-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
apatyas #48412 üzenetére
Lehet volt már, de azt kéne kiszámolni, hogy ha más nincs benne, akkor mekkora lenne a 2x40CU chip, illetve mennyi lenne mellé pluszba (DIE-on belül) a 128MB cache.
Régi CPU-s emlékeimből az dereng, hogy az ilyen 12-24MB cache még egyszer akkora volt, mint maga a teljes CPU. De ez már régi emlék, nem ma nézegettem utoljára DIE-shotokat... -
válasz
apatyas #47265 üzenetére
saját önös érdekük sok tíz ( talán 50 ? ) milliárd dollárba kerül nekik, nem pusziért teszik... Arra törekszenek hogy 10 év múlva is legyen nvidia. Elhiheted hogy ha AMD az IF. segítségével kizárólag AMD GPU-t fog támogatni és valami csoda folytán Intel is ezt eléri a kutya nem fog venni nvidia GPu-t szerver vonalon, ráadásul a tegnapi hír/ pletyka szerint Intel hamarosan tökön lövi magát ott is, közelít az egy szereplős piac rémképe... [link]
akkor szerintem lehetnének nagyon kemény forgatókönyvek: [link]
Nvidia elég komoly fejlesztéseket eszközölt eddig is ARM alapokon az autóiparban és a tegra is eléggé előremutató volt.
valószínűleg az ARM megvételével nekik egy újabb hatalmas piac lenne a mobilszegmens , és a szerver piac komplett architektúrával,amiből leszivároghatna végre tényleg desktopra az ARM...nem hátráltatnák a fejlesztéseket,sőt... maximum Nvidia IGP/ GPU-s mobilok lennének hamarosan a piacon az ARM mellett nem Mali és társai.
Igazából most AMD ellen az Intelt mint konkurenciát el kell felejteni az elkövetkezendő 3-5 évben mind CPU- GPU de még talán szerver fronton is, mert az IF. összeköttetés olyan fegyvertény a vörösök kezében hogy még velük egy sznten lévő CPU -val sem( nincs ilyen) lehetne mit kezdeni velük.
Kivéve ha Intel támogatja és beépíti az Nvlinket és ha egyáltalán ma már Nvidiának kell ez a dolog( ARM mellet nem biztos) vagy pedig az ARM és Nvidia eggyé válik... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
apatyas #47243 üzenetére
A fizikai megvalósításról nem beszélt az AMD. Persze elképzelhető, hogy PCI Express kiegészítést terveznek, és akkor azon keresztül valósítják meg ezt. Ilyen a CCIX is, de ez nem biztos.
A programozásban lesz különbség. Ez a kép jól szemlélteti:
Az első egy normál CPU-ra írt kód. A második egy memóriakoherencia nélküli GPU-ra írt kód, míg a harmadik az a kód, amit majd a Infinity Fabric 3.0-val kell beírni, hogy a GPU-n fusson. Gyakorlatilag eltűnik az adatmásolásra vonatkozó része a kódnak. -
törölt tag
válasz
apatyas #46647 üzenetére
Azaz a Lobbi. Ma ez nyíltan vállalható.
Pénzt fogadsz el azért hogy mások véleményét a sajátodra formáld. Ezt teheted tanfolyamokkal, képzésekkel, vagy indirekten a pénz átutalásávalLMBTQ-nak, "PAKS biztonságos" vagy "Te mégiscsak jó lesz nekünk az a GRIPPEN "
témákban is nem csak politikában.
Most tényleg azt mondta BTKsan Yutani az Intel gazdasági erőfölénnyel való visszaélést követ el amikor a Jó amd CPUk(APUk)
nem kerülnek be OEM laptopokba ??? Húúúú -
-
törölt tag
válasz
apatyas #46415 üzenetére
Na akkor kronológiai sorrendben.
EZ A FORRÁS -->Twittelte a Komachi --> átvette a WCCFTech -->majd kiértékelte a találgatós hogy az NV mindent legyőzNyilván
(500 ezer ft felett már nem is fogyasztói kártyának nevezünk valamit hanem PRO-nak.)
Nézd meg jól magadnak a kínaiul is az 1. pontot !!!
Milyen szavakat látsz ?
Majd amikor az AMD puskás indián azt mondta hogy meghallgatja majd mit mond róla az AdoredTV az már bírt akkora humorfaktorral hogy visszajöjjek írói műhelyemből
Nem maga Adored híre miatt !!! hanem mert értitek hogy ha ebből még Adored logikus következtetéseket von le mi lesz ? Hajajj.
Kínai (hagyományos)- Magyar Google translate a szövegdoboz.
én csupán két kommentet tettem az elsőt azért hogy Ne szövegkörnyezetéből kiragadva kezeljük a forrást,
mert nem fogjuk érteni mit akartak vele mondani...
A másodikat meg azért hogy lássátok Big Navit sehol nem említenek. Említenek APU-kat az első pontban és 3 méretet.
A másodikban egy hirtelen termelés előrelépést, meg hogy a VegaH lesz a CNDA első termékkódja. -
törölt tag
válasz
apatyas #46357 üzenetére
A Digital Foundry nagyon minőségi csatorna meg készül is rá
A CRYSIS Remasteredben is lesz ray tracing !!! Nagyon sanszosan AMD ezt fogja elsőre kihozni a kártyával, illene a Far Cry 5 promo után.
higher quality textures and "CRYENGINE's native hardware and
API-agnostic ray tracing ez mi akar lenni ? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
apatyas #46351 üzenetére
Maximum a kis blokkokat tudod leválasztani.
Úgy működhet a chiplet, hogy egy vezérlőchipletre és több, közel azonos kis GPU-ra bontod, de kell hozzá az API és az alkalmazásoldali támogatás, különben rossz lesz a hatékonysága. Nem fog csak úgy automatikusan működni, mint a CPU-nál, mert chipletnél már úgy kell megírni az alkalmazást, hogy a munkamenet maradjon chipleten belül. Funkcionálisan lehet majd chipleten kívül is, de ezzel a felépítéssel lesznek majd gyorsan elérhető memórialapkák, és lassan elérhetők. Nyilván nem ugyanaz lesz a sebesség, ha a lassú elérés kell az adat beolvasásához. Ezért kell egy fő vezérlőchiplet.
-
válasz
apatyas #46351 üzenetére
Erre van terv , az MCM dizájn a zöldeknél vagy a Power architektúrában már létezően az IBM nél. Ott ugye a fabric controller vagy Multicore( MCM) inter fabric szabályozza a cache használatát.
Hibrid / eltérő típusú memória kezelés több magos felépítésnél a terv pl. az Nvidiánál a Hopper GPU ban.
Itt az L3 cachet is akár részegységenként is kezelheti egynek egy-egy részegység vagy közösen osztozhatnak rajt vagy külön is kezelheti az egészet a programkód utasítása és igényei szerint .A fabric controller dolga ezt megoldani és szabályozni rugalmasan.lehetséges, hogy egy egy mag a multiGPu ban csak az RT-t fogja gyorsítani, nekikpl jól jön egy nagyobb L3 , dinamikusan majd szabályozva lesz a feladat szerint szerintem. -
törölt tag
-
-
válasz
apatyas #45734 üzenetére
Az AMD-nek van chipleten belüli (Infinity Fabric) és node-okon belüli adatkapcsolat (pl. CCIX, talán majd CXL) adatkapcsolatra válasza, több is. A gond node-ok közötti adatkapcsolat, itt az egyik a "hagyományos" hálózati megközelítés, e téren a legutóbbi nagy dobás az nVidia részéről a Mellanox megszerzése volt, aki az InfiniBand egyik oszlopos tagja, és van már 400GB/s sebességű hálózati opciója is. A Mellanoxra fájt a foga a Xilinxnek, az Intelnek és a Microsoftnak is, de végül a zöldek vitték el.
Igazából itt mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, az nVidiának például ott volt az nVLink, de az szigorúan csak saját magával és a partner IBM rendszerekkel működik együtt. Feltehetően a zöldek ezért is szerezték meg a Mellanox-ot, hogy tovább léphessenek az x86/AMD64 irányba, mert a jelek szerint az AMD hirtelen megerősödése a szuperszámítógépek terén váratlanul érte az nVidiát.
Az AMD terveit nem ismerjük, ők ott vannak a feltörekvő interconnect-ek csoportosulásaiban, nem teszik le a voksukat egyik irányba se, ám fájdalmasan rászorulnak így a külső partnerekre, hiszen nincs egyértelmű, határozott jövőképük e téren, azt raknak a szerverekbe, amit a megrendelő kér. Viszont ez kiszolgáltatottá is teszi egyben a céget.
Túl nagy Cisco-AMD összeborulásra nem számítanék, de azért a Cisco számára egy vonzó jövőkép lehetne az AMD bekebelezése, amellyel egy új szintre léphetnének, az IBM kategóriájába (amúgy annál nagyobb már a forgalma). Kockázatos lépés lenne, erősen támadnák a versenyhivatalok mindenfelé, viszont egy csapásra új helyzetet teremtene a hardverpiacon.
-
Z10N
veterán
válasz
apatyas #45489 üzenetére
Sajat feleloseggel persze, aztan ha nem sikerul akkor a garancia nem fedezi. Ezenkivul a mezei user szerinted szokott flashelni bios-t vga-n?!
Kiveszik a dobozbol, berakjak es annyi. A batrabbak felrakjak az afterburnert es tuningolnak egy kicsit, de ennyi is a tortenet.
-
-
válasz
apatyas #43927 üzenetére
Személy szerint jobb híján próbálok az Intelben bízni, hogy fel tudja venni a kesztyűt az nVidiával. Mert az AMD nem igazán tudja hosszú-hosszú-hosszú évek óta.
Hogy jó lesz-e? Nem tudom, a legutolsó pletykát beírtam az Intel találgatós topicba, mely szerint az első Xe generáció inkább fejlesztői eszköznek lesz használható, és feltehetően az Intel pénzzel rúgja majd rá az ajtót a dedikált gyorsítókártyák (és dVGA-k) világára az ajtót.
Driverek terén egyébként az utóbbi időben egészen kikupálódtak Intelék...
-
Tyrel
őstag
válasz
apatyas #42643 üzenetére
Szerintem erről van szó de nekem is bőven alulmúlta az ingerküszöbömet...
Bezzeg ha a Sapphire RX 5700 XT NITRO képe lenne, rögtön más lenne a leányzó fekvése...
-
Petykemano
veterán
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
apatyas #39168 üzenetére
Miért ?
Jelenlegi tudásunk szerint most Vega EOL, Itt NV középkatba arat, felsőbe meg jön a VII és nyártól jövőév elejéig csak AMDnek van 7nm EUV-je egy áttervezett friss GCNel ráadásul már az I/O egység is besegíthet (konzolok, APUk)A papermaster interjúról még beszélhetnénk
Főleg arról hogy mi kerül be az I/O egységbe ? Azt látjuk hogy CPU esetén mi, de mi van ha erre pluszban rákerül egy navi . ami nem tudom a HBMet kizárja e. -
-
Petykemano
veterán
válasz
apatyas #37801 üzenetére
Szóval azt mondod, az AMD által használt GF 14LPP 10%-kal jobb (magasabb frekvencia érhető el), mint az nvidia által használt tsmc 16FF+?
elég hülye volt akkor az nvidia, hogy csak az az olcsón eladható GP107-et gyártatta a samsungnál, mikor 10%-ot még hozhatott volna a drágább, a tsmcnél amúgy is magasabb órajeleket elérő kártyákon is.
-
Petykemano
veterán
válasz
apatyas #36166 üzenetére
Én is jobban örülnék, ha lenne kisebb/vágottabb vega. Csak próbálok racionális magyarázatot találni a jelenségekre, ami nem tévedés, vagy leszaromság. Ettől persze utóbbi kettő még nem zárható ki.
Hozzáteszem, a kapacitásprobléma nem csak azt magyarázza, miért nem vágták jobban a vegát, hanem azt is, miért nem keszült dedikált kisebb lapka. Abból nyilván többet el tudtak volna adni, de a gyártókapacitás akkor is limitál. Talán nem is jött volna ki annyival több lapka, mint amemnyivel olcsóbban kell adni egy kisebb lapkát.
Ha adoredtv beszámolójából indulunk ki, akkor a vegát (mármint az rx-et)veszteségessé tette a hbm.
Ez a gyártókapacitás limit persze csak egy elmélet.
-
-
Petykemano
veterán
válasz
apatyas #33767 üzenetére
Én vetettem fel, hogy az talán HBM vezérlő lehet a jobb alsó sarokban és akkor esetleg az intel nem is custom lapkát, hanem hagyományos P10-et vásárolt.
Valóban nagy a hasonlóság, igazad lehet. Abban biztosan, hogy az ott memóriavezérlő. És a hasonlóság miatt valószínű, hogy DDR vezérlő.
Ugyanakkor érdekes, hogy a P10-nél a jobb alsó sarokban 4x (2|1|2) blokk van, a Zeppelinben viszont: 3x(2|1|2) és utána 2x(1|2) A különbségre lehet esetleg talán valamiféle ECC.Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a zeppelinen két ilyen csoport van, ami azt jelenti, hogy a P10 jobb alsó sarkában levő cucc, ha (G)DDR memóriavezérlő, akkor csak 64 bitet magyaráz. Ahhoz, hogy meglegyen a maradék 64 bit is a jobb felső sarokban is annak kellene lennie.
Ugyanakkkor mégis fura, hogy másként néz ki a kettő.
-
Z_A_P
addikt
-
Z10N
veterán
válasz
apatyas #25766 üzenetére
Pedig rev2-vel illene megutni az 1500-t, ha mar errol vizionaltunk meg kora nyaron. Amugy szerintem is "tul reszletes" a tablazat, azaz egyertelmuen fake. Illetve ugye a "szorny" 96CU-s kartyarol nincs benne szo. Szvsz az 580 es 590 tunik a leghihetobbnek CU szamok alapjan (nem lapka), illetve a 12GB nelkul, persze a savszel kell, igy a 6x64 nelkulozhetetlen. Tenyleg kellene csusztatni lefele a HBM2-t, akar felezett savszelesseggel is.
-
Laja333
őstag
válasz
apatyas #24268 üzenetére
Egyébként elképesztően jó a 480 ilyen téren (is). Most pl a W3-at próbálgattam különböző beállításokkal. Ami nagyon feltűnt, hogy a Hairworks-öt alig érzi meg. A Hw off és a Hw 4msaa+high beállítás között nagyjából 5-6 fps különbséget mértem, 7-et ha farkasok is voltak a körülöttem. A 290x- emet ez a beállítás már rég hazavágta volna. Enellett sokkal folyamatosabb a kép is ugyan azon az fps értéken nézve.
-
törölt tag
válasz
apatyas #24035 üzenetére
Igen, jogos bár ehhez komoly laboratóriumi mérés kellene. Még a komoly Tom Hardware szintű cégek is csak átfolyó áramot mérnek. Ahhoz valahogy úgy kellene hogy egy PCI E 3 csatolóval meg a két 8 pines csatin a feszt külön megméred és összeadod, és akkor abba nincs alaplapi meg más alkatrészek értéke benne.
Érdekes lenne laborba megnézni ezt hogy csinálják, lehet van külön célhardverük rá.
Gondolok itt arra a hitelesítési cégre aki most hírbe keveredett. -
Petykemano
veterán
válasz
apatyas #23746 üzenetére
Hát ezt én is fejtegettem. Nem állítom, h így van, mármint h CU-n belül lenne redundancia. De az fura lenne, ha szuper jó a kihozatal, hogy elsőre tízezerszámra jönnek ki a hibátlan gpuk, de szivárog az áram, a kelleténél többet fogyaszt, stb
Bár Abu utolsó cikkében azt mondta, h eléggé változatos a felhozatal, nem mindenki tapasztalta ezt a túlfogyasztást, így lehet, hogy ezen hamar túllendülnek. Főleg, ha igaz, hogy sokféle korai steppinget árulnak referenciaként, és a customok a legújabbak.
-
Z10N
veterán
válasz
apatyas #23716 üzenetére
Azert eleg erdekes, hogy a fullos megy laptopba, a vagott meg desktopra. Az elobbi eleve vissza lesz fogva. Ezekszerint nincs eleg belole, ami rossz hir. Igy, hogy mondod eselyes as apple biznisz. Sokan varnanak egy 7870/270X teljesitmenyt 50W-bol, de igy csak 7850/265 lesz meg jobb esetben. Sot sokan meg egy bonaire szintu 450-nel is ellennenek, foleg htpc-nel. A mobil szegmenst pedig tenyleg teliteni kenne p11-gyel.
-
stratova
veterán
-
Oliverda
titán
válasz
apatyas #19299 üzenetére
A nanométert csak úgy ráhúzzák, ennyi erővel kódnevet is adhatnának neki, de ugye a számokat mindig könnyebb értelmezni.
Egy kis plusz infó:[link]
TSMC 28 vs. 16 nanométer viszonylatban majdnem pont kétszeres a sűrűség, azaz ugyanaz a lapka fele akkora területen gyártható utóbbin.
-
-
Z10N
veterán
válasz
apatyas #18793 üzenetére
Igen, utana meg nezegettem a tobbinek is az eredmenyeit es elegge ossz-vissza. Eleve a SiSoft nem valami konzisztens bench es a hw-t sem ismeri fel mindig. Viszont a driver es az adatbazis bejegyzesek egymast erositik meg. Viszont harom eltero konfigban es harom eltero idopontban tortentek meresek, de a dev id azonos.
-
Z10N
veterán
válasz
apatyas #18768 üzenetére
Egy kalkulacio jo lenne a teszteredmenyek alapjan, mivel nem igazan szoktam bench programokkal foglalkozni.
Viszonyitaskent:
380X (TongaXT)
970@2048:128:32
SP 3973.1
DP 248.3P10XT(?)
800@2304:?:?
Single-float Shader Compute 3473.97Mpix/s
Double-float Shader Compute 238.36Mpix/sAz Mpix/s nagyon hasonlo a GFLOPS ertekekhez. Bar ketlem, hogy kommutativ lenne.
Ui: Feltunt egy ujabb eredmeny.
GP (GPU/CPU/APU) Cryptography (High Security)
67DF4 (2304SP 36C 1GHz, 16kB L2, 3GB DDR3 5GHz 256-bit) (OpenCL) 24.50GB/s 36CU 1000MHz Normal Desktop Windows x86 10.0 24 February 2016
-
-
Yllgrim
őstag
válasz
apatyas #11580 üzenetére
Ezt probaltam be sikertelenul linkelni
Abu, ha ossze kellene hasonlitanod a ket kartyat, 390X vs 980 Ti nyers szamok, tesztek alapjan az alabbi szempontokat figyelembe veve miket mondanal:
1. DX11 teljesitmeny kulonbseg aktualis top jatekokon %-ban,
2. Varhato DX12-es teljesitmeny kulonbseg %-ban,
3. VR kepesseg OR-el nezve,
4. 4K-ra melyik jobb, eleg e a 4GB HBM es miert eleg?
5. Miert eleg GPU-nkent 4GB a velemenyed szerint a kov 1-2 evben?Engem oszinten szolva es a jatekosok tobbseget ez erdekli, nem kerunk konret szamokat, nekem eleg ugy nagyjabol is NDA-t nem kell megszegni
(#11567) Malibutomi: csst, majd megoldja
(biztos vannak pletyik a szakmaban amit csak avatott fulek hallanak es mivel csak pleatyik...
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest