Hirdetés
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei P60 Pro - kamera(telefon)
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Ennek a lapocskának vajon mennyi lehet a fogyasztása az N550-hez viszonyítva??
Jetway NF9D-2700 Dual Core
[link]
Az egész alaplapra gondolok a chipsettel együtt?? -
nemdan
senior tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Én a későbbiekben gondoltam rá, hogy lecserélem majd a Gsejtet, de csak azért, hogy csináljak egy olyan mini-itx HTPC-t ami már megbírkózik mindenféle videóval.(kissé aggaszt, hogy youtube-on full képernyőn már egy 360 is akadozik) De viszont ha ez tényleg olyan jó, mint ahogy mondják, akkor kell belőle egy, mert a filmnézésen kívűl semmi bajom a Gsejtel,nekem untig elég az a teljesítmény.Szóval elgondolkodtató a dolog.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Laca 012
őstag
Anno Oyabun szerzett valahonnan (szerintem ebay) első generációs (akkor még nem is volt más) crystal kártyát.. Az Ő elmondása szerint hibátlanul vitte a FullHD tartalmakat!!

Szerk: Szóval most olvasom, hogy két félét is vett és igen ebay-ről..

-
canniball
nagyúr
-
balpis
őstag
ez érdekes. Köszi!
Elsőre - a scripteket különösebben nem nézve, mivel a linuxhoz nagyon minimálisan értek csak - szinte semit -, ha kell valamit piszkálni (pl. a szüleimhez letett régi gépemen netezésre az van, hogy ne kelljen állandóan a vírusokkal foglalkoznom), mindig a kályhától - google
- indulok -azt gondoltam, valami extra swap lesz. Ez SSD-n jól működhet (bár az meg nem szereti a túlsok írást)
Gondoltam, az asztali gépen megpróbálhatnám. De a 16GB mellett sok értelmét nem látom
A második hozzászólás érdekesen hangzik. Azonban az egyébként is harmatgyenge procit még online tömörítéssel terhelni, első olvasásra, nem tűnik túl jó ötletnek.
Egyébként XP alatt a 2GB nagyjából elégnek tűnik a legtöbb alkalmazás esetén. -
Laca 012
őstag
Valójában az az érzésem, hogy egy 30-50% CPU teljesítmény jönne jól - de hát azt nem igen lehet ebből kihozni.
Sajnos igen, szerintem jól látod.. Én ugyan ezt tapasztaltam a GSEJT-tel a flash videóknál, tömörítésnél...stb (ami CPU-t használ). A teljesítményfigyelőben egy Firefox+youtube flash-nál 480p esetén is 100% közelébe fut a CPU...
Az N550-es lapon mindez 480p-nél 50-60% 720p-nél 80-90%...A flash video és google earth esetében esetleg egy miniPCIe Broadcom Cristal kártya segíthet, ha van üres, vagy felhasználható slot.. (esetleg wifit USB-sre cserélni, ha miniPCIE-es van benne) Ha ez megoldható, akkor a FullHD tartalmakat is simán viszi!!
Egyébként Win7 "fogyasztása" szerintem hasonlóan el van találva mint az xp, úgyhogy egy próbát megérhet. Ne az elszúrt energiazabáló VISTA-ból indulj ki. Nekem eddig amin XP ment, azon a Win7 is jól futott! (mondjuk ha kevés RAM volt, akkor alapból kikapcsolt ilyen "felhasználói élmény fokozása" dolgokat pl. Windows AERO)
-
batagy
őstag
"Elsősorban netezésre használja a gépet a barátnőm, amin rengeteget javított a 2GB RAM, de néha még ma is akad - főleg flash videoknál. Néha GoogleEarth."
Korábban írtam már a zram nevű cuccról, amivel a memóriát "virtuálisan" lehet növelni Linux alatt. Nem keltett nagy felhördülést, pedig szerintem állat.
Ha érdekel, itt és itt olvashatod a hozzászólásom. -
balpis
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
általános sebességnövekedést várnék. Elsősorban netezésre használja a gépet a barátnőm, amin rengeteget javított a 2GB RAM, de néha még ma is akad - főleg flash videoknál. Néha GoogleEarth.
Ezen kívül komolyabb dolgokat nem használok ezen a gépen, de néha jó lenne a Picasat futtatni - arcfelismerés, tag-ok elhelyezése 100GB nagyságrendű képen.
Ezen kívül geocaching adatbázisok piszkálása - pl. GSAK-kal. Legutóbb ez volt elég gázos, hogy egy verseny előtt számított volna a konverziós idő, de percekig tartott egy relatív kis adatbázissal (pár száz waypoint) is.
Néha batch konverzió jpg-ken, átméretezés az Irfanview-val.
Az az érzésem, hogy SSD nem segítene, de gondoltam, megkérdezem. Valójában az az érzésem, hogy egy 30-50% CPU teljesítmény jönne jól - de hát azt nem igen lehet ebből kihozni. -
birrbert
tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Elég nyomorú világban élünk, ha valakinek le kell égjen a háza ahhoz, hogy észhez térjen. Ha még ajándékozni sem volt szívük, akkor azok milyen emberek? Megnéztem volna hogyan nyilatkozik a kedves pár, ha a biztosító nem fizette volna ki a kárt. Na mindegy, ennyit erről.
Sajnos ezeket a dolgokat, amiket itt mi csinálunk, nem fizeti meg senki. Úgymond nincs piaci értéke. A másik pedig, hogy még mindig gyorsan fejlődnek az IT cuccok... az Intel D510MO deszkám másfél év alatt az értékének a felét elveszítette. De nem lényeg. Az számít, hogy nekem mennyit ér. Ha esetleg megunom, tuti nem fogom hirdetni, csomagolni, postázni, stb. Inkább elcserélem egy tábla csokoládéra, vagy egy zsák pityókára, vagy odaadom valakinek, akiről meg leszek győződve, hogy jó hasznát fogja venni. Újabban sokkal esik nekem, amikor olyan üzletet kötök, amihez nem kell pénz.

szerk: de mielőtt minderre sor kerülne, szeretném, ha rendesen működne a szeró, mint wireless router... amire sajna egyre kevesebb esélyt látok...
-
balpis
őstag
Sziasztok!
Adott egy N270 atom procis Compaq mini 110c. Most már 2GB RAM-mal.
Windows XP a preferált oprendszer - bár van rajta egy Xubuntu is.
Lehet ezen valahogy - nem túl drágán - gyorsítani még? Pl. egy SSD-vel?
Csak hát az XP-t nem sok SSD szereti, na meg nem is túl olcsók. Az OCZ Vertex Plus-ból szokott lenni 12-13k körül 30GB-s. De ezt nem igazán javasolja senki.
Esetleg más ötlet?
(Gondolom Win7 nem is nagyon menne el ezen a gépen. Na meg hát XP volt rajta mikor megvettem...)Köszi!
-
adalbert1
veterán
válasz
birrbert
üzenetére
Valamilyen szinten igazad van. A GSEJT-et mindenesetre meghirdettem, ha el tudom adni normális áron akkor jó, ha nem akkor maximum marad.
Az már biztos hogy a sok valamire jó lesz még kacaton végignézve elgondolkoztam sokkal jobban a tudatos fogyasztáson és előre tervezésen, sok minden eleve nem túl racionális, esetleg impulzív vásárlások folyamán került hozzám.
Jelenleg is nagyrészt be vannak dobozolva az érintett dolgok, de szerintem a tudatalattimat zavarja a sok cucc, és ezért igyekeznék szabadulni tőlük (volt pl. egy olyan cikk ahol egy házaspár azt állította, hogy a legjobb dolog ami történt velük az hogy leégett a házuk. Így megszabadultak az összes olyan tárgyuktól, aminek kvázi a rabjai voltak, vagy amik az évek alatt felgyűltek és nem volt szívük eladni/elajándékozni/kidobni). -
Laca 012
őstag
A gsejt-en a hostapd v.0.6.9 verzióját használom.. (ami működik is szépen)
Az nc9c-n550-lf re már a v.0.7.3-at rakta a csomagkezelő.
A gsejt konfigjával hiába írom be a megadott wpa2-psk jelszót, azt írta nem egyezik..
Átnéztem az újhoz való default hostapd.conf ot, de azon kívül, hogy amit eddig wme-nek hívtak most már wmm-nek hívnak, semmi más különbséget nem találtam..
Beállítottam azért ezt az újabb conf fájlt, de ugyan azt írja és nem enged kapcsolódni.. pedig a jelszavak tutira egyeznek és hosszra-formátumra is biztos jók, mert a gsejt-el is műxik..
Valaki tapasztalt ugyan ilyet??
-
-
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
Mitől lehet hogy az /etc/ethers file ba
xx:xx:xx:xx:xx:xx 192.168.2.21
de a gép mégsem kapja meg mac alapján az ipt?
read-ethers elol a komment kivéve.
Milyen feltétel kell neki még?
Mivel akadhat össze?Elöre is köszönöm
Kitakat -
nemdan
senior tag
Esetleg valakinek tipp miért van az, hogy a 11.04 vinyóról jóval hamar betöltődik mint az új 12-es SSD-ről..kb 15mp-vel több idő kell neki...okozhatja ezt a béta verzió? SSD-ről hasítania kéne

-
Billu
aktív tag
-
mszl
aktív tag
Amig keresgéltem valahol láttam, hogy ALIX lappal, openwrt-vel és valamelyik kis linux variánsal működött.
PL. egy ilyen hozzászólás a voyage-linux listán:
aarten,
I've been running Voyage Linux and MPD on an PC Engines Alix board
since 2007/2008 with a number of USB DACs. For the last year, I've
been running the Ayre QB-9 with excellent results.
I use a Alix 2d2 or 3d2. I use my bedroom Debian desktop (an extra 1TB
drive attached via SATA) as an NFS server feeding the Alix over
ethernet in the listening room. I've been meaning to experiment with
what I'm about to recommend...I would try using a headless Alix board and install a mini-pci SATA
adapter in one of its slots. Boot Voyage Linux off of compact flash,
mount your SATA disk, and play via USB to your QB-9.
Use a 2.5" disk as you would only need 5v for power, IIRC. Advantech's
MIO-3140 mini-PCI dual SATA card reportedly works fine on an Alix
running Voyage Linux.
*************** -
mszl
aktív tag
Hát egy elfekvő asus routerbe bepakolnám a wifi helyére, vinyóból is van, Open-wrt, transmission kliens, ftp, stb... és persze a barkácsolás, tanulás öröme!! ja és 10w alatt.
Bár nem igazán számít. a tanulás, barkácsolás a lényeg.
Ja és ne írjátok, hogy ilyet itt ott vehetnél....

