- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #8604 üzenetére
No ez nagyon dícséretes, de ne magadból indulj ki, hanem egy átlag userból. Még aki linuxot használ otthon, azok nagy %-a azt sem tudja, hogy mi az hogy openwrt. Felrakta az ubuntut, mert azt sokan dícsérik, és hasonló a windowshoz, oszt annyi. A Winesek meg pláne nem tudják mi az. Szal ők a boldog tudatlanok, hogy védve vannak, oszt csókolom.
Jópofa az nftable wikije. Én itt néztem: Link
ott meg 3 féle értéket mutat
Viszont attól függően hogy ki mire használja a home serverét, nem túl szerencsés minden forgalomra egységes limit rate-et beállítani, különben lehetnek meglepetések. Rendes szerveren meg kifejezetten hibás dolog (én pl megszívnám, ha így tennék a szervereinken)
Gyanítom ezért van az, hogy Debian (minimal) alatt az alap beállításban semmi nincs. Az összes policy accept, oszt csókolom. Arch-ot meg nemigen használnak szervernek, így gondolom úgy veszik, hogy a user kevésbé képzett, legyen neki valami. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #8602 üzenetére
Most otthoni felhasználásról beszélünk ha jól sejtem. Az otthoni routerek 95%-ának a szoftvere mint egy ementáli sajt, ha a gyári firmware van rajta, és elvétve frissítik (kétlem hogy sokan OpenWRT-t raknak fel a gyári helyett mezei usereknél), és a feldolgozási sebessége is egyenlő a nullával. Legtöbbjük fele olyan gyors sincs, mint a mögötte levő számítógép. Szal én ezekben a home routerekben sosem bíztam, ha biztonságról van szó, és mást se bátorítok arra, hogy most akkor minden rendben van, mert router mögött van. Egyébként évente szoktak csinálni felmérést a home routerekről elég nagy mintavételezéssel, és katasztrófális a helyzet a biztonságuk terén.
pkttype host limit rate 5/secondősszintén szólva passz. A pkttype -nek (packet) három értéke van: broadcast, unicast, multicast. Szal a host nem tom hogyan jön ki, és nem is találok utalást a reference-ben sem.
Ráadásul utána ez van: reject with icmpx type admin-prohibited
counter
Ezt sem értem, hogy miért icmp admin-prohibited típussal utasítjuk vissza? Egyáltalán miért pazarlunk erőforrást arra, hogy aki épp floodol minket, és rossz esetben alig tudjuk feldolgozni, még külön küldözgetünk neki vissza ilyet és ezzel még mi is terheljük a saját gépünket/szerverünket? Miért nem dobjuk el simán?
Arról nem is beszélve, hogy ez a szabály sima filter inputként van, vagyis a leglassabb feldolgozással bír. Az ilyet én ingress hookba raknám netdev alá. Ez már olyan alacsony szinten van, hogy jóval gyorsabb a feldolgozási sebessége, mint a filter inputé. -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #8600 üzenetére
pacman -S nftables után ilyen bejegyzések vannak alapból az nftables.conf -ban?
Nah ezt nem gondoltam volna. Mindenesetre több furcsaságot látok benne. Egyrészt a sorrenddel nemigen értek egyet. Másrészt ha ez az alap config, akkor azért igen bátor a default ssh portot megnyitni úgy, hogy az illető nem is biztos hogy szeretne ssh-zni. Ugyanez az icmp-vel. Ezzel az összes icmp csomagot engedi, nem csak a pinget, de szabály már nincs rá, hogy mennyit enged másodpercenként. Hát... -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #8598 üzenetére
Vannak előre definiált számokhoz tartozó stringek. Ilyen pl a filter is, aminek az értéke 0. Én jobban szeretek számot használni. Anúgy a gyári alapbeállítás nekem az volt, hogy minden, minden irányba engedett, vagyis befelé is jöhetett minden. Az általam először leírt merőben más.
Egy folyamatosan kint levő komolyabb szerveren érdemes még ezeket is használni:table netdev drop-bad-packets {
chain ingress {
type filter hook ingress device ens19 (ez nyilván másnak más) priority -500;# ip fragments
ip frag-off & 0x1fff != 0 counter drop# drop tcp "xmas" packets (bad flag combo)
tcp flags & (fin | psh | urg) == fin | psh | urg counter drop# drop tcp packets with no flags
tcp flags & (fin|syn|rst|psh|ack|urg) == 0x0 counter drop# drop tcp packets with mss below minimum
tcp flags syn tcp option maxseg size 1-535 counter drop
}
}table inet drop-bad-ct-states {
chain prerouting {
type filter hook prerouting priority -150;# drop packets in "invalid" connection-tracking state
ct state invalid counter drop# drop tcp packets for new connections that aren't syn packets
ct state new tcp flags & (fin|syn|rst|ack) != syn counter drop# drop new connections over rate limit (ez nagyon függ attól, hogy mit csinálsz a gépeden). Minél több mindent, és hektikus a terheltség, annál inkább használhatatlan ez.
ct state new limit rate over 20/second burst 41 packets counter drop
}
}Ezenfelül még lehet tiltani a BOGONS ip-ket, mert értelmes adat onnan nem jöhet, de az már egy home szerveren jócskán túlmutat. Igazság szerint ha nem valami fontos, cég szintű dolgokat tárolsz, akkor a felső sorokra se nagyon van szükséged, max a drop-bad-ct-states táblára.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #8596 üzenetére
Nah ha már benéztem, akkor egy kis segítség. Alap nftables beállítás sima otthoni használatra (szerverekre ennél jóval durvább beállításokat szoktam konfigolni értelemszeráűen
) Adtam neki kommentet is, hogy érthető legyen. A chain output azért nincsen benne, mert az alapértelmezett az accept.
cat /etc/nftables.conf
#!/usr/sbin/nft -f
flush ruleset
table inet filter {
chain input {
type filter hook input priority 0; policy drop;
# accept any localhost traffic
iif lo accept
# accept traffic originated from us
ct state established,related accept
# accept neighbour discovery otherwise IPv6 connectivity breaks
icmpv6 type { nd-neighbor-solicit, nd-router-advert, nd-neighbor-advert } accept
}
chain forward {
type filter hook forward priority 0; policy drop;
}
}Természetesen ha ez az otthoni géped mondju ka torrent miatt sokat lóg a neten, vagyis kvázi egésznap be van kapcsolva, akkor én még beletennék jópár szabályt védelem gyanánt, hogy már alacsony szinten el tudja dobni a csomagokat, hogy ha valaki egy gyengébb DOS-al próbálkozna.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8561 üzenetére
És ha csak ezt az egy sort adod hozzá közvetlenül a 99-sysctl.conf -hoz (a 40-est meg töröld)?
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
Majd utána gép restart, hogy a meglévő hálókártyák is megkapják, hisz ha épp up-on vannak, akkor hiába indítod újra a szolgáltatást.
Amúgy a kernel paraméteres megoldás jobb lenne, mert akkor nem tudják a hálózati programok visszabütykölni. Márpedig netctl, network manager, de asszem a wicd is képes rá.
Sőt! Ha network managert használsz, akkor jobban jársz ha az alatt tiltod le, úgy biztos hogy működni fog (nmcli). -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #8554 üzenetére
Ettől nem félek. Egyrészt az utóbbi idő kivételével sok munkám volt, szal eleve ritkán volt elővéve a saját notim, másodszor az utóbbi időben hogy több időm volt, így jelentősen fejleszettem a vifm, nano keybindings/scripteket, hogy gyorsabban, sok funkcióval lehessen dolgozni. Sőt már olyat is csináltam, hogy gyakorlatilag egy terminálos menüt csináltam, hogy milyen programok vannak a debian tárolóban, és ahogy kurzorral mozgok, úgy mutatja, az infókat róla (amúgy ezt simán át lehet írni Archos pacman, yay stb-re is), meg csináltam szintán ilyen menüt a céges szerverekre ssh, és sshfs utasításokra is, hogy ha nincs otthon a céges notin, akkor is pillanatok alatt elérjem a szervereket ha gond van. Szal azért van mit csinálni
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8552 üzenetére
Nem
Sokkal meglepőbb. Debian stable. Ugyanúgy full minimal, ugyanazokkal a programokkal, tilling WM-el, csak Debian alatt. Először csak érdekességképpen csináltam, hogy ugyanazt hozzam létre, mint Arch alatt (mert azért vannak különbségek, sőt...). Aztán kiderült, hogy Debian alatt az alap memóriafogyasztás ugyanolyan kevés, mint anno Arch alatt is, csak az elmúlt másfél évben valami elbaszódott az Archnál (kb 50MB-al több Arch-on a foglalás, mint Debian-on ugyanzon progikkal). Aztán nincs olyan hiba sem, hogy váratlanul kikapcsol a noti ha nincs tápra dugva (ergo mégse akksi gond, hanem szintén Arch problémája valamelyik régebbi valszeg kernelfrissítés óta, vagy acpi vagy bármi).
Szal csak szimplán működik, normálisan, hibamentesen. A progik amiket használok nincsenek vészesen lemaradva, ami miatt nem lehetne őket használni, úgyhogy elkezdtem az összeállított rendszeremet használni, csak Debian alapokon, és hát ott ragadtam.
Meg hát 3 éve egy olyan munkahelyen vagyok, ahol a szerverek 99%-a Debian, így már amúgyis jóval többet foglalkozom a melóm miatt a Debiannal, mint Arch-al, így jött az ötlet, hogy home rendszert is áttegyem pont ugyanolyanra.
Szívesen a segítségetPriviben továbbra is leszek. (ha netán megint gondban lennél az automount scripttel
)
-
Shyciii
veterán
Sziasztok, elköszönök Tőletek, mert befejeztem az Arch Linuxozást, bár még ott van az egyik partíción, de a napokban le fogom törölni, így ezt a fórumot sem fogom már követni, max privátban leszek elérhető.
-
Shyciii
veterán
Tudom, hogy mi indítja...És pont azért írtam, hogy nem, nem látszik. Amit te bevágtál a status alatt, az nekem nincsen már jóideje, és erre utaltam, és ezért vágtam be a journal logját, mert nekem már csak ott mutatja. És bár notebook ez is, de nekem ez a seed szervereme is, így ritkán van reboot.
-
Shyciii
veterán
Ez így ebben a formában nem igaz. Nekem is ugyanazt mutatja az fstrim.service-ra mintha halott szolgáltatás lenne, ennek ellenére mégis lefutott már párszor.
journalctl | grep fstrim
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /home/Data: 199.7 GiB (214405660672 bytes) trimmed on /dev/sda3
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /boot: 453.8 MiB (475791360 bytes) trimmed on /dev/sda1
May 30 00:10:43 archlinux fstrim[51704]: /: 16.6 GiB (17787359232 bytes) trimmed on /dev/sda2
May 30 00:10:43 archlinux systemd[1]: fstrim.service: Deactivated successfully.
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /home/Data: 196.4 GiB (210929713152 bytes) trimmed on /dev/sda3
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /boot: 453.6 MiB (475660288 bytes) trimmed on /dev/sda1
Jun 06 01:20:15 archlinux fstrim[75988]: /: 17.3 GiB (18574147584 bytes) trimmed on /dev/sda2 -
Shyciii
veterán
válasz
#68216320 #8399 üzenetére
Gnome? Jáááj
Szal Gnome esetén 2 lehetőséged biztos van. Az egyik, hogy régen volt (meg gondolom most is van) egy gnome tweaks csomag (közben megnéztem van: gnome-tweaks). Ezzel grafikus felületen lehet szabályozni az autostart funkciót. Aztán a Gnome kezeli az XDG féle autostartot is alapból mindennemű plusz program nélkül, úgyhogy azt is csinálhatod, hogy a /etc/xdg/autostart mappá alá létrehozhatod a saját filenév.desktop fájlodat. Egyébként ez ugyanúgy működik, mint Debian alatt. Ha csak egy bizonyos userre akarod ezt, akkor meg /home/user/.config/autostart mappa alá kell tenni).
A desktop fileok felépítéséről pedig itt találsz infót: https://wiki.archlinux.org/title/desktop_entries#File_example -
Shyciii
veterán
válasz
#68216320 #8397 üzenetére
Jah bocsi. Mindig magamból indulok ki, én meg mindig futtatok konzolt otthon, melóhelyen meg minden ssh, ahol meg így alapból fut. Szal te pontos milyen grafikus környezetet futtatsz? Mert attól függ hogy mit használhatsz, illetőleg a .bash_profile file is használható. Én utoljára azt Openbox alatt használtam, és rendben működött.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8374 üzenetére
Archttila
Így van
Siriusb
Amikor fiatal voltál? Úgy mondod, hogy ez szöszmötölés, érdeklődás a fiatalok kiváltsága. Én 44 éves vagyok...Az más kérdés, hogy ezen összeszedett tudás, és egyéb tanulásnak hála most már nem Microsoft rendszermérnökként dolgozom, hanem kizűrólag Linuxokkal foglalkozom a mostani melóhelyemen, pedig mikor itt is elkezdtem fórumozni, akkor még nulla tapasztalatom volt, most meg...
Mondok neked jobbakat, gyorsabbakat: vifm és mpv. Mpv egyszrű, de nagyszerű. Nem kell semmi flanc, csak megy, és teszi faszán a dolgát. Persze configba betúrva elég sokmindenre képes, de ahhoz hogy filmet lejátszak vele (ami amúgy már ritka, mert tv-n van netflix, hbo max) tökéletes. Vifm-et meg úgy konfigolom be ahogy akarom, és pont is úgy viselkedik, nagyon sokat tud -
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #8371 üzenetére
Én pont fordítva látom. Amióta nem Qt-s programokat használok, azóta kevesebb erőforrással is beári a linux, és azóta nem találkoztam eltürt, furán vislekedő programokkal, csomagokkal. KDE-t is addig használtam a legelején, míg ki nem derült hogy a frissítések sokszor elbaxák valamilyen funkcióit rejtélyes módon. Ha 1 éves távlatban nézem pl itt a fórumot, akkor itt is sokszor előjöttel hibák ami a KDE-re volt visszavezethető.
Elhiszem, hogy sok embernek ez a megoldás, mert készen kap mindent, hálistennek engem érdekelt a linux felépítése, működése, így megszabadulhattam tőle, és saját rendszert építhettem, és használom ugyanazt most már több éve gond, és probléma, patajelenségek nélkül. -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8245 üzenetére
Nekem ez olybá tűnik, mintha az appid-ja nem swayimg lenne. Nekem hasonló gondom volt bspwm alatt az st terminal-al. Tök egyértelmű volt, hogy az appid-ja st, és úgy hivatkoztam rá, mikor swallow funkciót akartam ráengedni, hiszen st-vel indítódik a terminal is, nyilván akkor az appid-ja is az, közben meg kiderült, hogy nem az, hanem st-256color...Nem lehet, hogy ebben az esetben is ez lehet a gond?
-
Shyciii
veterán
Nem, de azt tegyük hozzá, hogy már a legelső Arch + KDe esetén is érdekelt, hogy a háttérben hogyan működik, és Openbox-tól kezdve igyekeztem a lehető legtöbb mindent konzolban megcsinálni, hiszen abból tanulunk a legtöbbet. Most ugye Bspwm-en vagyok, de olyan szinten le van minimalizálva minden, hogy még a külső eszközök automatikus csatlakoztatását is egyedi script végi, és nem egy csomag ami telepíthető. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a linux működését, használatát megértsem, és utána a nem túl egyedi, ritka hibákat le tudom reagálni. Most meg már oo tartok, hogy a mostani cégnél Asterisk voip szervert építettem (webrtc-s hívásokra). Ezt folyamatosan konfigurálom ahogy a főnököm kéri (ő írja hozzá a progit ami használja), aztán 2 napja csináltam egy új icinga monitorozó szervert, de csináltam már rendes fileszervert (Samba), nemrég szintén volt egy minimalista (1 proci, 2GB ram, és vígan pörög) mail szerver postfix, dovecat alapokon, de pl a cégnél működő operátori gépek egyedi rendszerben működnek. Raspberry Pi 4-esek és egy nagyon minimális linux kellett rá, amin a megadott cuccok futnak csak, és semmi máshoz nem férnek, úgyhogy oda pl egy Openboxos linuxot készítettem (úgyhogy se ikon, se tálca semmi ami zavarná a felhasználót). Annyira minimál, hogy még ezen a fos Pi 4-esen is normálisan fut
Szal megéri Arch-a,l kézi telepítéssel, konzolosan használva, megnézve a problémákat, megértve, mert utána elég nagyot lehet ám lépni előre, amit akár utána munkában is lehet hasznosítani.
-
Shyciii
veterán
Gratula hozzá
Csak egy jó tanács. A virtuális gépen levő linuxot ne tedd át a fizikaira clonezillával, hanem hozd újra létre. Max a config fileokat (pl openbox beállításait) vidd át. Így lehet sokat tanulni belőle, így fog rutinná válni. És ezt nem csak Arch-nál tudod majd hasznosítani a jövőben, hanem pl Debian alatt is., hiszen magát a linuxot fogod megérteni. Én pl sosem szerettem a linuxot, a népszerű debian miatt. Mikor egyszer olvastam a Manjaro-ról hogy rolling distro-s, akkor felkeltette a kíváncsiságomat. Ahogy szépen belemerültem egyre jobban megértettem az arch és egyben a linux működését. Emlékeim szerint így haladtam: Manjaro KDE, Arch KDE, Arch XFCE, Arch Openbox, Arch Bspwm. Most szinte minden programom terminálban fut. Csak pár kivétel van, mint a Chrome, Libreoffice, Transmission (torrent). Olyannyira belemerültem így 3 év alatt az archba, hogy a debian már gyerekjáték volt, és most linux rendszermérnökként dolgozom
-
Shyciii
veterán
Kipróbáltam ezt a LeftWM -et, dehát...Ígéretesnek tűnik első blikkre, könnyen konfigurálható, de nagyon keveset tud a Bspwm-hez képest, ráadásul már most 14MB-al többet zabál, szal...
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8216 üzenetére
Feltöltöttem: https://github.com/og900aero/automount
Arra figyelj, hogy ez egy részben személyreszabott script. Pl az usb-mount.sh -ban az 50-es sorban egyéni felcsatolásipontot adtam meg, úgyhogy azt mindenképp változtasd meg. Amúgy a configure.sh -val kell "telepítened". Az mindent a megfelelő helyre másol, és megfelelő jogokat ad neki.
Úgy módosítottam, hogy ez most megfelelően működik Ext4-es, NTFS-es, ExFAT-os meghajtó esetén is. -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8212 üzenetére
Van. "Szimpla" script mely a meglévő parancsokat használja: mount, umount. Természetesen udev szabályként fut az egyik része, másik meg szolgáltatáskénnt, hogy automatikusan megcsinálja, ha csatolok valamit.
Valamely oldalon találtam, csak nemigazán működött, mert vagy 8 éve abbamaradt a fejlesztése. Kicsit belenyúltam, módosítottam, és így most jó nekem. -
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8199 üzenetére
Az akkor tényleg fura. Lehet hogy egy restart tette helyre. Amúgy én ezért nem használok még ilyen képernyőlezárásra sem programot, hanem magam állítom be pl az xautolock parancsot használva. megmondom neki az időt, és hogy használja az i3lock-ot meg egy háttérképet, és kész
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #8137 üzenetére
attilav2
Persze, hogy köröket ver sebességben a KDE-re. Kis túlzással úgy viselkedik a KDE és a Gnome a Linux világában, mint egy felhízlalt Windows. Aki egy kicsit is jobban érdeklődik a Linux iránt, az mind elkezd mozogni a KDE-Gnome páros irányából előrefele. A KDE-Qt-s appokat én is kerülöm. Leginkább azért, mert a Bspwm nem Qt-s, így egy olyan app használata igencsak megnöveli a felesleges csomagok számát.
I02S3F
Egyszer kell csak felkonfigurálni. Utána egy szimpla shell scriptbe beleteszed a felkonfiguráláshoz szükséges parancsokat, és az alap config fileokat ami a home könyvtáradban vannak meg vissza kell tenni a helyére és kész. Egész konkrétan ha én újra akarom húzni a rendszeremet, akkor 2db shell scriptet kell csak lefuttatnom, és ott vagyok, mint mielőtt legyalultam a rendszert. -
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8125 üzenetére
Ha egy olyan tálcát (bar-t) szeretnél amire kattintva történjan valami, akkor a polybar-t ajánlom. Én azt használom régóta. Van benne olyan action-ök, mint kattintás jobb, bal egérgomb, egérgörgő használata, és nem, és az ehhez rendelhwtő event-ek lehetnek saját scriptek is. Így pl a hangerő ikonra (és mutatja %-ban is a hangerőt) bal egérgombbal némít, némítást kikapcsolja, az egér görgőjével meg hangerőt csökkentek, növelek (persze ha az ikonon van a kurzor). De pl így megoldható a naptár is. Dátumot kiiratod a polybar-on, majd kttintásra beállítod, hogy induljon el egy egyszerű naptárprogram. Ha WM-et hasznbálsz, akkor egyben azt is beállíthatod, hogy floating legyen az ablak, és mondjuk pont a dátum-ra rakja a pozícióját. Ennyi. Amúgy én a notebook fényerejét is ilyen módszerrel oldottam meg. A polybar-ra kiraktam egy napocskát, meg egy számot %-osan mutatva a fényerőt, és ha az egeret ráviszem, majd görgetem az egér görgőjét, akkor fényerőt növel, csökkent.
A fedéllehajtást én systemd-vel oldottam meg. Egész pontosan kikapcsoltam, hogy ne történjen rá semmi, mert időnként szerver funkciókat is ellát a notebookom. -
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8121 üzenetére
Amúgy ha ragaszkodnod kell a Teamviewerhez, akkor lehet az a megoldás, hogy az Arco linux repoját felveszed, és ebből a repoból teszed fel a Teaviewert, ugyanis Erik Dubois megoldotta azt, hogy login manager nélkül is menjen. Legalábbis nekem ezt mondta mikor erről leveleztünk....
-
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8119 üzenetére
Szívesen :)
i3-hoz használsz valamilyen login managert? Pl lightdm, lxdm, gdm stb? Mert ha nem, akkor meg is van a probléma forrása, ugyanis a teamvieweres bagázs úgy gondolja, hogy a linuxot már csak úgy támogatja, hogy ha használsz login managert. Aki nem, az meg b.ssza meg szerintük.
-
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8109 üzenetére
Picom kevés ehhez. Videókártyától függően egyéb beállítások is szükségesek. Arch wikiben írnak erről mind intel, mind nvidia terén. Nekem pl ez kellett, hogy ne essen szét a kép, de közben megmaradjon a hardveres gyorsítás intel alatt:
:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
Option "TripleBuffer" "true"
EndSection -
-
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8098 üzenetére
Van egy ilyen sorod:
URxvt.font: 9x15,xft:TerminessTTFNerdFontMonoEzt változtasd meg mondjuk 11x17-re, vagy 13x19-re, vagy akár még nagyobbra.
De amúgy nemigazán értem, mert ez urxvt-t feltételez, te viszont xterm-et írtál. Szerintem az xterm ezt használja:
XTerm.vt100.font: 9x15
Ilyen sorod viszont nincsen. Nem lehet, hogy nem xterm-et használsz, hanem urxvt-t? -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8097 üzenetére
Szívesen
Picit módosítottam most a scriptet (rég nyúltam hozzá), és feltűnt, hogy volt amit kétszer raktam bele a telepÍtőbe (nem mintha gondot okozna, meg tizedmásodpercek alatt kész vele), úgyhogy töröltem a duplikációt, meg kikommenteztem a root jelszó megadását. Már egy ideje úgy használom a notit, hogy nincs root user. Aztán kiszedtem a manuális visudo-s megoldást, és a user sudo jog megadását is automatizáltam (user bekerül a sudo csoportba, és a sudo csoportnak adom meg a sudo jogot).
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8093 üzenetére
sati
Ezért mondtam, hogy mindenképp figyelemesen nézd végig :) nekem egyszerűen "muszáj" a NetworkManager, mert notit használok, és nem csak vezetésére, hanem vezetéknélkülire is csatlakozom, ráadásul unifi-s eszközöket is tesztelek vele, így egyszerűen sokkal gyorsabb, és kényelmesebb a NetworkManager. Ha sima pc-m lenne, akkor dhcpcd, oszt kész 🙂
anotche1
Hazaérek, és felpakolom az automount scriptet pastebin-re.
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #8089 üzenetére
Igen, kalapáltak rajta, mert az elején összeomlott párszor, de most kipróbálva jól működött. Simán felment.
Persze, hogy publikus. Semmi olyan nincsen benne, ami titkos lenne:
https://github.com/og900aero/archlinux
Arra figyelj a scriptekben (install.sh, install2.sh), hogy ez kifejezetten számomra van kialakítva. Eleve feltételezi ugyanazt a partíciós kiosztást, van benne a notebookhoz szükséges tapipad beállítás, hogy érzékelje a double tap-ot, saját programok, csak systemd-boot-al csinálja stb., szal mindenképp értően kell belenézni, hogy neked ebből mi használható. Igyekeztem commentezni a sorokat, hogy érhetőebb legyen. Ha van kérdésed, akkor nyugodtan tedd fel.
-
Shyciii
veterán
Egy gyors teszt:
Arch linux saját minimal telepítése (python -m archinstall guided):
- Memory: 78MB
- Packages: 161Debian 10.9 minimal install with standard system package:
- Memory: 69MB
- Packages: 394Arch Linux (saját minimal scriptem):
- Memory: 78MB
- Packages: 158Amint látható, egy minimal Debian bizony kevesebb memóriát zabál, miközben jelentősen több csomagot pakol fel a saját telepítője.
És persze üdvözlendő, hogy az Arch Linux új saját telepítője minimal-t választva tényleg eléggé minimal, vagyis jól sikerült ez a része. Bár az is sejthető, hogy ha nem minimal-t választ az ember, hanem Xorg, vagy Desktop-ot, akkor már jóval bloat-abb lenne, mint az én verzióm, mert kétlem, hogy Xorg-ból nem a teljes pakkot nyomja fel. -
Shyciii
veterán
válasz
anorche1 #8086 üzenetére
Én ezeket raktam fel (Xorg lés intel driver)
xorg-server, xorg-xinit, xorg-fonts-encodings, xorg-mkfontscale, mesa, xf86-video-intel, intel-media-driver
Ez utóbbi viszont videókártya függő. Arch wiki ír is róla:
- HD Graphics series starting from Broadwell (2014) and newer are supported by intel-media-driver.
- GMA 4500 (2008) and newer GPUs, including HD Graphics up to Coffee Lake (2017) are supported by libva-intel-driver. -
Shyciii
veterán
8GB ram? Nekem a kezdetek óta 4GB van, és amióta openbox-al elkezdtem ismerkedni, azóta sosem fogytam ki belőle, pedig a swappiness 10-re van állítva. Most hogy régóta bspwm-et használok, azóta meg pláne nem tudok kifogyni, pedig volt, hogy 20 felett volt a távasztali csatlakozás, böngésző, openvpn, fájlkezelő, terminál ablakok.
-
Shyciii
veterán
Hát nekem volt, hogy a grub-ot újra kellett építenem frissítés után, mert elpukkant. Ablakkezelő is pukkant meg. Ezek egy olyan szakmában nem férnek bele, ahol egy fél órás leállás komoly pénzbe kerülhet. Ezért van az, hogy nem az oprendszer a megoldás, hanem más rendelkezésreállási megoldás. Előző melóhelyemen is így volt, és a mostanin nem is. Legtöbbször nincs idő arra, hogy a rendszergazda megnézze mi a gond, hegesztgesse. Lehetőleg azonnal dolgoznia kell tovább. És mivel a Linux sem tökéletes rendszer, így nem az a megoldás.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #8003 üzenetére
Én is jópár éve használok Arch-ot, és volt hogy a frissítés után nem tudott bebootolni. 2-3 ilyen alkalom volt, míg Windows 10-es munkaállomások a melóhelyemen egyszer sem haltak meg. De ettől függetlenül nem az a gond, hogy valaki Windows-t használ, és összeomlik, és akkor kész vége. A jobb melóhelyeken, vagy nagyobb cégeknél, vagy akár kisebbeknél is ha jó rendszergazdájuk van, akkor ott kezdődik, hogy minimum van 2-3 gép tartalékban, felinstallálva+programok, és csak a user-t kell létrehozni, meg mondjuk microsoft365-be bejelentkezni, és kész. Persze ehhez kell egy olyan felfogás is, hogy lokálisan semmit nem tárolunk. Arra ott van a file szerver, vagy ha pl MS gold partner, akkor szinte biztos hogy OneDrive is van használatban. Innentől kezdve semmi extra egy új tartalék gépet üzembehelyezni. Gyorsabb, mint hogy helyrehozd a Windowst, vagy Linuxot. A még komolyabb MS technológiát használó cégek meg akár roaming profile-t is használhatnak pluszban, ami aztán végképp fullosan visszahozza még a profile adatait is, hogy milyen ikon és hol vannak az asztalon. Szal egy cégnél, főleg termelésirányítást is végző cégnél, ami kritikus munka minimális leállásal, ott nem az oprendszer számít, hanem a rendszer egészének működése.
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #7999 üzenetére
https://linuxhint.com/setup-luks-encryption-on-arch-linux/
Ahogy nézem semmi extra nincs a luksban. Lásd fenti link. Pár sorral több csak a telepítés. Nyilván systemd-boot esetén más a /boot. Mondjuk vmware alatt lehet hogy kell más is, de azt nem tudom. Én az összes próbálkozásomat a saját fizikai notimon csináltam, mert az ha működik, akkor nem kell még azt átirogatnom, hogy fizikai gépen is működjön. Nyilván ha ilyen volumenű dolgot csinálok, mert van időm, akkor előtti csinálok a rendszerről egy image-t. Mondjuk múltkor már arra sem volt szükség, mert a jelenlegi telepítőscriptem a beállítássaimat is visszatölti az adatokkal együtt :)
-
Shyciii
veterán
Nem hiszem, hogy Torvalds belerakná. Ő egy eléggé "érdekes" gondolkodású ember. Minap olvastam, hogy most épp a Rust-ot isteníti, így ezt most linux felé is erősen ki fogja vetíteni. Inkább úgy mondanám, hogy az kerül előtérbe, amit ő jónak tart, és nem az ami ténylegesen fontos, és jó. Persze van mikor a kettő fedi egymást, de sokszor nem. Linux is nem véletlenül kezdett elterebélyesedni, mint a windows. Bár már egyszer-kétszer végre beismerte, hogy túl nagy és felesleges már a kód, csak éppen semmit nem csinál ez miatt.
-
Shyciii
veterán
Valaki próbálta már a xanmod-féle linux kernelt? Érezhető a különbség?
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #7983 üzenetére
Én a Bspwm előtt Openboxot használtam. Tavaly nyáron még megvolt a config, de már töröltem, mert egyértelmű lett, hogy nem fogok visszamászni Openbox-ra. Amúgy az Openboxot szerintem könnyebb volt konfigurálni (általánosságban, mert pl a Bspwm szerintem könnyebb, de pl a qtile, xmonad nehezebb) ráadásul ott erre volt egy-két gui-s applikáció. Amúgy ahogy Frawly-nek, nekem sem az a tapasztalatom, hogy az Openbox kevesebbet fogyaszt, mint a TilingWM-ek. Itt egy régi kommentemből idézet:
"Hidegindításkori memóriafoglalások:
Openbox: 201MB
i3: 196MB
Bspwm: 185MB
Qtile: 227Mb"
Ezek mind fizikai gépen történtek, ugyanazon programokkal, ugyanazokat betöltve, ugyanolyan kinézettel. Itt látszik, hogy a Bspwm-el kaptam a legjobb eredményt. Az érdekesség még, hogy azóta a Bspwm nálam 141MB-ot foglal. Úgy látszik ennyit egyszerűsítettem a rendszeremen azóta -
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #7968 üzenetére
Hát elég minimalista rendszert használok Bspwm-el. Helyenként túlzóan is. Pl az usb-s háttértárakat egy script oldja meg, de pl használok network managert hiába bloat, mert ez egy notebook, így kell kényelmes wifi választán, vagy openvpn-es csatlakozás.
Én nem ismerek teljes systemd mentes arch klón-t, csak az Artix Linux-ot, ami részben systemd mentes, de azért van benne egy-két ráutaló jel. Asszem tán az elogind pl., s-ig systemd-mentes. -
Shyciii
veterán
Az "újabb" kernelben valamit helyreraktam a memóriakezelésben, mert nekem már jóideje 154MB volt a kezdeti memóriafoglalásom, de nemrég óta felugrott egy frissítés után 178MB-ra. Most viszont a tegnapi frissítés után 141MB lett.
-
Shyciii
veterán
Nézegetem az Arch wikit, és találtam egy ilyet:
KMS (Kernel Mode Setting)
A KMS-re az X futtatásához van szükség (Gnome, KDE, ...stb.).
A KMS-t minden i915 DRM drivert-t használó Intel chipkészlet támogatja, sőt a 2.6.32 verziójú kernel óta ez az alapbeállítás. A xf86-video-intel 2.10 verziója óta a KMS használata kötelező. A KMS alapvetően a kernel betöltődése után indul, de lehetőség van rá, hogy engedélyezzük, hogy már bootolás során elinduljon. Így már a boot során a natív felbontáson működhet a kijelző.
Note: KMS használata esetén /boot/grub/menu.lst fájlban kernel sorából törölni kell minden "vga" vagy "video" opciót
Adjuk hozzá/etc/mkinitcpio.conf
fájl MODULES sorához aintel_agp
ési915
modulokat:
MODULES="intel_agp i915"
Nem tom mennyire aktuális cikk, de ahogy nézem kötelező a használata, de ahogy nézem nekem a MODULES rész tök üres, és rendben működik, bootoláskor sincs hibaüzenet.
Most akkor hogy is van ez? -
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #7946 üzenetére
Pont ezért jó még neked. Március elejei Chromium verziónál van már ez a probléma (89-es verzió), régebbiek működnek, csakhát Chromiumnál (is) különösen fontos a frissítés a biztonsági lyukak miatt.
"But all version of Chromium will be affected from March 15, even on older builds where the API keys are still present."
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #7943 üzenetére
Brave-el az a bajom, hogy az sem a Chrome account alá szinkronizál vissza. Ennyi erővel használhatnám tovább a Chromiumot, és ha valamiért linux reinstall lesz, akkor a profilt visszatöltöm és megmaradnak az újonnan létrehozott chromium alatt. Viszont nekem pont szükség van a gougle account alá szinkronizáláshoz, mert időnként kell, hogy más gép elé mikor leülök, akkor gyorsan megkapjam a könyvjelzőimet (aztán persze annak végeztével törlöm a lokális profilt). Amúgy a Brave-t androidon használom már nagyon régóta (akkor még fejükben se született meg, hogy desktop felé nyissanak). Bár androidon már eldurvult a Brave, mert csak a user data 600MB felett van...régen még ez is egész light volt.
Akkor egyelőre marad az aur-os google chrome, de azért ez az eset a google-tól a b.zd meg kategória. -
Shyciii
veterán
Ahogy nézem eljött az a pillanat, hogy a CHromium már nem tud bejelentkezni a google accountba, így nincs password szinkronizáció a google accountba való mentésekkel. Azonkívűl, hogy baxa meg a google, lett erre valami megoldás? Akár a Brave browser, vagy ott is csak a sajt szerverükre lehet szinkronizálni? Vagy marad akkor a gyári google chrome használata?
-
Shyciii
veterán
No meg is van a megoldás. St természetesen jó helyen van, és a vifmrun-t az Überzug csinálja, ami biztosítja, hogy a vifm alatt működjön az image preview, és itt van a bibi. Ez a vifmrun viszont nem rendelkezett futtatási joggal
Köszi a segítséget. Így most megkapta a 744-et (azért más ne tudja futtatni rajtam kívűl), és miden más file-ra ráküldtem a 644-et -> fd --type f --exec chmod 644 {} \; Fd parancsot használok a find helyett, mert az "jobban" működik.
-
Shyciii
veterán
A Data mappán a shyciii:users jogokat mutatja, tehát jónak kell lennie. Ennek ellenére ha nem adom ki a Data mappára (teljesre) a 744-et, akkor billentyűkombóval nem indul el a vifm. Ha csak a könyvtárakra teszem a 744-et (ami ugye kell a listázás miatt), és a fileokra 644-et, akkor sem indul el a vifm billentyűkombóval (sxhkd-t használva). Azaz érdekes, hogy ha terminálból indítom, akkor viszont elindul, így nem tudom, hogy mi a retkes baja van, így ezt anno így hagytam.
-
Shyciii
veterán
Eszemágában sem volt az xmonad-ot kipróbálni. Pont a Haskell miatt. Csak az xmobar-t konfigoltam volna be, mint a polybar-t. Az még nem lett volna vészes, de így hogy ennyi csomaggal operál...Így már nem érdekel az összehasonlítás, hogy mennyi erőforrást ehet.
Amúgy a chmod-chown témára visszatérve nekem van egy a winyón egy sda3-as partíció, amit felmountoltam a /home/Data alá, és muszáj volt chmod 744-et használnom a 644 helyett, mert a vifm az sxhkd-s billentyűparancsra nem akart megnyílni. Egész pontosan a super + enter- re van beállítva, ami kiadja az st -e vifm /home/Data /home/Data parancsot. De ez csak akkor fut le, ha 744-esre vannak beállítva a jogok. 644 esetén csak egy villanás van, és semmi nem történik. Az érdekesség, hogy ha a konzolban adom ki az st -e vifm /home/Data /home/Data parancsot, akkor rendben megjelenik. Pedig a bsowm+sxhkd configja ugye a /home/shyciii alatt van, valahogy mégis gondja van. -
Shyciii
veterán
Ondoltam kipróbálom az xmobar-t a polybar helyett, hogy mennyi erőforrást foglal el, erre installáláskor kiírja, hogy 117 csomagot rakna fel összesen. No, akkor már nem is érdekel az xmobar
-
Shyciii
veterán
Akinek gondjai vannak. Ugye most jött ki tegnap az új kernel. Nyilván előfordurdulhatnak problémák, hisz szinte rögötn megkapjuk. Amúgy meg ma újabb 5.11-es kernel jött ki, szal valszeg javították is ezeket a hibákat. Szal kernel frissítésekkel óvatosan ha "olyan" hardvered van.
-
Shyciii
veterán
Én bekonfigoltam vágólap-kezelést, és notifications is van, igaz csak eszköz csatlakozáshoz és leválasztáshoz használom, és mégis milyen keveset eszik a rendszer. Ezek nem tételek. Az asztali ikonok kirakásának lehetősége is minimálus fogyasztású. Xfce alatt meg a compositort anno is kikapcsoltam, mert minden animáció idegesít, és még így is hatalmas lépés volt az Openbox-ra váltás fogyasztás terén. Rég volt már az, mikor az xfce tényleg keveset fogyasztott... És akkor itt van még az, hogy borzalmas randa 😄
-
Shyciii
veterán
Azért az 1330MB elég sok. Openbox alatt sem foglalt nekem ilyen sokat ezzel a pár programmal, és azért az Openbox már "GUI"-s, bármit is jelentsen ez. Ugyanúgy meg volt mindene, mint az előtte levő XFCE, KDE változatoknál. Egyedül az asztalra kihelyezett ikonokat nem használtam, de azt még a Windows rendszeren sem használom. Viszont Openbox alatt nem használtam egyedi scripteket alap funkciókra. Winyó mountolása is az udiskie volt stb, de ennyit nem foglalt pár proginál akkor sem.
Most meg egyenesen keveset mutat Bspwm alatt minimalizálva amennyire csak tudtam. Most pl fut egy terminál ablak, egy Chromium 7db füllel és 607MB-ot mutat. -
Shyciii
veterán
csixy
Calam-arch telepítőt hsználva sosem lesz kevés a memóriahasználat
sati
Nekem linuxon még az életben nem crashelt a Chromium. Most is a legfrissebb 88-assal nyomulok, de semmi baj, kellően gyors is.Frawly
Sok kicsi sokra megy. Nekem 650db csomag van fent a rendszeren, pedig ezt még tartalék melós gépnek is használom, meg egyedi dolgokra, négis elég ilyen kevés csomag. Ezért is írtam magamnak saját telepítőt, mert akármilyen grafikus arch telepítőt próbáltam ki, mindegyik minimum 720-750db csomaggal operált.
-
Shyciii
veterán
Részben Arch wiki installja alapján állítottam össze a scriptemet, de annál minimalistább, mert pl a xorgot egy az egyben rakná fel kompletten az arch wiki, én viszont kislabilizáltam, hogy valójában mi az a minimum xorg csomag, ami kell nekem. Már ezzel rengeteget spóroltam. A többiről nem is beszélve.
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7736 üzenetére
Szívesen :) ezért írtam, hogy neked a start-at kapcsoló kell, mert ami utána van, az a vifm szintaktikája :) az a színátmenetes probléma lehet hogy a swayhez köthető, mert ilyen problémám nincs Bspwm alatt. De az is lehet, hogy a feh miatt van, mert az nem wayland kompatibilis szerintem.
-
-
Shyciii
veterán
No mégis imagemagick lett a dologból a forgatás miatt, mert kiderült, hogy az ffmpeg úgy forgatja a képeket, hogy újrakódolja, vagyis így ront a képminőségen. Ha meg beállítom hogy a codec-et másolja, nem újrakonvertálja, akkor meg a forgatás nem engedi, szal Imagemagick-et konfigoltam be az imv-be.
-
Shyciii
veterán
Nekem is vannak rések a csempék között, de nem akkorák, hogy kiderüljön, hogy milyen háttérkép van.
Ffmpeg-el nem konvertálok képet (amúgysem szoktam képeket konvertálni), hanem csak a kép forgatására állítottam be. Ehhez teljesen felesleges még egy programot telepíteni. -
Shyciii
veterán
No most hogy végetért a meló, gyorsan megcsináltam (imv configjába), hogy imv alatt olyan képforgatást csinálok, amit be is jegyez a jpg-be CTRL+R-el:
<Ctrl+r> = exec ffmpeg -y -i "$imv_current_file" -vf transpose=1 "$imv_current_file"
Ez a része nagyon zsír ennek az imv-nek -
Shyciii
veterán
Én a feh-et nem használtam háttérkép beállítására. Tilling WM mellett feleslegesnek érzem a háttérképet. Feh-et csak képek megnézésére és forgatására használtam. Amúgy annyira nem is pinduri az imv erőforrás foglalalása:
41k-s png esetén
feh -> 11MB memória
imv -> 23MB memória5MB-os jpg esetén
feh -> 61MB memória
imv -> 80MB memória -
-
Shyciii
veterán
A megoldás ez:
*-n* <path|index>:: Start with the given path, or index selected.
Csak ez nekem első, sőt második fordításra sem tükrözi, hogy ez lenne a megoldás -
Shyciii
veterán
Ez az imv képnéző akár jó is lehetne, de egy számomra fontos dolgot nem tudok beállítani rajta, és mivel elég gyenge a doksija is, így nem találtam rá megoldást. Mégpedig arra, hogy ha vifm-ből egy képet-et "elindítok", akkor ne csak jelenítse meg, hanem megadott gombokkal tudjak lépdesni a megnyitott kép könyvtárában a többi kép között. Ez így már működik, mert a vifm-be beírtam, hogy imv %f %d ,viszont ha lépkedek előre, akkor a megnyitott kép után nem a következőt adja, hanem a mappában levő elsőt.
-
Shyciii
veterán
Transmission cli-s verzióját kipróbáltam, de értelmetlennek tartom számomra. Ahhoz hogy megnézzem a tartalmát, ahhoz indítsak el egy jóval energiaigényesebb programot (böngésző), mintha a saját guis felületét használjam, ami meg csak 9MB memóriát eszik.
Szerintem a feh eléggé cli-s abban az értelemben, hogy nincsen gui felülete, hogy te ott nyitogass képeket, vagy csoportosíts stb. Csak mikor megnyílik a kép, akkor van egy 4-5db-os menü, amiben lehet egy-két funkciót választani. Pont így van az mpv videólejátszóval is. Üresen nem tudom elindítani magában (illetve asszem valami csel van már rá, de csak elindítva a programot nem reagál, csak ha adok neki bemenetként egy filet. Ezek nekem már eléggé minimálak. Főleg hogy ha egy VLC-hez hasonlítom. -
Shyciii
veterán
Dehogy használok zip-et. Azért van fent a zip és unzip, mert sokszor találkozom zip fileokkal, és ki kell tömörítenem, vagy van olyan ügyfél, aki zip-ben kéri a dolgait. Saját mentéseim a linuxhoz tar+gz-t használok. Ma mindent átírtam tar+zstd-re. Az a baj, hogy a programjaimat is leváltottam már cli-s megoldásokra. Vifm, micro, freerdp, feh stb. Guis egyedül a chromium és transmission-gtk (torrent). Én amint változtatok a rendszerem működésén, azt tesztelés után rávezetem az arch telepítő scriptembe is, ami meg megy fel a github-ra, szal mindig naprakész. Én már nem is tudom, hogy milyen mixert használok. Hangerőt is ritkán módosítom. Azt meg lehet a polybar-on elvégezni. Úgyhogy az még biztos gui-s. Valszeg amúgy a pavucontrol lesz az, mert régen is azt használtam.
-
Shyciii
veterán
BoB, Frawly
Ne értsetek félre, nem akarom fikázni a linuxot, csak tényleg 2021-ben egyértelműnek tűnt, hogy azárt ez már megoldott (mikor elkezdtem linuxozni, akkor már konstatáltam, hogy ez gond), és gondoltam, hogy akkor módosítom a rendszert ennek megfelelően. A belinkelt weboldalt természetesen már olvastam (többször is) az elmúlt 2 évben. Tudom furán fog hangzani, csak eljutottam arra a szintre, hogy nem tudok már mit módosítani a rendszeren, és most már ilyen "faszságokkal" törődöm :D Nyilván Archozom, Bspwm, és semmi se az egy programos automatizált működéssel megy. Mindent amit csak használok levékonyítottam, hogy minél kevesebb erőforrást használjon (és persze így mégtöbbet tudtam meg a működéséről az egész rendszernek), mindent lescripteztem, így egy része mégis automtikus, csak jóval kevesebbet foglal, és gyorsabb, vagy egy gombnyomásra megy minden. Írtam saját telepítőscriptet is mikor az archot újra akarom húzni. Az is megcsinál mindent, még a mentéseket is visszaállítja. Gyakorlatilag pont azt kapom, mint ahogy most vagyok (csak persze a backup scriptemet előtte futtatni kell). Szal tényleg odajutottam, hogy nem tudom már mit baszkodni a rendszeren, és "unatkozom", "szenvedek" :-) Amúgy fura, mert nekem az xz tömörítés nem több szálon megy, csak egy. A zstd már több szálon megy, igaz abból 1 szál pörög 100%-on, a többi kb 20%-on, pedig semmi plusz kapcsolót nem használtam. A man page alapján pedig a default érték az 1 szál...nah mindegy. Úgyhogy akkor config fileok, és egyéb használt cuccok mentésére akkor zstd-t fogok használni, nem gunzip-et. Főleg hogy míg a gunzip 47mp alatt van meg 433MB-al, a zstd kb 10mp alatt van meg 411MB-al. Döbbenetes különbség...vifm-et már át is írtam, hogy a fusemountolás kezelje (archivemount), és a tömörítő aliasomat is átírtam zstd-re, meg a kitömörítő függvényt is gyorsan felkészítettem rá, bár eddig még nem találkoztam kitömörítés ügybne ezzel a formátummal.
-
Shyciii
veterán
Hát ez elég gáz. Tar mellé én gzip-et szoktam használni, dehát...Amúgy a sima zip nem csak egy filet tud betömöríteni, hanem komplett mappákat, vagy ha akarod, akkor csak a megadott fileokat tömöríti be, amik ráadásul különböző helyekem van, szal a linuxos zip korrekt, de az se tud több magot használni.
-
Shyciii
veterán
Tud valaki olyan lehetőségről, hogy Linux alatt a népszerű tömörítő progik tömörítés (ki-be) használják az összes procimagot? Mert eléggé elkeserítő, hogy 2021-ben még mindig ott tartunk Linux alatt, hogy pl a tar, vagy gunzip 1db procimagot használ. De pl a zip/unzip csak 1db magot képes használni.
-
Shyciii
veterán
Én a saját telepítőscriptemben így hozom létre a useremet:
arch-chroot /mnt useradd -m -g users -G audio,video,network,wheel,storage,lp,rfkill shyciii -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7575 üzenetére
Hát ez az. A leírásban meg azt írja, hogy az új rendszer már Arch, és egy lighweight WM került bele a régi Gnome helyett, és le is írja, hogy ez a Fluxbox lett. De amúgy eléggé puritán ez a weboldal. Mondjuk én amúgysem hiszek a számítógépen, notebookon való minőségi zenehallgatásban. Ahhoz kellene egy nagyon jó DAC, viszont amennyibe az kerül, annyiért meg lehet venni jó DAP-ot is már, és akkor semmi szükség a gépre, ráadásul totál mobilis lesz így az egész, és bárhol használható lesz. Én ezért is hagytam az egészet a fenébe anno.
-
Shyciii
veterán
válasz
stahlhelm79 #7573 üzenetére
Nem vagy láma. Ahogy nézem a weboldalukat kellene lennie benne egy Fluxbox ablakkezelőnek a leírás alapján. Egy időben én is néztem, de akkor még nem Arch alapú volt, de én inkább úgy döntöttem, hogy veszek egy jó minőségű DAP-ot, abba 1 terrás kártyát, és azon hallgatom a nagy felbontású zenéimet.
-
Shyciii
veterán
válasz
szuszinho #7569 üzenetére
Én csak ezt a változatot ismerem (acpi_call):
https://wiki.archlinux.org/index.php/Hybrid_graphics#Fully_Power_Down_Discrete_GPU
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7548 üzenetére
Itt egy script amivel beállíthatod:
#!/bin/bash
set -e
numberofcores=$(grep -c ^processor /proc/cpuinfo)
if [ $numberofcores -gt 1 ]
then
echo "You have " $numberofcores" cores."
echo "Changing the makeflags for "$numberofcores" cores."
sudo sed -i 's/#MAKEFLAGS="-j2"/MAKEFLAGS="-j'$(($numberofcores+1))'"/g' /etc/makepkg.conf;
echo "Changing the compression settings for "$numberofcores" cores."
sudo sed -i 's/COMPRESSXZ=(xz -c -z -)/COMPRESSXZ=(xz -c -T '"$numberofcores"' -z -)/g' /etc/makepkg.conf
else
echo "No change."
fi -
Shyciii
veterán
válasz
Archttila #7529 üzenetére
Sajnos a bash alapból nem tartalmaz ilyet, így egy jelentősebb cselt alkalmazott egy programozó. Az alábbiakat tedd be a .bashrc-be:
shopt -s histappend
export HISTCONTROL=ignoreboth:erasedups
export HISTFILESIZE=3000
export HISTSIZE=3000
export PROMPT_COMMAND="history -n; history -w; history -c; history -r"
tac "$HISTFILE" | awk '!x[$0]++' > /tmp/tmpfile && tac /tmp/tmpfile > "$HISTFILE"
rm /tmp/tmpfile -
Shyciii
veterán
Mivel már a configban nem lehet megadni, hogy mennyi csomagot tartson meg, én inkább azt használom, akkor akkor szedje le az utolsó tárolt csomagot, amikor egy új verziót installlál, upgrade-el. Így mindig marad lokálisan is, hisz csak azon csomagból töröl, amivel éppen pont műveletet végez a pacman.
A saját Arch install scriptemben van erre egy megoldás, hogy mit kell csinálni, fel is cimkéztem. Lényeg, hogy az /etc/pacman.d/hooks alatt létre kell hozni mondjuk egy clean_package_cache.hook file-t, és annak a tartalma legyen ez:
[Trigger]
Operation = Upgrade
Operation = Install
Operation = Remove
Type = Package
Target = *
[Action]
Description = Cleaning pacman cache...
When = PostTransaction
Exec = /usr/bin/paccache -r
Szerintem ez a legnormálisabb módszer a karbantartásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest