanem kérdeztem, hogy alternatíva-e, tekintve, hogy a microt nem lehet kapni én pedig nem értem hozzá. Erre is válaszoltak mások, megköszöntem, lezártam.
Nem akarom szét offolni a topicot azzal, hogy elmagyarázom neked, hogy mit és miért kérdeztem, de szerintem csak arra kellene válaszolnod, aminek tudod az előzményét...segítséget kértem, rajtad kívül mindenkitől azt kaptam, a te hozzászólásodat nem tudom hova tenni.
Legyen szép napod.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Jim Tonic #2219 üzenetére
Hát, egy négylemezes NAS kb. annyiba kerül, mint egy micro.
Volt is már itt a PH-n több vérre menő vita a témában...Ugyanakkor lényegesen kevesebben használják 4 lemezzel, mint mondjuk 2-vel...
(itt a topikban is lehetne egy statisztikát készíteni, de lusta vagyok visszaolvasni 2000 hsz-t)Így a 2 lemezes NAS-ok is játszanak ár tekintetében.
Szóval mondhatjuk, hogy a kettő közé, bár az N40L inkább az olcsóbb NAS-okkal volt összehasonlítható. -
kiskakas
senior tag
válasz
Jim Tonic #2132 üzenetére
Én 1db tapasztalat vagyok, az adott témakörben az első. Senkit nem bátorítok, hogy csinálja, kérdeztem vmit pár hete, kipróbáltam, nekem megy. A topiklakók 80%-a tippre a moddolt biost használja, amivel akár szintén taccsra lehet vágni a gépet. Mennyiben más, ha egy elcseszett bios miatt garoztatod le a géped, vagy egy vga kártya miatt? A HP és a szervíz hatásköre eldönteni,h mit fog lenyelni garban, HA oda kerül a dolog. Ne találgassunk már egy olyan dologról, ami meg se történt.. (káposztáskő mese) Bár már érzem, kár volt ezt leírnom...
A 16g ramot nem én használom (nem is mondtam), azok használják, akik virtualizálásra használják a szervert, ott jelentős előny.
Abban igazad van,h abszolút nem hajtja ki ez a proci a 6570-et, de nem is ez volt a cél, ezt énis tudtam, az eredménnyel elégedett vagyok
Cáfolat pedig még nem jött, ha fog, elfogadom és azt is lenyelem, ha a saját motyóm tönkremegy.
-
-
Egon
nagyúr
válasz
Jim Tonic #1942 üzenetére
600MBit az N-es Wifi szabványa.
Valóban, a maximum sebesség tekintetében. Ehhez képest az n-es wi-fi eszközök jelentős része "n-Lite", ami mindössze 150 MBit-et jelent, a többi meg szinte mind 300 MBit/sec-et tud maximum. Erre értettem, amit mondtam az előzőekben.
A laptop vinyók pedig meglepően alul tudnak teljesíteni írásban, de akár olvasásban is. Simán leesnek 30-40MB/s alá még a maiak is, főleg az 5400-asok.
A linkelt tesztet nem ismerem, de feltételezem, hogy benne vannak a kis fájlokkal végzett műveletek is (ami bármilyen tároló eszközt le tud lassítani). Nagy fájlokkal végzett műveleteknél, nem hiszem hogy irányadó lenne a minimum érték (legalábbis nem fordul elő szignifikánsan sokszor/sok ideig, mondjuk egy másolás esetén, ergo elhanyagolható).
slashing: Nekem van egy médialejátszóm, amire rá van kötve egy külső merevlemez, egy USB-s külső fiókban. Egy 2 TB-os, 3 tányéros 5400 RPM-es Samsung asztali vinyóról van szó. Este, ha minden ki van kapcsolva, a nappali (22 nm) másik sarkából is hallom a hangját, idle állapotban. Nem rezonál különösebben, nem az a gond. Egyszerűen hangos. Nekem. Pedig ez "csak" egy vinyó, semmi venti. Egy mai laptop vinyó (ha 5400 RPM-es), ennél sokkalta halkabb.
Ami a ventit illeti: szerencsés esetben le lehet cserélni valami csendes példányra. Egy jó (és persze nem túl nagy légszállítású) ventinek (pl. a 800 RPM-es SFLEX-eimnek) semmi hangja sincs (egy vinyóhoz képest). -
Egon
nagyúr
válasz
Jim Tonic #1928 üzenetére
Azért az beb*szna, ha a mai laptop vinyók nem hoznák az N-es wi-fi sebességét...
300 MBit/sec, az nincs 40 MByte másodpercenként: ennek minimum a duplája a tempó.
Én is laptopvinyókat tervezek a majdani NAS-omba (ami lehet hogy NL40-es lesz, még nem döntöttem el), de nem a fogyasztás, hanem a zajszint miatt... -
válasz
Jim Tonic #1928 üzenetére
igazad van, de egy ilyen vinyó 1.2W-ot fogyaszt és 93 megával olvas, míg egy ilyen - 1TB-osat néztem - 5.3W-ot fogyaszt és 110MB-tal olvas ha nem bufferből megy.
ja amúgy a vinyó szoftveres raidben lesz linux alatt, plusz lesz egy külön 750-es vinyó heti backupnak és torrentnek... szoftveres raidben svn, adatbázis mentések, kódmentések lesznek ... egy másik szerverről lehúzva ...
-
vasszarvas
tag
válasz
Jim Tonic #1865 üzenetére
Köszönöm uraim!
Akkor lehet pendrive-ozás lesz a vége, van egy 8gigásom, valószínűleg elég lesz. Igaz még nincs meg a server, de már tervezgetem (komolyan nem vagyok normális). Na mindegy, belefutottam már néhány butaságba, amikor rögtön, ötletelés és topikok átolvasása nélkül ugrottam neki valaminek. (Mikor még meg sem vettem az autót, de az asszonnyal már a színén vitatkozunk).
-
Honkydoo
őstag
válasz
Jim Tonic #1746 üzenetére
Azt nem találtam meg, hogy ezek a serverek milyen raidet tudnak, deha mondjuk veszek egy N40L microservert, és egy Smart Array E200 Raid 8CH Sas 128MB Pcie kártyát, szerintem jobban járok árban és fogyasztásban is mintha az általad linkelt serverek bármelyikét venném.
Gyakorlatban persze nem tudom, hogy működne e ez a verzió..
Szerk.: vagy valami hasonló kártya félmagasban
-
efem
tag
válasz
Jim Tonic #1748 üzenetére
visszakovettem elozoleg is, en a microservert a ML110 utan vettem mert feleslegesen hangos/eros volt, es az esetek 95% -ban nincs ra szuksegem ( labor+filmnezes ). Szimpla elmenybeszamolo akart lenni
kerdeznek is egyet, kinek milyen tapasztalatai vannak video kartyakkal kapcsolatban a kis szeretett microserverunkhoz?
ezen a linken korulneztem, es megneztem a legtobb kartyat, de nem tudok donteni. Inkabb szemelyes tapasztalatokra alapoznek.
Ami fontos:
- passziv hutes, vagy olyan ami 20dba alatti zajt general kihajtva
- legalabb 720p videok hw-es tamogatasara rabirjam
- 1 hdmi vagy dvi + 1 vga kimenet (vagy masodik hdmi/dvi kimenet, projektor is ra lenne , jelenleg a projektorra az ml110 van rakotve)+1, usb-s webcamot keresek windows 2008 r2 tamogatassal, szinten inkabb szemelyes tapasztalatokra volnek kivancsi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Milyen routert?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Háztartási gépek
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Házimozi belépő szinten
- EA Sports WRC '23
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Minecraft
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Ryzen7 2700X/ RTX2060/ 32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia / ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest