- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#63718632 #8591 üzenetére
Nem frissítek sűrűn.
Pont ezért is töröltem a gnome-software csomagot, (tudom, gnome, pfuuuj, de nekem bejön) mert bármit állítottam be neki, nálam folyton okoskodott, hogy van frissítés.
Szóval, nem sűrűn frissítek, de ezt most sikerült éppen elkapnom.
Szerintem jövő héten megpróbálkozom egy lottó-szelvénnyel is -
growler
őstag
válasz
#63718632 #8431 üzenetére
Kozben ratalaltam Ubyegon2 blogjara ahol az NVME SSD-rol ertekezik.
[link]
Ha jol ertelmezem, NVME M.2 SSD-re telepitett rendszeren, akar le is
lehet tiltani (inaktivalni) az esetleges alapertelmezetten aktiv TRIM-et
Mivel a TRIM SATA-s parancs - ugy sincs hatassal a nem SATA
csatolofeluletu NVME M.2 SSD-re.
Az NVME M.2 SSD:
"Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez."
Szoval, kulso beallitas nelkul "hazon belul" elintez mindent. (?) -
Siriusb
veterán
válasz
#63718632 #8431 üzenetére
Nálam kicsit bonyolult a helyzet, mert LVM-et használok LUKS-on, nehogy túl egyszerű legyen. Én a periodikus trim mellett döntöttem.
Más: frissült a mirrorlist – s habár mostanság nem volt probléma a sebességgel –, úgy döntöttem generálni kellene egy új listát. Találtam egy reflector névre hallgató csomagot, parancssorból lehet készíteni egy listát különféle szempontok figyelembevételével, szóval egész hasznos. Ráadásul a kidolgozott utasítás ott figyel az előzményekben most már, csak vissza kell rá ugranom, ha új mirrorlist kellene.
-
_Dumber_
őstag
válasz
#63718632 #8279 üzenetére
Igen azt is meg más is végignyálaztam az elmúlt 2 napban.
Ugyanakkor a servicek ellenőrzése bejött.
Bár nem értem, de működik
cups.service és a cups.socket bekapcsolva volt mind a 3 rendszerben (saját, manjaro és az új arch)
alapból nincs bekapcsolva cups.path, de ezt én az új gépen bekapcsoltam (a másik 2-n be volt)valamint átmenetileg bekapcsoltam a másik 2-t is: cups-tpd.socket, cups-browsed.service , és láss csodát azonnal elkezdett nyomtatni.
Nagyon köszönöm, hogy segítettél.
-
-
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7678 üzenetére
Akkor fény derült a titokra. Tehát az állításod nem állja meg a helyét, mert nem Arch linuxra vonatkozik. Ugyanis, Arch-on nincs telepítő, ergo nem is tudsz benne felhasználót megadni. Az pedig, hogy egy scriptben, vagy egy összerakott rendszerben (telepítőben) a készítő mit csinált, nem az Arch-ra vonatkozik.
#7679 Shyciii: tehát te direktben megadod, hogy az users csoport legyen az elsődleges csoport, ahogy valószínűleg a kollégák által használt scriptek/telepítők/rendszerek is teszik.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7668 üzenetére
Archon nincs telepítéskor létrehozva semmi. Pont ez a lényege az egész Archnak, pont azért nincs telepítője sem. Alapból csak egy root felhasználó van, be nem állított jelszóval. Nincs létrehozva semmilyen más user telepítéskor, te hozod létre, és az meg úgy jön létre, amilyen kapcsolókkal beveretted az useradd parancsot (Installation Guide vagy Arch Wiki alapján).
#7673 sati: én is akartam venni ilyen K400-at, de letettem róla, rossz latency, meg ez az Fn mizéria, kellene lennie a billentyűzeten FnLock-nak, de nincs. Csak windowsos szoftverrel lehet megoldani, ha van is rá valami linuxos progi, az tuti X.org-alapú, és Waylanden nem fog menni. Persze nem lehetetlen, hogy létre lehet hozni egy egyedi X.org-kiosztást, amit utána meg lehet adni a Sway beállításainál, de ilyet még nem csináltam, fogalmam sincs hogyan kell.
Az új laptopom is ilyen, gyárilag Fn-t kell nyomkodni a funkcióbillentyűkhöz, szerencsére van a billentyűzeten FnLock, meg az UEFI BIOS-ban egy opció, ami automatice bekapcsolja induláskor, így nem kellett szenvednem ilyennel. Jó lenne, ha a billgyártók ezt a Fn+ dizájnt dobnák, marha nagy balfékség, semmire nem jó kavarás.
-
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7671 üzenetére
Miért érdekes, hogy az userem milyen csoportok tagja? Berakom az
id
kimenetet is, mert jobban látszik.
A virtuális gépen:[gavarga@nmhh-build ~]$ groups
gavarga
[gavarga@nmhh-build ~]$ id
uid=1000(gavarga) gid=1000(gavarga) csoportok=1000(gavarga)
Saját gépemen:
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ groups
lock tomcat8 tomcat9 tomcat7 network vboxusers wireshark docker uucp gavarga
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ id
uid=1000(gavarga) gid=1000(gavarga) csoportok=1000(gavarga),54(lock),57(tomcat8),58(tomcat9),71(tomcat7),90(network),108(vboxusers),150(wireshark),970(docker),987(uucp)
-
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7668 üzenetére
A második/harmadik/stb. usert ugyan úgy és ugyan azon a rendszeren hozod létre, mint később. Legfeljebb, ha nem követed teljesen a telepítési leírást (ahogy pl. én), akkor még chroot-ban létrehozod. De az akkor is ugyan az a rendszer, ugyan úgy működik.
Szerk.: Van virtuális gépen egy 2016.07.25-én telepített Arch linuxom, amit ugyan úgy telepítettem, mint mindig. Már ott is saját csoport jött létre:
[gavarga@nmhh-build ~]$ cat /var/log/pacman.log | head -n 1
[2016-07-25 11:17] [PACMAN] Running 'pacman -r /mnt -Sy --cachedir=/mnt/var/cache/pacman/pkg --noconfirm base base-devel'
[gavarga@nmhh-build ~]$ grep gavarga /etc/passwd
gavarga:x:1000:1000::/home/gavarga:/bin/bash
[gavarga@nmhh-build ~]$ grep 1000 /etc/group
gavarga:x:1000:
-
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7659 üzenetére
Ezt nem igazán értem. Ha a wiki-ben ajánlott módszerrel hozod létre az usert, akkor bizony saját group jön létre:
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ sudo useradd -m testuser
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ grep testuser /etc/passwd
testuser:x:1001:1001::/home/testuser:/bin/bash
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ grep 1001 /etc/group
testuser:x:1001:
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #7599 üzenetére
Yay és pikaur van benne.
A cinnamonos menüben van benne a flatpak installer egy rebornos csinálmány, ami együtt indul a rendszerrel és fel akarja rakni a repóit, de le lehet tiltani az indulását. Ezt szeretném még kivakarni a főmenüből de már késő, mert a reborn repót kikommenteltem a pacman.conf-ban, sőt utána a Pace repo customizer progival még ki is töröltem. . szóval lehet, hogy megnézem a magyarch-ot, de attól meg kék görcsöt fog kapni az orcám, már tudom előre. -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #7590 üzenetére
Talán sikerült kiszedni a RebornOS repót és egyéb dolgait az archomból.
Persze nyomok fel-felbukkannak. A legnagyobb csúnyaság jelenleg az, hogy bootolás közben grub2 témát hiányol, de aztán tovább megy és eljutok egy egyszerűbb grub menühöz és bebootol a rendszer. Közben a lightdm beléptető ablak is egyszerűbb lett. Ha valami grub2 témát felraknék, akkor meg lehetne szabadulni a bootolás közbeni hibajelektől?
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #7588 üzenetére
Köszönöm szépen, megcsinálom így, ahogy mondtad a rebornból gyalulgatva. Magyarch-al már korábban próbálkoztam, de az nincs annyira összereszelve, sok barkácsolni való van rajta telepítés után. Nekem még az sok. Marad egyenlőre a kipucolt reborn, ha utólag fájlal valami applikációt, hogy nem tudja frissíteni repó probléma miatt, akkor majd azt gondolom pacmannal kitakarítom.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7575 üzenetére
Hát ez az. A leírásban meg azt írja, hogy az új rendszer már Arch, és egy lighweight WM került bele a régi Gnome helyett, és le is írja, hogy ez a Fluxbox lett. De amúgy eléggé puritán ez a weboldal. Mondjuk én amúgysem hiszek a számítógépen, notebookon való minőségi zenehallgatásban. Ahhoz kellene egy nagyon jó DAC, viszont amennyibe az kerül, annyiért meg lehet venni jó DAP-ot is már, és akkor semmi szükség a gépre, ráadásul totál mobilis lesz így az egész, és bárhol használható lesz. Én ezért is hagytam az egészet a fenébe anno.
-
Archttila
veterán
válasz
#63718632 #7533 üzenetére
Koszi, habar azert kerdeztem meg itt, mert a Ti velemenyetek (is) erdekel!
Ja igen re2 package. Letolottem az altalatok ajanlott arch archive oldalrol az egyel korabbi x86_64 csomagot, de ARM alatt bar sikerult a telepites (pacman.conf-ba atirtam az architekturat) tovabbra is hibauzenetet dob hiaba vana helyen a szoban forgo libre2.so.8 fajl, wrong ELF class ... boffent vissza.
Az a baj, hogy nem talaltam a kerdeses re2 20201001 -es csomagbol armv7h -re semmit, csak az aktualis 20201101-et hozza mindenhol, na es persze az x86-ot.
Esetleg ha valaki ugyesebb/szerencsesebb nalam akkor dobhatna ra egy direct linket. (lehet en bambazok)
re2 1:20201001-1
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7330 üzenetére
Az Arch telepítés nem csak pacmannal telepítésből áll. Az is igaz, hogy pl. a particionálást a legtöbb partíció formázását csak egyszer kell megcsinálni, utána újratelepítéseknél elég már csak a root partíciót formázni. Azon túl meg csak loadkeys, genfstab, locale.conf szerkesztése, locale-gen, pacstrap base linux möhöh, arch-chroot, cat "blabla" > /etc/hostname, /etc/vconsole.conf szerkesztése, pacman -S csomagok, stb.. Bár mirrorlistet se árt szerkeszteni, kikommentelni, hogy melyik közeli szervert használja. Aztán grub-install, grub-mkconfig, passwd root, useradd -G blabla, paswd userneved, exit, umount -a, reboot.
Hardveres óra állítása nem szokott kelleni, időzóna telepítés után is beállítható systemctl-lel, nagyon más nincs. Persze most csak elnagyolva foglaltam össze.
Én azért sem csinálok telepítőscriptet, mert szinte mindig másmilyen rendszert építek, hiába is lenne régről scriptem, ha egy csomó telepítési lépést máshogy csinálok, más csomagokat telepítek, stb..
Script nélkül sem nagy munka telepíteni, mert a gépelgetés nagyja is megúszható, Tab billentyűre kiegészíti a parancsokat, mindig csak egy-két karaktert viszel be, utána már Tab-ra fel kéne ismernie, hogy mit akarsz írni.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7324 üzenetére
Ebben igazad van, hogy emlékeztetőnek is jó a script, erre nem gondoltam. Scriptet írni nem nehéz, lényegében egy #!/bin/bash sor után szépen sorban beleírod a parancsokat, amit kézzel is kiadnál, mentés után meg chmod +x paranccsal futtathatóvá teszed. Kicsit bonyolultabbá akkor válik, ha valami változót használsz, meg feltételes elágazásokat, de ha valamilyen prognyelven programoztál már, akkor az se húzós.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7318 üzenetére
Mindegy melyiket választod. Mindkettő jó. Amúgy a telepítési scriptjeimet pont ma frissítettem, mert volt olyan rész, ami már nem úgy működik, meg automatizáltam 3-4 rendszerfile-ba írást is, hogy ne kelljen mentett fileokat visszatölteni. Kipróbáltam, és megkaptam ugyanazt a működést, mint most van. Frawly-ra én nem hallgatnék a telepítési script nem-megírása miatt. Én szeretem időnként frissíteni, korszerűsítenni. Az is csak gyakorlás. Az még nettó hülyeség, hogy nagyobb munka karbantartani, mint kézzel feltelepíteni az egészet. Csak 1 dolgot kellett javítanom. Formázások nem mennek scriptből, miközben manuálisan ugyanaz lefut. Csak ennyi volt. Többit amit változtattam csak szebb, konfortosabb lett.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7318 üzenetére
A saját scriptet nem ajánlom, mert nagyobb munka megírni meg folyamatosan gondozni, mint a rendszert feltelepíteni. És ha scriptet használsz, nem fogod látni, hogy mi miért nem megy, kifelejtettél-e valamit, vagy a rendszertelepítés menete változott, amihez a script nincs hozzáigazítva.
Így én egy pacman -Qq csomaglistán kívül semmit nem mentenék. Elvileg a felhasználód beállításai meg megmaradnak, ha a /home-ot külön partícióra tetted.
Nálam ezért is rövidebb az Arch telepítése, az EFI /boot és a /home is külön partíciókon vannak, így egy újratelepítéskor csak a root partíciót formázom, meg arra telepítek, a boot és home része a régi telepítésből van, így egy csomó telepítési lépést kihagyhatok, megspórolhatok reinstallkor. Persze a home-ot sem egyben húzom vissza, általában átnevezem a régi /home/felhasználkói-mappát, de fontos-alap config fájlokat visszahúzok belőle.
Esetleg a /etc/ mappából lehet még pár fontos config fájlt elmenteni, pacman.conf, ntp, hostname, /etc/systemd/system.conf, sudoers, stb., de ezt nem szoktam részemről megejteni.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7317 üzenetére
Ja, akkor jó. Bár azt hiszem, hogy az xfce4 csomagcsoportnak be kéne húznia a gvfs-t függőségnek. Ezért mondom, hogy fullos DE-vel nem nehéz Archot (meg Gentoo-t) telepíteni, mert a DE behúz minden függőséget, beállít mindent, gondoskodik mindenről.
Minimalista WM-nél van az, hogy semmiről nincs gondoskodva, fel is soroltam sok ilyet, a meghajtók automata csatolását, és még pár dolgot pont kifelejtettem a példák közül.
Mondom, a minimalista WM az olyan, elindítod, kapsz egy szürke/fekete hátteret, egy egérkurzort, de semmi nem működik. Semmi. Kattintgathatsz akárhova, se ikonok, se dokk, se semmi. Egy-két minimalista WM néha mégis tartalmaz panelt vagy jobb klikkes asztali indítómenüt (pl. dwm, xmonad, stb. tartalmaz egy minimalista panelt, az Openbox, Fluxbox tartlamaz indítómenüt, az IceWM tartalmazza mindkettő), de ez inkább kivétel már, mint fő szabály.
A legdurvább ilyen szempontból a bspwm, az még a billetnyűleütéseket sem kezeli, ahhoz is shkxd-t kell feltenni kézzel, és bekonfigurálva a WM-mel indítani, különben még kilépni sem lehet belőle sehogy, csak ha konzolra átvált az ember és kilövi a xorg folyamatokat.
A DE viszont pont attól DE, hogy minden bele van készítve, WM, kompozitor, tálca, ikonkezelés, témázás, mindenféle automata mount, hálózati megosztásos csatolása, archívumkezeléses, értesítős bizbasz, hozzákörítve mindenféle alap alkalmazással, szövegszerkesztő, fájlkezelő, böngésző, panelappletek, vezérlőpult, stb.. Viszont cserébe egy minimálisabb WM-hez képest megeszik +200-500 MB lemezhelyet, és +100-1000 MB memóriát, attól függően, hogy milyen DE-ről van szó, miket tartalmaz, milyen libeket használ (Qt, Gtk, melyik alverzió). De nyilván más igényeket és felhasználási kört fednek le a különböző DE-k és WM-ek.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7311 üzenetére
Az első felét megválaszolta a kolléga. A /run/ mappában hozd létre kézzel a media mappát. Vagy csinálsz a ~/ mappádba csinálsz egy megosztási mappát, és szimbolikus linket hozol létre hozzá, ami a /run/media-ra mutat:
ln. -s /home/felhasználónév/csatolási_mappa/ /run/media/Bár azt sem értem, hogy mi az, hogy /run/media-ba csatolódnak? Mi csatolja őket oda? Magától semmi nem csatolódik Linux alatt, az ne tévesszen meg, hogy nagyobb DE-knek van automount szolgáltatása, ez nem alapból adott minden grafikus felületen, meg rendszeren. Te oda mountolod, ahová akarod, akár az fstab-ban, akár kézzel vagy scripttől, terminálból. Lehet ha automata megoldás csatolja, akkor létrehozza a /run/media/-t.
Xorg indítása előtt nincs nagyon tennivaló, főleg, ha olyan fullosabb DE-t futtatsz, mint az Xfce4. Ha kisebb WM, akkor annak az indulása előtt lehet indítani szükséges dolgokat ~/xinitrc fájlban (dbus szolgáltatás, vagy valami más kézi apróság, amit a WM nem old meg saját hatáskörben), de ezt lehet a WM indulásával együtt autostartba is tenni általában.
Neked ilyesmire duplán nincs szükséged, mivel az Xfce4 mindent intéz, kompozitálás, dbus, panel, háttérkép, panelappletek, értesítések, billkiosztás, egérbeállítások, és nem te indítod startx-szel, hanem elvileg lightdm-et tettél fel, és abból indul. Így semmi állítani való nincs, a X.org mindent detektál. Xorg és login manager telepítése után vagy újraindítod a rendszert, vagy elindítod sytemctl enabla loginmanageres && systemctl start loginmanagered paranncsal a login managert, és mehet a móka. Fontos, hogy a login managered systemd service-ét engedélyezni kell, különben újraindításkor nem fog indulni a rendszerrel, hanem neked kell mindig kézzel elindítani.
Állítgatni csak minimalista rendszeren kell, de ott sem a X.org-ot magát általában, hanem a WM autostartjában futtatni a fentebb sorolt dolgokat, hogy legyen minden, mert a minimalista WM-ek általában alapindulásban SEMMIT nem tudnak, se háttérkép (fekete vagy szürke háttér van csak), sokszor panel se, se indítómenü, se képernyőkikapcsolás, se egér/bill-beállítás, se semmi, mindenről neked kell gondoskodni. A fullos DE-k viszont eleve úgy jönnek, hogy minden be van állítva, neked már csak grafikus menükben testre kell szabni (téma, panel megjelenése, háttérkép váltása) és használni a rendszert. Viszont ennek megvan a hátránya is, mert tömegigényekhez állítják be, meg eldöntik milyen komponensek legyenek benne, és ezeket vissza kell csinálnod kézzel, le kell szedegetni.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7311 üzenetére
sati
Termite-ot használtam sokáig, de aztán neki álltam ennek a Simple Terminal-nak. Igazából kevés előnye van a Termite-hoz képest, mert a Termite elég jól összerakott terminál, viszont ami nekem funkciók kellenek, ahhoz képest a termite tele van felesleges cuccokkal, és ezért nagyobb is, több memóriát is foglal, kicsit nehezebb, mint a Simple Terminal, mert abba csak azt forgattam bele, amire nekem szükségem van. Így könnyű lett, kevés erőforrást foglal, és gyorsabb.
májkimikiA "megszokott" Doucments, Downloads, Pictures stb mappákhoz telepeíteni kell az xdg-user-dirs csomagot.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7309 üzenetére
A X.org alaptelepítésben tartalmaz egy úgynevezett TWM nevű (Tom's Windows Manager) minimalista ablakkezelőt, egy nagyon régi, 30+ éves, elavult, bűn ronda valami, de ha nem tudsz konzolhoz hozzáférni, arra jó, hogy elindítsad a TWM-et mondjuk LightDM-ből, és ott megnyitva egy terminált be tudod veretni a parancsokat, tudod telepíteni, amit kifelejtettél, és nem kell megint telepítőben elölről mountolni, meg arch-chroot-ozni. Persze célszerűbb inkább konzolt lenyitni, de csak vész esetre mondom, hogy ilyen lehetőség is fennállhat.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7298 üzenetére
Ezt a három csomagot elvileg behúzza a base csomagcsoport, de azt nem kötelező használni.
Igazi hardveren jobban járnál vele, úgy valósabb tapasztalatot szerzel, látod hogy fut, milyen driverek kellenek. Virtuális gépben elődordulhatnak bugok, és nem fogod tudni, hogy az Archban van a bug, vagy a virtuális gépben. VBox alatt egyébként a hardverekhez vbox guest csomag kell, már nem tudom mi pontosan a neve, bár lehet most már a kernelbe is bele vannak forgatva, rég telepítettem virtuális gépre.
Magyarítást nem ajánlom. A magyar (hu, 105 gombos, sztenderd) kiosztás oké, meg az UTF-8, ezzel lesz magyar billentyűzet és minden ékezetes karakter, nyomdai jel, stb., de a teljes rendszer magyarítását nem ajánlom. Nem azért, mert nem lennék ősmagyar hazafi, de angol rendszeren nem kell mindenhez külön még magyar nyelvi csomagot töltögetni (Firefox, LibreOffice, KDE, tököm tudja mi), nem lesznek félig és félrefordított dolgok. De a legjelentősebb érv, hogy ha valami problémába futsz, akkor az angol nyelvű hibaüzenetekre rákeresve valamelyik netes keresőben sokkal több találat lesz, hamarabb találsz megoldást, könnyebben követsz tutoriálokat, mert össze tudod vetni, hogy ott mit írnak, mit kéne kiírnia a parancsnak, és ehhez képest nálad mit írt ki.
Persze, használhatod magyarul, működik, akkor a locale.conf-ban hu_HU.UTF-8-at adsz meg (vagy kiveszed ezen sor elől a kommentjelet) és ezután adagolod be neki a localegen-t, de ezzel kulturális buborékba zárod magad, meg később a rendszeradminisztrálást megnehezíted magadnak.
A linux-firmware csomag mindig kell. Régen ez a base része volt, nem is értem miért vették ki, csak arra jó, hogy kifelejtsék az emberek telepítéskor. Xorg-ot és DE-t mindegy mivel telepíted, sudo vagy su root, csak legyen telepítési jogod, meg tudj a /usr/bin, /etc, stb. mappába írni.
Grafikus login managerből vissza tudsz váltani konzolra, Ctrl+Alt+F2, vagy Ctrl+Alt+F3-F7, nyomogatni kell, míg nem kapsz valami konzolt. Bár ez tényleg függ, hogy a virtuális gép ezt hogy kezeli-e, hogy van beállítva, host OS elnyeli-e ezeket a billentyűket. Mondom, valós hardverre telepítve, mondjuk pendrive-ra, külső merevlemezre telepítve jobban járnál vele.
De mint te is látod, egyre jobban belejössz. Ehhez türelem kell, meg utánajárás, rá kell szánni az időt, de később kamatozik.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7302 üzenetére
Kicsit szétszórt vagy, vagy nagyon kapkodsz
Közben frissítettem a múltkori github linkemet. Korszerűsítettem pár dolgot (amit eddig mentésből másoltam be, azt a script elvégzi közvetlenül a fileba írásakor), illetve kommenteztem mindent, hogy mi mit csinál, meg a meg a procimagok állítása makepkg esetén is most már jóval kevesebb sorból van megcsinálva.. -
Archttila
veterán
válasz
#63718632 #7298 üzenetére
így a magyarítás után a konzolon minden hibaüzi is magyar,
Ne vedd ezt sértésnek, de szerintem a Magyar (nyelv) hibauzenet, inkabb hatrany mintsem elony. Sokkal nehezebb magyarul megoldast talalni egy hibara, foleg ha nem valami altalanos hibarol van szo.
De ez szigoruan csak maganvelemeny!En szemely szerint a Win98-as korszak ota mindent (ertsd telefon, tv stb.) angolul hasznalok. Megkockaztatom, hogy igy akar nyelvtanulas nelkul is siman radragad a nyelv szakmai resze... de egy szelete biztosan.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7295 üzenetére
Ez ilyen, kezdőként egy számára ismeretlen haladó disztrón mindenki bénázik. Anno én is megszenvedtem az Arch-csal, igaz akkor én mindjárt LVM LUKS-ra akartam telepíteni, ami nehezebb, valami 6. nekifutásra ment csak, az első kísérlet nagyon csúfos és villámgyors kudarccal végződött (akárcsak egy éve a Gentoo). De ha kitapasztaltad, akkor utána már minden reinstall egyre könnyebb, már érted és tudod mit csinálsz, emlékszel milyen csomagok kellenek, melyik konfigfájlban mit kell átírni (konfigot vissza is lehet húzni mentésből).
GRUB az ilyen, nem elég feltenni, még konfigurálni is kell, ami alapból csak egy parancs, nem nagy szám, de könnyen kifelejthető lépés.
Milyen nettel akarsz netezni? Vezetékes vagy Wi-Fi? Milyen hardver pontosan, márka, típus? Az Arch-nak van erről szócikke, Wi-Fi-ról külön, hogy lspci-vel beazonosítod a hardvert, majd lsmod-dal listázva megnézed, hogy kernelmodul töltődött-e be hozzá, majd ip link paranccsal megnézed UP állapotban van-e (ha Wi-Fi), majd konfiguráció után nyomod neki a hálózati szolgáltatás indítását, vagy a dhcpcd-t.
A konfigurálás attól függ, hogy mivel akarod menedzselni a hálózati kapcsolatokat. A legnépszerűbb (és egyben legbloatabb) a Network Manager (hozzá nm-cli, nm-gui, nm-applet), ami a systemd netctl-re épül, az meg a wpa_supplicantra és dhcpcd-re. De lehet simán netclt-lel, lehet csak wpa_supplicant és dhcpcd egymagában, lehet iwd vagy connman (ez az Artixosok meg colomb2 kolléga kedvence), számtalan módja lehet, mindegyik megoldásról van önálló Arch Wiki cikk.
Neted sokféle okból nem lehet. Nincs fent a linux-firmware csomag, nincs fent megfelelő kernelmodul (ha a kártya igényel ilyet), nincs bekonfigurálva, vagy be van, de dhcpcd nem fut és nem kap IP-t, stb.. És ezeket telepíteni is kell, meg reboot előtt, mikor még van a telepítőben neted. Nem szabad kifelejteni egy kapcsolódó csomagot sem, mert akkor a rebootolt rendszeren már nincs az, hogy elfelejtetted, mert net híján nem tudsz hiányzó csomagokat telepíteni, hanem újra kell telepítővel vitézkedni, live boot, partíciók felcsatolása, arch-chroot, stb..
De érdemes nekifutni, megcsinálni, mert csak egyszer kell kitapasztalni, utána mindig menni fog. Ha ezeket kitapasztalod, utána lényegében már a saját disztród építed fel, és nem leszel másnak a disztrójára, flavorjére, forkjára, remasterére, installer scriptjére, mások defaultjára szorulva, hanem csinálod magadnak a sajátot, Arch alapokon, olyan beállításokkal és csomagokkal, amilyet akarsz, olyan grafikus felület, olyan téma, olyan login manager, olyan megoldás, amilyet akarsz.
Mindjárt az egész géped konfigját is írhatod, milyen GPU, milyen proci, milyen grafikus felületet akarsz, ezekre is tudok tanácsokat írni, hogy milyen csomagokat célszerű feltenni, mikre kell figyelni.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7292 üzenetére
Jól gyanítod, akkor kell multilib tárolót engedélyezni, ha 32 bites programokat akarsz használni, pl. Wine, Steam, meg még van egy pár.
Vanilla Archnak nincs telepítője, te telepíted kézzel. De talán egyik Arch származékon sincs alapból engedélyezve telepítés után a multilib, azt neked kell beállítani, a /etc/pacman.conf fájlban kiveszed a kommentjelet a [multilib] sor és a közvetlenül azalatt lévő Include = /etc/pacman.d/mirrorlist sor elől, elmented, lefuttatsz egy pacman -Syy-t, és már telepíthetsz is a multilib tárolóból. Nem egy nagy szám engedélyezni.
-
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7265 üzenetére
májkimiki
Bárhol szerepelhet, csak ne legyen komment jel az elején.
satiRégen én is zsh-t használtam, de aztán jön a minimalizálási kényszerem, és úgy voltam vele, hogy amit zsh-n használtam/tetszett (prompt kinézete, historyba ne duplikáltan legyenek a parancsok, autocompletion jól működjön) azt megvalósítható bash alatt is, akkor visszatérek bash-ra. Nos mindegyik amit használtam megvalósítható bash alatt is, csak bonyolultabban, de meg lehet. Még a zsh alatt használt prompt kinézetet is be tudom konfigolni pontosan ugyanolyan kinézetre bash-ra, szal én azóta bash-t használok megint. Persze így a bashrc fileom egész terebélyes lett, de kommenteztem, hogy átlátható legyen
-
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7259 üzenetére
A -s kihagyása nem baj, mert elvileg a default az /bin/bash a legtöbb disztrón, a legtöbb leírás csak azért említi, mert biztosra akarnak menni. A csoportok sem olyan tragédia, hogy kimaradtak, mert usermod paranccsal, amit már írtam, pótolható, akármikor később is. Az meg tényleg lehet, hogy a nox üti a utils-t. De még az is lehet, hogy a sima utils-t elég feltenni, mert abban benne vannak az X-es és noX-es (no X.org) hozzávalók.
Egyébként én tervezem átállni zsh-re. Eddig ellenálltam neki, mert bloatabbnak tartottam, meg ugye mindenhol a Bash a sztenderd, de a zsh annyival többet tud, hogy állva hagyja az egész Bash-t.
Jó még állítólag a Fish shell is, de az még nagyon kísérleti, meg több sztenderd dolgot sem támogat, pl. !! és !$ rövidítések, és hasonló sztenderd trükkök.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7254 üzenetére
Nem is fontos a usered a wheel csoportba betenni, azt csak azért ajánlják, mert tradicionálisan a wheel csoport tagjai adminisztrálták a gépet a root-on kívül, így pár alkalmazás erre számít, hogy felhasználód benne lesz wheel felhasználói csoportban. De ha nagyon szigorúan nézzük, ez nem kötelező, simán lehet, hogy a sudoers fájlba az ALL-os sornál nem wheel-t adsz meg, hanem felhasználónevet, vagy azt a csoportnevet, amiben a felhasználód van.
Én pont ezért ezzel kezdem a telepítést, eleve már a korlátozott felhasználóm így hozom létre, hogy benne van egy csomó csoportban:
useradd -G wheel, video, audio, stb -s /bin/bash felhasználóinév
passwd felhasználóinév
visudoEzekre nem csak Arch alatt van szükség, hanem Artix alatt, Void, Gentoo, stb.. De disztróként, és speciális alkalmazásonként változhat, hogy milyen felhasználói csoportok vannak meg kellenek, amibe a felhasználót hozzá kell adni. Elvileg van a felhasználókezelésnek egy új módja, systemd-homed, de ezt értelmes ember igyekszik elkerülni.
Ha a virtuális gépben linuxok fognak, akkor azokban kéne működnie a virtualbox-tools-nak, illetve sok modern disztró már a live lemezképbe integrálja az elterjedtebb virtualizációs drivereket, QEMU, Virtualbox, VMware, stb., hogy ez is alapból menjen. Így az xrandr-nak kéne mennie, kivéve waylandes felületeken, mert ott a waylandes kompozitornak kell állítani, hogy milyen felbontást használjon.
vbox-utils-guest-nox csomagot nem ismerem, feltehet azt is. Disztrófüggő mondom, hogy milyen OS, milyen disztró fut virtuális gépben, az támogatja-e.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7241 üzenetére
Nem baj, az első Arch installja mindenkinek ilyen kaotikus gányolás, bele fogsz jönni.
Szép sorban: billkiosztást be tudod álltani Xfce-nek valami beállítópaneljében. Ennek hiányában jó az, amit a kolléga írt, a X.org-os megoldás. Én azt szoktam, hogy automatikus indulásba beteszem a setxkbmap -option grp_led:caps,grp:alt_space_toggle,caps:escape hu,us & sort, igaz nálad ezek az opciók nem biztosan kellenek, csak egyszerűen setxkbmap hu & ahogy olvasom, ezt már meg is tetted. Nálam van egy csomó plusz opció, hogy Alt+Space-re váltson alap magyar és alap amerikai kiosztás között, amerikai kiosztáson égjen a Caps Lock ledje, hogy jelezze ezt a tényt (hogy nem magyar kiosztás van érvényben), amúgy meg a Caps Lock billentyű szűnjön meg nagybetűsíteni, helyette Esc-ként viselkedjen, ami vim és vi/vim-billentyűket használó progiknál, böngészőkiegészítőknél fontos annak, aki ilyet használ.
Az usered a sudo usermod -G wheel felhasználónév paranccsal tedd be a „wheel” csoportba, és a /etc/sudoers fájlt, de nem közvetlenül, hanem az EDITOR="szövegszerkesztőd" visudo paranccsal rendszergazdai módban szerkeszted, és a fájl vége felé a #%wheel ALL=(ALL) ALL sorból kiveszed a kettőskeresztes kommentjelent, majd elmented. Figyelem: NEHOGY elgépeld, kétszer is nézd meg, hogy a sudoers fájlt jól szerkesztetted-e meg, nem írtál-e félre valamit, nincs-e valahol felesleges szóköz, mert ha elrontod, akkor működésképtelen lesz a rendszer, és nem hogy senkinek nem lesz sudo joga, de még a root user jogosultsága is elkezdhet nem működni, hazavágod vele a teljes telepítést !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezért is csak visudo paranccsal lehet szerkeszteni ezt a fájlt, közvetlenül nem, a visudo egy script, ami ellenőrzi mit szerkesztettél bele, néhány hülyeséget ki tud szűrni, de nem minden user errort. Persze, ha tönkretennéd a sudoers fájlt, végül is Arch telepítőt bebootolva, partíciókat felcsatolva meg tudod javítani a fájl kicserélésével, de szopás, ha meg kell ilyet ejteni.
Archon alaptelepítésben biztonsági okból nincs engedélyezve a sudo. Igazából egyik disztrón se, csak a felhasználóbarát disztrókon a fejlesztők átállítják install során, hogy ne a usernek kelljen ezzel szenvedni, és telepítés után mindjárt legyen sudo joga.
Virtualboxnál azt kell feltenni, mit írtál, virtualbox-guest-utils csomag, és ez is csak akkor működik, ha a virtuális gépben futó OS épp támogatja ezt a funkciót, a legtöbb modern rendszer támogatja, a régi retró OS-ek közül nem mind.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7245 üzenetére
Akkor még egy infó: A Xorg csomag tartalmazza a xorg-server csomagot (is)
Itt érhető el a két script amivel telepítem (azért kettő, mert ugye a folyamatban van egy reboot). Gyorsan pár dolgot kommenteztem, hogy érthető legyen, de volna még mit kommentezni, de max kérdezz
(annyi, hogy én mindjárt befejezem a melót, szal lehet hogy holnap tudok már csak reagálni)
https://github.com/og900aero/archlinux -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7243 üzenetére
Nyugodtan másolhatod a scriptemet. Ilyenek engem nem zavarnak, nem vagyok irigy vagy ilyesmi
Elképzelhető, hogy a guest-utils után fogsz tudni állítani felbontást állítani, mert az a csomag több mindent megold. Őszintén szólva sosem használtam Linux alatt a virtualboxot. Mikor tanultam a telepítést, akkor a mobilon nézegettem, hogy mi lehetne a következő lépés
A driverek fentvannak az tuti, hogy ha a komplett Xorg csomagot raktad fel, mert az tartalmazza. -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7241 üzenetére
- bill magyarra én ezt szoktam telepítéskor használni: echo KEYMAP=hu > /mnt/etc/vconsole.conf
De így utólag már szerkeszd meg erre az /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf fileodat erre:
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection
- vboxhoz kell ez is a xorg mellé: virtualbox-guest-utils Ez fent van? Mert ennélkül szerintem a startx el sem fog indulni, hiába van fent xfce4
- sudo fel van telepítve? mert alapból nem kerül felAmúgy ha nagyon nem boldogulsz, akkor szívesen megosztom azt a scriptet amit magamnak írtam, mikor újra kell telepíteni a gépemet. Igaz a partícionálás fix benne, de nyilván ezt (meg mást is) át lehet írni, meg uefi bootra szabtam, de nyilván az sem kötelező. Viszont kapásból még nem mutatnám meg neked, mert egyrészt egy külön öröm ha rájössz, hogyan kell, másrészt úgy meg is érted, hogy mit csinál, míg ha az enyémet nézed nem biztos hogy tudod mit miért kell. Persze ha nagyon nem boldogulsz, akkor megmutatom az enyémet, csak akkor utána majd meg kell értened, hogy mit miért
-
baloo79
tag
válasz
#63718632 #7235 üzenetére
Igen, akkor linux-lts a csomag neve.
Előrebocsájtom, Archon még nem használtam LTS kernelt, úgyhogy ezzel tapasztalatom nincs.
Ezek a csomagok tartoznak a base-devel csoportba:
[link]Ez alapján szerintem mehet a linux-lts mellé a base-devel.
De azért előbb várd meg más véleményét is. -
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7229 üzenetére
Nem kötelező telepíteni, ott van a systemd-networkd.
-
vargalex
félisten
válasz
#63718632 #7076 üzenetére
A doksit elolvasva nem igaz, hogy nem támogatott az SMB1, csak default-ban a minimum verzió SMB2-re van állítva.
Szóval, én a /etc/samba/smb.conf-ba betenném aclient min protocol = NT1
sort.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
#63718632 #7011 üzenetére
Szia! Igen volt, nekem is hazavágta. Korábbi verzióval sikerült helyrehoznom:
Amikor a két lenti parancsot futtatod, úgy a telepítés vége előtt feltesz egy kérdést, hogy akarod -e hogy a csomag ne frissüljön Y/N. Ha Yes -t nyomsz értelemszerűen nem fognak frissülni a csomagok, viszont így megmarad a Conky.
yay -S downgrade
majd,
downgrade conky
downgrade lua
reboot
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6999 üzenetére
Az installerek egyszerűen nem bírnak el túl sok telepítési opciót, ezért limitáltak, amit tudnak. A beállítási-telepítési lehetőségek száma végtelen, ha a kombinációkat nézed, lehetetlen mindent lefedni, még ilyen lehetőségszétágaztatós módszerrel sem. Egyébként vanilla Archban, mindenféle telepítő nélkül még jobban szét van dobva a rendszer konfigurálhatósága, Gentoo-ban még jobban, LFS-ben még jobban. Ez ilyen műfaj, pont ezért is találták ki ezeket.
Ezek az installerek kezdőknek valók, akik egyébként nem tudnák a rendszert feltelepíteni, meg azt se tudják, hogy milyen csomagok léteznek. Meg esetleg olyanoknak, akiknek nagyon sebtével kell telepíteni valamit, pl. egy Ubuntu alapú GUI installeres disztró SSD-s modern gépen fent van 2-5 perc alatt, arra pl. jó, hogy egy alkalom erejéig, egy nap, egy projekt, tesztelés kedvéért ha fel kell húzni valamit, akkor legyen mihez nyúlni és ne menjen el rá sok idő.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6915 üzenetére
Igen, ezért kell UUID-ket használni, abból is lehetőleg PARTUUID-t. Mert az jó eséllyel nem változik, akkor se, ha újraformázod a partíciókat. És nincs az, hogy a /dev/sdxX jelölés elmászik. A jó hír, hogy ezt egyszer kell megcsinálni normálisan, utána Arch újrahúzásánál nem kell csinálnod semmit, csak a régi fstab-ot visszahúzni. Ha nincs GRUB, akkor még azt se kell újratelepíteni. Így van az, hogy nálam egy Arch reinstall is baromi rövid, mert se a partíciók, se a bootolás, se semmi nem változik, régi /etc, régi /home/felhasználóm-ból is újrahasznosítok konfigokat. Így az Arch telepítési lépéseiből kimarad egy nagy csomó, ugorhatom is át. Még a csomaglistát is elmentem, amit visszateszek az új rendszer alá. Így lényegében alig-alig hosszabb, mint egy Ubuntu vagy egy Mint telepítése, ha tudja az ember, hogy mit csinál.
-
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6903 üzenetére
Ez a gond nélkül felment mit jelent? Az AUR csomag telepítette, frissítette a dkms kernelmodulokat, initramfs-t, újrabootoltál, és még mindig nem megy?
lsmod parancs mit mutat, használja hardver a modult?
ip link parancs kimenetében látszik a hálózati eszköz?Egyébként meg nem értem mi a káosz oka, a link világosan írja, hogy nem ezt a 8814au-t, hanem a 88xxau-t kell feltenni az AUR-ból helyette. Leszeded a régit pacman -R segítségével, és aur_helpered_neve -S rtl88xxau-aircrack-dkms-git kiadásával telepíted a másikat.
Egyébként meg ezek az AU, és EU-ra végződő Realtek-ek mindig gázak, ezt vásárlás előtt kellett volna megnézni. Mindig az OS-hez veszünk hardvert, és nem fordítva. Én pont most vettem Fiio K3 külső DAC-ot, előre megnéztem menni fog-e, és nem is ért meglepetés, USB-n rácuppantva a rendszerre azonnal használható volt, semmilyen dkms-modul vergődés, forráskódból pörgetés, meg firmware-telepítés meg semmi nem kellett hozzá Arch alatt, pöccre ment az egész, fagyások és bugok nélkül. Ez kétségtelenül előnye a nagy bináris disztróknak, Void és Gentoo alatt dolgozhattam volna vele elég rendesen, mire ment volna.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6877 üzenetére
Nem ismerem ezt a szériát, főleg ilyen kis kijelzővel, mert nekünk min 15,6-os kellett a munkák miatt. Amúgy meg ki kell kapcsolni a secure bootot, aztán egyrészt kiderül, hogy bebootol-e a win, és ha igen, akkor a biztonsági funkció jelen esetben az ujjlenyomat olvasó működik-e tovább. De nekem az lenne az első, hogy legyalulnám a francba a wint
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6870 üzenetére
Ha a Secure Boot be van kapcsolva, akkor szopás az UEFI boot, olyan bootmanager kell akkor, ami kezeli a shim-et. Azt nem tudom, hogy a systemd-boot kezeli-e. Sose használtam Secure Bootot, az első, amit kikapcsolok, mert
1) mint védelem nem sokat ér ténylegesen
2) csak megkeseríti az ember életét OS-ek telepítésekor
3) akármilyen OS-en driverek telepítésekorAz ujjlenyomat-olvasónak nem kéne elvileg megkívánnia a Secure Bootot, de ki tudja, lehet azon a gépen fogja. Mondjuk ezekben én nem tudok neked segíteni, mert semmi ilyen flancos dolgot nem használok, se Secure Boot, se ujjlenyomat-olvasó, se Windows Live arcfelismerés, se VR-szemüveg, se multimonitor setup, se 100 gombos 3000000 DPI-s Gaming Pro RGB Ultra egér, se BT-os eszközök, se USB-s vibrátor, se semmi ilyen szarokat nem használok, nem kötözgetek a gépre. Így ilyen spéci dolgokról nem tudok nyilatkozni, hogy mi mit igényel, hogy menjen. Régi vágású vagyok, bekapcsolom a gépet, beépített eszközöket, beépített kijelzőjét használom, egy kijelző, 1 virtual desktop, tapipad, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6868 üzenetére
Tudtommal EFI partícióból nem lehet kettő azonos meghajtón. De pont az az EFI partíció lényege, hogy több OS-nek is elfér rajta az .EFI fájlja, nem írogatják át egymás dolgait, megférnek egymás mellett. A MBR bootnak pont ez a baja, hogy az egyes OS-ek kicserélgetik egymás alatt az MBR indítókódot. Ez UEFI bootnál nincs.
Simán telepítheted az Archot systemd-boottal a Win10 mellé, amennyiben nem használsz Secure Bootot. A Windowst nem a systemd-boot teszi bele a menübe, hanem a Windows alakítja ki hozzá a szükséges dolgokat az EFI partíción, amit az UEFI talál meg. Te csak a meglévő EFI partíción létrehozol 1 mappát meg 2 konfig fájlt, és a végén kiadsz egy bootctl --path=/boot install parancsot. Ez egy teljesen új systemd-bootx64.EFI fájlt fog létrehozni a /boot/EFI/systemd mappában. A Windowst indító /boot/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI fájlhoz nem nyúl hozzá egyáltalán, a Windows nem is fog róla tudni, hogy rajta kívül új OS lett telepítve.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6849 üzenetére
Az végül is a teljesítmény szempontjából nem annyira releváns, hogy milyen formában érkezik. Ezek a brand céges gépek annyiból hátrányosak csak, hogy nem fogadnak sztenderd tápot, hanem csak spéci jó bele, ami miatt nehéz bővíteni, meg dedikált GPU-ból is általában csak alacsony profilú jó beléjük. Meg a brand BIOS miatt nem lehet tuningolni őket.
A Haswell jó tartja magát CPU erőben, 4 magnál főleg, kellően magas órajel, IPC, cache. Főleg, ha később lemegy az ára, akár felbővíthetsz i7-4770-4790(k)-re is, egyelőre az még nem éri meg, túl van árazva a használt piacon, de majd a Ryezenek miatt le fog menni az ára. Nem is értem miért van fent az ára ennyire a 4. gen-es használt inteleknek. Ahogy nézem, ezek még nem is DDR4-esek, csak 3-asok. Egy használt i7-4790(k) árában kb. egy új Ryzen 1600(AF)-et kapni valami B450-es lappal, egyedül annyi veszteség van, hogy ahhoz már DDR4-es memória kell.
Egyedül a Haswellbe beleintegrált HD4600 GPU nem valami fényességes, az előző generációkhoz képest +60%-kal gyorsabb, de az újabbaktól elmarad, meg nincs benne Vulkan, DX12, OpengGL 4.5, Iris driver támogatás, ennyiből nem öregedett jól. Meg hardveres dekódolásnál sem tud VP8-9-et, HEVC-t, és 60 fps-es 4K-val sem tudom hogy áll, arról nincs infó a neten.
Úgyhogy hosszú távon szerezz be egy olcsó, használt RX560-570, RX470 kártyát, azoknak a linuxos támogatása is nagyon jó (nem kell zárt driverrel szívni, mint NV-nál), meg mindent támogatnak, teljesítményben is jók.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6847 üzenetére
Önmagában még a Win10 elfutogat ilyenen, főleg, ha SSD van alatta, ami nagyon kell is a 10 alá. De ahogy böngészel rajta, meg még fut más is a háttérben, az erőforrások jobban fogynak, mint Linuxon. Az AMD szinte mindig felejtős volt mobil CPU-k terén, most jöttek fel a Ryzen 2xxxU-4xxxU sorozattal az Intel mobil CPU-k szintjére. Prociba integrált GPU-ban mindig is verték az Intelt, ami továbbra is mellettük szól, mert olyan laptopokban, amelyekben nincs dedikált GPU, az IGP sokat számít azonos procierő mellett.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6831 üzenetére
Az biztos, hogy nagy előrelépés lesz az az újabb asztali konfig egy mobil AMD-s laptophoz képest. Az A6 asztali változatban sem túl erős proci, az A-s sorozatból szerintem az asztali A10, ami minimálisan elmegy szódával.
Asztali gép további előnye, hogy könnyebben bővíthető. Ha most a 4. gen i5 alatt már DDR4-et használsz, akkor később nem nagy befektetéssel váltasz Ryzen platformra, amihez csak procit és lapot kell venned, ami nem olyan rettenet nagy pénz, ha nem a legfelső kategóriából veszed. De ezzel a 4. gen i5-tel is el lehet lenni még hosszú évekig. Főleg olyan lájtos felhasználással, ha csak 10 fülön böngészel, meg linuxozol (ami eleve erőforrástakarékosabb, mint a Windows), arra még overkill is.
(#6836) Shyciii: elvileg a -Syu is elég. Az Syyu csak annyival több, hogy az mindenképp kierőszakolja a csomaglisták letöltését a tárolókból, akkor is, ha a legutóbbi listák óta nem történt benne módosulás. Ezt akkor érdemes csak megcsinálni, ha új tárolót vettél fel, de elvileg akkor sem muszáj.
Egyébként most engem is nyakon öntött egy nagy frissítés, így hogy beszélünk róla, nyomtam neki én is. 1 hete frissítettem, és mégis 401 csomag frissül 1276 MiB terjedelemben, és 5220 MiB-ot módosít a rendszeren
Előtte 2 hónapig nem frissítettem, és annyi idő alatt jött össze ugyanennyi frissítés, most meg 1 hét alatt, ez nem semmi. Az én update-em még nem futott le, de én nem számítok problémára, a pálcika WM meg a terminálos cuccok nem nagyon tudnak eltörni, annyi egyszerűek, hogy nincs rajtuk semmi bonyolítás.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6829 üzenetére
Az ilyen hardverdekódolásos témánál lehet fent többféle csomag is, nem vesznek össze, legfeljebb nem használja azokat, amiket nem tud használni, mert nem relevánsak az adott GPU-hoz. Ez nem olyan, mint a GPU driver, hogy ha elcseszed, akkor nincs grafikus felületed vagy ilyesmi. Nyugodtan lehet vele kísérletezni, el nem tudod rontani. Célszerű a csomagokat egyenként feltenni, és után tesztelni, hogy tudjad melyik működik a te GPU-dhoz.
mpv alatt a hwdec kapcsolót tedd be az mpv.conf-ba, és lejátszás közben a terminálban tudod nézni a kimenetet (vagy i vagy I-t nyomva lejátszás közben), hogy használ-e VAAPI-t.
Egyébként meg ez a hardveres inteles VAAPI dekódolás túl van lihegve. Én most kapcsoltam be Arch Testing + Sway WM Wayland alatt Firefox betában, és menni megy, de alig alacsonyabb a CPU terhelés lejátszás közben, a htop 50-100% (a 4 mag = 400%-ból)-os terhelés helyett kb. 20-25%-kal mutat csak alacsonyabbat, ezt így egy kicsit soványnak érzem. Én i5-2520M-et használok (Sandy Bridge mobil), amiben Intel HD3000 GPU van, ez már ősréginek számít.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6827 üzenetére
Akkor csak leszeded ezt a két csomagot: sudo pacman -R xf86-video-ati xf86-video-amdgpu. Az is jó, ha csak simán átszereled az SSD-t.
Haswell-hez nem jó az intel-media-driver. Ahhoz libva-intel-driver csomag kell. Esetleg még az Arch Wiki a VP8-9 dekódoláshoz Haswll-nél ajánlja az intel-hybrid-codec-driver AUR csomagot is.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6825 üzenetére
Semmilyen galiba nem lesz. Átklónozod a telepítést és bootolni fog. Az Intel-AMD váltás nem probléma, mert mind a procihoz, mind a GPU-hoz a kernel szolgáltatja a nyílt drivereket, és a linux-firmware csomag a fw részét, meg a mesa csomag is közös, de ezek mind alapból ott kellene, hogy legyenek.
Arra figyelhetsz, hogy ha fent lenne a xf86-video-ati vagy xf86-video-amdgpu csomag, akkor azt szedd le pacmannak, mielőtt klónozol. De még ez sem létszükséglet, mert ha fent is hagyod valamelyiket, a Xorg-nak detektálnia kéne, hogy már nem használhatók. Esetleg még az amdgpu pro zárt driver ne legyen fent, ha telepítettél volna olyat.
Az ilyen váltás csak akkor cinkes, ha valaki zárt NV driverrel használ NV GPU-t, és arról vált valami másra, Intel, vagy AMD GPU-ra. Bár akkor sem egy olyan nagy tragédia, mert akkor is bootolni fog az átklónozott telepítés, annyi, hogy a grafikus felület nem fog menni, hanem konzolban kell az NV-s cumókat leszedegetni, és utána újraindítás után jó lesz Arch esetén.
Amire még figyelj: ha Intel GPU-t használva kell a hardveres videódekódolás, akkor ahhoz telepíteni kell vagy az intel-media-driver vagy libva-intel-driver csomagot, attól függően, hogy konkrétan milyen Intel GPU-ról van szó. Akár mindkettő felmehet. Ha nem telepítesz ilyet, az nem okozza a rendszer működésképtelenségét, csak videólejátszás közben a procit fogják pörgetni a médialejátszó programok, ha videót nézel.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6749 üzenetére
Ez valóban szívás akkor. Nekem sem elérhető a webcíme a PPA-nak. Vagy áramszünet, vagy földbe állt a szerver, vagy az a régió, ahol a neten lóg, túlterhelt, mert mindenki otthonról nyomatja a netet koronakaranténban.
Marad az, amit írtam, átviszed az Ubuntu-rendszerre a pkg.tar.zst csomagot, és kibontod tar segítségével.
Egyébként gáz, hogy még a Deepin kiadású Ubuntu sem tartalmazza ezt a csomagot.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6747 üzenetére
Ubuntunak meg Debiannak ez az előnye. Bináris csomag mindig mindenből van hozzá, sose kell forráskódot fordítgatnod. Lehet PPA-t kell hozzá feltenni, lehet nem a legfrissebb a csomag, de bináris csomag MINDIG van. A legelterjedtebb disztróág, csak a hivatalos tárolóikban van vagy 80 ezer csomag (összeadva a Debian és Ubuntu/Mint tárolókat), és még egyszer ennyi különböző PPA-kban. Tehát olyan sosincs, hogy nem találsz valamihez .deb csomagot, legfeljebb valami nagyon frissen indult git-es hobbiprojektnél tudom ezt elképzelni, de egy Deepin kiegészítő nem ilyen. Tehát ha nem találsz csomagot, az nem azt jelenti, hogy nincs, hanem hogy nem nézted elég alaposan.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6743 üzenetére
Igen, lehet ilyet. Először kibontod a pkg.tar.zst csomagot egy mappába. A dpkg Arch csomagot kell feltenni, és az ebben lévő dpkg-buildpackage segítségével tudsz .deb csomagot csinálni. De nagyon nem ajánlom. El fogja cseszni a függőségeket!!!
Inkább a pkg.tar.zst csomagot vidd át egy az egyben az Ubuntu rendszerre és ott a tar -I zstd -xvf pkg.tar.zst segítségével kibontod egy mappába, ahol portable módban használod, vagy a szükséges fájlokat bemásolod a megfelelő mappákba /usr, stb..
De még inkább javasolt, hogy az illető csomagból keress egy Ubuntu PPA-t, és tedd fel azt az Ubuntu-rendszerre.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6738 üzenetére
Továbbra is azt mondom neked, hogy baszhatod az extrém nagy felbontásodat, ha nem társul hozzá nagy kijelző. Nézd meg a piacot. Nem véletlen, hogy 4k felbontás monitoroknál 23colnál kezdődik tömegesen. Notiknál is inkább 17colnál van, de ott se túl gyakori. A volt cégnél levő userek notinál 4k esetén mind elkezdtek nagyítani, mert semmit se láttak a betűkből, ergo oda lett a nagy felbontás előnye. El kellene már fogadnod végre, hogy a 15" 2k vagy 4k esetén használhatatlan, mert nem csak a nagy felbontás számít, hanem hogy mekkora a kijelzőméret hozzá.
Amúgy az hogy tilling alatt nincsenek az ablakoknak díszitlseik, decorok, az nem igaz, mert az i3 default beállítása, hogy val felső sávja az ablakoknak, de asszem Bspwm-en is volt, csak ott sokkal egyszerűbb eltüntetni, mint i3-on. Ennek ellenére lehet hogy hosszabb ideig marad a Bspwm, mert bár szerinted én javarészt egeret használok, viszont ez így ebben a formában nem igaz, kivéve home office esetén, mert a céges gép amire távolizok az Windows. Böngészőn kívűl billt használok: terminal, double commander, sublime, ffmpeg (videó, hang konverzió), mpv, sacd-vel való műveletek. Ezek mind csak billről.
Nekem azért több a memóriafoglalás, azért érzed soknak, mert nekem most a home office miatt is lett jópár plussz dolog alapból, meghát polybar sem a legtakarékosabb, igaz viszont szép. Meghát nitrogen, udiskie stb stb vannak, amik viszont kényelem miatt kell. Igaz most tilling alá nem használok háttérképet, mert hát ugye minek...De az udiskie sokat foglal. gvfs is van pl az android tools miatt, szal ez a kettő dobja meg. Amúgy azokat a számokat összehasonlítás végett írtam, és nem azért, hogy mennyire kicsi, vagy nagy, hanem viszonyszámként. Abból pont látni, hogy i3 alig jobb, mint az openbox, qtile meg gyalázatos.
Alacritty nekem csalódás volt. Elhiszem, hogy az a leggyorsabb, de az olyan minimális lehet, hogy én nem éreztem gyorsabbnak a Termite-nál. A Konsole nem bloat? Ha most elindítom a telepítőjét, akkor mindjárt 55db csomagot rakna fel. Broáf
Terminálba minek neked kép? 32 bites színmélység? Nem arra való.
St-t magam próbáltam patchelni, de az egérrel+billel való scrollozások sehogy se jöttek össze egyszerre, úgyhogy én a Derek Taylor st-jét használtam fel, mert abban benne van, meg még a font2 patch is és az alpha, és semmi más. Nekem meg pont a font2 és scroll kell. Ehhez én még hozzáadtam a clipboard-ot, meg a Google Dark témáját, és kész. Nekem csak annyi kell hogy lehessen scrollozni benne, működjön a másolás, beillesztés, meg font választék. Ennél több nem kell nekem terminálhoz, úgyhogy most van egy fapados de jól használató st-m. 1 hete ezt használom, és egyelőre nem kívánkozom vissza Termite-ra. -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6735 üzenetére
Fluxboxot nem próbáltam. Mikor XFCE4-ről váltani akartam WM-re, akkor csak annyit csináltam, hogy screenshotok, videók alapján megnéztem hogy külsőre mire képesek, és így választottam az Openbox-ot (no meg mert xml alapú a configurálása, ami egyszerű nyelv). Fluxbox valahogy mindegyik screenshot-on bután nézett ki, míg Openbox-nál nagyobb szép kinézetűeket is találtam. Így lett az Openbox. Még a kezdeti használat után is sokat finomítottam. Pl Tint2 helyett Polybar-t kezdtem el használni, folyamatosan kerestem hozzá egy egyszerű szép témát ami sötét, de jól olvasható, látható marad, ekkor váltottam termite-ra is. Bár most épp SUckless féle Simple Terminal-t használok Bspwm-en
Azt még nem tom, hogy visszamenjek-e Openbox-ra, vagy maradjak Bspwm-en.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6725 üzenetére
Igen, ha intenzív lemezművelet van akkor elméletben lehet észrevehetőbb az online TRIM. Meg néhány Linux kernel alatt problémás firmware-ű SSD sem szereti az online TRIM-et. Ezért a disztrók többsége az ütemezettet használja, preferálja. Én használtam mindkettőt, nem vettem észre különbséget.
Van, hogy fájlrendszer is dönt, vannak fájlrendszerek, amik nem támogatják a discard TRIM-et, csak az fstrim-et és fordítva. Igaz kevés ilyen van, ha nem hsaználsz spéci fájlrendszereket, csak a szokásos ext4, FAT32, NTFS, stb., akkor mindegy. Ez csak ilyen f2fs és hasonló spécibb vagy riktább fájlrendszereken döntő.
Azt is vedd figyelembe, hogy NVMe SSD-n nem kell TRIM, mert más mechanizmus automatán gondoskodik az online (nem ütemezett) TRIM-ről.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6474 üzenetére
BÚÉK neked is. Erről az Obarun-ról még nem hallottam. Ez az S6-rc elég bonyolultnak tűnik. A Wikije alapján így kell benne szolgáltatásokat indítani:
66-tree -nE szolgáltatásfa
66-enable -t szolgáltatásfa szolgáltatásA szolgáltatásfának olyan nevet adsz, amilyet csak akarsz. A szolgáltatás neve meg elvileg lightdm.
Lehet előtte a régi login manager le kell tiltanod:
66-disable -t fája -S neve
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #6453 üzenetére
Imho a Gentoo nem éri meg mindenkinek. Még az is elképzelhető, hogy arra jutok, hogy nekem sem éri meg a beletett munkát. Nem tudom még, nem tartom valószínűnek, mert már így is volt pozitív hozadéka, egyszerűsödött az initrendszer, egyszerűsödött a boot, már tanultam belőle egy csomó mindent, hogy konfigurálunk fordítandó kódot, mely csomagok bloatak igazán. Ez az, amit nem tudsz addig, amíg meg nem próbáltad a Gentoo-t.
Archra átállni viszont teljesen megéri, ezt több év archozással a hátam mögött mondom. Szerintem simán jobb, mint akármelyik másik bináris disztró. Azért nincs telepítője, mert rád bízzák, hogy milyen funkcionalitást milyen megoldással valósítasz meg. Te döntöd el, hogyan bootolsz meg milyen hálózati kapcsolódásos megoldással éred el a netet, milyen grafikus felületet és protokollt használsz, stb.. Egyedül csak az van Archon eldöntve, hogy systemd-s és initramfs-ses. Minden mást meg tudsz változtatni (igazából ezt a két kötelező elemet is ki tudod belőle hackelni), csak azt a csomagot kell feltegyed, amire valóban szükséged is van. Az is nagyon jó, hogy rolling, friss csomagokkal, de ahhoz képest mégis elég stabil, nem kell distro-upgrade-ekkel szívni kiadások között, meg elavult csomagverziókkal küzdeni. Az Arch még nem über geekség.
Bár eddig nekem a Gentoo sem tűnik sokkal nagyobb számnak. Egyedül az macerás, ha valami spéci fordítási opciót akarsz, pl. hogy mit forgass bele a szoftver kódjából a bináris szoftverbe, vagy a legeslegfrissebb verziókat. Ott lehet vele szívni, de amúgy nem tűnik nagyobb számnak az Archnál. Na meg az egy kicsit kellemetlen, hogy állandóan várni, míg kódból fordul valami le, ha nincs izom géped, akkor nagyobb csomagoknál szívás annyit várni. Persze, míg fordul a kód, addig használhatod másra a gépet, de azért sokkal kellemetlenebb ahhoz képest, mint egy kész bináris csomagot felpasszintani.
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6362 üzenetére
májkimiki
Maga a másolást én se nem bluetooth-al (nagyon lassú), se nem kábellel nem csinálom. Helyette a telón indítok egy ftp server-t (MiXplore ami egyben egy nagyon jó filekezelő is androidon), és a Double Commanderrel rácsatlakozom). Nagyon kényelmes és gyors. Persze a teló wifi chipje be tudja korlátozni a sebességet, de az olcsóbb telóknál se tapasztaltam nagy lassúságot. Bluetooth-nál sokkal gyorsabb.
A kábel használatát én inkább arra használom, hogy variáljam a romokat a telón (fastboot, adb parancsok)Frawly
A minimalizmusnak is vannak határai. Ha abszolút minimalista rendszert akarnék, akkor semmit se tennék fel, és örülnék, hogy a hidegindítás után a rendszer 85MB-os foglal. Csak mi értelme van ennek? Nekem most 221MB-ot foglal indítás után. Ez elég minimál egy olyan rendszertől, aminek van grafikus felülete (igaz csak egy szimpla ablakkezelő), viszont olyan csomagok is vannak fent, ami egy disztroban sincsenek. Azért azt szem előtt kell tartanom, hogy nekem ez a notebook mindennapi használati tárgy, és nem egy végtelenségbe futó szerver, amihez akkor nyúlnék ha gond van.
Amúgy a gvfs nekem tudod mennyi memóriát eszik? 37MB-ot. Igen, a hatodát foglalja a teljes memóriának, cserébe megkapom hogy gyorsan, problémamentesen megy az mtp, a hálózati-meghajtók és minden egyes mobillal, legyen akármilyen elvetemült márka, custom rommal is gyönyörűen fut, és gyorsan másol. Ezen nem érdemes spórolnom. De pl nem használok login-managert. Kattintás helyett képes vagyok beírni a felhasználónevemet, nem egy nagy munka. A színes-szagos háttérkép semm hiányzik bejelentkezéskor. Máris spórolok annyit, hogy a gvfs kényelme ne legyen probléma -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6360 üzenetére
Szerintem nem érdemes bíbelődni a jmtpfs és társaival bíbelődni. Annak idején gondolkoztam én is rajta, hogy minél kevesebbet telepítsek, minél könnyebb legyen a rendszer, de ez már teljesen ésszerűtlen szint. Én nagyon gyorsan úgy döntöttem, hogy marad a gvfs-mtp és szépen automatikusan teszi a dolgát (enélkül is épp elég bill kombót használok, nem hogy még mtp használatra is). Amúgy én még feltettem emellé an android-udev csomagot is, mert volt a kezeim között pár telefon, amik nem működtek ezen csomagban levő udev szabályok nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Automata kávégépek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Napelem
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest