- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danex
addikt
Köszi a segítségeket, most épp a PIR-t próbálom beüzemelni, de amilyen egyszerűen kéne mennie pont annyira nem megy sehogy sem, egyszerűen semmi jelet nem kapok tőlük. 5-ből 5 selejt lenne?
-
Danex
addikt
[link] Ugyan ezek az alkatrészek vannak rajta(dióda, ellenállások stb), már régen vettem így pontosan ugyan azt nem tudom linkelni.
Egy 5V-os tápról menne, én egy telefontöltőn gondolkozom, hiszen maga az arduino gyakorlatilag nem fogyaszt, a relé a maga 0,1A-ével ami megy fél percig meg megint nem hiszem, hogy gond lenne.
Persze a delejt nem az arduino-n keresztül terveztem adni.
1db relé lesz, egy fali lámpát kapcsolna.
(#2654) fpeter84 Majd rámérek akkor délután, vagy lehet elnézek a boltba és legyen még egy benne, gondolván ki tudja, mit pakoltak bele a kínaiak
Köszönöm a segítséget!
-
Danex
addikt
Üdv, egy lépcsőhöz tervezek világításkapcsolást PIR modulokkal. Lenne a lépcső tetején, meg az alján.
Ez kapcsolna egy arduino-n keresztül egy Relét, ezt néztem hozzá ([link]) viszont itt írja, hogy kéne egy dióda ami pont nincsen, az nagyon jelentős ?
Illetve az arduino-tól a szenzorok és valószínű a relé is 2-3-4 méterre lesznek, ekkora távon okozhat gondot a jelátvitel?
Előre is kösz!
-
Danex
addikt
Már évek óta mennek a ledszalagok egy gyári RF vezérlőről, csak ugye annak limitáltak a vezérelhetőségei ezért váltanék az arduino vezérlésre.
Tudom, hogy 17m nem táplálható be rendesen, ezért kb 2*7m meg kb egy 3m rész van kialakítva.
Hobby elektronika topicban rákérdeztem mit ajánlanak.
-
Danex
addikt
Arduino-s RGB vezérlőt terveznék csinálni, alkatrészeknek ezek szerintetek megfelelőek?
7,2W/m-es a led szalag, 17m
tápegység 180W iparia vezérlőnek mega lenne viszont a lényeg, hogy milyen tranzisztor kéne.
Én ilyenekre gondoltam: TIP 35 C, meg ilyen hűtőbordára [link] .
Mire lehet még szükség szerintetek?
Előre is kösz!
-
Danex
addikt
válasz
DougButabi #2093 üzenetére
Van ami kódolva van, pl a RGB távvezérlő simán ment, de a csengő vagy autó távirányítója már nem.
-
Danex
addikt
Valakinek valami ötlet, hogy a Nano-imat miért nem látja a gép? A Mega jól működik... próbáltam a legújabbal meg régebbivel is ,de ugyan ez volt.
-
Danex
addikt
A fejemben valóban egy digitális termosztátos kép volt, de alapjába véve erősek a szervók, de ezzel már szerintem mennie kell.
Fém fogaskerekek vannak benne és elég nagy a nyomaték. Videó
De mivel nem tudom mekkora erő kell a forgatásához, így sajnos ez vaktába találgatás, hogy elég-e az övé és kell-e az erősebb.
-
Danex
addikt
Arduino nano 815Ft, a legtöbb modul 5V-os a 3.3V-al csak szívatnád magad
Szervo: 860Ft
ESP8266 1000Ft
DHT22 hőmérő és páratartalom 1500Ft
szénomonxid mérő 1100Ft
Ha csak tabletről, okostelefonról akarod vezérelni és nézni az adatokat (aránylag rövid ideig visszamenőleg, hogy meddig még nem tudom) grafikus formában akkor arra ott van a Blynk és a nehezebb részét megspórolod (gombok ahol nyomkodod a vezérlődet a neten).
De elküldheted az interneten egy adatbázisra ahol legenerálják neked a táblázatot, a grafikont meg minden ilyet (https://exosite.com/ , https://thingspeak.com/)
Az egész egy hobbi project, nem kell a legdrágábbat megvenni, csak az általad nézett arduino árából, majdnem kijön az egész project
schawo nem kell feleslegesen bonyolítani a dolgot, a szervo tudja hol áll, nem mozdul el magától sem, áramszünet esetén is csak annyira kell figyelni, hogy a kód jól legyen megírva ,hogy ne nyúljon hozzá magától.
-
Danex
addikt
Persze, hogy megoldható, egy egyszerű szervomotor kell (kb 1500Ft), + egy arduino (1000Ft) + a modul amire a netre akarod kötni(én még csak vezetékkel raktam ki a netre a vezérlőt).
Plusz néznék néhány gombot, hogy ott helyben is lehessen állítani, ne csak telefonon keresztül.
De akkor már lehetne hőmérőt is venni hozzá (600Ft) és akkor neten keresztül ezt is lehet látni + okostelefonra ott a Blynk szoftver amivel grafikusan is látható akár visszamenőlegesen is, hogy változott a hőmérséklet stbstbstb.
schawo az egész amit leírtál kiváltható, ha vesz egy szervo-t aminek pontosan meg lehet adni ,hogy hány fokra forduljon, nem kell semmi relé és nem is kell nézni az elfordulást, hiszen a szervo ezt tudja magában.
-
Danex
addikt
Lehet erre a do-while jobb megoldás lenne mint az egymásba ágyazott if-ek.
De ha if-et akarunk, akkor szerintem úgy lehetne megoldani a gondot, hogy a kiugrásnál (else) le kéne mentened , hogy mikor ugrott ki és ,hogy ha újra lefut a loop akkor onnan folytassa.
De lehet hülyeséget mondok, így egy oszlopba téve (tagolás nélkül) kb olvashatatlan számomra a kód
-
Danex
addikt
Ami a sofőr ülésére lenne irányítva?
Az infrás pontatlan/megbízhatatlan lenne?
Meg a távirányítós részt nem építenék bele, hisz a mostani autók gyengéje is ez, hogy a távvezérlőt le tudják olvasni. Szóval a bel térből gondoltam az aktiválást/deaktiválást.
Gondoltam arra, hogy nyitástól számítva 10-15s lenne az ameddig van idő a riasztót kikapcsolni, mielőtt megszólalnának a kűrtök. Ehhez lehet kéne egy rtc modul.
GSM modulra én is gondoltam, majd keresek még hozzá.
-
Danex
addikt
Autóriasztót és így indításgátlót terveznék csinálni az autóba, szerintetek miket kéne belepakolni?
Én eddig IR mozgásérzékelőt, döntés érzékelőt és egy titkos
megoldást a gyújtás relé kapcsolásához.
-
Danex
addikt
válasz
dave0825 #1751 üzenetére
De a relé behúzásához kell vagy 0,1A ekkora zajnak meg nem igazán kéne lenni, illetve ha zaj lenne akkor csak egy érzékelhetetlen időre húzná be.
De serial monitoron írasd ki mit kap az infra és nézd meg, nálam teljesen véletlenszerű jelek jöttek mikor semmi infrát nem használtam.
-
Danex
addikt
A pillanatnyi nyomást már lekezelem arduinoval onnantól meg már nem lenne gond.
Vezeték nélküli is benne volt a számításba, de amit találtam, ott a kinti nyomóegységet lényegében bármikor ki lehet húzni és már ott sincs, faluról és kertes házról beszélünk.
De lehet az érzékeléshez egy ilyennel oldom meg, vagy nézek valami értelmes vezeték nélküli csengőt
-
Danex
addikt
válasz
Gergosz2 #1652 üzenetére
Hát mivel csak röptébe néztem rá a csengőre (nem mai darab, bőven idősebb mint én) annyit láttam, hogy 2 részből áll, az egyik a csengő része amire AC 8V volt írva, a másikon meg talán oroszul valami, majd legközelebb jobban megnézem.
Am azért gondoltam valami ilyen megoldást mert nem 1-2méterre kéne átvinni a lámpát illetve váltóárammal nem szívesen játszom tudás nélkül
-
Danex
addikt
Üdv, olyat kéne megcsinálnom nagyapámnak, hogy ha csöngetnek akkor világítson neki a szobában valami fény (12V-os ledszalagra gondoltam).
Ha DC-vel üzemelne a csengő akkor nem lenne gondom, mivel egy feszültségmérővel érzékelem a jelet és már lehetne is kattogtatni a ledszalagod, de AC-ről megy az egész. Ehhez lenne valami tippetek?
-
Danex
addikt
válasz
Pubszon #1606 üzenetére
Az audio jel ugye 0V lenne és plusz minuszba lengene ki, de nekem beállt 234-re (0 hang) és innen lengett ki 242 és 225-re. Lehet jó lenne de annyi biztos ,hogy nem ezt a célt szolgálják alapból
Talán megpróbálom egy nagyon feszültségmérővel nézni a hangfalra menő jelet, vagy ugyan ezen a kábelen az áramerősséget.
-
Danex
addikt
Valakinek valami ötlet hogyan lehetne audio jelet feldolgozni a legegyszerűbben arduinoval?
Próbáltam, hogy a jack-et rákötöm az analog lábra és mérem, de max hangerőn a legnagyobb kilengés is csak 20 egység volt és kicsit nagyobb felbontásra lenne szükségem.
-
Danex
addikt
Nem olyan, az MIT App inventornál azért meg kell dolgozni ,hogy minden tökéletesen menjen.
Addig a blynknél telefon oldalon csak hozzáadás, "gomb + led" és connect az arduinohoz.
De beszéljen helyettem a videó (1:31)
-
Danex
addikt
válasz
DougButabi #1407 üzenetére
Én személy szerint a W5100-at ajánlanám, neten amik vannak hálózatos példák azok szinte mind a W5100-hoz íródtak, az enc28j60-al egy csomót szenvedtem mire megfelelő kódokat találtam hozzá.
-
Danex
addikt
válasz
gyapo11 #1399 üzenetére
Úgy, hogy a blynk normál esetben áll az arduino-ból ami a netre van kötve és áll az okostelefonos alkalmazásból.
Telefonon van egy négyzetrácsos területed amire különböző "funkciókat" rakhatsz ki, pl villogót, LCD kijelzőt, gombokat, bizonyos eseményekre felugró ablakot vagy email-t kérhetsz.
És igazából ennyi, a válaszidő félmásodperc alatt van és egész gyakori a frissítési ráta is.
-
Danex
addikt
válasz
DougButabi #1394 üzenetére
Kezelőfelületnek lehet a Blynk.cc program (Android , iOS, még most tanulmányozgatom, jelenleg lámpát kapcsolok vele és egészen kicsi a késleltetés.)
-
Danex
addikt
válasz
nemethbuda #1392 üzenetére
Adj neki 5V-ot és rakj vmi bordát a chipre(ENC28J60-ra, én gémkapocsból csináltam).
-
Danex
addikt
válasz
dave0825 #1149 üzenetére
Én is ugye nem rég szívtam az IR vevővel, hogy túl sok zaj volt az áramkörben és véletlen értékeket dobált. (servo mozgásakor, digitális LED vezérlésekor stb).
Végül úgy oldottam meg, hogy elszeparáltam ,hogy ne az arduinoról kapja az 5V-ot így már jó volt.
Bár írtad, hogy nem a szokványos érzékelőd van, így lehet ott nem megoldás.
-
Danex
addikt
Amúgy ha egy fém műszerdobozba rakom a cuccokat, az összes földet rákössem a burkolatra? Egy DC erősítő lenne, arduinoval vezérelve, csak ,hogy a hangfalkimenetek, bemenetek, betáp, arduino földjét rá kell kötnöm közösen a burkolatra?
-
Danex
addikt
tvamos szerintem azt hiszi, hogy step-UP converterről beszéltél.
-
Danex
addikt
Üdv, olyan problémám lenne, hogy "zajos" az arduinom.
IR vevő, relay, servo, meg neopixelem van rákötve, viszont mikor a neopixeleket villogtatom az infra hülye jeleket ír és a servo is be-beröffen egy picit. Mivel lehetne ezt kiküszöbölnöm?
-
Danex
addikt
Üdv, most rendelgettem cuccokat egy kis DC erősítő vezérléséhez. Leírnám mit rendeltem és milyen funkciókat tervezek és ha valamit elfelejtettem volna, vagy szimplán nem gondoltam rá ,hogy mit lehetne még beleépíteni akkor azt megköszönném
Szóval adott egy DC erősítő 5-18V-ig 2*15W.
Ehhez rendelkezem egy step-up converterrel, ezzel feltuningolom 13-14Vra a feszültséget így az erősítő kb 5V-tól 13-14V ig minden DC áramforrást megeszik.
Lenne még egy step down converter is 5V-ra, ez biztosítaná az áramot az USB-s bluetooth audio vevőnek és az arduino nano-nak. (Meg egy szervo motornak)
Rendeltem 4db relét, ebből 3db a bemenetet kapcsolná (vezeték - bluetooth), a 4. pedig a step-up convertert és vele együtt az erősítőt.
Jön még egy feszültség érzékelő modul is, amivel az akkumulátor feszültségét ezzel együtt a töltöttségi szintjét mérném.
A hangerő szabályozását úgy gondoltam, hogy egy kis szervot rákötnék az erősítő potméterére így azt már tudnám vezérelni az arduinoval.
Az arduino vezérlését nyomógombokkal gondoltam, 1 gomb a bemenetválasztáshoz, 2 gomb a hangerő fel-le és még egy gomb a be-ki kapcsoláshoz, plusz egy még a mute-hoz illetve egy az akksihoz.
Lenne még egy infra vevő is, így a telefonom infrájával is lehetne távvezérelni.Visszajelzésnek egy 8db-os WS2812 digitális ledet néztem ki, 5Vról üzemeltetve. Bekapcsolt állapotban a hangerőt mutatná, akksi gomb megnyomásakor pedig a töltöttséget. Bemenetválasztáskor meg villogna egy színen ha váltott a bemenet.
Szóval szerintetek kellene-e még valami funkció ehhez a hordozható erősítőhöz amire nem gondoltam?
Attól félek még, hogy a Nano memóriája nem lesz elég. -
Danex
addikt
-
Danex
addikt
Kijött a Blynk program, igaz még kezdetleges, hisz még hiányzik belőle jó néhány modul, de alap feladatokra jó lehet.
-
Danex
addikt
válasz
MineFox54 #744 üzenetére
Én így azt mondanám, hogy nem megy. Van ilyen érzékelőm, de az NFC-s telefonomat nem tudja érzékelni, így arra tippelek az NFC-t nem támogatja az olvasó. De lehet csak én bénáztam vele, szóval ne vedd készpénznek ezt.
De a linkeld oldalak leírása alapján, működniük kell egymással.
-
Danex
addikt
válasz
MineFox54 #698 üzenetére
Gondoltam van valami üveg az ajtón, vagy mellette (nálunk volt).
Az a baj, hogy látni kéne hova szeretnéd, ehhez viszont talán ez a fórum többet tudna segíteni.
De az a baj, hogy itt pár száz forintot tételekről beszélünk, amiről már nem igazán kéne, persze tudom a sulik nem igazán adnak rá pénzt, de lehet mérné egy normális külső miatt.
-
Danex
addikt
válasz
MineFox54 #696 üzenetére
Mondanám, hogy tanárihoz szerintem bőven elég lenne az RFID, azt meg az üveg mögé is lehetne rakni, akkor meg már csak egy oldalról kéne eltakarni az elektronikát, méretileg meg egy fülpiszkálós doboz teteje elég lenne. Azt meg már be lehet fújni festékkel és a kábelek se látszódnak.
Legalábbis szerintem az RFID érzékelő hátoldala elég csupasz ahhoz, hogy nem zavaró annyira látványilag, de egy fénymásolópapírt elé vágsz és az se látszódna már.
-
Danex
addikt
A kis méretűekből 2 fajta van, mini és a nano. A mini olcsóbb, mivel nincs rajta USB vezérlő és csatlakozó, a nano-n ezek megtalálhatók, így egy picit drágább.
A mini-t előnye, hogy az USB vezérlő hiánya miatt kevesebbet fogyaszt, így az akkumulátorról való üzemeltetés esetén előnyösebb a társával szemben, de programozás tekintetébe, meg kell hozzá még egy eszköz.
-
-
Danex
addikt
Azt hiszem erre a "vagy" függvény a megfelelő. Arduinonál a "vagy"ot így jelöljük: ||Opsz, most nézem, hogy 3nak kéne teljesülnie. Én személy szerint egy segédváltozót használnék, aminek a változók megadott értéke esetén növelném az értékét 1-el, így ha az 3- vagy több akkor fusson egy kód.
De gondolom a gyakorlottabbak tudnak hatékonyabb megoldást is.
-
Danex
addikt
válasz
MineFox54 #585 üzenetére
Amúgy meg ha a tanárok végzik rendesen a dolgukat azaz írják a hiányzást, akkor megy az értesítő a családnak és az ő dolguk beszélni a gyerekkel.
Csak ugye a tanár/osztályfőnök leigazol mindenkinek minden lógást, mert köhögött kettőt akkor jó ,hogy eljárnak az emberek.
Én azt mondom, sok buktató lehet benne és a megfelelő működéshez nem elég egy elektromos ajtózárat venni, hisz minden embernek külön vizsgálat kell amihez beléptető kapu kell. Ebből ugye 2 a be-kijárathoz. (Azaz bejáratonként majdnem 1 millio!!), másik ,hogy tűzvédelmi okokból ez súlyos akadályozó szerkezet a kiürítésnél, így tűzoltóságot kell hívni a vizsgálathoz (szerintem!) és még kitudja mennyi előírás létezik ehhez.
Illetve ha elromlik a rendszer akkor azért te vagy a felelős, viszont mivel még csak 7.-es vagy így rajtad nem lehetne számon kérni semmi problémát.
-
Danex
addikt
válasz
MineFox54 #583 üzenetére
A probléma ezzel az lesz, hogy a szülők, vendégek stb nem fognak tudni kellemetlenség nélkül bejutni az iskolába. Hisz ennyi példányt nem lehet szétosztani.
Azaz kell egy plusz fő aki ilyen esetre az ajtóban van, ez ugye a biztonsági őr, de neki ez plusz nagy teher lehet számára (függ a szobájának a helyétől).
A diákok majd tuti elhagyják(otthon marad) a kis RFID tag-et és akkor nem tud bejutni az épületbe?
Szerintem csak a fontosabb helyeket kéne védeni ezzel, de persze Te tudod a pontos részleteket.
Illetve tanárokról hallott információim alapján, nem igazán vevőek a technikai újításokért.
-
Danex
addikt
Üdv, szerintetek ilyen rolóhoz elég ez a Stepper Motor ezzel a motor vezérlővel megfelelők a fel-le mozgatáshoz?
-
Danex
addikt
válasz
mitulabattyi #526 üzenetére
de az integer az egész szám
-
Danex
addikt
Hát igazából az lenne a lényeg, hogy úgy 1-2 hónapot kibírjon 18650-es akksiról. És szerintem elég lenne a 2 óránkénti küldés, de ez majd még a jövő zenéje mivel hajnal fél5kor leesett a falra rögzített tabletem és nagy örömömre berepedt a kijelző és még a tapétát is meghúzta...
-
Danex
addikt
Én egy bluetooth-os fülessel tudnám elképzelni a hangvezérlést. Megnyomja az ember a hívás gombot a fülesen és akkor elkezd hallgatózni a telefon. Elég Sci-Fi lenne
Én amúgy ha zárat vezérelnék akkor mondjuk a telefon NFC-jét is bekötném a nyitási sorba (az implantátum majd csak később
)
-
Danex
addikt
Amúgy mik az elterjedtebb és olcsóbb megoldások a vezeték nélküli szenzorokhoz?
Tehát teszem azt akarom egy virág földjének a nedvességtartalmát mérni, de nem tervezem, monidjuk egy házon keresztülhúzni a vezetéket akkor mik az alternatívák? Van esetleg valami időzítési lehetőség ami mondjuk 30 percenként felébreszti az arduino-t elküldi az adatot majd visszamegy alvóba?
Arduino mini + RF adó + táp(akksi)?
-
Danex
addikt
Egy nagyon várós dolog.
[link]
-
Danex
addikt
-
Danex
addikt
válasz
happy555 #369 üzenetére
RemoteSwitch lenne az
#include <RemoteReceiver.h>
void setup() {
Serial.begin(115200);
RemoteReceiver::init(0, 3, showCode);
}
void loop() {
}
void showCode(unsigned long receivedCode, unsigned int period) {
Serial.print("Code: ");
Serial.print(receivedCode);
Serial.print(", period duration: ");
Serial.print(period);
Serial.println("us.");
}A kódja is egyszerű, nekem az RCSwitch nem tudta érzékelni a jeleket, illetve volt, hogy néha egy véletlenszerű kódot lökött a Monitorra, de nem jártam vele sikerrel.
(#370) Pubszon
Most látom, hogy nem sikerült neked se, a library tartalmazza az alap programot ott leírás is található, hogy hova kell kötni az érzékelőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Óvodások homokozója
- EA Sports WRC '23
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- War Thunder - MMO Combat Game
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OLED TV topic
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged