Hirdetés
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- Csak egy ország kap Exynos 2600-as Galaxy S26 telefonokat?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
Nézegettem ezeket az eszközöket, de végül egy Aoostar WTR Pro-t vettem.
Négy HDD-nek van benne hely, illetve két darab SSD, 2×2.5Gb ethernet és egy 5825U processzor. Erre is azt telepít az ember, amit akar.
32GB+1TB volt 140eft, Aliról. -
Magnat
veterán
Azért nem csak ez az oka, műszakilag is macerásabb: 10base-t nagyon energiaigényes és emiatt melegszik (talán bambano említette egyszer, h valamelyik 10gb eszközénél konkrét kikötés, h max 2 db DAC-10G Base T konvertert lehet egyszerre használni benne a nagy teljesítményigény+hő miatt), szóval utp kábelezéssel nem nagyon lehet megoldani (még ha cat6a is van mindenhol), szóval húzhatsz mindenhova dac kábelt, a régebbi rj45 csatlakozós eszközök meg mind media konverterrel kell csatlakozzanak ... a 2.5g nagy előnye meg az, h cat5e elég neki, plusz ugye rj45 csatit használ, azaz gyakorlatilag ugyanaz a kábelezés jó neki mint a gigabitnek ... De én emellett még ma is azt látom, h soho környezetben a 2.5gb-re is kicsi az igény. Ahol meg mégis van akár 10g-re is, ott megveszik a szerver/nas eszközbe a 10g-t, de a kliens végpontoknak ott is elég a hagyományos rj45, főleg, így, h van 2.5g.
-
Victorio
aktív tag
A 10G Ethernet volt a következő lépcsőfok kb 15 éve.
Az enterprise szektorban el is terjedt hamar.De az otthoni felhasználásra gyártó cégeknek (is) végtelen a kapzsisága. Ezért úgy látták, túl jó lenne ezt rögtön lehozni a polgári szektorba, mert akkor belátható időn belül nem avulnának el a dolgok a szűk hálózati adatátviteli csatorna miatt. Ígyhát összefogtak, és létrehozták a kvázi szabvány 2.5G és 5G Ethernetet. Így most több generációs ugrásban fogunk csak eljutni a 10G-ig, mindig kényszerűen újabb és újabb eszközök vételét kierőltetve.
Mondjuk az USB felődése, meg az SSD-k megjelenése kicsit bekavart a mestertervnek, de ez már másik sztori.Szóval ezért lett az Ethernet szabványok megjelenésének időrendi sorrendje: ...1G > 10G > 2.5G > 5G...
Köszöntelek a tervezett elavulás világában. -
Magnat
veterán
A szoftverről vam szó nem a vasról ... pl kattingass össze nekem egy rendszert, ami az asztali kliens adott mappáit szinkronban tartja a nassal, a nas mappáját meg egy business Onedrive accounttal. Vagy egy stabil backup szoftvert amivel asztali gépről, vm-ról, szerverről tudok megbízhatóan backupolni, snapshotolni ... persze kliens program is kell hozzájuk, azt is össze kéne kattingatni 20 perc alatt, illetve bootolható image amiből helyre tudom állítani ha ősszedőlne a gép.
-
Rick4
félisten
A munkaóra mennyi? Belecsavarozod a lapot a házba, beraksz 1-6 vinyó között tetszóleges számút szimtén 4-4 csavarral, meg belecsavarozol egy tápegységet szintén négy csavarral, összedugod a kábeleket, és bekapcsolod. Nyilván felkészültségtől függ, de eddig kb 15 percnél tartunk, kezdők elhúzzák akár 30 percig is. Az ingyenes nas szofftverek nagy része már ott van, mint ezek a csicsa kattingatós rendszerek, és a dupla áron beszerzhett nasnál is úgy indítasz, hogy telepítened kell rá valamit. Egy truenast se bonyolultabb feltenni, mert pár kattintásból áll az is.
-
Yodafon
őstag
amugy miert 2.5 gigabit lett a halozati kartyak kovetkezo lepcsoje az 1 gigabit utan? Miert nem csak siman duplaztak?
-
Rick4
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ilyen nas árak mellett? Már 15 éve is építeni kellett egyet itx alapokon, és az ma is ugyanúgy működik a felhasználónak legszimpatikusabb rendszerrel.
-
Magnat
veterán
Kivéve, ha beleszámolod a munkaórákat is amit beleteszel ... hardverben persze könnyű erősebbet csinálni, mert egy nas esetében főként a szoftvert fizeted meg ... persze ha valakinek egy ftp meg egy smb szerver kell, azt tényleg gyorsan össze lehet kattingatni, de ha a teljes funkcionalitásra szükséged van és nem tanulós projektnek fogod fel hanem úgy számolod az idődet mintha valaki másnak csinálnád pénzért, akkor nem hiszem, h olcsóbb lesz. (Általánosságban főleg, mert ez a páros tényleg túl van árazva)
-
Magnat
veterán
380 usd nettó az bruttóbak kb 150k huf ... ennyiért Synology 225+-t lehet venni, ami már bőven nem belépőszint ... én meg eddig úgy tudtam, h a Synology a drága ...
-
E.Kaufmann
veterán
Na jó, ha van helye (meg nem gond a vellany) az embernek, akkor behalad egy PC bontóba és olyan masinát legóz össze, ami megfelelő disztróval agyonveri az összes ilyen NAS-t... Sőt egyes cégek biztos még fizetnek is, ha elviszed tőlük a már kiselejtezett szervert
(másik fórumon elő-előfordulnak ilyen felajánlások, hogy csak vidd és fuss)
Amúgy a Pi5 még sanszos is lehetne jó alapnak, mert ott már van PCIe sáv, arra meg már csak létezik valami SATA vezérlő. Alin láttam M2 kártyát több SATA porttal. -
E.Kaufmann
veterán
Jogos, de pont azon gondolkozta, amit a Kernel Pánic-os fickó mondott, hogy otthonra kell-e tényleg RAID1 vagy inkább egy értelmesebb mentési stratégia/megoldás. Napi 1 mentés már jó otthonra is. Én pont arra használom az OMV-t, hogy éjelente a fontosabb mappákat lemásolja, mert nincs sok hely a mentődobozban.
Pontos méretekre nem emlékszek, de egy ilyeesmiba van betuszkolva a mentőegység: [link]
A fedlapon van négy furat a HDD rögzítéséhez a többit csak úgy beleszórtam, de meg lehet kultúráltabban is oldani. Méretre nem olyan szörnyű. Szellőzése nincs, de nekem egy hűvös helyen van és a NAS-nak szánt változatra annyi lukat készít az ember, amennyit akar. Annyi, hogy még van benne egy DC-DC táp a Pi miatt, hogy ne kétféle tápot kelljen adni a doboznak. -
ilor14
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Gyakorlatilag a méret (és a kisebb fogyasztás) az egyedüli előnye ezeknek, ha ez nem számít akkor olcsóbban sokkal jobbat össze tudsz rakni magadnak
-
E.Kaufmann
veterán
Egyre szimpibb a raspPi + OMV + USB<->SATA trió. Egyelőre csak Pi3-al készítettem mentődobozt egy normáisabb minőségű szereleődobozba, de ilyen NAS árak mellett lehet a következő NAS-om is ilyen kézimunka lesz
, csak valami kisebb memóriájú használt PI4-el... -
Victorio
aktív tag
Ez csont ugyanaz, mint az eredeti AS1102T, csak abban az előző Realtek RTD1296 proci volt.
De legalább kétszer annyiba kerül.
Jelentős fejlődés.
-
Rick4
félisten
10 éves mobiltelefon CPU sebességű proci, zörgős műanyag ház, mindet 2 kilóért, és sikerült megugrani a 2.5g lannal a következő lépcsőfokot...
-
S.I
csendes tag
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/k-33922/kecsegtet-3477F/
https://szinonimaszotar.hu/keres/kecsegtet
szívesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyon gyorsan búcsút mondhatunk az olcsó notebookoknak
- Windows 10
- Direct One (műholdas és online TV)
- Iqos cigaretta
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Tianium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3909
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
(másik fórumon elő-előfordulnak ilyen felajánlások, hogy csak vidd és fuss)