Mert amit a fórumokon barkácsolgat mindenki annak nagy részét 99%-t kiválthatná kereskedelmi termékkel is. -
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy honnan lehetne beszerezni ezt a minipci bővítőkártyát??
vagy valami hasonló minipci-ra dugható sata bővítő kártyát.
NEM Mini pci-e !
Advantech MIO-3140
-
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
Szenvedtem kicsit a 12.04 lts el de valahogy nem sikerült életet lehelnem bele.
Itt miután ment a br0 lehalt a net a serverröl ha kilottem a br0 akkor megint lett net.
Probálkoztam ma 11.10 es szerverrel itt megy a net itt a wifit nem birom életre kelteni hostapd folyamatosan lehel elsem indul.
Valakinek van 11.10 es ubuntu fent és megy neki hotapd al a wifi?
Elöre is köszi
Kitakat -
birrbert
tag
Wireless N, 20 Mhz-es, azaz 130 Mbit/s-os módban: utorrent screenshot.
Négy perc alatt jött le a film. Az átlag letöltési sebesség 6 MB/s volt.Ez azért jó, nem? Nem éppen, mert: Speedtest screenshot.
Plusz a weboldalak, pláne a videómegosztók (YouTube, vimeo, videa, stb.) nagyon gagyiul mennek. Egy 3 perces videónak a teljes betöltése 15 perc...Kipróbáltam még az online Warcraft 3-at, és ott nem volt gond. Egy nagyon enyhe lag volt érzékelhető, de egyébként okés.
Kábelen minden OK. Ki tudom használni a teljes 100 Mbit/s-os sávszélességet. Akár utorrent-el, akár Speedtest-el mérek, mindig jó eredmény kapok.
Vajon mitől van ez, hogy bizonyos "szolgáltatások" jól mennek (torrent, online játék), mások meg nem (videómegosztó weboldalak, Speedtest)???
-
Laca 012
őstag
válasz
ambipur
üzenetére
Szerintem azért, mert ez nem olyan frissítés lehet, hanem ez egy olyan csomagnak tűnik az alapján amit lehet látni a telepítés közben, hogy az eredeti ath9k drivert blacklistbe teszi és ezt indítja helyette amit más(ok) fejleszt(enek)..
Mondjuk akkor meg szép, hogy a gyári driver 17dBi-re van elszúrva, egy másik fejlesztés meg 18dBm-re, de végső soron mindegyik sz@rabb úgy ahogy van mint a 10.4-es eredeti.
Minden esetre most már fent van a kérdés az askubuntu.com-on is, remélem valahogy elér a fejlesztőkig a dolog és megcsinálják végre... (Lehet csak álom, de talán a 12.04LTS hivatalos kiadására jó is lenne.) -
ambipur
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Szia!
Az hogy lehet, hogy backport - okat szerintem telepít az apt-get update + upgrade, legalábbis amikor kiírja, hogy mit honnan tölt le, van benne backports könyvtáras, de alapból ezt nem teszi fel? Ha apt-get install - al telepíteném, akkor viszont tudná, hogy honnan kell leszedni.
-
Laca 012
őstag
Mindenképpen tesztelek majd, de tény és való, hogy csak Win7 alatt tudtam tesztelni, mert a brazos-ba eleve nem működött az PCIe x1-es hálókártya (visszafelé csak x4-ig kompatibilis a slot), úgyhogy szervernek eleve bukta. Desktop verziót meg szégyen szemre csak a párom használ (lassan fél éve), úgyhogy ahhoz, hogy Ubuntus asztali környezetben teszteljek, lehet nekem is illene átállnom..
Amíg a szakdogámat írom addig viszont marad a win+MS Office, mert bár a suliban az info órákon SUSE+OpenOffice-t oktattak, a konzulenseknek mégsem jó ezekben a formátumokban, meg ha belenyúlok egy doc, vagy docx-be openoffice-al, simán összezagyvál pár dolgot.. Ez meg nem olyan jó ilyen lényegesebb szituban... -
Brogyi
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Köszi a válaszodat,de egy kis megjegyzésem lenne ami azért erősen beárnyékolja a Brazos teljesítményét. A válaszod ez ügyben valószínű win7 teszt volt.Idáig egyetlen linux disztro támogatta az AMD VAAPI-t. Ez az XBMCBUNTU. Ott viszont nincs hang.Nagy nehezen tudtam ráhegeszteni hangot,mert hiszen minden ubuntu alapú diszronak volt hangja. Visszatérve a VAAPI-ra kritikán aluli a linux támogatása.Nincs egy normális leírás a VAAPI normális telepítésére.Igen erős linux ismeretek kellenek hozzá.Csak megint egy megjegyzés az egyik magyar címoldalas leírásról.Féloldalon keresztül írja a kódokat, majd "ja, ez nem kell.Purge minden..." Ki nem javítja,követhetetlen.Nálam igen erősen csökkenti a Brazos értékét, mert windowst nem akarok látni egy ilyen kis gépen.Esetleg ha mégis linux teszt volt szivesen veszek bármi tanácsot ,támogatást,de csak a diploma után,mert ez csak hobbi nálam.

-
nemdan
senior tag
Olyat olvastam most, hogy ath9k-nál a Network Manager is okozhat problémákat.. pl. lassú vele a net meg szakadozik is..a megoldása az, hogy WICD-t kell használni azzal jó.De a Tx power-ről semmit nem találok azon kívül, hogy egy helyen azt olvastam, hogy a régió miatt korlátozza a teljesítményt...és országkód nem ér semmit neki
rengetegen írnak erről a hibáról ahogy láttam.. -
Laca 012
őstag
válasz
ambipur
üzenetére
Örülök, hogy sikerült! A "másik kettő" közül valamelyikbe meg komplett konzol is volt, szóval (bár nem veszélytelen) de http-n keresztül bármit lehetett csinálni..
Más..
Megpróbáltam ezt a tippet végigcsinálni 11.10 server alatt, de csak a linux-backports-modules-cw-3.2-oneiric-server
telepítése után módosult a dolog annyit, hogy az eddigi 17dBm helyett 18dBm lett a kimenő..
A 12.10 -hez még nem is létezik ez a csomag, szóval ott még ennyi sincs...
-
ambipur
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Szia Laca!
Igen, valóban ez volt a másik kettő. Bennem az extplorer maradt meg, mert amit kell, azt tudja, ftp le- és feltöltést is, viszont a másik kettőnél sokkal látványosabb. Többnyelvű, többfelhasználós, php - s webszerver kell hozzá csak. Nem kell hozzá sql adatbázis. Azért volt rá szükség, mert nem minden gépen áll rendelkezésre Total Commander vagy hasonló, vagy Windows - os FTP kliens, viszont valamilyen webböngésző minden gépen van! Be is üzemeltem!
-
Laca 012
őstag
Egyelőre semmi, csak ugyanúgy az asztalon összedobva mint a GSEJT anno..
Sőt, ha már megmaradt az N455, akkor cserélgetem, nehogy berozsdásodjon valamelyik..
Komolyra fordítva, a sebesség és más komolyabb tesztek még odébb lesznek, de Win7Ultimate alatt az N270-nél jóval erősebbnek tűnik, viszont a Brazosnál kicsit gyengébb. Bár ezt most pl. csak youtube videónál vettem észre ami azért IGP függő is..
Míg az N270 egy 480p-s videóval is szaggat, az n455 már a 720p-t is viszi egy-egy akadással. Az N550 meg tökéletesen viszi ugyanazt a 720p-t, de a 1080p rendesen akad és kb másodpercenként van képváltás. A Brazossal a 1080p videók is hasítanak rendesen.
Az ominózus 720p videónál az N455 95-97% CPU, az N550 75-80%-os CPU terhelést kap..A többit majd meglátjuk, ha üzembe kerül, csak már most is többet foglalkozok vele, mint szabadna, pedig 2 hetem van az előző félévben már halasztott szakdolgozatomra és jó lenne letudni a főiskolát végre..

(Később mindenképp össze akarom hasonlítani az N550-est az N455-ös lappal hálózati sebesség és más szerver funkciók fogyasztás/terhelés terén, ha már van rá lehetőség..)
Persze az ilyen wifi teljesítmény gondok nem segítenek, hogy máshova tudjak koncentrálni..

-
Laca 012
őstag
Na itt az érdekes: (12.04)
root@NC9C-N550-LF:/home/laca# iwconfig
lo no wireless extensions.
wlan1 IEEE 802.11bg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
eth1 no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
root@NC9C-N550-LF:/home/laca# lsmod |grep ath
ath5k 156407 0
ath 24067 1 ath5k
mac80211 506816 1 ath5k
cfg80211 205544 3 ath5k,ath,mac80211Szóval az ath9k driver hibája!!!!

Most már csak az a kérdés, hogy a drivert hogyan lehetne kiszedni a 10.04-ből és berakni az újabbakba... -
Laca 012
őstag
És akarattal emelgetik verziónként??

10.04 20dBi11.04 16dBi
11.10 17dBi
12.04 18dBi
...Ha így folytatják, akár jövő ilyenkor a 13.04 beta már tudni fogja a 20dBm-t..

Na ez a másik.. Tényleg, nekem is van még pár broadcom, meg a fene tudja milyen kártyám, sőt atheros AR5006-os is ami elvileg ath5k-val megy.. ha az tudja a 20dBi-t, akkor ath9k driver bug..
-
nemdan
senior tag
válasz
Laca 012
üzenetére
az hülyeség..nem hinném, hogy egy kártya meg tudja állapítani, mekkora nyereségű antenna van rajta, másik meg, hogy ugyanez a 3 dBi-s antenna volt múltkor is nekem, akkor 16 dBm-el ment..régiekhez nem tudok viszonyítani mert ez az első linuxom, de hogy valami nincs rendben, az biztos.
de ez szerintem valami "akarattal való" korlátozás lesz. 
jaa, meg jut eszembe a ralink chip-es tp-link adapteremet engedi állítani egészen 1000mW-ig, hol ott csak 500mW gyárilag
-
Laca 012
őstag
Ez a teljesítmény dolog egyre szebb.. De még a google-n sem találtam semmit..
Bár egyvalamit igen, ami szerintem kacsa.. Egy eldugott fórumban a tag azzal indokolt, hogy az Atheros kártya nézi milyen nyereségű antenna van rajta és automatikusan visszaveszi a teljesítményt.. Ez csak ott sántít, hogy én próbáltam mindenféle antennával, de ugyan azok az eredmények és Ubuntu verziónként változnak..
Még mindig azt gondolom, hogy ez valami bug, csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetne valami Ubuntu fejlesztőnek bejelenteni...
-
Laca 012
őstag
Légyszi a programkód gombot használd és akkor nem lesz tele ásítozó smile-kkal..

wlan2 IEEE 802.11bgn ESSID:"NEMDAN"
Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: B0:48:7A:B2:98:60
Bit Rate=300 Mb/s Tx-Power=13 dBm
Link Quality=64/70 Signal level=-46 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:1 Invalid misc:32 Missed beacon:0Szóval ezt milyen Op.rendszer alatt produkálja? Állítani próbáltad?

-
nemdan
senior tag
wlan2 IEEE 802.11bgn ESSID:"NEMDAN"
Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: B0:48:7A
2:98:60
Bit Rate=300 Mb/s Tx-Power=13 dBm
Retry long limit:7 RTS thr
ff Fragment thr
ff
Power Management
ff
Link Quality=64/70 Signal level=-46 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:1 Invalid misc:32 Missed beacon:0Érdekes, miért csak 13 dBm-el megy..
De legalább full 300mbit-el fel van csatlakozva 
-
Laca 012
őstag
válasz
canniball
üzenetére
Igen, valahol elég off-os lett ez a fórum a sok home-szerveres hsz. miatt és hiába készült el az Ubuntu/Debian Home-szerver topic, sajnos már annyi hsz. volt itt addigra ebben a témában, hogy az emberek itt ragadtak, itt válaszolgattunk egymásnak..
Nem is tudom, hogy ezt hogyan lehetne, vagy szét lehet-e választani már egymástól..
(Pl. egy lelkesebb segítőkész moderátorral áthelyeztetni a hsz.-okat, címet módosítani, összevonni, vagy nem tudom még mit lehetne..)Ehhez hozzáadódik az is, hogy ha ezt nem itt tárgyalnánk, már lehet egy ideje halott lenne ez az egész, mert az Atom-ot olyan ütemben fejlesztik, (ha fejlesztik még egyáltalán), hogy arról már nem túl sokat lehet írni szerintem..
Már szinte csak arról írunk, hogy milyen kínszenvedéssel sikerült végre 1-1db használható atomos laphoz hozzájutni, meg arról, hogy az ARM és a Brazos hogyan küldi lassan padlóra a címben szereplő CPU családot...

A másik, hogy van egy pár átfedés a fórumok között is, így szinte több szó esik az atomról az eeePC, miniITX, Házi szerver...stb fórumokon..
Tény, hogy engem nem zavar, hogy ebben az irányban haladt a fórum, de ennyi erővel a WL500gP veteránná válása után amikor szétszéledtünk RT-N16, WR1043ND, Atom+ITX...stb. irányokba, maradhatott volna mindenki ott is, így viszont ha valami infó régről kellene, csak keresgéljük itt-ott egymást, mint tűt a szénakazalban.

-
Laca 012
őstag
válasz
canniball
üzenetére
WL500gP-hez volt anno, én emlékszem rá..
2 féle fájl kezelő is volt és csak be kellett másolni a www könyvtárba.. Tuti el is van mentve valahova, megkeresem... 
(De talán a GSEJT-re is felraktam, mert anno a komplett www-t áthúztam a WL500gP-ről rutorrentestől, vnstat-ostól, mindenestől..
) -
ambipur
tag
Halihóóó Emberek!
Web - alapú filekezelőt keresek. Régebben itt, vagy a WL500gP router fórumán említette valaki az Extplorer - t és még két másikat is, de azokra nem emlékszem. Ki tudnátok segíteni? Előre is köszönöm!
-
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Ubuntuban az iwconfigon kívül lövésem nincs, hogy hol lehetne állítani..Gyanítom sehol, mert ha lehetne, akkor mindenki ott állítgatná és nem a régiókódot buzerálnák..
Kapcsolat működik, de mivel pedrive-ra rakosgattam a rendszereket egymás után, nem az a tesztkörnyezet, ahol sebességet lehetne nézni.. Mivel a pigtailon lóg egymás mellett a 3 antenna, térerő sem releváns.. -
Csicsóka
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Nekem is voltak gondok korábban ubuntuval, a 10.10 idején. Nem müködött a samba és a bridge együtt. A 10.04 alatt nem volt vele gond. Nem is lett jó egészen a 11.10.-ig. akkor kiderítettem h egyértelmű kernel gond volt. Ezért sokáig debian 6 ment a szerveren. Minden ment vele elsőre, és az init rendszerét is jobban szeretem.
Én tennék egy próbát debian-al, hátha... -
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
OpenWRT alatt például háromféleképpen lehet állítani a dBm-et:
1. A webes kezelőfelületről. A legújabb verzióban maximum 18 dBm-ig lehet felhúzni.
2. Az iwconfig-os paranccsal (most nem emlékszem pontosan, hogy hogy van).
3. A konfigurációs fájlban: /etc/config/wirelessÚgy értettem, hogy ha minden kötél szakad, akkor a harmadik módszert, azaz a konfigurációs fájlba való belevájkálást kell kipróbálni. Az én régi router-emnél müxik a dolog: a Broadcom kártya maximum 32 dBm-et tud, és fel is tudtam húzni odáig. Most tehát azt nem értem, hogy az AR5008-ast mégis miért nem engedi legalább 20 dBm-ig. És valóban jó volna tudni, hogy hol van lekorlátozva. Van Ubuntu alatt is hasonló konfigurációs fájl, mint OpenWRT alatt?
szerk: Laca, amúgy milyen a kapcsolat így, hogy nem megy fel amennyire szeretnéd?
-
Laca 012
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Ha átállítom 5GHz-re, akkor meg még gyengébb...
root@NC9C-N550-LF:/home/laca# iwconfig wlan0 channel 36
root@NC9C-N550-LF:/home/laca# iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency:5.18 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=12 dBm
Encryption key:off
root@NC9C-N550-LF:/home/laca# iwlist wlan0 txpower
wlan0 unknown transmit-power information.
Current Tx-Power=12 dBm (15 mW) -
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Na kipróbáltam a 12.04-est.. (Miután Kitakat az új AR5BXB112-vel ) Nála is és nálam is az AR5008-al 18dBm a maximum...

Próbáltam régiókódot váltani, de semmi haszna..
Próbáltam a 60mW-ról felfelé állítani egyenként. 63mW a maximum ahol még nem dob hibát, de 64mW-nál már sikítozik..
Nem akarom elhinni, hogy nem lehet ezt valahogy megoldani!
Már az Ubuntu.hu-ra is feldobtam a témát, de "síri csend és hullaszag"..
Most tényleg néhányunkon kívül senkit nem érdekel ez a dolog?
Legalább azt tudnám, hogy a driver-ben, vagy a kernelben van-e lekorlátozva, vagy egyáltalán merre induljak...
-
canniball
nagyúr
-
raidx
őstag
Én, miután kifogytam a helyből, úgy oldottam meg, hogy a hwsw oldalán a Felajánlások (Segíteni kéne) részben felvettem a kapcsolatot a Zöreg SVIHÁK! (Szőke) Sráccal (bőven nyugdíjas). Ők Tiszazug és környéke települések családjainak pakolnak össze gépeket. Rokkantnyugdíjasoknak, kisdiákoknak, felsőoktatásba járóknak stb. Minden jól jön nekik amiből Win 98-at, XP-t futtató rendszer összepakolható.
@birrbert
Az ősszel még 25$ körüli árat olvastam. Hiába, nagy az infláció.
Egyébként viszik mint a cukrot!
-
birrbert
tag
Egy picikét OFF, de bátorkodom belinkelni; mégis csak szenvedélynek számítanak itten a kis gépek.

Raspberry Pi, egy brit alapítvány által megálmodott 35$-os kis gép. Wiki is van.
-
canniball
nagyúr
"Lehet arra emlékszel."
Erre a házra keresve is találtam olyan képet (pl. ez) aminek (legalábbis az egyik oldalán) ~0 a szellőzése. Lehet hogy a tiéd már a továbbgondolt verzió.
adalbert1!
Nem akarlak előre elkeseríteni de korábban duffbeer kolléga is nehezen tudott megválni tőle. De neked legyen több szerencséd vele! -
birrbert
tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy érdemes megtartani mindent. Lehet, hogy valamelyik "szeméttel" 10 év múlva valakit szuper boldoggá teszel. Lehet, hogy pont saját magad. Most feleslegesnek látszanak, de mondom én nektek, jönni fognak még ínséges idők, és akkor minden működőképes alkatrészre szükség lehet. Különben is, nem hinném, hogy oly nehéz feladat lenne keresni pár karton dobozt, és elpakolni szépen a pincében/padláson/erkélyen. Ha korrekt áron túl lehet adni rajtuk, akkor okés, de amúgy kár eldobni, vagy bagóra váltani.
A leges-legrosszabb esetben én azt tenném, hogy keresnék egy rossz anyagi helyzetből származó, de becsületes személyt, akinek nem futja "ajóégtudjahánymagos" processzorú gépre, de meg szeretné tanulni használni a kompjútert. Az adományozás klassz dolog, ha jól csinálják.
-
nemdan
senior tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Blogot mikor folytatod? Engem ez a téma érdekel a legjobban, itt is olvasom rendszeresen a wlan,wifi,antenna fórumokat.
Esetleg ha tudsz olyan magyar oldalakat amik wifis témákról, főleg antennákról szólnak, linkeket megtudnék köszönni mert én már semmi újat nem találok. 
-
adalbert1
veterán
Kicsúsztam a szerkesztésből: az a baj az ilyen majd jó lesz valamire dolgokkal, hogy az évek alatt rengeteg felesleges hulladékot fel lehet halmozni. Nekem is van 3 db IDE hdd-m ami csak porosodik, lehet hogy azokat is meghirdetem. De ugyanígy van egy hűtő nélküli 256 MB-os 3850 is. Meg még ki tudja mennyi minden.
A legnagyobb probléma hogy ezek nagy része 1-2k-nál nem ér többet, annyit meg talán nem is ér az eladásra fordított idő, az esetleges rohangálás, stb... -
nemdan
senior tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Ez a baj, hogy a használt cuccokért sokan olyan potom összegeket kínálnak, hogy az valami vicc.Másrészt sokan úgy vannak vele, hogy nem szívesen vesznek használt cuccokat, mint többek közt én sem.
Lassan én is két hete árulom a routert, de addig még ezt el nem adom nem veszek másikat, mert akkor már lenne három.Érdeklődök voltak, persze mindenki alkudozással kezdte, volt aki megvette volna ha személyesen átveheti Pesten, de az nem az én környékem. 
Szerintem neked is csak úgy érdemes eladni, hogy csak a lapot, a többi motyó meg megmarad "majd jó lesz valamire" alapon.

-
adalbert1
veterán
válasz
Laca 012
üzenetére
Több dolgon gondolkozom, így konkrétumot nem tudok mondani, de leírom a forgatókönyveimet
:1. Gondolkoztam HP Microserveren is, de ott magasabb a fogyasztás és a zaj is (oké, venticserével megoldható, de egy teljesen új eszköznél nem azzal szeretnék indítani) - előnye hogy igen baráti az ára, és minden egyben van, még pl. a GSEJT-hez a mai napig nincs egy praktikus és egyben esztétikus itx házam, amiket néztem jobb modelleket azok is 20k Ft környékén indulnak.
2. Mivel jelenleg a felhasználói szokásaim nem annyira igénylik a NAS-t (zene mindig az asztali gépről megy, mivel médialejátszót nem vettem így a filmnézés is, barátnőm laptopról meg úgyis el tudná érni ezen is az anyagokat, ugyanis szinte mindig megy mikor ő is használ laptopot) és sajnos foglalkozni sincs annyi időm vele mint szerettem volna mikor megvettem, így lehet hogy teljesen leépítem a dolgot. Szerencsére desktop vonalon is esett jócskán a fogyasztás, így ha akár pár estét bekapcsolva maradna a gép az se lenne annyira zavaró (persze ez az asztali gépem bővítésével járna).
Egyelőre ezt látom a leginkább lehetségesnek.3. Megmarad a lap, de akkor szereznem kell majd egy olyan itx házat amivel elégedett vagyok (most pl. hiába van meg a Gigabyte MIB T5140, abból csak a tápot használom, a ház annyira nem tetszett meg, csak anno nem volt sokkal drágább mint egy minőségi tápot szerezni) - viszont arra meg sajnálnám kiadni a pénzt.
nemdan: 12k-ért nem adnám el, olyan 18-20k környékén már igen. + akkor eladnám a notebook ide kábelt, 16 GB-os CF kártyát, CF - Notebook ide átalakítót, házat, ventiket, stb.
Ezt a pénzt meg akkor már lehetne a fent felvázolt 2 projekt valamelyikére költeni.#6822-re: igen, egy ilyen egyedi megoldást nem biztos hogy megfizetne bárki is, főleg ha még a projektre fordított órákat is bele szeretnéd számolni. Annyit látok hogy a két lap jobban felszerelt mint a GSEJT, de volt valami konkrét feladat amire az már nem volt elég?
-
Laca 012
őstag
Valahol igazad van, bár én sem tudom még mi legyen.. Most ugye van 2db új lapom is..
A GSEJT viszont nálam olyan speckó dobozban, olyan kiegészítőkkel van, amit nem hinném, hogy bárki hajlandó lenne megfizetni. (még ha a kijelzőt, vinyókat és az AR5008-as kártyát amúgy is kiveszem belőle)
De az is igaz, hogy ha összerakom a másikat, elvileg nem lesz már szükségem rá soha többet.. (pláne ha az egymagos másik új lapot el is teszem tartaléknak)2dolog lehetséges: vagy valaki mégis megfizet egy ilyen egyedi "kuckót" az IDE-SATA átalakítóval 2GB RAMmal, pigtail-ekkel...stb., vagy a lapot kiveszem és én is külön eladom.
A ház pedig muzeális érték lesz és kiteszem dísznek a szekrény tetejére..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Esetleg beleteszem az egymagos N455-ös lapot, ne foglaljon külön helyet, de az előlapot tuti nem gyártom le mégegyszer, mert "szerencsére" rávéstem, hogy "D945GSEJT" ami az újhoz sehogy sem passzol..
Szóval azért szekrényben porosodni, tuti csak akkor fog, ha tényleg "bagóért" akarják csak elvinni...

-
adalbert1
veterán
válasz
Laca 012
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek.
Garancia kb. még 8 hónap van rá, az állapota gyári. Egyedül annyi lehet problémás, hogy számlám az eredeti lapról van, ami cserélve volt mert meghalt rajta a network csatlakozó, és ahogy nézem a cseréről semmilyen papírt nem adtak (vagy csak sikerült elkevernem) - viszont az eboltos számlán sincs a lap típusán kívül semmi. -
Laca 012
őstag
-
adalbert1
veterán
Szerintetek mennyit lehet mostanában kérni egy GSEJT-ért? Illetve mennyi a reális ára, amit még ki is fizetnének érte?
-
Laca 012
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Második (és a többi) lépés megtörtént...
A próbált rendszerek:
Ubuntu Desktop 11.10 x64 17dBm
Ubuntu Desktop 11.10 x86 17dBm
Ubuntu server 11.10 x86 17dBm
Ubuntu server 11.10 x64 17dBm
Ubuntu server 10.04.4 x64 20dBm
Próbáltam Bolíviát belőni, engedi is, de ugyan az az eredmény..

Mondtam én, hogy valamit elbaltáztak ezek.. (Vagyis ezt is..
)Azon kívül, hogy az Ubuntu Desktop verziókban a unity felület óta egy csomó beállítás el van rejtve, vagy grafikus felületen nem is állítható soha többé, így a rendszer konfigurálhatósága jóindulattal kb. az 50%-ára esett,(még ha a gnome-panel-t fel is teszem) mellette ilyen "apró" (már akinek ez apró) bosszúságok is nehezítik az ember életét..

Egyetlen dolog volt ami valóban kicsit könnyebbé tenné a dolgom, mégpedig az NTFS partíciókat már automatikusan felcsatolják, így ha adattárolásra ilyen fájlrendszert használ az ember, akkor az azt használó programok is elérik már induláskor..(persze ezt az automount-ot meg lehetett eddig is oldani, de így nem kellene vesződni vele.)
Viszont pl. a fájl és a nyomtatómegosztás (SAMBA, CUPS) amilyen tökéletesen működik pár klikk után a 10.04-ben, az akkora szívás az újabbakban, hogy az rémálom. A nyomtatómegosztás még parancssorból az smb.conf-ot "piszkálva" sem akar rendesen működni, mert tűzfal, vagy valami miatt nem engedi elérni a windows-os hálózatot.. CUPS meg lehet csak egy álom...
Én mindig szerettem a routereimre is a legújabb firmware-eket rakni, ugyanígy a frissebb op.rendszereket használni, de ha ezek így fejlődnek visszafelé és így lesznek egyre kevésbé felhasználóbarátabbak, akkor "jól nézünk ki"...

Szóval jó lenne megoldást találni ezekre a dolgokra (is)..

-
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Az új AR5BXB112 kártya csak azzal indult el.. Régebbiekkel úgy viselkedett, mint az én első 2 kártyám, amit nem lehetett feléleszteni semilyen linux alatt..
Ez szerintem elég nyomós ok..
Ráadásul béta ide-oda, sok kánya már nem szabad legyen vele, hisz áprilisban itt az ideje!!
Kitakat: hostapd-hoz, meg annyit fűznék, hogy emlékeim szerint az apt-get install -lal is felteszi valahova a nyers config fájlt, mintha azt szoktam volna bemásolni és az új helyén módosítani amit kell.. Abban mindenhez ott a magyarázó szöveg is, ha az ember jobban bele kívánna mélyedni..
-
raidx
őstag
válasz
canniball
üzenetére
Passzívhoz szerintem sem tökéletes. A hátsó ventinek működnie kell csak akkor OK a szellőzés. Akkor viszont jónak mondható. Két oldalt alul jön be a friss és hátul, fölül megy ki. Tehát elég jól cserélődik a levegő.
Ezen a képen jobban látható az oldalsó perforáció, ez van mind két oldalon.

Itt meg a hátsó rész:
Szerintem, teljesen passzívhoz a tetejét igencsak meg kellene perforálni.
A ventit elírtam! Nem 8 cm csak 6 cm-es de csendes!
Egyébként van valami hasonló küllemű kuckó. Annak az oldalsó perforálása alig 4-6 cm hosszú és hátul van. Annak rossz a hűtése. Ráadásul csak 4 cm-es ventije van hátul. Lehet arra emlékszel.
-
Csicsóka
őstag
válasz
Kitakat
üzenetére
Miért akarod forrásból felrakni?
Van rendes bináris csomag belőle.Csak egy hostapd.conf kell hozzá és megy.
root@lubuntu:~# cat /etc/hostapd/hostapd.conf
#wireless interface to use as AP
interface=wlan1#bridge device (needed for madwifi & nl80211 drivers)
bridge=br0#driver interface type (hostapd/wired/madwifi/prism54/test/none/nl80211/bsd)
driver=nl80211#Enables logging to standard output (useful for debugging)
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=2#run mode
ieee80211n=1
wme_enabled=1#ht_capab settings
#ht_capab=[SHORT-GI-40][DSSS_CCK-40][HT40-][HT40+][HT20]# Operation mode (a = IEEE 802.11a, b = IEEE 802.11b, g = IEEE 802.11g)
hw_mode=g#Set SSID to use
ssid=UBUNTU_SERVER#Channel to use (1-13)
channel=2#MAC address filtering
#macaddr_acl=1
#accept_mac_file=/etc/hostapd.accept# IEEE 802.11 specifies two authentication algorithms. hostapd can be
auth_algs=3#maximum number of stations (clients connecting to AP) allowed
max_num_sta=5#Enable WPA2
wpa=2#Set passphrase for WPA
wpa_passphrase=*******************
wpa_key_mgmt=WPA-PSK# Pairwise cipher for WPA (v1) (default: TKIP)
wpa_pairwise=TKIP CCMP
# Pairwise cipher for RSN/WPA2 (default: use wpa_pairwise value)
rsn_pairwise=CCMProot@lubuntu:~# cat /etc/default/hostapd
# Defaults for hostapd initscript
#
# See /usr/share/doc/hostapd/README.Debian for information about alternative
# methods of managing hostapd.
#
# Uncomment and set DAEMON_CONF to the absolute path of a hostapd configuration
# file and hostapd will be started during system boot. An example configuration
# file can be found at /usr/share/doc/hostapd/examples/hostapd.conf.gz
#
#DAEMON_CONF=""
DAEMON_CONF="/etc/hostapd/hostapd.conf"# Additional daemon options to be appended to hostapd command:-
# -d show more debug messages (-dd for even more)
# -K include key data in debug messages
# -t include timestamps in some debug messages
#
# Note that -B (daemon mode) and -P (pidfile) options are automatically
# configured by the init.d script and must not be added to DAEMON_OPTS.
#
#DAEMON_OPTS="" -
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
hostapd install al és beélitásokkal valaki kiokositana?ubuntu server 12.04 lts
apt-get install hostapd al csak egy sh file kerül a hostapd könyvtárba.
Elöre is kösznöm
Kitakat -
raidx
őstag
válasz
canniball
üzenetére
Nekem CFI CBI-A8989 van és elég szellős. Hátul van egy csendes venti (8 cm-es). A doboz két oldala kb 4 cm szélességben perforált. Hátul egy feles kártyának van hely. Egyedül a gomb világítsával volt gondom. Az eredeti kék ledet az Asrock e-350m1 nem tudta rendesen meghajtani alig volt látható ezért lecseréltem sárgára (az volt egy régi dobozból).
-
Laca 012
őstag
Most, hogy írod, valami ilyesmi dereng, de legutoljára akkor variáltam ilyeneket amikor még a 2db linux alatt nem működő kártyával szenvedtem.. Az meg már több éve volt..
Viszont nekem az /etc/udev/rules.d mappában van egy 70-persistent-net.rules ami ez a fájl..
De így már megtaláltam, köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- iPhone 17 256 GB Sage - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4650G 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

rengetegen írnak erről a hibáról ahogy láttam..

de ez szerintem valami "akarattal való" korlátozás lesz. 
ff Fragment thr

Esetleg ha tudsz olyan magyar oldalakat amik wifis témákról, főleg antennákról szólnak, linkeket megtudnék köszönni mert én már semmi újat nem találok.