Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Lenry #7862 üzenetére

    De, gányolás, mert a legritkább esetben van csak rá szükség, hogy mindenkinek, minden jogot megadj futtatást is beleszámítva. Plusz ez a chmod 777, mint írtam, minden fájlnak futatható jogot ad, egy sima plain text, kép fájlnak is, ami fájlkezelőknél zavart szokott okozni! De, igen, gányolás.

    Ez a chmod 3+ számjegy akkor kell, ha valami olyan fájlrendszert kell rendbe tenni, ami korábban egy chmod 3+ számjegyes laikus már szétbarmolt olyan szintre, hogy használhatatlan, és kézzel kell az összes fájl, összes mappa, összes jogosultságát mindenki irányában rendbe tenni.

    Egyébként meg normál fájlokra a 644 ajánlott, futtathatókra 744 vagy ritkábban 774. A 777 csak a legritkább esetekre fenntartandó, és mint legritkábbakra, nagy melegen nem javallott rekurzívan, több mappára kiadni.

    Legtöbbször, mikor ezt a 777-et laikusok kiadják, valójában csak fájlokhoz szeretnének hozzáférni, és az esetek 99,9999%-ban ezen segít egy chown -R is. A 777 használata olyan, hogy be akarsz menni egy épületbe, de ahelyett, hogy az ajtót nyitnád ki, betöröd, és az összes ablakot is kitöröd mellé, hogy mindennek, és mindenkinek szabad ki/bejárása legyen, minden nyíláson, ha kell, ha nem.

    Apt-get-tel alapvetően nem lenne baj, ha évek óta nem az apt lenne helyette ajánlva. Az apt-get már évek óta deprecated, helyette az apt ajánlott. Igaz még egy ideig az apt-get is menni fog, de érdemes leszokni róla, mert egy ponton túl majd nem fog működni és el lesz távolítva a Deb/Ubuntu-alapú rendszerekről. Egyszerűen csak szép fokmérője az időbeli elmaradottságnak, ha valaki még apt-get-et emleget, példázza, hogy elfelejtett tájékozódni, meg haladni a korral.

Új hozzászólás Aktív témák