Hirdetés
- Pura color: színkavalkádba bújt a Huawei legjobb kameratelefonja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Olyan menő, hogy Google nélkül is elfogadnád
- Android szakmai topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Hivatalos a Poco X8 Pro Max gigantikus akkukapacitása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brogyi
őstag
válasz
Csicsóka
üzenetére
Na-na, én azért kételkednék a sebességben. 3 gép darabonként 20MBps az sok.
1 PC-t sambán keresztül 45-56MBps tud nálam.15W reális, sőt.
Csak példának megemlíteném amikor 15MBps(120Mbps) tölt le a torrent, teljesen mindegy milyen kliens rtorrent,transmission,deluge a CPU 100% hasít.Egyébként a deluge húz nálam a legjobban.Ubuntu headless, és semmi nem fut a deluge mellett.
Kíváncsi lennék ez mennyi egy win7+utorrent párossal,de azt hiszem már nem fogom kipróbálni a hülye vírusok miatt.Nálam ez a helyzet. -
hati
addikt
Sziasztok!
NAS-t és letötlő gépet építenék D945GSEJT -ből. Mennyire tudja kiszolgálni valon az igényeket? (minimum 20MB/s hálózati kiszolgálás, 2-3 kliensnek)
köszi -
hito
nagyúr
Sziasztok! Meg tudná valaki mondani, hogy melyik processzor az erősebb a kettő közül: Intel Atom Z500 és Intel Stealey A110. Specifikációjukat tekintve mindkettő kb. ugyanazt tudja, annyi, hogy a Z500-nak 0.6W a TDP-je, míg az A110-nek 3W. Sőt elvileg valami olysmit is olvastam, hogy az A110 volt a Z Atom család elődje.
Esetleg tud valaki olyan processzor tesztet mondani nekem amivel meg tudom nézni a két CPU teljesítményét?
-
Laca 012
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Tapasztalatból írtam én is..
A hsz-dátumából ítélve "nálam" is közel 2éve megy 20 pinről!
(Közben sajnos a tar.hu átalakult ezért a kép már nem látható)
Konkrétan egy autómosóban üzemel ami heti 7nap napi 14 órában a számlázást biztosítja, plusz másodlagos funkciója, hogy az ügyfél várakozási idő+ egyéb infókat jelzi ki egy LCD TV-re Zotac FX5200-as PCI kártyával (ami ugye jelentős plusz fogyasztás). Havonta egyszer portalanítom, azon kívül nem kellett hozzányúlnom !!
-
gurabli
őstag
Igen, igazad van, helyet is foglal. Na meg az Intel saját kézikönyve szerint is használható 20-tűs, gondolom különösen az Intel hangsúlyozná ki, ha nem lehetne, csak is 24-es.
OK, megfogadom a tanácsodat, és feleslegesen nem veszem meg az átalakítót.
A P4-est persze igen. -
Warter
addikt
válasz
gurabli
üzenetére
Nekem ugyanez a lapom van és évek óta megy a sima 20 tűsről illetve hozzá a P4 csatiról (sima molex - P4 átalakítóval), enélkül el se indult. Ja és paneltáp, tehát semmi extra, nem is volt rajta emiatt szerintem a P4 csati. Vettem én is átalakítót, de mint kiderült teljesen felesleges hozzá, anélkül is megy stabilan, az általakító meg rengeteg helyet foglal egy kisebb házban. Szóval szerintem felesleges venned.
-
raidx
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
A proci részére a külön csatit a nyák vezeték megerősítése helyett találták ki. Nem kell szélesebb, megvastagított tápvezetéket kialakítani. A kell/nem kell dolgot tapasztalatból írtam. Még a D510MO lapoknál is találkoztam olyannal ami igényelte a 24-es tápot. Amit szemmel meg lehetett állapítani különbséget az a gagyibb kondenzátorok volt. A saját lapom hónapokig ment 20 pines tápról! Nem annyira a táptól függ, mert volt aki megakarta spórolni az átalakítót de nem sikerült. Neki még a 300 wattos tápról is csak a 24-es kialakítással indult el az Atom lapja. Elvileg igaza van Laca 012 fórumtársnak. Ezeknek a kis lapoknak nincs akkora energiaigényük ami indokolná a plusz tápvezetékeket. De ki tudja, a gyártók spórolás címén mit kavarnak.
-
gurabli
őstag
Köszönöm a válaszokat! Kicsit ellentmondásos, egyikőtök szerint nem kell a 24 tűs, más szerint lehet, hogy kell
Mondjuk 450 forintért tudom megvenni a 20->24 átalakítót, úgyhogy nem igazán tétel. Egy fórumtárssal beszéltem, akinek szintén ilyen lapja van, neki gond nélkül megy 20 tűssel, de rendes ATX tápja van. Nekem meg egy DC-DC paneltáp, nem picoPSU, bár gondolom majdnem ua, csak nem közvetlenül a csatlakozóba kell bedugni, hanem a 20 tűs is dróttal meg a panelról.
Azt tudom, hogy biztos kell a lapnak a P! (ami vicc, egy 8W-os CPU hoz), bár lehet, hogy így stabilabb az áramellátás és nem kell a lapon vezetgetni, stb és ezért döntöttek ez mellett. A molex-> P4 elméletileg jó kell, hogy legyen, mert 12V-ot kap azon is, és ha max 8W-ot vesz fel, márpedig az Atom 330 az annyit vehet fel, akkor gyakorlatilag annyi, mintha egy WD EARS max használat alatt lenne rákötve. Szerintem a tápnak sem kellene, hogy gondot okozzon.
Köszönöm! -
raidx
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Szinte lutri kérdése, megy e 20 pinről! Az átalakító ára bolttól függően cc 600-1000Ft. Ha nem akarsz előre ennyit beruházni, még utólag sem gond. Baj nem történik, max nem indul el a rendszer esetleg instabil lesz (inkább az első a jellemző). Akkor megveszed az átalakítót.
A P4-essel nem lessz gond! Ott jo a Molex- Molex-P4. -
Laca 012
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Teljesen felesleges kolonc a 20/24es átalakító, csak az új szabvány miatt van rajta 24-es.!
A Molex-P4 átalakító is jó megoldás, bár szebb és én 50%-ban azért vettem a 90W-ost, mert ahhoz már adták az egyébként 80W-oshoz külön rendelhető P4 kábelt. (a másik 50% a Green verzió)
Azt nem értem Rubi Marciék miért nem rendelnek..
Ha valaki elég ügyes, még össze is rakhat egy ilyen kábelt, nem egy nagy ügy, P4 csatlakozót sarukkal lehet is külön venni modding-os kellékeket is áruló boltban, esetleg a kisebb csatlakozó amit nehezebb lehet beszerezni (de HQ-Conrad-Lomex valamelyikében tuti akad)..
-
gurabli
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Sziasztok!
Én most rakom majd össze az atomos konfigot, egy Intel D945GCLF2 Atom 330 lap + 3,5 320 GB WD 7200 HDD + 3,5 1,5TB WD EARS HDD + DVB-C PCI tuner. Ennek a max fogyasztása full terhelésnél nem lehet több, mint 68W, mért adatok és specifikációk szerint.
Egy 80W-os paneltáppal hajtom meg (igen tudom, jobb lenne 120W, de a 80W is elég kell, hogy legyen).
A paneltápon csak 20-as ATX csatlakozó van, a lapon viszont 24-es + a P4.
Láttam, hogy többen használják 20-al gond nélkül. Érdemes egy 20-24 átalakítót vennem vagy teljesen felesleges?
A P4-es csatlakozást egy molex->molex + P4 átalakítóval oldom meg, ott nem hiszem, hogy gond lenne.
Szerintetek? -
raidx
őstag
Vagy egy megokosított TP Link TL-WR1043ND router.
-
Billu
aktív tag
Ez volna az igazi, de sajnos nem igazán kapható már.
-
biega
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Elsősorban torrentezésre szeretnék egy nagyon alacsony fogyasztású rendszert összerakni, jelenleg ezeken vacilálok:
- HP ProLiant MicroServer
- Atom alapú konfiguráció
- Brazos alapú konfig1 HDD lenne benne, optikai eszköz csak a telepítés idejére, utána lehúzom.
24/24-ben menne, semmi másra nem használnám, csak torrentre, viszont a lehető legkisebb legyen a fogasztása.
Melyiket javasolnátok? -
vrbst
tag
válasz
duffbeer
üzenetére
Persze, ezekkel tisztaban vagyok, de mar az 50-60W is sok lenne.
Gondolom a 3,5-os hdd 7-8W-javal mar nem tud elegendo aramot felvenni a lap a 20 pin-es csatin. Az abrakat koszi, jol johetnek meg.radix!
En is elkezdtem nyalazni az ebay-t, csak sajna nem irjak oda egzaktul, hogy melyik tipusu 4-es csatirol van szo. Keprol meg nehez megallapitani. Mondjuk a bekotesbol meg lehetne... Korbekerdezek majd ismerosok kozott halott tap ugyben is.

-
raidx
őstag
-
duffbeer
őstag
Ne viccelj, közel nem vesz fel 120 wattot a lap! Nincs olyan kicsi PicoPSU, ami ne bírná el a konfigodat. Egyszerűen a lap bemenetei nincsenek közösítve, külön pin megy ide-oda, de ugyanazzal a fesz-el...
A két szóban forgó "plusz négyes" csatit nem is szabad összekeverni, mert nem ugyanazt a feszültséget szolgáltatják.ATX 24 vs 20pin:
Itt láthatod lent a plusz négy láb 12V, 5V, 3,3V, Test.P4 csati (bal fent):
Ez csak plusz 2 x 12V és 2 x Test. Tudomásom szerint azért vezették be, hogy az izmosodó procikat pluszba megtámogassa, plusz közvetlenül a CPU tápellátásához csatlakozik, így nem kell az alaplapon vezetni nagy áramokat a CPU-ig. -
vrbst
tag
válasz
duffbeer
üzenetére
Sziasztok!
Koszi a valaszokat! Az atalakito tenyleg nem rossz otlet, de igy meg kellene oldani a psu rogziteset, tehat talan egyszerubb lenne egy plusz 4-es csatit rafabrikalni. Persze ha nem talalok ilyet, akkor ez marad. A psu-m elvileg 120W-os nekem is (bar ezt ranezesre nem tudom hogy lehetne megallapitani, en 120W-osnak vettem...) Az alaplap forrasztgatasat a garancia megtartasa miatt elvetnem. Inkabb folulrol kellene megtaplalni a csatin keresztul, de ahogy neztem a kulon allo 4-es csati (gondolom amiatt, hogy ne lehessen osszekeverni) teljesen mas. Pedig olyat konnyu lenne szerezni, sot olyanom lenne is.

Remelem amugy csak bootolaskor vesz fol ilyen nagy aramot a lap, bar meg nem mertem, de nem szeretnem ha sokat fogyasztana. A 3,5-es hdd emiatt le is kapcsol 5 perc tetlenseg utan.Ilyen jellegu csavarokat altalaban nem tartanak a csavarboltok sajna. Lehet, hogy valami pc bontot kellene megtamadnom ezugyben.
-
raidx
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Ezt furcsálom én is!
Az én D520MO lapom simán megy 20 pines tápról 120W-os.
A leírtak alapján a a tápot tippelném kicsinek, de hogy a 300-as táp sem viszi így érthetetlen.
A 20/24-es átalakító a jó ötlet és nem is drága!
A csavart csavarboltban nem annyira jó ötlet. Az esetek több mint 90%-ában nem metrikus, hanem colos menetek vannak a kütyükbe. Inkább számtek boltba kellene szétnézni. De ajánlatos vinni a mintát. Egyébként megnéztem az én lapomat és ott patent tüsik vannak nem csavarhelyek. Nézd meg alaposabban nagyítóval. Enyémnél csak rá kell nyomni a tüsikre, szétszedésnél meg a tüsit kell összenyomni (ha hozzáférsz cél szerszám nélkül) és úgy jön le.
Persze lehet ennyi különbség a két lap között! -
duffbeer
őstag
Vegyél 20 -> 24 pines átalakítót. Egyébként röhejes, hogy egy ilyen kis fogyasztású alaplap nem hajlandó elindulni 20-as táppal. Miért nem közösítették a lapon?? A tápban úgyis közös potenciálon van, szóval tökmindegy lenne...
Na mindegy. Csavart csavarboltban vennék kb 4 forint darabja, mivel gondolom standard metrikus csavar. Ha nem tudsz méretet, vidd el a lapot. -
vrbst
tag
Sziasztok!
Epitgetem a D525MW alapu szerverem/routerem. Meg nincs meg minden alkatresz, de nem birtam megallni, es osszeraktam az asztalon.
Jelenleg egy 2,5-es hdd-rol megy egy ubuntu server 10.04LTS, es az adatoknak egy 2TB-os 3,5-es hdd van. Az egeszet egy asztali taprol hajtom ideiglenesen, kivaloan mukodik. Tegnap viszont megerkezett a picoPSU-m, gondoltam kiprobalom. Sajnos ahogy elkezdene bootolni az op. rendszert, folyamatosan ujraindulgat. Gondolom keves neki a tap, mivel a plusz 4 pin nincs hasznalva az alaplapon, mert a psu csak 20 pines. Ha a 3,5-es hdd-t lehuzom, akkor mukodik. Kiprobaltam egy 300W-os asztali tappal is (szinten 20 pin), ezzel sem megy.
A kerdesem, hogy itthon lehet kapni valahol azt a fajta 4 pines csatlakozot ami a 20-as melle megy? Megtaplalnam ott is es akkor remenyeim szerint rendesen mukodne.Ha mar itt vagyok, akkor meg egy kerdes, szinten a "hol kaphato" kategoriaban.
A mini pcie kartyakhoz tartozo eleg kismeretu csavart hol lehetne beszerezni? Se az alaplaphoz se a kartyahoz nem adtak.Elore is koszonom a valaszokat.
Udv, Attila
-
szami77
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék...
Adott egy ASUS 1011-es 3hetes gép,INTEL ATOM N455-ös procival,2giga ddr3-as memóriával 320-as vinyóval...
Kérdésem....Intel Atom N570-es proci bele menne-e??? mivel az már 2magos...
Köszönöm:Szami -
duffbeer
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Eddigi gyors tapasztalatok:
Ugyanazzal a rendszerrel érezhetően izmosabb (nyilván), erre már tényleg azt mondom, hogy átlag felhasználónak tökéletes PC. RAR kicsomagolás 7zip-el sokkal gyorsabb, asszem gsejt 3-4MB/s-el végezte(nem emlékszem pontosan), ez 11-13. De ami a legfontosabb, LAN-on is jóval többet tud, kb 60-65MB/s stabilan, igaz abszolút tömör állományoknál, majd meglátjuk széttöredezett HDDnél
. Hozzátartozik, hogy egy 320GB-os 7200-as 2,5"-os SATA2 Toshiba HDD-vel használom, ami HDtune alapján másfélszeresét tudja, mint amit PCmben használok 3,5"-os.
Lehet lecserélem azt is egy ilyenre... 
-
duffbeer
őstag
válasz
canniball
üzenetére
Nem. Az a mini-box egy levédés alatt álló terméke. Ott figyel rajta a "pat. pend.". Ezért nem látod egyik klónt sem PicoPSU néven árulva. Általában viszont egyszerűen "dc dc ATX psu" kulcsszavakkal megtalálod őket.
-
gere
tag
Gugli a te barátod: Nagyjából 12 400 találat (0,21 másodperc)
-
duffbeer
őstag
Na akkor tökhülye vagyok... Eladtam a GSEJT-et és az Emko házat, most vettem egy ugyanolyan házat és egy 525MW-t, több RAM-al, és nagyobb HDD-vel.
Nem bírok élni Atom nélkül. Azt hittem menni fog, de nem! 
Még nem üzemeltem be, de nagyon kíváncsi vagyok mennyivel izmosabb a GSEJTnél.
Éppen ezért érdekelne valami occsó táp megoldás. Ha valaki tud segíteni, keressen!
-
gere
tag
Erre lehet, hogy érdemes lesz várni: Ivy Bridge
-
vrbst
tag
Előre is elnézést az off-ért, de hátha valakit érdekel egy nagyon kis fogyasztású atomos szerver [link]
-
Laca 012
őstag
Sajnos sem Win7 eszközkezelőben (ismeretlen hardverként sem), sem ubuntu lspci alatt nem jelenik meg. Tehát drivert telepíteni sincs mihez. Egyszerűen úgy tűnik, nem PCIe x1 kompatibilis a slot.. Pedig tudtommal mindegyik PCIe slotnak visszafelé kompatibilisnak kellene lennie, de ezek szerint tévedtem.
Az alaplapi integrált kártya egyébként simán feléled win7 és ubi alatt is mindenféle külön driver nélkül, ezt a kártyát meg direkt úgy választottam, hogy ugyan az a chip van rajta. -
Laca 012
őstag
válasz
üzenetére
Nekem is nyűgöm van a PCIe foglalattal az új alaplapomnál. Nekem az ASUS M35I-Delux lapon x16 foglalat van ami leírás szerint x4 2.0 sebességet tud, viszont az x1 -es TP-Link hálókártyát nem kezeli.
A kártya tápot kap, a ledek villognak, a sebességet is jelzi, de nem látja a gép. Az a baj, hogy találtam olyan fórumot, ahol ugyanezzel szenvedett más is, csak tunerkártyát akart beledugni.. Szóval ha routernek is akarom használni, akkor vagy egy USB-s hálókártyát használok a bejövő nethez, vagy felkutatok valami x4-es kártyát ha egyáltalán létezik és elérhető árban van.
Jó lenne valami BIOS moddal meg lehetne buherálni, de nem sok esélyét látom.. -
törölt tag
Sziasztok!
Nézegettem ezt az alaplapot fileserver alapnak.
Szerintetek milyen?A 1 x PCIe x4 (x1 mode) mit takarhat vajon?

Üdv,
Ádám -
duffbeer
őstag
Vettem én is 10-es menetes szárakat, de nem tetszett a megoldás és gondoltam ha már építek, az olyan legyen, amilyennek lennie kell, vagy semmilyen. Hát semmilyen nem lett...

Majd egyszer biztos összedobok egyet, nincsenek kukában a tervek és tapasztalatok, csak jelenleg másra kell. -
raidx
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Otthoni használatra a barkács CNC-knél M8, M10, M12-es menetes szárakat szoktak használni különböző megoldásokkal megfeszítve 2 anyát vagy hasított danamidba vágott menet amit utána összeszorítanak. Persze a pontosság kb. 0,2 mm. Ha golyósorsóba gondolkodtál ott a 0,05 mm-es pontosságú is horror árba van. Nem barkács kategória. Valamikor dolgoztam a Szerszámgépipari műveknél, ahol az orsókat és a revolverfejeket gyártották. Akkor tudtam volna szerezni megfelelő orsókat De miután fel akarták számolni a rendszerváltás után, a dolgozók megvették és világhírű céget csináltak belőle. Viszont már nem lehet tőlük csak legálisan orsóhoz jutni!
-
duffbeer
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Plexihez nem kell lézer. Egyszerű CNC marógép bőven jó. Esetleg nézz körül a HobbyCNC-s fórumokon, hátha találsz valaki amatőrt, aki kivágná neked kicsi pénzért.
Anno elkezdtem összerakni egy CNC marógépet, szoftver rész teljesen kész volt, hardver a motorokig, aztán amikor eljutottam a lineár csapágyakig és a golyós orsókig, na ott kevésnek bizonyult a "tőkém", úgyhogy abbamaradt.
A szoftver rész teljesen ingyenes programokból állt a tervezéstől a vezérlésig. Blender/SketchUp (DXF) -> CamBam (G kód) -> EMC2.Készítettem egy kis videót is a szoftver részről, majd egy másikat az első tesztelésekről..
2D formákhoz nem tudok a Blendernél egyszerűbbet elképzelni.
-
Laca 012
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Köszi szépen, de igazából plexi vágás-marás-gravírozás miatt kellene, oda meg lézer kell!
Igazából már van pár címem-elérhetőségem, csak előbb megrajzolom AutoCAD 2012-ben, aztán mondanak rá árat. (legtöbb helyen ez az ár nagy része, ha már megvan vektorosan, akkor az, hogy végigfut a cnc, az már nem nagy meló)
Már elkezdtem, csak kicsit nehézkes, mert évente kb .2-3x használok AutoCAD-et. Lehet Corel X5-ben (2D-ben) könnyebb lenne, majd meglátom.. Csak idővel én sem vagyok túlságosan eleresztve sajnos.. -
Laca 012
őstag
válasz
duffbeer
üzenetére
Javasolták ezt a gépet már az egyik NASos fórumban is. Ott azt írták, hogy Win2008 Server, XP HomeServer, de alternatíva a Linux is..
A fogyasztásár én is kíváncsi lennék, de sejtésem szerint nem Atom/Brazos/Arm nagyságrendű lehet annak ellenére, hogy a CPU "csak" 15W-ot eszik..
Nekem úgy tűnik, hogy az elején mindenki keresi a kis fogyasztású gépeket non-stop seed/fájlszerver-nek. Aztán mivel az Atom "fejlődése" is egy helyben topog, meg az alaplapgyártók sem erőltetik meg magukat, ezért egy-egy ilyen cél hardver ámulatba ejtő lehet.
Bár ne felejtsük el, hogy a gyári Hardveres Raid vezérlők pl. azért lehetnek veszélyesek, mert ha megdöglik a gép, akkor lehet keresgélhetsz egy ugyan ilyet ahhoz, hogy le tudd menteni róla az adatokat. Nem minden esetben, de főleg egy HP esetében, ami köztudottan még a laptopjaiban is pl a RAM, WIFI...stb. modulokból is csak a saját márkajelzéssel ellátott darabokat fogadja el, könnyen elképzelhető ilyen malőr..Szóval szépen össze van rakva az biztos, meg az árát is jó helyre találták ki, biztos sokat adnak el belőle!
Én is egyhelyben topogok a Brazos-sal. Ha szép házat akarok, akkor cnc-lézeres embert kell szereznem aki nem horror áron dolgozik, vagy nézni egy normál kocka házat, beleszórni, aztán használni..
-
radi8tor
MODERÁTOR
Aki használt két magos Atomos minipc-t keres, annak hirdetésem: [link]
Én is HP Microserverre váltottam.
-
duffbeer
őstag
Hali mindenki!
Nem tud valaki egy olcsósított eladó PicoPSU-t? 80 wattos bőven elég.
Valami jobb minőségű (kipróbált) klón is megteszi. -
raidx
őstag
Hát, én csak az ÁRGÉP ajánlati listáját néztem!
Egyébként a 32-33 is kevesebb, mint egy Atom vagy Brazos lapból összeállítani nulláról indulva. Az ATOM ugyan kicsivel kevesebbet fogyaszt de kevesebbet is tud a HP mikroszervezetétől!
@Brogyi
A ProLiant még is csak célszerszám. Gigabites belső hálón közel HDD sebességgel megy az írás/olvasás.
Mondjuk nem elviselhetetlen az ATOM szerver és a Brazos közötti adatmozgás sem.Jelenleg Windows 7 fut az Atomos gépen is mert másra is kell néha!
-
raidx
őstag
Adják azt olcsóbban is: 30044 Ft :[link]
Ha nem volna szerverem, biztos nem építenék! Ennyi pénzért kompletten megkapni ami otthonra kell. Ram max 8 Giga mehet bele 4 csatornás Raid vezérlő, táp, ház. Szóval csak oprendszer kell rá. Az atom D510MO lapos kis szerverem is többe került anno, Igaz, először asztali gép-ként szolgált még egy Brazos ki nem túrta. Viszont csak 2 SATA port és 0 Raid, max 4 Giga ram. Ha csak az ember nem nagyon pici dobozt akar. Az meg a PicoPSU+külső táp + alaplap+ház és máris túl haladtuk a HP micro árát. És kell még ram + HDD.
-
Thusor
őstag
Hmm...milyen igazad van. Köszi a segítséget, erre nem is gondoltam. Csak az egyik winchesteren lesznek a seedes cuccok, az adattárolásra pedig marad a másikon. A HP proliant n36l serverét is néztem, jelenleg 32ezerért hozzá lehet jutni, és csak max 18W-t eszik terhelve. Ha ebbe tennék két green winchestert akkor is max 37W körül fogyasztana, ha pedig a te megoldásod használom, és csak az egyik winchester jár mindig seed miatt, akkor csak olyan 25W lehet terhelve.
WD honlapján néztem, hogy egy ilyen 3,5"-os WD caviar green winchester max 7W-ot eszik.
-
Brogyi
őstag
Ha már két wincsi akkor érdemes egy kisebb 2,5 seed-re, és a nagyobb tárolásra. ugye az el tud menni aludni.

A kicsi állandóan jár így a kisebb zaj és fogyasztás előnyös. Ha másképpen gondoltad akkor bocsi.
Szinte minden cliens át tudja helyezni a kész letöltést.Sőt van amelyik a beállított seed után helyezi át. -
Thusor
őstag
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy egy kis fogyasztású fileservert szeretnék otthonra építeni ATOM alapokon. A legfőbb szempont az lenne, hogy kicsi fogyasztású legyen, torrent fusson rajta és legalább 2 HDD-t kezeljen. Mit tudtok ajánlani?
-
raidx
őstag
@Laca 012
Hogy áll az új fejlesztésed? Nagyon elhallgattál. Vagy még tart a nyaralás?
-
gere
tag
Belépő szintű Asus Atom D2700. Némi hasonlítás.
-
raidx
őstag
válasz
Laca 012
üzenetére
Az eddig kiszivárgott pletykák szerint az E-sorozatban túl nagy durranás nem várható. A GPU órajel tuning és talán 1,6-ról 1,66-ra megy a CPU órajele. A mobil platform erősödik és a közép, felső kategória. Nagyobb ugrás jövőre várható talán.
Az Intel talán 2012-be ha leváltja az atomoknál az NM10-et és 1,8 2 Giga körüli órajelek várhatók. Persze, jelenleg ez is pletykaszint. Érdekes, hogy az Intelnél a csíkszélesség fomtosabbnak tűnik mint a felhasználói igény. Legalább is nekem a médiából ez jön le.
-
Laca 012
őstag
Hát igen.. Ez is csak egy ráncfelvarrásnak tűnik, de nem sok értelmét látom.. Pláne úgy, hogy az NM10 marad mellé.. Majd ezekkel is csinálnak mindenféle "kivezetéseket lespóroló" ITX-es lapokat, amit ha kicsit értelmesebb dolgokra is szeretne használni az ember, akkor már akadályokba ütközik...
Erőlködés és fáradt-gőz...
Kíváncsi leszek viszont az új Brazosra, hogy ott is csak ilyen előrelépések lesznek-e, vagy ugranak mégegy nagyobbat... -
raidx
őstag
Még Karácsony előtt lesz új ATOM!
Igaz, addigra a Brazos második generációja is megjelenik és az új ATOM kb. az lesz aminek az elsőnek kellett volna lenni.
-
duffbeer
őstag
Nagyon durva iPad utánzat, de a hardver nem rossz.
-
Warter
addikt
válasz
Laca 012
üzenetére
Egyrészt igen, de akkor hol marad az élvezet része, meg a bütykölés. Másrészről viszont nem, nálam is szerver van, ő a központ, minden vacak rajta fut, de speciel a wifi az külön van bent a szoba résznél, hogy mindenhol egyforma legyen a vétel, na meg, hogy ne kelljen vele szívni és ha netalántán probléma van vele, akkor egy gomb nyomás és 10 sec múlva újra megy. A szervert nem szeretem hálózati gebasz miatt bootolgatni. Szóval pro és kontra sok érv van, kinek mi tetszik. Mindenesettre a kolléga helyébe én változtatnék a szisztémán és elgondolkoznék más megoldásokon is.
l -
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Használd az enyémet, root hozzáférést adok hozzá.

Ha megfeneklik, én itt vagyok, és újraindítom. Nincs személyes holmi rajta, azt csinálsz vele, amit akarsz.
Frankó is lenne, csak a tesztelést egy kicsit nehezen lehetne megoldani, ugye?
Egyre nagyobb hülyeségeket beszélek. 
Sose zárhatom ki a tévedés lehetőségét, de két dologban egyre inkább biztos vagyok:
1. Ez a hardver elég ahhoz, amit én szeretnék. Tehát, aki azt állítja, hogy túlzás, az téved. Nem kell ide Xeon processzor meg sok giga ECC RAM... persze nagyon profi lenne, ha olyanom lenne, de mennie kell az Atom-nak is.
2. A szoftver beállításán múlik az egész, csak nincs meg a megfelelő tudásom hozzá.Azon is elgondolkodtam, hogy ha olyannyira jót tesz például az rtorrent-nek, hogy a felhasználó saját maga forgatja a kernel-be (értsd: nem apt-get-el telepíti lazán), akkor a hostapd-nak meg dnsmasq-nak miért ne használna?
Warter, köszi a tippet! Elgondolkodtató. A gép marad, mint fájl- és torrent szerver, hozzácsapok egy access point-ot, és kész. Van mit beállítani ebben a szcenárióban is, de lehet, hogy életképesebb, mint itten kínlódni. Habár úgy volna szép, hogy, ha már van egy ilyen alaplap, akkor legyen kihasználva minden lehetőség.
-
Warter
addikt
-
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Nem találok szavakat...

Ha lenne használt ilyen lap 10e Ft körül, lehet már csak a teszt kedvéért bepróbálnám.. De sajnos itt a hardveraprón is vagy 19e.ért van új, vagy házastól adják..
-
birrbert
tag
válasz
birrbert
üzenetére
Bedöglött.
Csak az újraindítás segített csak... mint a régi szép időkben. 
A fagyás előtti syslog részlet: http://pastebin.com/EpdMdYLB
15:17-kor még jó volt, a handshake elsőre összejött. 15:27-kor kergült meg. 15:27:54-kor WPA: pairwise key handshake completed (RSN), de ekkor már fagyott volt. Nyomtam gyorsan egy Repair-t, de nem sikerült újrakapcsolódni. Sose szabadulok meg a ...deauthenticated... meg ...unexpected replay counter... típusú hibaüzenetektől.
-
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Mindenképp ki fogom próbálni, csak most ismét a wireless üggyel foglalkozok.
Mintha jobb lenne a kapcsolat az új kártyával. Ilyen volt a régi és ilyen az új.
Jelenlegi konfigurációs fájlok:
- interfaces: http://pastebin.com/FkYdWd3C
- hostapd.conf: http://pastebin.com/eZGRgjC7
- dnsmasq.conf: http://pastebin.com/zXiRFsFW (ezeket a sorokat aktiváltam, a többi alapbeállításon van)Ezeken kívül van még:
- /etc/iptables.rules fájl: http://pastebin.com/udf0U8nt (enélkül a NAT-olás nélkül ugyebár a kliensek nem tudnak kimenni az Internet-re),
- aktiválva a /etc/default/hostapd fájlban a RUN_DAEMON="yes" és DAEMON_CONF="/etc/hostapd/hostapd.conf" sorok,
- és végül a /etc/sysctl.conf fájlban a net.ipv4.ip_forward=1 sor.Észrevételek (Intel WifiLink 5100 AGN kártyával a kliens gépen):
- A kapcsolatot eddig egyszer veszítette el, de nyomtam egy Repair-t és helyrejött.
- Speedtest szerint az Internet lassú; 100 Megabites vonalon csak 10-14 Megabit/s a mért le- és feltöltési sebesség.
- utorrent-el azt tapasztaltam, hogy az első percben lassú, pár száz Kilóbájt/s, aztán begyorsul. Az eddigi max sebesség 3 Megabájt/s volt. Összehasonlítva a router-emmel ez egy szerény teljesítmény olyan szempontból, hogy ott 10 másodperc alatt maximum sebességgel tudok le- vagy feltölteni, igaz ez a maximum csak 2 Megabájt/s.
- Böngészés közben van úgy, hogy akadozik a honlap betöltése. A képek betöltése megakad, flash animációk szintén, tehát nem szép folyamatos, mint a router-emmel.
- FTP-n az adatátvitel átlagban 6 Megabájt/s, FileZilla-proftp kombóval és egy elválasztó fallal... fal nélkül 8 Megabájt/s. Itt is fennáll az a jelenség, hogy az első 30 másodpercben lassú az adatátvitel, csak pár száz Kilóbájt, aztán felkúszik az imént említett értékekig.
- Egy pár inSSIDer képlopás: Time Graph fül | Grid fül | 2.4 Ghz Channels fül. Példának okáért, a router esetében a Time graph sokkal szebb vagyis folyamatosabb, messze nem citerázik ennyit a grafikon.Körülbelül ennyi infót tudok összeszedni róla. Türelmes szakit keresek, aki segítene kielemezni ezeket az információkat. Hajlandó vagyok SSH hozzáférést is biztosítani abban az esetben, ha valaki szeretné figyelni a gépet élesben.

-
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Ha viszont már ennyire közel vagy a megoldáshoz akkor már csak kipróbálhatnád az alaplapi kártyával a PCI-os nélkül..

Bár szerintem inkább az rTorrent volt a ludas. (Főleg, hogy XP-n semmi baja nem volt az alaplapi kártyával)
Mindenesetre megnyugtató lenne, ha így lenne, mert ha az alaplapi kártyával lennének bajok, akkor lehet a belső háló felé fordítva is megjelenhetnének problémák vele.. (belső hálón elvileg sokkal nagyobb és gyorsabb adatforgalom is lehet többszöröse mint kifelé) -
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Tehát, legutóbb amikor fagyott az egész, akkor így próbáltam: eth0 a kapcsolat a külvilág felé, szűz Ubuntu, rtorrent telepítve apt-get-el, vinyó, 1 db 2 GB-os RAM modul és tápegység... minden sallang (beleértve a wireless kártyát és a PCI-os hálókártyát is) kihúzva/lekapcsolva/kilőve, hostapd-dnsmasq-stb. nem volt telepítve.
Utána viszont hirtelen több mindent változtattam: eth0 helyett eth1 lett a kapcsolat a külvilág felé, rtorrent-t pedig manuálisan telepítettem Brogyi jóvoltából.. Tehát elvileg e két dolog közül valamelyik tette helyre a dolgokat, és azóta nem fagy a rendszer. Amit belinkeltél (utolsó infó, amit írtam) azt már ezután írtam. Akkor még csak pár órás volt az új konfiguráció, viszont már akkor több GB-ot mozgattam meg a géppel, és tudtam, hogy jó lesz. A mai napig jó, leszámítva azt, hogy a frissítések telepítése óta nem fungál a Cherokee és a rutorrent. Az rtorrent fut hibátlanul, és non-stop seed-el. A tegnap kézhez kaptam az új wireless kártyát, és szerintem ha belövöm, a hostapd-al és dnsmasq-al együtt sem fog fagyni a rendszer.
Egy szó mint száz, szerény véleményem szerint a komolyabb torrent terhelésből adódó rendszerfagyás elleni harc sikeresen végződött. Ami még hátravan, az a wireless N konfiguráció stabilizálása.
ui: ha tudtok jó állapotban lévő, korrekt áron áruba bocsájtott LCD kijelzőt, Ubisync-et vagy hasonlót, légyszi szóljatok.
-
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Tehát az ubuntu most végülis akkor is fagyott, ha mindenféle plusz nélkül (wifikártya, router mód, DHCP kiszolgáló...stb. nélkül) csak és kizárólag az alaprendszer+rTorrent volt feltelepítve? Meddig próbáltad végül? Mert nálam az utolsó infó amit írtál, hogy pár órája hibátlanul megy... Most akkor újra lefagyott?

Mert ha az XP-n ennyire tutin hiba nélkül megy akkor ugyebár hardverhiba kizárva, de akkor gyanítom, hogy egy "szűz" beállítású Ubuntunál alapbeállítású rTorrenttel sem lehetne hiba.. Persze amikor már több hálókártya, meg bridge-elt portok, meg hostapd...stb., az már más, azzal már az XP-nél is lehetne problémád, ha egyáltalán meg lehetne vele oldani, hogy routerként üzemeljen..
(Különben ezek a srácok is kifejezetten letöltőgépnek használják a D510MO-t Ubuntuval-Debiannal, és volt akinek 120-as net-je van, szóval van példa hasonló üzemre..)
Végső soron azért furcsa még ez a dolog nekem (neked meg nyilván idegesítő), mert lehet tévedek, de úgy gondolom a gép túlterheltségtől esetleg belassulhatna a feltorlódott adatforgalom miatt, de a teljes fagyáshoz még egy windowsnak is több kell ennél.Monitor:
Én "használtan" vettem.. Azért Ubisync7, mert amit külön lehet kapni(az jó kérdés, hogy most hol) azt hívják U70-nek és amikor én vettem, akkor ahol épp kapható volt, ott 20-25eFt között mozgott. Az kicsit horror ár érte szerintem..
Viszont az Ubisync7-et (ami fizikailag teljesen ugyan az) egy nagyobb syncmaster monitor mellé adták kiegészítő kijelzőnek. Ott a nagy monitoron van is egy usb "átmenet", ahol nem a gépből jövő tápot kapja a kis monitor, hanem a nagy monitor tápegysége szolgáltatja az áramot, mint egy aktív hub.. Ezeket a monitorokat akik megvették, "volt aki nem használta ki" és a szettből adták el 8-10eFt-os áron. Én (és még páran)így jutottam (jutottunk) hozzá bontatlan-karcmentes állapotban. -
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Meglehet, hogy igaz amit mondasz a hálókártyáról, de nem biztos, hogy mindenki kitette komoly P2P terhelésnek a gépét (az én 100 megabites vonalam otthoni felhasználás szempontjából elég jónak tekinthető). Kíváncsi lennék, hogy mi lenne az eredmény akkor, ha mondjuk ugyanazon az Internet vonalon kipróbálnánk 3-4 D510MO-t. Emellett szerény véleményem szerint sem a bug report-ot benyújtó fickó, sem pedig a másik nem hasra-ütésszerűen írták le a problémájukat. Plusz ami a PCI-E vs. alaplapra integrált összehasonlítást illeti, egy teszt során szerintem nem lenne fair verseny, egyszerűen azért, mert más az alapja a két kivitelezésnek, annak ellenére, hogy ugyanaz a chipset.
Természetesen nem szabad felednünk azt sem, hogy akiket hasonló problémával felfedeztünk, mind Linux-ot használtak, pontosabban Debian-t és Ubuntu-t. Meg is említik mindkét linkelt oldalon, hogy BIOS frissítés és/vagy driver manuális telepítése megoldotta/megoldhatja a problémát, mivel igazából minden a kernel-ben gyökerezik. Én egy éjszaka alatt megtöltöttem a 250 GB-os vinyót Windows XP alatt futó utorrent-el, gyári Intel alaplapi driver-ekkel... közben pedig ment egy jó hosszú YouTube playlist, hogy tekerje az is a szolgáltató számlálóját, és nem volt semmi gond. Csak emlékeztetőleg: Ubuntu alatt rtorrent-el 5-10 perc alatt fagyott minden.
Elég bonyolult eset, én úgy látom, és - legalábbis én - túl kicsi vagyok ahhoz, hogy a végére járjak. Örülök, hogy sikerült alternatívát találni.
Ami viszont számomra tuti-biztos, az az, hogy egy bizonyos Linux oprendszer+driver kombinációval gondjai vannak a 8111DL chipset-nek. Ha az alaplapot vesszük, nincs is miért túl sokat várni tőle, mert egy nagyon olcsó, nagyon egyszerű eszközről van szó.Kijelző téma: akkor végső soron milyen kategóriába tartozik ez a Samsung Syncmaster U70? (azért írom így, mert ez a hivatalos neve, eBay-en is csak így található meg)
Tehát, ha belépek egy magyarországi webshop-ba, hol kellene keressem őt és társait? -
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Én csak ezt a Samsung Ubisync7 -est ismerem, de minden szóba jöhet, ami Displaylink porton megy. Ami a kijelző mögött van az tulajdonképpen egy USB/LVDS átalakító+ a táp amiről megy, meg a háttérvilágításhoz..
A digitális képkeretek 99%-a nem jó, mert memóriakártyáról, meg ami olyan az USB-n mint külső tároló működik, de közvetlen megjelenítésre nem képesek..
Mellesleg én most vettem egy Realtek chipes TP-Link TG-3468 Gigabites kártyát.. (ez lesz a második hálókártya az új szerverben, csak ebbe már PCIe-es kellett. Ez már teljesen ugyan az a chip mint ami az alaplapon van.. Mindegyiken tökéletesen hasít, jumbo frame ide-oda... Meg ugyebár azt már letisztáztuk, hogy itt a fórumon is van pár ember, akinek megy rendesen a D510MO, meg a Linuxakadémián is volt akinek szintén ez a lap megy hibátlanul.. Szóval azt nem hinném, hogy pár ember más D510MO-t kapott volna másikak meg másmilyet..

-
birrbert
tag
válasz
Laca 012
üzenetére
Bakker, hát akkor okés. Én laikus fejjel azt hittem, hogy be kell töltődjenek teljesen az USB-s driverek, ezért írtam, hogy már a BIOS-tól kezdve szeretném látni a kijelzőn, hogy mi történik. Na de így egy kicsit nagyobb a lehetőségek tárháza. Mely kijelzőket érdemes számításba venni (márka, típus)? A román kereskedőknél csak olyanokat találtam, amelyeket digitális fotó keretként árulnak...
Mellesleg máshol is kérdezősködtem, hogy mi okozhatja a nagy hálózati terhelés közbeni fagyást az Intel D510MO alaplapnál, és az egyik fórumon érdekes dolgot talált az egyik kolléga. Leírom ide az összefoglalóját. Tehát, a jumbo framek kezelése nem igazán megy a Realtek-es alaplapi cuccnak. Ez összefüggésben állhat azzal a ténnyel, hogy az Intel NM10 Express Chipset csak egy 10/100-as ethernetet támogatna, azonban ez ma már igen halovány lett volna, ezért a 4xPCIe 1x-ből felhasználtak 1db PCIe 1x sávot és rátettek egy Realtek 8111DL 10/100/1000Mbps ethernet chipet-et, így meglett a gigabites hálózat. Aztán felhasználtak még egy PCIe 1x sávot ez lett a mini PCI express kártya számára kijelölve. Aztán jöttek a gubancok és a bug reportok:
az egyik | a másik. -
Laca 012
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Dehogynem lehet vele újratelepíteni!! Ki állította az ellenkezőjét?? .. Működik az USB-n, csak a biost nem tudod állítani. Azt meg jó esetben elég egyszer, aztán úgysem kell bántani.. Ahogy a bios utáni kép van, azonnal megjelenik, tehát akár Win telepítőnél, akár Ubuntunál az első kockától kezdve látod mi történik.. Egyedül a mozgó képek megjelenítésénél van kisebb akadozgatása teljes képernyős flash-nél, de ott lehet a GSEJT N270-es CPU-ja a gyenge.. Majd kipróbálom az M35i-vel is..
-
birrbert
tag
válasz
duffbeer
üzenetére
Köszi a tippeket. Most már tisztábban látok. Először azt hittem, hogy maga a kijelző a drága, de mint kiderült, nem. Ha az ember magának szeretné összerakni, akkor a controller kerül sokba, és nem az LCD panel. És sajnos még akkor is gondban lehet az ember, ha talál LCD panelt, mert nem talál akármilyen controller akármilyen panelhez. Írja is a belinkelt VGA+2AV Driver board, hogy "for 7" LCD--AT070TN83V.1 only."
Szóval eléggé haldoklik ez az "építs magadnak kicsi LCD kijelzőt VGA portra olcsón" projekt. Sajna a D510MO deszkán nincs LVDS port, úgyhogy még azzal sem lehet fantáziálgatni. Létezik ugyan egy D510MOV, de hogy hol lehet azt kapni, nem tudom (a romániai kereskedőknél biztosan nem).
Több nyűgöm is van, tudom: helyszűkében is szenvedek, nem is akarok sokat költeni rá, prioritás, hogy oprendszer újratelepítésére tudjam használni, de ha már meglenne, akkor nem csak. Frankó kis kütyük a Lilliput kijelzői, de amennyit elkérnek értük az szerintem már szemtelenség.
Az USB-s kicsi kijelzőkkel semmiképp nem lehet megoldani, hogy újra lehessen telepíteni egy oprendszert? Laca, az Ubisync-ed USB-s.
-
duffbeer
őstag
válasz
birrbert
üzenetére
Olcsó és jó megoldás nem nagyon lesz, ha pici monitort szeretnél.
Ha csak a POST a lényeg, akkor pont elég a második és olcsó (ha jól tudom a legtöbb lap post screen 640x480-as felbontásban fut
). És gondolom nem napfényben vagy kíváncsi a BIOS-ra.
Én spec a VGA - RCA átalakítós megoldást hanyagolnám, mert hiába nagyobb a natív felbontása a kijelzőnek, mivel nem vga jelet kap, ki tudja milyen lesz a végleges kép.
A legjobb megoldás ami mondjuk egy 7"-os, VGA bemenettel ellátott monitor, 800x600-as natív felbontással, az kb 80$-tól kezdődik. De nekem még ez sem szimpatikus a fura VGA kábel miatt, bár hasonlóból építettünk CAR-PC-t és az meglepően jól üzemel...
Ha viszont ilyen 5000 körül nézelődsz, akkor már pár ezrest rádobva kapsz rendes TFT monitort emberi felbontással.
Szerk.:
Vagy ha mindenképpen kicsi kell és tudsz szerezni 7"-os lcd panelt olcsón, akkor veszel hozzá egy ilyet és kész a mini monitor.. -
birrbert
tag
Helló!
Ismét tanácsot szeretnék kérni, és ezúttal kijelző ügyben. Bármennyire is szeretném, nem tudom hanyagolni a monitort az Atom szerver mellől, főleg így még a legelején, amikor elég sok mindent elrontok, és muszáj újratelepíteni az operációs rendszert.
Találtam két olcsóbb lehetőséget az román eBay-en (okazii.ro):
1. Tevion, 800x600-as felbontást elbíró 7 inch-es kijelző (~53 dolcsi), amihez szükségeltetik majd egy VGA to RCA adapter (a rendes eBay-en ~16,5 dolcsi). Előnye, hogy vadiúj, garanciás és aránylag jó a felbontása. Hátránya, hogy drágább és kell hozzá az adapter.
2. CTX Panoview 540, 640x480-as felbontás, 10 inches kijelző (~33 dolcsi). Előnye, hogy olcsó és VGA csatlakozója van. Hátránya pedig, hogy kicsi felbontás, használt, és egy kicsit sötét mivel csak 100 az 1-hez a kontrasztja.
Melyiket ajánlanátok? Vagy másképp feltéve a kérdést: ti melyik vennétek meg? Esetleg az első árából lehetne egy jobbat? A lényeg az volna számomra, hogy bekapcsolástól, vagyis boot képernyőtől kezdve lássak mindent ami történik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motoros topic
- Lőjj és hackkelj: ilyen lett a Pragmata
- Pura color: színkavalkádba bújt a Huawei legjobb kameratelefonja
- League of Legends
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad 9 Snapdragon 6 Gen 1 (2024) 8GB/128GB szép állapot
- HP EliteBook 830 G5 13,3" i7 8650u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 13 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4593, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Közben sajnos a tar.hu átalakult ezért a kép már nem látható)

Lehet lecserélem azt is egy ilyenre... 
Nem bírok élni Atom nélkül. Azt hittem menni fog, de nem!
Mesélj milyen? Egy kis tapasztalatot légy szíves.

Csak az újraindítás segített csak... mint a régi szép időkben.