Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mobil flották
- Apple iPhone 17 - alap
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- iOS alkalmazások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warning! MEGA-post!!
Hát srácok, igen durván jártam.
Ott kezdődött a story, hogy akartam este midiket hallgatni külső midis eszközön, és nincs itthon (még) usb->midi kábelem. Megoldás, hogy régi pcios hangkártyán lévő midi portot használom erre. Igen ám, de pci port már csak gsejten van nekem is.
Adva volt akkor a projekt -> ct5803 kártya bele, winamp fel, muzsika be.
Gép lekapcs, kártya be. Gép elindít, opsys betölt, vnc-n át leskelődök. Kártyát megtalálja, driver ám nincs. Ok, csatlakozzon m$ hülyeségére húzza le. Döbbenet, talált is drivert. Igen ritka esetek egyike. Felrakja. Winamp fel, installkor kivesz a felesleg. Indít, beállít külső midi port..és lefagy. Restart, megnéz beállítások. Nem is látja directsound plugin a kártyát, errorozik, megint lefagy. Ok, midihez úgyse kell a kártya, nullout plugin fel, lefagy. Mivel eddig nem használtam a pci portját, kezd gyanús lenni hogy megy vissza gariba. Ok, driver lehúz creative oldaláról, felrak, restart kell neki, megkapja. Nem áll fel a rendszer. Anyáz. Elég messze van mindentől a gép, épp csak elfér ahol van, de rákötöm úgy a monitort hogy épp tartom a kábelt, akkor nem rántja le. Nézem, ntdlr missing. Anyáz. Akkor szokta ezt, amikor átállítja a bios hogy ő most a külső usb-s hddről akar bootolni. Ha nem tartom a vga kábelt, nem tudok ügyködni. Ha radiátorra felraktam volna a kábelt, megtartotta volna, nem húzta volna le a lapot. Felrakom, lerántja lapot ssd-stül, benne pci kártyástúl, mindenestől a földre. Nagyon anyáz már. Emelem fel, lekapcsol a lap (még a tápfesz meglétét jelző led is). A rohadt életbe, valami rövidrezáródott benne, és (remélhetőleg) a védelem közbelépett. Tápkábel lehúz, felrak helyére, remegő kézzel visszadug, bekapcsol...indul, miután átállítottam a bootsorrendet....megint. Viszont opsys nem tölt be. Huhh. Lekapcsol, hangkártya ki, másik be, indít. Bebootol, ám kártyát nem detektálja. Nagyon fakk. Másik kártya vissza. Már bebootol vele, ám már nem talál hozzá drivert. Ami eddig ment nem megy fel. Hmm, elbaszódott még jobban a pci port? Amit letöltöttem driver már fel se települ (amikor előbb kérte végén a restartot). ÓÓ megafakk. Hát, akkor próbálkozzunk egy bios frissítéssel, hátha. 36-os bios volt rajta, legújabb a 40-es. Lehúztam intel oldaláról, elindítom. Restart kell, rányomtam. Win kilép...ám nincs post screen. Se kép, se hang. Remek. Várok 3-4 percet (ha csak kép nincs, ennyi idő alatt úgyis lenyomja). Reset, kép van, win indul, kiírja hogy ok. Azért elindítom még egyszer. Most jól elindul, és előbb nem frissítette. Sebaj, most végigtolja, restart...hopsz látja a hangkártyát. Felrakja hozzá winupdates wdm lol drivert. Hopsz, szól midi is.Röviden a tanulság. Mindez megelőzhető lett volna ha:
1. nem este állok neki szerelni, ami így kinyúlt éjfél utánig
2. elég strapabíróak az intel lapok ha a 2x*i rövidzárást kibírták (sikerült menet közbe még egyszer mert már elég ideg voltam, akkor is leoldott a rajta lévő dcdc táp) és az esést is, legalábbis úgy tűnik kibírta és megy jól
3. ellenben a bios egy szar fos. ha nem ejtem le, és nem problémázik simán ráfogtam volna hogy szar a kártya, de nem az. boot része is szar. sehol nem láttam ilyet hogy fogja magát bios és átállítja a bootsorrendet, illetve ha nem tud bootolni első driveról nem megy tovább (ez már több mint 25 éve nem gond a számítástechnikában)
4. jól szól a midi :]Mellesleg azóta is volt hogy nem tudott bootolni, pedig mindent kikapcsoltam már biosában. Egyedül csak ssd-t látja, de van hogy továbbra is ntdlr missingezik. Reset mondjuk szerencsére megoldotta (ehhez nem kell monitort rákötni megint....ami lehúzná a lapot, viszont bios állítgatáshoz kellett mindig). Szóval még mindig van mit hackolni bioson inteléknek.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-12. gen gar.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Watch 6 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest