- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Undoroid
őstag
Szia!
Így már világos!
Pontosan így próbálkoztam, mert János250 pontosan odaírta azt, amit tudnom kellett! Első körben csak azt a két hívást használtam (volna), de valahol hibázhattam, mert feltöltés előtt hibát talált a program!
" megjegyzem a hibaüzenet nem a te bosszantásodra van, hanem leírja, mit csinálj máshogy
"
Világos! Jelenleg annyira értem ezeket, mint a kiselefánt a zongorahangolást
Rengeteg dolgot kell még megismernem erről a témáról!
-
Ha módosítod a color () függvényt erre:
void color (unsigned char red, unsigned char green, unsigned char blue,
int redPin, int greenPin, int bluePin);
{
analogWrite(redPin, 255-red); // PWM signal output
analogWrite(greenPin, 255-green); // PWM signal output
analogWrite(bluePin, 255-blue); // PWM signal output
} ;akkor a kódodban már meglévő összes color () hívást hozzá kell módosítani.
Tehát ehelyett:void loop() // run over and over again
{
// Basic colors:
color(255, 0, 0); // turn the RGB LED red
delay(1000); // delay for 1 second
color(0,255, 0); // turn the RGB LED green
color(0, 0, 255); // turn the RGB LED blue
delay(1000); // delay for 1 seconderre:
void loop() // run over and over again
{
// Basic colors:
color(255, 0, 0,11,10,9 ); // turn the RGB LED red
color(0,255, 0,11,10,9); // turn the RGB LED green
color(0, 0, 255,11,10,9); // turn the RGB LED blue
delay(1000); // delay for 1 secondkülönben hibát fog jelezni (megjegyzem a hibaüzenet nem a te bosszantásodra van, hanem leírja, mit csinálj máshogy
)
-
And
veterán
Egy aktív kapcsolat nélküli AP kizárólag beacon frame-eket sugároz, abban pedig legjobb tudomásom szerint nincs abszolút / RTC-időkód. Csak egy mikroszekundum alapú, a bekapcsolástól számított időzítőt (timestamp) tartalmaz, ami az egyes állomások közötti szinkronizálást segíti.
-
ekkold
Topikgazda
A legtöbb olcsó, kétfázisú rotációs enkóder egy "zajgenerátor", összevissza prellegnek tekerés közben. Nem az enkóder kezelése a nehéz szoftveresen, hanem a prellezés kiszűrése, hogy ne hibázzon tekeréskor, és irányváltáskor sem. Vagy hardveresen kell RC szűrőt hozzáépíteni. A két enkóder mondhatni csak a mechanikai poziciók számában különbözik.
-
Esetleg, ha van szkópod nézd meg, látható-e szabálytalanság a négyszög jelben a stabil pontoknál! Arra gondolok, hogy a mechanika behúzza a helyére a stabil állapotnál, kifelé pedig nehezebben engedi, tehát a kettő közt látszódnia kellene valami különbségnek, lassú tekerésnél legalábbis.
-
ekkold
Topikgazda
Kétféle enkóder kapható.
Az állapotok jobbra forgatva
dupla lépéses enkóder esetén pl.
00 ; 01 11 10 00 ; 01 11 10 00 ; 01 11 10 00 ;
pontosvesszővel jelöltem az enkóder stabil állapotait.
szimpla lépéses enkóder esetén ugyanez:
00 ; 01 11 ; 10 00 ; 01 11 ; 10 00 ; 01 11 ; 10 00 ;Tehát az egyik típusnak van 11 és 00 stabil állapota is, míg a dupla lépéses kettőt lép egyszerre a másikhoz képest, azaz stabil állapotban mindkét érintkező nyitott.
A szoftverben ha nem megfelelően van kezelve akkor vagy kettesével lép, vagy minden második lépést kihagyja...
Történetesen kétféle enkódert találtam itthon és a kettő ebből a szempontból is kétféle... A különbségre úgy is tekinthetünk, hogy ugyanaz az enkóder fele annyi helyen áll meg stabilan, vagy dupla annyi helyen a másikhoz képest.
-
Undoroid
őstag
Szia!
Sajnos nincs meg, de nem gond! (Csak az upgrade-kat találtam meg ott, illetve a már Gergosz2-által említett AVRdude is ott szerepelt)
A programot majd ismét
megíromelkövetem már az újabb verzióban!Első körben -az elgondolásom szerint- fogok próbálkozni a másik három PWM-es kimenet aktiválásával és egyidejű használatával. Ha elakadok, akkor jelentkezek és kérdezek!
-
Undoroid
őstag
Szia!
Jó szokásomhoz híven el voltam veszve, ahogyan most is...
1.
Az igen az rendben is lenne, de a hogyan lenne az érdekes!
2. Ettől féltem...Visszatérve a példára: nagyon amatőr kérdés, de a már felprogramozott (és nem elmentett) programot hogyan tudom letölteni a mikrovezérlőből?
Ez a lépés sajnos kimaradt legutóbb...
-
Dißnäëß
nagyúr
Köszi a tippeket. Lesz OLED 256x64 SPI, és 1db RGB LED is. Áram alatt csak a pici trafó, nem az egész, standby-ban. Csôfoglalatokat (3 típus = 3 szenzor) és a ház 3-4 pontján belül, mérem DS18B20-akkal.
Lehet kap 1-1 kisebb 12V ventit is, 5V-ról csendes. A legnagyobb nyári melegben behúzom ôket, de amúgy default soha. -
Távolról sem kell 3byte wear counter
Ha valós wear-counter van, akkor hogyan számolod 100.000-ig, hogy hányszor írtad azt az adatcsomagot? Vagy csak sima load-balancera gondolsz? Mert persze, akkor elég csomagonként egy bit, ami jelzi hogy hol írtál legutoljára. Csak a kolléga mindent IS számolni szeretne, pont egy ilyen kritikus dolgot ne tartana számon?
-
Dißnäëß
nagyúr
Nemár, hogy a ph legjobbarc topic-jában tényleg azon gondolkozzon bárki is, hogy leírja, vagy ne, a javaslatait. Hogyafenébene, érdekel
Ami bennem van mindeközben:
1. hűbasszus, túlspirázzuk amit nem kéne
2. na, ezeknek most adtam jó kis feladatot, én dedóban megoldom a logikát, de hogy x ember törpöljön még ezen, inkább nem teszem ki őket ennek ..
3. huh, rommá szofisztikálni lehet még ezt, úgy látom, be is indult az agyalás, érdemes ? Persze lehet. Vagy csak élvezik. Ki tudja
4. Ejjha, néha olyanokat írnak, hogy uhh csak lesek, felét sem értem, lehet jobb lenne az alapoknál maradni, mert több éjszaka kellene ahhoz, hogy felfogjam, amit írtak.. aztán ha később megjöttek az ismereteim, max átprogramozom vagy ilyesmi..Csináltam egy folyamatábrát. Ez életem második ilyenje.
MÉG NINCS KÉSZ - fenntartással kezeljétek légyszi.
Nem is túl profi. Kommentelni sem kell feltétlen, bár nincs ellenemre, csak így hogy értsétek, miben vagyok. Már most van jópár áthuzalozási ötletem rá, a kijelző még benne sincs (nem is igen lesz), most alapfunkciókra gyúrunk és azt is high-level szinten, ez még nem programkód alap, max egy gyenge váz, csak már annyi minden volt a fejemben, gyorsan kiszórtam a cache-ből
"papírra" ...
Nekem ez egy szigorúan tanuló projekt, de ha ügyes leszek vele, sok-sok évig elkísér és szeretni fogom, mint egy kiscicát.
Olvasok még ennek az órának meg eeprom-nak a használatáról, mielőtt Titeket molesztálnálak vele.
Alapvetően jó, amit kitaláltál, és működni is fog, de kérdés, mennyire biztonságos a tápelvétel utánra tenni az adatok mentését,
Lehet én fogalmaztam rosszul eredetileg: központi táp elvétel. Az erősítőt úgy csinálom, hogy a 230V input a fenekén ugye, itt egy kapcsoló is, ez a főkapcsoló. Ha ez 0, akkor SEMMI, fázis és nulla is szaggatva van. Ha 1, akkor is csak a pici nyák trafó kerül áram alá, a másik 4 toroid trafó (2 fűtés, 2 anódfesz) be van kötve ide, de "NO" relével vezérelt a trafók primer oldalán, magyarul nem működnek még. Így tudom azt elérni, mint kamaszkorom gyári erősítője, hogy standby mód, azaz főkapcsoló felkapcsolva, és akkor MCU áram alatt, lehet LED-em, kijelzőm, vagy akár nem is, tökmindegy, értitek ... de ekkor már figyelve van az előlapi egy szem gomb. És ezzel szépen a be-kikapcsot, illetve bizonyos alap funkciókat (és a "kérdésekre" adott válaszokat) le tudom kódolni, ez monostabil, tehát benyomom és visszarugózik, lehet vele "morzézni"persze nem fog kelleni, csak na. Ez ilyen.
Tápelvétel = relék OFF-ba, és mivel az MCU trafó nem relén van, hanem a hátsó kapcsoló 1-es állásában mindig áram alatt, ő még él. Magyarul, normál üzem esetén, amikor ON és STANDBY között vagyok, az MCU mindig él, a nap 24 órájában. (Azaz nem, mert a fenekén is kikapcsolom, ha elutazunk, stb).
Viszont gondolnom kell:
- rendes áramszünetre is, amikor fél napot hallgattam a kütyüt, belement 8 óra, és egyszercsak elszáll minden. Persze, nem világvége, ha 8 óra most nem kerül be az üzemidőkbe, de szeretnék precíz "kilométerórát"- Meg arra is, hogy ISTEN MENTS, hogy mikor az áram visszajön, az egész erősítő felébredne, ez kifejezetten káros, ezt kezelnem kell, és vagy csőfoglalat hőmérsékletet figyeltetek vele, vagy egy plussz biten eltárolnám, hogy ha áramszünet volt (saját trafójának fesze beesik 5.5V alá), akkor 1 a bit értéke, amúgy meg 0.. vagy ezek kombója .. még ezt kiagyalom ..
illetve mennyire kényelmes hosszú távon az erősítő biztonságos kikapcsolására figyelni.
Kényelmetlen, de ezek a kényes jószágok ilyenek. Kikapcsolás nem téma, ki is ránthatom a fenekéből a kábelt. Az újra-ráindítás már nagy gond lenne.Eleve a bekapcsolása 15 perc, mármint az eredeti tervező (ez egy DIY-barát erősítő) ajánlása alapján 15 percig be se kapcsoljuk az anódfeszeket, míg fel nem melegedtek kellő mértékben a csövek. Ezt tök egyszerűen elérem MCU + relékkel. Az életet bonyolítja, igen, de ezek az "öreg" design-os, múltszázadi "csotrogányok" már csak ilyenek.
És elfogadjuk. Mint egy régi veterán autónál, kb, amit restaurálnak, urambocsá, újként megépítenek.
-
Wear levelinggel valóban több, de messze nem örörkélet (persze lehet, hogy rosszul számolok):
10.000 órát percalapon tárolva kell 3bájt, és ő akar 3 számlálót párhuzamosan az 9.
A wear-leveling miatt minden ilyen 9 bájtos blokknak kell egy - jól optimált esetben 3bájtos wear-counter.1024 / 12 az cca. 85. Beszorozva ezt az 1666 órával kb. 16 év jön ki. Tiszta üzemórának véve ez már van olyan sok, hogy cserélni kelljen a kapacitorokat is, de reálisan rövid ahhoz, hogy szem előtt legyen tartva.
A kérdés, hogy mi a projekt tervezett élettartama, és hogy 10+ év távlatban mi a fenntarthatóbb: A uC cseréje, esetleg egy külső EEPROM cseréje, vagy a kondenzátoroké. -
-
Dißnäëß
nagyúr
Három számot kellene beleírnom, üzemóra. Amit szerintem percekben tartanék nyilván, és a maximum az 10.000 (legyen 20.000 de 10.000 óránál jelezne). Ez 60-al felszorozva 600.000.
Szóval 3db értéket update-elnék mindig, mindegyik maximum 600.000-ig menne, de főleg sokkal korábban már reset-elném egy külön nyomógombbal. (1 nyomás egyiket, 2 nyomás másikat, 3 nyomás harmadikat).
Nem percenként írnék bele, hanem csak kikapcsoláskor és/vagy áramszünetkor. Ez szobai erősítő, ergo egyetlen bekapcsolással elmegy 1-4 órát, mikor milyen kedvem van, szóval az írás gyakorisága nagyon kicsi szerintem. Amíg működik, nem tárolnám le benne mindig az újabb +1 percet.
@ekkold, a modul már megvan, lásd korábbi hsz-em. Ezzel kell élnem, egy RTC és egy EEPROM.
@razorbenke92 értem, nagyon jó gondolatmenet, én is ilyen biztonsági játékos volnék inkább. Köszönöm, megnézem a linkeket is. Táp: 6V AC a szekundere a kis nyáktrafónak, tehát olyan ~8.5V DC-re érkezek vele egyenirányítás után, és akkor innen ketté válnék:
1. direktben odaadnám ezt a feszt az ESP-nek, Vin elbírja és 3.3V-ra belsőleg stabizza
Vin is the NodeMcu's voltage input that is connected to its internal voltage regulator allowing an input voltage range of 4.75V to 10V. It will be regulated to 3.3V. Alternatively an external voltage source of 3.3V can be directly connected to the NodeMcu's 3V3 pins. The 3V3 pin can be also a voltage source to other components such as LEDs. GND is the common ground of the board.
2. minden egyéb kütyüt az LM317T-vel lestabizva 3.3V-ra, tudok külön táp-ágra tenniMivel így még mindig ugyanabból a pufferkondiból ennének, nem kerül semmibe 4 plussz kis diódával két híddal mennem, a trafó elbírja ezek minimális többletáramát, és akkor egyik táp ág ESP nagykondival stabilizálatlanul (azaz a sajátjával), másik táp ág egy átlag kondiértékkel az összes egyéb periféria 3.3V-ra stabizva.
Ez a nagy ötlet.
Hát azt hiszem, az órát, percek beleírását stb. még olvasnom kell, úgyhogy "elhallgatok" egy kis időre.
Ja és próbálok KiCAD-et tanulni, lehet ennek csináltatnék egy pici nyákot, úhh. Ez se holnap lesz kész...
-
Teljesen jogos a kérdés, bennem is megfordult már, amikor láttam a 10másodperces áthidalási igényt korábban.
Dißnäëß
Egy Arduino 3.3ms alatt ír egy bájtot. Tegyük fel, hogy ennyi kell egy ESP-nek is (úgy gondolom, az gyorsabb, de számoljunk a legrosszabb esettel).
Legyen szükséged 8 bájtra, az 26,4 ms.
Az ESP8266 tombolás közben 400mA-t tud fogyasztani - ez megint a legrosszabb eset. Idleben, bekapcsolt rádióval is 80mA körül eszik csak.
Számoljunk 5V-os táppal - bár az ESP 3.3V-al megy, de gondolom a modulon LDO van, ami veszteséggel konvertál, így marad az 5V.5V-on 0,4A az 2W
2W-ot 26,4ms-ig fenntartani kell 0.0528J energia.
0.0528J energiát egy 5V-os kondenzátorban 4224uF-al tudsz tárolni.
Persze a kondenzátor feszültsége folyamatosan esik energia leadása közben, az akksikkal ellentétben egészen nulláig. Az LDO miatt pedig ez azt jelenti, hogy kb. 25%-át tudod elfogyasztani a kondiknak.
Tehát vagy négyszerezed a kapacitást, és mondjuk használsz 2mF-od, vagy használsz 5000uF-ot és valami jó boost convertert.
Esetleg ha nagyobb feszültségű tápod lesz valahol, pl. 12V akkor tegyél 16V 5000uF-ot (0,36J). Annak már ki tudod használni a bő 2/3-át, ami 0,24 J, azaz bő négyszerese amire szükséged van.Ebben a pesszimista helyzetfelmérés miatt már jó kis biztonsági tartalék is van.
Hasznos linkek:
[Energia számoló teljesítmény és idő alapján]
[Kondenzátor kapacitás számoló energia és feszültség alapján] -
Undoroid
őstag
Keresgéltem és rátaláltam ERRE az oldalra! Az ott szereplő Arduino - Loops alkalmazásai között lesz a számomra megfelelő kód! Ezzel fogok kísérletezni.
" Ez így ebben a sorrendben garantált futásidejű hiba " Ebben szinte biztos voltam, mert -mint írtam is korábban- megközelítőleg 30éve nem használtam már ezeket az utasításokat!
Az általános iskola 7.osztályába jártam, amikor indítottak (a többi másik mellé) egy számítógépes szakkört. Ott meg lehetett ismerni ezeket az akkor még újnak számító masinákat! A Megyeszékhely egyik iskolája volt az enyém, de így sem volt több masina, mint 5 gép. Az oktatónál volt az akkor legkomolyabb masina: Commodore C16
A többi masina: ZX Spektrum, TVC, és a fóliaérintős Primo. Programok betöltésére - mentésére a magnókazettás megoldás volt csak elérhető. Ne felejtsük el, hogy a '80-évek közepén jártunk! ...szerény lehetőségeink voltak, mert piszok drágák voltak akkor ezek a gépek, de szerettük, mert jókat lehetett szórakozni velük!
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezen filóztam én is, egy pici nyákon összelöktem már egy 3.3V-ra stabilizált kis tápot egy LM317T-vel, teszi a dolgát, természetesen kézmeleg sincs, szóval jó
10-évente 2 ilyen esetre számítok
, elég stabil itt az áram, de a lényeg, hogy legyen "valami". Szóval egy ilyen 1 farádos szuperkütyüt dedikálnék neki, 5V-ra téve, a 8266 Vin-je úgyis enged még kicsit többet is, belső feszstabija van 3.3-ra, szóval így jó lenne. Elvileg. Minden más meg akkor a dedikált külsőstabis 3.3-ról eszik.
Na ja.. önmagában a FADE alapprogival (saját led) most 4mp-et tud egy 47000uF/16V kondival, 5V-ot elvéve. Akkor ez 1F mellett meglehet 10mp kb. Saccra.
-
Undoroid
őstag
Szia!
A kiinduló program ez lenne:
/***********************************************************
File name: 09_rgbLed.ino
Description:Control the RGB LED emitting red, green, blue, yellow,
white and purple light, then the RGB LED will be off,
each state continues 1s, after repeating the above
procedure.
Website: www.adeept.com
E-mail: support@adeept.com
Author: Tom
Date: 2015/05/02
*************************************************************/
int redPin = 11; // R petal on RGB LED module connected to digital pin 11
int greenPin = 10; // G petal on RGB LED module connected to digital pin 9
int bluePin = 9; // B petal on RGB LED module connected to digital pin 10
void setup()
{
pinMode(redPin, OUTPUT); // sets the redPin to be an output
pinMode(greenPin, OUTPUT); // sets the greenPin to be an output
pinMode(bluePin, OUTPUT); // sets the bluePin to be an output
}
void loop() // run over and over again
{
// Basic colors:
color(255, 0, 0); // turn the RGB LED red
color(0,255, 0); // turn the RGB LED green
color(0, 0, 255); // turn the RGB LED blue
// Example blended colors:
color(255,255,0); // turn the RGB LED yellow
color(255,255,255); // turn the RGB LED white
color(128,0,255); // turn the RGB LED purple
color(0,0,0); // turn the RGB LED off
}
void color (unsigned char red, unsigned char green, unsigned char blue)// the color generating function
{
analogWrite(redPin, 255-red); // PWM signal output
analogWrite(greenPin, 255-green); // PWM signal output
analogWrite(bluePin, 255-blue); // PWM signal output
}
A mostani program annyiban különbözik, hogy a Lila szín lekapcsolása és késleltetése után hozzáadtam újabb és újabb variációkat a color és a delay parancsok ismételt használatával!
A megírt kód megközelítőleg 2 perc után ismétli önmagát. A teljes működési idő 12 óra lenne.
********************************************************************************
ekkold
A fenti programban hatalmas segítség volt a dupla perjel utáni magyarázat, mert abból tudtam meg, hogy az adott sor milyen feladatot hajt végre!? Az összes színnél nem a mikrovezérlőt hagytam számolgatni, hanem fix számokkal dolgoztam/variáltam. Tudom, hogy úgy csak pocsékoltam a rendelkezésre álló tárhelyet, mert sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani...
Utólag belegondolva felesleges lesz az A és B átkapcsolás! Ezt majd egy másik példánál fogom célbavenni!
-
Dißnäëß
nagyúr
De komolyan, Ti itt annyi türelemmel írogattok minden kezdő szöcskének, és tartjátok bennük a lelket, nagyon nagy köszönet és hála. Nem is tudjátok, mekkora öröm ez most nekem
Egy éve (!!!) álmodok erről, hogy maaajd egyszer, ha nagy leszek ...
Tartsátok ezt a topic-ot így, segítőkészség, alázat a kezdőkkel szemben, emberség, minden topp. Sok egyéb topic példát vehetne. És ez szól mindkettőtöknek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, Neked is jár pirospont
, sőt.. csak .. amíg az "emélet" nem állt össze a fejemben erről az egészről, addig ezt az infót nem tudtam értelmezni. Szóval mea culpa, most esett le és kerültek kb. a kirakós darabjai a helyükre. Hát ez wow. Még mindig csak bámulom csendben a demo-t és gyönyörködök benne.
Ez kúúúúúvajóóóóó
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát, röhögni fogsz, Nektek triviális, de .. bekötöttem MINDENT, azt is, amit említett a konstruktor (és ott a helyes portot kiválasztottam neki), a maradék, vélhetően default (csak itt kódban nem említett) bekötéseket pedig rendre a jobboldali zöldekre tettem, szóval most így néz ki a bekötésem, ha hozzá nézed ezt az ábrát:
U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* cs=*/ 15, /* dc=*/ 4, /* reset=*/ 5); // Enable U8G2_16BIT in u8g2.h
A fentebbi definiálandók közül:
- cs-t is bekötöttem azért, biztos ami biztos alapon, bár értettem, hogy nem szükséges, a GPIO15-re (zölddel jelölt HCS) - fizikailag a D8
- dc-nek kinéztem a GPIO4-et - fizikailag a D2
- reset-nek kinéztem a GPIO5-öt - fizikailag a D1A vélhetően defaultokat is bekötöttem, amit nem kellett kódban megadni:
- kijelző SCLK-t ESP8266 HSCLK-ra (GPIO14/D5)
- kijelző SDIN-t ESP8266 HMOSI-ra (GPIO13/D7)
+ a GND és 3v3 természetesen.Így most ha jól látom, 7 kábellel megyek a kettő között, ebből 2 táp, 5 a többi.
Jó ez így, míg működikSzerk.: próbaképp lehúztam róla RST-t és CS-t, és kifogástalanul megy. Kihúzva-újrabedugva is. Szóval így most 5 kábel, 2 táp, ergo 3 SPI-s kábellel meg van oldva.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igazság szerint be van most kötve SW módnak megfelelôen és jó, de nyilván a gyors HW módra hajtok.
A bekötéshez nem nyúlva, a HW módos sort használva meg se moccan.
Valszeg az lesz, amit Janos250 mond, clock és data defaultok mennek még ettôl, csak rossz helyre kötöttem.
Na teszek egy próbát megint.
Janos250 köszi Neked is, ez a hosszabbik szösszeneted kellett nekem, hogy rendbe tegyem fejben, mi is van itt.
-
Dißnäëß
nagyúr
Van valami bug a 32 bites procikkal (azaz a kóddal) és mindhez bekapcsoltatják ezt, a library doksijában írják valahol. Ezért van itt is extrán kommentelve a sok kikommentelt sornál, a két 256x64-esnél a végén, hogy még extraként az u8g2h-ban is nézzük ezt meg.
A NodeMCU-n a hardveres SPI le van foglalva a programozónak valamiért, azt olvastam. Van egy másik tüskesor vele szemben, a HSPI, ami használható, illetve VSPI (virtual SPI?) amit nem találtam, de mintha egy valaki olyan magas GPIO szàmokat is használt volna a kódban, ami kizárt h létezzen fizikailag az eszközön, lehet a VSPI egyike volt az. Még ennek utánanézek.
-
Undoroid
őstag
-
vegyszer
addikt
Már ha minden rendben van a csomaggal.
Nekem hétfőn jött meg egy fotófej. És rá volt írva, hogy 800Ft ellenében adják ki. Aliexpress-es beszerzés, 12000ft értékben. Mikor kérdezem, hogy mire föl, az a válasz jött, hogy azért, mert a csomag levél gyanánt volt feladva. Így a többlet költség engem terhel.
(Nem nagy összeg, de semmi papírt nem kaptam róla. És ezt bármire rá lehet majd fogni. De így is felé árban lett, mint itthon. És 3 hét alatt ért ide) -
Janos250
őstag
De, egyetértek. Én még Bangoodról is szoktam rendelni. Gyors, és szintén futár hozza, nincs külön fizetni való, de drágább, mint az Ali, és kisebb a választék. Amióta van ez a dili, ebay-ről nem rendeltem, azt nem tudom, mi van ott most.
Például 48V-ot is tudó DC/DC-t Bangoodon csak egyet láttam, csillagászati áron, Aliról rendeltem párat egy hete kb, majd meglátjuk. -
tonermagus
aktív tag
Hát ez az, nem lassú semmi
Egyszerűen csak profibbnak érezné ha ESP/STM-en futna...
Természetesen nem használok blocking delay()-t, csak millis()-el operálok.Személyes véleményem hogy hiába lenne gyorsabb a hardware, az adatok amikkel dolgoznom kell úgyis csak 500ms-enként jönnek... Szerintem ezt röhögve tudja a Mega.... Még ha 100ms-enként jönne az adat, gondolom még az sem lenne neki probléma.
-
Janos250
őstag
Való igaz, hogy mondjuk az UNO-n és se akartam fájlként kezelni semmit, a PIC-eken meg végképp nem. Attól függetlenül, hogy nincs háttértároló, még a UNIX-ból adódóan eléggé elterjedt a "minden fájl" szemlélet. Tényleg az ESP-ben gondolkodom, de én azt hiszem, növekszik azoknak a tábora, akik áttérnek valamilyen 32 bitre.
ESP32-n például a WiFi is fájl. Lehet rá fájlként írni, róla fájlként olvasni, és nem kell hozzá külön library, hanem a C-ben szokásos file kezelési módon használható.
Például:FILE* filePointer = fdopen(fileSorszama, "r+");
fprintf (filePointer, "Szevasz!\n") ; -
gyapo11
őstag
A rajzolás balról jobbra megy, aztán ha követni akarja a kurzort, akkor a görbe jobbról balra halad. Persze a szkóp alapból fűrész jellel megy, vagyis amikor a jobb szélére ér a képernyőnek, akkor átugrik a bal szélre és újrakezdi a rajzolást. Ez a görgetés már inkább vizuális adatfolyam megjelenítés mint szkóp.
-
ekkold
Topikgazda
Nálam ez fordítva volt, tanultam pascal-t, majd utána c-t. A pascal szigora után, a c szinte megváltás volt. Ugyanaz a feladat sokkal rövidebben megoldható, és hatékonyabb kód is lesz a végeredmény.
A javascript, és a PHP nekem jóval később jött, de a c alapok után mondhatni gyerekjáték volt beletanulni . Persze nem vagyok profi programozó, de sokmindenhez hozzá tudok szólni. -
Dißnäëß
nagyúr
Ahány szabad lábad marad! Ugye a DI, DO, DC közös, viszont minden kijelzőnek kell egy-egy külön CS lábat biztosítani.
DI, DO, DC közös. Ok.
RES ? (Ez is közös, vagy kijelzőként 1 PIN-t befoglal ?)
CS - kijelzőként 1 PIN. OK.Magyarul 3 digital out pin fix, + 3x CS + 3x RES = legrosszabb esetben 9 digital PIN-re volna szükségem ?
Van egy ilyenem, ellőhetném ide akkor. [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
Áhh, 128-step relay attenuator-el megyek, azon a bemeneten, amit egyáltalán csillapítósra tervezek. Szóval van egy távszabályzós motorizált potim, ami annak ellenére, hogy direktben önmaga is tudna csillapítani, igazából csak említett board-ot hajtja meg, az meg elkattog nekem szépen és lőn hifi.
A fogasléc kiváló, még maradt is valahol Technic Lego-m a gyerekkoromból, lomolok hozzá valamit
Arduino kérdés: hány darab kis OLED-es kijelzőkét tudna meghajtani 1 szem Arduino Micro mondjuk, SPI-n, szerinted ? (3-at kellene, I2C-t meg nem választanám, mert ott sokkal lassabb a frissítési idő).
-
-
-
Janos250
őstag
Amit példának leírtam, még csak érteném a const okát, de ahonnan a probléma eredt, az ez volt:
String toEncode2 = "Hello World";
String encoded2 = base64::encode(toEncode2) ;
char proba_c_str[20];
proba_c_str = encoded2.c_str() ; //incompatible types in assignment of 'const char*' to 'char [20]'Miért lesz ez const, hiszen ő egy eredmény, amit a base64 ad?
-
gyapo11
őstag
Pnp tranzisztor is jó felhúzó ellenállással. Ha a pin lebeg vagy inputra van állítva, akkor ott magas szint lesz, a tranyó nyitott állapotban van, nem vezet. A relé tekercsének egyik pólus a testen, a másik a tranyón. Amikor a pin kimenetté válik és alacsonyra vált, akkor a tranyó zár és a relén átfolyik az áram, a relé zár.
Kicsit keveredős ez a zár-nyit, de itt azt mondtátok, hogy zár amikor vezet, nyit amikor nem vezet valami.
-
MPM
tag
1. Azért mert ez a 8 pin-es változat van nekem, és híján vagyok a pineknek, de most látom hogy a tx/rx-et is lehet használni, valószínűleg ez lesz a megoldás, mert működés közben nem kell kommunikálnom vele.
2. Nem tudtam, hogy lehet fordított logikával használniEzzel a részével nem én foglalkoztam, és rá se néztem, de valóban az enyémet is lehet így használni. Ilyen esetben, ha lebeg a relé jelbemenete, akkor mi történik? Csak azért kérdem, mert ha tönkremegy valahogy a pin, és nem ad jelet, akkor magas jel hiányában mindig kapcsolni fog, vagy mindenféleképpen le kell húzni a földre, hogy kapcsoljon? (Gondolom az utóbbi.) A biztonság miatt érdekel, mert nem lenne jó ha az ESP tápellátásának megszűnése, vagy pinjének rövidrezárása után, folyamatosan kapcsolna a relé. (Bocs, az amatőr kérdésekért
)
3. Aham, világos. -
Tomika86
senior tag
-
PHM
addikt
Egy SMD 78L05 lát el egy AVR alapú kis vezérlést nálunk.
Ennek a hangjelzője egy kb 45 ohmos passzív csipogó, ami, mint kiderült,
100 mA körüli csúcsáramokat eszik. A 78L05 névleges maximum árama 100 mA,
erre jön még az elektronika fogyasztása, (2db Atmega 48, pár led, +1 szenzor)
persze, hogy beesett a tápfeszültség 4,5V alá, amitől a tápfesz figyelő IC
ügyesen resetelte a mikrovezérlőket, ha a csipogó megszólalt.
Kényszermegoldásként az 5V 2 mérőpontjára egy 470 uF/6,3V-os elkót forrasztottam.
Azóta több, mint 100 vezérlés készült így el, mindegyik hibátlanul üzemel.
Mindezt annak alátámasztására írtam, hogy szerintem egy 470 uF-os kondit azért
meg lehet kockáztatni a stabilizátor kimenetén.
Soros ellenállást nem javaslok, az ugyanis rontani fogja a stabilitást. -
Undoroid
őstag
Szia!
A stabkockák (78xx, 79xx, 317, stb) általában nem tolerálják a kimenetükön a nagy kapacitású kondit, ezért maradj a max. 100uF-nál a kimeneten! Továbbá a kimenetre mehetne még egy 100n is (a bemenetre sem árt egy 100n)! Ahogy PHM írta a védődiódát is mindenképp iktasd be valahogy így: KLIKK
A védődióda helyére valami 50V / 1A dióda kellene (akár Shottky is lehet. Szeretem túlzásba vinni a védelmet, mint utólag cserélni azt, ami elmúlt )
-
ecaddsell
aktív tag
Ha 1mp-en át 3W, majd utána 0W(közeli), szintén 1mp-en át, akkor átlagban 1,5W-t kell eldisszipálnia, nem?
Ez nem így működik, a hővezetésnek is van egy ellenállása és ha rövid időre is sokkal több hőt teszel rá a termál gradiens akkora lesz, hogy vagy megrepeszti a chipet vagy hőmegfutásba viszi a magját.
Egyébként lehet más magyarázata is a hibának pl. ha induktív fogyasztó és nincs megfelelő védelem a visszarugáskor keletkező tüske is átütheti a félvezető gyengébb részét stb. -
Dißnäëß
nagyúr
Próbálok "igényeskedni", nem nagyon van rajta sehol műanyag burkolat, vagy bármi hasonló. A hátlapra tudnám elhelyezni, a tápcsati környékére-mellé például (belül), és mint az RCA csatiknak is, ennek is (az antennának) egy lyukat fúrva, oda felcsavarom az antennát, így kilát a kis kütyü a dobozból.
Ha az ESP-t kívülre tenném felragasztva, az olyan nagyon "kendács" lenne nekem. "Professzionális" kivitelezésű eszközt szeretnék alkotni.
-
Tankblock
aktív tag
Szia nem rejtély az
8-5V = 3V
P= 3V*1A = 3W próbálasz meg rajta eldisszipálni, ami speckó szerint 1,5W van tervezve.
Azt nem tudom milyen szervó, de a pozícióban tartás is emészt fel energiát nem csak a mozgatás + ugye amikor hirtelen megáll akkor majd kijavítanak, de szerintem egyet vissza is fog beszélni (back EMF) amit egy diódával célszerű elnyeletni.Mi van ha nem linár regulátoron keresztül tápolnád a szervókat? Switching Mode power supply egy buck ? pl van 3A pici modulka is, mondjuk annak a végére is akasztanék egy 1000u Condit....
-
PHM
addikt
Rövid idejű csúcsáramokra megfelel egy nagyobb kondenzátor a kimeneten.
Ilyenkor ajánlott egy záróirányú diódát tenni a stabilizátor be és kimenete közé.
Ennek az a szerepe, hogy ha megszűnik a tápfeszültség, és van a nyers
tápfeszültségen más terhelés is, a kondi ne a stabilizátoron keresztül süljön ki. -
-
LógaGéza
veterán
Autó gyári fejegységéhez van egy CD váltó. Annak a helyére kötném ezt az emulátort, összedrótoznám egy ilyennel, rákötném az autóba beépített mikrofont, és akkor a gyári fejegység cseréje nélkül (ami nem megoldható nálam a középkonzol cseréje nélkül) lenne BT-s hangátviteli lehetőségem, kormányvezérléssel + mikrofonnal együtt, miközben megmarad a gyári kinézet. AUX bemenet nincs az autón, ezért kell egy CD váltót emulálni, hogy azt higgye a fejegység, hogy azt vezérli.
-
PHM
addikt
Azt el is felejtettem, hogy a legtöbb integrált áramkörben az a védődióda,
illetve védődiódák, (mert a negatív tápfeszültség felé is védik így a bemenetet)
már eleve be van építve az áramkörbe.
Így jelen esetben is valószínű, hogy a ledek nem a felhúzó ellenálláson,
hanem a belső védődiódán keresztül kaptak némi áramot. -
PHM
addikt
Az a dióda megvédi a bemenetet a külső, 5V-nál magasabb idegen feszültségtől.
Ez jelen esetben a ledsor szabadon lévő negatív ága volt.
Máshol is használnak ilyet, azzal a különbséggel, hogy a védődióda a bemenet
és a pozitív tápfeszültség között van, a + tápfeszültség felé nyitóirányban.
A mai modern ledek egyébként képesek már 50 uA áram hatására is jól látható
fénnyel világítani. -
PHM
addikt
"Tök jó is lenne, amikor a zöld led világít (testet kap) akkor a bemenet is aktív és érzékel."
Ezt nem tudom másképp értelmezni, mint hogy a negatív a kapcsolt ág.
Ha igen, akkor jó a kapcsolás, ugyanis szerintem akkor inaktív állapotban
a ledeken keresztül az 5V-os bemenet felé folyhat némi kis áram.
Ezt akadályozza meg a dióda. -
Azta, ez egy nagyon hasznos tanács! Hasonló módon más platformon reszeltem már kódot, eszembe sem jutott, hogy itt is lehet ilyen lehetőség.
Megnézem majd, és mindenképp visszajelzek (ha megtaláltam a bakit, ha nem).
ESP32 Cam témában:
https://www.instructables.com/Video-Capture-Using-the-ESP32-CAM-Board/Itt egy rögzítős tutorial, de ebből a network stream hiányzik. Bele kell nézni, hogy lehet e AVI helyett mp4-ben rögzíteni, és azt FTP-ről VLC-vel tudod streamelni.
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is. -
-
-
Tomika86
senior tag
A kommentben odaírtam igen, van egy érték amit meglehet adni képernyőn(kerékátmérő mondjuk mmben), van egy osztó ami azt adja meg 1 fordulat alatt mennyi jel van.
Így elvileg kevesebb lesz 1 méternél.A sebességes részét mindet felraktam, eeprom mentés és nullázást nem. Az egész program meg felesleges az 1200sorával felesleges lehet ide.
Köszönöm
-
Tomika86
senior tag
Ez az if blokk helyett vagy bele gondoltad?
Nem látom át mit csinál így.Most jelenleg az if blokkal ellenőrzöm hogy megvan az 1 méter és ekkor növelem a számlálókat. Az igaz, hogy nem működik ha 2000-es maradék lesz, de elvileg az le van védve, nem lehet akkora értéket beírni, hogy nagy legyen.
Köszi -
Tomika86
senior tag
Ha eltekintünk, hogy gumin gördül az autó akkor hogy lehetséges?
Aztmondja munkatársam, hogy van neki egy olyan kütyüje, amivel métert számol.
Kardántengelyen vannak a csavarok figyelve és van egy kalibráló érték amivel betudják lőni és pontos az 1 méter. De nem tudom mi ez pontosan, nem gps-es -
Tomika86
senior tag
Hát kicseréltem a felhúzó ellenállásokat, de nem változott. Megpróbáltam 400kHzen az i2c-t, így sem.
Az a library a példaprogramot rátöltve is 800ms mire 8 csatornát kiolvas.
Egy másik library 1sec alatt 5x ad adatot a csatornákról, de viszont csak a ch0 csatorna működik, ez változik csak ☹️ -
Tomika86
senior tag
Mire gondolsz az ügyes képkocka számolas alatt?
Nextionban a mutatónak fokot küldök át.Át rendeztem a program struktúráját, a függvény hívásokat. Kiderül majd.
Az egy ciklus lefutási idejét a micros vagy millis értékének a számolásával a loop elején és végén megtudom határozni a ciklusidőt? Csak kíváncsiságból.
Mondjuk MEGA2560nál nem néztem meg.
Köszi -
tonermagus
aktív tag
jaj igen, elfelejtettem írni azt fontos dolgot, hogy elképzelhető hogy később újra programozni kell, így a levágást nem annyira preferálnám..
Mindenesetre az a csipesz amit linkeltél elég érdekes... sosem láttam még ilyet. Viszont nem tudom hogy ez a 4*2-es ICSP tüskékre rá lehet-e rakni... -
Undoroid
őstag
Már hogyne lenne!
hogyan?
...de félre a tréfát! Agyaltam egy kicsit a feladaton és arra jutottam, hogy ugyan nem ilyen elegánsan, de nagyon egyszerűen meg tudom oldani a feladatot a jó, öreg 555-ös IC-vel! A kimenetére -a szokásos módon- egy minirelé és máris dombon a tanya!
-
biker
nagyúr
Aryes: most ezen a kapcsoláson gondolkozok. Mivel eleve TRMS lenne jó, sok számolástól megkönnyíteném az arduinot. Ez meg DC kimenetet állít elő AC bementből TRMS számolással.
Ekkold: mindenképpen szeretném leválasztva mérni, ha ráengedem az erősáramot a panelre, akkor kicsit (egy nagyságrenddel) drágább az engedélyeztetése, mivel kapásból teljes érintésvédelmi, tűzvédelmi és egyéb vizsgálatok kellenek. Amig DC12V külső tápos, és nem csatlakozik a hálózatra (áramváltó) viszonylag könnyű minden
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Renault, Dacia topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen egeret válasszak?
- Formula-1
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged