- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #42411 üzenetére
Nem értesz. Mindenkinek elmondom, ha megkeres a buktatókat, lehetőségeket, árakat. Viszont nem hallgatom el sem! Szerintem akkor van döntési helyzetben, ha az előnyök mellett a hátrányokat is ismeri valaki. Amit Te csinálsz, az az, hogy a létező alternatívákat felsorolod, bemutatod, és hozzáteszed (igen, ezt becsülettel minden esetben!), hogy csak saját felelősségre! Az viszont hiányzik, hogy miért, és ha nem sikerül, akkor milyen további lehetőségek vannak, vagy nincsenek. Én ezt sajnos így csak féloldalas tájékoztatásnak érzem.
Azt is megírtam, nem létszükségletem itt lenni, nem innen jön a munka legalább 95%-a. Vagyis tök felesleges lenne itt lennem ha csak a gazdasági részét nézem. Sőt, ráfizetéses, mert az asszony most is mögöttem mérgelődik, miért nem a családdal vagyok.
Alpári stílusban kimondva: Lesz@r0m ki mit csinál a saját cuccával, és ki milyen tanácsot oszt, de annak hangot adok, ha a tanács hatására (szintén lesz@r0m, hogy volt figyelmeztetés) olyan adatvesztéses helyzetbe kerülhet valaki, hogy ahonnan NINCS visszaút.
A fentiek alapján ha privátban adsz tanácsot, nem érdekel. Nem azért mert nem tudok róla, hanem mert nem kerül ki olyan információ, mely adatvesztést okozhat (nem törvényszerű). Nem biztos, hogy pont a kérdezőnél, hanem ha valaki rákeres, és örül, mert talált megoldást, majd félig elolvasva meg is csinálja. Igen, ha nem tájékozódik, az Ő baja. Csak az én gyomrom nem veszi be. Sorry.
Egy hasonlat: Amit ajánlasz az olyan mint a nemrég TV-ben adásba került idősebb férfi, aki vérröggel megműtötte magát. Ha nem sikerül, belehal. Szerintem itt senkinek sem kell magyarázni, mekkora kockázatot vállalt fel! (Sajnos hozzá kell tennem, a hivatalos műtétre az egészségügyünk gyalázatos állapota miatt heteket kellett volna várnia. Ez felháborító, és tarthatatlan. - Viszont egy HDD esetében talán az idő más elbírálású, ráadásul van választási lehetősége a tulajdonosnak. Akár a "konyhatuning" is szóba jöhet, az Ő választása lesz.)
Mostantól csak akkor fogok reagálni, ha adatvesztés fokozott veszélye fenn áll, de akkor igen.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #42408 üzenetére
Segítőkészséged előtt.
Hozzáfűzni valóm:
1. A mentendő drive ST1000LM024, 1TB Samsung fejlesztésű, tapadás után gyorsan anyagleválással tönkremenő típus. 1-2 indítás még nem szokott életveszélyes lenni, de ha menet közben történt, akkor bizony a felület nem csak a fej alatt a tapadás helyén sérült.
2. A linkelt első drive 5400.4 250GB, ami hagyományos rendszerű, így a relatív vastag légpárnája miatt az utolsó ilyen jellegű mentéssel menthető drive-ok egyike. A másik link esetén már nem élte volna túl amit az első kapott, viszont a tapadása a lemez szélén volt, ahol SEMMILYEN adat nincs. Így nem is tudott sérülni. Ha a fejszerelvény nem deformálódik, akkor lehet esélye, de az ütéskor keletkező hő a fejet a megálláskor, vagy tapadásból kivételkor tönkre teheti. Így még látszólag hibátlan munkában is lehet hiba.
A felületet védő gél (lakk) rugalmas, így a fej beletapad. Rossz mozdulat vagy túlzott tapadás esetén a fej a karról szakad le, és a felületen marad. A tapadás helyén ez az anyag gyűrődik is, így azonnali inditás során a fej ugrik rajta, és a felületbe belever! Ez azonnali további hibát okoz, mely lavina szerűen olyanná válhat, mintha homokfújással tisztították volna a lemezek felületét.
Múltkor leírtam! Hiába teszed hozzá, hogy saját felelősségre, adatvesztéssel járhat, pont ezt a mondatot és figyelmeztetést fogja annak az agya ignorálni, aki nagy sz@rb@n van. Ráadásul pont ez az a hiba, ahol az első hozzányúló embernek van esélye, utána szinte senkinek már, a keletkező további hibák miatt.
Azt csak halkan említem meg, hogy a mentendő drive esetében 1mm-be közel 70 ezer légrés (légpárna) fér el, így a fej "eléggé" közel van a felülethez. A gélbe tapadó apró levegőből érkező szemcsék meg bele ragadhatnak (szemcse típusától függően), így esély sincs arra, ezek lerepüljenek a felületről induláskor. Ha meg a fej alá kerül, akinek van képzelő ereje, az használja.
U.I.: Folyamatosan figyelem ezt a témát is, és a mostanáig megpróbáltam erőt venni magamon. Sikerült átlépni ingerküszöböm.
-
moonguru
őstag
válasz
Kernel #42356 üzenetére
Én is így jártam (spontán), szerencsére diskedit helyrehozta a partíciós táblát!
Viszont véglegesen el is ronthatta volna (mivel nem volt rajta pótolhatatlan megreszkíroztam!
Ha fontos adat van rajta és a forráson nincs meg akkor nem ajánlom! (elvileg meg kéne még lennie a mentendő HDD-n)
-
fausto
addikt
válasz
Kernel #42356 üzenetére
Köszi, megnézem Linux-szal is!
#42354 Doky586: sajnos nem fog menni, mert az áramszünet után valószínűleg a forrás HDD fájlrendszere is sérült és nem látom azt a partíciót, amin az adatok vannak és a Windows is összeomlik kb. 2 perc használat után. Azt is formázni kell.
-
-
fgeth
csendes tag
válasz
Kernel #42268 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
A HDTune-t használtam, de csak megkerestem vele a hibás szektorokat, nem tudtam, hogy javítani is lehet. Nem találom a menükben. Hogyan lehet előhívni a funkciót?
A HD Sentinel-ről sem tudtam, hogy javítani is tud (vagy hívjuk akárhogy).
Tudnál abban segíteni, hogy hogyan tudnám remappelni a hibás szektorokat? Biztos van valami program, ami ezt megcsinálja. Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, akinek elfogytak a gyári tartalék szektorok. Annyi kellene csak, hogy ezentúl az üres területről pótolja a rossz szektorokat. Vagy csak az újrapartícionálás segít, ha segít? (a defragmentálást próbáltam, az nem segített). Azt meg lehet úszni adatvesztés nélkül?
Köszönöm a segítséget.
-
Tutti-amigo
tag
-
Tutti-amigo
tag
válasz
Kernel #42269 üzenetére
Hello.
Nos górcső alá vettem a dolgot, hogy pontosabb képet tudjak adni.
Tehát a külső vinyó egy WD mybook essentials 1TB usb3. Ebben az egységben a vezérlő panel 4061-705089-001 Rev. AF volt.
A probléma úgy jött elő hogy először csatlakoztattam az egységet a TV-hez ami ment is tökéletesen. Felismerte a vinyót. Majd ki kellett húznom és az újra csatlakozáskor már egyszerűen nem ismerte fel. A vinyó felpörgött villogott de sajnos a TV nem látta az egységet.
Szétszedés után azt lehetett látni, hogy az egység vezérlő nyákján (Nem a hdd nyák) a symwave chip-en egy gombostűfej nagyságú kicsi lyuk volt, az oldalán pedig szintén látható sérülés (égés, pici pukkanás nyoma). Ezen a nyákon található a betáp az usb3 csatipont és a bekapcsoló gomb is.
A chip sérülése az usb3 csati és a chip-et összekötő két szálnál figyelhető meg. No most a wd-nél az usb 3 csatija egy mikro usb2 + hozzá ültetett részből áll ami az Usb3 rész. A csatlakozón egy az usb2 2 és 3-as lábak csatlakoznak az említett sérült chip részhez. Ha jól tudom akkor ezen a vonalon jön a DC+/DC- . Ha így nézzük akkor a részemről gyanított túlfesz lehet nem is a táp oldalról hanem az usb oldaláról jött.
A leírtak alapján mi a véleményed?
köszi
tutti -
Slowman
aktív tag
válasz
Kernel #42270 üzenetére
Benne "lakik" a gépben, csak meg van osztva és arról nézem a filmet. Az a bajom, hogy bármilyen művelet olyan lassú, hogy kín kivárni. Gondoltam átmásolom a HDD tartalmát másik meghajtóra, de egy HD film másolásánál ~2% után leesik a másolás sebessége ~1000 kb/s-re
. SD filmekkel nincs gond se másolásnál se filmnézésnél (pont most néztem egyet) de eddig a HD filmek is rendesen pörögtek. Nem tudom mi lehet a gond.
-
Ochocinco46
aktív tag
válasz
Kernel #42219 üzenetére
win 8.1 van rajta elvileg, utolsó frissítést nem tudta megcsinálni mert közben kinyomtam ugye(ami tnap is simán lehetett volna egy áramszünettel)
bios látja, de ha arról akarok bootolni, akkor a korábbi hibát írja, ha másik vinyóról lépek be win-be, akkor meg a lemezkezelő nem látja.
Mint, írtam hibátlanul ment róla a win 8.1 64 bit. Egy frissítés közbeni kikapcs ekkora hibát okozhat?Olyan kb mintha hardveres hiba lenne.. Van valami módszer h teljesen leformázzam vissza a gyári állapotra "külsőleg rádugva valahova"?
-
d.toth91
tag
válasz
Kernel #42171 üzenetére
Sajnos a korábban említettek közül semelyik sem nyert se az IndexerVolumeGuid-ra, se egyéb vírusra utaló nyomot nem találtam, viszont beugrott, hogy az a gép, amiről másoltam win10-et futtatott, amibe viszont most visszakerült a merevlemez, win7-et futtat. Származhat innen valami összeakadás?
-
sanis77
csendes tag
válasz
Kernel #42155 üzenetére
Igen, egy darab adattárolót mutat.
Sajnos egész pontosan nem tudom, hogy milyen márkájú.
1 TB-os, és van mellé 8 GB tárhely, amitől ugye hybrid lesz.Egyébként a gép Lenovo y510p, de én sajnos nem találom, hogy milyen márkájú a merevlemez.
Amíg jól működött, addig sokkal gyorsabban be- és kikapcsolt a gép, feladatkezelőben pedig az indítási időt sosem resetelte, tehát látszott, hogy megtartotta a fájlokat.
viszont most sajnos nem. -
Beni97
őstag
válasz
Kernel #42137 üzenetére
Hát akkor most nem tudom hogy sírjak vagy örüljek. Mert most pont annyi hely hiányzik a D-ről amennyinek kell. Viszont az szar hogy nem tudtam megmenteni azokat a fájlokat. Nem szar játékok és nem 100mb-os fájlok voltak.Sajnos haverom nincs itthon hogy megint rárakhassam őket, letölteni meg.....200-300kb/s.... sok idő lenne.
Na mindegy. Köszi szépen a segítséget
-
Beni97
őstag
válasz
Kernel #42126 üzenetére
Az útmutatóban odáig eljutottam, hogy 7.Kattintson jobb gombbal a System Volume Information mappára a gyökérmappában, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.. C-ben vagy a D-ben. Mert értem hogy gyökérmappa kell neki de nekem a D-n vannak a cuccok. A D-n sikerült is bemennem a mappába de csak ennyi dolog van bent:
C-n:
-
Beni97
őstag
-
Beni97
őstag
-
grimmer
csendes tag
-
DeathAdder
veterán
válasz
Kernel #42101 üzenetére
Értem
Akkor ráengedtem a sentinel írástesztet is, de itt sem találkoztam hibával.
És ami a legjobb, hogy tegnap amióta nem usb 3.0 -ás hosszabbítókábelen keresztül használom, azóta nem kattog és a sebességek is rendben vannak a gyakorlatban is, olyan mint régen.
Amióta úgy felforrósodott azóta nem jó usb 3.0 hosszabbítókábelen keresztül, de előtte 13 hónapon keresztül rendszeresen úgy használtam
Még a hibát megértem ezzel, de lehetséges hogy a kattogás csak úgy felhagyjon ha már egyszer kattogott?
kieg. egyik fórumtárs éppen írta priviben, hogy a feszültségingadozás kattogással járhat.
-
embe
nagyúr
válasz
Kernel #42088 üzenetére
Köszi Uram!
Futott a memtest 4 kört, több mint 4 órán keresztül, nem hibázott. Egy másik 100/97-es vinyót betettem. A w7 telepítésénél kiírt egy hibakódot, ami - a Google a barátom - azt jelenti, hogy a telepítőlemez nem megfelelő sebességgel lett írva. Mindegy. Egy másik lemezzel telepítőlemezzel felment gond nélkül, most éppen frissítgetem.
Remélem már így gond nem lesz vele.
Köszi a segítséget, a rám fordított időt! -
embe
nagyúr
válasz
Kernel #42086 üzenetére
Egy bootolható lemezről betöltöttem egy mini win7-et. Az alatt a HDSentinel ezt írta ki. A SMART adatokat elfelejtettem meglesni. Előtte lefittattam egy disc doktor ( vagy mi a neve) progit, ami elvileg a particiós táblát javította. A telepítés utána is leállt, hiányzó fájl üzenettel.
Most a memtest fut már több mint 3:49 órája. Error: 0 eddig, a 3. kört futja.
-
embe
nagyúr
válasz
Kernel #42084 üzenetére
"HDD külön tesztelhető, SMART megnézhető" -ezt hogyan kellene, és mivel csinálnom?
A külső hdd házban nem látja a HDsentinel. Mondjuk a SMART adatok nekem semmit nem fognak mondani, akkor megint itt fogok zavargatni.Így van ahogy írtad, valóban mindig másra hivatkozik, vagyis hogy mindig mást nem talál. Pedig ahogy írtad is, a telepítő hibátlan.
A melóhelyen maradt a gép, holnap a 24 óra alatt lesz időm vele foglalkozni. A memtestet futtattam vagy 20 percig, nem volt több időm rá akkor. Ezt neki engedem megint.
És köszi a gyors és korrekt választ!
-
Bakitm
tag
válasz
Kernel #42080 üzenetére
Kernel: Rendben, köszönöm!
A következő adandó alkalommal megcsinálom amikor lesz rá időm.
Doky586: Csak J-ig vannak kihasználva asszem a betűk, de most csökkentek majd egy keveset rajta. Töredezettségmentesítés volt külön programmal is meg a winfos 8.1-ben lévővel is azok nem segítettek túl sokat. A partíció eltolások meg nem tudom hogy vannak. Tudtam kb minek mennyi helyet akarok meghagyni megcsináltam a szükséges méretű partíciókat diskmgmt-ből és ennyiben hagytam a dolgot. Gondolom ott is lehetne mit optimalizálni, de nem értek hozzá, mint ez jó látszik az eddigi írásaimból is.
-
krealon
veterán
válasz
Kernel #41986 üzenetére
"Nem értem, min aggodalmaskodsz ennyire, amikor világosan oda volt írva:
"Az is értelemszerű, hogy ez a lehetőség olyan kidobásra ítélt HDD-re vonatkozik, ahol vesztenivaló már nincs, profi adatmentésre költeni már nem akar a használója.""
Oszinten szolva jobb lett volna, ha ezt a mondatot a hozzaszolas elejere teszed felkover kiemelessel, mert peldaul nekem is volt hdd problemam, es ilyenkor az ember a megoldasokat kutatva leginkabb a hozzaszolas elejet olvassa, es most is csak 3-ik olvasara tunt fel ez a bekezdes szamomra.
Oliverda cikkenek alabbi linkjet pedig talan erdemes lenne betenni a topik osszefoglaloba, az alapveto felreertesek tisztazasara.
Segítség, elromlott a merevlemezem! -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41984 üzenetére
1.
Itt és most kívánom leszögezni, nem innen "vadászom" a kuncsaftokat. Ha bárki innen megkeres segítek, de 1-2% alatti aki innen ismerve keres meg. Tehát ez megdőlt.2.
Az itt eltöltött időm nem fedezi az innen érkező munka. Vagyis alapvetően nem gazdasági érdek ami miatt itt vagyok. (Van hozadéka, nem tagadom, de a belerakott több mint a kapott. És mégsem megyek el.)3.
Az adatok értékét sokszor a tulajdonos nem első pillanatban méri fel helyesen! Főleg, ha több partíció volt rajta. Először csak a "jó lenne ha meglenne", majd "rendesen megfizetem ha lementik", és végül volt aki úgy hozta "minden pénzt megér" (akár több 100 ezret is!). Az első állapotban annak ismeretében számítástechnikus nézte meg (később egyeztetve kiderült, hogy a "jó lenne" miatt segítség miatt próbálkozott), és sajnos utána már nem volt további esély. A pánik ROSSZ tanácsadó!4.
Nem csak szakmai emberek olvassák a hozzászólásokat. Ezért szakmai oldalról fel sem tudják mérni a tettük kockázatát (nem is várható el, nem is hibáztatok érte senkit). Tanácsot viszont ennek figyelembe vételével illik adni. Sokszor az "én ezt tettem... mert nem volt tétje" is ötletet tud adni, ami később nem segít a szakembernek. Az emberek elkeseredésükben lelkesen kombinálnak és próbálkoznak.5.
Igen, megtekinthető nagyon sok adatmentéses technológia magyarázatokkal együtt. A paletta a profitól az "ügyes egyetemistán" keresztül a poénosig és trollig megtalálható. Az aki erre a területre téved, egyiket nézi a másik után, és ha nem szakember, nem fogja tudni elválasztani egyiket a másiktól. Ezen túlmenően a technika halad. A régebbi eszközök és technológiák mára nem használhatóak, csak azok alapjaira készített újak. Ez sincs a videón! Sőt, van olyan technológia, mely helyett mást használnak a laborokban, habár vásárolható adatmentéses eszköz. A használatát is bemutatják.6.
Majdnem az előzőhöz tartozik. Olyanról még nem is hallottunk, hogy hamis gyógyszert vagy vírusos "vírusirtót" próbál meg valaki a neten eladni.... Elárulom, ez a szakma is tartalmaz vadhajtásokat, így itt is van szándékos rongálás. Találkoztam "okosított GDB" olyan verziójával, mely nem csak olvasta a mentendő drive-ot, de bele is rondított, így utána senkinek nem volt esélye menteni.A fentiek miatt MINDENKITŐL kérem, aki szakmailag akár tanácsot, akár saját történetét adja közre, gondolja végig mi fog történni, ha valaki azt a környezetből kiragadva pánikjában olvassa.
Végül: Nem ELLENED írok, nem VELED van gondom, csak azért reagálok, mert ha valaki PÁNIKOLVA FEJETLENÜL elvégzi amit írtál, könnyen lehet, senki nem tud utána neki segíteni. Aki meg adatait elveszítette, az pánikol.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41982 üzenetére
Szia!
Igen, válaszolni fogok a finoman is szólva nem szakszerű műszaki megoldásra.
(Mást írtam először, de az ki lenne moderálva.)Ha valaki a módszereddel a felületi védelmet biztosító gélt (lakkot) és alatt a mágneses réteget megsérti, az búcsúzzon el az adataitól. Ennek a magyarázata egyszerű. A légrés annyira kicsi, hogy a mai drive-ok esetén 40-60 ezer fér el 1mm-ben. Pont ezért a gél legkisebb deformációja esetén a fej működés közben a hibás rész fölött meg fog billenni, és a felületbe ver. Ez újabb hibát okoz, mely lavina szerűen elkezdi erodálni a felületet. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen ütés is képes a fej olvasó elektronikáját hazavágni. Az érintkezés pillanatában ütés és súrlódás miatt "hősokkot" kap, amit nem él túl. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mechanikán belül pormentes a levegő. Bontás után már nem, ahol a por a fej alá kerülve az előző felületi sérülési folyamatot indítja be. Teljesen mindegy, hogy a kihúzás vagy a por miatt ha a gyári adatterület megsérül (ahol a lemez felületének minőségi adatai - hibás területek, adattároló részek láncolása), esély sincs a mentésre, hiába hibátlan minden más.
A tapadt drive-ok mentésének nem ez a módja! Alap a pormentes munkaterület, a drive-hoz készített egyedi szerszámkészlet, és pár szakmai (nem publikus) mesterfogás. Enélkül az esély egy tapadt drive mentésére 90-99%-ról 5% alá esik. Van, hogy sikerül, de a százalékok szerintem magukért beszélnek.
Sok sikert a továbbiakhoz.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41940 üzenetére
Értem. Vagyis nem fogja, de próba szerencse. Legalábbis nekem ez jött le.
Minek? Ha hibás, akkor az. Ha sok macerával többszörös sportolással (gányolásnak szoktam hívni) jónak tűnik végre, akkor is ott marad, hogy ugyan meddig? És ez az a pont, amikor egy ilyen eszköz bizonytalan állapotú tároló, és menjen a garanciális útjára.
Ragozható még, mert gondolom nem veséztünk ki mindent, de minek?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41938 üzenetére
A felület inicializálása a HDS-ben írást is tartalmaz. Így az amit hiányolsz, megtörtént. A drive a vizsgálat alatti szektorokat az írás után ellenőrzi, majd jónak találta, így kivette a vizsgálatból. Ezért nőtt a kondíció, és futott le a rövid teszt. Viszont vagy az írás erőssége csökkent, vagy a felület hibás. Ugyanis idővel az írás után azonnal vizsgált szektorok állapota romlott, így ismét van vizsgálni való. Ezt a hosszú teszt találta meg.
A drive állapota instabil, így mindenképpen garanciát kell érvényesíteni. Az már más kérdés, hogy sikerül-e?
De szerintem ezt a tulajjal tisztáztuk, és már túl vagyunk rajta.
-
0xmilan
addikt
válasz
Kernel #41854 üzenetére
EaseUS-szal particionáltam és utána már jobban ment a defrag is. Bár még nem 100%-os, de egyelőre elég lesz.
-
0xmilan
addikt
válasz
Kernel #41850 üzenetére
Köszi a választ!
Ha jól értem ez úgy működne, hogy átrakom másik PC-be a HDD-t és ott intézem a másolásokat. Az a probléma, hogy notebook HDD-ről van szó, így nem tudom simán desktop PC-be rakni, beépítő keretem meg nincs hozzá.
Szerintem egyelőre marad a particionálás, aztán kiderül, hogy hatásos lesz-e. -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41831 üzenetére
A szomorú az, hogy a lakóhelyem környezetében cégeket, intézményeket kerestem meg mail-ben, hogy segítsek adatok mentésének technikájában, vagy segítsek felmérni a hibákat. 100 fölötti levelet küldtem ki, amelyek egyedi keresésűek voltak, tehát célzottan az illetékesnek mentek, nem Manci néninek. Egy válasz nem jött! Tudod miért? A vezető azt mondja, hogy van informatikusuk, annak a feladata. Az informatikusnak meg van önérzete, emiatt nehogy mán valaki okosabb legyen nála! Mindketten tévednek. A vezető nem bízhat meg vakon 100%-ban egyetlen alkalmazottban sem, mert akkor az egész cég létét veszélyezteti. De ezt kevesen tudják. Pont ezért kellene lépnie. Az informatikusnak meg lehetne annyi esze, hogy másik szakember aki máshonnan látja a dolgokat, mondhat újat is. Sőt, az sincs kizárva, hogy fordítva történik a tanulás, esetleg én leszek okosabb. Megsúgom: volt már munkám a célzott területről.
-
Saltwater
aktív tag
válasz
Kernel #41831 üzenetére
"Aki HDD hiba miatt adatod veszít, kizárólag a saját hülyeségének köszönheti, nem nekem, aki csak tapasztalatokat adtam közre. Tudomásom szerint magától értetődő, hogy (fontos) adatot legalább két példányban kell tárolni."
Szerényen ehhez hozzászólnék én is.
A számítógép felhasználók zömének (értsd 99.9%-a, és ebbe az informatikusok nagy része is bele tartozik) árva büdös fingja sincs arról, hogy miképp és hogyan működik egy merevlemez. Kapaszkodj meg, még az adatmentők is sok esetben sötétben tapogatóznak, ha egy merevlemezt fel kell éleszteni.
Legtöbb felhasználó úgy tekint a merevlemezre, mint egy alkatrészre, nincs tisztában azzal, hogy egy merevlemez elromolhat, vagy úgy gondolják hogy ha elromlik, akkor az javítható. Ezért nem vesznek tudomást arról, hogy bizony, érdemes biztonsági másolatot tartani, mert nem biztos hogy egy adatmentésért hajlandó kifizetni a szakember és technikájának honoráriumát. N
Na ilyenkor jön a gond, ha úgy gondolja ez az átlag júzer, hogy márpedig biztos még föléleszthető az a merevlemez valahogy, és feljön mondjuk a Prohardver fórumára, és azt olvassa, hogy valaki azt tapasztalta, (itt jössz Te a képbe) hogy pár újraindítás és egy újraparticionálás után újra működött a merevlemeze. Gondolja ez az átlag júzer hogy ezt megpróbálja, miközben a haldokló vagy már halott merevlemeze esetleg végleg elpusztítja saját magát. Majd végül az adatmentő is csak széttárja a karját, hogy a merevlemez MÁR menthetetlen.
Nem akar bántani senki kernel, de kérlek fontold meg a fentebb írtakat.
Üdv
SW -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41827 üzenetére
Saját magadnak azt csinálsz amit akarsz. Itt a PH!-n viszont megvan az a felelősséged, ha valaki rosszul értelmezi amit írsz, elvesztheti az adatait. Lehet úgy kezelni, hogy "így járt" vagy "nem figyelt oda" esetleg "nem jól értelmezte", de ha veszélyes dolgot nem ajánlunk, az a legjobb.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41824 üzenetére
Tudod mit, rájöttem! Neked igazad van!
Mindenkinek:
A fentiektől eltérően a "csuklott" drive-ok további használata "orosz rulett". Amennyiben adatokat is kéne menteni, az előzetes párbeszédben megadott módszer kétszeresen is ront a helyzeten. Van, hogy CSAK egyszer hajlandó a drive újra elindulni, még alkatrész cseréje mellett is (jellemzően felületi sérüléskor)! Pont ezért a nyaggatása, nyúzása végzetes lehet! (Ezért nem szeretem a mentendő drive-on a Regenerátor használatát!) A másik, a felülírás ami egymagában is adatvesztést okoz. -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41821 üzenetére
Nem, nem, nem! Az lehet, hogy van bizonytalan szektor. Viszont annak adminisztrálása a rendszerterületen történik. Ha ezt nem tudja beolvasni, akkor nem detektál be a drive. Ha végül mégis sikerül begyötörni, és a felületteszt alapján módosítja ezt az adminisztrációt, akkor újraírja, és esetleg könnyen olvassa legközelebb. Ez a magyarázata a tapasztalatodnak. Viszont ilyen egyszer csak mégis sikerül elindítani drive illetve hiba, eléggé ritka. A jellemző, hogy stabilan nem indul.
A fentiek alapján a rendszerterület olvasásának problémája a hibás indulás. Ahogy előzőleg írtam. A hibának van maradandó kiváltó oka, ami ugyanezt eredményezheti később is. Mivel itt a hdd csak a tét, így az ilyen drive használata erősen nem ajánlott, ezért minden esetben a kuka vagy garancia opciót javaslom. Nem a gyötrését, hátha lesz még egy hátha amit utána hátha meg lehet spékelni másik háthával.
-
ArpiCBR929
csendes tag
válasz
Kernel #41809 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ. Most nézem már én is, hogy a kép nem jó, ami ebayen van. Amit küldtek azon 2 sata csatlakozó van. Lehet hogy akkor nem mind1 hogy melyikbe dugom a vezetéket? Valószínűleg
Ezt amúgy hogy kell érteni. Honnan hova? Ha azt a csatlakozót használom hogy Sata to Ide, akkor az alaplap satától megyek az idés vinyóig? Nekem sajna még ez sem tiszta. Először van dolgom ilyennel.
A másik. Írtad, hogy az alaplap sata vezérőlét kell ide kompatibilis módra állítani. Azt hogy? Biosban? Ha átállítom attól még tud majd kezelni másik sata portról egy satás vinyót? Azon van a rendszer
Lehet egyszerűbb lett volna usb-s ide átalakítót venni, csak gondoltam ezen gyorsabb lesz az adatáramlás, csak éppen beállítani nehezebb, már ha egyáltalán sikerül... -
liksoft
nagyúr
válasz
Kernel #41813 üzenetére
Nem tudom értelmezni amit mondasz!
Ha egy HDD nem detektálható, akkor a gyári adminisztrációs területét nem tudja olvasni, annak viszont SEMMI köze az adatterülethez aminek felülírását javaslod. MINEK? A gyári terület azért gyári, mert CSAK a gyár írja! Corvette drive-ja a hirtelen halállal halt meg. Az 1db szektorhiba figyelmeztető jel már lehetett, hogy ami fontos mentse le. De az adatterület felülírásával a hibája NEM lett volna megelőzhető!
-
Pazolini
senior tag
válasz
Kernel #41775 üzenetére
Nehogy rajtakapjunk, hogy hdd-ről vagy winchesterről írsz itt, kéretik a merevlemez vagy adattároló szavakat használni, és PC helyett minden esetben a személyi számítógép szókapcsolatot.
Következetesség, nagy testvér, és a végén még eléred, hogy szerethető leszel! De hidd el, ez nem a 101-es szoba, s nem is a 6-os számú kórterem. Te igyekszel azzá tenni. Lezártam a kettőnk bárgyú aktáját. -
Pazolini
senior tag
válasz
Kernel #41773 üzenetére
Szerintem ez nem magyaróra, és nem a nyelvi puristák topikja. Amúgy a programok nyelvezete miatt nem baj, ha használjuk ezeket műszavakat.
Kolléga a partíció tárolókapacitását növelte meg azokkal a szektorokkal, amiket a logikai lemezkezelő "törölt", vagyis indexből kivett. De attól még fizikai tárolón lévő biteket egyesített.
A lényeg: nem mindegy a lemez "előtörténete", s nem mindegy, mit érdemes, s mit veszélyes próbálgatni ezekkel a programokkal. -
t.imi
addikt
válasz
Kernel #41712 üzenetére
Szia.
Kicsit korán van, nem igazán értem az összefüggést
A sentinel által kiírt érték jó lehet, mivel új gépet vettem anno és csak nyaralások alkalmával volt használva a nyominger.
Emiatt sem értem, mitől megy tönkre 624 óra után egy hdd.
Este már a win7 sem állt fel, ellentétben egyéb testrészeimmel a látvány miatt. -
Saltwater
aktív tag
válasz
Kernel #41695 üzenetére
Ha nem sikerül a "leszállás", tehát hozzáér a lemezfelülethez a fej, akkor az adathordozó réteget védő legfelső réteg rákenődik vagy ráég az olvasófejre. Szerencsés esetben a fej még egy darabig működőképes marad, de a sérült felületről szektort már nem olvasol ki. Javíts ki ha tévedek, de a felhasználói terület a 0-ik szektortól indul, míg a rendszerterület szektorai előtt a "mínusz" jel van. Szerény tapasztalatom szerint a rendszerterület a lemeztányér külső szegmensében helyezkedik el. Egyes kritikus területeinek sérülése a merevlemez kattogását vagy rendellenes működését okozza.
Igazából nem tudom, hogy a sok fejparkolás milyen gondot okozhat...."Ha van két tányér, a második szélén van a hiba, szoftveresen nézve az lehet középen."
Hitachi, Toshiba, Seagate, WD merevlemezek íráskor egyszerre egy olvasófejet használnak egymást követően. Az LBA szektorkészelt elején egy fej mondjuk felír 200.000 szektort, majd jön a következő fej, tehát nem teleír egy lemezt és utána következik a következő lemez felülete, hanem a fejek szektor zónái közel egymás fölött helyezkednek el a lemeztányérokon. Egyedül a Samsung merevlemezeknél fordul elő, hogy egy fej szektorzónája elérhet 16-20 millió szektort is, mielőtt következne a következő fej.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagarival
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Toshiba P300 3.5 2TB SATA3 (HDWD320UZSVA) új, 3 év gar
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- SATA 500GB Bazár (Kingston A400, Crucial MX500 stb.)
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Egyedi ékszerdobozka
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest