-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
attilav2
őstag
válasz
Blasius #8794 üzenetére
Nekem régen HD6670-em volt, állandóan szürke színben jött be a konzol, utána kerestem és kiderült hogy ez egy általános régi radeonokat (ati meghajtót) érintő linux kernel hiba. Még 2018-ban lecseréltem a kártyát egy RX550-re,(úgy döntöttem nem kínlódok tovább a nagyon régi HD6670-el), az RX550 amdgpu meghajtóval megy, azóta nincs gondom linux alatt.
-
vargalex
félisten
válasz
Blasius #8745 üzenetére
Nyilván okozhatja driver is, de ezeket a remegéseket/zöldüléseket, stb. sokszor hibás VGA RAM, esetleg túlmelegedés okozza. Én megnézném valami GPU stress test-el is (bár lehet, hogy vannak specifikusabb alkalmazások is erre).
Mondjuk abból, hogy lightdm szolgáltatás újraindítása után ismét jó, lehet, hogy a túlmelegedésre gondolnék. Nézd meg a GPU hőmérsékleteket. -
Blasius
tag
válasz
Blasius #8671 üzenetére
Sziasztok,
Na, volt egy kis időm, feltettem a rendes Arch Linuxot. A telepítőben néha nehéz volt lekövetni hogy mikor kell a chroot, és mikor kell a rendes telepítő parancssor. Systemctl boot indítót raktam, (azért mert a systemctl valahonnan ismerősen hangzott…), de lehet hogy ez nem a legegyszerűbb megoldás volt. Eléggé bonyolult volt feltenni, kézzel kellett megírni a konfigot. Ez valahogy a uefi partícióra tette a vmlinuzt és az initramfst. Nem tudtam hogy majd odakerülnek és elég kicsire vettem a partíció méretet (300 Mb) ennek nem tudom hogy később még lesz-e következménye. Mindenesetre ha egy windowsos dupla bootot kellett volna összehozni, akkor biztos még izzasztóbb lett volna. Így is jópárszor újra kellett indítanom hogy beinduljon. A telepítés eléggé IKEA feeling volt, itt még a rendes (nem root) usert is kézzel kell hozzáadni, az audio mixert is. Olyan dolgokat is kellett babrálni amikről nem is tudtam hogy léteznek, pl “avahiban” hogy menjen a Samba rendesen. Az xfce más billentyűbeállítást használ mint amit az alap telepítőben beállít az ember az elején. Waylendet nem mertem kipróbálni, maradtam a xfce-nél. A videógyorsítás amúgy pöccre indult. Ez az alap xfce egy kicsit idegennek néz ki, még szokni kell. Lehet hogy egy kicsit koca lett a rendszer abban az értelemben hogy nem mindegyik grafikus alkalmazás xfcehez való (ami azt hiszem Qt). Lehet hogy néhány Gnome-os cucc is bekerült. Összességében a wikiben elég jól le voltak írva a dolgok, és jól jött egy működő Manjaro laptop is hogy néhány tuti konfig fájlba azért bele tudjak nézni. Az egész telepítés böngésző és pacman cache nélkül 4 giga alatt van; a manjaro 10+ biztosan megvolt. Egyelőre úgy tűnik hogy minden megy faszán
.
-
sztpega
tag
válasz
Blasius #8671 üzenetére
Annyira nem katasztrófális a helyzet, tedd fel a mesa-gitet.
vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.17 (libva 2.17.1)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 23.1.0-devel for AMD Radeon RX 6600 XT (navi23, LLVM 15.0.7, DRM 3.49
, 6.1.9-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc -
Frawly
veterán
válasz
Blasius #7700 üzenetére
Net és BT amúgy elérhető a rendszeren, csak ikonja nincs? Konkrétan biztos megoldást nem tudok, de én úgy indulnék neki a megoldásnak, hogy terminálban a sudo pacman -S xfce kiadásával újratelepíteném az Xfce-t, de nem azért, mert ez konkrétan segít, hanem a telepítés végén a pacman kiírja az opcionális függőségeket, és ott sorolja, hogy mi van feltéve, mi nincs, hátha említi azokat a csomagokat, amik nálad a hiányzó tálcaappletekre vonatkoznak.
A hálózati Xfce tálcaikont egyébként az nm-applet nevű csomag adja, a BT-t már nem tudom, ezekre kéne ránézni, hogy telepítve vannak-e. Ha telepítve vannak, akkor kézzel kéne őket terminálból indítani, ha nem is indulnak, ott látszani fog a kimenetben a hibaüzenet, hogy miért nem indulnak.
-
Frawly
veterán
válasz
Blasius #6766 üzenetére
Igen, vannak ilyen weboldalak, amik nem töltenek be megfelelően, csak ha kézzel ráfrissítesz, vagy újraírod nekik a címet. Ez viszont mindig az oldal hibája ám. A legtöbb böngésző, szövegszerkesztő, irodai programcsomag (pl. LibreOffice és társai) kezel session-t. Általában minden olyan program, ami fülekkel, vagy al-ablakokkal dolgozik, kezel ilyet.
A legtöbb asztali környezet is kezel session-t, csak be kell kapcsolni, mert default a legtöbbön ki van kapcsolva ez a funkció.
-
Frawly
veterán
válasz
Blasius #6762 üzenetére
Ezt, amit akarsz, többféleképpen el lehet érni.
Lehet suspend-del és hibernációval is. A kettő között az a különbség, hogy suspend-nél a RAM-ban marad a RAM tartalma, áram alatt. Hibernációnál meg kiíródik a háttértárra, és a RAM áramtalanítódik.
De meg lehet ugyanezt valósítani olyan asztali környezet, ablakkezelő használatával is, amelyek tudnak munkamenetet (session) kezelni. Pl. KDE, Gnome, Openbox, Xfce tuti tud ilyet, de még mások is, amit így nem fújok fejből, utána kell olvasni. Ez a session azt jelenti, hogy nem kell suspendelni, vagy hibernálni a gépet, hanem le lehet állítani, normál módon újra lehet bootoltatni, és mikor belépsz grafikus környezetben, újranyitja a leállításkor futó programokat, igaz azokban ilyen fájlok lehet nem úgy lesznek megnyitva, így ez csak akkor működik jól, ha olyan progikat használsz, amik saját maguk is tudnak session-t kezelni, pl. komolyabb szövegszerkesztők, böngészők (Chromium is) tudnak ilyet.
A negyedik megoldási módozat, amit minden grafikus felület tud, hogy automatikus indításba beteszed az általad használt porgramokat, így azok mindig elindulnak boot után, ahogy belépsz grafikus felületre. Igaz ez is csak akkor működik hibernációszerűen, ha ezek a szoftverek tudnak saját maguk sessionkezelést, különben a legutóbb használt füleket, fájlokat meg kell nyitogatni bennük.
Első körben azt kéne tisztázni, hogy pontosan milyen géped van, milyen disztró fut rajta, milyen grafikus felülettel, és milyen programok állandó futtatását szeretnéd konkrétan.
Ha a rendszered lefagy, akkor azt meg nem hibernációval meg munkamenettel kell tompítani, hanem a fagyás okát megszüntetni, tipikusan hardver vagy driverhiba tud fagyást okozni. Derítsd ki az okát, szüntesd meg. Első körben a géped konfigja kéne részletesen, különösképp alaplap, GPU típusa, meg egy inxi -Fxxx kimenet terminálban, hogy lássuk milyen driverek hajtják a hardvereket.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Blasius #6679 üzenetére
Igen valószínű hogy az 1.20.X verziók mind használhatóak lesznek, viszont az a driver kernel-ből is csak az 5.4-ig jó, úgyhogy abból az lts-t kell használnod.
xorg statikusan addig fog működni amíg nem fog kellen más fontos dolgokhoz a frisebb verzió, mert akkor már nem fogod tudni telepíteni vagy frissíteni azt sem. Egy darabig mondjuk szerintem el fog menni.
-
válasz
Blasius #5343 üzenetére
Helo!
Nekem Acer kis laposom van, abban C-70 APU van. Ugyanez volt nalam is, sima Arch-al.
Szerintem nem a VGA driver okozza, de ez csak tipp.
Vegul a Solus telepitese lett a megoldas Mate ablakkezelovel.
Illetve a debian + XFCE paros eseten is hibatlan volt.
Ez utobbi maradt fent vegul, annak ellenere, hogy a wifi es a tapipad kulon konfiguralast igenyelt debianon, Solus-on pedig minden egybol ment.
Persze ez it OFF, szoval befejezem.
Szivesen megoldottam volna Arch vonalon is, de akkoriban se idom, se eleg tudasom nem volt, hogy ezt vegigvigyem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Gyúrósok ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- SSD kibeszélő
- Autós topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest