- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Archttila #9062 üzenetére
A Arch Linus alapból igen megerősitem,nagyon jó gyors rendszer.
A programokat én választhatom is ki azt teszifell amit éppen - kérek.
A poure Arch Linus-ot Cinnamonnal használom örömmel,már 8-9 éve sok utána olvasással és probálgatásokkal jutottam idáig,hogy minden is jólmüködik.
#9030 cibus Ezt neked ajánlom,hajrá nem feladni.A kollégáktól is sok nagyon hasznos segítséget is kaphattam,ha elakadtam és elmondtam a gondjaimat.
A kollégáknak akik itt is vannak sokan,neki is kijár a köszönetem és tiszteletem. -
-
Apollyon
Korrektor
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #8869 üzenetére
Mondjuk en most direkt letoltottem a teljes systemd csomagot, feltoltam belole a fenti ...core.so -t es bumm, arra is rinyal a VT, szoval szerintem nem mas ez mint egy budos nagy falseP
a tobbit inkabb meg sem nezem. (ezt is csak azert osztottam meg mert az egyik forumon valaki most ezzel szorakozik
)
-
vargalex
félisten
válasz
Archttila #8837 üzenetére
Én GNOME-ot használok (kb. 10 éve), semmi problémám vele. Amióta csak lehet, wayland-on. Eleinte volt olyan probléma, hogy wayland alatt nem ment a window sharing a különböző böngészőben futó alkalmazásokban (Teams, GoTo Meeting, stb.), de ez wayland esetén minden környezetben így viselkedett, azaz nem a GNOME hibája volt.
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #8825 üzenetére
Ugy fest megiscsak sikerult TLP-vel a muvelet
denylist-re raktam a device-t es a hub-ot is!
[alucard@desktop ~]$ tlp-stat -u
--- TLP 1.6.1 --------------------------------------------
+++ USB
Autosuspend = disabled
Device allowlist = (not configured)
Device denylist = 20b1:3008 1d6b:0002
Exclude audio = enabled
Exclude bluetooth = disabled
Exclude phones = disabled
Exclude printers = enabled
Exclude WWAN = disabled
Bus 003 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)
Bus 003 Device 002 ID 20b1:3008 control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- XMOS Ltd iFi (by AMR) HD USB Audio (snd-usb-audio, usbhid)
Mondjuk azt nem igazan ertem, hogy a
control on
az pontosan mit takar, mert logikusan off kellene legyen, bar ez inkabb csak tipp a reszemrol, a lenyeg hogy nem kell visszakuldenem a tapotlegalabbis eddig ugy nez ki
kopp kopp kopp
Kar hogy csak tlp-vel sikerult osszehozni.. udev rule-al valamiert nem mukodott (mondjuk lehet eleg lett volna csak a hub-ot belerakni)
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #8824 üzenetére
Ugy nez ki megsem jo
lsusb parancsra tovabbra is listazza a DAC-ot, de pulsemixer-be mar nem latom. Mindegy letoroltem, megprobaltam kernel parameterezessel tiltani az osszes USB-n az autosuspend-et de ez sem segit, eldobja az eszkozt. udev rule szinten...
Hetfon visszakuldom a tapot -
-
törölt tag
válasz
Archttila #8742 üzenetére
Köszi, ez értékes info. Már néztem amúgy a Sway config-odat, amit linkeltél.
Na, majd amikor a saját gépen lesz végre valami, akkor konkrétumokkal is látom mindezt.vargalex:
Köszönöm. A "sed" nem idegen, de valahogy nem jutott eszembe. Fene ...
(Lassan mehetek molnárnak, mert az agyam, mint a szita)
Igen, a "locale.gen" nem volt a legjobb példa, hiszen egyetlen értékes sora lesz, de mondjuk egy "/etc/default/grub" esetén már tényleg csak egyetlen részt akatok átírni.
Szóval a lényeg azért átment gondolom. -
törölt tag
válasz
Archttila #8739 üzenetére
Szerintem az lesz, hogy maradok a manuális install-nál. Este csak úgy elindítottam az "archinstall" script-et ismét, de most DE-t választottam ki (Gnome) és az simán felment.
Majd újra az i3-al indítottam és újra elhasalt.Amúgy szerintem nem túl naprakész az install script, mert a "DE Wiki" már hozza környezetként a CuteFish-t, viszont az install-ban nem lehet kiválasztani.
Manuálisan már felraktam és voltak vele gondjaim. Főként a 4k monitort nem csipte. Volt hogy a window nem skálázódott 2x értékre.
Fejléc olyan vékony volt, hogy figyelni kellett mozgatásnál. A másik, hogy valamikor a tartalom nem skálázódott a window-on belül. Hát vicces volt az apró karaktereket nézni a 2x méretű ablakban.Mivel sejthetőleg magam is párszor fejreállítom majd a rendszert a WM próbálgatása közben, illetve több gépem is van, arra gondoltam kellene egy saját install script-et csinálnom. Lassú móka ugyan, de githubon elfér és összességében a végére időt fog spórolni.
Már volt ilyen tervem, de ott elakadtam, hogy script-el miként tudok egy adott config fájlban változtatni egy adott sorban.
Pl.
locale.gen [#en_US.UTF-8 => en_US.UTF-8]
Szóval az ilyen text fájlban megkeresni/módosítani tartalmat műveletnél akadtam el. De majd kutakodom a témában amint lesz időm.
(Esetleg ha van valami ajánlott, jó példa script Arch installra kiindulási pontnak, annak a linkjét megköszönném)De ha már WM... A 4k monitor nem fog gondot okozni? Én jelenleg 2x skálázással használom (szebb karakter élek miatt, a telefonon hozzászokott a szemem)
Gondolom egy xrandr azért nem elég hozzá, igaz? -
törölt tag
válasz
Archttila #8720 üzenetére
Ez így ömagában oké (még java-ból ismerős), de a cél az lenne, hogy a telepített csomagok listájánál ezt megcsinálja.
Tehát valami lista alapján jó volna automatikusan rávennem erre..
Mert most az optimus-manager-el ugyanúgy gond van.$ optimus-manager
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 563, in from_name
return next(cls.discover(name=name))
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
StopIteration
During handling of the above exception, another exception occurred:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/optimus-manager", line 33, in <module>
sys.exit(load_entry_point('optimus-manager==1.4', 'console_scripts', 'optimus-manager')())
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/bin/optimus-manager", line 22, in importlib_load_entry_point
for entry_point in distribution(dist_name).entry_points
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 981, in distribution
return Distribution.from_name(distribution_name)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/lib/python3.11/importlib/metadata/__init__.py", line 565, in from_name
raise PackageNotFoundError(name)
importlib.metadata.PackageNotFoundError: No package metadata was found for optimus-managerUgyanez volt a "caffeine-ng" csomagnál. [link] - itt tárgyalják is alul a kommenteknél
-
Archttila
veterán
-
Sonja
nagyúr
válasz
Archttila #8711 üzenetére
Ez yuzu specifikus.
"I read online you must provide the -g flag to specify the game to load"
Szerk.: yuzu Github"
yuzu.exe -g "path_to_game"
- Launches a game atpath_to_game"
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8704 üzenetére
Az ilyen gondjuk általában Ubuntu, Debian felhasználóknak vannak, mert elavult kernelt, mesa-t használnak. Valójában nincs baj vele. eGPU-nál viszont az adott gép BIOS-a, meg a dokk bezavarhat a kompatibilitásba, az eGPU egy olyan bizonytalan műfaj, hogy nincsenek rá garanciák. Hacsak nem találsz valakit, akinek konkrét kártya, dokk, gép kombójában biztosan megy, és te nem veszed meg pontosan ugyanazokat a hardverelemeket, akkor nem garantálható, hogy megfelelően fog működni.
Nekem nincs RX 6xxxx-em, de használtam már RX 570, RX Vega8, 680M Radeon kártyát és IGP-ket, mindegyik kiválóan ment Arch alatt, semmi drivergond, semmi spécit nem kellett hozzá feltenni vagy állítani, alapból normálisan működtek, X.org és wlroots Wayland, Gnome/KDE Wayland alatt is. Az AMD modern kártyái a legkompatibilisebbek. Azért veszek én is csak AMD-t, hiába az Nvidia kártyák adott esetben erősebbek, azzal kitörölhetem, ha egyszer csak Win only, és Linuxon, FreeBSD-n is csak egy kotvák zárt driverrel megy, amivel csak a gond van, nem lehet tőle kernelt frissíteni, Waylandet használni, stb..
Az Nvidia már kezdi összeszedni magát, elkezdte a nyílt driver fejlesztését, de csak 16xx és 20xx vagy annál újabb kártyák támogatottak, és egyelőre még mindig nagyon bugos állapotban van. Évek lesznek, mire utolérik az AMD-t, Intel-t ebben a tekintetben. Addig meg az van, hogy Linuxhoz, BSD-hez tudni kell hardvert venni, akkor nem lesz gond az inkompatibilitással. Kivéve, mint mondtam, az eGPU, az egy abszolút lutri műfaj.
Nekem is volt eGPU-m, de én szándékosan működő kombót vettem, RX570-es Radeon kártya, EXP GDC 4-es dokk, Thinkpad X220-on használtam Express Card-dal, és egy CX550-es táp hajtotta az egészet, és rendesen működött Arch és Win10 alatt is. Csak aztán meguntam, hogy tele van az asztal kábellel, meg körülményes volt összedugni a laptoppal, ezért pár hónapra rá inkább betettem a kártyát és a tápot egy asztali gépbe, amit ezek köré építettem. Ha már így is, úgy is a helyet foglalja, akkor legyen félmegoldások helyett rendes ATX-es asztali gép. Megérte, a mai napig jól működik, bár tervezem a Ryzen 2600-at lecserélni egy 5800-asra, az RX570-et meg valami modernebb, 8 giga VRAM-os kártyára, ilyen RX 6700 szintre gondolok, de még kicsit drágállom őket.
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
Archttila #8656 üzenetére
Bizony, ami patchelve lett, így már a DC is jó!
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8645 üzenetére
Bocs, ezt hülyén írtam. Az AUR/linux-amd az eleve zenvr3-ra kéne legyen, de van egy ugyanilyen csomag, AUR/linux-amd-znver2. znver-re (Zen, Zen+) nincs külön ilyen kernel, de egy generic AUR-os kernelcsomagot viszont le lehet rá fordítani optimaliizáltan, a /etc/makepkg.conf-ba beilleszted ezt:
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fno-plt"
CXXFLAGS="${CFLAGS}
RUSTFLAGS="-C opt-level=2 -C target-cpu=native"
MAKEFLAGS="-j$(nproc)"
Ez a native kapcsoló lényegében detektálja, hogy mi az adott procihoz a legoptimálisabb fordítási profil, ami kihasználja az összes utasításkészletet. Nem csak kernelnél fog működni, hanem a összes AUR-os csomagnál életbe lép, már ha az adott csomag makepgk scripte felül nem bírálja, de ez ritka. -O2 helyett -O3-mal is lehet próbálkozni, de azt nem minden kód szereti, igaz azok felül szokták bírálni -O2-re.
Ebből a MAKEFLAGS="-j" rész detektálja a prociszálak számát, azon belül is a nproc parancs, pl. ha 16 szálas a proci, akkor 16-tal tér vissza, és így make -j16 formában hívódik meg a make, és fordít mindent. Érdemes megejteni általánosságban is, mert sok AUR-os csomag fordítása gyorsabb lesz.Szerintem valami hasonló van Debian-on is, igaz ott nincs AUR, de a rendszerben valahol be lehet konfigurálni ezeket a fordítási kapcsolókat, hogy ha forráskódból forgatsz, akkor minden magot használjon, és konkrét procira optimalizáljon. Ha más nem, akkor az adott fordítandó kód makefile-jában vagy közvetlenül a fordítást végző parancsok kiadásakor írod be ezeket a környezeti változókat, pl.
make CFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fno-plt" CXXFLAGS="${CFLAGS} MAKEFLAGS="-j$(nproc)"
Elvileg, mert Debianon nem csináltam még ilyet, de minden disztrón működnie kéne.
-
-
-
Archttila
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8561 üzenetére
És ha csak ezt az egy sort adod hozzá közvetlenül a 99-sysctl.conf -hoz (a 40-est meg töröld)?
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
Majd utána gép restart, hogy a meglévő hálókártyák is megkapják, hisz ha épp up-on vannak, akkor hiába indítod újra a szolgáltatást.
Amúgy a kernel paraméteres megoldás jobb lenne, mert akkor nem tudják a hálózati programok visszabütykölni. Márpedig netctl, network manager, de asszem a wicd is képes rá.
Sőt! Ha network managert használsz, akkor jobban jársz ha az alatt tiltod le, úgy biztos hogy működni fog (nmcli). -
vargalex
félisten
válasz
Archttila #8561 üzenetére
Szia!
Nem is az általad írt file-ra panaszkodik, hanem arra, hogy a pseudo file, ahová beírná az értéket (a tiltást) nem létezik. Nincs más sysctl conf-od, ahol tiltottad már ezeket?
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ ls -la /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
-rw-r--r-- 1 root root 0 okt 13 15.16 /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8552 üzenetére
Nem
Sokkal meglepőbb. Debian stable. Ugyanúgy full minimal, ugyanazokkal a programokkal, tilling WM-el, csak Debian alatt. Először csak érdekességképpen csináltam, hogy ugyanazt hozzam létre, mint Arch alatt (mert azért vannak különbségek, sőt...). Aztán kiderült, hogy Debian alatt az alap memóriafogyasztás ugyanolyan kevés, mint anno Arch alatt is, csak az elmúlt másfél évben valami elbaszódott az Archnál (kb 50MB-al több Arch-on a foglalás, mint Debian-on ugyanzon progikkal). Aztán nincs olyan hiba sem, hogy váratlanul kikapcsol a noti ha nincs tápra dugva (ergo mégse akksi gond, hanem szintén Arch problémája valamelyik régebbi valszeg kernelfrissítés óta, vagy acpi vagy bármi).
Szal csak szimplán működik, normálisan, hibamentesen. A progik amiket használok nincsenek vészesen lemaradva, ami miatt nem lehetne őket használni, úgyhogy elkezdtem az összeállított rendszeremet használni, csak Debian alapokon, és hát ott ragadtam.
Meg hát 3 éve egy olyan munkahelyen vagyok, ahol a szerverek 99%-a Debian, így már amúgyis jóval többet foglalkozom a melóm miatt a Debiannal, mint Arch-al, így jött az ötlet, hogy home rendszert is áttegyem pont ugyanolyanra.
Szívesen a segítségetPriviben továbbra is leszek. (ha netán megint gondban lennél az automount scripttel
)
-
I02S3F
addikt
válasz
Archttila #8510 üzenetére
A szkript hiba nélkül lefutott! Ezt ki is írta! Annyira összebarmoltam a BIOS uefi menüjét sok bejegyzéssel, hogy a régi bejegyzések miatt folyton újra az arch-iso-ról boot-oltam. Majd mikor kiválasztottam a telepítettcél ssd-t, akkor már betöltötte az arch.
De nem volt idegzetem folytatni! Feladtam.
-
I02S3F
addikt
válasz
Archttila #8508 üzenetére
Nincs más választásom, mint manuálisan feltelepíteni, mert a script is el hasalt! (archinstall) ( vagyis csak nem végezte el a dolgát, nem hasalt el végülis) illetve csak archos telepítőim vannak itthon. Nincs más distro itthon! Talán netről letölthető, de akkor már arch!
-
-
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8374 üzenetére
Archttila
Így van
Siriusb
Amikor fiatal voltál? Úgy mondod, hogy ez szöszmötölés, érdeklődás a fiatalok kiváltsága. Én 44 éves vagyok...Az más kérdés, hogy ezen összeszedett tudás, és egyéb tanulásnak hála most már nem Microsoft rendszermérnökként dolgozom, hanem kizűrólag Linuxokkal foglalkozom a mostani melóhelyemen, pedig mikor itt is elkezdtem fórumozni, akkor még nulla tapasztalatom volt, most meg...
Mondok neked jobbakat, gyorsabbakat: vifm és mpv. Mpv egyszrű, de nagyszerű. Nem kell semmi flanc, csak megy, és teszi faszán a dolgát. Persze configba betúrva elég sokmindenre képes, de ahhoz hogy filmet lejátszak vele (ami amúgy már ritka, mert tv-n van netflix, hbo max) tökéletes. Vifm-et meg úgy konfigolom be ahogy akarom, és pont is úgy viselkedik, nagyon sokat tud -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8245 üzenetére
Nekem ez olybá tűnik, mintha az appid-ja nem swayimg lenne. Nekem hasonló gondom volt bspwm alatt az st terminal-al. Tök egyértelmű volt, hogy az appid-ja st, és úgy hivatkoztam rá, mikor swallow funkciót akartam ráengedni, hiszen st-vel indítódik a terminal is, nyilván akkor az appid-ja is az, közben meg kiderült, hogy nem az, hanem st-256color...Nem lehet, hogy ebben az esetben is ez lehet a gond?
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #8238 üzenetére
Nem értem... zathura, imv, mpv, pulsemixer, minden működik kivéve a swayimg
for_window [app_id="zathura"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="imv"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="swayimg"] floating enable, border pixel 1
for_window [app_id="mpv"] floating enable, border pixel 1
for_window [title="pulsemixer"] floating enable, border pixel 1próbáltam class, title opcióval is de semmi változás, továbbra is ugyanabban a terminál ablakban nyitja meg a képet mint amelyikben kiadom a parancsot.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8216 üzenetére
Feltöltöttem: https://github.com/og900aero/automount
Arra figyelj, hogy ez egy részben személyreszabott script. Pl az usb-mount.sh -ban az 50-es sorban egyéni felcsatolásipontot adtam meg, úgyhogy azt mindenképp változtasd meg. Amúgy a configure.sh -val kell "telepítened". Az mindent a megfelelő helyre másol, és megfelelő jogokat ad neki.
Úgy módosítottam, hogy ez most megfelelően működik Ext4-es, NTFS-es, ExFAT-os meghajtó esetén is. -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8212 üzenetére
Van. "Szimpla" script mely a meglévő parancsokat használja: mount, umount. Természetesen udev szabályként fut az egyik része, másik meg szolgáltatáskénnt, hogy automatikusan megcsinálja, ha csatolok valamit.
Valamely oldalon találtam, csak nemigazán működött, mert vagy 8 éve abbamaradt a fejlesztése. Kicsit belenyúltam, módosítottam, és így most jó nekem. -
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8097 üzenetére
Szívesen
Picit módosítottam most a scriptet (rég nyúltam hozzá), és feltűnt, hogy volt amit kétszer raktam bele a telepÍtőbe (nem mintha gondot okozna, meg tizedmásodpercek alatt kész vele), úgyhogy töröltem a duplikációt, meg kikommenteztem a root jelszó megadását. Már egy ideje úgy használom a notit, hogy nincs root user. Aztán kiszedtem a manuális visudo-s megoldást, és a user sudo jog megadását is automatizáltam (user bekerül a sudo csoportba, és a sudo csoportnak adom meg a sudo jogot).
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8093 üzenetére
sati
Ezért mondtam, hogy mindenképp figyelemesen nézd végig :) nekem egyszerűen "muszáj" a NetworkManager, mert notit használok, és nem csak vezetésére, hanem vezetéknélkülire is csatlakozom, ráadásul unifi-s eszközöket is tesztelek vele, így egyszerűen sokkal gyorsabb, és kényelmesebb a NetworkManager. Ha sima pc-m lenne, akkor dhcpcd, oszt kész 🙂
anotche1
Hazaérek, és felpakolom az automount scriptet pastebin-re.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8089 üzenetére
Igen, kalapáltak rajta, mert az elején összeomlott párszor, de most kipróbálva jól működött. Simán felment.
Persze, hogy publikus. Semmi olyan nincsen benne, ami titkos lenne:
https://github.com/og900aero/archlinux
Arra figyelj a scriptekben (install.sh, install2.sh), hogy ez kifejezetten számomra van kialakítva. Eleve feltételezi ugyanazt a partíciós kiosztást, van benne a notebookhoz szükséges tapipad beállítás, hogy érzékelje a double tap-ot, saját programok, csak systemd-boot-al csinálja stb., szal mindenképp értően kell belenézni, hogy neked ebből mi használható. Igyekeztem commentezni a sorokat, hogy érhetőebb legyen. Ha van kérdésed, akkor nyugodtan tedd fel.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8083 üzenetére
Nem tudom. Én btrfs-re csinálnám, és ahhoz RAID sem kell, mert be van építve a btrfs-be, hogy lemezen átnyúló redundáns kötetet is tud. A ZFS dettó. Az ext4-gyel sincs baj, ha RAID van alatta. Amelyik jobban tetszik, jobban bízol benne. Esetleg a RAM-tól is függhet, de ha az RPi-ról van szó, akkor azon a 4 giga RAM elég a ZFS-hez is.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8081 üzenetére
Én azért X.org-ozok, mert azon többféle WM van. A Wayland jó, de csak kevés WM érhető el alá. Jó a Sway, de meg akarok ismerni mást is. Nem akarok olyan szemellenzős lenni, mint a kollégák a Linux OFF topikban, hogy 7-10 éve vannak beleragadva ugyanabba a disztróba, grafikus felületbe, megoldásba.
Az Xmonad-nak az a baja, hogy Haskell-ben van írva, az meg egy nagyon spéci programozási nyelv, ami funkcionális, mindenféle lamba calculus kell hozzá, hogy megértse valaki. Ilyen teljesen elvont, nyakatekert koncepció. Emiatt én sose fogom megérteni, feltenni. Ha sima C-ben, vagy göcsörtös C++-ban vagy hasonló sztenderd imperatív strukturált nyelven lenne írva, akkor megküzdenék vele, de így felejtős örökre.
Én, ha most kéne gépet venni, akkor akármennyire is AMD Ryzen párti vagyok, mivel azt nem nagyon lehet normális áron kapni, mivel hiány van abból is, simán Intel i5-10400-at, vagy i5-11400-at vennék, 6 mag, 12 szál, iGPU, hozzá 2×8 giga DDR4 RAM. Sima ATX, semmi ITX meg passzív, meg egyebek, készleten is van szinte mindenhol, ajánlott fogyasztói árnál nem sokkal magasabban. Ennek van most a legjobb ár/értékaránya, mármint az olyanok közül, ami jövőtálló is. Bár egy Ryzen 1600-3600 se rossz vétel egy olcsó B450-es lappal, csak ugye azt ki is kell fogni, hogy legyen valahol normális áron készleten, és annak alacsonyabb az IPC-je, és ahhoz kell dedikált GPU is. Később meg beledobnék GPU-t, ha lement az ára, vagy most egy 750Ti vagy hasonló alap kártyát (bár az linuxozáshoz nem a legjobb, mivel NV), AMD RX560, vagy ilyesmi, aminek nem szabadult úgy el az ára. Én nem vagyok márkahívő, simán azt veszem, ami a legjobb vétel, és van benne annyi időtállóság, hogy később se kelljen kidobni, meg sztenderd alkatrészekkel lehessen bővíteni. Egyedül GPU-ból szoktam lehetőleg AMD-hez ragaszkodni, de ott sem márkahűségből, hanem Linuxon ahhoz a legjobbak a GPU driverek összességében, és nem kell zárt driverrel szórakozni, ahogy NV kártyák esetén. De laptopnál elmegy most az Intel IGP is, a legújabb Xe UDH 730-750 nem is annyira rossz, felért az AMD Vega 3-8-10 szintjére, teljesítményben legalábbis, de driverben sem annyival rosszabb.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8054 üzenetére
Nem kell figyelni semmilyen sorrendre. Ugyanazon EFI partíciót használják, sőt, az azon lévő .EFI fájlokat is tudják közösen használni, ha az adott disztrók mindegyike támogatja a systemd-bootot. Annyi, hogy a közösen használt /boot/loader/*/*.conf fájlokba hozzá kell adni a másik rendszer kernelbetöltő sorát, paraméterestől, root partícióstól, stb. és simán bootolnak.
Ez a jó az UEFI bootban, hogy azonos EFI partíciót használnak, legfeljebb különöbző .EFI fájlokat, amik megférnek egymás mellett. Mert MBR Legacy BIOS bootnál az volt, hogy átírogatták az OS-ek egymás alatt az MBR-t, így számított a sorrend.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8049 üzenetére
A retró játékokat jellemzően elég jól futtatja a Wine. Amelyiket mégse, arra natív Windows telepítést tarts. virtuális gépben sose lesz az igaz, meg lehet GPU passthrough-val szórakozni.
8 giga arra, amit írsz, elég, de a 2×8 nem sokkal drágább, és időtállóbb. Ha nem is használod ki, akkor is a kernel befogja cache-elni, befoghatod ramdrive-nak, böngészőcache-nek, így pocsékba nem megy, meg legalább akkor a swap-ot is teljesen mellőzheted.
A 8 giga attól is függ, hogy integrált vagy dedikált GPU-t használnál (ami a RAM-ból foglal le magának).
#8050 Apollyon: a SwayWM kevesebbet fogyaszt, mint az i3 és a dwm, de nem a WM része miatt, hanem mivel Wayland, ezért nem futtat komplett X.org servert, hanem csak egyes programokhoz XWayland emulációt. Illetve Wayland alatt nekem ugyanolyan problémátlan volt a Wine, Steam, mint X.org alatt.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #8026 üzenetére
Lehet használni többfélét is, és akkor a pacman sorrendben végigpróbálja őket, ha nem elérhető az elsőként szereplő szerver, akkor próbálja tölteni a másodikról. A rollingnak ez hátránya, hogy gyakran frissül, sok csomag, és nagyon le kell követnie a mirrornak is a sok apró változást, ha egy-két csomag nem frissül, dőlhet a függőségi sor, mint a dominóknál. Ez egy lassabban frissülő, kiadás alapú disztrónál (Debian, Ubuntu, Red Hat vonala) nem olyan nagy gond, de elméletileg ott is előfordulhat.
-
attilav2
őstag
válasz
Archttila #7918 üzenetére
De te ARM-on vagy én meg X86-on, ami egyik platformon működik az lehet h a másikon nem, és fordítva
Letiltottam kísérletképp a sway configjában az xwaylandot sok progi ezután már nem indult el, de a fontosabb alkalmazások ezután is futottak, libreoffice, vlc, clementine(de instabil volt wayland only módban) firefox(a wayland használatát engedélyező mozilla környezeti változó beállítása után futott), chrome és változatai ellenben nem mentek wayland alatt, hiába adtam meg a megfelelő paranccsori kapcsolókat. Ha esetleg még egy környezeti változó is kell a waylandes chrome hoz kérlek írd le melyik az.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7855 üzenetére
Bölcsen tetted. A 775 és 777 a kétes biztonságon kívül azért sem jó, mert az összes fájlt futtathatónak jelöli, ezért pár fájlkezelőben, mikor meg akarod nyitni az alapértelmezett alkalmazással (pl. egy szöveges dokumentumot, képet, filmet, zenét), akkor helyette megpróbálja binárisként vagy scriptként futtatni, és kiírja, hogy hibás. Ez nekem sok bosszúságot okozott, régi NTFS-es mentéseim még nekem is chmod 775-tel lettek Linuxra átmentve (mikor Windowsról tértem át 7+ éve), és egy darabig megszivatott (Double Commander, mc, Vifm is), mire átállítottam a a legtöbb adatfájlnál szokásos 644-re (simán olvasható fájlok, tulajdonosnak írható is, de nem futtatható).
Ezért mindenkinek szoktam javasolni, hogy ilyen háromjegyű numerikus formára ne adja ki a chmod parancsot. Elsősorban chown-nal kell helyettesíteni, ha mégis a tulajdonos/csoport körén belül jogosultságot kell változtatni, pl. utólag futtathatónak kell jelölni, mert valami bináris vagy script, akkor a chmod +x formában kell kiadni (esetleg a plusz jel elé ugoa betűk valamelyikét írni), és nem 775, meg 777, stb..
Ez a három számjegyes gányolás még régi könyvek, meg régi, kezdőknek szánt netes leírások alapján terjedt el, és elég sok emberbe berögzült sajnos, eleinte belém is. Hála istennek, ezt ma már egyik oldalon sem ajánlják, de régi anyagokban sajnos benne maradt, és a kereső felhozhatja. Olyan régi anyagokról van szó, amik főleg még systemd előttiek, meg xfree86-os korszakból valók, magyarán tényleg dinoszaurusz korabeliek, ilyen Ubuntu 14.04 és előtte való időkből. Ugyanezen anyagok szokták írni az apt-get használatát, meg a gksu, és hasonlók bemutatását. De SSD-knél is van ilyen, az SSD-k őskorában, 2008-10 között sok cikk született, hogy mindenféle kímélő beállítást és cselpraktikát kell alkalmazni, hogy csökkentsük az írások számát, és utóbb kiderült, hogy ez teljesen felesleges átlag felhasználásnál, de az SSD-s topikba is mai napig esnek be emberek, akik régi cikkben olvasták még ezeket a baromságokat. Állandóan le kell nekik írni, hogy ez elavult infó, de mivel a kereső felhozza a mai napig, dátumot meg nem nézik az emberek, így a mai napig tévhitek keringenek miatta.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7851 üzenetére
A dbus-t teljesen tiltani nem lehet, mert egy-két dolog használja, böngészők, Wine, Steam, stb.. De elvileg annyira ki lehet patkolni, hogy default a rendszerrel ne induljon el, csak olyan progival, ami tényleg használja is.
Ennek az spi-nek meg még nem volt türelmem utána nézni hogy mi a rák, hogy lehet kiirtani, minek kell. Elvileg ennek is a dbus-hoz van köze, egyfajta interprocess kommunikációt nyújt állítólag, mármint nekem ez jött le egy gyors, felszínes utánaolvasásból.
A másik, ami minimialista rendszerre nemkell, az a kompozitor, meg a polkit. A polkit arra való, hogy grafikus felületen root joggal futtasson valaki grafikusok programot. Mióta a kdesu, gksudo, stb. megszűnt, azóta ez a polkit való rá, de meg lehet nélküle lenni, néhány WM/DE viszont automatán indítja.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7833 üzenetére
Hát, ha ilyen 3900X-eket vették össze, akkor nem csodálom, hogy felemésztett anyagilag. Én csak azt mondom, hogy ha már felemésztett, megvetted, akkor akár használhatnád is. Attól még nem kell függőnek lenni, meg 5900X-et venni, meg szuperszámítógépet. RPi nem rossz kis gép, de szerintem nem desktopra való.
Én egyébként ezért sem veszek sose túl drága hardvert. Pedig megengedhetnék egy drága Mac-et, vagy egy 5900X-et, de annyi pénzt nem akarok belelapátolni, eleve az én igényeimhez mérten overkill, nem használnám ki. Csorogna rá a nyálam, de felesleges túlköltekezés lenne. Elég nekem egy középkategóriás, 6-8 magos korszerű valami, csak ne ilyen ergya, 10 éves, 2 magos, minimum cache-es, minimum W-os szerencsétlenség legyen. Igazából 8 giga RAM-ma is bőven ellenék, csak azért van a gépeimben 16, mert a jövőtállóságra is gondoltam, meg ne volt annyi az árkülönbözet, hogy ezen spúrkodjak.
Ugyanez GPU-ból, elég nekem az 1080p hight settings, 60 fps, nem kell ultra, meg 1440p-4K-8K, nem kell high refereshrate. Integrált GPU-n hajlandó vagyok 720p-s kompromisszumra is (laptopon, stb.). Ja, nyilván jó lenne jobb (4K ultra is leskálázható 1080p-s kijelzőre), de megint felesleges pénzégetésre lenne csak jó.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7830 üzenetére
Ezt nem tudtam, hogy ennyire ITX huszár voltál. Attól a Ryzen 3900X-től kár volt megszabadulni, azzal a procival vagy 20 évig ellehettél volna, drága, de addigra visszahozza az árát. Csendes az, ha leveszed az órajeleit enerigatakarékosra. Ha meg hajtod, akkor meg úgyis a teljesítmény fontos, nem a hangja.
Az tuti, ha nekem lett volna egy 3900X-em, sose váltok Rpi-ra. Nekem csak ilyen csóresz ATX Ryzen 2600-asom van (még csak X-esnek sem X-es), meg egy 4700U rizsás, középkategóriás noteszem, de ezekről se váltanék sose Rpi-ra, legalábbis magamtól nem. Az Rpi még egy i3-340, és egy i5-2520M után is nagy visszalépés.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7826 üzenetére
Szerintem egykutya, ma már normális böngésző nincs. A Firefox még egy fokkal annyiból jobb, hogy kicsit kevesebb erőforrással beéri, több mindent tudsz állítani rajta, meg több normális plugin érhető el hozzá, meg a használatával nem a Google/Chrome-alapúság monopóliumát támogatod. De ma már a FF is elég szar, Wayland ide, mobil nézet amoda. Egyébként szerintem a mobil nézetet azért erőlteti, mert az RPi IGP-jét mobil GPU-ként érzékeli. Vagy a Wayland miatt.
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7825 üzenetére
Most elég szar új gépet venni, semmi nincs készleten, minden drága, koronacirkus, készlethiányok, áremelések, közelgő világválság miatt. Most tényleg csak azt tudod venni, amit találsz. A Ryzen 5-öt jobban támogatom, de azt nem biztos, hogy kapsz. Ha veszel is gépet, és nem laptop, akkor inkább magad rakd össze hardverelemenként, rendes asztali ATX gép, Ryzen proci (vagy Intel, de akkor abból a legújabb gen), 16 GB RAM. Laptopból meg veszed, ami van készleten, arra figyelj, hogy min. 8 GB RAM (de inkább 16, mert oda szokott lenni forrasztva), valami min. Ryzen 5 vagy Core i5-ös (nem túl régi genes inteles) proci, meg legyen bővíthető benne az SSD. Meg a driverek miatt az NV dedikált GPU-t lehetőleg kerülni kell Linuxon. Meg az még minimum ma már, hogy min. FullHD IPS kijelző, ebből ne engedj, ne vedd meg már 2021-ben a HD-s TN paneles szutykokat, amiknek mára már rég ki kellett volna haljanak.
Mini PC-t nem ajánlok, az ötvözi a laptop és az asztali gép hátrányait, és annyival kevesebb helyet nem foglal. Egy asztali gépnél úgyis a monitor, bill, egér, kábelek foglalják a helyet, az mini PC-nél is ugyanúgy ott van, az ATX házat is épp úgy el tudod suvasztani valahová, hogy ne legyen útban. Fogyasztásra sem lesz nagy különbség, mert ha nem hajtod ki, akkor a desktop se fog túl sok W-ot enni, cserébe mindene bővíthető, nincs benne semmi odaforrasztva, standard alkatrészek jók bele (ATX táp, full magasságú PCIe kártyák, desktop DDR4 memória, standard M.2 és SATA meghajtók). Egy bölcsen vett és időközben minimum pénzért bővített asztali konfiggal 10-15 évet ki lehet húzni, megéri a többlethelyet.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila #7778 üzenetére
Ez ilyen műfaj. A Wayland-támogatás a Chrome-alapú böngészőkben a legkísérletibb, és ez a böngészőcsalád áll a legrosszabbul ezekkel a gyorsításokkal. Mondom, attól, hogy waylandes WM-et használsz, még nem muszáj mindenből a Wayland only megoldásokat erőltetni. Nyilván, ha van valamire natív waylandes alternatíva, érdemes azt használni, mivel soványabb lesz, nem kell a rendszernek hozzá XWaylandet betöltenie, de utóbbit sokszor nem úszod még meg. Ez még sajnos odébb van, hogy minden Wayland-kompatibilis lesz és minden megy vele. Megy persze így is, XWayland-es pótlással, meg kisebb-nagyobb workaroundokat alkalmazandó, teljesen használható a hétköznapokban, csak tökéletességet nem szabad még elvárni. Ez mindig ilyen, ha korai technológiát adoptál az ember, vannak vele extra lépések. Bár még mindig inkább ez, hogy korai adopterként huszárkodni, mint ókonzervatívként elavult technológiákkal küzdeni (ilyen ősrégi protokollok és verziók használata, MBR-hez és legacy BIOS boothoz ragaszkodás, mikor nem kéne, XP-s Matyik, 2.6-os kerneles CentOS-ses népek, Gtk/Gtk+, Qt3-4 libeken rekedt programok, 32 bites libekkel és 32 bites rendszerrel, PAE-vel szenvedés, stb.).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest