Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• attilav2
    őstag

VGA gyorsítást én ebben nem látok. A Firefoxot hagyd le, mert zavarja az adatok kiértékelését. Kicsivel több lett a fogyasztás, de nem annyival, mint vártam, talán mert nem fut 3D gyorsítás vagy nem tudom. Mondom, ez a mennyi az az annyi, azt akkor látod meg, ha fizikai gépre teszed fel, olyan rendszerre, amit tényleg használsz is napi szinten. Pl. egy 16 gigás pendrive-ra, vagy egy külső SSD-re vagy HDD-re.

Na meg ilyen virtuális gépen természetesen nem csak az Artix fogyaszt kevesebbet, de egy systemd-s Arch is. Ha már életszerűtlen környezetben hasonlítunk össze.

Egyébként Archon nálam még mindig fut két extra nyomorékság, amit sosincs időm kihekkelni, valami spi2 görcsség, meg polkit baromság, természetesen egyik se kéne, és sokat foglalnak. PulseAudio helyett lehetne apulse-t használni. picom kompozitort már régóta elhagytam, igaz így nincs árnyék meg átlátszóság, de nem sok különbség van szemre, vsync viszont épp így van. Háttérképnél is elértem, hogy a feh vagy xsetroot nem marad betötve, hanem kilép, miután lecserélte a hátteret. De még mindig érzem, hogy lehetne még mit minimalizálni a rendszeren, igaz már sokat nem nyerek vele, 1-2 folyamatot lehetne még megúszni, meg alig néhány MB memóriát lespórolni, de egy idő után az ember elég egy olyan minimalista korlátot, amit már nem lehet meghaladni, vagyis legalább úgy nem, hogy a rendszer általánosan használható desktop marad, ami mindenre használható.

Plusz nálam pl. olyanok is futnak, mint ntpd, amire nagy szükségem is van, mert ezen az új gépen hajlamos a gépóra sokat késni. A másik, régi laptopom meg asztali gépen ez nem jellemző, ott csak eseti jelleggel futtatnék NTP-t, de ezen a gépen hatványozottabban kell, meg ez a pontos idő nálam mánia is. Megint: hardverfüggő is.

Ez ilyen, ez egy folyamat, idő kell neki. A minimalizmus sose olyan, hogy meg lehet erőszakolni 5 perc alatt. Próbálkozni kell többször, új megoldásokat felfedezni, configokkal kísérletezni. Egy min. több éves utazás.

Most az i3-gaps WM -et raktam fel natív Arch-ra, ez X-es és legalább minden app fut, Sway -en sokminden nem indul el, ha bekapcsolom az xwaylandet és olyan appot indítok ami igényli akkor kidob koznolra a Sway, nincs kedvem debugolni, meg nem is értek ennyire mélyen a rendszerhez. Át chromecastoltam chrome-val tv-re az i3 képét, míg KDE-n ez a művelet 100%-on pörgette a procit, itt beérte a chrome 50%-al, és a chromecastolás befelyezése után a terhelés visszaesett a normál terhelésre 5-10%-ra, ez KDE esetén marad 100%-on és csak a restart segít. A tiling wm mintha tv képernyőre termett volna sokkal kezelhetőbbnek tűnik tv-s böngészésre, online webes videózásra. A memória foglaltság a chromecastolás alatt ~1gb körül volt, ez a KDE alatti chromecastoláshoz képest nagyon jó! Gondolkodok pl egy Rock Pi X x86-os sbc beszerzésén, ebben csak 4gb memória van, de pálcika wm-ek mellett ez bőven elég lenne, kifejezetten tv-s böngészéshez venném. Openbox-al is próbálkozni fogok(virtuális gépen nagyon jók a memória foglaltsági tapasztalataim), már fel is tettem a natív rendszerre, csak ezt bonyolultabb testre szabni mint a sway/i3-at, jól jönne ha megdobnál néhány példa konfiggal, leírással. Felfedeztem ha rendszerindítás után egyből KDE-t indítok és kilépek belőle konzolra akkor a szutykai a memóriában maradnak, sokszor igen magas proci terhelést okozva, amin csak a restart segít. Ha indítás után közvetlenül sway/i3-at indítok akkor sokkal pattógósabb a gép töredék a proci terhelés és a memória foglaltság, és még a chromecastolás is 50%-al kevesebb procit fogyaszt, még akkor is ha webes videót nézek közben, tehát a pálcika wm-ek használhatóvá tették a chromecastot de az 50%-terhelés még mindig sok, ezen lehetne még kicsit faragni ha linux szakértő lennék, de sokat faragni nem lehetne belőle valószínűleg, talán egy -10%-ot. Windows alatt a KDE-hez hasonlóan szintén közel 100% terhelés van chromecastolás közben.

Új hozzászólás Aktív témák