- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországra is megérkezett a Xiaomi Smart Band 9
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #47197 üzenetére
Adored. szvsz ugy is kezelendo.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #47197 üzenetére
"perhaps roughly 750 mm2"
más néven AdoredTV tipp.
-
Petykemano
veterán
@hokuszpk
...
Nem tudom, hogy sikerült a 331mm2-ből 750-et csinálni úgy, hogy elvileg duplázták a CU számot. Ráadásul a kezdeti 41MTr/mm2 értékhez képest a Renoir hozott 60-at, tehát a sűrűség is javulhatott akár. Különösen úgy, hogy nem is cél a magas frekvencia és nincs benne graphics pipeline. -
keIdor
titán
válasz
Malibutomi #47194 üzenetére
Szeretem az idiótákat, belőlük a legkönnyebb megélni.
-
Raymond
titán
válasz
Malibutomi #47194 üzenetére
A szamok keverik az embereket szvsz (70es vs 80Ti) na meg az hogy az RTX megjelenesekor meg sok volt a DX11 cim a tesztcsomagokban igy a 1080Ti sokkal jobb volt az osszehasonlitasokban a 2070-el szemben mint most.
-
Alogonomus
őstag
válasz
keIdor #47192 üzenetére
Moore's Law Is Dead pont azt fejtegette, hogy egy használt 2080Ti még elmegy 1000 dollárért, viszont a versenyhelyzet miatt egy ugyanannyira erős Ampere/RDNA2 alapú új kártya aligha lesz több 600 dollárnál, szóval érdemes lehet most eladni, és váltani az új generációra.
Az mondjuk nagyon valószínű, hogy 1500-2000 dollár-t nem kérhetnek majd el egy új csúcskártyáért, mert most egyik oldal sem lesz totálisan domináns helyzetben. -
keIdor
titán
válasz
Malibutomi #47191 üzenetére
Akkor legalább tudom, hogy a lassan 3 éves, lejárt garis VGA-t is könnyen el lehet adni.
-
Malibutomi
nagyúr
Az meg mindig rohejes szerintem hogy emberek dragabban/ugyanazon az aron vesznek 1080Ti-t mint vehetnenek 2070Super/5700XT kartyat ujat garival.
-
Yutani
nagyúr
Új nevet kapott a topik az AMD CPU-k és NV GPU-k topikjához hasonlóan. Talán így elkerüljük a nem idevaló postokat.
-
Yutani
nagyúr
válasz
JóképűIdegen #47184 üzenetére
A TechPowerUp legfrissebb tesztje szerint a vizsgált játék portfólióban 5-6% előnye vagy a 1080Ti-nek a default 5700XT előtt.
-
JóképűIdegen
tag
...5db 5700XT es 3db 1080Ti utan kijelenthetem hogy utobbi erosebb van ahol minimalisan van ahol komolyabban. Igaz fullhd-t nem tudok mondani de 2k-ban erosebb dx12-ben is ugyanugy. Vagyis superposition tesztem van 1080p-ben 5000korul van alapbol az XT es 5500 OC-vel( Nitro-X, a ref nem tud ennyit), 6200at kap a 1080ti es 6600 egy kis oc-vel.
De ez mar tenyleg off -
awexco
őstag
válasz
Alogonomus #47178 üzenetére
Ki az a hülye aki félmiós gépbe használt 1080ti -t vesz ?
-
Pkc83
őstag
válasz
Alogonomus #47180 üzenetére
Játékfüggő!
Van ahol a Gtx meg van ahol az Xt a jobb Dx12 alatt. -
Alogonomus
őstag
Sőt DX12-ben is.
-
awexco
őstag
válasz
Alogonomus #47178 üzenetére
Nem bátor állitás ... dx11be 1080ti viszi a pálmát . Nézz utána.
-
Alogonomus
őstag
válasz
awexco #47177 üzenetére
Ez azért bátor állítás. Annyiban lehet benne igazság, hogy a Pascal architektúra nem annyira fejlett, mint az RDNA architektúra, ezért az újabb játékok esetén a driverre több "igazgatási" feladat hárul a 1080Ti esetében, és egy gyengébb processzor visszafoghatja az Nvidia kártyát.
400+ ezres processzor-alaplap-memória-hűtés kombó esetén a 1080Ti az erősebb, de ez el is várható egy még használtan is drágább kártyától. -
awexco
őstag
válasz
JóképűIdegen #47175 üzenetére
5700xt full hd dx12 címekben veri a 1080ti -t
-
apatyas
Korrektor
válasz
JóképűIdegen #47175 üzenetére
Márpedig, megállja a helyét az, hogy adott vga teljesítményszintre lehet pl +10% lapkaterületért (vagyis több feldolgozóval) több, mint 10% hőteljesítményt megspórolni, mivel ezeknek a fránya chipeknek a felvett teljesítménye nemlineárisan skálázódik a feszültséggel, és ez utóbbi kell az órajel egekbe tornászásához, ha nem eleve úgy tervezik le. Ami egy adott lapka úgymond kazánságát okozza, az mindig az utólagos kifacsarása, akár kézi, akár gyári túlhajtással. Az 5700 is fogyaszthatott volna kétharmad ennyit, ha 10% teljesítményt feláldoznak.
-
JóképűIdegen
tag
válasz
Yutani #47173 üzenetére
Hat a gyarkorlati tapasztalatom meg az hogy az 5700XT 2070 szint a 1080Ti meg 2070Super, es a 1080TI-ben azert meg komoly tartalekok vannak, mindket kartyabol megfordult nalam jopar tipus..(most mindkettobol a ref-re gondoltam az egyszeruseg kedveert)
Szerintem nem tudtak volna megfelelo kihozatalt elerni egy nagyobb chippel rdna1-nel ugy hogy az beleferjen mondjunk a 300W TDP-be, ezert is nem szuletett meg a Big Navi elso korben, es ezert lett az XT-bol kifacsarva minden. Huthetoseg szempontbol kisse eklektikus lett hirtelen nagy ugrasok vannak 170-180W-rol hirtelen egy 230W-os tuske es ezek meglatszanak a homersekletben is. Egyszeruen izzadsagszagu, ez a szeria az 5700-al kellett volna veget erjen az a sweetspot (csak ugye keves)
(#47174) Minel nagyobb a GPU die annal konnyebb huteni - lasd Vega64 -
Devid_81
félisten
válasz
JóképűIdegen #47172 üzenetére
Minel nagyobb a GPU die annal konnyebb huteni
-
Yutani
nagyúr
válasz
JóképűIdegen #47172 üzenetére
A 2080 Ti 35-50%-ra van az 5700XT-től (fHD/4k). A 1080 Ti-től 30-45%-ra, és az 1 generáció. Szóval nincs ott 2 generáció, ráadásul a Navi 10 csak egy mainstream GPU, nem high end.
Honnan veszed ezt a "nem lehet lehűteni" dolgot? TDP-től függ, semmi mástól. Ha csinált volna az AMD egy RDNA1 big Navit, akkor azt nyilván nem 400 wattosra állították volna be, hanem max 300-ra, amit még úgy ahogy lehet hűteni.
-
JóképűIdegen
tag
válasz
Alogonomus #47170 üzenetére
Hiaba kicsi az rdna1-es chip de meretehez kepest sokat fogyaszt, es hiaba hasonlitjuk a ~440 mm²-es 2070-hez, fogyasztasban - hofokban felulmulja teljesitmenyben meg kb egal...
Aki fogott mar kezbe 5700xt Nitro+ -t, Red Devil-t a kb 1100g-os sulyaval az latja hogy ettol nem volt feljebb, a ref is meglehetosen meg van pakolva "vassal" (kb 900g ha jol emlekszem) szoval nem, nem jott volna ossze egy ~ 500-600mm²-es 5800-5900xt- mert nem birta volna el a gyartas es nem lett volna mivel huteni. Elso generacios 7nm szerintem jo gyenge lett, lehet most ebbe fut bele majd Nv is, de ha mar nem fullad olyan hibakba mint az Amd lauch-ok akkor venni fogjak.#47159 paprobert: van eros 2 generacionyi kulombseg is, 1080ti meg egy csutkara huzott 5700xt-nek sincs meg( talan vizezve)
-
Alogonomus
őstag
válasz
gejala #47169 üzenetére
Nem is RDNA2-re vontam le a következtetést, hanem arra, hogy ha az 5700XT alatt üzemelő 251 mm²-es RDNA1 chip a 2080Ti alatti 754 mm²-es Turing chip RT játékokon kívüli erejének nagyjából 70%-át tudja, akkor bőven elérhette volna az AMD a 2080Ti RT játékokon kívüli erejét egy nagyobb RDNA1 chippel, amihez épített kártya még mindig 700 USD alatt maradhatott volna. 754 háromszor annyi, mint a 251, és "csak" 40%-kot kellett volna fejlődnie az AMD-nek. Valószínűleg egyébként eleinte volt is ilyen terv AMD-nél, mert nem hiába hagytak legalább két szintet az 5700XT fölött számozásban.
Persze ezt már nem tudjuk meg, mert jön az RDNA2 ősszel. -
gejala
őstag
válasz
Alogonomus #47167 üzenetére
RDNA1-ből nagyjából semmi érdemi következtetést nem lehet levonni RDNA2 sebességére. Egyrészt jön az RT támogatás, ami ki tudja, mennyi helyet igényel náluk (és mennyivel növeli a fogyasztást). Másrészt ez egy konzolokhoz tervezett architektúra, ki tudja hogy skálázódik felfelé.
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#32839680 #47164 üzenetére
A driverek meg okes, igaz meg mindig 20asaval javitjak oket de az rendbehozhato.
A masik gond ami az AMD-nek nem megy, az a pozicionalas es a launch.
X honap kesesek, alacsony stock, nincs az elejen vagy sok valasztek custom kartyatkbol stb.En inkabb ezektol tartok itt is.
-
gejala
őstag
válasz
Yutani #47160 üzenetére
Ennyire azért ne siessünk előre. Egyáltalán nem olyan biztos, hogy Ampere olyan sokat fog fogyasztani. Főleg, mivel a pletykákban a TGP van megadva, ami nem összekeverendő a TDP-vel. TGP a max, amit a kártya fel tud venni, TDP pedig a tipikus terheléses fogyasztás.
De a táblázatokba írt számok úgyse sokat érnek, várjuk meg a tényleges teszteket.AMD új szériájáról meg semmit se tudunk azon a bemondáson kívül, hogy 2x nagyobb lesz meg 50% perf/watt javulás lesz. Az elmúlt 5 év megmutatta, hogy a valóság nem mindig olyan rózsás AMD-nél, mint ahogy sokan elképzelik maguknak előre.
És akkor még nem beszéltünk az AMD tendenciájáról, hogy hajlamos elszúrni a dolgokat valamivel akkor is, ha egyébként jó lehetne a hardver... Lásd túlhúzott 5700XT vagy túlbutított 5600XT. -
válasz
Alogonomus #47158 üzenetére
tensor 1.25, RT 0.7 tranzisztorsűrűséget használ az SM részegységekhez képest tehát az RT magok nagyobb helyet foglalnak a tensor magok pedig azonos területen több tranzisztort igényelnek. Ehhez hozzájön hogy a 2070 ugyan teljes értékű ,de a 2060 Super és a 2070 Super már nyesedék ami tartalmazza az összes részegséget az eggyel nagyobb kártyákból. Számolhatunk úgy hogy kb 10-és 20 % között visz el vagy méretet vagy tranzisztort az RT és a tensor mag. Azzal is érdemes számolni, hogy az új navi szintén tartalmazni fog ilyen részegységeket ( illetve dedikált hardvert ) tehát az 5700 x 2 nem állja meg a helyét azért. ÉN továbbra is azt gondolom, hogy a 2080 Ti hez képest 15 % gyorsulás várható a Navitól.
Ami kérdőjeles az Ampere teljesítménye és az gondolom hogy van valami az Ampere mögött amiről nem tudunk. Azért azt jó tudni hogy egyáltalán az hogy nvidia behoza az RTX szériát és az RT vonalat kb a megjelenés elött 1 hónappal derült ki addig mindenki GTx 1180 ról beszélt és csak fals adatok jöttek a kártyákról.Yutani: Azért óvatos lennék ezzel, volt meglepetés már teljesítményben Nvidiától ( pascal ) és csalódás AMD től a pletykák miatt.
A fogyasztás egyetlen kártyáról van konkrétan lehet hogy az éppen a csúcs Titan és az is csak pletyka jelenleg. -
Yutani
nagyúr
válasz
paprobert #47159 üzenetére
Az eddigi szivárgások alapján (Ampere óriási fogyasztás 7/8nm-en -> kifacsart GPU a lá AMD Vega; AMD kitapasztalt 7nm-es gyártása és 2xNV10 chipméret, jó órajelek) én a teljes hátrány ledolgozására számítok, nem lesz itt már fél generációnyi hátrány sem.* Pláne, hogy új DXR verzió érkezik és az új terep mindkét oldal számára.
* A tévedés jogát fenntartom.
-
paprobert
őstag
válasz
Malibutomi #47155 üzenetére
Ha az RT mentes Turing-gal vetjük össze a Navi-t, akkor azért nem ennyire rózsás a helyzet. De tény, hogy az elmúlt ~10 év első nagy váltását hozta az AMD tavaly, és mindössze egy év alatt (szokatlanul gyorsan) egy erős ráncfelvarrás is érkezik most.
A 1.5 generációs előnyből az NV részéről van hova pazarolni, de azt hogy mindent elrontsanak, nem tartom reálisnak. Ha viszont minden az AMD számításai szerint történik, akkor 0.5-1 generációra olvadhat a hátrány most.
Ez úgy mutatkozna meg konkrét termékben, hogy a csúcskártyák közelebb kerülnek egymáshoz az eddigiekhez képest.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Malibutomi #47155 üzenetére
A vicc, hogy igazából nem is vitatkozásnak szántam a hozzászólásomat, hanem támogató céllal írtam, hogy a bő dupla akkora 2070 chip teljesítményét hozta az 5700XT 7 nm-en 400 USD MSRP mellett, szóval az általad megválaszolt hozzászólásban említett 700 USD áron simán tudhatna az RDNA1 is 2080Ti teljesítményt nyújtani. Persze az RT nélkül.
Aztán rossz irányba fordultak a válaszok sajnos. -
válasz
Alogonomus #47151 üzenetére
Tartalmaz RT és Tensor magokat ezek tranzisztor kapacitást igényelnek.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Alogonomus #47154 üzenetére
Teljesen lenyegtelen igazabol.
A hozzaszolasom arrol szolt hogy kb ugyanakkora chipbol es ugyanakkora tranzisztor szambol nagyjabol ugyanazt a teljesitmenyt hozza mar az RDNA1 mint Turing.
Szoval ha azon tudnak fejleszteni akkor nem elkepzelhetetlen hogy tenyleg lotavolban lesznek a kovetkezo NV generaciohoz is az RDNA2-vel -
Alogonomus
őstag
válasz
Malibutomi #47153 üzenetére
Nem volt egyértelmű a fogalmazásod, mert te ezt írtad. 5700XT mar kb ugyanakkora chipen ugyanannyi tranzisztorral hozta a 2070 szintjet
Sima 2070 szintjét viszont bőven (>15%) túlteljesíti az 5700XT. 2070 Super az, amitől a nem optimalizált játékok miatt elmarad (~6%) az 5700XT. Nem a sima 2070-re gondoltam. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
A sima 2070 tranzisztorszama 10.3 milliard es az 5700XT inkabb azzal van egy szinten, a Super a 13.6 milliard de az gyorsabb is nala
-
Raggie
őstag
válasz
Összekevered a 2070 Super-rel...
-
Alogonomus
őstag
válasz
Malibutomi #47150 üzenetére
13,6 milliárd vs 10,3 milliárd. Vagyis tranzisztorok számában is 30% előnyben volt elvileg a 2070.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Alogonomus #47148 üzenetére
Umm nincs igazad itt. A 2070 12nm-en keszult az 5700XT pedig 7nm-en.
Szoval aranyositva kb ugyanakkora chipek..ezert is emlitettem a tranzisztor szamot, az tobbet mond es az kb ugyanannyi. (10.8 milliard vs 10.3 milliard) -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #47146 üzenetére
Ja hogy ugy
Engem nem igazan erdekel hogy melyik oldal, ha valamelyik hoz 700 font korul 2080Ti teljesitmenyt, akkor arra mar ugy erzem erdemes lesz valtanom az 1080-rol.
De en ugy erzem ez inkabb az AMD lesz nem az NV akik meg mindig felfele verik az arakat, de szerintem mar elertek azt a szintet mar a 2000-es szeriaval hogy maguk alatt vagjak a fat, egyre tobb hozzaszolas van hogy inkabb a konzal vagy AMD kartya mert 1200 dollarokert mar vegyen a hoher videokartyatAmugy az NV arak+markahuseg szerintem mar elment az idiotizmus iranyaba a hasznalt piacon. Itt arra gondolok hogy irrealisan magasak a hasznalt arak (ugyanugy mint az intel prociknal). Rengeteg mar bocsanat hulye van aki vesz egy hasznalt 1080ti-t azert az arert amiert kapna egy uj 2070-et vagy 5700XT-t garival uganolyan teljesitmennyel. Vagy Hasznalt 1070-et garis uj 1660Ti helyett (vagy alig tobbert mar 2060 vagy 5600xt)
-
Alogonomus
őstag
válasz
Malibutomi #47143 üzenetére
5700XT chip 251 mm², 2070 chip viszont 545 mm². Bő dupla akkora chipből hozta a 2070 azt a teljesítményt. Még a 2060 is 445 mm².
RT mag gondolom elhasznál valamennyit a Turing chip területéből, de az egyenlőségjel akkor is óriási túlzás. -
do3om
addikt
válasz
Malibutomi #47145 üzenetére
Egy készletkiszórással be is tenne neki az NV egyetlen tollvonással.
Erre gondolhatott. De a profitról ennyire úgy sem lenne hajlandó lemondani, abban biztosak lehetünk, meg odébb van még az AMD kari.Na meg.... AMD megjelenés húúú vajon most mi lesz?
Már annyi lehetőséget ellőttek hogy nehéz azokon túltenni de biztasan sikerül nekik hiszen mindigy összejön
-sebesség alulmarad hiába mindenben jobb a paraméterek alapján
-majd jön a driver addig azért lassú mert nem használja ki
-csúszás, aztán megint aztán..... aztán fél év az eredetihez képest de volt már 1 is. (Vega? talán)
-variáljunk a bioson amit nem tudnak más a gyártók lekövetni
-varia az áron de tudjuk így volt tervezve, persze utolsó percben ezt is
-a mi karinnkan nem kell akkora táp, csatlakozó is elég 1.....vagy nem
-kell a pénz, legyen induláskor csak saját márka-ja hogy nem sikerül eleget gyártani meg a minőség is... legyen akkor gyártói is- hoppsz ez meg nem úgy ment hogy megcsinálják 1 hét alatt, 3-4 hónapot megcsúsztak, szépen kihagyták a karácsonyi szezont
-hardver bug, várjuk meg a következő verziót abban javítva leszValahogy mindig elbasznak valami olyat amit simán meglehet előzni. Én már komolyan várom mit fognak most ezen a téren alkotni.
Mondjuk NV sem engedhet meg magának még egy Space Invaderst -
Petykemano
veterán
válasz
Malibutomi #47145 üzenetére
mindegy, csak vicc akart lenni azokról, akik nvidia irányában márkahűek és arra spekulálnak, hogy az AMD verje le az árakat.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Petykemano #47144 üzenetére
Ezt nem ertem.
-
Petykemano
veterán
válasz
Malibutomi #47143 üzenetére
fixed4ya'
"De amugy ja ha 7-800-ert hoznanak 2080Ti szintet akkor
aztazon az áron sokan megvennek a 2080Ti-t." -
Busterftw
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #47135 üzenetére
En is leszarom, csak az osszehasonlitas miatt hoztam fel.
K0zm0
Hasrautve a GTX 760 es 770 kozott van. -
K0zm0
aktív tag
Hali!
Tudom, a kérdésemnek nem biztos, hogy ez a megfelelő topik, de máshol nem kaptam rá választ.
Egy kis segítségre/véleményre lenne szükségem! Egy ismerősöm eladásra kínál egy Gigabyte Radeon HD 7970-at (https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-R797OC-3GD#ov). Nem titok, 20 eurót kérne érte. Annyi a rizikó, hogy nem tudta letesztelni és jelenleg nálam se megoldott a tesztelése. (Jelenleg nincs alá vasam.) Állítása szerint újra volt pasztázva, de nem tudta használni, mert nem fért be neki a házba. Eddig Nvidia vonalon mozogtam, úgyhogy a Radeonok még újak nekem, kb melyik Nvidia kártyával van egy szinten?
Megéri így látatlanban a kockázatot? Előre is köszi! -
Devid_81
félisten
Nagyon kivancsi leszek, hogy ebbol a sok pletykabol majd mi valosul meg.
Bar lassan korvonalozodik a konkurencia, AMD-rol nem igen hallunk sokat.
Tovabbra is azt mondom vagy nagyon durvan odatapostak most, hogy ne legyen leak, vagy marhara sehol se vannak meg.
Bizom benne, hogy az elobbi es nem pedig az utobbi a helyzet naluk. -
szmörlock007
aktív tag
válasz
Raggie #47124 üzenetére
"Hát azért ha a mostani szériánál 40-50%-al gyorsabbak lesznek, akkor még ha ki is jön új szériával az nVidia, akkor is sokkal közelebb lesznek hozzá mint már 10 éve bármikor."
Nem tudom mi ez a 10 év, 2013 év végén amikor az r9 290x kijött konkrétan a legerősebb volt a piacon, a rá érkezett válasz, a 780 ti pedig kevéssel előzte csak meg, miközben jóval drágább volt
-
Abu85
HÁZIGAZDA
7 nm-en se lenne más. Ahogy korábban írtam, a FinFET a végét járja, tehát kell két-három generáció, mire elkezded úgy használni, hogy jönnek az órajelek. Lásd AMD. Ők sem kezdtek 2 GHz-en az első két 7 nm-es dizájnnál, de a harmadikat már 2 GHz fölé lövik. Nem változott semmi, csak az elmúlt két évben megismerték a gyártástechnológiát.
Sajna ez ilyen. Az egyik megoldása ennek a problémának, hogy a lehető leghamarabb GAAFET-re kell lépni. -
válasz
keIdor #47127 üzenetére
Én azt gondolom pedig, hogy Nvidia most alászaladhat egy pofonnak. Épp jött ma pletyka , hogy az Ampere alig 10 % kal gyorsabb órajeleket képes csak elérni , mint a Turing. Az pedig nem sok, már ha igaz, messze van a szintén pletykált 2,3-2,5 GHz-tól.
Lehet nem kellene játszani 8 nm rel hanem egyből 7 re és minél előbb 5 re ugrálni, és minél előbb kitapasztalni a gyártástechnológiát kidobni rá több generációt.
Ha ezek az órajelek igazak akkor bizony a 3080 vagy 3080 ti nem fogja hozni az ígért 50-( max annyi)meg 90 % előrelepést, maximum RT terén tud nagyobbat dobni, a nagy Navi meg könnyen odaléphet akár a 3080 Ti szintjére,de az biztos, hogy a felső házba az Amperehez nézve is, ami ennyi év után elég nagy dolog.Azért persze mindent úgy kell nézni, hogy pletykákról van szó,de ebben a topikban erre kell alapozni a témát.
szóval igen itt ha Nvidia nem is alszik be, de a mohósága miatt, hogy pénzt akar spórolni de közben nem nyúl az elérhető legjobb gyártástechnológiához és a kártyáit drágán adja mainstream gaming vonalon, megszívhatja.
és ez hosszabb távon is ront a cég megítélésén ami most hogy nem tekintik magukat gamer VGA gyártó cégnek bizony szarul sülhet el. Már megy a tőszdei elemzés hogy elérheti az 500 dolláros részvény árfolyamot, hivatalosan többet ér mint az Intel a tőzsdén a zöld cég, egy ilyen fiaskó bizony nem fog jól esni nekik részvényekben sem... -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #47125 üzenetére
En meg ennek sem tapsolnek.
2080Ti 12nm-en 250W (valos 280-290W gaming)
Big Navi 7nm+? 300W (ami mennyit fog kajalni?)Azzal a +15% fogyasztassal sem szamolnek, kb a Vega ota koppra voltak huzva a kartyak, kb semmi tuning potencial nem volt bennuk.
Persze nem zarom ki, de az a +10% teljesitmeny lehet nem fer bele abba az extra 50W-ba, foleg mert ez az 50W TDP. -
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw #47123 üzenetére
Azt is vedd figyelembe, hogy a pletyka szerint ebben az esetben a Big Navi 300 W-ból hozná a 2080 Ti teljesítményének a másfélszeresét.
Nvidia csak szintén pletyka szerint, de 350 W-os kártyát volt kénytelen készíteni erre a csatára. Szóval 50W (15%) fogyasztáselőnyt már tálcán átnyújtott az AMD/AiB mérnököknek, amiből azok szükség esetén tovább tudják húzni a Navi kártyát, ha kell. 5600XT 12->14 GHz újrajátszva?
Ráadásul az Nvidia kártya 350 W-os verzióját erősíti a monstre tápcsatlakozó híre is, amit az Nvidia a kártyáihoz valószínűleg nem poénból vezetett be.Persze a számítási teljesítmény nem lineárisan emelkedik a kártya fogyasztásával, de az a 15% fogyasztás szükség esetén újabb 10% teljesítményt is jelenthet a Navi oldalán, és még mindig csak annyit fogyasztana, mint az alapkialakítású 3080Ti/3090.
-
Raggie
őstag
válasz
Busterftw #47123 üzenetére
Hát azért ha a mostani szériánál 40-50%-al gyorsabbak lesznek, akkor még ha ki is jön új szériával az nVidia, akkor is sokkal közelebb lesznek hozzá mint már 10 éve bármikor.
Mert ugye Nv-nél kb ennyi vagy kevesebb szokott lenni egy generáció váltáskor a sebesség növekedés. -
Crytek
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #47120 üzenetére
Én meg a linkelt Philips-en lepődök meg hogy azon mi kerül annyiba amikor az alig 400k-s már kifutó LG-k tudják a 120hz-et... Vagy a Philipsnél csak fényefektet kell megfizetni?
-
awexco
őstag
válasz
Alogonomus #47113 üzenetére
Mennyi 4K/120hz es tv van a piacon ? 🤔
-
Petykemano
veterán
válasz
annyi leak jött már (ugye akár szándékos dezinformálás céljából is), hogy az egyik biztos igaz, vagy legalábbis a leak-ek részleteiből össze fog majd állni, hogy itt az lett igaz, ott meg az.
-
Jacek
veterán
válasz
Meglesz a PS5 4k/120 FPS persze a menűben mindig hozni fogja... 4k/60 lesz egy játékban akkor már lehet tapsikolni.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #47112 üzenetére
Ha csak annyira igaz is, mint a 350W-os Ampere pletyka, akkor érdekes ősznek nézünk elébe, mert az Nvidia bemutatóját követően az AiB partnerek akár 50W-ot húzhatnak is még az AMD GPU-n 5-10% további teljesítményért, és még mindig csak az Nvidia fogyasztásánál tartanak majd, amit Nvidia-szintű hűtővel ugyanúgy hűthetnek.
A PS5-höz beígért 4K/120fps is egyre elképzelhetőbbnek tűnik, ha belekalkuláljuk a PS5-ön elérhető speciális lehetőségeket.
-
Petykemano
veterán
Kering egy pletyka a Navi 2x-ről:
2080Ti + 50%
72CU
427mm2
300WEddig wccf-nél láttam és MLiD jelentett róla
A legviccesebb, hogy állítólag az info az nvidiától származik. Utóbbi időben elég sok furaság jött onnan, vagy állítólag onnan, eddig elsősorban saját termékekre vonatkozólag. Tehát simán lehet dezinformáció is. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Még úgy is sok terhelés sajnos. Majd úgy két generáció múlva.
(#47109) X2N: Még nincs olyan denoiser, de a Microsoftnak rengeteg aktív projektje van az Xbox Series X-hez, amelyek még nincsenek kész. Ezek között AI felskálázó és denoiser is van. Ezek természetesen direkten menthetők PC-re is. Szóval annyira nem reménytelen a helyzet.
(#47110) Jack@l: Olvasd el, amit X2N írt. Ezek miatt a raszterizálás egy ideig marad. Évekig még. Az effektek szintjén azonban a sugárkövetés aktívan alkalmazható.
Mint írtam a PlayStation 5-ből nem szabad kiindulni. Annak az API-ja olyan algoritmusokat enged meg, amelyekre a DXR 1.1 sincs felkészítve a compute shaderből szabadon konfigurálható BVH bejárás hiányában. Ekkora szoftveres hátszéllel könnyű arcoskodni, de valójában az egész csak szoftver. A PC-s hardverek is képesek lennének ugyanerre, ha lenne hozzájuk megfelelően megszabott specifikáció az API oldalán. De mint írtam a gyártók egyelőre nem egyeztek meg arról, hogy legyen egységes BVH adatstruktúra-formátum, így pedig nehéz szabványosítani a Microsoft számára, mert többféle különböző adatstruktúra-formátumra nem tudják felhúzni a teljesen konfigurálható BVH bejárást.
A hibrid RT nem kötelező. A PlayStation 4-re is van csak sugárkövetéssel dolgozó, nulla raszterizálást alkalmazó játék. Valószínűleg lesznek olyanok, akik az új generációban is megpróbálkoznak ezzel, de mindenképpen limitációkat jelentenek a mai hardverek. Meg a pár generáció múlva érkezők is. -
X2N
őstag
De mivel nem kell véglegesre renderelni a frame-ket ezért megoldhatónak tartom, persze emiatt a sugárkövetéses játékokban mozifilm szerű zaj mindig lesz. Hacsak nem tolnak rá zajszűrőt de akkor meg részleteket buksz, én meg olyan denoiser-t még nem láttam ami annyira jól működött volna, hogy részletek nem vesznek el, beleértve itt a DLSS-t. Amivel nekem nem is lenne gondom csak a többség raszterizált grafikán szocializálódott és furcsa lesz nekik látni a nem tűéles képet.
-
X2N
őstag
Persze itt a végtelenségig vannak számolva a sugarak, amit le kellene korlátozni, meg van egy pont ahonnan már nincs is értelme tovább renderelni mert nem kapsz lényegesebben jobb képet csak egy nagyon kicsit kevésbé lesz zajos, ezzel kb eltelik a renderelési idő fele... nem kell fény hullámhosszokal számolni, se caustic-ot, tükröződést sem a végtelenségig és még ott van az ai denoiser is ami sokat gyorsíthatna a frame-k renderelésénél.
-
X2N
őstag
Nem, a raszterizálás az még mindig nem sugárkövetés. Real time alatt azt értem hogy van az a kártya mennyiség aminél már olyan gyorsan renderelsz hogy nem kell várni a képre sugárkövetésnél. Mint itt 4db Titan X-el. Most már ott kellene tartanunk hogy ugyanezt 4db RTX2080Ti valós időben csinálja mindenféle zajosodás nélkül amikor mozgatod a viewportot a dedikált rt rész és a denoiser miatt. Persze ez nem game engine, de ezt akarnák elérni a játékfejlesztők, és itt nincs lebutítva semmi a sugárkövetésnél. Mivel jelenleg nincs elérhető teljesítményű vga ami ezt egymaga megoldaná, így kézenfekvő lenne a több gpu.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
paprobert #47104 üzenetére
A konzol lényegtelen a több GPU szempontjából.
Az a mester-szolga modell a GPU-knál, amit felvázoltam, már ma is működhet. Ehhez nem kell se új hardver, se új API, csak írni kell egy olyan leképezőt, ahol az árnyalás függetlenített a leképezéstől. És akkor egy GPU utóbbit megoldja, a többin pedig arányosan elosztod az árnyalási feladatokat. Ehhez minden megvan most a PC-ben. Akarat nincs a fejlesztés oldalán hozzá. Elsődlegesen az a baj, hogy viszonylag nagy változásról van szó, és az sok pénzbe és időbe kerül, amit pedig ha felvezetsz a vezetőségnek, akkor rácsapnak az asztalra, hogy lófa... vagyis nyugodtan interpretálják, hogy erre nincs pénz és idő sem.
Szóval én olyan nagyon nem várnám a több GPU-s Kánaán visszatértét, de persze örülnék, ha mégis jönne.
-
paprobert
őstag
Ezeket a projekciókat milyen időtartamra várod?
Meglátásom szerint az új konzolok életciklusában lesz egy fordulópont, amikor pont hogy visszavágják a meglévő RT effektek számát, mert a kezdeti teljesítménybőség el fog illanni hamar.
Azaz ha nincsenek a láthatáron ezek a feature rich hibrid motorok már most, akkor mire oda jutnánk, nem is lesz értelme a konzolon az RT megoldásokat tolni fejlesztői szemmel.
Csak azok az RT funkciók maradnak implementálva, amik a hátukon viszik a látvány nagy részét, vagy egyszerűen hatékonyabbak a helyettesítő effektnél. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Jack@l #47102 üzenetére
Ami nem hibrid az vagy nagyon szar minőségű, vagy nagyon lassú. A kettő közé hozták a hibridet.
A Nitrous csak egy példa. Lehet írni olyan működésű motorokat másnak is. De mint írtam a gond az, hogy ez időbe kerül. Ellenben addig nem tudod a GPU-k között szétosztani az árnyalási feladatokat, amíg a motor szintjén nem szeparálod el ezt a leképezéstől.
Az Oxide egyébként kizárólag a Nitrous motor eladásaiból él. Nincs semmi más technológiájuk.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Jack@l #47100 üzenetére
Természetesen a raszterizálás is real time render, meg a nagyon szar minőségű sugárkövetés, csak gondolom hibrid sugárkövetésre gondolt X2N, vagyis nem olyanra, ami marha ronda egy full statikus környezettel. Nem olyan egyszerű ezt megoldani. A legfőbb probléma az efféle modellen ugyanaz, ami a raszterizálásnál. A geometria kezelése teljes lesz, tehát lehet, hogy az effektek, illetve a raszterizálás szintjén csak a kép negyedét számolod, de minden másban a négy kártya egyszer-egyszer kiszámolja ugyanazt. A legjobb módszer ennek az elkerülésére az, ha szétválasztják a leképezést és az árnyalást a motor szintjén, és akkor lesz egy GPU a leképezésre, és be lehet fogni egy rakás másik GPU-t árnyalásra. De ezzel meg az a probléma, hogy nagyon speciálisan írt motor kell ám hozzá. Nem kétlem, hogy erre elmehet az ipar, hiszen a Nitrous már így dolgozik, csak ez nagyon sok fejlesztés kérdése, a fejlesztés pedig idő.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- 3D nyomtatás
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Elektromos autók - motorok
- Autós topik
- Asztali gép vásárlás segítség.500e körül
- Eredeti játékok OFF topik
- Linux kezdőknek
- Magyarországra is megérkezett a Xiaomi Smart Band 9
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3294
- HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest