- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Én külön jelszót adnék a root-nak mindenképpen. De ez egyéni döntés.
Ahogy a többiek is írták, asudo
jól működik. Pont arra van, hogy tudj bizonyos dolgokat más user (jellemzően root) jogosultságával futtatni (auditálva) úgy, hogy nem ismered a root jelszavát.
Ugye asu
-val root shell-t kapsz, míg asudo
-val csak átmenetileg a beállított jogosultságokat (lehet az is, hogy csak 1 parancsra adsz root jogot a kérdéses felhasználónak).Miért zavar az téged, hogy van root felhasználó is?
-
BoB
Topikgazda
Kificamítani? Egyénfüggő de van akinél 10 centis ugrás is elég.
root-ot tiltani:
# passwd -l rootEngedélyezni újra:
# passwd -u root
Mielőtt tiltod azért győződj meg róla hogy a normál felhasználóddal tdod használni a sudo-t (és nem csak korlátozottan), valamint hogy a sudoers nem úgy van konfigolva hogy a root jelszavát kell beírni amikor használod (hanem a normál user jelszavát kéri).
-
Köszi!
Közben kiderült, hogy mindegy is, hogy melyik kernel, mindegyikkel ezt dobja:
Van valami initramfs fallback mode, azzal nem írja ki, de ugyanúgy megáll a boot, mielött a grafikus részhez érne.Ha a display managert (lightdm, entrance) kikapcsolom, akkor eljut a login prompt-ig.
Hogy tudom a default loglevel-t maxra állítani?
Csak arch akapú disztróknál csinálja, de nem akarok emiatt mást használni, inkább a végére járnék.Bármilyen tipp jól jönne. :)
Kössz!
-
c64fanhun
tag
Hát itt elég nagyok a gondok...a modprobe.d-n belül nincs is semmi, üres mappa.
Ezeket: "build-essential libelf-dev linux-headers-$(uname -r)" a pacman le sem tölti, -Sy-vel sem...
Anno ubuntun olyan könnyen megtudtam oldani ezt a wifi kártya kérdést, itt meg sehogy sem megy... -
-
vargalex
félisten
Gyors kereséssel (igaz, itt inkább csak nem működésről van szó) ez talán segíthet:
% cat /etc/modprobe.d/rtl8821ce.conf
options rtl8821ce msi=1
Azaz hozd létre ezt a file-t ezzel a tartalommal. Esetleg nézd meg, hogy manjaro esetén van-e valami kernel paramétere az rtl8821ce modulnak.
Szerk: Illetve nem teljesen értem a dkms modult. A fenti linken éppen azt olvashatod, hogy az 5.9-es mainline kernel már támogatja ezt a vezérlőt. Azaz, elvileg nincs szükség a dkms modulra. Nem lehet, hogy az kavarja be???
-
mod: már látom, ezt próbáltad
-
-
Siriusb
veterán
Szerintem vagyunk néhányan, akik tizenéve használják az Arch-ot, teljesen stabil a rendszer. Ott valami más lesz a gond, próbálj ki livecd-n debiant vagy valamit.
Engem a KDE bosszant mostanában picit, valami apróság mindig van, pl. a Dolpin-ban éppen megszűnt működni a shift+delete, a krunner-ben ha fájlt keresek, a Legutóbbi fájlok találatai alulra kerültek, szóval ahelyett, hogy két gombnyomással meg tudnám nyitni a fájlt, most mehetek le a lista aljára.
-
-
Frawly
veterán
Gummiboot tudtommal már nincs. Az a systemd-boot régi neve volt. De nem tömi tele a partíciót. Ennek ellenére nem írtam, hogy nekem sem volt még gondom a GRUB-bal, mikor még használtam. Egyszer volt, hogy nem bootolt, de akkor balfék Win7 update-je írta felül, nem Linux oldalán volt a hiba. Én csak azért nem használom a GRUB-ot, mert 1) feleslegesen nagy, bloat valami, 2) nincs rá szükségem. De ahogy olvasom a fórumokat, nagyon sok embernek eltörik, és rendszeren jönnek kérdésekkel, hogy nem bootol. Systemd-bootnál ilyet még nem hallottam, az is igaz, hogy annál lehet azért nem, mert aki olyat használ, az ért hozzá, és jól rakja fel magának. Na, meg sokkal egyszerűbb is, csak egy szál .EFI fájl, meg két darab plain text .conf fájl, az egész egy pirinyó megoldás.
De elvileg az EFI stub boot még elegánsabb, ott semmilyen bootmanager nincs (az UEFI már önmagában is egy bootmanager), ott a kernel bootol közvetlenül EFI binárisként. Ennek viszont van 1-2 hátránya, néhány nem annyira szabványos alaplap UEFI-je nincs vele kibékülve, meg ha pl. hirtelen átszerkesztett paraméterekkel kell hívni a kernelt, akkor azt nem lehet egykönnyen kivitelezni.
GRUB csak akkor kell, ha valaki ZFS-ről, btrfs-ről, RAID-ről, egész lemezes szoftveres titkosításos megoldásról (esetleg LVM-ről), stb. akar bootolni. Akkor kell. De ezek nem az átlag felhasználói réteg, az simán titkosítatlan ext4 partíciókat használ, ahhoz nem kell. Még legacy BIOS bootnál sem, mert vannak nála soványabb, biztosabb megoldások, amik nem törnek el.
-
törölt tag
Azt a mankót leírhatod egy papírra is. Kell vagy 5-6 parancs amit a telepítőből csinálsz. Aztán reboot után mégint 5-6 parancs, hogy legyen GUI-d is. Csakk saccoltam a parancsok számát, meg csak a legfontosabbakat vettem számba.
Amúgy is érdemes követni az install wiki oldalt, mert lehetnek változások. Nem kell bemagolni és fejből tolni. -
Frawly
veterán
Örülök, hogy megoldódott. Sajnos itt jön elő, amiről mindig szónokolni szoktam, hogy angolul használva a rendszert több találatot adna a kereső. Erre a magyar csomagfrissítés kihagyására hoz a Google 4 találatot, abból az egyik MAME emulátorban Pac-Man játékról szól, a másik háromból meg nem derül ki semmi. Az angol nyelvű hibaüzenetre előjött volna min. 100-500 találat.
A másik, az az Arch-installscriptek kiszámítóhatatlansága, azok is tudnak ilyen random config fájlban benne hagyni spéci sorokat, amiket te Arch WIki alapján történő szabályos installal nem tennél. Ezért mondtam, hogy nem mindig megbízhatóak ezek, a telepítést leegyszerűsítik, de nem látod át, hogy mit és miért csinál a háttérben, azok neked tényleg szükségesek-e.
-
Frawly
veterán
Nyilván ez ízlés kérdése, meg hogy ki mit szokott meg. De hosszú távon a világos téma rontja a szemet, értve ez alatt, ha napi 8+ órában gépezel. Sötét témán itt most nem azt értem, amit sokan, hogy koromfekete, meg sötétszürke, van mindenféle, pl. a Bespin-színtéma kávébarna, vagy a solarized dark középsötét tengerkék (nem a kedvencem,de népszerű), stb. A lényeg, hogy ne ilyen szemheggesztő fehér, citromsárga, rikító világoskék legyen. Már egy ilyen melegebb pasztellszín, világosbarna, papírszín is előrelépés, mint ami itt a prohardver.hu-n is van. Tehát világos témából is vannak kulturáltabbak.
De ez a fehér-világosszürke, ami Xfce-n van, ez a legrosszabb, unalmas, és rohadt világos, szemégető. Már vagy 31 éve minden OS-t ezt használja, szürke-kék ablakok, fehér háttérrel, sárga ikonokkal, fekete betűkkel, egyszerűen már halálunalom.
De mint mondtam, Xfce-éknek elnézem, mert mindig is ízlésficamosak voltak. A Mint Cinnamon/Mate alap témája is világosabb, de legalább fokokkal kulturáltabban és kevésbé unalmasan néz ki.
Persze a sötét téma sem mindig szép, ehhez is kell ízlés. Pl. sok KDE-s disztró default sötét témája elég gusztustalan, undormány sötétszürke, ilyen buzilila-kékes-cserepes, flat témás háttérrel, egyszerűen hányás az egész. Pedig sötét, nyilván az az előnye megvan, hogy a szemet kíméli legalább, de akkor is ízléstelen.
-
Frawly
veterán
Nem rossz ez azért. Bár én ilyenbe nem tennék munkát, ha valahol kéne egy USB-s rendszer, bebootolnék egy Live rendszert, ízlés szerinti DE-vel. Nyilván annyira nem kényelmes, mint egy rendesen telepített rendszer, de legalább nem kell munkát beletenni. Mert beleteszem én, ha a gépre, belső meghajtóra rendesen feltett, napi szinten használt fő rendszerről van szó, ott kifizetődik a bele tett munka.
Az 1330 MB-os használat meg úgy nem sok, hogy screenfetch-csel nézed (vagy ez már neofetch?), ami többet jelez ki a ténylegesnél, meg fut Firefox 2 füllel, meg GParted, ami megint memory hog, úgyhogy ahhoz képest az 1330 az nem olyan rettenet sok egy komplett DE-s, full GUI környezetben, ami ráadásul csak úgyis USB-s külső meghajtós pótrendszernek lesz használva. Egy Win10 úgy megeszik 1100 megát, hogy semmi nem fut rajta egy Task Manageren túl.
Ez még nálam sem lenne sokkal kevesebb, igaz nálam terminálban cfdisk lenne megnyitva, meg neofetch, meg neofetch mellett felesleges az asztali környezet grafikus névjegye, stb., de olyan 700+ MB körül lennék, talán kicsivel több. És ahogy nyitnánk meg egyre több mindent mindketten, úgy lenne a különbség egyre elhanyagolhatóbb memóriahasználat terén. Ha én is megnyitok Steamet, Goldendictet, fut a Firefox, meg egy csomó terminál, már én se nyerek sokat a minimalista rendszeren, jó, egy KDE-hez képest talán igen, egy Xfce-hez képest már annyira nem.
Ahol nyerek, az az ultrarövid bootidő, meg hogy a progik, doksik, mappák mind az ujjbegyeim alatt vannak gyorsbillentyűkre drótozva (fájlkezelőt sem nagyon kell megnyitnom), és a progik azonnal felvágódnak a képernyőre egy terminálban. Semmi lag, csak pattogósság.
Egyedül a háttérkép nem tetszik, sose értettem, hogy az Xfce miért erőlteti mindig ezt a gusztustalan patkánytémát. Tegyél ki egy normális, szép hátteret, valami természeti kép, vagy wallup.com-ról, vagy wallpaperscraft.com-ról, vagy alphacoders-ről, esetleg Derek Taylor git tárolójából. Minjárt egy kis árnyékot, átlátszóságot is be lehet kapcsolni mellé, hogy pofásabb legyen, a hardverigényt nem sokban dobja meg. Ha már full DE, meg full GUI környezet, akkor legyen meg mellette a csicsa által nyújtott plusz.
Meg annyi, hogy én ilyen világos, meg fehér témát nem használnék, kiég tőle a szemem, főleg, ha napi sok órában nézem. Minden gépemen 10+ éve csak sötét téma van, a szem meghálálja.
-
Shyciii
veterán
csixy
Calam-arch telepítőt hsználva sosem lesz kevés a memóriahasználat
sati
Nekem linuxon még az életben nem crashelt a Chromium. Most is a legfrissebb 88-assal nyomulok, de semmi baj, kellően gyors is.Frawly
Sok kicsi sokra megy. Nekem 650db csomag van fent a rendszeren, pedig ezt még tartalék melós gépnek is használom, meg egyedi dolgokra, négis elég ilyen kevés csomag. Ezért is írtam magamnak saját telepítőt, mert akármilyen grafikus arch telepítőt próbáltam ki, mindegyik minimum 720-750db csomaggal operált.
-
Frawly
veterán
Sajnálsattal olvasom, pont nemrég, az Ubuntu topikban is írtam egy kezdőnek, hogy még több évtizedes unixos-linuxos tapasztalattal rendelkezdő veteránok is megszívják a dd-t, és bedarálják a rendszerüket. Nem viccelek, nekem is van ilyen ismerősöm, adta ki a dd-t automatikusan a /dev/sdb-re, csak épp a gépben benne lett felejtve egy pendrive, ami bootkor a /dev/sda-t kapta, a rendszermeghajtó kivételesen /dev/sdb-ként szerepelt, és ledarálta azt.
Én még pont a dd-t nem szívtam meg, de pl. rekurzív jogosultságváltást adtam ki véletlenül túl magas mappaszinten (chown, és nem vettem észre, hogy rossz mappaszinten vagyok), amivel bedaráltam a rendszerem, meg a felhasználóm sem tudott bejelentkezni polkit hibával. Ilyen lámulásokat mindenki elkövet, tanulópénz.
A dd-be régóta be kéne építsenek védelmeket, hogy minden dd-zés előtt kérdezzen, listázza ki a meghajtókat, írja ki a dd-zendő meghajtó méretét előtte, és ne engedjen olyan meghajtóra dd-zni, amiről rendszer fut (kapcsolóval felül lehessen írni), és külön figyelmeztessen, ha olyanra dd-zik, amin van fájlrendszer. Én reflexből minden dd előtt futtatok egy lsblk parancsot, hogy meggyőződjek, hogy jó meghajtóra fogok dd-zni.
Ez ilyen, újratelepíted, azzal is tanulsz. Szépen húzod le újra az install iso-t (ha régen telepítetted a rendszert), és telepíted újra. Esetleg lehetne úgy, hogy particionálás után belépsz terminálban chroot környezetbe (gépet újra nem indítva), és az alól telepítesz az Arch Wiki alapján vanilla Archot, particionálás, pacstrap, pacman -S csomaglista, bootloader telepítése, passwd, exit, reboot.
-
Frawly
veterán
Ja, akkor meg is van a nagy csodálkozás oka, a screenfetch kamu adatokat közöl a memóriafoglalásra. Ő maga nem sok memóriát foglal egyébként, 1 ms alatt lefut, utána már semmit nem foglal. Próbáld helyette a neofetch-t, az nem véletlenül népszerűbb. Bár a neofetch RAM kijelzése sem a legjobb, de ennyire kamu adatokat nem ír.
De az a mérvadó, amit a free ír (és a -m kapcsolóval a legjobb meghívni, tehát a legjobb kapcsolót használtad, bár a -wm kapcsolóval még kicsit részletesebb), az alapján 497 mega (a shared-et van, aki még hozzáadja, de az már úgyse nagy különbség általában), ami egy szál terminálhoz képest (ha tényleg csak az fut) még mindig vaskos, de már nem olyan eszméletlenül, közepesnek mondható.
Tényleg csak és csakis kizárólag a free a mérvadó, az a kerneltől kérdezi le, a /proc/meminfo alapján. Persze általában a többi tool is innen veszi az adatokat, de sok progi elég egyéni szájíz szerint értelmezi, se az akármilyenfetch, se az akármilyentop, se a grafikus feladatkezelők kijelzése nem pontos. Össze-vissza szoktak hülyeségeket mutatni, szórnak az adatok, nem is elenyésző mértékben.
Tényleg sok éves linuxos tapasztalat, hogy a free a pontos. A terminálos progik közül a sima top, a grafikus progik közül az lxtask van még a legközelebb hozzá. A htop már nem pontos, bár sok proginál azért kicsit pontosabb. A fetch-ek közül a neofetch még a legpontosabb, de az hozzáadja a shared-et a used-hoz, szóval így kell figyelembe venni. Minden más proginál lehet legyinteni, nem szabad elhinni, amit írogatnak, se gotop, se Conky, se gnome-system-monitor, se semmi nem megbízható sajnos.
A free -wm kimenetében pedig a buffers és cache oszlopokat nem szabad memóriafoglalásként figyelembe venni, mert bár foglalnak a memóriában, de olyan módon csak, hogy igény esetén azonnal felszabadul utánuk a memória, tehát nem veszik el más programok elől, meg nem lassítanak semmin, azaz pont, hogy gyorsítanak. Az used oszlopot kell figyelembe venni, esetleg a shared hozzáadható. A többi oszlop csak tájékoztató jellegű.
Egyébként ez a fél gigás memóriafoglalás annyiból kicsit sok, hogy csak 4 giga RAM-od van, ebből levesz az integrált GPU, máris csak kb. 3,5-3,75 giga marad, ebből még a rendszer cache-elne, főleg ha grafikus progikat használsz, ez a foglalás nő, beküldesz neki egy több füles böngészést, és már erősen swapol a történet. Ha ennyire szeretsz bloatot használni, akkor majd egy 8 gigára bővítést megfontolhatnál. A 16 GB overkill lehet, ha nem használod ki, de a 8-nak mindenképp lenne a te felhasználásodnál értelme, különösen, ha Chrome-alapú böngészőt használsz.
-
Frawly
veterán
Örülök, hogy sikerült a bootolás. Az Archnál elvileg mindegy, hogy mivel telepíted, valami installerrel vagy Arco Linux formájában, ugyanazt az Arch ökoszisztémát kapod, ugyanaz a pacman és ugyanazok a tárolók.
GPU driver külön nem kell, csak ha NV kártyát használsz. Xfce4-nél viszont sokallom, hogy egy szál terminál fut és 700 MB memóriát bekajál, az nagyon bloat. Ennyiből már megáll egy Gnome vagy KDE, de még Cinnamon is. Persze baj sincs vele, de azért az Xfce a 3-as és korai 4-es verzióknál azért jóval soványabb volt, utoljára én a korai 4-essel teszteltem valami 2 éve, és akkor olyan 270-300 megát evett, az is igaz, hogy nem volt fent minden, csak a legszükségesebbek rajta. Az is igaz, hogy az egész Linux bloatabb, mint 2 éve, most már a dwm-es Arch telepítésem egy Termite terminállal sem áll meg 230 MB alatt, anno azért jóval kevesebb volt, az is igaz, hogy a dbus-t meg at-spi szutykokat még nem heréltem ki róla, meg még nem álltam át st terminálra. Artixon Openbox Termite terminállal 280 MB. Egyelőre a legsoványabb a SwayWM-es Archom a maga 170 MB-os fogyasztásával, ha egy Termite terminál fut.
És nem mintha 8-16 GB RAM-nál nem lenne mindegy, de a betöltési időkön meglátszhat. Én azért nem szeretem a magas memóriafogyasztást, a vaskos kódok lassabbak is, mert be kell tölteni őket a procinak, és az a procinak is többletterhelés, meg forráskódból is hosszabb őket lefordítani. És mikor a sok kicsi jön össze, egy kis plusz 50 mega itt, 150 mega amott, a végén azon kapja magát az ember, hogy giga felett karistol, és dupla idő alatt bootol a rendszere.
Ha a bloatosodás így folytatódik, a mainstream DE-s disztrók be fogják érni a Win10-et, ami 1,1 gigát eszik alapból, default stock telepítés után közvetlenül. Az is igaz, hogy 1,1 gigás idle memóriafogyasztásnál is gyorsabbak lennének a Win10-nél, mivel a Linux kernel jobban kezeli az erőforrásokat, meg jobban a linuxos fájlrendszerek, az egész rendszer reszponzívabb lenne, mivel se szutyok NTFS, se Defender, se registy, se OneDrive, se Windows Update, se telemetria nincs. De azért nem lenne jó, ha beérnénk a Win10-et. Sajnos ez az átka, hogy a Linux népszerűsödik, meg egyre többen használják, a többsége frissen Windowsról jövő felhasználó, és az ő kedvükért Windowst csinálnak belőle, holott a Linux lényege pont az lenne, hogy nem Windows.
A 90-es években egy korai Linux disztró ráfért pár floppyra, mármint a telepítő, és elment egy 486-oson is 8-16 MB RAM-ból, egy fvwm, KDE1-2, Gnome1-2 szintű felülettel. Attól hova vagyunk már, jelenleg egy ultrasovány, systemd-mentes, grafikus felülettel nem rendelkező Gentoo is így megy egy 64 MB RAM-os 486-oson, csak a boot 11 perc. Másik részről azért ez nem egy fair összehasonlítás, mert akkor még nem volt minden netre kötve, nem volt mindenben milliónyi biztonsági folt, nem használtak az emberek akkor még 3D GPU-t (vagyis a LInuxon nem), nem használtak fontsimítást, meg HD, FullHD videókat, max. MPEG1, meg később DVD ment SD-ben, jóval egyszerűbb volt a world wide web is. Tehát egy egyszerűbb világ volt, a kódoknak kevesebbet kellett tudni, és kevésbé biztonságosnak kellett lennie. Cserébe viszont a hardver is hatványozottan gyengébb volt.
Ezt nem érti ubyegon, hogy jól fut a HP Elitebookján a Cinmanó, persze, amit kihagy a számításból, hogy i5 procival meg 12 GB RAM-mal, SSD-vel, és a legfontosabb kulcsszóval: EGYELŐRE MÉG. De már észrevette, hogy a korábbi 2,7 mp.-es bootideje rég a múlté, már rég duplája felett nyomja, és nem látja ennek a veszélyét.
-
Frawly
veterán
Nem olyan. A PPA egy külső tároló, amiben már lefordított binárisok vannak. A fejlesztő git-es tárolóján maga a program forráskódja van, és ebből lehet több ág, jelenlegi legfrissebb (általában napi aktuális, master, current, dev), kiadás (release), kiadásra jelölt (RC), stb.. A -git végű AUR-os scriptek a legfrisebb kiadást töltik le a forráskódból és azt forgatják. Ennek egyébként még van egy olyan hátránya, hogy a -git végű hamarabb frissül, így ha gyakran ráeresztesz AUR-os frissítést, akkor állandóan frissülni akar, meg újrafordítani. A sima, nem-git-es változat csak tényleg verzióugráskor, kiadáskor frissül, fordítódik újra.
#7789 _Dumber_: nem baj, egy próbát megért. Nem volt felesleges, mert így megtudtuk, hogy nem a kompozitor felelős érte, így vagy az a modul, ami kiteszi ezt a menüt, vagy a KWin ablakkezelő bugja.
-
Frawly
veterán
Abból a nem-git-es verzió általában a fejlesztő által stabilnak titulált kiadás (release), míg a git-es változat meg közvetlenül a fejlesztő git tárolójának aktuális ágából lehúzott, épp az aznap aktuális legfrisebb dev verzió. Ezt azért nem bétának nevezik, mert a béta is kiadásalapon menne, ez meg ilyen folyamatos snapshot-szerű valami. Ilyenkor megéri általában a git-eset felrakni, és a nem-git-est csak akkor, ha a git-essel baj lenne. A git-es általában frissebb, több feature lehet benne, de cserébe a bugok esélye is megnő, ezért is töltenek fel az AUR-ban két változatot, hogy ha eltörne egyik, akkor a másikban egy stabil verzió még használható maradjon.
-
Frawly
veterán
Az szopás, akkor csak az marad, hogy arra a /boot/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi fájlként másolod oda a grubx64.efi-t. Bár azt nem értem, hogy először akkor hogyan bootolt a Grub, mikor frissen telepítetted először. Mert ha ez a gond, már legelső esetben sem kellett volna bootolnia semmilyen általad most hiányolt „szép” bootmenünek, hiszen a grubx64.efi nem tudott volna elindulni.
Az efibootmgr kimenetedből nekem az jön le, hogy véletlenül MBR-rel particionáltad az adott meghajtót, vagy tévedésből egy másik, MBR-es meghajtód partíciójára hivatkozol (mert rosszat adsz meg az efibootmgr-nek).
Nagyon fontos lenne az efibootmgr kiadása előtt lsblk-val és fdisk -l segítségével (írja a partíciós tábla típusát) is tisztázni, hogy hogyan paraméterezed fel az efibootmgr kimenetét:
sudo efibootmgr --disk /dev/sdX --part Y --create --loader /EFI/GRUB/grubx64.efi --label "GRUB" --verboseItt X a meghajtó betűjele (esetleg ha NVMe meghajtó, akkor lehet a neve /dev/nvmeWnZ, ahol W, Z számok), az Y partíció száma, 1-től indítva. A --label "GRUB” helyett megadhatsz akármilyen címkét, pl. --label "Bla-bla", csak tudjad, hogy melyik bootbejegyzés melyik. Nem lényeges hogyan hívod, még akár lehet két különböző bootbejegyzésnek is egyaránt "GRUB" a címkéje, csak akkor hajlamos leszel összekeverni, mikor a Boot menüben választasz 1. GRUB, 2. GRUB, 3. akármi között, hogy akkor most melyik-melyik.
Nagyon könnyű összekeverni, hogy ha azt hiszed, hogy a /dev/sda meghajtóról van pl. szó, és közben meg épp másik betűjelet kapott, mert pl. valami külső meghajtó lett a gépen felejtve (pendrive, USB-s HDD), vagy egy Live rendszer vagy másik disztró alól próbálkozol. Kétszer is nézd meg, hogy jó meghajtót adsz-e meg neki, és hogy az valóban GPT partíciótáblás.
Tudom, baromi nyűg, nem felhasználóbarát, de ez a része még Windows alatt sem felhasználóbarátabb semmivel, ha nem bootol, akkor Windowsnál is a telepítőjét be kell bootolnod, ott elő kell szedned a Javítókonzolt, és ott a diskpart progival épp úgy ilyen elvont "sel disk akárhány", meg "sel vol akárhány" és bootrec parancsokat, meg mágikus szavakat kell a fejére olvasni. Tényleg nem könnyebb az sem semmivel, nem a Linux iránti elfogultság mondatja velem, végigcsináltam már ezt Windowson is, mikor egy régi HDD-ről egy új SSD-re klónoztam a rendszert, és nem bootolt UEFI-vel többé, elhasalt hibaüzeneteken. Sikerrel megjavítottam, de egy dekával sem volt könnyebb, mint a linuxos fdiskezés, meg efibootmgr-ezés. Sőt, még annyival rosszabb is a Windows megoldása, hogy nem ad annyi visszajelzést meg kimenetet.
-
Frawly
veterán
Nem kell semmilyen GRUB mappát csinálni, annak ott kéne lennie, ahol eddig is volt, csak bootbejegyzés nem mutat rá. Egyedül a grubx64.efi fájlt átnevezed bootmgfw.efi-re, és bemásolod a /boot/EFI/Microsoft/Boot/ mappába, persze miután csinálták kézzel ide mappát. Az UEFI-hez bootbejegyzést nem csak efibootmgr-rel tudsz csinálni, hanem magából az UEFI BIOS-ban is a Boot-opcióknál, vagy még ezt sem, mert ezt a Microsoft-os bejegyzést automatikusan megtalálja.
Csalódtunk benned, a továbbképzésen ki kellett volna követelni, hogy linuxosként a LibreOffice Writerből vagy terminálos sc vagy sc-im progiból akarsz továbbképződni
Azt se gondoltam volna, hogy van még ilyen telefonközpontos képzés, el nem tudom képzelni, hogy mit lehet továbbképződni, főleg, mióta gépek csinálják leginkább, de ha még oda is tesznek embert, akkor is csak pár gombot kell neki megmutatni, hogy milyen bejövő hívást hova hogyan kapcsolhat, és hogy kezelje a prioritásokat. Nagyon nagy tudománya ennek már nincs. De még régen, az analóg időkben is sokszor meg tudta csinálni egy helyben betanított portás, meg 0 műszaki érzékkel bíró Titkárságiné Mancika.
-
Frawly
veterán
Nem értem pontosan a problémát. Mi az a szép sor? Ezt kéne tisztázni, utána talán meg tudom mondani, hogy hogyan kell felparaméterezni az efibootmgr progit.
A pontos leírás után mindjárt beközölhetsz egy teljes efibootmgr -v kimenetet is, annyival előrébb leszünk.
Ami a HP-t és az UEFI bootot illeti, ez egy ismert tény, ezt már többször leírtam ubyegonnak is, hogy miért nem bootol neki a Mint Cinnamonja, nem azért, mert az UEFI bootolás szar, hanem a HP az UEFI BIOS-ban lefixálta, hogy csak mindenképp a \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi fájlból bootoljon, akkor is, ha van máshova mutató bootbejegyzés. Ez a HP görénysége, el akarták lehetetleníteni mindennek a bootolását, ami nem Microsoft Windows.
Erre, ahogy az Arch Wiki vonatkozó cikke is írja, két megoldás van. Az első, hogy a “Customized Boot” opciót át kell állítani még bootolás előtt a grafikus UEFI-ben erre:
\EFI\grub\grubx64.efiDe ez a módszer csak a legfrissebb HP UEFI-knél működik, BIOS-t kell hozzá frissíteni. Helyesebben pongyolán továbbra is BIOS frissítésnek hívja ezt mindenki, de valójában UEFI firmware frissítés lenne a szakszerű neve, a modern gépeken jó régóta nincs BIOS, ha az UEFI támogat is legacy BIOS módot, már azt is csak emulációval, nem valódi BIOS formájában.
A másik módszer meg elérhetővé tenni a GRUB (vagy a kernel, vagy egyéb linuxos bootmanager) indítóját azon a néven, amit a HP UEFI-je fixen tartalmaz, így a HP azt fogja hinni, hogy Windowst indítasz. Ehhez ezeket az utasításokat kell kiadni GRUB-hoz:
mkdir -p $MOUNTPOINT/EFI/Microsoft/Boot
cp $MOUNTPOINT/EFI/grub/grubx64.efi $MOUNTPOINT/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efiA $MOUNTPOINT változót előtte ellenőrizni kell, hogy a megfelelő helyre mutasson (pl. /boot), vagy egyből átjavítani a jó elérési útra. Ezzel a második, más néven átmásolós módszerrel mindenképp lehet bootolni, egy hátránya van, ha Windows dualbootot akarsz, akkor azt ellehetetleníti.
Azt is meg kell jegyezni, hogy ezt nem csak a HP csinálja, a HUP-on két user is jelezte ugyanezt a problémát, az egyik egy Acer Aspire netbookon, a másik valami noname x86-os táblagépen, már nem emlékszem a márkára, csak hogy valami ismeretlen márka volt. Persze attól még hogy többen is csinálják, nem kéne a gyártóknak ezzel kavarni, mert így a usereknek nem lesz bizadalma az UEFI bootásnál, és örök világvégéig fogják erőltetni az MBR legacy BIOS bootolást, aminek semmi értelme.
Egy fontos dolog: az efibootmgr paranccsal óvatosan szabad csak vitézkedni. Ugyanis előfordulhat, hogy ha rosszul van megadva egy kapcsoló, akkor az összes meglévő bootbejegyzést törli az UEFI NVRAM-ból vagy csak az aktuális bejegyzést teszi bele, ha az meg nem jó, akkor bootolhatatlan lesz a gép, és előfordulhat, hogy még egy USB-s pendrive-ról se fog bootolni, ha nincs az EUFI menüjében egy Restore Defaults opció a bootrésznél. Erre nagyon kell figyelni, mert nagyot lehet vele szopni, általában mindig van rá megoldás, de lehet nehéz tető alá hozni. Én ebbe a régi ThinkPad-emen belefutottam, mákom volt, hogy volt Restore Defaults opció, ha nem lett volna, akkor is meg tudtam volna oldani valami kényszerített firmware-frissítéssel, de oltári szívás lett volna.
-
jimmy399
senior tag
Annyira nem létfontosságú az a partíció, mert aha előre partícionálom a lemezt akkor eleve létre se jön. Virtuális gépben kipróbálom, mi lesz ha törlöm meg új EFI partíciót hozok létre a régi helyett és a régit törlöm.
Gondolom azért kell az MSR ha nincs telepítő lemez, akkor onnan állítja be magát újra a rendszer reset-kor a gépházban. -
jimmy399
senior tag
Így néz ki a lemez partícionálása:
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 300M 0 part windows Helyreállítási partíció
├─sda2 8:2 0 100M 0 part /boot vagy EFI partíció
├─sda3 8:3 0 128M 0 part Microsoft reserved partition
├─sda4 8:4 0 444,7G 0 part /home/jimmy/Windows_mount
└─sda5 8:5 0 20,5G 0 part / Arch_rootMi van, ha az sda4-ből lekicsinyítek 1 gigabájtot, azt megformázom fat32-re, beállítom EFI partíciónak és az sda2-t átmásolom rá, és hozzáadom a sda3-hoz, vagy ha az nem megy akkor sda2-sda3-at hozzáadom az sda4-hez, így lesz egy új EFI partícióm, és nem is kell tologatnom semmit sem. Újratelepítést már eljátszottam teljesen párszor, mert ez az eltolásdi, meg partíció kiterjesztősdi lemezkéből nem sikerült jól, mert rohadt lassú lett a rendszer, egy 64 Gb-os ssd-ről klónoztam át a dualboot-ot és belssulások voltak, pedig az alignment jó volt, de mégsem.
-
Frawly
veterán
Elég régi eszközeid lehetnek, én már routereken sem látom soros portot elég régóta, legalább a lakossági, konzumer eszközökön nem. Céges/ipari routernél, switchnél, stb. még van. Soros port ugyanolyan jól megy Linux alatt is, csak valami biztonsági alap szabály tiltja alapból a hozzáférést, külön jogosultságadással kell engedélyt adni, onnan megy. Egyedül műholdvevőnél lehet problémás a soros port, nem a soros porti mivolta miatt, hanem mert általában valami Windows only segédprogramot is igényel a firmware feltöltése, ami a hardverközeli matatás miatt jó eséllyel nem megy Wine-ban, de sajnos műholdvevőn ez a firmware-cserélgetés, meg kódolásmatatás mindig szopóroller, még Windowson is, max. csak pár lelkes műkedvelő szokott vele szórakozni.
Outlook-os mailszolgáltatást nem ismerem, de ha viszi a Thunderbird, akkor a kérdést meg is válaszoltad saját magad.
Ezt a képkivágást, képbetömörítést simán viszi a GIMP is, de talán még valami linuxos Paint klón is (Paint.NET, MyPaint, stb.). Ezeknek az Irfan/XnView progiknak inkább csak tömeges konvertálásnál van értelme, de arra meg ugyanolyan jó az imagemagick convert, csak ki kell tapasztalni a felparaméterezését, terminálba bevereted:
pacman -S imagemagick
cd képek_mappája
convert újméretxújméret+eltolás+eltolás -quality blabla% *.akármi *.jpgDe csak most a te kedvedért kipróbáltam, feltettem Artixra az XnView MP-t AUR-ból. Csak egy apróbb függősége volt, probléma nélkül felment pár másodpercen belül. Teljesen jól működik, tudja azt, amit keresel, megnyitom a képet, kijelölöm azt a részét, amit ki akarok vágni, majd Crop (Shift+X), végül File - Export menü (Crtl+Alt+S) és ott be lehet állítani, hogy jpg-be mentsen, hány százalékos tömörítéssel, milyen beállításokkal, mikor megvagy, Export... gomb, ott rákérdez hová mented, milyen néven, és kész.
Nyilván a felülete kicsit fapadosabb, mint az IrfanView, meg kevesebbet is tud az XnView MultiPlatform változata (a multiplatform miatt), de azért használható. Ezért is írom, hogy a megszokás nagy úr, a gépek nagy részén a mai napig azért van Windows, mert a user azt szokta meg, ergo az áll neki kézre. Ha majd annyira megszokod a Linuxot meg a linuxos ökoszisztémát, az fog kézre állni, és a Windows nem fog többé.
Bár még az IrfanView nem olyan nagy érvágás Wine-ben, mivel egy kisebb méretű szoftver, nem használ túl sok windows-specifikus hívást, sem hardverközeli mókolást, sem DRM-et, nem telepít szutyok kémszoftvereket és service-eket, a képfeldolgozás-tömörítés a mai prociknak nem tétel egy átlag szintig, ergo az emulációs overheadje se magas. De! Elvi kérdés, hogy ha van rá használható natív alternatíva, akkor lehetőleg annál érdemes maradni. Ha mindenre ilyen megszokásból Wine-t használsz, akkor kb. nem sok értelme volt Linuxra váltani. Félre ne érts, okés a Wine, olyan programoknál, amiknek nincs tényleg linuxos alternatívája (néhány játék, és legacy program, pl. nálam a Scriptum GIB szótár kezelőprogija, Apple QAAC encoder, stb., de ez utóbbit nem nagyon használom, eleve natív oggenc-et és Goldendictet használok pl., inkább csak a Steam miatt van fent a Wine). Akkor valóban jobb Wine-ozni, mint Windowsra átbootolni, meg a gépen NTFS partíciókat tartani, stb.. De nem szabad túlzásba sem esni, a minimumon tartani a Wine-os alkalmazások számát. Így tisztább, gyorsabb, meg így fogsz csak Linux terén fejlődni.
-
Frawly
veterán
Nem, nincs harag, nem is azért írtam, hogy megbántsalak. Csak furákat írsz, mint most is a windowson levelezést szereted. Az pl. pont az a műfaj Windowson, hogy egyik (pl. Outlook akármelyik verziója) mailkliens C4rabb, mint a másik (pl. The Bat), egy normális van, a Thunderbird, de az meg natívan megy Linux alatt is. Elég sokan csak böngészőből leveleznek webes felületről, arra meg megint csak jó ugyanaz a Firefox, Chrome, akármi, ami Linux alá is van.
Párhuzamos portot is van 15 éve nem használtam (akkor is utoljára retró gépeken), az utoljára nagyon régi nyomtatóknak, ősi szkennereknek, ZIP drive-oknak kellett, meg két DOS-os gép összekötésére, ha nem volt bennük hálókártya, de mégis fájlokat akart megosztani az ember, gyorsabban, mint a soros port lehetővé tette. Már vagy 10+ éve egy új gépre se teszik rá ezt a portot.
A soros portnak lehet még haszna, egyes eszközökön (szerver, hálózati eszköz, műholdvevő, ipari gépek, stb.) az admin port / konzol még mindig soros port, de ezt meg USB-RS232 adapterrel szokták megoldani, meg ez megint már nem home user kategória, amit az itteni PH-s topikokban én azért titkon feltételezek.
XnView-ból mi hiányzik, ami az Irfanban benne van?
-
Frawly
veterán
Nem megkövezés, de windowsos program hiába megy, azért szuboptimális Linux alatt, lassabb, emulációs többletterhelés, nem kezeli a linuxos jogosultságokat és attribútumokat. Az XnView 99,999%-ban helyettesíti az IrfanView-t, ami nem véletlen egybeesés, hanem szándékosan annak a klónja. Bár én még az XnView-t, meg ezeket a full extrás képnézőket, és képszerkesztőket sem szeretem már, igazából olyan mindenesek, bloatok, de cserébe egyik területen sem kiemelkedőek. Egy képnéző nézzen képet, legyen minél egyszerűbb és ennyi (az imv, svix, és hasonló csak ezt tudja). Egy képszerkesztő meg tudjon szerkeszteni, ala Gimp, Darktable. Egy konvertáló meg tudjon konvertálni, legyen abban jó (imagemagick convert, ffmpeg, sox, stb.). Egy mindenből kicsit módszerrel Fradi-levest kapunk.
Ezt a GPT vs. MBR-t sem értem. Mindegy melyik, egyiktől sem lesz gyorsabb a gép. Az UEFI boot elegánsabb és gyorsabb lehet, de csak azért, mert nem kell hozzá egy csomó BIOS-os detektálás, meg mindenféle extra bootmanager, ez viszont nem minden gépen hoz ténylegesen gyorsabb bootot, inkább sokszor csak a dual/multiboot elegánsabb vele, kiváltja a GRUB-ot, az egyes OS-ek nem írják felül egymás bootmanagerét az MBR-ben. A Core i platform akármilyen régi, azok mind támogatják az UEFI bootot,, nem csak a 9 évesek, hanem a 11 évesek is. Amelyek meg ettől régebbiek, azok meg úgyse, azokon mindenképp a Legacy boot marad MBR-rel. A GPT csak akkor kötelező, ha NVMe-t használsz, vagy 2 teránál nagyobb lemezt, vagy Windows kell UEFI boottal (pl. eGPU-hoz).
Sokszor az informatika meg egy program használata és kiváltása egy másikkal leginkább csak hozzáállás és szemlélet kérdése. Azért, mert az IrfanView-t szoktad meg, meg lehet szokni mást is. Tényleg csak tanulási hajlandóság, hozzáállás. Volt idő, mikor én is ragaszkodtam ezekhez, foobar2000, Total Commander, Notepad++, stb., de gyorsan rájöttem, hogy nem éri meg, és váltottam végül olyan progikra, amik igazából sokkal jobbak, csak máshogy kell őket használni, át kellett alakítsam a felhasználási szokásaimat, de így hatékonyabb is, már semmi pénzért nem cserélném őket vissza a hagyományos windowsos megoldásra, óriási visszalépésnek érezném, mintha Commodore 64-et kéne használni. Ez a Linuxban a legfőbb lényeg, hogy teljesen más, mint a Windows, más programok, azok másképp is működnek már alapjaiban, máshogy használod velük a gépet. Ezeknek a windowsos programoknak a klónjai is csak azért léteznek, hogy amolyan pótkerékként segítsék a Linuxra most frissen átálló kezdőket, hogy ne legyen nekik nagy lelki törés a Linux. De végül ez csak illúzió, mert teljesen el kell rugaszkodni attól, hogy mi volt Windowson, mert amíg azt szoktad meg, addig az tűnik majd a legjobbnak, pont erre épít a MS is, hogy azt szokták meg az emberek és nem tudják elengedni, utána minden más szarnak fog tűnni. Én is tapasztaltam magamon, hogy nehéz olyan szokásokat elengedni, ami 20+ évig vele volt az emberrel, és már annyira természetes és ösztönből jön, mint pl. a jobbkezesség, hogy nem tudja elképzelni máshogy, pedig lehetséges.
-
Frawly
veterán
Ezt nem értem, mi ezen a jó. Ez még mindig nem natív linuxos XnView, hanem még mindig windowsos-Wine-os IrfanView. Így nincs értelme Linuxot használni. Pedig Linuxra is van számos jó képnéző és editor, feh, ImageMagick csomag display parancsa, GwenView, XnView, stb. Én régen még KDE-s korszakomban XnView-t és GwenView-t használtam, most jelenleg imv-t használok képnézésre, és ImageMagick csomag convert parancsát terminálból felparaméterezve képkonvertálásokra, az ImageMagick display parancsát fontok megjelenítésére. De az ImageMagick display még háttérképkezelőnek is jó, ha épp nem bugzik vele a kompozitor.
Így nem fogsz fejlődni, ha állandóan leragadsz a windowsos gondolkodásmódnál és windowsos programoknál. Pedig utóbbiaknak is szokott lenni mindig natív linuxos klónja, Notepad++-nak notepadqq, Winamp-nak QMMP vagy Audacious, foobar2000 helyett deadbeef, Total Commander helyett Double Commander, stb.. Gyakran segítenek ezek megtalálásában az alternativeto.net és hasonló oldalak, PH Linux programok topik, stb..
-
törölt tag
Pacman-nal is menni kéne:
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) lib32-harfbuzz csomag saját lib32-freetype2 függősége előtt lesz telepítve
figyelmeztetés: a(z) lib32-mesa csomag saját lib32-libglvnd függősége előtt lesz telepítve
figyelmeztetés: a(z) lib32-keyutils csomag saját lib32-krb5 függősége előtt lesz telepítve
Csomagok (77) faudio-21.01-1 gst-libav-1.18.2-1 lib32-acl-2.2.53-1 lib32-attr-2.4.48-1 lib32-bzip2-1.0.8-2 lib32-curl-7.74.0-1 lib32-dbus-1.12.20-1
lib32-e2fsprogs-1.45.6-1 lib32-expat-2.2.10-1 lib32-faudio-21.01-1 lib32-fontconfig-2:2.13.91+48+gfcb0420-2 lib32-freetype2-2.10.4-1
lib32-gcc-libs-10.2.0-4 lib32-gettext-0.21-1 lib32-glib2-2.66.4-1 lib32-glibc-2.32-5 lib32-glu-9.0.1-1 lib32-harfbuzz-2.7.4-1
lib32-icu-68.2-1 lib32-keyutils-1.6.3-1 lib32-krb5-1.18.2-1 lib32-lcms2-2.11-1 lib32-libcap-2.45-1 lib32-libdrm-2.4.103-1
lib32-libelf-0.181-1 lib32-libffi-3.3-2 lib32-libgcrypt-1.8.7-1 lib32-libglvnd-1.3.2-1 lib32-libgpg-error-1.39-1 lib32-libice-1.0.10-1
lib32-libidn2-2.3.0-1 lib32-libjpeg-turbo-2.0.6-1 lib32-libldap-2.4.56-1 lib32-libnl-3.5.0-1 lib32-libnsl-1.3.0-1 lib32-libpcap-1.9.1-2
lib32-libpciaccess-0.16-1 lib32-libpng-1.6.37-3 lib32-libpsl-0.21.1-1 lib32-libsm-1.2.3-1 lib32-libssh2-1.9.0-1 lib32-libtiff-4.1.0-1
lib32-libtirpc-1.3.1-1 lib32-libunistring-0.9.10-1 lib32-libunwind-1.3.1-1 lib32-libx11-1.7.0-1 lib32-libxau-1.0.9-1 lib32-libxcb-1.14-1
lib32-libxcrypt-4.4.17-1 lib32-libxcursor-1.2.0-1 lib32-libxdamage-1.1.5-1 lib32-libxdmcp-1.1.3-1 lib32-libxext-1.3.4-1
lib32-libxfixes-5.0.3-2 lib32-libxi-1.7.10-2 lib32-libxml2-2.9.10-3 lib32-libxrandr-1.5.2-1 lib32-libxrender-0.9.10-2
lib32-libxshmfence-1.3-2 lib32-libxxf86vm-1.1.4-2 lib32-llvm-libs-11.0.0-2 lib32-lm_sensors-3.6.0-1 lib32-lz4-1.9.2-1 lib32-mesa-20.3.2-1
lib32-ncurses-6.2-1 lib32-openssl-1:1.1.1.i-1 lib32-pam-1.4.0-1 lib32-pcre-8.44-1 lib32-readline-8.1.0-2 lib32-sdl2-2.0.12-1
lib32-systemd-247.2-1 lib32-util-linux-2.36.1-1 lib32-wayland-1.18.0-2 lib32-xz-5.2.5-1 lib32-zlib-1.2.11-2 lib32-zstd-1.4.5-1
wine-5.22-1
Teljes letöltési méret: 152,16 MiB
Teljes telepített méret: 765,70 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n]
Be van kapcsolva a multilib repo?Az
/etc/pacman.conf
-ban vedd ki a#
-et.# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.
#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
-
Frawly
veterán
Ez ilyen, ha nem vagy hajlandó utánanézni, és ilyen könnyen feladod, akkor tényleg nem tudsz a Mint-en átmozdulni. Ilyet még nem láttam, hogy másfél fehér cetlinyi. Mi nem volt jó, felbontás, nem volt háttérkép, nem volt ablaktéma, nem volt panel, vagy mi nem volt? Ezen a szinten, hogy csak „nem megy”, nem lehet mit kezdeni egy problémával.
Ne felejtsd el, hogy ez nem csak Archra igaz, pl. Fedorára meg Debianra felpattintasz egy Cinnamon full metacsomagot, akkor sem települ olyan fullosra, mint egy Mint. Hiszen lesznek dolgok, amiket neked kell telepítés után bekonfigurálni, kiegészítőleg telepíteni. A Mintet nem csak úgy csinálják, hogy fognak egy Ubuntut, és kiadják Cinnamont rátelepítve, hanem egy csomó konfigurációs, témaintegrálós, segédprogramot és scriptet, systemd service-t integrálós munkát tesznek bele, hogy teljesen laikusoknak is készre csiszolják, egy márkává. Ezek a grafikus felületek meg integrált alkalmazások egy nagyon komplex egységet alkotnak, sok apró elemből állnak, amit össze kell konfigurálni, témázni, reszelni. Nem csak Cinnamonnál, hanem minden más DE-nél és WM-nél. Nem véletlenül esznek ezek 500-1000 MB-tot kapásból a memóriából. A WM meg hiába eszik kevesebbet, azt még jobban össze kell konfigurálni, hogy egységes ökoszisztémát nyerj belőle.
Gnome-nál talán annyival jobb a helyzet, hogy kevésbé komplex egy Cinnamonhoz és KDE-hez képest, emiatt alap stock telepítésben is alig különbözik egy szénné reszelt formájától. Egyébként a KDE-vel is ez volt a gond, mindig is, deafult telepítésben sok embernek csúnya, kényelmetlen, sok reszelést és integrációt igényel, ami nem kis munka, de ezt kevés ember tanulta meg abszolválni, a legtöbb KDE-t is szállító disztrónak se szokott menni, alig 1-2 olyan disztró van, ami tényleg teljesre gyúrja a KDE élményt, valódi többletet tesz hozzá, nem csak egy stock default, alig konfigurált KDE-t húz fel (pl. Neon, Kubuntu, Manjaro KDE jobb KDE-élményt nyújt).
Arco-nál még azt is el tudom képzelni, hogy valami olyan postinstall scripttel húztad fel a Cinnamont, ami nem a teljes Cinnamon-infrastruktúrát telepíti, hanem csak a főbb Cinnamon egységeket. Ez KDE-nél is megint így van, hogy csak a kde metacsomagot/csomagcsoportot nem elég telepteni, kell hozzá a plasma-meta, plasma-desktop, plasma-wayland-session, kde-applications, stb. és még ezeket feltelepítve is még mindig ott vagy, hogy nem lesz olyan, mint egy Kubuntu, mert még neked kell panelt beállítani, témát feltenni, stb..
-
törölt tag
A def. Cinnamon Arch-on UXTerm és XTerm teminal emulatorral érkezik. Ez sokaknak nagyon idegen, amikor először meglátják. Nincs benne alapból egér integráció és aki egeres kijelöl-beilleszthez van szokva, azoknak ez nagyon rossz.
Az Xfce-vel lett volna már Xfce4 terminalod pl, amiben minden működik megszokottan. Ez is nyakatekert elhiszem, de még így is kevesebb sallang lett volna a rendszereden, + ha valamit elszúrsz a Cinna-ban át tudsz menni Xfce-re.
A grub és jelszó problémára most passz.
Ha az Arco nem jönne be, az Endeavour-nek az online telepítőjével is tudsz Cinnamon-t telepíteni. Bár abban is van sok hozzáadott dolog, ami eked felesleges lehet. -
törölt tag
pamac-aur hozni fog egy pár font csomagot, választanod kell majd. Az 1-es csomag a gnu fontokat hozza. Utána lessz sokkal több betűd is, default beáll majd sans-ra, azt hiszem.
Alulról felfelé építkezni célra vezetőbb, az elején nehézkesebb igaz.
De a nagy diófát nehezebb legallyazni a villany vezetékek közt. -
Frawly
veterán
Nem kötelező, meg ha már a Rebornt sikerült megcsinálnod magadnak, akkor használd azt, de ha legközelebb úgyis újratelepítenél, akkor adhatsz az ArcoD-nek egy esélyt. Magyarch-hoz hasonló, de nem magyar, és sokkal tisztább Arch. Le lehet tölteni sokféle grafikus felülettel, a full DE-s változatok a B-sek, a minimalistábbak a D-s lemezképek, utóbbiak általában soványabb WM-mel jönnek, de annak keretén belül használhatóra meg vannak csinálva, de még sincs mindenféle szemét előre beleintegrálva a rendszerbe, csak alaprendszert ad, észszerű alapbeállításokkal.
A nagyon fullosra összekészített disztrókkal meg általában ez a baj. Fent van rajtuk tenger sok csomag, amikre nincs szükséged, meg beleerőltetik a rendszerbe a saját hülyeségeiket, mint egy a Flatpak, Snap store, és társai, amiket úgy kell külön letiltogatni, meg kivakarni belőlük. Ugyananez Timeshift-re, Gnome-Seahorse kulcstartó, és egyéb baromságok. Ezeket „nem összerakott” disztróknál kapásból elkerülöd, nem utólag kell az ilyen szutykokat a rendszerből kigyomlálgatni. És az Arch itt jön a képbe, mert egy ilyen sincs, és idővel megtanulod ezeket kihagyni a rendszerből, rájössz, hogy ezek nélkül is meg lehet lenni, meg lehet lenni pl. GRUB nélkül is, nem hogy GRUB téma nélkül, LightDM és más login manager nélkül, sok minden egyéb nélkül, stb.. Ez az egésznek a lényege, nem az önszivatás, meg a terminálban gépeltetés, hanem érdemi pozitív hozadéka lesz, soványabb rendszer, nagyobb a kontrollod is felette.
-
törölt tag
Tedd fel az Xfce konfigot (MagyArch) + LightDM kombót. Utána meg
sudo pacman -S cinnamon
Kijelentkezel és kiválasztod a Cinnamont, login és beállítod magadnak. Sallang nem lessz benne. Ami kell felrakod.yay -S pamac-aur
Ott lessz a grafikus csomagtelepítőd snap és flatpak nélkül. Az AUR-t meg bekapcsolod benne. Utána kereshetsz benne grafikusan bármilyen csomagra, ha hiányozna valami.
Kiül a tálcára az ikonja is, ha van frissítés jelez neked. -
Frawly
veterán
Az Archnak pont az a lényege, hogy nincs összeszerelve, mert eleve azzal a céllal készül, hogy te szereled össze magadnak, és nem próbálják előre kitalálni az igényeidet, meg eldönteni helyetted, hogy mi legyen feltelepítve, meg hogyan legyen konfigurálva. Ha valakinek arra van igénye, akkor Mint, Ubuntu, Fedora, stb., ott minden fel van telepítve, legcsilivilibbra bekonfigurálva, de magával hoz ez egy nagy rakás felesleges csomagot, és bloatot is.
Ha WM-mel telepíted, akkor persze, hogy nehezebb, de ez megint nem az Arch miatt van, hanem a WM-ek önmagukban minimalistábbak, csak ablakkezelést tudnak, se asztali ikon, se tálca (ritka), se témát nem tartalmaznak, se launcher, se háttérképkezelés, stb.. Ott mindenről neked kell gondoskodni, ez Archtól független, így van egy Debian minimal installnál is.
De mint mondtam, egy tiszta Archot feltenni nem nagy szám, ha csak sima titkosítatlan partíciókra teszed fel GRUB-bal, meg egy olyan fullos WM-mel, mint a Cinnamon. Igaz még ekkor sem lesz minden bekonfigurálva, csak olyan 99,99%-ra, néhány extra témát, magyar nyelvi csomagokat, tálcaappletet neked kell kézzel tölteni meg beállítani, de az már nem olyan nagy munka, ha már tudod mit akarsz, ismered mi kell neked.
Mindenki máshogy használja a gépet. Ez az eltérő felhasználás meg más csomagokat igényel, más konfigokat. Te pl. magyarul használod a rendszert, meg fullos DE, csak GUI-s programok, stb.. Én meg pl. eleve nem magyarítom a rendszer, default en_US.UTF-8-cal használom, ez sokkal célszerűbb, nem kell magyar nyelvi csomagozni, nem maradnak lefordítatlan, félig fordított, félrefordított részek, plusz a magyarítás le szokott maradni ütemben a legújabb verziókhoz képest. Meg ha angolul használod a rendszert, és valami probléma, hibaüzenet van, akkor könnyebb utánakeresni a neten, hogy mi a megoldás, magyar hibaüzenetre kb. milliószor kevesebb találat lesz. Tudom, erre azt mondod, hogy angol a rendszer is angol. Igen, az, de ez nem probléma, mert úgyis készségszinten használod a rendszert, ikonokra, menükre kattintasz reflexből, megszokásból, és nem olvasod el, hogy mi van kiírva, meg az angol nyelvű menük és üzenetek elsöprő része nem igényel hú de magas szintű angolt, most azon, hogy File, Edit, Print, Search, Install, couldn't download package, beazonosítani egy Firefox, Chrome ikont csak meg lehet érteni a legprimitívebb, turistszintű angollal is, nem kell hozzá felsőfokú, meg társalgási szintű királynői angol. Nagyrészt meg lehet ezeket fejteni pár másodperc alatt, akkor is, ha valaki németes meg oroszos volt iskolában, és alapból idegen nyelvi antitalentum. Egyszerűen csak némi megszokást igényel. Sőt, még olyan előnye is van az angol hibaüzeneteknek, hogy mivel nehezebben olvasod, csökken az esélye, hogy könnyelműen kattintgatsz a next-next-ok-finish-re, hanem figyelmesebben elolvasod az üzenetet, jobban meggondolod, hogy mit reagálsz rá, ez sokszor még kamatozhat is. És attól, hogy a rendszer angol, attól még a billkiosztás beállítható alapértelmezetten magyarra, az UTF-8 beállítás miatt a magyar ékezetes és speciális karakterek is hibátlanul megjelennek alapból, átátllítható a dátum/időformátum magyarosabbra, tizedesvessző a tizedespont helyett, stb.. A weben is minden továbbra is magyarul fog „előjönni”, IP-d alapján, meg a böngészőben és egyéb progikban is be lehet lőni a magyar helyesírás-ellenőrzést, stb.. Tehát még a magyarságot se kell feladni hozzá, csupán a rendszerben és szoftverekben az ikoncímkék, menük, üzenetek nem lesznek magyarok, ennyi csupán, simán megszokható, de sok gondtól kapásból megkímél.
Ugyanez van ilyen WM-es rendszereknél is. Ja, nehezebb beállítani, mindenféle konfigfájlt szerkeszteni, csomagot kézzel feltenni. De! Ezt csak egyszer kell megcsinálni, ha kész van, akkor el lehet menteni ezeket a .conf fájlokat, meg a csomaglistát, és legközelebbi újratelepítéskor csak átadod a csomagkezelőnek a csomaglistát, felhúzza a csomagokat, meg az új home mappádba visszamásolod a configfájokat, és nem kell semmit állítgatni grafikus felületen mindenféle beállítóablakban, minden egyes installkor. Tehát ami elbuksz az egyszeri nehezebb telepítésen, azt később kamatostól visszanyered.
-
törölt tag
Persze, simán.
MagyArch-on csak a saját WM konfigok és az Xfce vannak készre csinálva. Minden más az default és pure Arch.
A konfigolt WM-es telepítés sem tér el a pure Arch-tól, csak azok vannak beletéve, amik a konfighoz kellenek. A MagyArch repo is csak ezeket tartalmazza. -
törölt tag
Kapcsold ki a pacman.conf-ban a reborn repokat (ki kommenteled #). Meg a rebornos appokat szedd le, ha helyette mást akarsz.
De ha tiszta Arch-ot akarsz Cinnamon-nal és nem akarsz a pure Arch installal foglalkozni. Akkor MagyArchLinux.
[link]
Elindítod a telepítőt, mondjuk LightDM&Cinnamon-t választassz. Onnan ki tudod csinosítani kedved szerint. Default Cinnamon-t fogsz kapni.
Semmi nem lessz csak tiszta Arch és default Cinnamon. -
Frawly
veterán
Az se mindig jó, ha minden szart feltelepít, mind a 20-40 ezer csomagot. Ja, akkor fent lesz minden, senkinek nem hiányzik semmi, de 40 GB lesz a telepítés, és mikor frissül a rendszer, akkor sok giga frissítést húz le.
(#6995) Shyciii (#6996) májkimiki: ezek szerint van ilyen. Ennek ellenére, aki ilyen szintig akar döntéseket hozni, az vanilla Archot telepítsen installer nélkül. Akkor mindent eldönthet saját maga. Pont ezért nincs az Archnak telepítője, nem azért, hogy a noobokat távol tartsák, vagy mert lusták lennének írni egyet.
-
-
Frawly
veterán
Tegnap egy frissítés miatt eltört a Thunderbird Archon, terminálban segfault-ot dobott. A megoldás: frissíteni kell a teljes rendszert, minden csomagot, akkor helyreáll. Állítólag az sqlite csomag okozta a gikszert. Arra az esetre mondom, ha ti is belefutnátok, az Arch fórumon is panaszkodtak rá, ott volt, akinek a sqlite csomag downgrade-je segített. Nekem meg a teljes frissítés.
Ha nem frissítetek túl gyakran, nagy az esélye, hogy bele sem futtok.
-
Frawly
veterán
Közben már utánaolvastam, hogy a nano támogatja, hogy színeket lehessen beállítani, ehhez a nanorc-t kell szerkeszteni, van külön man-ja. Persze alapból nincs olyan kapcsoló, hogy legyen színes (csak a kódot tudja színezni), hanem a színeket külön kell belőni egyenként a felső sorban és a billentyűknél. Nem is használok nano-t, vim-mel szerkesztek mindent (azelőtt meg terminálban inkább mcedit-et használtam), csak megakadt rajta a szemem. Nem is tudtam, hogy ubuntuék a terminálos programokat is csinosítják.
Ezen a slax-osított Minten mit értesz pontosan? Nem értem, valami vagy Slax vagy Mint.
-
Frawly
veterán
Az nem jó, ha flageket kell állítani, az azt jelenti, hogy MBR partíciós táblával próbálkozol, nem GPT-vel. GPT-n nincsenek flagek, emiatt is reklamál szerintem a bootctl-es hibaüzenetben. Meg nem elég létrehozni az EFI partíciót GPT táblán EFI Systems típussal, meg is kell formázni FAT32-re, hogy kialakuljon rajta FAT32 fájlrendszer, FAT fájlfoglalási táblákkal.
Nem véletlenül írtam cfdisk -z parancsot, amiben nagyon fontos az a -z paraméter. Az üres partíciós táblával indít, és van esélyed MBR(dos), GPT, SUN, stb. partíciós tábla közül választani. Ha csak -z nélkül használod a cfdisk-et, akkor nem engedi módosítani a partíciós tábla fajtáját, ha a lemezen MBR van, akkor ahhoz vagy kötve.
Bár egyes UEFI-k támogatják MBR-ről is a EFI bootot, de ez nem szabványos megoldás. Egyébként ez is jó a GPT-ben, nem kell flag-ekkel vergődni. Igazából a legtöbb UEFI-nak az sem fontos, hogy EFI Systems partíció legyen, elvesz bármilyen partíciótípust, MBR-est, GPT-st is, FAT32-es típust is, a lényeg, hogy FAT32-es fájlrendszert találjon rajta. De probléma esetén a szabványos GPT+EFI Systems beállításokra kell rámenni, az tuti szabványos, tuti megy.
-
Frawly
veterán
Nálam nem hagy előtte ennyi helyett, 2048 szektornyit hagy, ami 1024K, ami 1M, azaz egész megabájtos határon kezdődnek a partíciók, de ez jobb is így, mert az SSD-nek kell a jó eltolás.
4K eltolásra (8 szektornyi) nem érdemes rámenni, mert sok 3D TLC SSD-nek már nem 4K kell (mint a planár SLC, MLC, TLC meghajtóknak), hanem 16K, és a jövőben ilyen újabb 3D TLC és 3D QLC-s SSD-knek kellhet 32K is. Az 1024K viszont osztható 4K, 16K, 32K, stb.-vel is, egészen 512, 1024K-ig, szóval minden SSD-nek megfelelő.
Az a 32 mega eltolás az nagyon sok, próbáld cfdisk -z formában futtatni, és elölről kreálni a GPT partíciós táblát. Nálam csak létrehoz új partíciót a kívánt méretben (200M-et adtam neki próbából), a 2048, szektortól, utána a Type-ot átnyomtam EFI Systemre.
Csinálhatod sima fdisk-kel is, csak az kevésbé felhasználóbarát program, kevésbé látod mit csinálsz. Bár annak is ugyanezek a default beállításai, 1024K eltolással particionál, igaz annál bármit meg lehet adni kezdetnek.
Húzom le kipróbálni ezt a Nitruxot, de már az vicc, hogy 300 KB/sec-kel jön le, mikor a netem képes lenne 4 MB/sec-kel húzni. Egyelőre még nem ért le, jó régóta szüttyög vele, még nem tudtam kipróbálni nektek.
-
Frawly
veterán
Ezeket futtasd rendszergazdaként:
cfdisk /dev/sdc (ezzel létrehozol rajta GPT partíciós táblát, particionálod, létrehozva rajta egy EFI partíciót abban a méretben, amit szeretnél)
mkfs.fat -F32 /dev/sdc1
mount /dev/sdc1 /csatolas/helye
bootctl --path=/csatalas/helye installA /csatolas/helye-ként azt adsz meg, amit akarsz. A szükséges EFI fájlokat a bootctl install másolja rá. Ahhoz hogy Arch alatt működjön, initramfs-t is kell generálnod:
mkinitcpio -p linuxBár azt nem egészen értem, hogy milyen rendszert akarsz majd bootolni erről a meghajtóról.
-
Frawly
veterán
Ez nem bug, hanem feature. Így van, ahogy írod. Elvileg az egyik disztrón meg lehetne változtatni az initramfs meg a kernel nevét, és aszerint módosítani a .conf fájlokat (initrd) az EFI partíción. Vagy az van, amit már írtam, hogy ha két külön lemezen vannak, akkor mindkét háttértárnak saját EFI partíciót dedikálni.
Manjaróék védelmére legyen mondva, ők nem látták előre, hogy valaki az ő disztrójukból mindjárt kettőt is feltelepít, egy gépre, egy lemezre és ütközés lesz. Őszintén szólva nem sok értelme van, ha ugyanabból a disztróból kettő is van a gépen. Meg igazából annak sem, ha két különböző disztró. Egyet érdemes használni, kizárólagosan. A disztróhopperkedés kezdőként inkább zavar a fejlődésben, haladóként meg még feleslegesebb, mert akkor eljutsz arra a szintre, hogy a disztró mindegy, mert testre tudod szabni 100%-ban, így mindegy milyen disztró van fent, csak legyen meg az a frissessége, ami neked kell, meg olyan frissítési metódust alkalmazzon, ami a te felhasználásodnak a legjobb (pl. kiadás alapú vagy rolling).
-
Siriusb
veterán
Nem használok systemd-boot-ot, esetleg különböző elnevezéseket használva nem lehetne megoldani?
Pl. az egyik rendszerben megváltoztatni a generált fájlok neveit:
# cat /etc/mkinitcpio.d/linux.preset
# mkinitcpio preset file for the 'linux' package
ALL_config="/etc/mkinitcpio.conf"
ALL_kver="/boot/vmlinuz-linux"
PRESETS=('default' 'fallback')
#default_config="/etc/mkinitcpio.conf"
default_image="/boot/initramfs-linux.img"
#default_options=""
#fallback_config="/etc/mkinitcpio.conf"
fallback_image="/boot/initramfs-linux-fallback.img"
fallback_options="-S autodetect"
És ez alapján módosítani a releváns boot bejegyzést (az csak a minta fájl):
# cat /usr/share/systemd/bootctl/arch.conf
## This is just an example config file.
## Please edit the paths and kernel parameters according to your system.
title Arch Linux
linux /vmlinuz-linux
initrd /initramfs-linux.img
options root=PARTUUID=XXXX rootfstype=XXXX add_efi_memmap
Gondolom a /boot-on van még plusz 60-70 MB szabad hely. -
Frawly
veterán
De GRUB-ot azt még tegyél fel. A falra, kinyomtatva, bekeretezve. Mert az kell, nem maradhat ki. Az úgy nem éri, hogy csak nélküle bootolsz, Uby be fog rágni rád, és te is le leszel Arch-gyógyegerezve, meg UEFI-lemániás-ozva
Egyébként szerintem az általam vázoltnál is lehet egyszerűbben bootolni, ha nincs systemd, nincs initramfs, hanem csak valami egyszerű init/rc rendszer, amit egy szimpla vmlinuz kernel indít, azt meg egyetlen darab .EFI bináris fájl bootolja, az UEFI bootbejegyzésből (amiben az initrd root benne van opcióként), és akkor nem kell .conf fájl sem, de ez a módszer meg illékony, ha valami Windows vagy más OS belebarmol az UEFI bejegyzések közé, elveszhetnek a beállítások, eltörhet a boot. De ha valaki nagyon haladó haxxxor, annak kevesebb lépésből tető alá hozható.
-
Frawly
veterán
Akkor az szopó lesz, nem fog indulni. De nem kell sdakármit megadni, ha ott van a kernelopciók (options) között a root=PARTUUID=stb rész, az önmagában is elég.
De külső vinyónál azt is csinálhatod, hogy annak saját EFI partíciója legyen, azon csak a saját loader.conf-ja, és ahhoz csak egyetlen további conf kapcsolódjon, így függetlenül bootoló meghajtó lesz. Ennek csak az az egy kényelmetlensége van, hogy ilyenkor bootoláskor neked kell rátaposni az UEFI bootmenüt előhozó billentyűre (nálam az ThinkPad-en az F12), és onnan kell kiválasztani a külső HDD-n lévő rendszert bootolásra, mert enélkül a default (belső lemezeken) lévő OS fog indulni.
-
Frawly
veterán
Ez editor 3 sort törölheted, az csak azt jelenti, hogy 3 másodpercig a menüben ha megnyomod a kiírt billentyűkombinációt, akkor egy bootolás erejéig ideiglenesen szerkesztheted mondjuk a kernelparamétereket, vagy ilyesmit, amit GRUB-ban is lehet.
Az utolsó két sort viszont nem törölheted, mert azok alapján találja meg a plasma.conf és cinnamon.conf fájlokat.
-
Frawly
veterán
A # jeles megjegyzéseket törölheted, meg options sem kell, ha semmilyen kernelopciót nem alkalmazol, elég egy initrd, ha nem alkalmazol Intel CPU mikrokódot.
Ez a legminimálisabb .conf, amit egy Arch alapú disztró bevesz:
title Név
efi /vmlinuz-linux
ititrd /initramfs-linux.img
root=PARTUUID=b643254b-b015-4577-a698-58d140b29469 rwDe ahogy nézem a te .conf fájlaidat, azok is teljesen jónak tűnnek. Az UUID-kre kell figyelni csak lényegében, meg hogy nevek és .conf fájlnevek egyezzenek.
-
Frawly
veterán
Az attól függ, hogy a systemd bootot hogyan hívod meg. Van rá háromféle mód is:
1) efibootmgr-rel felvenni bootbejegyzést az UEFI memóriaterületére, vonatkozó olvasnivaló, ezt hívják efistub bootolásnak is
2) az UEFI-ben előhívni az EFI shellt, amibe ideiglenes vagy állandó jelleggel be lehet gépelni bejegyzést, ehhez szintén olvasnivaló az, amit már linkeltem, ezt is efistubnak nevezik
3) az EFI partíción lévő ./loader/loader.conf-ban felvenni egy új sort, ami egy a ./loader/entries/regi_telepites.conf-ra mutat, amibe beilleszted a régi telepítés vonatkozó .conf fájljának a tartalmát. Ez a klasszikus systemd boot, ez a legbiztosabban működő lehetőség. Ez utóbbit ajánlom.Pl. az Arch nálam így indul a 3. módszerrel. Az EFI partíción a /boot/loader/loader.conf-ban ez van:
#timeout 3 ez_ki_van_kommentelve_hogy_ne_mutasson_valaszto_menut
default arch #ez az arch.conf-ra mutat, lásd alább, a névnek egyeznie kell a fájlnévvelA /boot/entries/arch.conf-ban:
title Arch Linux Loader, de a név szabadon választható
root /dev/sda2 #ez nem feltétlenül kell bele
efi /vmlinuz-linux
initrd /intel-ucode.img #ez sem kötelező, Intel CPU mikrokód
ititrd /initramfs-linux.img
options initrd=intel-ucode.img initrd=initramfs-linux.img
#options résznél még zsúfolhatod mögé a kernelparamétereket
root=PARTUUID=b643254b-b015-4577-a698-58d140b29469 rw
#nálad az UUID más leszEnnyi. Két nyamvadt .conf textfile az egész, ez az a marha bonyolult dolog, amit rengeteg disztró telepítője a mai napig nem tud megcsinálni normálisan, mintha rakétatudomány lenne. Pedig rendkívül egyszerű, minden gépen bootol, a legkókányabb ócskavason is, a Windows sem zavar be neki. Annyi, hogy pl. egyes Acer gépeken nem szabványos az UEFI boot, de ott is csak annyi módosítást kell eszközölni, hogy az EFI partíción a ./EFI mappában lévő 1-2 .EFI fájlt át kell nevezni más (Windows EFI kompatibilis) névre, ahogy rájuk találjon az UEFI, de ez sem egy nagy szám, hogy valaki szellemileg belerokkanjon.
Annyi, hogy te bekapcsolhatod a bootmenüt, kiveszed a kommentet, pl. timeout 5, ez azt jelenti, hogy 5 másodpercig a képernyőn hagyja a bootmenüt, ha addig nem választottál, akkor elindul a default rendszer. Ha kikommenteled vagy 0-át írsz elő, akkor nem jeleníti meg a menüt.
Meg mivel nálad két Manjaro rendszer is van, ezért a loader.conf-ban két sort is feltüntetsz, manjaro1 és manjaro2, amelyiket default-tá akarod tenni, azelé beillesztesz egy default szócskát, meg nálad a ./loader/entries/ mappában két .conf fájl kell, az egyik az újabb, a másik a régebbi Manjaro indítási paramétereit tartalmazza.
Egyszerű, mint a szög, semmilyen más bootloader (GRUB, syslinux, stb.) nem kell. Még újratelepítés esetén sem kell újracsinálni, csak a PARTUUID-ket átírni és kész.
A működési mechanizmus is rettenet egyszerű. Indul a gép, indul az UEFI BIOS. Nálam nem talál default bejegyzést, így elkezdi keresni az EFI partíciókat, meg is találja. Az EFI partícióról betölti ./EFI/BOOT/BOOTX64.EFI bináris fáljt (ez nem is feltétlen szükséges, de a kompatibilitás miatt kellhet), ami meg betölti a ./EFI/systemd/systemd-bootx64.efi fájlt, ami meg megvizsgálja a loader.conf-ot, ami alapján menüt hozhat létre, és annak alapján rátalál a többi .conf fájlra, és bebootolja az azoknak megfelelő rendszert, azokból kiolvasva az opciókat tudja, hogy hol kell a vmlinuz nevű kernelt tölteni meg a initramfs-t. Az egész egyszerű, mint a szög, semmi feketemágia nincs benne.
-
csixy
addikt
Ezek után más telepítéseket is be tudok szerkeszteni , csak a /boot -ba legyen mountolva az EFI partíció?
-
Frawly
veterán
Én tudok javaslatot. Fogod a kiírt Antergos-telepítőt, és laza mozdulatta a jobb vállad fölött hátra hajítod a Petőfi Csarnokba. Aztán kiírsz egy Arch-ot, megtanulod szépen scriptek nélkül telepíteni, és megoldod magadnak az EFI bootot. Csak egyszer kell megtanulni hogy működik, utána minden gépen hasznosítani tudod ezt a tudást, nem leszel többé GRUB-ra meg társaira szorulva.
-
Siriusb
veterán
Elég egyszerű lett volna a megoldás: https://wiki.archlinux.org/index.php/Unified_Extensible_Firmware_Interface#efibootmgr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Subaru topik
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Óra topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged