- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterPH
senior tag
válasz Janos46 #17505 üzenetére
Gyárilag nem ismeri az ESP8266-ot, hozzá kell adni.
-
-
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #15583 üzenetére
Általában driver probléma a windowsban.
Nézd meg, létrejön-e egy új COM port, amikor rádugod a lapot az USB-re.
Ha igen, csak a WiFire nem csatlakozik, akkor név, jelszó probléma, vagy tartomány probléma.
Gyakori, hogy a routerek egy része a 192.168.1 , más része a 192.168.0 tartományt használja.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #15413 üzenetére
Nekem ezek vannak benne:
https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json,https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
egyik az ESP32, a másik az ESP8266
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14925 üzenetére
El, persze!
Porogramozni a legkönnyebben ilyennel tudod:
https://www.banggood.com/Geekcreit-FT232RL-FTDI-USB-To-TTL-Serial-Converter-Adapter-Module-Geekcreit-for-Arduino-products-that-work-with-official-Arduino-boards-p-917226.html
Ez állítható 3.3V-ra és 5 V egyeránt a jumperrel.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos46
tag
válasz Janos46 #14791 üzenetére
Szemléletesen. Tehát mint látható a felső képen - linksys router - az ESP eszköznek a PC USB-be való csatlakozását látni lehet a routerben. Ezzel szemben az alsó képen - TP-link - esetében ez nem látható, annak ellenére, hogy a PC mindkét esetben érzékeli a csatlakoztatást. A TP-LINK minden routerbe dugott és wifis eszközt felismer kivéve az usb-st. Arra dondoltam, hogy a routerben még valamit paraméterezni kellene, hogy az usb-st is felismerje. Remélem így már érthetőbben írtam le.[ Szerkesztve ]
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
nagyúr
válasz Janos46 #14274 üzenetére
Neked is, viszont!
Később ránézek majd, de jó lenne, ha konkrét kódot mutatnál (pl. pastebin-re feltöltve) konkrét hibaüzenetekkel (screenshot vagy ide másolva), mert hiába töltöm le és fordítom ezeket a kódokat, nem biztos, hogy nálam is előjönnek ugyanazok a hibák.
Addig is azt ajánlom, hogy a library manager-en keresztül kellene letölteni a szükséges lib-eket (amik ott megtalálhatóak), és elsősorban az azokban lévő példakódot kellene nézegetni, az nagy valószínűséggel működni is fog.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Janos46 #14272 üzenetére
Van TM1637 kijelzőm, de nekem nem okozott problémát beüzemelni, egy nagyon egyszerű, spi-hez hasonló protokollt használ, szinte lib nélkül is lehet használni.
Most nincs időm, majd később megnézem ezeket, de addig megkérdezném, hogy ahelyett, hogy letöltötted a lib-et mindenféle helyről, próbáltad már az arduino IDE saját library kezelőjében megkeresni és telepíteni?A linkek közül melyik volt az, amelyik nem működött? Gondoltál már arra, hogy az orosz nyelvű kommenteknek köze lehet a problémához?
Még valami: próbáltad már a library-k mellé adott example kódokat? Azok tutira működnek. Én mindig azokból indulok ki.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Janos46 #14267 üzenetére
A hibáról és a hibaüzenetről jó lenne többet tudni.
Próbáltad már kicserélni aTM1637.h
-t egyszerűenTM1637Display.h
-re cserélni a kódban? A felhasznált library-khez és a sikertelenül fordított kódhoz légyszi adj linket!
Az jutott még eszembe - már én is futottam bele olyanba -, hogy ha nagyon régi a kód, lehet, hogy úgy van megírva, hogy az arduino IDE valamelyik korábbi verziójával lehet csak lefordítani. Emiatt van fent nekem két verzió is, az attiny kontrollerek miatt az 1.6, amit nem frissítek, meg portable verzióban egy friss. -
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14136 üzenetére
Valószínűleg nem jó panelt választottál ki az Arduino IDE-ben.
Keresd ki a (nálam ezen az útvonalon)
esp8266\hardware\esp8266\2.7.3\variants\nodemcu\pins_arduino.hstatic const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t D9 = 3;
static const uint8_t D10 = 1;
Ebben vannak megadva, hogy pl. a D8 az egy static típusú
(ezt itt úgy kell érteni leegyszerűsítve, hogy globális)
uint8_t, azaz 8 bites előjel nélküli konstans, aminek a számértéke 15.
Ha ez a lap van kiválasztva, nem írhatja ki hibának, hogy:
error: 'D8' was not declared in this scope,
mert meg van adva a D8.
Itt mit állítottál be?
Eszközök/alaplap/alaplap kezelő/ESP 8266 boards/NodeMCU
Ha régebbi IDE fut, akkor nálad még nincs külön ESP 8266 boards,
hanem egyből az alaplapkezelő menüben megtalálod a NodeMCU-t.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14136 üzenetére
Az Arduino típusú lapokhoz megvan a saját definíciós fájl, abban vannak megadva, hogy pl. a D8 micsoda.
Ha nem tudod mi van definiálva, írd be a SZÁMOT, az biztosan jó.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14131 üzenetére
"Another version of the ST7789 display module is shown below. This one has no CS (chip select) pin, its internally attached to GND:"
https://simple-circuit.com/arduino-st7789-ips-tft-display-example/
Más a két vonal szerepe. A CS (chip select) feladata, hogy ha több eszköz van egy buszon, kiválassza azt, amivel beszélgetni akar.
Nálad ennek nincs szerepe, mert külön buszon (SCL, SDA) vannak. Tehát a CS-nek aktívnak, azaz GND-re kötöttnek kell lenni, mert ami azon a buszon jön, az mind neki szól, nem másnak.
"If the display module has a CS pin (Chip Select) then it should be connected to NodeMCU pin D8 (GPIO15)."
A DC pedig az adat/command váltás, ami nem minden eszközhöz kell.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Janos46 #14095 üzenetére
Erre szokták mondani, hogy most panaszkodsz, vagy dicsekszel? 75 évesen ilyen hozzáállás és nyitottság igazán példaértékű.
Én is C64-en kezdtem, megtanultam a gépi kódot is, amit AVR-rel már hasznosítottam is (nyilván nem ugyanaz a nyelv, de a logikája hasonló).
Ha bármi kérdésed van, ide nyugodtan írhatsz, a topik tele van okos és segítőkész tagokkal. Ja, és itt vagyok én is. -
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14095 üzenetére
Így a távolból nem sokat tudok mondani erre a konkrét problémára.
Először is: milyen lapot használsz? 5V-os, vagy 3,3 V-os.
Ha szenzorokat akarsz csatlakoztatni, akkor én nagyon javasolom
ennek az eszköznek a megvételét:
https://www.aliexpress.com/item/1005001564915722.html
Ha ezt csatlakoztatod az Arduino lábaira, tudod rögzíteni egy idő tengelyen, hogy melyik láb mikor, mennyi ideig lett alacsony, illetve magas. Ha ezt visszabogarászod, és összehasonlítod az eszköz adatlapjával, akkor látod, hogy ez ment ki, pedig emennek kellett volna. Így már gyakorlatilag meg is van a hiba, hova kell belenyúlni.
Higgyétek el, sokkal eredményesebben lehet dolgozni, ezzel a módszerrel, és nagyjából 2000 Ft az ára.
Szoftvert meg ingyen is el lehet érni hozzá, több félét is. Nem törött, vagy akárhonnan letöltött vírusosat! Könyvtárakkal - ha irodalmi könyvtárat használok - többnyire azt csinálom, hogy a .h és a .cpp fájlt átteszem oda, ahol a .ino is van. Ez némi hátránnyal jár ugyan, de előnnyel is.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14084 üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem ez a displayt, bár pont ugyanezt szerintem soha nem használtam. (És másikat is évekkel ezelőtt)
A neten van egy csomó könyvtár a kezelésére, nem tudni, melyiket használod.
Talán ezt:
https://github.com/Seeed-Studio/Seeed_Grove_4Digital_Display_g/blob/master/TM1637.h
Ennek viszont egyik display tagfüggvényéhez se passzol - úgy vélem - a te hívásod.
Ez van a .h-ban:
void display(int8_t DispData[]);
void display(uint8_t BitAddr,int8_t DispData);
Ez meg nálad:
tm1637.display( mm );Ez egyikhez sem passzol. Vagy másik könyvtárat használsz?
Ha nem tudjuk pontosan, melyik könyvtárat használod, nehéz lesz ötletet adni!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14046 üzenetére
Még valami: ez pl. egy működő beállítás
http://arduinouser.hu/egyebek/esp32arduino_beallitas.pngAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14046 üzenetére
Nekem ez van fenn, ezzel gond nélkül működik:
http://arduinouser.hu/egyebek/CP210x.png
Feltöltés:
Az én paneljaimon van boot nyomógomb, azt le kell nyomni, mikor az arduino IDE kezdi keresni (írja a pöttyöket).
Egy érdekesség, aminek nem jártam utána:
Van olyan lapom, aminél minden feltöltésnél meg kell nyomni a gombot, és van olyan, aminél csak a gyárilag újra az első feltöltésnél, utána már nem kell gombot nyomogatni. Nem bogarásztam miért.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #14020 üzenetére
Valószínűleg a CP2102 windows driver a rossz. Régebben én is használtam, emlékszem tökölni kellett vele, mire megfelelő drivert találtam, amivel ment.
-
And
veterán
válasz Janos46 #13049 üzenetére
Belefutottunk már hasonlóba ezzel az SSD1306-os vagy kompatibilis vezérlővel. Egy darabig ment, aztán egyszer csak induláskor hasonló szemetelést produkált a kijelző. Más példánnyal / típussal egyszer normálisan elindult, másszor meg szemetelt. Akkor azt vettük észre, hogy a jelenség a tápfeszültségtől függ. Hiába volt a típus leírásában az Aliexpress-en, hogy Vcc: 3,3...5V, ha stabilizált 5.0 V-ot kapott, akkor gyakran csinált ilyet. Viszont ha a tápját akár csak egy soros Schottky-diódával, 2-3 tizedvolttal csökkentettük, a jelenség megszűnt. Ezt esetleg kipróbálhatod, ha most 5V a display tápja. Ha jobban kellene csökkenteni a tápot, akkor esetleg az I2C-busz felhúzó ellenállásait is erre a redukált tápfeszre kellene kötni (nem tudom, mennyire 5V-toleráns az oled SDA / SCL lába, ha a modul annál jóval kisebb, pl. 3.3V-os tápot kap). Ha a felhúzók az arduino-n vannak, akkor ez nem annyira járható út, de egy próba erejéig akár a kontroller tápja is csökkenthető egy picit.
-
gyapo11
őstag
válasz Janos46 #12882 üzenetére
Lehet, hogy van valami ellenállás is a be- és kimenet között, és akkor műszerrel lehet azonos a két oldalon a feszültség. Próbáld megterhelni mondjuk 5 mA-rel egy 1 kΩ-os ellenállással, ha akkor kisebb a VIN-en, akkor ez van, ha akkor is azonos, akkor nem tudom. A diódákon valóban esik valamennyi feszültség.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
-
gyapo11
őstag
válasz Janos46 #12873 üzenetére
A VIN a feszültségszabályozó bemenetére megy:
Azt tudom elképzelni, hogy van az ic-ben egy dióda, ami nem engedi a bemenetet a kimenet alá süllyedni, és a kimenet pedig 5 V-on van akár az usb-ről, akár az 5 V bemenetről. Az lm1117 adatlapján viszont nem látok ilyen diódát.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
válasz Janos46 #12858 üzenetére
Teljességgel elfogadhatatlan! Nemcsak azért, mert a Vin - mint a neve is mutatja - bemenet, tehát kifelé nem jön onnan semmi, de azért is, mert ha mégis kijönne onnan, abba a modul bele is pusztulna. A Vin-re 7-12V-ot szokás kapcsolni, amit a lap átalakít magának az onboard regulátorral 5V-ra. A DS3231 pedig 5V-ot szeretne kapni, úgyhogy kösd csak az 5V lábra, függetlenül attól, hogy egyébként honnan táplálod a lapot magát, azon 5V fog megjelenni, ami egy ilyen modulnak valószínűleg elég energiát tud biztosítani.
-
gyapo11
őstag
válasz Janos46 #12802 üzenetére
Ehhez érdemes tudni, hogy nem mindig az egyenlet megoldása a könnyen járható út.
Pl. gimiben említette a matektanár a feladatot, miszerint kikötünk egy birkát legelni, lerágja a füvet egy körben. A kérdés az, hogy hova verjük le a karót, hogy már csak feleannyit tudjon legelni.
Megtaláltam a képletet, körből egy rész kivágva egy ugyanakkora körrel, de az egyenlet mindkét oldalán szögfüggvény volt, nem volt ötletem, hogy ezt hogyan lehet megoldani. Fogtam egy merkur nevű számolóprogramot (még dos alatt futott), és századmásodperc alatt kiszámolta iterációval 8 tizedesjegyre.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #12781 üzenetére
Arduino IDE-ben file menü, beállítások, További alaplap-kezelő URL-ek
Ide beírod:
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
Utána eszközök, alaplap, alaplap kezelő
kereső mezőbe ESP, akkor megjelenik az ESP8266
Installálod.
Letölt netről mindent ami kell, a keresett header fájlt is.
Itt találod meg: (nálam a portable verzió van)
portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.6.3\libraries\ESP8266WiFi\src\ESP8266WiFi.hAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #12595 üzenetére
"Gondolom akik közzétették a programokat, azoknak fut"
Nem, azoknak sem fut, mert a TM1637.h-t használná, de a linken meg TM1637Display.h van.
Az két különböző program. Próbálj keresni a neten TM1637.h-t tartalmazó könyvtárat.
Pl. itt is van egy:
https://github.com/reeedstudio/libraries/tree/master/DigitalTube
Általánosságban az a baj ezekkel a netes programokkal, hogy minden magára valamit adó :-) programozó akar csinálni pár könyvtárat, amik adott hardvert kezelnek, és sajnos mind ugyanannak nevezi.
Ezért én pl. egyedi neveket szoktam adni a könyvtári fájljaimnak, pl beleteszem a dátumot, vagy jobban kirészletezem a nevében, hogy mit csinál, igy valószinűleg egyedi lesz.
A netről letöltött dolgok, bizony ilyenek :-(A DS3231-el ugyanez a helyzet. A program nem ugyanazt a könyvtárt akarja használni, mint ami neked van, abban meg nem talál DS323 osztályt, igy az rtc deklarálatlan lesz .
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz Janos46 #12593 üzenetére
Arduino IDE-ben:
amikor a vázlat/feltöltés végzett, akkor az eszközök/soros monitor fülre katt, és megjelenik az ablak, ahova írja a soros vonalon beérkező adatokat.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz Janos46 #12553 üzenetére
Szerintem a soros porttal lesz gond, az IDE időnként nekem is elég hektikusan kezeli a lapokat. Van hogy újra kell indítani az IDE -t, vagy várni egy darabig, amíg megkapja a megfelelő COM portot. A COM1 mindenképp gyanús, azt USB port szerintem nem szokta megkapni, csak 3 -tól felfelé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest