Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Archttila #8081 üzenetére

Én azért X.org-ozok, mert azon többféle WM van. A Wayland jó, de csak kevés WM érhető el alá. Jó a Sway, de meg akarok ismerni mást is. Nem akarok olyan szemellenzős lenni, mint a kollégák a Linux OFF topikban, hogy 7-10 éve vannak beleragadva ugyanabba a disztróba, grafikus felületbe, megoldásba.

Az Xmonad-nak az a baja, hogy Haskell-ben van írva, az meg egy nagyon spéci programozási nyelv, ami funkcionális, mindenféle lamba calculus kell hozzá, hogy megértse valaki. Ilyen teljesen elvont, nyakatekert koncepció. Emiatt én sose fogom megérteni, feltenni. Ha sima C-ben, vagy göcsörtös C++-ban vagy hasonló sztenderd imperatív strukturált nyelven lenne írva, akkor megküzdenék vele, de így felejtős örökre.

Én, ha most kéne gépet venni, akkor akármennyire is AMD Ryzen párti vagyok, mivel azt nem nagyon lehet normális áron kapni, mivel hiány van abból is, simán Intel i5-10400-at, vagy i5-11400-at vennék, 6 mag, 12 szál, iGPU, hozzá 2×8 giga DDR4 RAM. Sima ATX, semmi ITX meg passzív, meg egyebek, készleten is van szinte mindenhol, ajánlott fogyasztói árnál nem sokkal magasabban. Ennek van most a legjobb ár/értékaránya, mármint az olyanok közül, ami jövőtálló is. Bár egy Ryzen 1600-3600 se rossz vétel egy olcsó B450-es lappal, csak ugye azt ki is kell fogni, hogy legyen valahol normális áron készleten, és annak alacsonyabb az IPC-je, és ahhoz kell dedikált GPU is. Később meg beledobnék GPU-t, ha lement az ára, vagy most egy 750Ti vagy hasonló alap kártyát (bár az linuxozáshoz nem a legjobb, mivel NV), AMD RX560, vagy ilyesmi, aminek nem szabadult úgy el az ára. Én nem vagyok márkahívő, simán azt veszem, ami a legjobb vétel, és van benne annyi időtállóság, hogy később se kelljen kidobni, meg sztenderd alkatrészekkel lehessen bővíteni. Egyedül GPU-ból szoktam lehetőleg AMD-hez ragaszkodni, de ott sem márkahűségből, hanem Linuxon ahhoz a legjobbak a GPU driverek összességében, és nem kell zárt driverrel szórakozni, ahogy NV kártyák esetén. De laptopnál elmegy most az Intel IGP is, a legújabb Xe UDH 730-750 nem is annyira rossz, felért az AMD Vega 3-8-10 szintjére, teljesítményben legalábbis, de driverben sem annyival rosszabb.

Új hozzászólás Aktív témák