- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Biztosan megy [link] DeskMini x300 w/ ADT-Link Riser az mar mas kerdes, hogy 5700G-vel (PCI-e 3.0) van-e ertelme a 4.0-at eroltetni... elvileg van [link] [link]
(nyilvan vannak cimek ahol a min FPS beesik)de amugy nekem az 570 is tokeletesen eleg lenne mivel nem vagyok az a HC gamer sot annyira nem, hogy jelenleg az 5700G APU-javal is siman elvagyok, a Diablo 4 open betat is vegigkuldtem vele
a Yuzu is jol muzsikal a legtobb jatekkal, ma pedig az Alan Wake porgott 1080p high bealitasokkal.
-
ztsoft
őstag
Szia!
Ezek a fordítási beállítások működnek Inteles (i3-6006U) CPU-nál is? Mert nálam egy kicsit más a jelenlegi conf idevágó része.
CFLAGS="-march=x86-64 -mtune=generic -O2 -pipe -fno-plt -fexceptions \ -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -Wformat -Werror=format-security \ -fstack-clash-protection -fcf-protection" CXXFLAGS="$CFLAGS -Wp,-D_GLIBCXX_ASSERTIONS" LDFLAGS="-Wl,-O1,--sort-common,--as-needed,-z,relro,-z,now" LTOFLAGS="-flto=auto" #RUSTFLAGS="-C opt-level=2" #-- Make Flags: change this for DistCC/SMP systems #MAKEFLAGS="-j2"
-
-
-
Archttila
veterán
Meg a dwm-bspwm váltás is sok hete csúszik
A bspwm-en én is gondolkodom már egy ideje
bár sajnálnám dobni a Sway-t mert hozzád hasonlóan nekem sincs vele semmi bajom. (neked sem volt ha jól rémlik) és különben is, tetszik ez az Xorg mentes élet.
Viszont jó lenne kipróbálni mást is, tanulni valami újat, kísérletezni új panellal, ilyesmik...
Xmonad-ot egyszer megnéztem (és szégyen van sem) de nekem magas.ellenben bspwm konfigokban mazsolázva azt éreztem, hogy ez nekem való, átláthatóbb, emészthetőbb.
Pulseaudio-Pipewire váltás meg egy hete volt meg
Ezt én is megejtettem még ARM-on. Hibátlanul működött, annyi hogy a Sway miatt módosítani kellett pár dolgon de semmi komoly...:
XDG_CURRENT_DESKTOP=swayGép. Tudod én voltam az, aki több százeres ITX-eket épített anno
olyanokat, amilyeneket boltosbéla max csak júúútyúbon látott
de az elmúlt 30 évben egyetlen gépet sem bíztam volna soha másra.
Igen ITX lett, de csak egy alap 4 magos passive motyó 8GB rammal, PICO PSU-val
Több mint tökéletes és teljesen néma, pont amilyenre szükségem van az OLED TV alá
Ha minden a terv szerint megy, (és nem dobom a Sway) akkor szinte pikk-pakk belakom az új rendszert.
A Raspberry meg kap egy DietPI-t Pi-Hole-al, rtorrent-tel vagy a már megszokott qBittorrent-nox-al, plex-el, Sambaval, SSH-val... és kb ennyi, 0/24 mehet is a dolgára -
attilav2
őstag
Én is átlőttem egyszer pipewire-ra, de az előlapi fejhallgató kimeneten nem adott hangot, próbáltam debugolni, valamelyik audio sink nem működött, legalábbis a systemd-s debug eszközök szerint. Vissza állítottam a pulse-t egyből működött a fejhallgató. Az arch pipewire wiki szerint a bluetooth-al is lehetnek gondok. Leírhatnád hogy a pipewire-t hogyan konfiguráltad be, milyen csomagokat tettél fel, szedtél le.
-
-
Apollyon
Korrektor
De ugyanezt játszotta el a procival is. 12 magos, 24 szálas Threadripper 1920-ast vett, amihez drága, spéci alaplap is kell...
Ha van pénz lóvéra, akkor miért ne? Lehet, hogy olyan dolgokat is csinál a gépével, amiről nem beszél. Pl. bányászik vagy boinc-ozik vagy valami. Az biztos, hogy az ő gépe időtálló lesz. Bár most a globális chiphiány miatt valószínűleg mindenkié.
-
attilav2
őstag
A Runitban az nem tetszik így első blikkre hogy elég szűkszavú, pl mikor az OpenRC elindítja a dhcpcd-t akkor szépen látszik ahogy végbe megy a dhcp folyamat, ugyanígy az nfs szervernél is látom hogy miket írkál ki. Runitnál semmi visszajelzés, csak annyi hogy a szolgáltatás elindult... ez így nagyon systemd-s. Meg ha el akarok indítani bootoláskor egy szolgáltatást akkor symlink készítésével tudom megtenni, ez sem jön be, itt megvan az elégépelés esélye, szerintem macerásabb mint az rc-update. Persze OpenRC-nél is van szolgáltatás aminél symlinkelni kell, pl dhcpcd, de ezek kivételek, a nagy többség az rc-update-val felvehető az indítási listára. Talán azt lehet modani hogy az OpenRC konzervatív megodásokat használ, a Runit meg inkább systemd szerű.
-
attilav2
őstag
A LUKS titkosítási paramétereibe nem mélyedtem bele, alap beállításokkal titkosítottam, a linkelt leírásnak és videónak megfelelően, remélem így is jól véd
TRIM jó kérdés megy e, ha nagyon belassul egy idő után a rendszer akkor nyilván nem, de majd akkor keresek rá valami megoldást, sajnos az angolom elég sekélyes, arch fórumon / redditen, stb, nem tudok kérdezni LUKS vs TRIM témában, majd lehet valakit megkérek. A bitlockerrel titkosított meghajtót úgy tűnik csak olvashatóra lehet felcsatolni linux alatt dislockerrel, pedig írható megoldásnak hirdeti magát a dislocker, még tovább kell keresgélnem leírásokat. A ruby függőség nélküli dislocker-t érdemes telepíteni aur-ból(dislocker-noruby) az alap dislocker egy frissítés után elhasalt a ruby frissülése miatt.
Az viszont feltűnő hogy a bitlocker legalább 1-1.5 órát molyolt egy ssd titkosításával(256 AES XTS-re állítottam a gpedit-ben), míg a LUKS töredék idő alatt megvolt. Lehet hogy azért van ez a nagy időkülönbség mert a bitlocker a meghajtón levő adatokat titkosítja mikor átkonvertálok egy lemezt, a LUKS meg valószínűleg nem foglalkozik a meghajtón már rajta levő adatok titkosításával hiszen a LUKS kötetet létrehozása után formázni kell, és ha adatok kerülnek rá akkor röptében titkosítja. Az Arch mellett az Artix-ot is újratelepítettem titkosítva.
Nagy dilemma hogy mi legyen a külső hdd-kkel, hiszen a bitlocker írhatóságával gondok lehetnek linux alatt, lehet azt csinálom hogy a kritikus adatokat titkosított konténerbe rakom, nem egész lemezeket titkosítok. -
attilav2
őstag
Asztali gépek/alaplapok BIOS-ai/UEFI-ei általában nem ismerik a SATA jelszó funkciót, az én lapom is ilyen sajnos
Másrészt ha elgépelem a jelszót első megadáskor akkor a meghajtót dobhatom a kukába(utána már nem lehet használhatóvá tenni, ha nem ismert a jelszó, míg szoftveres titkosításnál újra partícionálás formázás után használatba vehető), ezért félek a hardveres titkosítástól. -
attilav2
őstag
Így jó a LUKS discard vagy máshol is állítani kell valamit? Fstabba mehet a discard a opció?
a /boot/loader/entries/arch.conf -ban adtam meg az allow-discards paramétert ami a wikiben van, bebootolt a rendszer tehát nagy bajt nem csináltam. Jól adtam meg ezt az opciót?
A többi beállítással is foglalkozni kell, vagy ez így elég?
-
attilav2
őstag
Vboxban próbálgatom ezt a hivatalos installert, háát, azt kell mondjam nem örülök neki túlzottan, alapból titkosított partíciót csinál, de hogy milyen megoldással azt nem választhatom meg.... Az Arch filozófiájával, egyáltalán a KISS-el ellentétes bármilyen installer szerintem... Aki nem érti hogy működik a titkosítás az szívhat vele, én sem értettem még meg hogyan kell titkosított (pl LUKS) telepítést csinálni, és amíg nem értem a folyamatot, de egy installer megcsinálja és valami gond lesz a későbbiekben akkor szívhatok vele mert nem fogom tudni megoldani, pláne hogy nem is tudom az installer milyen megoldással csinálta.
Időt viszont spórolt az installer rengeteget, töredék idő alatt megvolt a telepítés, viszont nem tudom milyen boot megoldást használ a rendszer, hogy lett megvalósítva a LUKS titkosítás, stb. -
Shyciii
veterán
Nem hiszem, hogy Torvalds belerakná. Ő egy eléggé "érdekes" gondolkodású ember. Minap olvastam, hogy most épp a Rust-ot isteníti, így ezt most linux felé is erősen ki fogja vetíteni. Inkább úgy mondanám, hogy az kerül előtérbe, amit ő jónak tart, és nem az ami ténylegesen fontos, és jó. Persze van mikor a kettő fedi egymást, de sokszor nem. Linux is nem véletlenül kezdett elterebélyesedni, mint a windows. Bár már egyszer-kétszer végre beismerte, hogy túl nagy és felesleges már a kód, csak éppen semmit nem csinál ez miatt.
-
jimmy399
senior tag
Hm, persze, azért is állítottam be, hogy kernelt csak kézzel telepítek majd.
Legacy boot során is előfordult, hogy ugyan ez a csíkozodás hiba megjelent... Van ilyen kevert pendriveom, rufussal csinálva, és 3.12-es kernellel is megesett ,hogy ilyen lett a képernyő, csak ritkábban. -
jimmy399
senior tag
A default kártya az UEFI-ben az integrált HD 7650D, 1 GB rammal. Amikor csak a HD 5550-est használtam legacy boot-al, akkor semmi gond nem volt az analóg csatis monitorokkal. Mióta átáltam így 2021-ben arra, hogy UEFI boot-al indítsam el a gépet, és a HD 5550-es csak másodlagos kártya lett (mivel nem képes UEFI GOP bootra), így kénytelen lettem az integráltat megtenni elsődleges kártyának, mert az 5550-es nem tud bootolni UEFI módban.
Az integrált 7650D VGA portájra rádugtam az egyik monitort, a másikat hagytam DVI-I porton, amin keresztül egy DVI-I - VGA átalakítóval használom a másik monitort.
Ha átdugom az 5550-es sima VGA csatlakozójára, akkor is hibát produkál, ergó nem a csatlakozókban van a hiba, hanem valahol a linux driverben.(5.11.11 kernel van most, korábban csak az 5.10.11-es kernel ment fagyás nélküll a gép fura csíkok nélkül) BÁR, már jobb a helyzet mert a korábbi kernelekkel csak szimplán rommá fagyott a gép ha engedélyeztem az 5550-esen a képernyőt, most már csak a korábban említett csíkozódás van meg, de ha sok paramétert (felbontás, frekvencia, oldalarány) állítom, egyszer csak lesz jó kép, de van amikor elsőre megy, random van hiba. dmesg, Xorg.log elemzés megvolt, semmi érdemleges nem derült ki a problémáról.Lehet későbbi kernel update-el kijavítják majd. Egyelőre ignorepkg listára tettem a rendszermagot. Kézzel telepítem, majd ha okés marad, ha nem akkor a cache-ból újratelepítem a korábbi kernelt.
-
attilav2
őstag
Most az i3-gaps WM -et raktam fel natív Arch-ra, ez X-es és legalább minden app fut, Sway -en sokminden nem indul el, ha bekapcsolom az xwaylandet és olyan appot indítok ami igényli akkor kidob koznolra a Sway, nincs kedvem debugolni, meg nem is értek ennyire mélyen a rendszerhez. Át chromecastoltam chrome-val tv-re az i3 képét, míg KDE-n ez a művelet 100%-on pörgette a procit, itt beérte a chrome 50%-al, és a chromecastolás befelyezése után a terhelés visszaesett a normál terhelésre 5-10%-ra, ez KDE esetén marad 100%-on és csak a restart segít. A tiling wm mintha tv képernyőre termett volna sokkal kezelhetőbbnek tűnik tv-s böngészésre, online webes videózásra. A memória foglaltság a chromecastolás alatt ~1gb körül volt, ez a KDE alatti chromecastoláshoz képest nagyon jó! Gondolkodok pl egy Rock Pi X x86-os sbc beszerzésén, ebben csak 4gb memória van, de pálcika wm-ek mellett ez bőven elég lenne, kifejezetten tv-s böngészéshez venném. Openbox-al is próbálkozni fogok(virtuális gépen nagyon jók a memória foglaltsági tapasztalataim), már fel is tettem a natív rendszerre, csak ezt bonyolultabb testre szabni mint a sway/i3-at, jól jönne ha megdobnál néhány példa konfiggal, leírással. Felfedeztem ha rendszerindítás után egyből KDE-t indítok és kilépek belőle konzolra akkor a szutykai a memóriában maradnak, sokszor igen magas proci terhelést okozva, amin csak a restart segít. Ha indítás után közvetlenül sway/i3-at indítok akkor sokkal pattógósabb a gép töredék a proci terhelés és a memória foglaltság, és még a chromecastolás is 50%-al kevesebb procit fogyaszt, még akkor is ha webes videót nézek közben, tehát a pálcika wm-ek használhatóvá tették a chromecastot de az 50%-terhelés még mindig sok, ezen lehetne még kicsit faragni ha linux szakértő lennék, de sokat faragni nem lehetne belőle valószínűleg, talán egy -10%-ot. Windows alatt a KDE-hez hasonlóan szintén közel 100% terhelés van chromecastolás közben.
-
attilav2
őstag
Sway ~150mb-ot eszik ezen a vboxos artixon, blackbox 75mb-ot eszik.
Mikor feltettem a firefoxot magával húzott vagy 600 megát, és ha elindítom akkor ~300 megára felugrik a memória foglaltság. Artix-on egy csomag több tárolóból is elérhető community, galaxy, stb ez újdonság az Arch-hoz képest. -
-
anorche1
őstag
chroot utan telepitem a grubot, ugy a /efi a helyes.
De kozben rajottem, valoban az acer bios/uefi/firmware -je a ludas. Secure bootot vissza kellett kapcsolni, utana security fulon trusted efi file -nak kijelolni a grub efit, utana secure bootot ujra kikapcsolni, es mukodik.
Bár az is furcsa, amit írsz, hogy /mnt-be csatolod, az EFI partíciót /boot-ként szokásos felcsatolni.
Arch wiki install reszebol:
"mount /dev/root_partition /mnt
Create any remaining mount points (such as /mnt/efi) using mkdir(1) and mount their corresponding volumes. "root -nak /mnt -t ir, majd /mnt/efi -t emlit. De ha boot/efi -t szoktak, akkor legkozelebb oda teszem, nekem aztan mind1
-
attilav2
őstag
Végül némi kínlódás után sikerült rsync-el átklónozni a fájlrendszert, nem az általad ajánlott kapcsolókat használtam, hanem az Arch rsync wiki File system copy pontjában ajánlott kapcsolókkal oldottam meg. Futó rendszerről a céllemezre nem tudtam átklónozni a rendszert mert a rsync hibára futott. Bebootoltam a MagyArch telepítővel(ami live rendszer is), majd terminálban sudo passwd root, majd su, felcsatoltam csak olvasható módban a forrásmeghajtót(ext4 root filerendszer) a home könyvtárban létrehozott MX500 mappába, a célmeghajtót partícionáltam formáztam, majd a root partíciót felcsatoltam az /mnt alá. Majd következett a fájlrendszer másolás:
rsync -qaHAXS --progress=2 MX500/ /mnt
Azt googlezás után megállapítottam hogy a forrás csatolási pont után / jel szükséges, különben a forrás csatolási pont tartalma nem a célmeghajtó gyökerébe hanem az MX500 könyvtárba kerül
A --progress=2 vel állítólag gyorsul a másolás, ami igaz lehet mert elég gyorsan végzettEzután kijavítottam a uuid-ket az fstab-ban, majd csatoltam a boot partíciót
a /mnt/boot alá, utána arch-chroot /mnt, majd pacman -S linux amd-ucode, bootctl install, szerkesztettem amit kell, és máris bootolt az átklónozott rendszerMint az látható a MagyArch iso, de akár a CalamArch iso is(kipróbáltam), alkalmas az Arch hagyományos kézi telepítésére/klónozására, közben gui-s böngészőben -firefox- tudjuk nézni az Arch wiki-t, rágooglezni valamire. Mondjuk a CalamArch nál kicsit trükkös magyar kiosztást beállítani
-
attilav2
őstag
A dd ről azt mondják hogy egyszerű és jó eszköz, viszont az üres blokkokat is átmásolja ezért általában lassú.
Arch wikiben ajánlják az e2image-t ext fájlrendszerek másolására:
File system cloning
Using e2image
e2image is a tool included in e2fsprogs for debugging purposes. It can be used to copy ext2, ext3, and ext4 partitions efficiently by only copying the used blocks. Note that this only works for ext2, ext3, and ext4 filesystems, and the unused blocks are not copied so this may not be a useful tool if one is hoping to recover deleted files.
To clone a partition from physical disk/dev/sda
, partition 1, to physical disk/dev/sdb
, partition 1 with e2image, run
# e2image -ra -p /dev/sda1 /dev/sdb1Ez akkor most úgy működik hogy a céllemezen létrehozom az üres ext4 partíciót és a forráslemez ext4 partíciójáról átmásolom az adatokat e2image-vel a céllemez ext4 partíciójára(a wiki-ben megadott paraméterekkel)? Használtál már e2image-t klónozáshoz? Az e2image talán gyorsabb lenne mint a dd mert csak a használatban levő blokkokat másolja, az üreseket nem.
Szerintem a nem használt blokkok átmásolása egyébként sem tenne jót az ssd-nek, ezért ssd-hez ideálisabb olyan tool ami kihagyja az üres blokkokat. -
Archttila
veterán
A clipman nekem tökéletesen bevált:
exec wl-paste -t text --watch clipman store
attilav2
itt a teljes configom hátha találsz benne valami hasznosat: [link]
Ma kategóriákra bontom külön fájlokba, a könnyebb átláthatóság érdekében (hasonlóan mint Manjaro-n)Valami ilyesmi nálam most a desktop, de amint összeáll az X86 áttémázom a waybar-t.
(lusta vagyok)
-
Frawly
veterán
ld /alkalmazás/elérési/útja/alkalmazásnév helyett ldd /alkalmazás/elérési/útja/alkalmazásnév kell. Ez egy elég szerencsétlen félreírás, mivel mind az ld, mind az ldd valós parancs Linux alatt, de mást csinál, az ld az linkel, az ldd meg függőségeket ír ki, ami nem lett statikusan belefordítva, persze ennek is a linkeléshez van köze. Természetesen ldd-t akartam írni, de nem vette be a második d-t, ami jelentős félreértésekhez, másik parancs futtatásához vezet.
-
attilav2
őstag
Egyedül a Konsole-t nem párosítanám hozzá, mert bár nem rossz terminál, de elég bloat
Azért használok egyelőre(csak akkor ha vágólap kell terminálban) konsole-t mert nem tudom hogy az alacritty kezeli e a vágólapot, kijelölés másolás beillesztés, ha kezeli a vágólapot akkor ehhez milyen billkombók kellenek. Tudsz olyan wayland képes terminált aminek van a konsole-hoz hasonló menüje és nem bloat ? -
attilav2
őstag
Waybar. Innen húztam le a konfigot:
git clone https://git.sr.ht/~begs/dotfiles/
a dotfiles nevű könyvtárba jön le, sok más sway kiegészítőhöz is van benne konfig.
A waybar konfig a dotfiles/config/waybar könyvtárban található.
Innen nézek példa konfigokat:
https://github.com/Alexays/Waybar/wiki/Examples -
attilav2
őstag
Az arch sway wiki alapján(Keymap rész) konfiguráltam a billzetet magyarra, kicsit módosítottam a wikiben látható példán, működik a magyar kiosztás ezzel:
input * {
xkb_layout "hu"
# xkb_variant "colemak,,typewriter"
# xkb_options "grp:win_space_toggle"
}input Keyboard0 xkb_model "pc105"
Az Fn+F11-re a hangerő le, az Fn+F12-re a hangerő fel, az Fn+F10-re a mute funkciót bindeltem(Custom keybindings rész a wikiben).
bindsym XF86AudioRaiseVolume exec pactl set-sink-volume @DEFAULT_SINK@ +5% bindsym XF86AudioLowerVolume exec pactl set-sink-volume @DEFAULT_SINK@ -5% bindsym XF86AudioMute exec pactl set-sink-mute @DEFAULT_SINK@ toggleEz egy logitech rádiós billzet+egér szett, mk220 azthiszem.
-
attilav2
őstag
Nem irta ki sima terminalos inditassal, csak a cvlc -v kapcsoloval jelenitette meg milyen libek hianyoznak neki es rakerestem melyik lib melyik csomagban van es felrakosgattam ami valoszinu kell a dvb-hez. Ekezetek most nincsenek mert probalgatom a sway-t egy uj telepitesen es meg nem lottem be a magyar bill-t sway alatt. Xwayland-et le kellett tiltsam mert ha inditottam valamit aminek X kellett akkor elcrashelt a sway, kitett konzolra. Ha most inditok valamit aminek X kell, hibauzenetet dob a terminalra es legalabb nem crashel a sway
Chrome, chromium sehogy sem indul wayland modban, a sati altal javasolt kapcsolokkal sem. Ellenben a brave -chromium szarmazek- igen
Jo kis alkalmazasmenu-t allitottam be magamnak sway ala, arch wiki alapjan, .desktop fajlokat is listazza:
bemenu is a native Wayland dmenu replacement which can optionally be combined with j4-dmenu-desktopAUR to provide a Wayland-native combination for launching desktop files (as i3-dmenu-desktop does):
j4-dmenu-desktop --dmenu='bemenu -i --nb "#3f3f3f" --nf "#dcdccc" --fn "pango:DejaVu Sans Mono 12"' --term='termite'A sway/config-ba a kovetkezokepp irtam be, es mukodik:
set $menu j4-dmenu-desktop --dmenu='bemenu -i --nb "#3f3f3f" --nf "#dcdccc" --fn "pango:DejaVu Sans Mono 12"' --term='termite'Elotte termeszetesen felraktam a dmenu-t ugy hogy a wlroots-t hasznalja, meg a j4-dmenu-desktop AUR csomagot. A firefoxnak es a brave-nak csinaltam az /usr/share/applications ala uj desktop fajlokat - firefox-wayland, brave-wayland - amik wayland modba inditjak megfelelo parameterekkel ezeket a bongeszoket, a regi parancsikonokat meghagytam, hiszen nemcsak sway-t hasznalok hanem KDE-t is.
-
Shyciii
veterán
No meg is van a megoldás. St természetesen jó helyen van, és a vifmrun-t az Überzug csinálja, ami biztosítja, hogy a vifm alatt működjön az image preview, és itt van a bibi. Ez a vifmrun viszont nem rendelkezett futtatási joggal
Köszi a segítséget. Így most megkapta a 744-et (azért más ne tudja futtatni rajtam kívűl), és miden más file-ra ráküldtem a 644-et -> fd --type f --exec chmod 644 {} \; Fd parancsot használok a find helyett, mert az "jobban" működik.
-
Shyciii
veterán
A Data mappán a shyciii:users jogokat mutatja, tehát jónak kell lennie. Ennek ellenére ha nem adom ki a Data mappára (teljesre) a 744-et, akkor billentyűkombóval nem indul el a vifm. Ha csak a könyvtárakra teszem a 744-et (ami ugye kell a listázás miatt), és a fileokra 644-et, akkor sem indul el a vifm billentyűkombóval (sxhkd-t használva). Azaz érdekes, hogy ha terminálból indítom, akkor viszont elindul, így nem tudom, hogy mi a retkes baja van, így ezt anno így hagytam.
-
Shyciii
veterán
Eszemágában sem volt az xmonad-ot kipróbálni. Pont a Haskell miatt. Csak az xmobar-t konfigoltam volna be, mint a polybar-t. Az még nem lett volna vészes, de így hogy ennyi csomaggal operál...Így már nem érdekel az összehasonlítás, hogy mennyi erőforrást ehet.
Amúgy a chmod-chown témára visszatérve nekem van egy a winyón egy sda3-as partíció, amit felmountoltam a /home/Data alá, és muszáj volt chmod 744-et használnom a 644 helyett, mert a vifm az sxhkd-s billentyűparancsra nem akart megnyílni. Egész pontosan a super + enter- re van beállítva, ami kiadja az st -e vifm /home/Data /home/Data parancsot. De ez csak akkor fut le, ha 744-esre vannak beállítva a jogok. 644 esetén csak egy villanás van, és semmi nem történik. Az érdekesség, hogy ha a konzolban adom ki az st -e vifm /home/Data /home/Data parancsot, akkor rendben megjelenik. Pedig a bsowm+sxhkd configja ugye a /home/shyciii alatt van, valahogy mégis gondja van. -
-
csixy
addikt
és Lck
Köszönöm , megoldódott.
Telepítenék én simán arch-ot is, csak az a gondom vele, hogy egyszerre kettő gép kell hozzá. Merugye az egyikre mahinálom a fogamat szíva, meg fohászkodva a telepítést, s a másikon meg internetkapcsolattal nézem és olvasgatom a mankófájlt, hogy hogyan kell csinálni, mit mikor kell tenni. Ráadásul az egyik gépről a másikra nem lehet copy-pastézni. -
jimmy399
senior tag
Pedig elég lett volna ha egyszer megnyomja a kikapcsoló gombot, és rendesen leállt volna.
Konzolos bejelentkezést használtam akkor, látta, hogy fut valami. No, de mindegy is már.Rápróbálok az xf86-video-ati-ra és úgy is megnézem, hogy fagy-e az egész rendszer, köszi a tippet, csak én is, amikor néztem a drivereket, akkor az amdgpu-ra esett a választásom.
-
jimmy399
senior tag
Lehet, hogy durva, de régebben az amd.iommu-val voltak gondok, hogy ki kellett kapcsolni kernel paraméterben, hogy használja a rendszer.
Itt egy régebbi Trinity GPU van, ráadásul egy Hd 5550-el, ami külön PCI-express slotban van. 4 évig pihent, újrapasztázás megvolt mind a GPU , mint a CPU oldalon. Én is konzolon jelentkezek be .xinitrc xfce4-session indítással. Egyelőre marad az 5.10-es kernel bónusz nehetízéssel virtualbox-al, dkms-el. Remélem javítva lesz.Viszont elmentem egy pc-szervízbe. Akkor laptopot használtam, Hp 2530p-t. Arch-al, konzolos belépéssel indított openbox-al. A csaj, simán kikapcsolta a power gomb hosszú nyomásával, ahelyett hogy egyszer nyomta volna meg röviden és kikpacsolt volna... Durva, hogy akkor meg most is nem ismerik a GNU/Lunix rendszert.
-
a 777 csak egy példa volt. írhattam volna 666-ot vagy 400-at vagy 644-et is. faxmindegy
Ez a chmod 3+ számjegy akkor kell...
... amikor épp olyan kedved van hogy ezt akarod használni. mint írtam, oda-visszaváltható az oktális formátum a betűs változattal. egyik sem jobb mint a másik, mert pontosan ugyanarra valók és pontosan ugyanazt lehet megvalósítani velük. egyik sem tud olyat, amit a másik nem.Az apt-get már évek óta deprecated, helyette az apt ajánlott.
erről most hallok először. linkelj már pls erről valamit. kösz. -
Ez a három számjegyes gányolás még...
az égvilágon semmi gányolás nincs benne, csak ésszel kell használni. mint mindent.
egychmod 777
pont ugyanazt csinálja, mintha azt mondanám neki, hogychmod ugo+rwx
, csak rövidebb leírni. ne csináljunk úgy, mintha nem tökéletesen ugyanannak a funkciónak két külön szintaxisáról lenne szó, amik egy az egyben válthatók oda-vissza.Ugyanezen anyagok szokták írni az apt-get használatát
már mi bajod van még az apt-gettel is? -
Shyciii
veterán
Én bekonfigoltam vágólap-kezelést, és notifications is van, igaz csak eszköz csatlakozáshoz és leválasztáshoz használom, és mégis milyen keveset eszik a rendszer. Ezek nem tételek. Az asztali ikonok kirakásának lehetősége is minimálus fogyasztású. Xfce alatt meg a compositort anno is kikapcsoltam, mert minden animáció idegesít, és még így is hatalmas lépés volt az Openbox-ra váltás fogyasztás terén. Rég volt már az, mikor az xfce tényleg keveset fogyasztott... És akkor itt van még az, hogy borzalmas randa 😄
-
Shyciii
veterán
Azért az 1330MB elég sok. Openbox alatt sem foglalt nekem ilyen sokat ezzel a pár programmal, és azért az Openbox már "GUI"-s, bármit is jelentsen ez. Ugyanúgy meg volt mindene, mint az előtte levő XFCE, KDE változatoknál. Egyedül az asztalra kihelyezett ikonokat nem használtam, de azt még a Windows rendszeren sem használom. Viszont Openbox alatt nem használtam egyedi scripteket alap funkciókra. Winyó mountolása is az udiskie volt stb, de ennyit nem foglalt pár proginál akkor sem.
Most meg egyenesen keveset mutat Bspwm alatt minimalizálva amennyire csak tudtam. Most pl fut egy terminál ablak, egy Chromium 7db füllel és 607MB-ot mutat. -
attilav2
őstag
A brave a chrome alapúak közül egész jónak tűnik, egy ideje használom, eléggé stabilnak tűnik, tán ez most a legjobb chrome alapú böngésző. Aztán ott van az edge ami egy ideje linuxra elérhető lett, ez nem annyira stabil de tetszetős a kinézete(olyan w10 utánérzés
) sajnos az aur csomagját nem frissítik rendszeresen így szerkeszteni kell a PKGBUILD-ot hogy a legfrissebb binárist telepítse, a kommentekbe általában postolja valaki a frissített PKGBUILD-ot.
-
Archttila
veterán
Raspberry-m mindig is volt, emellett a (fake)
Atari korszak óta a konzolok is folyamatosan jelen vannak a háztartásban, szóval nem egy te mész, te jössz szituról van szó. Egyáltalán nem.
A PC vonalat muszáj voltam dobni mivel már teljesen felemésztette az anyagiakat és az összes szabadidőmet. Amit a képeken látsz az csak töredéke az elmúlt 5 év termésének. Idővel egyre nehezebb volt megmagyarázni a feleségemnek, hogy miért van szükségem egy közel 100.000 forintos gépházra, és ha már így van, akkor miért kell újra eladnom belőle a méregdrága RTX-et, mikor lényegében voltak időszakok amikor hetekig be sem kapcsoltam a gépet.
Megváltozott az életem, elköltőztünk, munkahelyet váltottam, családom lett, a futószalagon gyártott játékok meg már régen nem hozták azt a szintet mint egy Dungeon Keeper 2, Broken Sword vagy egy Diablo 1, csak ugye ehhez is idő kellett mire elfogadtam, megmagyaráztam magamnak, hogy már vége, nem te vagy a célközönség, nem akarnak már szórakoztatni a fejlesztők... (illetve ez nem teljesen az ő saruk de ebbe most nem mennék bele, tudom milyen a impossible határidős meló)Szóval ez a 3900x megtartás olyan mintha azt mondanád a drogosnak, hogy büszke vagyok rád, sikeres volt a terápia, de azért tartsd meg a tűt és az esütkanalat
Röviden ennyi.
Attila voltam, 95 óta gépfüggő
-
Archttila
veterán
Köszi a hosszúra nyúlt választ, de nézted a linkjeimet?
Amikor ITX vonalon voltam, akkor egy Louqe Ghost 8.5 literes kuckóban hűtöttem a Ryzen 3900x-et. (linkem nézd meg, de az ITX topikban is van pár rig-em)
Azért is írtam, hogy inkább CPU/Arch viszonylatban kérnék segítséget, de akkor ezek szerint a 3550H jobban megéri mint a 3300U.A memóriák nem forrasztottat, CPU-t leszámítva minden upgradelhető, a cucc meg maga extreme csendes. [link]
-
attilav2
őstag
Azt ki tudnád listázni hogy nálad milyen font csomagok vannak fenn? Milyen parancssal lehet kilistázni a fenn lévő font csomagokat?
Gondolkodok egy minimalista újratelepítésen, kde helyett mate vagy cinnamon alapokon, mert már eléggé meghízott a rendszer, viszont a fontokkal mindig gondban voltam újratelepítés után, mindig el kellett telnie pár hónapnak mire úgy ahogy helyre rázódott a dolog(weboldalak, rendszer párbeszédpanelek, menük helyesen nézzenek ki). -
Shyciii
veterán
Részben Arch wiki installja alapján állítottam össze a scriptemet, de annál minimalistább, mert pl a xorgot egy az egyben rakná fel kompletten az arch wiki, én viszont kislabilizáltam, hogy valójában mi az a minimum xorg csomag, ami kell nekem. Már ezzel rengeteget spóroltam. A többiről nem is beszélve.
-
Archttila
veterán
-
growler
őstag
-
Archttila
veterán
Persze nyilván igazad van, csak megörültem ennek a ficsörnek.
de akkor ezek szerint korán
Időnként azért ránézekamúgy is van most más ami idegesít.
A minidlna nem frissíti az elérési útvonalon megadott média dir-t, pedig a minidlna.conf-ba minden adott a normális működéshez:
minidlna.conf (ide vonatkozó része)
inotify=yes
notify_interval=120
90-inotify.conf
cat 90-inotify.conf
# Increase inotify max watchs per user for local minidlna
fs.inotify.max_user_watches = 100000
cache db file
ls -la /var/cache/minidlna/files.db
-rw-r--r-- 1 minidlna minidlna 135168 Feb 6 16:40 /var/cache/minidlna/files.db
minidlna.service
[Unit]
Description=minidlna server
After=network.target
[Service]
Type=simple
User=minidlna
Group=minidlna
ExecStart=/usr/bin/minidlnad -S
ProtectSystem=full
ProtectHome=on
PrivateDevices=on
NoNewPrivileges=on
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Szerinted mi lehet a gond? A minidlna fut szépen, csak a médiakönyvtárat nem frissíti magától, így nekem kell állandóan újraindítani vagy a minidlnad -R paranccsal észhez téríteni.
-
csixy
addikt
"Ami a HP-t és az UEFI bootot illeti, ez egy ismert tény, ezt már többször leírtam ubyegonnak is, hogy miért nem bootol neki a Mint Cinnamonja, nem azért, mert az UEFI bootolás szar, hanem a HP az UEFI BIOS-ban lefixálta, hogy..."
Ubiegonnak azért sem megy az UEFI a HP üzleti notiján, mert egy ősrégi BIOS van rajta és fóbiásan kerüli a windowst és csak windows segítségével tudna rajta BIOS-t frissíteni. Én megtettem a BIOS frissítést ( lehet , hogy feleslegesen) majbex@rtam a folyamat alatt, de nem kellett flashelő emberhez fordulni utánna, mert sikerült.
Na kitöröltem a HP mappát az EFI -ből , remélem, hogy nem kellett az oda (a BIOS frissítés szemete lehetett.).
-
csixy
addikt
Köszöszönöm szépen! Győztél!!!!!! Örök hála +1 sör !
Majd még a 2002 és a 2004-es bejegyzést nem tudom, hogy mi célra van ott, s ha nem kell, akkor hogy törölhető.[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo efibootmgr --disk /dev/nvme0n1 --part 1 --create --loader /EFI/Arch/grubx64.efi --label "Arch" --verbose
[sudo] noki jelszava:
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0001,2001,0002,3002,0003,2004,2002,0000
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA BBS(HD,Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA,0x500)................+0.0....#0.0?0.0.................................X..z.......A................................%x...
Boot0002* ubuntu HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\ubuntu\shimx64.efi)RC
Boot0003* Windows Boot Manager HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...a................
Boot2001* EFI USB Device RC
Boot3002* Internal Hard Disk or Solid State Disk RC
Boot0001* Arch HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ efibootmgr -v
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA BBS(HD,Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA,0x500)................+0.0....#0.0?0.0.................................X..z.......A................................%x...
Boot0001* Arch HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
Boot0002* ubuntu HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\ubuntu\shimx64.efi)RC
Boot0003* Windows Boot Manager HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...a................
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$
-
csixy
addikt
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
nvme0n1 259:0 0 476,9G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 100M 0 part /boot/efi
├─nvme0n1p2 259:2 0 16M 0 part
├─nvme0n1p3 259:3 0 155,4G 0 part
├─nvme0n1p4 259:4 0 506M 0 part
├─nvme0n1p5 259:5 0 155,5G 0 part
├─nvme0n1p6 259:6 0 156G 0 part /
└─nvme0n1p7 259:7 0 9,4G 0 part [SWAP]
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo fdisk -l
[sudo] noki jelszava:
Disk /dev/nvme0n1: 476,94 GiB, 512110190592 bytes, 1000215216 sectors
Disk model: KBG30ZMV512G KIOXIA
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 42D183DC-B6B1-42E6-AB00-A5104B4E453F
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 326148796 325909181 155,4G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 326150144 327186431 1036288 506M Windows recovery environment
/dev/nvme0n1p5 327188480 653295615 326107136 155,5G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 653295616 980451327 327155712 156G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 980451328 1000214527 19763200 9,4G Linux lapozó
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ -
csixy
addikt
Igen pedig először működött és a linux mint még most is működik párhuzamosan a windows bootjának a tönkretétele nélkül, ennek van egy efi fájlja a Microsoft\boot mappában és az valószinüleg egy átnevezett shimx64.efi, vagy arra mutat rá.
"Az efibootmgr kimenetedből nekem az jön le, hogy véletlenül MBR-rel particionáltad az adott meghajtót, vagy tévedésből egy másik, MBR-es meghajtód partíciójára hivatkozol (mert rosszat adsz meg az efibootmgr-nek)." ... Nem az egész masinában egy nvme lapka van , ott van alább a gparted képe . Ő a /dev/nvme0n1 ssd. Az efibootmgrnek a Gentoo efibootmgr wiki oldala alapján , annak mintájára adtam meg a paramétereket. Nem lehet hogy az a baj, hogy nekem a sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\EFI\Arch\grubx64.efi' szöveg helyett a sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\efi\EFI\Arch\grubx64.efi' szöveget kellene írnom ?
Kitakaríthatom szerinted a BIOS flashelés után az EFI mappában felejtett HP mappát, az nemigen kell oda.
Mindjájrt nézem az lsblk és fdisk -l kimenetet. Addig is köszi!
-
csixy
addikt
Az a baj , hogy ha meg akarom csináltatni a bootmenü pontot az efibootmgr progival akkor az arch partícióját MBR-nek teszi be GPT helyett és újraindítás után pedig luxálja.
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\EFI\Arch\grubx64.efi'
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA
Boot0002* ubuntu
Boot0003* Windows Boot Manager
Boot2001* EFI USB Device
Boot3002* Internal Hard Disk or Solid State Disk
Boot0001* Grub_arch
Boot0001* Grub_arch HD(1,MBR,0x0,0x2000,0xee2000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ -
csixy
addikt
Szóval tudom a "BIOS" bootmenüből bootolni a windowst és a linux mintet.
Az Arch bootolható a "Boot from efi file" bootmenü sorból, elnavigálván a .../Arch/grubx64.efi , vagy a .../Boot/bootx64.efi fájlig és arra kattintva indul az arch grubmenüje és bootol az arch.
Tanácsodra frissítettem a HP 250 g7-es noti biosát F23-ról F35-re , a frász majd ki tört. Furi módon ez a noti linuxxal jött ki, de csak windowsból lehetett frissíteni a biosát. A BIOS-ban semmi változást nem tapasztaltam.
A frissítő flashelő hagyott egy HP mappa szemetet (?) az EFI mappában. Ezt benne hagyjam?
/boot/efi/EFI/
├── Arch
│ └── grubx64.efi
├── Boot
│ ├── bootx64.efi
│ ├── fbx64.efi
│ └── mmx64.efi
├── HP
│ ├── BIOS
│ ├── BIOSUpdate
│ └── DEVFW
├── Microsoft
│ ├── Boot
│ └── Recovery
└── ubuntu
├── BOOTX64.CSV
├── grub.cfg
├── grubx64.efi
├── mmx64.efi
└── shimx64.efi/boot/efi/EFI/HP/
├── BIOS
│ ├── Current
│ │ ├── 08532.bin
│ │ └── 08532.sig
│ ├── New
│ │ └── 08532.s12
│ └── Previous
├── BIOSUpdate
│ ├── BiosMgmt32.efi
│ ├── BiosMgmt32.s09
│ ├── BiosMgmt32.s12
│ ├── BiosMgmt32.s14
│ ├── BiosMgmt.efi
│ ├── BiosMgmt.s09
│ ├── BiosMgmt.s12
│ ├── BiosMgmt.s14
│ ├── CryptRSA32.efi
│ ├── CryptRSA.efi
│ ├── HpBiosMgmt32.efi
│ ├── HpBiosMgmt32.s09
│ ├── HpBiosMgmt32.s12
│ ├── HpBiosMgmt32.s14
│ ├── HpBiosMgmt.efi
│ ├── HpBiosMgmt.s09
│ ├── HpBiosMgmt.s12
│ ├── HpBiosMgmt.s14
│ ├── HpBiosUpdate32.efi
│ ├── HpBiosUpdate32.s09
│ ├── HpBiosUpdate32.s12
│ ├── HpBiosUpdate32.s14
│ ├── HpBiosUpdate.dll
│ ├── HpBiosUpdate.efi
│ ├── HpBiosUpdate.log
│ ├── HpBiosUpdate.s09
│ ├── HpBiosUpdate.s12
│ └── HpBiosUpdate.s14
└── DEVFW
├── Current
├── DevFwUpdate32.efi
├── DevFwUpdate32.s12
├── DevFwUpdate.efi
├── DevFwUpdate.s12
├── HpDevFwUpdate32.efi
├── HpDevFwUpdate32.s12
├── HpDevFwUpdate.efi
├── HpDevFwUpdate.log
├── HpDevFwUpdate.s12
├── New
├── Previous
├── ReadMe.txt
└── ReleaseNote.txtés itt van a kimenete a
BootOrder: 2001,0002,3002,0003,2004,2002,0000
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$Nem tudom, hogy van-e jelentősége , de egy nvme lapka az ssd benne.
-
Archttila
veterán
Egyelőre a feh
kivételével minden megy, de azt meg amúgy is száműzni akartam. (imv lesz helyette)
Viszont van itt valami amit nem értek.
A Chromium valami oknál fogva eldobta a hardveres gyorsítást, pedig ez korábban szépen ment az alábbi paraméterekkel:$ > cat chromium-flags.conf
--ignore-gpu-blocklist
--enable-gpu-rasterization
--enable-oop-rasterization
--disable-gpu-driver-bug-workarounds
--enable-accelerated-video-decode
--use-gl=desktop
--enable-zero-copy
--enable-features=UseOzonePlatform
--ozone-platform=wayland
#--enable-vulkan
--enable-native-gpu-memory-buffers
Értelemszerűen a wayland-es opciókat csak ma, a frissítés után aktiváltam.
Most meg
chrome://gpu
Canvas: Software only, hardware acceleration unavailable
Compositing: Software only. Hardware acceleration disabled
Multiple Raster Threads: Enabled
Out-of-process Rasterization: Disabled
OpenGL: Disabled
Hardware Protected Video Decode: Disabled
Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
Skia Renderer: Enabled
Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
Vulkan: Disabled
WebGL: Software only, hardware acceleration unavailable
WebGL2: Software only, hardware acceleration unavailable
Problems Detected
Gpu compositing has been disabled, either via blocklist, about:flags or the command line. The browser will fall back to software compositing and hardware acceleration will be unavailable.
Disabled Features: gpu_compositing -
vargalex
félisten
-
csixy
addikt
Ugyan már nincs mit. Én valahogy ezt az etapot leküzdöttem már jó időben előre. Csak elképzelem, ahogy a 80-éves körüli kollégám ma bemenvén az munkahelyére ma már el olvassa ezt az emailt és nagy élvezettel elkezd telefonálgatni, excel értő embert keresni ...Nagyon érdekes. Nekem felért egy továbbképzéssel.
-
csixy
addikt
"Csalódtunk benned,"
Nem erről van szó. Hétvégén telefonálgattam a körorvosi COVID kampányoltások miatt a pacientúrámmal és töltögettem a táblázatokat. Egyébként libre office programot használtam (mindig azt telepítek a windowsba is). Csak excel formátumba mentettem.
De túl fürge voltam mert amikor azt hittem, hogy kész vagyok , akkor kaptam még egy táblázatot, amibe 3 újabb adattartalom kellett, ettől jött belőlem néhány cikornya és kezdhettem újra a telefonálgatást és csinálhattam egy másik táblázatot. Elszórakoztam vele egy hétvégét. A továbbképzések tehát autodidakta módon történtek.
-
csixy
addikt
Most kicsit törött vagyok, mert hétvégén megvolt az autodidakta excel továbbképzésem és a telefonközpontos kiképzésem , mert szerveztem a "10 +6"-ot, de legalább rájöttem , hogy kell xlsx-be fejlécet csinálni. Majd előveszem pár nap múlva azt a lapost és felteszem , amiket mondtál.Köszi. Arról van szó, hogy a bios-os bootmenüben nincs benne a telepített arch, de a "Boot from EFI file" menüpntot választva ha elnavigálok a ...Arch/grubx64.efi vagy ... Boot/bootx64.efi fájlhoz és azt indítom akkor bebootol az Arch. ... Megpróbálok akkor egyelőre csinálni egy Grub mappát oda és belemásolom a grubx64.efi fájlt az Arch mappából és az efibootmgr progival megtanítani neki a .../Grub/grubx64.efi fájlt és úgy hátha visszateszi a boot menübe.
-
Archttila
veterán
Eltűnt a ronda átmenet, egy újraindítás megoldotta.
(ne kérdezzétek hogyan)
Minimalista rendszereken ti mivel szerkesztitek az ODT, DOC és egyéb Office doksikat? Kerestem micro plugint de nem találtam. (valójában semmit nem találtam
)
Tényleg csak nagyon ritkán lenne rá szükségem, így ha nem muszáj nem raknám fel a LibreOffice-t. -
Blasius
tag
Köszi a választ!
Időközben egy nagyobb adag frissítés jött, de nem javult meg.
Az nm-applet fent van, fut is, ps aux -al megtalálom. De ha csak futtatom a terminálban nem történik semmi.
A bluetoothot a start menüből tudom futtatni.Amúgy a bluetooth és a hálózat is megy, csak a tálca ikon hiányzik. De így pl nem tudom hirtelen hogy hogy tudnék wifi hálózatot váltani ha kellene.
Üdv
-
Shyciii
veterán
No mégis imagemagick lett a dologból a forgatás miatt, mert kiderült, hogy az ffmpeg úgy forgatja a képeket, hogy újrakódolja, vagyis így ront a képminőségen. Ha meg beállítom hogy a codec-et másolja, nem újrakonvertálja, akkor meg a forgatás nem engedi, szal Imagemagick-et konfigoltam be az imv-be.
-
Archttila
veterán
swaybg húzza be a hátterem. [kép]
Nálam a képnézegető csak arra kell, hogy az innen onnan letöltött szakmai (C. gamut, gamma formulák, stb) képeket tudjam szelektálni, a családi és egyéb fotókat más platformon rendszerezgetem, szerkesztgetem.
Az mc-t szeretném majd még szépen beállítani úgy, hogy ha rányomok egy jpeg, png... képre, akkor az alapértelmezett (jelenleg feh) alkalmazást nyissa meg (a korábban belőtt floating window modban
) nem pedig a Chromium-ot
Ezzel csak annyi gond van, hogy szégyen van sem, de egyszerűen nem értem hogyan működik az ide vonatkozó rész az mc.ext konfigban:
type/^JPEG
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view jpeg
Include=image
Valami olyasmiről lehet szó, hogy a fenti elérésen az image.sh tárolja az alapértelmezett alkalmazásra vonatkozó részt, de ennek a tartalma megint csak nyomokban tartalmaz számomra értelmezhető részt, és ez piszok idegesítő
$ > cat /usr/lib/mc/ext.d/image.sh
#!/bin/sh
# $1 - action
# $2 - type of file
action=$1
filetype=$2
[ -n "${MC_XDG_OPEN}" ] || MC_XDG_OPEN="xdg-open"
do_view_action() {
filetype=$1
case "${filetype}" in
jpeg)
identify "${MC_EXT_FILENAME}"
which exif >/dev/null 2>&1 && exif "${MC_EXT_FILENAME}" 2>/dev/null
;;
xpm)
sxpm "${MC_EXT_FILENAME}"
;;
*)
identify "${MC_EXT_FILENAME}"
;;
esac
}
do_open_action() {
filetype=$1
case "${filetype}" in
xbm)
(bitmap "${MC_EXT_FILENAME}" &)
;;
xcf)
(gimp "${MC_EXT_FILENAME}" &)
;;
svg)
(inkscape "${MC_EXT_FILENAME}" &)
;;
*)
if [ -n "$DISPLAY" ]; then
if which geeqie >/dev/null 2>&1; then
(geeqie "${MC_EXT_FILENAME}" &)
else
(gqview "${MC_EXT_FILENAME}" &)
fi
elif see >/dev/null 2>&1; then
(see "${MC_EXT_FILENAME}" &)
else
(zgv "${MC_EXT_FILENAME}" &)
fi
;;
esac
}
case "${action}" in
view)
do_view_action "${filetype}"
;;
open)
("${MC_XDG_OPEN}" "${MC_EXT_FILENAME}" >/dev/null 2>&1) || \
do_open_action "${filetype}"
;;
*)
;;
esac
Persze itt van még az F2-es user menü, amiben szinte minden hasznosságot be lehet állítani, valahogy így: [link]
Eszméletlen milyen szépen rendbe van rakva az a menu a srácnak, szinten minden van benne.Nagyon tetszik.
-
Archttila
veterán
for_window [title="feh"] floating enable
Működik!!
Most nem tudom mi legyen, tartsam meg a feh-t, vagy rakjam fel az imv-t?
Az imv-nek sok a függősége viszont wayland kompatibilis.
Ha csak a nyers adatokat nézem akkor:$ > sudo pacman -S feh
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
Package (2) New Version Net Change
extra/imlib2 1.7.1-1 0.94 MiB
extra/feh 3.6.2-1 0.41 MiB
Total Installed Size: 1.35 MiB
:: Proceed with installation? [Y/n] n
$ > sudo pacman -S imv
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
Package (12) New Version Net Change Download Size
extra/aom 2.0.1-1 7.30 MiB 1.39 MiB
community/freeimage 3.18.0-7 0.77 MiB 0.25 MiB
extra/glu 9.0.1-2 0.35 MiB 0.12 MiB
extra/jasper 2.0.24-1 0.98 MiB 0.19 MiB
community/jxrlib 0.2.1-3 0.60 MiB 0.17 MiB
extra/libde265 1.0.8-1 0.83 MiB 0.25 MiB
extra/libheif 1.10.0-1 0.69 MiB 0.19 MiB
community/libinih 52-1 0.03 MiB 0.01 MiB
community/libnsgif 0.2.1-4 0.02 MiB 0.01 MiB
extra/libraw 0.20.2-1 2.26 MiB 0.36 MiB
extra/openexr 2.5.4-1 30.57 MiB 5.46 MiB
community/imv 4.2.0-2 0.21 MiB 0.05 MiB
Total Download Size: 8.45 MiB
Total Installed Size: 44.60 MiB
:: Proceed with installation? [Y/n] n
-
Shyciii
veterán
Nekem is vannak rések a csempék között, de nem akkorák, hogy kiderüljön, hogy milyen háttérkép van.
Ffmpeg-el nem konvertálok képet (amúgysem szoktam képeket konvertálni), hanem csak a kép forgatására állítottam be. Ehhez teljesen felesleges még egy programot telepíteni. -
Archttila
veterán
Pont ez az egyik dolog amit nem értek. Miért nem natív hardveres környezetben tesztelte mondjuk Arch alatt?
Én még csak 3 hónapja használom de az égvilágon semmi bajom vele. Illetve ami van az az én hibám, én bénázok, én nem tudok xy beállítást... etc.De ha már billt ragadtam akkor kérdezek egy gyorsat:
A feh -t hogyan állíthatnám be úgy, hogy ha egy adott könyvtárra kiadom a feh parancsot, akkor ne egy új terminál ablakot nyisson a másik alatt, hanem floating dobja elém (a többi ablak felé) a képet mondjuk fix xy méretben.
A pavucontrol-t sikerült belőnöm, de a feh-vel nem működik.
sway konfigba:
for_window [app_id=pavucontrol] floating enable
Közben telepítettem az imv-t (a feh amúgy sem wayland compatible)
Illetve ezt is ki szeretném próbálni: [swayimg] -
Shyciii
veterán
No most hogy végetért a meló, gyorsan megcsináltam (imv configjába), hogy imv alatt olyan képforgatást csinálok, amit be is jegyez a jpg-be CTRL+R-el:
<Ctrl+r> = exec ffmpeg -y -i "$imv_current_file" -vf transpose=1 "$imv_current_file"
Ez a része nagyon zsír ennek az imv-nek -
Shyciii
veterán
Én a feh-et nem használtam háttérkép beállítására. Tilling WM mellett feleslegesnek érzem a háttérképet. Feh-et csak képek megnézésére és forgatására használtam. Amúgy annyira nem is pinduri az imv erőforrás foglalalása:
41k-s png esetén
feh -> 11MB memória
imv -> 23MB memória5MB-os jpg esetén
feh -> 61MB memória
imv -> 80MB memória -
Shyciii
veterán
Transmission cli-s verzióját kipróbáltam, de értelmetlennek tartom számomra. Ahhoz hogy megnézzem a tartalmát, ahhoz indítsak el egy jóval energiaigényesebb programot (böngésző), mintha a saját guis felületét használjam, ami meg csak 9MB memóriát eszik.
Szerintem a feh eléggé cli-s abban az értelemben, hogy nincsen gui felülete, hogy te ott nyitogass képeket, vagy csoportosíts stb. Csak mikor megnyílik a kép, akkor van egy 4-5db-os menü, amiben lehet egy-két funkciót választani. Pont így van az mpv videólejátszóval is. Üresen nem tudom elindítani magában (illetve asszem valami csel van már rá, de csak elindítva a programot nem reagál, csak ha adok neki bemenetként egy filet. Ezek nekem már eléggé minimálak. Főleg hogy ha egy VLC-hez hasonlítom. -
Shyciii
veterán
Dehogy használok zip-et. Azért van fent a zip és unzip, mert sokszor találkozom zip fileokkal, és ki kell tömörítenem, vagy van olyan ügyfél, aki zip-ben kéri a dolgait. Saját mentéseim a linuxhoz tar+gz-t használok. Ma mindent átírtam tar+zstd-re. Az a baj, hogy a programjaimat is leváltottam már cli-s megoldásokra. Vifm, micro, freerdp, feh stb. Guis egyedül a chromium és transmission-gtk (torrent). Én amint változtatok a rendszerem működésén, azt tesztelés után rávezetem az arch telepítő scriptembe is, ami meg megy fel a github-ra, szal mindig naprakész. Én már nem is tudom, hogy milyen mixert használok. Hangerőt is ritkán módosítom. Azt meg lehet a polybar-on elvégezni. Úgyhogy az még biztos gui-s. Valszeg amúgy a pavucontrol lesz az, mert régen is azt használtam.
-
Shyciii
veterán
BoB, Frawly
Ne értsetek félre, nem akarom fikázni a linuxot, csak tényleg 2021-ben egyértelműnek tűnt, hogy azárt ez már megoldott (mikor elkezdtem linuxozni, akkor már konstatáltam, hogy ez gond), és gondoltam, hogy akkor módosítom a rendszert ennek megfelelően. A belinkelt weboldalt természetesen már olvastam (többször is) az elmúlt 2 évben. Tudom furán fog hangzani, csak eljutottam arra a szintre, hogy nem tudok már mit módosítani a rendszeren, és most már ilyen "faszságokkal" törődöm :D Nyilván Archozom, Bspwm, és semmi se az egy programos automatizált működéssel megy. Mindent amit csak használok levékonyítottam, hogy minél kevesebb erőforrást használjon (és persze így mégtöbbet tudtam meg a működéséről az egész rendszernek), mindent lescripteztem, így egy része mégis automtikus, csak jóval kevesebbet foglal, és gyorsabb, vagy egy gombnyomásra megy minden. Írtam saját telepítőscriptet is mikor az archot újra akarom húzni. Az is megcsinál mindent, még a mentéseket is visszaállítja. Gyakorlatilag pont azt kapom, mint ahogy most vagyok (csak persze a backup scriptemet előtte futtatni kell). Szal tényleg odajutottam, hogy nem tudom már mit baszkodni a rendszeren, és "unatkozom", "szenvedek" :-) Amúgy fura, mert nekem az xz tömörítés nem több szálon megy, csak egy. A zstd már több szálon megy, igaz abból 1 szál pörög 100%-on, a többi kb 20%-on, pedig semmi plusz kapcsolót nem használtam. A man page alapján pedig a default érték az 1 szál...nah mindegy. Úgyhogy akkor config fileok, és egyéb használt cuccok mentésére akkor zstd-t fogok használni, nem gunzip-et. Főleg hogy míg a gunzip 47mp alatt van meg 433MB-al, a zstd kb 10mp alatt van meg 411MB-al. Döbbenetes különbség...vifm-et már át is írtam, hogy a fusemountolás kezelje (archivemount), és a tömörítő aliasomat is átírtam zstd-re, meg a kitömörítő függvényt is gyorsan felkészítettem rá, bár eddig még nem találkoztam kitömörítés ügybne ezzel a formátummal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Automata kávégépek
- EA Sports WRC '23
- sziku69: Szólánc.
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam Deck
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Hobby elektronika
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest