- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Magisk
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy A33 5G - a három az majdnem öt
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Az szopás, akkor csak az marad, hogy arra a /boot/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi fájlként másolod oda a grubx64.efi-t. Bár azt nem értem, hogy először akkor hogyan bootolt a Grub, mikor frissen telepítetted először. Mert ha ez a gond, már legelső esetben sem kellett volna bootolnia semmilyen általad most hiányolt „szép” bootmenünek, hiszen a grubx64.efi nem tudott volna elindulni.
Az efibootmgr kimenetedből nekem az jön le, hogy véletlenül MBR-rel particionáltad az adott meghajtót, vagy tévedésből egy másik, MBR-es meghajtód partíciójára hivatkozol (mert rosszat adsz meg az efibootmgr-nek).
Nagyon fontos lenne az efibootmgr kiadása előtt lsblk-val és fdisk -l segítségével (írja a partíciós tábla típusát) is tisztázni, hogy hogyan paraméterezed fel az efibootmgr kimenetét:
sudo efibootmgr --disk /dev/sdX --part Y --create --loader /EFI/GRUB/grubx64.efi --label "GRUB" --verboseItt X a meghajtó betűjele (esetleg ha NVMe meghajtó, akkor lehet a neve /dev/nvmeWnZ, ahol W, Z számok), az Y partíció száma, 1-től indítva. A --label "GRUB” helyett megadhatsz akármilyen címkét, pl. --label "Bla-bla", csak tudjad, hogy melyik bootbejegyzés melyik. Nem lényeges hogyan hívod, még akár lehet két különböző bootbejegyzésnek is egyaránt "GRUB" a címkéje, csak akkor hajlamos leszel összekeverni, mikor a Boot menüben választasz 1. GRUB, 2. GRUB, 3. akármi között, hogy akkor most melyik-melyik.
Nagyon könnyű összekeverni, hogy ha azt hiszed, hogy a /dev/sda meghajtóról van pl. szó, és közben meg épp másik betűjelet kapott, mert pl. valami külső meghajtó lett a gépen felejtve (pendrive, USB-s HDD), vagy egy Live rendszer vagy másik disztró alól próbálkozol. Kétszer is nézd meg, hogy jó meghajtót adsz-e meg neki, és hogy az valóban GPT partíciótáblás.
Tudom, baromi nyűg, nem felhasználóbarát, de ez a része még Windows alatt sem felhasználóbarátabb semmivel, ha nem bootol, akkor Windowsnál is a telepítőjét be kell bootolnod, ott elő kell szedned a Javítókonzolt, és ott a diskpart progival épp úgy ilyen elvont "sel disk akárhány", meg "sel vol akárhány" és bootrec parancsokat, meg mágikus szavakat kell a fejére olvasni. Tényleg nem könnyebb az sem semmivel, nem a Linux iránti elfogultság mondatja velem, végigcsináltam már ezt Windowson is, mikor egy régi HDD-ről egy új SSD-re klónoztam a rendszert, és nem bootolt UEFI-vel többé, elhasalt hibaüzeneteken. Sikerrel megjavítottam, de egy dekával sem volt könnyebb, mint a linuxos fdiskezés, meg efibootmgr-ezés. Sőt, még annyival rosszabb is a Windows megoldása, hogy nem ad annyi visszajelzést meg kimenetet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged