Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Archttila
üzenetére
Az ilyen gondjuk általában Ubuntu, Debian felhasználóknak vannak, mert elavult kernelt, mesa-t használnak. Valójában nincs baj vele. eGPU-nál viszont az adott gép BIOS-a, meg a dokk bezavarhat a kompatibilitásba, az eGPU egy olyan bizonytalan műfaj, hogy nincsenek rá garanciák. Hacsak nem találsz valakit, akinek konkrét kártya, dokk, gép kombójában biztosan megy, és te nem veszed meg pontosan ugyanazokat a hardverelemeket, akkor nem garantálható, hogy megfelelően fog működni.
Nekem nincs RX 6xxxx-em, de használtam már RX 570, RX Vega8, 680M Radeon kártyát és IGP-ket, mindegyik kiválóan ment Arch alatt, semmi drivergond, semmi spécit nem kellett hozzá feltenni vagy állítani, alapból normálisan működtek, X.org és wlroots Wayland, Gnome/KDE Wayland alatt is. Az AMD modern kártyái a legkompatibilisebbek. Azért veszek én is csak AMD-t, hiába az Nvidia kártyák adott esetben erősebbek, azzal kitörölhetem, ha egyszer csak Win only, és Linuxon, FreeBSD-n is csak egy kotvák zárt driverrel megy, amivel csak a gond van, nem lehet tőle kernelt frissíteni, Waylandet használni, stb..
Az Nvidia már kezdi összeszedni magát, elkezdte a nyílt driver fejlesztését, de csak 16xx és 20xx vagy annál újabb kártyák támogatottak, és egyelőre még mindig nagyon bugos állapotban van. Évek lesznek, mire utolérik az AMD-t, Intel-t ebben a tekintetben. Addig meg az van, hogy Linuxhoz, BSD-hez tudni kell hardvert venni, akkor nem lesz gond az inkompatibilitással. Kivéve, mint mondtam, az eGPU, az egy abszolút lutri műfaj.
Nekem is volt eGPU-m, de én szándékosan működő kombót vettem, RX570-es Radeon kártya, EXP GDC 4-es dokk, Thinkpad X220-on használtam Express Card-dal, és egy CX550-es táp hajtotta az egészet, és rendesen működött Arch és Win10 alatt is. Csak aztán meguntam, hogy tele van az asztal kábellel, meg körülményes volt összedugni a laptoppal, ezért pár hónapra rá inkább betettem a kártyát és a tápot egy asztali gépbe, amit ezek köré építettem. Ha már így is, úgy is a helyet foglalja, akkor legyen félmegoldások helyett rendes ATX-es asztali gép. Megérte, a mai napig jól működik, bár tervezem a Ryzen 2600-at lecserélni egy 5800-asra, az RX570-et meg valami modernebb, 8 giga VRAM-os kártyára, ilyen RX 6700 szintre gondolok, de még kicsit drágállom őket.
Új hozzászólás Aktív témák
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Suzuki topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Automata kávégépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Apple Watch
- PlayStation 5
- Gyúrósok ide!
- Itt a Microsoft szörnyprocesszora, ami 132 maggal tarolhatja le a felhőt
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Fallout 4 Pip-Boy Edition
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Asus TUF Gaming F15 FX507 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12500H - 8GB - 512GB SSD - RTX 3050 - 1 év garancia
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Pixel 7 pro 128/8
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
BoB