Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Blasius

tag

Sziasztok,

A Thunar eddig szépen tudta böngészni a hálózatot, a gépek amiknek volt samba megosztása szépen megjelentek. De egy frissítés után már nem jelennek meg, illetve a gép saját magát sem látja. Ha beírom egy másik gép ip címét (Illetve a neve is elég, smb://…), akkor utána azt a gépet már rendesen tudom böngészni.

A problémás gépnek a samba megosztása másik gépről probléma nélkül böngészhető és a gép látható is. A samba (És semmilyen más) beállításokat nem babráltam. A 'systemctl status nmb' dob pirossal pár sort:
    [2024/05/28 19:47:12.594223, 0] ../../source3/nmbd/nmbd_namequery.c:109(query_name_response)
    query_name_response: Multiple (2) responses received for a query on subnet 192.168.1.166 for name WORKGROUP<1d>.
    This response was from IP 192.168.1.123, reporting an IP address of 192.168.1.123.

192.168.1.123 az egy openwrt szerver amin megosztás lenne. A .166 pedig maga a gép.
    Valaki tudna ötletet adni esetleg hogy mit csináljak hogy a samba böngészése újra menjen?

Üdv

• Blasius

tag

Régebben ez a kártya ment. Szerintem itt az van, hogy a grafikus meghajtóba, vagy mesába vagy a vaapi csomagba becsúszott valami bug.
    Némileg szembemegy az Arch szellemével, de hogyan lehetne olyat, hogy a csomagokat (az összeset) egy meghatározott, korábbi időpontra ‘visszafrissíteni’? A grafikus rendszer elég sok csomagból áll, ha egyet-egyet kézzel (pacman -U) lebutítok akkor valami függőség elromlik, az biztos.
    Aztán ha ez megvan, akkor a grafikus rendszer csomagjai szeretném ha nem frissülnének. Ilyen régi hardvernek a frissítések már többet ártanak mint használnak, ha menet közben jön a bug :(( . Viszont azért volnának olyan csomagok is amik szeretném ha mindig naprakészek lennének.

• Blasius

tag

Sziasztok,

Egy régi gépre ráraktam az Archot. Amd Hd6450 videokártya van benne, nyílt radeon meghajtóval. Hardver gyorsított h264 lejátszásakor, vlc-ben és firefoxon is, fekete a film. Hang van. x11-en és Waylandonon is hasonló az eredmény. Amúgy a vainfo szerint minden jó, és a vlc és firefox szerint is jól megy a gyorsítás :W .
    Esetleg valaki talált már megoldást erre a fekete kép problémára?

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok,

Egy utóbbi frissítés után elromlott a videó gyorsítás a böngészőkben. Megfigyeltem egy nyílt meghajtós AMD videós gépen Firefoxon és Chromiumon is xfce/x11en, és egy inteles gnome/wayland gépen Firefoxon. Vlc mindkét gépen jónak tűnik.

Valaki más is figyelt meg hasonlót? Vajon ez majd magától megoldódik valamelyik frissítéssel?

Üdv

• Blasius

tag

válasz vargalex #8746 üzenetére

Szia,

Hidegen is csinálja, 36 fokon is előjött. 1080 soros YouTube nézés közben fel szokott menni a hőmérséklet kb 50 fokig. Az egyik stressz tesztet (amelyikben a Zeppelin van) a linkről próbáltam, ott felment 55 fokig is, és minden ok volt.
    A videókártya nem éppen egy mai darab, akár valami hibája is lehet. Vagy valami miatt nem kompatibilis az alaplappal. Tekergetem majd a bios pci-e beállításokat és hátha belebotlok valamibe. Windowsom nincs ezen a gépen, azt nem tudom kipróbálni.

• Blasius

tag

Sziasztok,

A gépemen a videó néha megtörik. Ennek több fokozata van.

Gyorsított (vaapi) videókban, böngészőben de vlcben is, néha mindenféle kockák jelennek meg, a kép remeg, néha bezöldül. A hiba néha magától elmegy.

A másik fajta hiba ami néha előfordul az ennél súlyosabb. Rendszerint akkor szokott előjönni hogyha a videókkal már probléma van. A kockák és vibrálás ráterjed az egész képernyőre azaz nemcsak ott ahol a videó megy. Az egérkurzort tudom mozgatni, de ha valahova oda kattintok akkor nem történik semmi. Ha átmegyek konzolra (tty1), ott a szöveg rendesen látszik. Ha visszajövök grafikus felületre, a hiba marad. Ilyenkor az szokott segíteni hogy a konzolon a lightdm szolgáltatást újraindítom. Az a baj hogy ekkor az összes grafikus alkalmazás újraindul, azaz majdnem felér egy rezettel. Van valami “lightosabb” módja is az újraindításnak, hogy az alkalmazások megmaradjanak úgy ahogy vannak; például a drivert valahogy újra lehetne indítani?

Vajon mi lehet ennek a hibának az oka? Ez egy Xfce bug lehet? Ha ráraknék egy Waylandet akkor vajon megoldódna? Vagy ez inkább egy videokártya driver bug? Esetleg hardveres dolog, valami rossz bios beállítás? Nyílt AMD meghajtót használok egy HD6850 hez. Egy intel videós laptopon is Archot használok Wayland/Gnome -al, ott semmi ilyesmi problémát nem tapasztaltam.

System:
      Host: bazsarch Kernel: 6.3.1-arch1-1 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
        v: 13.1.1 Desktop: Xfce v: 4.18.1 Distro: Arch Linux

Graphics:
      Device-1: AMD Barts PRO [Radeon HD 6850] vendor: PC Partner / Sapphire
        driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 bus-ID: 03:00.0 temp: 37.0 C
      Display: x11 server: X.org v: 1.21.1.8 driver: X: loaded: radeon
        unloaded: modesetting dri: r600 gpu: radeon resolution: 1600x1200~60Hz
      API: OpenGL v: 4.5 Mesa 23.0.3 renderer: AMD BARTS (DRM 2.50.0 /
        6.3.1-arch1-1 LLVM 15.0.7) direct-render: Yes

• Blasius

tag

válasz Blasius #8671 üzenetére

Sziasztok,

Na, volt egy kis időm, feltettem a rendes Arch Linuxot :DD . A telepítőben néha nehéz volt lekövetni hogy mikor kell a chroot, és mikor kell a rendes telepítő parancssor. Systemctl boot indítót raktam, (azért mert a systemctl valahonnan ismerősen hangzott…), de lehet hogy ez nem a legegyszerűbb megoldás volt. Eléggé bonyolult volt feltenni, kézzel kellett megírni a konfigot. Ez valahogy a uefi partícióra tette a vmlinuzt és az initramfst. Nem tudtam hogy majd odakerülnek és elég kicsire vettem a partíció méretet (300 Mb) ennek nem tudom hogy később még lesz-e következménye. Mindenesetre ha egy windowsos dupla bootot kellett volna összehozni, akkor biztos még izzasztóbb lett volna. Így is jópárszor újra kellett indítanom hogy beinduljon. A telepítés eléggé IKEA feeling volt, itt még a rendes (nem root) usert is kézzel kell hozzáadni, az audio mixert is. Olyan dolgokat is kellett babrálni amikről nem is tudtam hogy léteznek, pl “avahiban” hogy menjen a Samba rendesen. Az xfce más billentyűbeállítást használ mint amit az alap telepítőben beállít az ember az elején. Waylendet nem mertem kipróbálni, maradtam a xfce-nél. A videógyorsítás amúgy pöccre indult. Ez az alap xfce egy kicsit idegennek néz ki, még szokni kell. Lehet hogy egy kicsit koca lett a rendszer abban az értelemben hogy nem mindegyik grafikus alkalmazás xfcehez való (ami azt hiszem Qt). Lehet hogy néhány Gnome-os cucc is bekerült. Összességében a wikiben elég jól le voltak írva a dolgok, és jól jött egy működő Manjaro laptop is hogy néhány tuti konfig fájlba azért bele tudjak nézni. Az egész telepítés böngésző és pacman cache nélkül 4 giga alatt van; a manjaro 10+ biztosan megvolt. Egyelőre úgy tűnik hogy minden megy faszán :C .

• Blasius

tag

válasz sztpega #8673 üzenetére

Köszönöm a tippeket!

Akkor szerintem az lesz hogy nekiugrok felrakni egy rendes Archot. Addig eldöcögök mesa-giten Manjaroval. Ha nagyon nem megy a telepítés akkor meg felrakok egy Arco-t.

• Blasius

tag

válasz BoB #8670 üzenetére

Hát köszi az infót. :((( :o #@!$&*## hogy remegne meg a keze annak aki ezt a manjarolál kitalálta… :W Amúgy anno emiatt a gyorsítás miatt álltam át Ubunturól Manjarora. Hát akkor majd emiatt állok most át rendes Archra; két amd videós gépem is van. Az a baj hogy a rendes Archot feltenni fele se tréfa…

• Blasius

tag

Sziasztok,

A rendszer jóideig nem volt frissítve de aztán egy frissítés után a hardveres videógyorsítás elromlott:

[bazs@bazs-vig430p ~]$ vainfo 
    Trying display: wayland
    Trying display: x11
    vainfo: ../mesa-22.3.3/src/compiler/glsl_types.cpp:1245: static const glsl_type* glsl_type::get_array_instance(const glsl_type*, unsigned int, unsigned int): Assertion `glsl_type_users > 0' failed.
    Aborted (core dumped)

Eddig azt a stratégiát követtem, hogy rendszeresen frissítettem és hátha a probléma magától majd "megjavul", de egyelőre nem oldódott meg... Valakinek van ötlete hogy mi lehet itt a hiba?

Üdv

System:
      Host: bazs-vig430p Kernel: 6.1.7-1-MANJARO arch: x86_64 bits: 64
        compiler: gcc v: 12.2.1 Desktop: Xfce v: 4.18.0 Distro: Manjaro Linux
        base: Arch Linux
    Machine:
    Type: Desktop System: Viglen product: Vig430P v: xx:xx:xx:xx:xx:xx
        serial: <superuser required>
      Mobo: Viglen model: X9DAL v: 0123456789 serial: <superuser required>
        BIOS: American Megatrends v: 3.0 date: 03/28/2014

Graphics:
      Device-1: AMD Barts PRO [Radeon HD 6850] vendor: PC Partner / Sapphire
        driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 bus-ID: 03:00.0 temp: 40.0 C
      Display: x11 server: X.Org v: 21.1.6 driver: X: loaded: radeon
        unloaded: modesetting dri: r600 gpu: radeon resolution: 1600x1200~60Hz
      API: OpenGL v: 4.5 Mesa 22.3.3 renderer: AMD BARTS (DRM 2.50.0 /
        6.1.7-1-MANJARO LLVM 15.0.7) direct render: Yes

• Blasius

tag

Sziasztok,

Van egy elég régi gépen amiben egy USB wifi van amit ath6kl_usb kernel modul hajt. Ritkán használom a gépet de most toltam rá egy rendszerfrissítést. A WiFi most nem működik és hibaüzenetek is vannak a dmesg-ben:

ath6kl: kernel tx complete error: -22

A wifi "régi" arch alapú disztrókon (de Debian alapúakon is amúgy) jól ment/megy. A wifihez van firmware is ami a régi és új disztrón bitre ugyanaz, de a a kernel modul az viszont más.

Szerintetek vajon mi lehet a legjobb megoldás erre a problémára? Vajon lehetséges a rendszert naprakészen tartani részleges frissítésekkel amikből valahogyan a wifi és a hálózat kimarad? Esetleg az ilyen WiFis probléma amit az új rendszeren tapasztalok szerintetek javítható?

Köszönöm, és boldog új évet!

• Blasius

tag

Sziasztok, mindenkinek ajánlom figyelmébe a ramrootot :C :

https://aur.archlinux.org/packages/ramroot/

Ez a valami lényegében egy script ami feltölti az egész rendszert bootoláskor egy ramdrive-ra (zram). Ez a folyamat nem éppen gyors, de ha megvan akkor a rendszer már a ramdrive-ról fut. Betöltés után már a suspendet célszerű használni rendes újraindítás helyett. Ha nem akarod hogy az ssd-t babrálja vagy hogy a régi típusú merevlemezt ki/be kapcsolgassa/parkolgassa a rendszer, akkor ez egy jó megoldásnak tűnik. De, ahogy írják is, valami miatt csak 5.10 alatti kernellel működik.

Minthogy a rendszer ramdrive-ról fut, a “menet közben” elvégzett változtatások újraindításkor elfelejtődnek. Frissíteni, maradandó változásokat csinálni tehát csak akkor lehet ha a rendszer “rendesen” fut azaz nem ramdrive-ról. A naplózás sem marad meg. Mondjuk nekem alapvetően negatív a véleményem a naplózásról. Egy túlbonyolított, kikapcsolhatatlan, fölösleges teher ami hibakeresésben, legalábbis nekem, még soha sem segített.

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok,

Systemd lelkivilággal kapcsolatos kérdés következik... :(((

Van egy scriptem (undervolter.sh; egy parancs van benne csak, ugyanaz amit ki adnék terminalban. Szóval a scriptnek csak le kellene futni, aztán kész).

Le akarom futtatni ha a rendszer bebootol, és miután suspendből feláll akkor is.

Csináltam egy servicet:
    /etc/systemd/system/undervolterresume.service

[Unit]
    Description=Script
    After=Suspend.target #*#*

[Service]
    Type=oneshot
    ExecStart=/usr/bin/undervolter.sh

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

Boot után jó.

De suspend után nem fut le. A #*#*-al megjelölt részt próbálom variálni. Próbáltam Before=...-t de próbáltam ...=Resume.target - et is. Valaki tudja hogy mi lehet itt az ideális beállítás? Vagy a script ha már egyszer lefutott (boot után) akkor utánna már nem akar többet lefutni?

(Valójában nem értem hogy boot után amúgy miért jó, hiszen a #*#*-rész miatt akkor nem is kéne futnia; én úgy értelmezem.)

Esetleg ha a script a login után/elött futna az is jó lenne. (Azoknak nem tudum mi a .target)

Üdv

• Blasius

tag

válasz Frawly #7707 üzenetére

Köszi a választ!

Időközben egy nagyobb adag frissítés jött, de nem javult meg.

Az nm-applet fent van, fut is, ps aux -al megtalálom. De ha csak futtatom a terminálban nem történik semmi.
    A bluetoothot a start menüből tudom futtatni.

Amúgy a bluetooth és a hálózat is megy, csak a tálca ikon hiányzik. De így pl nem tudom hirtelen hogy hogy tudnék wifi hálózatot váltani ha kellene.

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok,

Egy frissítés után, jobbra lent eltűnt a bluetooth, hálózat és az energia ikon. (azt hiszem ezeket "tray icon"nak hívják.)
    Jobb klikk, panel, hozzáadás és az energia ellátás ikonját (kis elem) sikerült megtalálnom, hozzáadtam és már jó. De a másik kettő nincs a listán. Van valakinek tippje hogy hogy tegyem vissza őked? Esetleg csak várjak új frissítésekre és hátha visszajönnek maguktól?

xface van.

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok, egy Sambás kérdés lenne.

Ha a Thunarban a hálózat böngészésére rákattintok, jobb oldalt a Windows Network megjelenik. Ha erre kattintok akkor belép, de itt már nem jelenik meg semmi. Felül a beírós részen ezt látszik “smb:///”. Hogyha ide beírom a Samba szerver IP címét (smb://xxx.xxx.xxx.xxx) akkor onnantól már működik. Szóval valami miatt nem tudom böngészni a hálózatot rendesen. Valaki tudna tippelni hogy mit verjek neki hogy menjen a böngészés?

Más OS (Android, Windows 8.1) tudják böngészni a hálózatot. Nem tudom hogy számít-e de az Samba szerver Openwrt. A problémás gépen pedig Manjaro fut.

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok,

Az epiphany / GNOME Web böngészőt használja valaki?

Ha igen akkor érdekelne egy pár dolog... Használja ez videókártyát gyorsításra (raster, webgl stb) és videó lejátszásra? A youtubeot át lehet tenni vp9 ről h264-re valahogy?

Üdv

• Blasius

tag

válasz Frawly #6763 üzenetére

Köszönöm szépen a választ!

Szerintem a rendszer és a driverek jók annyira amennyire lehetnek és fagyás tényleg csak ritkán szokott előfordulni. Ha meg néha megtörténik azt jó nehéz lenne kiszűrni hogy miért.

Először azon gondolkodtam hogy valahogy megerőszakolom a hibernálást; dd-vel elmentem a swap partíciót egy live cd-n, és újrafelhasználáskor valahogy visszaírom... vagy egy másik swap partícióként elmentem a másolatot és a grubot ráirányítom. De ennek a bonyolultsága azért már összemérhető a böngészőablakok újramegnyitásához szükséges erőfeszítéssel :(( ...

De köszönöm az ötleteket amiket adtál. Utánaolvasok hogy hogyan tudom a sessionoket elmenteni vagy a böngészőben vagy az ablakkezelőben, aztán hátha jutok valamire.

De ha a session visszaállításkor az internetcím a böngészőbe csak úgy beíródik akkor a holnap nem jelenik meg megfelelően, illetve a módosítások/beállításokat kézzel újra be jell vinni...

• Blasius

tag

Sziasztok,

Egy funkciót keresek amit nem tudom hogy hívnak. Illetve azt sem tudom hogy egyáltalán létezik-e. De itt elég sok haladó megfordul úgyhogy gondoltam hogy rákérdezek. Azt szeretném hogyha beindítottam a rendszert, elindítottam a böngészőt, alkalmazásokat stb, akkor el tudjam menteni ezt az állapotot és később vissza tudjak bele lépni. Leginkább a hibernálás hasonlít ehhez, de azt ugye egyszer lehet újraindítani. Én a már egyszer hibernált állapotot szeretném valahogy újrafelhasználni.

A suspend és hibernálás úgy általában amúgy jó lenne. Ez a "hibernálás újrafelhasználás" funkció akkor jönne jól hogyha a rendszer lefagyott. Ekkor friss újraindítás és az appok újraindítgatása helyett újrafelhasználhatnám az elmentett hibernálást.

A legkritikusabb amúgy a böngésző lenne. Ha valahogy a böngészőt le tudnám "hibernálni" az is jó lenne. Fagyás után a böngésző alapból amúgy felkínálja hogy megnyitná a lefagyás előtti füleket, de azok nem jól nyílnak meg és mindent állíthatok be elölről... Chromiumot használok.

Üdv

• Blasius

tag

Sziasztok,

GT2xx-éra nvidia kártyák használatára mi mostanság a bevett gyakorlat? Az nvidia-340xx meghajtó ha jól tudom 2019 decemberig támogatta ezt a sorozatot. Addig nagyjából jó is volt a zárt meghajtó, végülis elég jól működött.

Az arch wikin azt írják hogy a régi driver(340xx) 1.20 xorgig használható. Ez vajon azt jelenti hogy 1.20.7-1, 1.20.8, stb. is használható lesz, és csak mondjuk 1.21 nél lesz csak probléma? Szerintetek jól járok ha az xorg-server csomagot csak egyszerűen nem frissítem (letiltom a pacman.conf -ban), vagy lehet ennek valamilyen káros következménye? Például vdpau gyorsítás nem működik vagy hasonlóak.

Kipróbáltam a nouveau meghajtót is ehhez a kártyához, de az kritikán aluli: suspend nem megy, szemetel, lefagy. Egyenlőre még nem nőtt fel a feladathoz... (amd vonalon viszont a nyílt meghajtó a tapasztalataim szerint elég jó. Ha a nouveau hozná azt a minőséget akkor átállnék.)

Üdv

• Blasius

tag

Üdv,

Van egy AMD C-30 alapú netbookom amit még néha előveszek. Régebben Ubuntuval használtam és a zárt Catalyst meghajtóval jól működött a suspend (a Windowsokon is jól működött). Majdnem egy éve áttértem Manjarora nyílt meghajtóval (Radeon), de itt már nem működött a suspend. Pontosabban a felébredés nem működött... A hibernálás az jól működött de a rendszer elég lassan állt fel utána. Ha sikerült felállítani akkor utána már jól működött. Gondoltam hogy nekiugrok az Arch wiki alapján felrakni a Catalystot, de a telepítés közben elakadtam mert a repók nem voltak elérhetőek. A Catalystot nem egy könnyű menet modern rendszerekre feltenni mert pl az xorgott le kell butítani régebbi verzióra stb. Ezek a régi xorgok, de kernelhez illő Catalystok is a wikin linkelt repókban lettek volna.
    Hát én úgy gondoltam hogy ezek nélkül nem ugrok neki a Catalyst telepítésének. Viszont a netbookon teszteltem a suspendet, és a legnagyobb meglepetésemre azt tapasztaltam hogy a nyílt meghajtókkal is jól működik, a felébredés is jól működik, pedig nem is babráltam rajta semmit, csak azokat a frissítéseket szoktam engedni felmenni amik időnként előjönnek. Pedig régebben tuti nem ment. Úgy látszik ilyen is van :Y !

• Blasius

tag

Sziasztok!

Manjaro 17.1.11-en, legújabb LTS kernellel (4.14.57) akadt egy kis probléma egy laptopon. AMD C-30 APU van, amibe egy HD 6250 van integrálva. Nyílt radeon maghajtóval használom. Az a baj hogy a system to ram / suspend csak egyszer működik. Illetve pontosabban a felébredés megy egyszer jól. Második suspend után nem áll fel a rendszer, csak sötét képernyő, a caps lock ledje nem reagál ha ilyenkor nyomogatom.

Új vagyok az Arch vonalon, más kernelekkel nincs tapasztalatom. Ubuntu 14.07.01-en FGLRX-el a suspend ment jól, de ilyen újabb linuxokra az FGLRX már nem megy fel; az AMDGPU meghajtók pedig újabb radeonokhoz vannak.

Egy pár acpi_osi kernel paramétert próbáltam betenni a grubba, de nem oldotta meg a gondot. A bios a legújabb ami ehhez a géphez van.

Van valakinek ötlete hogy mivel próbálkozzak? Esetleg van itt valaki aki hasonló kártyát használ? Arra gondoltam hogy -minthogy nem egy új gépről van szó- megpróbálnék valami régebbi kernelt, csak hát nem tudom melyiket.

A system to disk / hibernálás az megy rendesen.

Üdv

dmesg |grep ACPI
    [ 0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000b7a9f000-0x00000000b7af5fff] ACPI NVS
    [ 0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000b7b25000-0x00000000b7b2cfff] ACPI NVS
    [ 0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000b7b52000-0x00000000b7b94fff] ACPI NVS
    [ 0.000000] ACPI: Early table checksum verification disabled
    [ 0.000000] ACPI: RSDP 0x00000000000F0430 000024 (v02 TOSCPL)
    [ 0.000000] ACPI: XSDT 0x00000000B7AE4070 00005C (v01 TOSCPL TOSCPL00 01072009 AMI 00010013)
    [ 0.000000] ACPI: FACP 0x00000000B7AF1288 0000F4 (v04 TOSCPL TOSCPL00 01072009 AMI 00010013)
    [ 0.000000] ACPI BIOS Warning (bug): Optional FADT field Pm2ControlBlock has valid Length but zero Address: 0x0000000000000000/0x1 (20170728/tbfadt-658)
    [ 0.000000] ACPI: DSDT 0x00000000B7AE4158 00D130 (v02 TOSCPL TOSCPL00 00000000 INTL 20051117)
    [ 0.000000] ACPI: FACS 0x00000000B7B2BF80 000040
    [ 0.000000] ACPI: APIC 0x00000000B7AF1380 000062 (v03 TOSCPL TOSCPL00 01072009 AMI 00010013)
    [ 0.000000] ACPI: MCFG 0x00000000B7AF13E8 00003C (v01 TOSCPL TOSCPL00 01072009 MSFT 00000097)
    [ 0.000000] ACPI: SLIC 0x00000000B7AF1428 000176 (v01 TOSCPL TOSCPL00 01072009 AMI 00010013)
    [ 0.000000] ACPI: HPET 0x00000000B7AF15A0 000038 (v01 TOSCPL TOSCPL00 01072009 AMI 00000004)
    [ 0.000000] ACPI: SSDT 0x00000000B7AF15D8 00017A (v01 AMD POWERNOW 00000001 AMD 00000001)
    [ 0.000000] ACPI: SSDT 0x00000000B7AF1758 00168E (v02 AMD ALIB 00000001 MSFT 04000000)
    [ 0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
    [ 0.000000] ACPI: PM-Timer IO Port: 0x808
    [ 0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
    [ 0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0xff] high edge lint[0x1])
    [ 0.000000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
    [ 0.000000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 9 global_irq 9 low level)
    [ 0.000000] ACPI: IRQ0 used by override.
    [ 0.000000] ACPI: IRQ9 used by override.
    [ 0.000000] Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
    [ 0.000000] ACPI: HPET id: 0xffffffff base: 0xfed00000
    [ 0.003333] ACPI: Core revision 20170728
    [ 0.020796] ACPI: 3 ACPI AML tables successfully acquired and loaded
    [ 0.123459] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xb7a9f000-0xb7af5fff] (356352 bytes)
    [ 0.123501] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xb7b25000-0xb7b2cfff] (32768 bytes)
    [ 0.123504] PM: Registering ACPI NVS region [mem 0xb7b52000-0xb7b94fff] (274432 bytes)
    [ 0.126972] ACPI: bus type PCI registered
    [ 0.126977] acpiphp: ACPI Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.5
    [ 0.143625] ACPI: Added _OSI(Module Device)
    [ 0.143629] ACPI: Added _OSI(Processor Device)
    [ 0.143631] ACPI: Added _OSI(3.0 _SCP Extensions)
    [ 0.143634] ACPI: Added _OSI(Processor Aggregator Device)
    [ 0.144138] ACPI: Executed 3 blocks of module-level executable AML code
    [ 0.151614] ACPI Error: No handler for Region [ERAM] (ffff89442a926090) [EmbeddedControl] (20170728/evregion-166)
    [ 0.151645] ACPI Error: Region EmbeddedControl (ID=3) has no handler (20170728/exfldio-299)
    [ 0.151664] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PCI0.SBRG.EC0._REG, AE_NOT_EXIST (20170728/psparse-550)
    [ 0.153120] ACPI: [Firmware Bug]: BIOS _OSI(Linux) query ignored
    [ 0.154631] ACPI: EC: EC started
    [ 0.154634] ACPI: EC: interrupt blocked
    [ 0.156804] ACPI: \_SB_.PCI0.SBRG.EC0_: Used as first EC
    [ 0.156810] ACPI: \_SB_.PCI0.SBRG.EC0_: GPE=0x3, EC_CMD/EC_SC=0x66, EC_DATA=0x62
    [ 0.156815] ACPI: \_SB_.PCI0.SBRG.EC0_: Used as boot DSDT EC to handle transactions
    [ 0.156816] ACPI: Interpreter enabled
    [ 0.156871] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
    [ 0.156875] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
    [ 0.157243] PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
    [ 0.157931] ACPI: Enabled 12 GPEs in block 00 to 1F
    [ 0.202715] ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (domain 0000 [bus 00-ff])
    [ 0.257365] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKA] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.257583] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKB] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.257779] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.257988] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKD] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.258168] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKE] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.258296] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKF] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.258433] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKG] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.258587] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKH] (IRQs 4 7 10 11 14 15) *0
    [ 0.260476] ACPI: EC: interrupt unblocked
    [ 0.260489] ACPI: EC: event unblocked
    [ 0.260501] ACPI: \_SB_.PCI0.SBRG.EC0_: GPE=0x3, EC_CMD/EC_SC=0x66, EC_DATA=0x62
    [ 0.260506] ACPI: \_SB_.PCI0.SBRG.EC0_: Used as boot DSDT EC to handle transactions and events
    [ 0.266780] PCI: Using ACPI for IRQ routing
    [ 0.316076] pnp: PnP ACPI init
    [ 0.316507] system 00:00: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0c01 (active)
    [ 0.317644] system 00:01: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0c02 (active)
    [ 0.317741] pnp 00:02: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0b00 (active)
    [ 0.317949] system 00:03: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0c02 (active)
    [ 0.318096] system 00:04: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0c02 (active)
    [ 0.318231] pnp 00:05: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0303 PNP030b (active)
    [ 0.357299] pnp 00:06: Plug and Play ACPI device, IDs TOS0100 SYN0700 SYN0002 PNP0f13 (active)
    [ 0.357612] system 00:07: Plug and Play ACPI device, IDs PNP0c02 (active)
    [ 0.359397] pnp: PnP ACPI: found 8 devices
    [ 3.195982] ACPI: bus type USB registered
    [ 10.450589] ACPI: Power Button [PWRB]
    [ 10.462383] ACPI: Lid Switch [LID]
    [ 10.466786] ACPI: Power Button [PWRF]
    [ 10.520259] ACPI: Video Device [VGA] (multi-head: yes rom: no post: no)
    [ 10.631556] ACPI: AC Adapter [ACAD] (off-line)
    [ 10.874465] toshiba_bluetooth: Toshiba ACPI Bluetooth device driver
    [ 11.073721] ACPI: Battery Slot [BAT1] (battery present)
    [ 11.312111] toshiba_acpi: Toshiba Laptop ACPI Extras version 0.24

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés