- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
Aktív témák
-
válasz
#70869248 #29965 üzenetére
Pontrendszerben én simán behoznám a MotoGP-ben is alkalmazott 25/20/16 stb. pontrendszert, ahol az első 15 kap pontot. A hátsóbb régiókban is esélyt kell adni a pontszerzésre, különben minek hajtsanak/előzzenek ha teljesen mindegy hogy 10. vagy 16. pozicióban fejeznek be egy versenyt.
-
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #29965 üzenetére
Koltsegcsokkentes, koltsegvetesi limittel
A cel az lenne, hogy felhoznank a kiscsapatokat technikailag. Na ez ezzel a megoldassal sem fog sikerulni. Ez torvenyszeruseg egy technikai sportban, hogy vannak gyorsabbak es lassabbak, vannak ugyesebbek es ugyetlenebbek. Ha mar ugyanakkora fizeteseket kevesbe tehetseges mernokoknek adnak, mar attol meglesz a technikai kulonbesg az autoban. A koltsegvetesi limit baromsag. Ellenorizhetetlen, mert konnyu papiron csalni, kettoskonyveles stb... A kiscsapatok felhozasara az olyan megoldasok az idealisak amit az RBR-Toro-nal vagy a most bimbozo McLaren-Force India egyuttmukodesnel lathatunk (talan, remelem). Megpedig mar jelentek meg olyan elozetes hirek, hogy a Force vesz motort, valtot, KERS-t es nem is akarmilyen csomagolasban, hanem az egesz hatso traktust megveszik. Csucstechnikat fejleszteni koltsegesebb, mint megvenni azt. Igy a kiscsapatoknak is eros technikajuk lehet es a nagyok meg tudjak finanszirozni a fejlesztesi kiadasokat, ami jol jon a gazdasagi valsagok kozepette meginkabb. Eros mezony kevesebb osszkoltsegbol. Minden nagy csapat tamogatna egy-ket kicsit, hogy egymast erositsek.
Tesztnapok
Szeretem oket, valamennyit muszaj hagyni. Ha bizonyos tesztnapokat versenyhetvege pentekjere teszik (de nem az osszes lesz ez), akkor meg az elmegy.
Idopontok
A reggeli (keleti versenyeket) nagyon szeretem, de az idopont nem problema, de nagyon csaladcentrikus ember leven ez egy egesz jo otlet.
Uj pontrendszer
Tokeletes mindenkinek megfelelo pontrendszer nincs, de nem is kell ha a feltetelek mindenkinek azonosak. A gyozelmet viszont jobban kellene ertekelni. Forditott rajtracs? Nem tudom. Jo lehet, de akkor ne buntessek a sikertelen elozesi kiserleteket, amibol a forditott rajtracs miatt megtobb lenne, ami jo, de az FIA meg ...
Mosley-t kirugni! Kellene, de nem lehet mert o a gore. Nem kivanom a halalat, pedig mar nem mai gyerek, de legalabb visszavonulna, hogy tobb idot tolthessen a dominaival, ott elje ki a szadista hajlamait ne az F1-ben (vagy ott se, szegeny noi nem) ... :hanyosszmajli:
-
george11
addikt
válasz
#70869248 #29898 üzenetére
Egy futamot néztünk?
"Azzal hogy Hamilton elfékezte magát nem állt ám meg a pályán...akkor lehetne miatta kialakult tumultusról beszélni...de nem."
Tényleg, ez eszembe sem jutott
inkább befejezem, mert szájtépés az egész. Nézd meg újra videón a rajtot.
"Semmiképpen sem tartott be Massa-nak, aki rámutat hogy hol nem tud elfordulni Massa Hamilton miatt, annak jövök valami ütős piával." [link]
postán tudod küldeni a piát?Vagy az, hogy hamilton leszorít valakit, aki miatt nem tud massa sem elfordulni az nem ér?
-
PazsitZ
addikt
válasz
#70869248 #29827 üzenetére
Nah azért Webbert ne bántsátok már
Massa szándékosságáról annyit, hogy szerintem begőzölt és gondolkodás nélkül mindenképp vissza akarta előzni. Gondolta valahogy bedugja mellé az orrát, de a fűvön/rázókövön nem fordul jól a kocsi.
Ennyi.Ha valaki talál videót a Massa bourdais esetről más szögből is lineklhetné nekem. Köszi!
(#29866) Oliverda: A kis rajongóinak már most is az, a többieknek meg a VB címe után sem...
-
válasz
#70869248 #29827 üzenetére
ki ment a boxba, és megtankolták, ugyhogy bár változtatott a taktikán, de ott volt neki a 2 kiállásábol az elsönek, ugyhogy ha már kiminek lett volna idelye visszamenni az élre miután hátra tessékelték akkor ilyen alapon hami-nek is. De ezt nem én találtam ki, csak reagálás arra, hogy kiminek lett volna még idelye...akkor haminek is ilyen alapon, mert nem történt sokkal később..
-
uszkart
tag
válasz
#70869248 #29766 üzenetére
Isten őrizz, hogy most rád szálljak ez miatt, de Kimi kétszer próbált elfordulni, sikertelenül. Szóval, az, hogy kanyarodás helyett az egyenes tovahaladást választotta, az csakis Hami miatt van! Szerintem! Szóval, "ha" Hami nem rongyol be Kimi mellé...
Ja, amúgy meg a Meki örülhet, hogy Kova nem volt egy méterrel előrébb, mert lehet, hogy akkor Hami hátuljában találja magát. -
Andrew_31
Modder
válasz
#70869248 #29740 üzenetére
De ha hammi mögötte van akkor ő 1 pontott kap.
Tudom ,hogy Bourdais-t megbüntették ,ezt is a Ferrari kérte.
Csak az lett volna a legszebb ha a végén a béna Kimit kihivják ,hogy Massa +1 ponttal többet kapjon. Ezt is megtehették volna, ha olyan nagy összeesküvés szakértök az emberek ,akkor miért nem tették meg? -
laci666
senior tag
válasz
#70869248 #29682 üzenetére
Nemtom mit nem lehet ezen nem érteni én Ferrari drukker vagyok és nekik szurkolok,legyen akármilyen jó a Meki vagy Hamilton én akkor se fogok neki szurkolni vagy csak annyit mondani hogy szép volt mert nem és kész.
Nem csak itt van így hanem máshol is pl egy Juve Milan meccsen legyen akármilyen jó a Milán soha az életben nem drukkolnék nekik az se érdekelne, hogy Juve szarul játszik de nyerjen az a lényeg.Igy van ez az F1-el ha az ellen megbotlik annak csak örülni tudok vagy nevezzük akárminek...
De azért vannak kivételek Kubicát Alonsot Vettelt bírom remélem mihamarabb egy Ferkában fogom látni őket.Pesrze amikor Alonso MS harcolt más volt a helyzet de azota Alonso is megváltozott. -
syC
addikt
válasz
#70869248 #29674 üzenetére
Való igaz, Kimi nagyon jó pilóta, ha nem az egyik legjobb. Épp ezért ha már látta (biztosan látta) hogy 'itt gáz lesz, mert jobbján ottvan Ham, és úgy füstöl mint annó a WTC, akkor lehet hogy nem fog tudni megállni
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy képességeihez képest lehet egy kicsit naív volt.
-
PazsitZ
addikt
válasz
#70869248 #29668 üzenetére
Valóban Hamitől nem tudott befordulni időben, de utána becsúszott oda Kova s végül ő vezette ki a pályáról.
Mindegy is, ez csak egy apróság
inden esetre én ezért nem büntetném Hamit. Massat mindenképp.
A Massa-Bourdais esetet meg nem tudom, újra kellene nézni, már nem pontosan rémlik. -
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Motion_Blur
félisten
válasz
#70869248 #29608 üzenetére
"Hamilton nem ugratott bele Kimi-be mint most Massa belé, inkább vágta a kanyart, majd visszaadta a pozíciót...."
Milyen pozíciót? P1 volt féktávon, és Hamilton elintézte neki, hogy többen is elmenjenek mellette. Utána visszaengedte, de ettől még több pozíciót bukott Kimi Hamilton miatt.
Oliverda: Hamilton, mint VB szerintem tavaly is sokkal több pénzt hozott volna az FIA-nak, mint Kimi. Jobban eladható, folyamatosan vigyorog ha kell, + első színes bőrű, szal szerintem FIA-nak inkább érdeke lett volna őt VB-nek kihozni. Vagy mire goldolsz?
-
ronaldo
őstag
válasz
#70869248 #29547 üzenetére
Most leírtad azt amire én konkrétan gondolok. hamilton elk_rta. Megkapta érte a büntetést. Szokott amúgy ilyen lenni rajtnál - amit már páran felhoztak - csak ott a 10. helytől hátrafelé történik az eset. Olyankor nem Fisichella dobogós álmait töri ketté Sutil, amikor elfelejt fékezni. Most azért büntetnek mindenért mindenkit, mert nem akarja a versenybírói asztal eldönteni a versenyt. Mert bár úgylátszik, qrva unfair módon viselkednek, hamilton előnye mégis megmaradt.
Bourdaist meg szerintem nagyon jól tették, hogy megbüntették. Mert még ha jogos nem is volt, legalább sikerült következetesen viselkedniük.
Az utolsó mondatod meg nem értem. Pont azt írtam, hogy kb. velem fordulnak elő ilyenek, ha szökőévente pc-s F1-es játékkal játszom. Életemben nem ültem formaautóban, nem tudom felmérni képernyőn keresztül a sebességet, stb. De nem is harcolok a vb címért.
-
ronaldo
őstag
válasz
#70869248 #29474 üzenetére
Ennyire nem lehetsz elfogult.
Reggel mikor felkeltem, belőttem a netes közvetítést a maga minőségében. Épp teát csináltam és azzal rohantam vissza a gép elé, hogy elcspíjem a rajtot. Elaludtak a piros lámpák, még alig ültem le a helyemre. Kicsit maszatos a kép, de látom ahogy hamilton beragad a rajtnál, Kimi meg nem. Na mondom, hátha egyszer jól jön ki Kiminek a lépés. Közben Kovalainen is megjelenik mögötte. Jön a kanyar, erre egy mclaren mint a félőrült - amikor már mindenki rég fékezik, helyezkedik - nyomja és 30m-rel a kanyar előtt próbál fékezni az n+1. helyről, mert hogy ő onnan is elsőnek fordul. Első pillanatban nem is kezdtem anyázni, mert nem láttam a sisakot, hogy melyik is volt. Persze bennem volt erősen, hogy Kovalainen nem az a fajta... Aztán igazam lett.
Persze, nagyon tökös dolog ez hamilton részéről meg igazi verseny. Szerintem meg kommentálhatatlan és minősíthetetlen viselkedés. Ennyi erővel Nakajima a 14. helyen is gondolhatná rajtnál, hogy ha picit (60m-rel) később fékez, elfordul a 7. helyen. Elhiszem, hogy hamilton nagyon szeretne nyerni, de ilyen hülyeséget a kezdők nem csinálnak. Max. én amikor néha leülök egy F1-es játék elé - és nem érezvén a mi-merre-hány-méter dolgokat - aztán az első gumifalba belerepülök.
Aki meg itt írta, hogy a Ferrarit nyomják, nyilván minden könyvet félig olvas el. Massát is megbüntették. Sőt, először 1 pontot szerzett, ami kb. annyi mint ha verseny se lett volna. Ez pedig kinek jó? Hát nem neki. Hisz amíg elég jelentős előnnyel hamilton vezet és mindig egyel kevesebb versenyen kell már túllennie, addig szerintem neki alakulnak fényesen a dolgok, nem Massának meg a Ferrarinak... Bár ezzel a 2ponttal sem sokat változott a helyzet.
-
Dalai Láma
őstag
válasz
#70869248 #29510 üzenetére
Szerintem lehet így is nézni, meg úgy is. Nyilván az érzelmektől függ, hogy ki hogyan látja az eseményeket. Természetesen mindenki nagyon objektívnek gondolja magát. Szerintem Schumi a király! Mikor lesz újra 7x-es világbajnok az F1-ben? Mondjuk a mezőny is jó szoros, remélem jövőre Kubica nyer!
-
Motion_Blur
félisten
válasz
#70869248 #29504 üzenetére
Mi köze van annak, hogy Wéber Gabi hány futamon indult, ahhoz, hogy kihez húz? Egyébként nem kell sorolni semmilyen eredményét, nagyon jól tudom, hogy kicsoda és hogy miket ért el.
Amióta Hamilton drukker lettél teljesen elveszítetted az objektivitásod, higgadtságod...
mod: "Az emberrel előfordul, hogy visszagondolva azt kívánja, bárcsak másképp csinálhatna valamit. Hibát követtem el és megfizettem érte" - Hamilton
-
bajuszati
tag
válasz
#70869248 #29474 üzenetére
Elfogult vagy..az eleje az első kanyart jelentette....Hamilton bealudt aztán azt képzelte ő a mezei nyúl és L alakban tud fordulni....
Az tény hogy Massa is forrófejű volt, meg is kapta a büntetést.
Hamilton nem keményen hanem bután vezetett....ez a mai futamra értendő -
copin
őstag
válasz
#70869248 #29310 üzenetére
Itt Kimi-n a lényeg...neki kell megelőznie Hamilton-t, vagyis neki meg kell előznie.
Inkább tartsa nyomás alatt. Ha megelőzi és esetleg elhúz, annak semmi értelme, de ha ott van szorosan Hami mögött Kimi, akkor megoszthatja a figyelmét és hibára kényszerítheti.
Pá Nem érdeke, hogy a Ferrari most sikeres legyen, magyarul NÉLKÜLE sikeres legyen.
-
Ricardo
titán
válasz
#70869248 #29262 üzenetére
[OFF]"Nem csak az apja, menedzsere is egyben (mint tennis Sharapova és az apja kb)."
Hányszor lehetett látni pl Schumacher menedzserét
Más rokonait (menedzserét) is látni néha de ez "kicsit" több ennél. Ez sokaknál veri ki a biztosítékot. nekem is ellenszenves.[/OFF]Remélem Kova még bizonyít. Nekem szimpatikus, így bízom benne hogy sikerül összekapnia magát.
szerk: lassú vagyok
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#70869248 #29262 üzenetére
Egyik manager sincs ennyit képernyőn, sőt még a csini feleségek sem, egyébként is teszek rá hogy kije, amikor meglátom a hülye fejét meg már remeg az ujjam a kikapcsológombon.
Feszültebb lelkiállapotba csak akkor kerülök, amikor a Palik belelovalja magát a Gyuszizásba...
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #29222 üzenetére
Hát igen, alig lehet megszámolni, hogy hányszor tolták ki egymást a fűre. Egyébként én pont emiatt nem vagyok oda ezért a jelenetért. Sokkal szebbnek találok egy olyan csatát, ahol úgy próbálnak elmenni a másik mellett, hogy nem kényszerítik le a pályáról. Persze nyilván nem kellene udvariaskodva jó nagy lyukat hagyni, és meginvitálni, hogy "gyere nyugodtan be mellém, és vegyük be egymás mellett ezt a kanyart, mert az olyan jó", de azért ez így nem teljesen van rendben.
És ha mondjuk nem a hatodik helyért menne ez, hanem egy ilyen harccal döntenék el a vb-t az utolsó versenyen az élversenyzők, akkor azt hiszem, a versenybíróság sem hagyná annyiban a dolgot, minimum vizsgálnák az eseteket, még ha nem is lenne belőle büntetés.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
#70869248 #29202 üzenetére
Ugyanez onboard@Massa
Így még nem láttam, hát le a kalappal -
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #29211 üzenetére
Talán más eredményei lennének, ha nem kellett volna Ayrton halála után a család miatt abbahagynia az autóversenyzést. Így kimaradt gyerekkorában egy fontos időszak, és szinte már felnőttként kezdte újra. Ezért van az, hogy 25 éves, és még nincs az F1-ben.
De azért az jól látszik, hogy nem egy tipikus szupertehetség. -
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #29211 üzenetére
Szerintem meg Lucas di Grassi is kiemelkedik. Ugyanis az elso harom futamon nem is indult, de megis 3. lett 13 ponttal lemaradva az elsotol.
Akinek meg van eselye pl. egy Force Indiaban landolni, vagy egy McLaren tesztpilotai allast szerezni, az Paul di Resta (22 eves skot, korabbi junior gokartbajnok es Forma 3 bajnok Vettel elleneben, DTM-ben jelenleg 2. helyen all, de meg meg is nyerheti). Ha letrejon a McLaren-Force India szovetseg, a Mercedes beprotezsalhatja az F1-be. Sokan a Hamilton-Vettel-Kubica generacio hasonloan tehetseges tagjakent emlegetik, csak oneki nehezebb es kevesbe szerencses a palyaja, ami a gyors F1-be kerulest illeti. Sok az eszkimo, keves a foka...
-
c.zsolti
őstag
válasz
#70869248 #29022 üzenetére
Nem is konstrukciós hibának, inkább jellegzetességnek nevezném. A finomabb gumikezelés követekezménye, amivel az egyik pilóta jobban megbírkózik. De azért hideg és/vagy esős körülmények között már Massának sem megy olyan jól a dolog.
Ez a baj a jelenlegi F1-ben egy kör időmérő, két kötelező gumikeverék, aztán minimális előzési lehetőségek. Normál körülmények között 4.-5. helyről rajtolva nem igazán lehet futamot nyerni.
Meglátjuk, jövőre mit hoz a slick, meg a többi új módosítás. -
c.zsolti
őstag
válasz
#70869248 #29020 üzenetére
Azért a Ferrarinál alapvetően a gond a konstrukcióból fakad, ami a jelek szerint nem annyira fekszik egy körön Kiminek.
Heidfeldnél viszont a csapat törekedett is a probléma orvosolsára. (ha jól emlékszem Kubica egy idő után már szóvá is tette) A ferrarinál viszont csak Monza után lehetett komolyabban hallani róla, a fék hőmérséklete kapcsán. -
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #29014 üzenetére
Szep, nem szep, megszokjuk, nem szokjuk, majd az ido eldonti. Nehez lenne mar visszacsinalni. A csapatok mar vagy egy eve e specifikaciok szerint tervezik a kovetkezo autojukat, mar nehez lenne visszaloni illetve modositani, esztetikai indokbol meg csakis akkor latok ra eselyt, ha kiderithetoen emiatt jovore jelentosen csokkenne a nezokozonseg.
Egy erdekes idezetet talaltam ma az OWG-tol (Elozesi Munkacsoport; Ferrari man Rory Byrne, Renault’s Pat Symonds and Paddy Lowe of McLaren): “Almost all of the attempts to reduce downforce in the recent past have been retrograde in terms of overtaking possibilities and wake behaviour. If we had wanted to make overtaking chances worse, that’s what we would have come up with…”
Vagyis azok a szabalymodositasok, amik a mai 'szep' autokat eredmenyeztek, akkor sem lettek volna sikeresebbek az elozesek megnehezitesere, hogyha szandekosan arra hoztak volna. Az elmult evtizedben a leheto legrosszabb iranyba vittek elozes szempontjabol az F1-et. Ennyit az FIA kompetenciajarol, meg a szep autokrol.
Hangsulyozzuk ki, hogy a 2009-es szabalymodositasokat most nem az FIA dilettantizmus hatja at, hanem harom kivalo szakember munkaja.
-
-
válasz
#70869248 #29000 üzenetére
Az esztétika, mint olyan abszolute szubjektív dolog.
Honnan veszed, hogy azoknak akik meghozták az új szabályokat nem tetszik?
Simán el tudom képzelni, hogy a fent linkelt Senna korabeli autók akkori rajongói nem találnák szépnek a mostani bonyolultabb külsejű verdákat. -
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #28997 üzenetére
De ha egyszer elozeseket akarunk, akarnak. Muszaj volt ilyen szarnyakat tervezni, a hatso szarnynak muszaj volt magasra kerulni es keskenyedni, az elso szarnynak muszaj volt lentebbre kerulni es szelesedni. Meg igy se tettek trivialisan konnyen elozhetove az autokat, vagyis meg vissza is fogtak magukat, hogy vedheto is maradjon egy pozicio. A szimulaciok szerint az uj aeroval es szabalyokkal fele akkora erofoleny kell az elozeshez, mint 2006-ban.
Saab: "A funkcio szabja meg a format." (Igaz ez az emberi testre is.)
-
-
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #28994 üzenetére
Csakhogy ugyanazt a funkciot (orrszarnyat) ugy is lehet interpretalni, mint a BMW es a McLaren tette.
A szepseg relativ. A velt aranytalansag relativ es a jelenlegi aranyokkal valo viszonyitasban all fenn. Idovel ezek elfelejtodnek es csakis az uj aranyok fognak allandoan visszakoszonni az F1 latvanyvilagaban.
Lehet majd elokotoraszni az elmult evtizedek autoit es szepsegversenyt rendezni kozottuk, de akkor is mely autok 'munkassaga' fog leginkabb erdekelni bennunket? A jelenlegiek, az epp aktualis konstrukciok. Ennel rondabb autokat is latott mar a Forma-1-es tortenelem.
-
hunnylander
őstag
válasz
#70869248 #28965 üzenetére
Nem arrol beszeltem, hogy a Ferrari meg tudja e csinalni. Kimi polet meg talan a Ferrari sem akarna. Es Kimi stilusahoz amugy sem idealis a konnyu autoval valo rajtolas, azzal megugy se tudna Lewis elott befejezni a versenyt, a rajtpozicio nem mindent.
Velemenyem szerint Kimi motivalatlabb lesz mint valaha, amikor majd 'Massaert' kuzd.
-
-
prmcsk
addikt
válasz
#70869248 #28898 üzenetére
Miért ne lehetne ? Két verseny egy hétvégén (péntek és vasárnap), a túraautós szabályok nagybani figyelembe vételével...
A motorokhoz és a kocsihoz persze a teljes hétvégén, nincs "nyúlkapiszka"...
RobiGida Ne legyél már korlátolt...Alfonz 2x VB rönóval és bizony az "isteneteket" kellett ezért kétszer kipics@znia, aki miben is ült akkor ? Adjatok alá egy jó vasat és hagyjátok versenyezni ( a csapattártsat ne ellene küldjék ki) és meglátnád te is mire jut...
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28782 üzenetére
Amit te említesz, az az, hogy gyorsabbnak kellett volna lennie. Nem hinném, hogy azért nem volt gyorsabb, mert nem akart az lenni pl. Monzában, amikor még ha úgy vesszük, reális esélye volt (a futamok számának és a ponthátrányának szempontjából) a vb címre. Szenvedett egész évben, és nem tudott gyorsabb lenni. Ha gyorsabb lett volna, akkor meg nem arról lenne szó, hogy segíti-e Massát, hanem a vb címért harcolna az utolsó futamig.
-
biker
nagyúr
válasz
#70869248 #28727 üzenetére
ver. 2.0: SC alatt mindenkinek KI KELL mennie.
- SC összeszedi a kocsikat
- ha ok, mindenki kimegy, és ha végzett visszaáll a lassan tovahalado SC mögé
- ha mindenki járt kint, akkor elengedi az SC a mezőnyt
- aki nem akar tankolni, az egyszerűen áthalyt a boxutcánez se sokkal idiótább, mint megbüntetni azt, akinek pont akkor fogy el a benyája
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28727 üzenetére
Nem éri meg mindenkinek bezuhanni a boxutcába. Sőt, ezen a versenyen Trulli nélkül még Rosbergnek sem érte volna meg. Ha ő nem lett volna, akkor most nem lenne miről vitázni. Neki egy hihetetlen nagy szerencséje volt ezzel a helyzettel, és nem hinném, hogy ők tudták ezt előre. A legjobb az lenne, ha a SC nem kavarna bele egyáltalán a küzdelembe, de sajnos ez elérhetetlen. Meg lehetne oldani, hogy az FIA figyelje, kinek fogy el a benzinje valójában, és kinek nem (a motorvezérlő is egységes, plusz egy funkció beiktatása nem nagy dolog már), és akkor el lehetne törölni a 10mp-et, de még akkor is extra előnyt szerez az, akinek tényleg akkor fogy ki a benzinje. Millió dologtól függ, hogy a SC kinek kavar be, és kinek nem. Nem jó ez így, és nem is lesz jó.
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28720 üzenetére
Most még hányszor írjam le, hogy a boxutca eleje és vége nem ugyanúgy záródik?
Vegyük azt az esetet, hogy fut a verseny, baleset történik, az élen álló a pálya felénél van, amikor beküldik a SC-t, lezárják a boxutca elejét. A SC ugye a boxkijáraton jön ki, és lassan poroszkál, hogy utolérje őt a mezőny. Az élen álló viszont bemegy a boxba (ezért 10mp-t kap később), és a boxutca végén szépen kimegy a ZÖLD jelzésen. A kijáratnál a lámpa zöld, mert még nem sorakozott fel a mezőny a SC mögé. Az élen álló visszatér a középmezőnybe, és a kör felénél utolérik a SC-t. Körbetotyognak a pályán, és amikor a boxbejárat közelébe érnek, pirosra vált a kijárati lámpa, ami egészen addig piros lesz, amíg a mezőny vége el nem halad a boxkijárat mellett. Ezért aki most ment ki az élmezőnyben tartózkodók közül a boxba, annak várnia kell a kijáratnál.Amúgy azt elfogadom, hogy én értelmezem rosszul, a büntetés/nem büntetés-t, de amit most leírtam, talán nem olyan nehéz, hogy ne lehessen érteni még sokadszorra sem.
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28707 üzenetére
Itt szerintem van egy általánosan félreértelmezett dolog, mégpedig az, hogy a lezárt boxutcába bejönni szabályszegés. Az egy egyszerű versenykörülmény, aminek végrehajtásáért jár egy 10mp stop&go. Ugyanis elég hülyén nézne ki, ha büntetnék a versenyzőt azért, mert nem akar kiesni a versenyből, és kimegy benzint vételezni, amikor már nem tud több kört megtenni.
Tehát a boxutcába bejönni nem tilos, hanem csak úgy lehet, ha számít arra, hogy utána 10mp s&g-t kap.Egyébként ennek a 10mp-nek is az a szerepe, hogy a SC bejövetelekori boxutcába rohanást (és az azzal járó nyereséget) ellensúlyozza, mivel ugye pont azt szerették volna elkerülni, hogy tumultus legyen a boxutcában. Régebben olyankor szinte mindenki taktikát váltott, és kb. egy kiállásnyi időt spórolt meg. Ezért ennyi az annyi.
Szerk: Más kérdés, hogy amíg a boxutcát biztonságosabbá tették, a verseny ugyanúgy nem követhető, mert szinte mindig megkavarodik a mezőny, és amíg a régi szabálynál a SC kimenetelekor tiszta volt a versenysorrend, most azon tapogatózik mindenki (a kommentátoroktól kezdve a nézőkig), hogy vajon ki fog kapni 10mp-et, és ki nem, és amíg X kap, Y miért nem.
-
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28702 üzenetére
Amikor Montoya kihajtott pirosnál a pitből, akkor még nem ez a szabály volt, ami most. Akkor azért volt piros a lámpa a kijáratnál, mert a mezőny éppen elhaladt a célegyenesben, és ha jól tudom, az régebben is piros szokott lenni olyankor.
Az új SC szabály abban a két dologban különbözik a régitől, hogy a boxutca bejárata lezáródik, amikor az SC bejön, és, hogy a szendvicsben levő lekörözöttek visszavehetik a körüket.
Szerintem az nem hülyeség, hogy a kijáratnál várni kell, amíg a mezőny elhalad a célegyenesben, mert különben a boxból versenytempóban kijövő versenyzőnek be kell sorolni a SC mögött poroszkáló mezőnybe, ami akár pozícióharchoz is vezethet (mint annak idején Montoya esetében is), és az nem a biztonságról szól. -
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28691 üzenetére
Nekem is tetszett a pálya, és az egész verseny. Mivel Kimi kiesett már a vb-körforgásból, el tudtam vonatkoztatni a szar történésektől, és tényleg élvezet volt nézni, ahogy megkavarodnak a dolgok. Nem hiszem, hogy SC nélkül unalmasabb futam lett volna, mint egy épített pályán. Nehezen, de azért lehet előzni. És egyébként is, sokszor pont azért izgalmas egy csata, mert nehéz előzni, így az is csak többedszeri próbálkozásra tud elmenni a másik mellett, aki egyébként baromi gyors, és így lehetőség van olyan helyzetekre is, mint a Trulli-féle röhejes vonat, amikor a mezőny 80%-a mögötte toporzékolt.
A pálya adta meg a lehetőséget arra is, hogy Alonso egyáltalán ütőképes legyen. Sok-sok technikás kanyar, ahol a motorerőnek nincs szerepe, csak az számít, hogy ki milyen merész.Ami nagy negatívum a pályával kapcsolatban, az a pályamunkások sebessége. Az egy röhej volt. Összehasonlítva Monacoval, amikor kicsúszott DC és Bourdais, ahogy körbeért a mezőny, a két autó már nem volt ott, tegnap meg már két kör óta bent volt a SC, és csak akkor emelték fel egy daruskocsival, és tanakodtak, hogy merre vigyék.
És akkor a hab a tortán: amikor Barrichello Hondáját tolták ki, vagy 20-an okoskodtak, vitatkoztak Rubensszel, végül még a kerék alá is került valamelyikük. -
dokar
addikt
válasz
#70869248 #28694 üzenetére
egyébként meg amikor Massa félreállt a hozzá legközelebb lévő embereknek nem ártott volna segíteni, pár poroltós manusnak meg a kocsi mellett sürgölődni. jó lenne néha a verseny túl is gondolkodni, mert Massa sem volt teljesen biztonságban. ilyen helyzetben nem a csapatnak kell segíteni, hanem aki éppen ott van és alkalmas rá.
-
Ijk
nagyúr
válasz
#70869248 #28687 üzenetére
Rövid véleményem a hétvégéről:
Szép pálya, amreikai esti futam hangulat, de ezek a városi pályák teljesen alkalmatlanok F1-re. Ha nincs a SC, meg az egyébb malőr, végigaludtam volna ezt a futamot is, mint Valenciát. Spa-hoz hasonló széles pályákat akarok, rengeteg előzéssel.
-Alonso: Ölébe hullott a lehetőség, és profihoz méltóan ki is használta. Bár el tudom képzelni, hogy Briattoe kinéz, már tankolják Alonsót, és beszól Piquet-nak, "most te jössz"
- Massa: Ha ez lenne az első hiba a ferkánál, akkor még azt mondanám, hogy emberi mulasztás, de már túl sok verseny úszott el. Mondjuk Massa kicsit későn kapcsolt, hogy viszi a cuccot magával. Úgy fogja elveszíteni a vb-t, ahogy tavaly Hamilton, pedig már megérdemelné.
- Kimi: Massa mögött a boxban ment el az ő versenye is, túl sok időt veszített. Utánna meg sikerült felverekednie magát, és még bízott a 4. helyben. A kiesést illetően, nem mondanám, hogy bénasága miatt volt, kicsit megdobta a sikán, és onnan már nem lehetett megfogni. (Hamilton ugyanolyan dúrván dobálta a kocsit a sikánokon, ezúttal megúszta).
- Hamilton: Őt is "hátrasorolta" a SC, bár ferkáéknál jobban jött ki a dologból, utánna pedig amit tudott azt csinálta, stabilan behozta a kocsit és szerzett +6 pont előnyt. Előzgetésre ezen a pályán aligha volt lehetősége.
- Palik: A szokásos formáját is alúlmúlta, a fejében nagy a "légüres tér", az üzemanyagokról tartott monológjánál már azt hittem sírok. -
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28683 üzenetére
Egyébként Trulli-nál nagyon csodálkoztam hogy elengedte Kimi-t...mert a támadóívet azért nem így kellett volna levédeni...
Én is néztem egyet, de már korábban, a Williamsek ellen is szarul, az ideális íven fékezve védekezett. Az egyedüli, aki ott tényleg megfingatta a támadót, az DC volt, teljesen kikényszerítette Hamiltont a belső oldal legszéléig, igaz, hogy aztán az is kevés volt. -
wildrain
addikt
válasz
#70869248 #28675 üzenetére
Hát igen, sokat vitatkoztunk Valencia után, hogy érdemes-e a lámpás megoldással csinálni a boxkiállást, és tény, hogy ha most Massát egy nyalókás ember ugrasztja meg azzal, hogy felemeli a nyalókát, és utána visszacsapja az orra elé, akkor nem viszi magával a csövet, nem kell a boxutca végén várni.
Mostmár én sem tudom, hogy megéri-e a cucc. Mérlegelni kell, hogy milyen gyakori az, hogy pontokat tudnak gyűjteni a 2-3 tizedes rövidítéssel, és milyen gyakori az irányító ember hibája.
-
PazsitZ
addikt
válasz
#70869248 #28675 üzenetére
Nakadzsima év elején is zúzott nem egyszer, bár viszonylag hamar belerázódott a dologba.
Ha már neki kell nézegetni akkor minek plusz ember erre.
Annak az emberkének kellene tudnia ellátnia a feladatát, ami már nem először kiderült nem megy.Mindenki úgy rá van izgulva erre a lámpára
, mikor csak a Ferrari szerelőgárda, leginkább a nyalóka/lámpa kezelő balfaszsága miatt jönnek elő ezek az esetek.
-
bdav
őstag
válasz
#70869248 #28605 üzenetére
az Alonsos rádióbeszélgetések voltak jók egyébként nagyon
"Fogalmunk sincs mi van a pályán, toljad neki "
"Hol vannak a többiek, senkit se látok. - 17mpvel vezetsz és körönként 1-el gyorsabb vagy"btw: az mennyire reális hogy a Palikék megijedtek tőle h. kigyullad az autó? OK. személykocsit én se tankolnék járó motorral, de nemtudom egy F1est ez mennyiben érint másképp
-
Integra
titán
válasz
#70869248 #28590 üzenetére
szerintem egyszerűen bestresszeltek a ferrari szerelők, ezért nem reagáltak ahogy kellett volna, időbe tellett mire felocsúdtak, gyanítom valaki aki elsőnek észbekapott elkezdett üvölteni hogy rohanás kihúzni a csövet...
azt hinné az ember, hogy ha egy csapat, hát a ferrari már az ilyen bakikra felkészült és tud reagálni, de most sem sikerült.
az ember így működik stressz alatt, nap mint nap látom az edzések miatt, és nem minden nap húzod magaddal a fél csapatod sem. -
venember83
nagyúr
válasz
#70869248 #28138 üzenetére
Rég értettem veled ennyire egyet. Szvsz Massában megvan az alázat, ami Kimiben nincs, s ennek idén látja hasznát. Azért érdekes, hogy a Ferrarinál két ennyire másfajta pilóta került párba, egy kis szerény, magát fel nem vállaló, de tehetséges pilóta és egy rendkívül gyors, de mindenre magasról tevő és hangulatember versenyző. Közös tulajdonságuk talán egy van az, hogy egyik sem tud konstansan jó teljesítményt nyújtani. Meg persze mindketten a Ferrari családba kívánnak tartozni, de mondjuk ez alapfeltétel ahhoz, hogy valaki Ferrari pilóta lehessen.
Kovalainen: Jó lesz ő ott, ahol van, nem hinném, hogy a tavalyi év után Mr. Dennis Hamiltont bármennyire is megközelítő képességű versenyzőt szeretne az egyértelműen második számú McLaren versenyautóba ültetni. Hamiltont meg akarják tartani, annak meg az az ára, hogy házon belül ő legyen az első számú versenyző.
-
soulcube
aktív tag
válasz
#70869248 #28138 üzenetére
Egyetértek. Tavaly Massának nem jött ki a lépés, mert a többieknek alig volt gondjuk, neki meg mindig akadt valami (lásd Monza) ráadásul szerencséje sem volt. Idén sokan leírták Massát az első két futam után amikor szenvedett a TC hiánya miatt. Aztán mégis jól alakultak a dolgok. Kimi formahanyatlására meg nem tudok okokat. Passz...
-
Integra
titán
válasz
#70869248 #28009 üzenetére
na én pont a jogi procedúra miatt nem ugrálok.
mert az ilyen kis senkik, mikor pórul járnak, mert hittek valamit, ami nem úgy lett, akkor elsőnek futnak rendőrségre feljelentgetni... és a halálnak van kedve ahhoz, hogy állandóan a ismerősökkel intéztesse el az ilyeneket, elég ha végszükség esetén ott vannak.
vicc ez a sok primitív barom. -
Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Edge
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Asztalos klub
- Milyen videókártyát?
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Robotporszívók
- Háztartási gépek
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest