Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Milyen GPS-t vegyek?
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz ígyvanferi #42423 üzenetére
Mint már említettem, ezek a százalékok csak laikusoknak szóló tájékoztatások, szakmai szempontból kb. semmit nem mondtál vele.
A HD Sentinel még több lényeges információt közöl, abból átadtad a topikba a legsemmitmondóbbat.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz XP NINJA #42412 üzenetére
A HDD Regenerator is bad sectornak nevezi, de az valójában csak gyenge szektor volt, ahogy a SMART is nevezi. Ez a szabványosabb elnevezés, lényeget is jobban kifejezi.
Ami már konkrétan bad sector, az nem fordul vissza jóra, legfeljebb lecserélt szektor lehet belőle, aminek már nyoma is marad a SMART-ban.
Hogy mennyire tartós a javulás, az attól is függ, hogy a hiba milyen eredetű volt.
De szerintem sokkal informatívabb a HD Sentinel írástesztje, például azért is, mert nagyobb sebességre veszi igénybe a HDD-t, így jobban kiütköznek a hibák.
Például árulkodó lehet egy ilyen kis folt is, ami az alábbi képen látható:
Maga a tény, hogy a teszt többszöri futása után is változatlanul jelen van, jelzi a fizikai hibát, amire később sem árt odafigyelni. Ebben segíthet a Sentinel állandó használata is, ami figyelmeztet az állapotromlásra.
Biztosra senki nem fogja megmondani, nekem például van egy Samsung, ami pár hónap után ismét gyenge szektort mutatott, de magától megjavult, azóta semmi baja.
(#42413) liksoft
Jó hasonlat, csak nem számodra.
Te felfogásod szerint talán az önmagát megműtő embert cenzúrával le kellett volna tiltani a képernyőről, vagy külön oktatófilmet mellékelni hozzá, hogy a buta emberek ne utánozzák.
Ez nem így működik, a riportban is elhangzottak a figyelmeztetések, mindent összevetve szerintem teljesen erőltetett és felesleges dolgon lovagolsz. Plusz még más idejét is feleslegesen rabolod, így a magam részéről ismét csak szakmai trollokdásnak tekintem az egészet.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #42409 üzenetére
Értem én, hogy sérti egyesek üzleti érdekeit, ha az emberek tájékozottabbak ilyen téren, jó lenne hülyének nézni mindenkit, de a fórumozás az információk átadásáról és szabad áramlásáról szól.
Érdekes felfogás ez, mint amikor a rákos beteg előtt eltitkolja az orvosa a gyógyítási lehetőségeket, nehogy véletlenül szabad választása legyen. Ehelyett inkább csak azt próbálja megmutatni, ami az orvosnak leginkább kifizetődő.
Csak tudod ez nem így működik, mindenkinek joga van tudni minden információt, azután majd maga dönt, hogy mit akar.
Ilyen videók legtöbb laikus ember számára megmaradnak az érdekesség szintjén, hiszen nem mindenki tud, akar, mer ilyenbe belevágni.
Szakmai fórum lévén azonban akadhatnak olyanok is, akiket érdekelhet. Próbáld elfogadni, hogy nem a Nők Lapja fórumán vagyunk, mindamellett nyilván te is leírhatod a véleményed, bár ha szerinted az emberek úgyis hülyék, átugorják, akkor kár volt fáradni.
-
Kernel
nagyúr
válasz anorche1 #42407 üzenetére
Letapadhatott a fej, vannak videók is egyfajta házilagos adatmentésről, ami nem 100 %-os, sérülésekkel járhat, részleges vagy teljes adatvesztéssel:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kisselandras #42398 üzenetére
Például a Diskpart clean parancs segítségével lehetne törölni a lemez elejét, ami eltünteti a partíciós táblát, akár GPT, akár MBR volt. [link]
Vagy ugyanez magyarul: [link]
Fontos a lemez beazonosítása, a leírtak szerint, nehogy másikat törölj véletlenül.
-
Kernel
nagyúr
válasz anonymus89 #42396 üzenetére
Futó rendszer alatt nem lehet írástesztet végezni, legfeljebb a HDD többi partícióját lehet felülírni, ha van.
De azt sem ezzel, hanem diskeditor vagy más programokkal, pl. secure erase címszóval is találhatók ilyenek.
-
Kernel
nagyúr
válasz anonymus89 #42393 üzenetére
A százalék csak laikusoknak szóló tájékoztatás, sokkal lényegesebb, hogy konkrétan mi történt, de sejthető.
Nekem is van ilyen fejhibás HDD, ha elindítom az írástesztet, szaporodnak a gyenge szektorok. Ha itt is ez van, azzal már nem érdemes foglalkozni szerintem.
Lehetne még olyan, hogy egy HDD nem támogatja a rövid öntesztet, de akkor azt írná ki, hogy nem támogatott.
-
Kernel
nagyúr
válasz anonymus89 #42390 üzenetére
Szerintem nem érdemes szórakozni vele, ehelyett inkább a HD Sentinel nem destruktív írástesztjét említeném meg, ami a szektorok tartalmát kiolvassa, regeneráló felülírás után pedig visszaírja az eredeti tartalmat, így nem vész adat.
Hasonló elven működik a HDD Regenerator is, csak az DOS-ban lassú, ezért nekem észre sem vette a lassabban olvasható szektorokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz anonymus89 #42388 üzenetére
HD Sentinel írásteszt segít feltérképezni a probléma helyét, a szükséges méretű particionálás megállapítható vele.
Maga az írásteszt javíthat is a szektorok állapotán, bár nem mindig tartósan. Vagy befolyásolhatja a firmware-t arra a döntésre, hogy cserélje le a gyenge szektort a tartalék területről.
De ha a firmware nem akarja, akkor sajnos nem fog menni a csere, particionálni lehet ilyenkor.
-
Kernel
nagyúr
válasz fausto #42352 üzenetére
Van ilyen, hogy a Windows korruptnak nyilvánít egy fájlrendszert, onnan kezdve nem foglalkozik vele, RAW lesz stb.
Míg egy Linux simán beolvassa, mint a TV is. Ilyen készülékeken, set top boxok stb. Linux alapú megoldások szoktak futni.
Tehát neked is egy Linux kell ilyenkor, amivel lemásolhatod az adatokat, utána formázható.
(#42350) nlpK
Process Monitor (nem azonos a Process Explorerrel)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fi:zi'k #42348 üzenetére
Van olyan eset, amikor eredetileg sem volt bootolható, például két HDD volt a gépben, egyiken a bootpartíció, másikon a Windows. Az egyiket eltávolítják, Windows önmagában nem indul.
Akárhogy is volt, egy egyszerű lehetőség, hogy rendesen az SSD-vel indulsz, legyen betéve a HDD is.
Tegyük fel, hogy G: betűjelet kap a HDD Windows partíciója.
EasyBCD 2.2 programot kell telepíteni, hozzáadod a bootmenühöz:
Időzítést is beállítani, hogy ne 0 legyen, reboot.
-
Kernel
nagyúr
válasz XP NINJA #42321 üzenetére
Tulajdonképpen a lassú formázás is felülírja a HDD-t néhány szektortól eltekintve, de inkább teljes írástesztet szoktak alkalmazni, ami az egészet legyalulja.
Erre alkalmas a HD Sentinel (fizetős) vagy egyéb, Low Level Format néven futó programok, vagy biztonsági felülíró stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz XP NINJA #42318 üzenetére
"Ma kicsit zörgött valami", ha ez azt jelenti, hogy volt valami lassulás (ebben az esetben nem ártana érthetően fogalmazni), azt okozhatják nehezen olvasható szektorok, ami fajulhat legközelebb odáig is, hogy megakad az egész.
Legalábbis némelyik WD "okos" firmware képes ekkora szemétségre, hogy hirtelen lezárja magát, egy nyomorult gyenge szektor miatt. Nem ám lecserélné a tartalék területről.
Tehát a viselkedés gyártófüggő is, ettől függetlenül ilyenkor alap dolog szerintem, hogy felül kell írni az egész HDD-t, amitől a gyenge szektor visszafordulhat jóra. Ha meg nem, akkor képet lehet kapni a lemez állapotáról, kiderülhetnek további hibák is.
Vagy a HD Sentinel frissítő felülírását alkalmazni, ami minden szektor tartalmát vissza is írja. Így elvileg nem jár adatvesztéssel, kivéve ha olyan hibás szektorra fut, amin tényleg elakad, akár elszállhat minden.
-
Kernel
nagyúr
válasz Doky586 #42301 üzenetére
Már az XP-nél le volt írva a MS magyarázata ezzel kapcsolatban, a Sysprep deploy.cab csomagjában:
Új számítógép összeszerelésekor a teljes formázás szükségtelen, mert a merevlemezt a gyártó már tesztelte.
Miután a teljes formázás egyfajta HDD-teszt, csak annyi a különbség, hogy XP-ig olvasási teszt, Vista óta biztonsági okból a szektorok felülírását is elvégzi. (Korábban sok laikus azt hitte, hogy leformázza és eltűnik minden adat.)
Ebből következően esetleg akkor lehetne jogosultsága a lemez ismételt ellenőrzésének (teljes formázásnak), ha a gyártás óta keletkezett szállítási sérüléstől tart valaki, ezért szeretne nagyon biztosra menni.
-
Kernel
nagyúr
válasz drizzle911 #42295 üzenetére
Lemezkezelőben sem látszik?
Egyébként, ha sikerül is előhozni és betűjelet adni neki, az indításhoz szükséges fájlok így nem fognak az SSD-re kerülni. Ha kiveszed a HDD-t, anélkül nem tud elindulni az SSD-n lévő Windows.
De van megoldás erre is.
-
Kernel
nagyúr
válasz KisDre #42288 üzenetére
Ilyen esetben még nem lehet biztosra tudni, hogy a hibák külső okból keletkeznek vagy a HDD belső hibája, mert lehet típusfüggő a viselkedés: egyik HDD képes hibás (lecserélt) szektort dobni adatátviteli hibákra is, míg a másik csak kínlódik, nem hajlandó lecserélni még a valóban gyenge szektort sem.
Utóbbi jellemző lehet a WD-re, előbbi a Seagete-re, de is csak saját tapasztalat, nem biztos, hogy mérvadó.
Ezért ilyenkor ki kell zárni a külső hibákat (kábel, USB-átalakító / akármi), utána figyelemmel követni az állapot változását.
-
Kernel
nagyúr
Nálad nem fogytak el a tartalék szektorok, abból több ezer szokott lenni különben is:
"There are 30 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk." - Ez a "remap" kellene nekem.
Ezek csak gyenge szektorok, amiről a firmware még nem döntötte el, hogy lecseréli vagy maradhat. Javítani az állapotán esetleg felülírással lehetne, amihez mindent le kell menteni, amíg még tudod.
Késlekedéssel az összes adatod elvesztését kockáztatod.
Mentés után jön a felülírás, írástesztek sora, amitől hátha megjavul, vagy lecserélődik. De javulás esetén is fenntartásokkal kell kezelni, későbbiekben figyelni rá.
Mindamellett a Sentinel fizetős változatában is van olyan írásteszt, ami a szektorokat kiolvassa, felülírja, majd az eredeti tartalmat visszaírja, így nem jár adatvesztéssel (már amíg sikerül visszaírni). Egyébként ugyanezt csinálja a HDD-regenerator is, de arról már említettem, hogy mi volt vele a gondom.
A gyenge szektorokat lecserélni nem tudja, csak a firmware, ha "akarja". Egyéb szoftveres remap nem megoldható.
A HD Tune pedig csak olvas, nem ír, nem javít. A feltérképezés miatt mutattam, a kiparticionálásban segíthet. Nem egyszerű újraparticionálásról beszélek, hanem a hibás terület kizárásáról.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ez változhat még, ha a gép kikapcsolása után ismét felveszi a SATA-csatlakozók sorrendjét. Reboot nem feltétlenül elég.
Egyébként a csatlakozók átdugásával, esetleg a bootsorrend variálásával lehetne befolyásolni, de nem érdemes piszkálni, ha eddig jó volt, mert még visszaállhat ugyanarra.
Ez alapvetően egy hardveres sorrend, amit a bootfolyamat során a BIOS állít fel, a Windows csak átveszi. De előfordulnak átmeneti kavarodások is, például ilyen beavatkozások alkalmával.
-
Kernel
nagyúr
válasz Tutti-amigo #42276 üzenetére
Ez önmagában nem számít jelentősnek, egyébként is további átalakításra kerül, egy másik DC-átalakító stabilizál belőle 5 V-ot, ami a logikai áramköröket táplálja.
3,5" lemezeknél 12 V-ról működik a motor és fejmozgatás, ott ilyen kis eltérésnek még nincs jelentősége.
Mindamellett terhelés alatt kell mérni, nem üresjárásban.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Tutti-amigo #42272 üzenetére
Amikor két áram alatt lévő készüléket egymáshoz csatlakoztatnak – főleg, ha egyik, vagy mindkettő földeletlen hálózati csatlakozással rendelkezik –, a kettő között kialakuló feszültségkülönbség a jelkábelen keresztül egyenlítődik ki. A feszültségkülönbség a tápegységek felépítéséből adódik, főleg egyes zavarszűrő kapacitások játszanak ebben szerepet.
A jelcsatlakozók kialakítása miatt normális esetben mindig először a külső fémrészeknek kell érintkezni (GND), az érzékeny bemenetek ezáltal megvédhetők, mert előbb azonos potenciálra kerülnek, csak utána érintkezik a többi pont. Ez a hotplug legfontosabb feltétele.
Tehát ez így elméletben korrekt lenne, gyakorlatban azonban mégis mennek tönkre HDMI-portok is, áram alatt történő csatlakoztatás miatt.
Még a legjobb eset, amikor mindkét készülék földelt hálózati csatlakozású, így a GND-pontok a konnektornál találkoznak (szabályos bekötés esetén), az azonos potenciál feltétele adott. Igaz, hogy ilyenkor földhurok is kialakul, de arra az analóg jelátvitel érzékeny, digitálisnál nem számít különösebben.
Ilyen alapon elképzelhető, hogy nem táphiba miatt szállt el, már amennyiben itt is az áram alatti dugás esete állt fenn.
(#42273) ViSAS
Megbízható, ha belekezd, de amikor én próbáltam, partíció kezdőpontját nem is engedte eltolni a Lemezkezelő, csak a végét, ami egyszerűbb műveletnek számít.
Kezdőpontot más programmal (EaseUS) tudtam eltolni, gond nélkül egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Slowman #42265 üzenetére
Nem tudom, mivel próbáltad, de közvetlenül géphez csatlakoztatva kellene tesztelni.
(#42263) CWorm
Véletlenül nincs tele az a meghajtó?
Volt már olyan eset, hogy valakinél nem volt üres hely a lemezen, periodikusan behalt a gép. A Process Monitor nevű programot ajánlottam amivel ki lehetett mutatni, hogy az explorer.exe időnként megakasztja a gépet.
Némi keresés után kiderült, hogy telített meghajtó okoz ilyet egyeseknél, itt is ez volt a baj.
-
Kernel
nagyúr
válasz Tutti-amigo #42264 üzenetére
Csöpp kis égés így nem sokat mond, a konkrét hibát kellene megállapítani, hogy mi volt az, hová vezet, esetleg a 12 V betápnál a védődióda lett zárlatos stb.
Egy tápegység vizsgálatához pusztán a feszültségmérés kevés, mert szűretlenség, kondenzátorok hibája miatt impulzusok okozhatnak kárt, amit a multiméter nem mutat. Olyan is van, hogy a hidegen történő bekapcsolás pillanatában szökik fel a feszültség.
Ha nincs szétszedve a tápegység (ragasztott stb.) akkor műterheléssel és oszcilloszkóppal lehet vizsgálni, vagy szét kell szedni és a kritikus alkatrészeket megvizsgálni, cserélni.
Nem vaktában, ész nélkül mindent, ahogy a buta emberek csinálják, de ez már szakmai kérdés, hosszú lenne kifejteni.
-
Kernel
nagyúr
Valójában nem az ilyen programok cserélik le a hibás szektorokat. Ezek csak többszöri írás-olvasással próbálkoznak, amitől vagy javul a szektor állapota, vagy a HDD firmware detektálja, hogy baj van és az cseréli le a szektort.
Ha a firmware nem hajlandó elvégezni a cserét, akkor a program hiába kínlódik. Ezt megemlítettem már a Sentinel topikban is, mivel a program szövegezése azt a látszatot kelti, mintha a Sentinel cserélné le a szektorokat, holott az is csak írások-olvasások kombinációjával "provokálja" a firmware-t. De szerintem ez marketing kérdése is.
A HDD-regeneratorral nekem inkább az volt a gondom, hogy a maga DOS-driverével túl lassan ír-olvas, észre sem vett olyan gyenge szektorokat, aminél csak nagyobb sebességen tűnik fel, hogy lassabban olvasható.
Ezért inkább Windows programot érdemes használni, például a HD Seninel fizetős változata, vagy a HD Tune is tud írásteszteket végezni. Szintén javíthatja a lemez állapotát, vagy végül kapsz egy ilyen ábrát:
Ezt a képet a neten találtam, csak azt próbálom vele szemléltetni, hogy a hibás szektorokat, blokkokat ilyenkor particionálással lehet kiiktatni. Csak ehhez szerencse is kell, itt például a lemez végére esik a hiba, azt lehetne levágni onnan.
A partíció pontos méretezésére is van lehetőség, a szektorszámok alapján, meg egyéb trükkök is vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Rison77 #42259 üzenetére
Ez olyan dolog, kaptam egy WD 500-at, amiben a SMART 193-as load/unoad paraméter 64 000 fölött volt. A 4-es Start/Stop 4200 fölött, mindez 120 nap alatt. De ezt USB-házban használták.
Amikor betettem a gépembe SATA-ra, ahol a Windows energiagazdálkodásban eleve tiltom a HDD-k kikapcsolását, ott már nem növekedett rendellenesen ez az érték.
Ettől függetlenül később megcsináltam a DOS-programos átállítást is, nem egy nagy kaland.
-
Kernel
nagyúr
Már több évtizede szakértem (elektronikát legalábbis), de a fórumozás nekem csak hobbi, anonimitás megtartása mellett. Meg ez az ország nem csak Budapestből áll, soha nem lehet tudni, egy fórumozó honnan fórumozik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Kisebb sérüléseket lehet javítani, durvább esetben panelcsere, de át kell cserélni az EEPROM-ot is. Ha az is sérült, letört a lába, akkor gond van.
-
Kernel
nagyúr
válasz Ochocinco46 #42220 üzenetére
Mostanában Win10-zel kísérletezve én is jártam úgy, hogy már nem bírtam kivárni a körben szaladgáló pontokat (amiben egyébként is van valami irritáló, ha sokáig kell nézni) és resetet nyomtam.
Normális esetben ez legfeljebb a legutóbb letöltött fájlok elvesztésével jár, indul az ellenőrzés, takarít.
De mivel a kísérletekhez olyan HDD-t használtam, ami pár gyenge szektor miatt egyébként sem tökéletes, jött a szokásos WD-játék, hogy eltünteti magát a BIOS-ból is, alig tudtam ismét visszahozni, megint gyalu stb.
Tehát arra próbálok kilyukadni, egészséges hardvernek szerintem nem kellene ennyitől kifeküdni.
Ha viszont a BIOS látja, akkor egyéb rendszerekkel lehetne még próbálkozni, pendrive-ról induló Linux és hasonlók, partíciós táblát törölni, utána mehetne ismét a Windows alá.
Vagy adatot menteni róla, ha kell.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz dethroner #42217 üzenetére
Azt is szét lehet szedni, de PATA HDD van benne a cikk szerint.
Asztali gépben lehet rá tápot kötni, ha úgy sem pörög fel, akkor nem nagyon tudsz mit tenni.
Ha felpörög, kötnék rá egy PATA --> USB vagy PATA --> SATA átalakítót, itt persze csak a magam nevében tudok beszélni, mivel vannak ilyen eszközeim. De olcsón rendelhető eBay-ről.
(#42218) Ochocinco46
Windows nem látja ez így nem értelmezhető, mert az is lehet, csak nem kapott betűjelet.
Lemezkezelő, illetve BIOS látja, az a lényeg. Ha nem, akkor csere.
-
Kernel
nagyúr
válasz dethroner #42215 üzenetére
Csak az a gond, a házban belül is van még egy step-down konverter, ami a 12V-ból 5V-ot állít elő. Hiába cseréled a 12V tápot, ha a belső elektronikával is van probléma, ha HDD hibás, akkor meg eleve nem érdemes.
Nem tudom, neked milyen van, de ahogy a videón szétkapja a női hang:
Maxtor One Touch 4 disassembly
Nagyjából így kapnám szét én is (csak én nem pont késsel) a benne lévő SATA HDD-t pedig asztali gépben tesztelném.
Van eszközöm, amivel távszabályzókat stb. sérülésmentesen szét lehet szedni, talán jó lenne a fenti tokhoz is.
-
Kernel
nagyúr
válasz narumon #42182 üzenetére
Napokban jártam úgy, hogy egy régi WD 250 HDD-m nem mindig jelent meg, amikor rákapcsoltam a tápot.
Mint kiderült, a SATA-kábel lötyögős volt, az alaplapi csatlakozóból kicsit kifordult, a bizonytalan érintkezés miatt dobott vagy 200 CRC hibát is a SMART-ba.
Gratuláltam magamnak, hogy évekig sikerült makulátlanul megőrizni, most lett egy ilyen szépséghibája, amitől persze még tökéletesen működik. Amellett ebben a kánikulában melegszik is elég szépen (a maga idejében egy alászerelt ventilátorral használtam), hűtés nélkül hamar szalad 50 °C főlé.
Ezt a topikban felmerült melegedési problémára írom, hogy a melegedés típusfüggő is, nem feltétlenül hiba.
Ennél viszont nem volt gond a felpörgéssel, tehát ilyen szempontból más téma, de azért a kábelt sem árthat ellenőrizni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz d.toth91 #42177 üzenetére
Normális esetben ebből nem lehet probléma, legfeljebb hozzáférési, tulajdonosi gondok lehetnek, de akkor látszik a mappa, csak nem tudsz belépni.
Ha a rejtett fájlok láthatóvá tétele után sem látszik a helyfoglalás oka, a System Volume Information mappában sincs semmi, a rejtett kukában sem, akkor lehet sérült a fájlrendszer, amit talán okozhatott egy hibás USB-átalakító is, vagy egy szabálytalan leválasztás.
Ha szükség van az adatokra, az előzményekben említett adatmentő programmal valószínűleg lementhető részben vagy egészben, utána lehet formázni.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulaitomika #42175 üzenetére
Szintén ezt javasoltam volna, a telepítő bootjavító funkciója pótolja a hiányzó bootmgr fájlt és a rejtett Boot-mappát, benne a BCD fájlt is, ami azért veszett el, mert a másik lemezen volt.
Épp a napokban ezen ment a trollkodás, másik topikban kitalálta egy főokos informatikus, aki mindenféle szakvizsgákkal hencegett, másokat lehülyézett, hogy csak egy fixmbr és kész, ő ennyivel elintézi.
Azóta is ezen röhögök.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz d.toth91 #42170 üzenetére
Olvass vissza a topikban (csak ezt az oldalt kell visszanézni), ahol az USB flash virus, System Volume Information témáról van szó.
Nem tudom, hogy ilyen vírus terjed mostanában, vagy mi van, de a leírtak alapján kiderülhet (IndexerVolumeGuid).
-
Kernel
nagyúr
válasz gabro0 #42164 üzenetére
Ezt a HD Sentinel is kiírja az Információk fülnél, vagy itt is látszik, hogy AF.
Mivel az AF-lemez is pont ugyanolyan 512 byte szektorméretű lemezt emulál, mint egy hagyományos, maga a blokkméret csak annyit számítana, mint a régi rendszerben.
Nemrég végeztem teszteket a Cluster Size Calculator nevű kis programmal, ami bebizonyította, hogy például egy terás lemezen, vegyes tartalom mellett (nagyrészt videófájlok, de amellett apró fájlok tízezrei) nem jár jelentős helymegtakarítással a 4k blokkméret, a 8 vagy 16 k-hoz képest. De még a 32 k sem nagy veszteség.
512 byte eleve felesleges, viszont lassíthatja a fájlrendszer működését. Tehát ez eddig egyformán érvényes az AF és hagyományos lemezre.
AF szempontjából pedig az lenne lényeges, hogy a partíció kezdete a 4k eltolásnak megfeleljen, ellenkező esetben csökken a lemez teljesítménye. Ez szintén ellenőrizhető a Sentinellel, a partícióra kattintva. De ha Vista-alapú rendszerben lett formázva, az elvileg ennek megfelelően formáz.
A blokkméret utólag is módosítható, régen a Partition Magicben volt erre menüpont (Convert Cluster Size), manapság nem tudom, melyik alkalmas erre.
4k eltolás az EaseUS használatával is lehetséges, csak be kell jelölni az SSD-kompatibilitást (akkor is, ha HDD).
Itt a Sentinel képen látszik például 32k eltolás, ami megfelel a 4k többszörösének, tehát jó:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz sanis77 #42154 üzenetére
Milyen SSHD ez? Amikről én hallottam, az csak 1 db adattárolónak látszik. Ahhoz pedig nincs köze az Intel RST-nek.
Hogyan látod külön a flash részt?
Az IRST arról szól, hogy a számítógépben van külön SSD és HDD. Ezeket RAID-be kell konfigurálni, ezt követően az Intel szoftvere megoldja, hogy a gyakran használt fájlokat az SSD-ről tölti be. Rendszerindítás, programok indítása ezáltal gyorsul.
Ez manapság már úgy baromság, ahogy van, hiszen azért veszünk SSD-t, hogy arra telepítsük az egész Windowst. Korai időkben volt ilyen módi, ha jól tudom, amikor az SSD csak kisegítette a HDD-t, viszont akkor még a HDD-re telepítették a Windowst. Mivel az SSD túl kisméretű volt és relatív drága.
SSHD használatával más a helyzet, az simán csak egy adattárolónak látszik. Saját belső programja intézi a gyakran használt adatok flash-területre mozgatását. Nem kell hozzá az Intel program.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Beni97 #42131 üzenetére
Ez már nem egészen arról szól. Normális esetben nincs ilyen fájl, hogy IndexerVolumeGuid, soha nem láttam még abban a mappában.
Rákerestem, akkor derült ki, hogy vírustevékenység eredménye.
-
Kernel
nagyúr
válasz Beni97 #42125 üzenetére
Útmutató a System Volume Information mappához való hozzáféréshez
Egyébként épp erre akartam kilyukadni, csak mire elkészítettem a fotókat, megjelent a hozzászólásod, amivel alátámasztottad:
Úgy tűnik, a Rendszervisszallító szolgáltatás elmentette a fájlokat, vagy annak egy részét (a beállított korláttól függően), a System Volume Information mappába, még mielőtt valami okból törlődött a gyökérből.
-
Kernel
nagyúr
válasz Beni97 #42120 üzenetére
Az a kuka. Gyakorlatilag úgy néz ki, mintha valaki / valami direkt belerakta volna a filmeket.
Rejtett mappa, én mindig szoktam látni mivel nálam a Total Commander úgy van beállítva, hogy mutatja a rejtett fájlokat. Pontosabban nemrég beiktattam egy scriptet, ami minden rendszerindulásnál eltávolítja ezt a mappát, minden meghajtóról (soha nem használom a kukát, de manuálisan hiába törlöm, idővel visszatér).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz grimmer #42113 üzenetére
Mivel nem használok GPT-t, nincs róla tapasztalat, fórumon sem láttam még ilyet.
Úgy már jártam régen, hogy logikai partíció elszállt (aminek egy külön leírótáblája van a kiterjesztett partíció elején), azóta inkább maradok az elsődleges partícióknál.
Ezt majd a jövő mondja meg, hogy van-e valami rejtett baja a HDD-nek vagy nincs.
-
Kernel
nagyúr
válasz grimmer #42110 üzenetére
1 TB kapacitású lemez tökéletesen működik MBR-alapon is (2,2 TB-ig), felesleges egyébként GPT-re berendezni. A példa alapján még azt sem jelenthető ki, hogy így biztonságosabb lenne.
MBR-lemeznél lementem fájlba az első szektort (512 byte) ezzel elmentettem a partíciós táblát stb. Probléma esetén könnyen vissza tudom állítani.
A GPT is lementhető, de ott már több szektorral kell kavarni.
Nem adatmentő topik, de én megpróbálnám lementeni az adatokat, például ezzel:
http://www.easeus.com/resource/drive/gpt-disk.htm
Mindamellett a GPT-nek is van másolata a lemez végén (ha megvan), ennek visszamásolásához diskeditorral kellene bűvészkedni:
https://wiki.archlinux.org/index.php/GUID_Partition_Table_(Magyar)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz DeathAdder #42108 üzenetére
Táphiba miatt is kattoghat, de attól függetlenül is létezik olyan kattogás, ami még nem jelent totálkáros HDD-t, csak a firmware így reagált valamilyen problémára.
-
Kernel
nagyúr
válasz DeathAdder #42097 üzenetére
itt esetleg ami látszik, hogy szép lassan lassult vissza az olvasási sebesség
Az úgy természetes, a tányér szélén nagyobb a kerületi sebesség. Ahogy halad befelé a fej, úgy lassul a HDD. Nem véletlenül (volt) szokás a lapozófájlt külön partícióra, a lemez elejére tenni:
De nem minden HDD ilyen, egyes típusoknál, többtányéros elrendezésnél lehet látni, ahogy a tányér végéről az elejére vált:
A gyenge szektorokat pedig nem olvasgatni kell, hanem a Sentinel írástesztet ráengedni, ami sok esetben javít az állapoton. Persze ez nem garantálható.
-
Kernel
nagyúr
válasz plejik #42094 üzenetére
Eléggé esetleges ilyenkor, hogy mivel sikerül elkapni, meg az is előfordulhat, hogy csak rontasz az állapotán.
Egyik típusnál nekem úgy működött, hogy az alaplapomon van egy IDE-kompatibilis módra állított AsMedia SATA-vezérlő. A működő Windows alatt rákapcsoltam, utána új hardver felismerése.
(Miután az IDE-kompatibilis mód nem hotplug, tehát külön fel kell ismertetni).
Többször is sikerült így visszahozni, csak nem mentem semmire, mert fejhibás, mint kiderült.
Másik HDD-nél ez a módszer nem segített, pedig mindkettő WD 500, csak egyik Blue, másik Green. Utóbbit egy ilyen átalakítóval sikerült visszahozni az élők sorába, nem is egyszer: [link]
De ez legalább tartós lett, miután az elejéből leparticionáltam a problémás szektorokat (mindössze 2 GB a veszteség), azóta nem rendetlenkedik, torrentre használom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz mekker #42089 üzenetére
Meg kell nézni először az energiagazdálkodásnál. Sajnos a Win7 nálam is szórakozik néha bizonyos beállításokkal, hátha csak átállítódott.
Láttam már olyat, hogy WD egyéb hiba miatt leállítja magát, de az nem így történik. Nem adatforgalom függvényében, és nem ilyen szabályossággal.
-
Kernel
nagyúr
Az a gond, hogy a Sentinel által detektált problémákat legtöbbször nem a HDD okozza, hanem azon kívül bármi, kábeltől kezdve alaplap stb. USB átalakító is.
Amikor egy HDD így nyilvánul meg, be kell tenni egy biztosan hibátlan gépbe, közvetlenül, USB átalakító nélkül. Vagy egy olyan USB-átalakítóval, amiről tudjuk, hogy hibátlanul működik.
Utána Sentinel írásteszt, felülírni az egészet. Ezután kiderülhet, hogy a gyenge szektorok megjavulnak, a lemez hibátlanul működik.
Partíciós tábla javítgatásának nincs értelme, ha telepítés előtt úgyis újra lesz particionálva. Az írásteszt meg eleve törli a partíciós táblát is.
-
Kernel
nagyúr
Van olyan USB-átalakító, amin a SMART is átmegy, de ha nem, akkor nincs mit tenni, közvetlenül kell egy géphez csatlakoztatni.
A Sentinel aránylag közérthetően kiírja a főbb tudnivalókat, ha gond van egy lemezzel. De ez a hibajelenség önmagában nem erre utal.
-
Kernel
nagyúr
HDD külön tesztelhető, SMART megnézhető, addig felesleges regenerátort ráengedni. Nem mintha ártana, csak lassú, míg végigolvassa a lemezt, hibát meg nem hinném, hogy talál.
Ugyanis ismerem a jelenséget, a telepítés, kitömörítés közben jelentkező hiányzó fájlok (aminek ismertetőjele, hogy mindig más hiányzik, a telepítőlemez pedig hibátlan) elsősorban RAM-hibát indikálnak, vagy egyéb hardveres problémákat.
De először RAM-tesztet kell futtatni, MemTest stb.
Csak a dolog sajátossága, hogy amikor a RAM-teszt hibát talál, még akkor sem mindig maga a RAM-hibás, mert áttételesen egyéb hiba is okozhat látszólagos RAM-hibát. De ettől függetlenül, ez az első lépés ilyenkor.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Bakitm #42081 üzenetére
Sentinel --> Partíció --> Kötetinformáció --> Kezdő pozíció.
Egy példa: 32768
Elfelejtették feltüntetni, de ez byte-ban értendő, illetve én diskeditorral is ellenőriztem, hogy pontosan miről van szó.
Egy szektor 512 byte, tehát itt 64 szektor van a partíció kezdete előtt. A klasszikus rendszerben 1 track 63 szektor, ezután kezdődik az első partíció
SSD és Advanced Format HDD viszont 4k blokkokban tárol, vagyis 8 szektor, 4096 byte. Ezért a régi, 63 szektoros eltolás már nem alkalmazható.
Esetemben 32768 osztható 4096-tal, tehát az eltolás jó. A Windows 7 ennek megfelelően particionál, de azért nem árthat ellenőrizni, mert akadnak néha furcsaságok is. Ez részben saját tapasztalat, de más topikban is előfordulnak problémák. Természetesen mindegyik partíciónál külön meg kell nézni.
Hibás eltolás csökkenti az AF HDD teljesítményét, SSD-re még kártékony is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Bakitm #42078 üzenetére
A szimpla írásteszt alapértelmezett beállítás szerint csak végigírja az összes szektort nullákkal, ami lényegében a vásárláskori állapotnak felel meg.
De ugyanez elvégezhető diskeditorral, vagy ezzel is:
http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool/
A Sentinel további lehetőségei a szektorok állapotának javítására (többszörös írás), esetleg biztonsági törlésre jók.
Természetesen az egyszeri felülírás is már szépen elintéz mindent, utána már nem segít a GetDataBack, a biztonsági törlés csak extra igények esetén jön szóba.
-
Kernel
nagyúr
válasz Bakitm #42076 üzenetére
Ha nekem már nagyon belassul egy HDD, a töredezettség miatt, akkor legyalulom az egészet (szektorszintű felülírást értek ezalatt).
HD Sentinel is tud ilyet, az írástesztnél. Mivel az első szektortól kezdve felülír mindent, a partíciós tábla is megsemmisül.
Magam részéről sok partíciónak nem látom értelmét, mappákba is lehet rendezni a dolgokat. De azt nem tudom, mennyivel fogyaszt több memóriát amiatt, hogy induláskor a Windows mindegyik partíció fájlrendszerét beolvassa.
Régebben valamelyik MS-cikkben volt róla szó, hogy nem kell erőltetni a particionálást, mehet minden egybe. Lapozófájlt lehet esetleg külön tenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pazolini #42073 üzenetére
Alapból még a rendszergazda sincs hozzáadva a jogosultakhoz, csak a System nevű felhasználó.
Ezt kell korrigálni, teljes hozzáférést adni magadnak, utána bele tudsz nézni: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz semetka #42058 üzenetére
Nem ismerek minden BIOS-t, úgyhogy ezt nem tudom.
De egyébként az SSD-topikban azt szokták mondani, hogy a Trim-parancs IDE-módban is átmegy: [link]
Nálam az UEFI-felületen AHCI-módban lehet választani, hogy hotplug legyen, vagy ne. Ettől függően jeleníti meg a Windows azt a bizonyos USB-ikont (ami persze nem feltétlenül USB).
-
Kernel
nagyúr
válasz semetka #42056 üzenetére
Meg kell keresni a SATA vezérlőt, ahol az AHCI / IDE-kompatibilis módok is állíthatók, ott szokott lenni portonként, hogy hotplug, eSATA, ilyesmi.
A hotplugot kell átállítani, megszüntetni. De nálad lehet más, hasonló néven is.
-
Kernel
nagyúr
válasz semetka #42054 üzenetére
Nem tudom, ezt miből sikerült levonni, de tegyük fel, hogy így van.
BIOS / UEFI beállításon múlik általában, hogy a SATA-meghajtó kivehető eszközként jelenik meg vagy nem, tehát ott kellene megnézni.
Saját lapomnál egyértelműen ott tudom kezelni ezt a kérdést.
-
Kernel
nagyúr
válasz PreDox #42046 üzenetére
Szerintem így mindenki csak gyanakodni tud, ha nem közölsz részleteket: SMART, egyéb lemezinfók.
Menet közbeni fagyást okozhatja gyenge szektor.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tpeter77 #42036 üzenetére
Látom most már, csak amikor a link fölé vittem az egeret, nem ugrott be, hogy miről van szó.
Egyébként nem érdemes logikai partíciót kreálni, mert egy MBR-alapú lemez partíciós táblájába 4 db elsődleges partíciót lehet bejegyezni, tehát amennyiben nem lesz több, akkor ez is elég.
Nem mintha logikaival nem működne. NTFS pedig egyértelmű, legalábbis Windows esetén.
-
Kernel
nagyúr
válasz milanfan #42033 üzenetére
Erre jó lehet a Windows saját Lemezkezelője is. Start / keres: diskmgmt.msc
Először a C: meghajtót kell zsugorítani, utána a létrejött üres helyre készíteni egy új partíciót. A beépített Lemezkezelő csak a partíció végét engedi elmozdítani, így erre pont megfelel. De előfordulhat, hogy nem csinálja meg, ha töredezettség miatt akadályozza valami adat. Ekkor még lehet próbálkozni defraggal is.
Vagy más programmal kell elvégezni, de ugyanúgy. Nekem például az EaseUS vált be legjobban.
-
Kernel
nagyúr
HD Sentinel ezt írja a 200-as attribútumról:
200 Write Error Rate
Írás közben előforduló hibák száma
Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.Úgyhogy lehetnek problémák.
Pending szektorok egyébként létrejöhetnek olyan adatátviteli hibák során is, amit például egy USB-átalakító képes okozni, de olyankor a SMART-ban CRC hibák is megjelennek általában. Ilyenkor a firmware szerintem "becsapódik", valami okból szektorhibának tulajdonítja az átviteli hibát.
Van lehetőség a lemez felülírására, ami a függő szektorokat eltüntetheti. De ez nem mindig tartós, függ a kiváltó októl is.
Olyan is lehetséges, hogy elkezdem felülírni, de a gyenge szektorok szaporodnak. Így jártam egy fejhibás HDD-vel. Utána nyomtam egy rövid öntesztet, persze ezzel kellett volna kezdeni, kiderült a baj oka:
Fej és fejerősítő egységet képez, ezért neveztem röviden fejhibának.
HDD felülírásnak van egyébként olyan módja is, amikor az adatok nem semmisülnek meg, mert a program előbb kiolvassa a szektor tartalmát, utána felülírja, visszaírja ugyanazt. Ilyet tud a HD Sentinel vagy a HDD Regenerator is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz MZsoltee #42008 üzenetére
Bele kell nézni:
Útmutató a System Volume Information mappához való hozzáféréshez
Attól függetlenül, hogy törölted a visszaállítási pontokat, ami ebben a mappában van tárolva, célszerű "személyesen" is meggyőződni a tartalmáról.
XP-s cikk, de a lényeg ugyanaz. Ne tévesszen meg, hogy a TC nem mutatja a méretét, hozzáférés nélkül nem is fogja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Balu15 #41994 üzenetére
Partíciók között másolva, főleg ha töredezett, be tud lassulni egy HDD, ezen esetleg a Total Commander megfelelő beállításával lehet valamit segíteni, hogy HDD-n belül nagyobb puffert használjon, így kevesebbet jár a fej.
Ha ehhez hasonló teszteredményt hoz, akkor nincs mit tenni (nem saját kép):
Ha a Windowsban tekergeti valami, az nem HDD probléma, viszont ronthatja a teszteredményt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz krealon #41988 üzenetére
Az is oda volt írva, hogy hibás szektorokkal lehet számolni, az sem tűnt fel?
Ne vicceljünk, ez egy magyar fórum, magyarul fogalmaztam. Ha valaki egy hozzászólásnak csak 50 %-át olvassa el, az nem az én problémám.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41985 üzenetére
Nem értem, min aggodalmaskodsz ennyire, amikor világosan oda volt írva:
"Az is értelemszerű, hogy ez a lehetőség olyan kidobásra ítélt HDD-re vonatkozik, ahol vesztenivaló már nincs, profi adatmentésre költeni már nem akar a használója."
Továbbá olyan dolgokat közölsz, amikkel én is tisztában vagyok. Csak én attól még nem nézem annyira butának a fórumozókat, hogy gátolva érezzem magam olyan információk átadásában, amiről azt is tudom, hogy aki nem akar szerelgetni, mert fakezű, úgysem fogja szétszedni a HDD-t.
Aki pedig műszaki érdeklődésű, annak esetleg érdekes. Mindenkinek saját felelőssége, hogy mibe vág bele.
Még csak azt sem lehet mondani, hogy egészségre káros öngyógyítási tanácsokat adtam volna, pedig azokból is akad az Interneten, a netes demokrácia azt is megengedi.
Te is leírtad a sirámokat, ennyi. Mindenki azt hasznosít a hozzászólásokból, amit akar.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41983 üzenetére
Egy dolgot jó lenne, ha megértenél végre.
Az internetes fórumok alapvető célja nem az üzleti vállalkozások érdekeltségének kiszolgálása, hanem az egymásnak való segítés, tapasztalatok önzetlen átadása. Nyilván ésszerű határokon belül, a kockázatokra való figyelmeztetés mellett.
Figyelmeztetést odaírtam, vagy nem?
Szerinted ezeken a szakmai fórumokon ki nincs azzal tisztában, hogy a HDD érzékeny a porra?
Kinek írod ezeket a kéretlen információkat? Számomra biztosan felesleges, nem tegnap kezdtem.
esély sincs a mentésre, hiába hibátlan minden más.
Mondod te, hiszen üzleti érdekeid fűződnek ennek a hitnek a fenntartásához. A valóság azonban néha mást mutat:
https://www.youtube.com/watch?v=F5Y7BniaRXg
https://www.youtube.com/watch?v=WNJqTPutrJ4
stb. lehetne folytatni a sort.
Előbbi hozzászólásomnak sem kellett volna megszületni, ha múltkor nem veszem zokon, amit írtatok nekem, a "kártékony" hozzászólásomról. Ami inkább számodra és a másik érdekelt adatmentő társad számára volt kártékony. Nem az itteni fórumozók számára.
15 év fórumozás után sem te, sem más nem fogja az én hozzászólásomat kártékonynak nevezni. Ha mégis, annak következménye lesz.
Tehát dönthettem volna úgy is, hogy az előző hozzászólást nem írom meg. Miért is rontanám mások üzletét?
De nem. Amíg nem szálltok le rólam ezzel a szakmai trollkodással, addig én sem fogok ilyenre tekintettel lenni. Maradnék inkább a fórumos közösség támogatása mellett.
-
Kernel
nagyúr
válasz Feralheart #41979 üzenetére
Ha letapad a fej, akkor is viselkedhet így.
Van egy módszer, szét kell kapni, egy csavarhúzóval a tányért kell fordítani menetirányban, másik kézzel, csipesszel a fejet óvatosan kihúzni a bakra.
Összerakni, ha ezután elindul, értelemszerűen hibás szektorokkal lehet kalkulálni, de előfordulhat, hogy az adatok nagy százalékát még gyorsan le lehet menteni.
Az is értelemszerű, hogy ez a lehetőség olyan kidobásra ítélt HDD-re vonatkozik, ahol vesztenivaló már nincs, profi adatmentésre költeni már nem akar a használója.
(Még mielőtt megint leszólnának az adatmentésben üzleti érdekeltséggel bíró fórumozók.)
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41939 üzenetére
Nem hiányoltam, el kellene olvasni a végét is:
Míg előzőleg az írásteszt során függőből hibátlan lett, ha jól vettem ki.
Tisztában vagyok vele, hogy mit csinál. Az inicializálást neveztem írástesztnek, mert így rövidebb leírni.
Csak megpróbáltam levezetni, hogy mi történt. Inkább azt kellene levonni, amire kimondatlanul utaltam: lehetne ismét felülírást csinálni.
De ez olyan dolog, ha az enyém lenne, ráfirkálnék ismét, miközben sejtem azt is, hogy ettől már nem lesz jobb. Legjobb lenne véglegesen hibás szektorként átirányítani, csak erre láthatóan nem hajlandó a firmware.
-
Kernel
nagyúr
válasz velizare #41933 üzenetére
a részletes teszt viszont meghasalt, megint megtalálta rajta az írás/olvasáshibákat, és a 8 gyengének tartott szektort, amiket áthelyezhet a későbbiekben.
Az adatátviteli hibákat lényegében nem megtalálta ismét, hanem az már rögzítve van a SMART-ban. Ez a szám soha nem csökken, legfeljebb nőhet a későbbiekben.
Mivel legtöbb esetben nem a meghajtó saját hibája okozza, külső problémák megszűnése után végleg az adott értéken fixálódhat, ami már jót jelent. Nekem is vannak ilyen lemezeim.
A gyenge, függő szektoroknak jót tesz, vagy jót tehet az írásteszt. Viszont a részletes önteszt csak olvasással jár.
Idézet a súgóból:
Az említett tesztek használata az adatok épségét, biztonságát nem veszélyezteti. A teszt közben a merevlemez továbbra is használható de lassabb lesz (és viszont: a lemez használat jelentősen kitolhatja a teszt futását, akár a becsült időtartam többszörösére is. Ez különösen rendszermeghajtónál jelentős, ahol az op. rendszer ill. egyéb szoftverek által sűrű írás/olvasás zajlik).
A Rövid ön-teszt általánosságban teszteli a merevlemez komponenseit (író/olvasó fejek, szervó, elektronika, stb.). Ez néhány percet vehet igénybe.
A Részletes ön-teszt a fentieken túl teljes felületellenőrzést tartalmaz, melynek során az esetleges problémás területek mélyreható vizsgálata megtörténik, és a talált hibás szektorok a használatból kikerülnek. Időszakosan ajánlott ezt a tesztet elvégezni (különösen ha nem tökéletes kondíciójú merevlemezről van szó).
Szerintem ez kissé ellentmondásos, nálad is sajnos nem irányította át a gyenge szektorokat a tartalék területre, hanem ismét függőnek jelölte.
Míg előzőleg az írásteszt során függőből hibátlan lett, ha jól vettem ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz velizare #41933 üzenetére
Számomra nem egyértelmű, hogy mit csináltál.
Ha én azt mondom. hogy szektorszintű teljes felülírás, akkor szerintem az egyértelmű fogalmazás.
De itt tesztekről beszéltek, ami lehet sokféle, így nem lehet követni, hogy miről van szó.
boygabi_
Ugyanez vonatkozik a te esetedre is. Az áthelyezett szektorokkal már nem foglalkozik a meghajtó, le van selejtezve, nem indikál hibákat.
A bizonytalan szektorok felülírás hatására változhatnak, de szerintem nem lehet érteni, hogy mit követtél el ennek érdekében.
-
Kernel
nagyúr
válasz Landon #41924 üzenetére
Terás lemezem pár év használat után lassult némileg, a töredezettség miatt, de egy adattárolónál (torrent stb.) nem olyan fontos szempont a sebesség.
Gyakorlatilag nem éreztem hátrányát, noha feltűnt néha a fájlműveleteknél, de amikor lett elég tárterületem, legyalultam az egészet. (Ez nálam nem formázást jelent, hanem teljes felülírást.)
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41925 üzenetére
Vegyél egy túlfeszültség védelemmel ellátott hosszabbítót, és abba dugd be a külső hdd-t.
Elektronikailag, szakmailag ennek a javaslatnak viszont semmi értelmét nem látom. Ha valaki tisztában van a kapcsolóüzemű tápegységek működésével (de nem olyan szinten, hogy látott már olyat, hanem javít, tervez, épít ilyen áramköröket), van fogalma a túlfeszvédős hosszabbítókról, az nem ír le ilyet.
Villámlás másodlagos hatása következtében indukálódó túlfeszültség ellen védhet egy komolyabb elosztó. Simán a hétköznapi használat, normál feszültségingadozás szempontjából mintha ott sem lenne.
Villámlásnál is először a tápegységek primerkörében mennek tönkre alkatrészek, legtöbb esetben itt meg is áll. Durvább villámnál meg akármi elszállhat, ami ellen már a hosszabbító sem véd.
De nem a hosszabbítón fog múlni a szektorhiba, ne vicceljünk...
-
Kernel
nagyúr
válasz Dexar007 #41922 üzenetére
Ezt már te tudod, hogy szeretnéd-e megfejteni a probléma okát. Ehhez ki kell venni, belső portra kötni, szektorszinten felülírni az egész lemezt.
Később eldől, hogy mi hozható ki belőle, romlik-e tovább stb.
Ezt is mindenki maga tudja, hogy mekkora a kockázatviselő készsége, szeret-e kísérletezni, hány példányban tartja a fontos adatait.
Múltkor azért szólogattak itt be nekem, mert a javaslatom kártékony, amennyiben a HDD hibája miatt adatok fognak elszállni. De én nem hinném, hogy olyan fogyatékos emberek járnának ide, akik nincsenek tisztában a kockázatokkal.
Vagy akkor minek kérdez a topikban, eleve minek a topik, mindenki dobja ki és kész.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dexar007 #41917 üzenetére
Belső WD-vel nem volt még problémám, nekem bevált mindegyik.
USB-házban használt WD-t kaptam már gyakorlatilag ajándékba, amit rendbe tettem, azóta nem romlik az állapota. Csak én belső SATA-porton használom, nem ilyen USB-szarokon.
Évek során, több más eset tapasztalatai alapján is számomra bebizonyosodott, némelyik HDD-nek van ilyen "hülyesége", hogy hibás szektorokat dobhat, de nem feltétlenül fizikai okból, vagyis nem a HDD belső hibája miatt.
Miután pedig a káros üzemeltetési körülmények megszűnnek, zavartalanul működik tovább, a SMART értékek romlása megáll. A függő szektorok eleve jóra fordulnak, már egy szektorszintű felülírás után.
De itt a topikban megy a sznobéria, HDD-t ki kell dobni, múltkor is leugattak, nevetséges...
Nyilvánvaló, hogy egy problémákon átesett merevlemezben kevésbé bízik az ember, fenntartásokkal kell kezelni. De attól még nem kellene túlzásokba esni, lehetne néha gondolkodni is.
-
Kernel
nagyúr
válasz @matthew@ #41905 üzenetére
Szerintem ez a szokásos "hibaüzenet" effekt.
Régen sokat nyomultam Windows témákban (az XP-korszak valahogy több "munkát" adott). Amikor bedobják, hogy hibaüzenet, az a legjobb.
De milyen hibaüzenet? Ja, az már lényegtelen.
-
Kernel
nagyúr
válasz DFlash #41901 üzenetére
Attól nem kattog, tápegység miatt kattoghat.
A példa kedvéért létezhet olyan eset, hogy egy adott HDD-típus 4,9 V-ról nem működik, lekattan. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a számítógépben minden más normálisan üzemel ugyanarról a tápegységről, a többi HDD is.
De itt nem feltétlenül csak a tápfeszültség abszolút értéke jelenthet problémát, egy kapcsolóüzemű tápegységnél lehet gond a szűretlenséggel, hullámossággal is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz King Unique #41885 üzenetére
Linux sem a RAW-ba lát bele így szó szerint, csodák nincsenek. Nyers adathalmazt nem lehet pillanatok alatt összerakni (ld. GetDataBack).
A Linux egyszerűen csak nem ignorálja azt az NTFS-t, amit a Windows korruptként jelölt meg és nem hajlandó vele foglalkozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz unclefucka #41869 üzenetére
A RAW nem fájlformátum, csak nyers adathalmaz, fájlrendszer nélkül. Mintha egy könyvtárban a könyvek lapjait kitépkedném és jól összekeverném, ráadásul még a fájlrendszert (katalógusrendszert) is eldobnám jó messzire.
Partíciós táblát lehet esetleg újraépíteni, fájlrendszert nem. Vagy legalábbis a hétköznapi programokkal nem megy, komolyabb helyeken meg eleve nem jelenthet problémát összerakni inkább egy másik meghajtóra.
A fájlrendszert a Windows nyilvánítja korruptnak, különféle hibák, sérülések miatt, onnan kezdve RAW. A hibák oka elsősorban hardveres eredetű.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #41864 üzenetére
Most látom, véletlenül bootcfg-t írtam, BCD helyett.
Aminek ugyan szoros köze van a boot-konfigurációhoz, de bootcfg XP-nél volt, itt viszont a BCD-fájlt kell korrigálni, a telepítő javítási funkciójával vagy az EasyBCD programmal például.
-
Kernel
nagyúr
válasz NandorHUN #41865 üzenetére
A harmadikat és talán a másodikat engedi törölni, de ez kiderül, ha megpróbálod. Először még nincs végrehajtás, amíg az "Apply" gombot meg nem nyomod.
A Windows nem enged törölni olyan partíciót, amin keresztül történt a rendszerindítás. Vagyis attól nem kell félni, hogy véletlenül kiveszel alóla valamit.
-
Kernel
nagyúr
válasz NandorHUN #41860 üzenetére
Nem vagyok híve a GPT-lemez használatának, otthoni gépen szerintem célszerűbb a klasszikus MBR-alapú rendszer. GPT-lemez terén tapasztalatom sincs, hogy milyen lehetőségek vannak egyáltalán.
A Windows létrehoz 100 MB méretű bootpartíciót, amennyiben particionálatlan lemezre telepítem. Ez elkerülhető, ha előzőleg magam alakítom ki a partíciókat, vagyis nem a telepítővel.
Vagy csináltam olyat is, hogy a Windows partícióra átraktam a bootmgr kernelindítót és a rejtett Boot mappát, aktívra állítás, bootcfg korrigálás és működik. Utána töröltem a kis bootpartíciót.
-
Kernel
nagyúr
válasz Forestgreen #41855 üzenetére
Később jutott szembe régi "kedvencem", már el is felejtettem. A Partition Magic része volt a ptedit.exe (partícióstábla editor), aminek 1.0 verziója sokáig szabadon letölthető volt a Symantec FTP-szerveréről is. Volt belőle DOS és Windows változat. Most már csak itt találtam meg.
Ha a "Type" mezőbe kattintunk (vagy Set Type), megjelenik egy kis segédablak, ami mutatja a különböző szabványos lehetőségeket:
Négy sor, négy lehetséges elsődleges partíció.
NTFS-nél 07-re kell állítani. Tehát ez lényegében csak egy byte / flag a partíciós táblában, nem is mindig foglalkozik vele a Windows (a partíció első szektorából olvassa ki a fájlrendszert, nem innen). Újra kell indítani a gépet, hátha utána másképp viszonyul hozzá a Lemezkezelő.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Forestgreen #41855 üzenetére
https://www.google.hu/search?q=delete+efi+partition+in+windows+7
Nézd át magad is a találatokat, de több helyen is azt ajánlják, hogy a Diskpart segítségével törölni a partíciós táblát, amitől értelemszerűen az összes partíció eltűnik:
http://www.winability.com/delete-protected-efi-disk-partition/
Ha gondot okoz a parancssori Diskpart használata (oda kell figyelni arra is, melyik lemezt törli az ember), esetleg meg lehet próbálni ezt a programot is, hogy enged-e törölni.
De mindenképpen az alábbi opció használatával, különben elkezdi végigírni az egész SSD-t, ami csak egy felesleges írásteszt lenne:
-
Kernel
nagyúr
válasz 0xmilan #41853 üzenetére
Például az egy lehetőség, de azért nem árt hozzá némi rutin, nehogy önszívatás legyen belőle. Egyszerűbb a partíciók határát tologatni, az Easeus hatékonyan megoldja, és itt még áramszünettől sem kell tartani.
(#41852) junior11
Sejtettem, hogy a Sentinel nem fog aggódni egy CRC-hiba miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz junior11 #41848 üzenetére
Ha a 199-es SMART attribútumról van szó, 1 db CRC-hiba gyakorlatilag semmi, csak ha folyamatosan nő, akkor kell megfejteni, hogy mi okozza az adatátviteli hibákat (általában nem a HDD).
Nem valami más miatt mutat sárgát?
Inkább a HD Sentinellel kellene megnézni.
-
Kernel
nagyúr
válasz 0xmilan #41849 üzenetére
Bár engem nem szokott különösebben érdekelni a töredezettség (még amikor HDD-n ment a rendszer, akkor sem foglalkoztam vele), de amikor rávettem magam, rövid úton elintéztem.
Simán lemásolom a Windowst, formázom, majd visszamásolom. Ehhez kell egy másik oprendszer, vagy valamilyen független klónozó program. A klónozásnak természetesen fájlszinten kell futni, vagyis ne szektorszintű tükörmásolat legyen, mert akkor ugyanazt a szerkezetet kapnánk vissza 1:1-ben.
De egyébként a legtöbb klónozó program fájlszinten másolja vissza a partíciót, vagyis a töredezettség eltűnik. Jellemzően csak akkor dolgoznak szektorszinten, amikor teljes HDD-t mentünk, az MBR-szektortól kezdve.
Fájlszintű rendszermásoló program például az XXCOPY ingyenes változata, de ez csak partícióról partícióra másol, az eredeti tartalom törlése után. Tehát ehhez legjobb egy másik HDD, oda-vissza másolni és kész.
Ha mégis a méretek módosításával próbálkoznál, akkor először a második partíció elejét kell feljebb tolni, utána az első partíció végét. Kevés a szabad hely kétségtelenül, minél többet tudsz rá áldozni, elvileg annál jobb lehet az eredmény.
-
Kernel
nagyúr
válasz tpeter77 #41840 üzenetére
193 Load / Unload szokott durván megszaladni, azzal nincs gond eddig.
Van olyan is, hogy csak USB-házban csinálja, míg belső porton, megfelelő Windows beállítással (HDD soha ne álljon le), ugyanaz a HDD már nem növeli a ciklusokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz Saltwater #41833 üzenetére
Körülbelül úgy fogalmaztál, mintha én adatmentésre tettem volna valamilyen kártékony javaslatot.
Csakhogy, amiről én beszéltem, a merevlemez felülírása nem adatmentés.
Ráadásul valójában semmire nem tettem javaslatot, csak leírtam az én eseteim (erre való a fórum), valamint volt egy olyan szólásom, hogy azt a merevlemezt, a függő szektorral már felül kellett volna írni.
Márpedig ez így van, hogy azt a merevlemezt már felül kellett volna írni. Mivel senki nem hülye, törlés előtt persze lementi az adatait. Mi ezzel a probléma?
Függő szektorok eldöntésének ez a módja, hogy írástesztet kell rajta végezni. Nem pedig várni, hogy valami csoda történik, vagy tovább szaporodik. Ezáltal ellenőrizzük a HDD általános állapotát, kiderülhetnek dolgok, vészjelek is.
Úgyhogy nevetséges az egész, nem kellene ennyire hülyének nézni a fórumozókat. Aki nem ért hozzá, nyilván nem fog ilyesmivel foglalkozni. Mások pedig tudják, mit csinálnak.
Azt hiszem, be kellene vezetni egy újfajta fogalmat, a szakmai trollkodás fogalmát, itt a mai történet kapcsán.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41828 üzenetére
Aki HDD hiba miatt adatod veszít, kizárólag a saját hülyeségének köszönheti, nem nekem, aki csak tapasztalatokat adtam közre. Tudomásom szerint magától értetődő, hogy (fontos) adatot legalább két példányban kell tárolni.
Kissé erőltettetnek érzem ezt a dolgot, nehogy már a végén nekem kelljen elnézést kérni, mert leírtam, hogy mi volt. Ez volt a történet, és ennyi. Mindenki tisztában van vele, hogy ilyen lemezben már kevésbé szabad megbízni.
Korántsem ugyanaz, mintha az elektronika topikban olyan tanácsot adnék, ami érintésvédelmi szempontból aggályos, áram agyonvághatna valakit. Nyilván ilyenre én is ügyelek.
A másik, a felülírás ami egymagában is adatvesztést okoz.
Azért írom felül, hogy elvesszen. Meg azért, hogy a függő szektorok visszaforduljanak hibátlan szektornak. Amikor a Sentinelben a szemem láttára tűnik el a hibajelzés. De a következő fokozat, hogy még ezért is nekem kell bocsánatot kérni, ne vicceljünk már...
WD merevlemezekhez való programnál maga a gyártó is ajánlja, hogy néha írjuk felül a merevlemezt, frissítve ezáltal a mágneses felületet, megelőzve a bajokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #41825 üzenetére
De akkor mi a jó módszer, mit kellett volna tenni? Kidobni a HDD-t?
Torrentre így is jó, ha elszállna, minden pótolható, de nagy részéről másolat is van.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + SD adapter új
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest