- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Köszi hogy idézted, így reagálnék rá én is:
"Az amd mint brand a béka segge alatt van."
- ez nem igaz, a második legnagyobb GPU gyártó és az első a CPU piacon.
"Ez a cpu fronton is tetten érhető, hiába csinálnak papiron jobb termeket."
- Ezt sokan mondták neked hogy már nincs így, mindenki ajánlja a ryzen procikat, bárhol kérdezed. Kivéve ha intel sponzorált megmondókat találsz csak meg. A mondat második fele, pedig csak azért gáz, mert nem csak papíron jobbak, hanem valós körülmények között is. Ha a papíront nem írod bele talán nem állnak ennyien beléd, mert ez ostobaság volt. Ráadásul hetek óta mindenhol ekézed a nitro+ kártyát, mert a te mikroházadban túlmelegedett majd átrakva egy nagyobba ami szintén nem a legjobb továbbra is szar volt. Ezt már vagy 10 topikban láttam leírva tőled, így nem csoda ha már sokan unják a dumádat. -
A piac globális szinten nem így gondolkodik mint látod és a brandek sem
Az hogy te hogy gondokodsz az egy dolog, de nem ez a jellemző, de az Nvidiánál a 4090 és 5090 szintre fog majd vágyni a következő generációkban sok ember. Pl az 5080 Super ha a 4090 szintjét hozza akkor sorban állás lesz érte hiába lesz 1200 dollár.
Ez a vágy tárgya teljesítményben.
Látják a chartokon hogy a 5090 mondjuk 50 % kal van feljebb és ez kialakítja azt hogy 10% felár rámehet a kisebb kártyákra mert eladja a felső kategóriás kártya az brandet.( itt Szóval a csúcs kátya nem csak önmagában hoz hasznot.
Itt is sokan látod nem a 7900XTX hez nézik a kártyát hanem a 4080-4090 hez ehhez benchelik.
Ha nem létezne az Nvidia egyáltalán, csalódottak lennének a 9070XT től a7900XTX hez nézve sokan és semleges lenne a felhang. Az Nvidások sokszor saját magukhoz nézik a kártyáikat és a generációkat ezért lehet egy 5080 vagy 5070 Ti csalódás. mert minimum 25-30 % volt az elvárás és ezen 50-100 dolláros elméleti előny nem segít. Ez a Brand ereje úgy mond így működik a marketing. -
ggbuffon1897
őstag
Ha atlaguser/laikus aki nem a phn vagy valamelyik szakmai topikon legel egesz nap valszeg nem az amdt tartja erosebb brandnek meg most sem.
Es a piacon tobb van az ilyenekbol. Pont.
Az h az amd emelkedo statuszban van, senki nem cafolta. Annyit mondtam h az intel szenvedese ellenere nem ugy van h hirtelen kiharapnak 50%ot a piacbol.
Es vga fronton is erre probaltam utalni. Hiaba vannak jo termekeik ha az nV konstans evek ota hozza a jobb felhasznaloi elmenyt. Ebben a szegmensben meg plane igaz, h inkabb kifizetik az nV felárát, vagy vesz gyengebbet de akkor is nvidiat.
Erre irtam mar jopar hozzaszolassal ezelott is, h nem engedheti el buntetlenul az AMD a csucskategoriat, mert maga a flagship arazza be magat a brandet. Vagy legalabbis jokora arelonyt es teljesitmenyfolenyt kell mutatni a konkurens ellen (jelen helyzetben az 5070ti/5070) ellen.
-
ggbuffon1897
őstag
Annyit mondtam h a ryzenek barmilyen jol is sikerultek, rohadt nehez dolguk van a piacon.
6 ev alatt szereztek +20% market share-t.
Mit kellene ezen alatamasztanom? Ettol meg mindig 70-30..
De mondjuk mar kezdem megszokni h itthon kb minden fronton az nyert igazabol aki hatrebb van..ertjuk
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Elhiheted, hogy ezt nem így tervezték. Nem csak a Samsung szállított volna nekik GDDR7-et, hanem az SK Hynix és a Micron is. Csak a Samsung memóriája volt stabil azokkal a követelményekkel, amiket az NV elvárt. Így gyakorlatilag a tervezett mennyiség 60%-a kiesett. Ezt nem látták előre, szimplán pech.
-
Busterftw
nagyúr
Dec 24th, 2024, akkor frissitettek a teszt gepet es a jatekokat, pont az erkezo kartyak miatt.
Ahogy irjak is, pl Indiana be fog kerulni illetve amint lesznek 5000 tesztek..A 5070Ti tesztnel lathatod, hogy a korabbi kartyak eredmenyei milyen datummal vannak, tehat egy kozelebbi kepet kapunk az osszes kartya teljesitmenyerol. A 5070Ti-vel sem valtozott a rangsor.
-
Alogonomus
őstag
Az elnevezés alapján ROG Strix, szóval annyira remélhetőleg nem bóvli alkatrészeket tartalmaz, de azért jó lenne tisztán látni az ügyben, mert úgy lehetne érdemben összehasonlítani.
Itt-ott spórolással simán lehet a 850 ezerből akár 200 ezret is megspórolni valami 2666 CL22 memóriával, meg "vargáné és társa" táppal, meg olcsó laposacél gépházzal, meg sata2-es SSD-vel, és így tovább. -
hahakocka
őstag
Hát én annó kipróbáltam de én sem szálltam el a játéktól. A Witcher 3 ezerszer jobb szerintem, azaz fejlesztők azelőtti játéka.
Videocardz és Reddit fórumokon volt a kép.
Fórumot nem akartam linkelni ide.
Ez majd 200e ft-al így is olcsóbb mint a 5070Ti-s változat, s itt is az újdonság ár is rajta van az tuti, ahogy a másikon is. A magyar boltok manapság nagyon sokat ráraknak s nem csakis az ÁFA a difi sajnosKülföldi árakkal hasonlítva is sokkal drágább volt Amazonon pl nem 1700-1800 hanem 2000 felett. 550e csak a VGA elvileg kb benne azért az durva még mindig számomra egy 70-es kártyától. Remélhetőleg a másik 70-e kártya nem ennyi lesz.
-
-
Komplikato
veterán
A képre, anno azért kellett odaírni, mert akkor úgy tűnt felfut a VR* és elterjedt nézet volt, hogy a VR-hez olyan teljesítmény kell, mint 4K gaminghez. A szomorú valóság viszont olyasmi, hogy inkább 6K teljesítmény kellene hozzá. Talán ezért néz ki a legtöbb VR cím úgy, mint ha 10-15 éves grafikai lemaradásban lenne.
*Mert egyből a 4K logó mellett ott is virít a VR logó.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Leszedtem az új monster Hunter benchet, és játszva a dragons dogma 2-vel nekem a capcom optimalizálásarol a hulladék jut eszembe nem pedig a "tisztelet a kivételnek" jelző....
A szoftver meg kéz a kézben jár a hardverrel, kvázi monopol helyzetben, impotens konkurenciával az árak ilyenek. A cégek nem szeretet szolgálatok, az ár amd oldalon is ennyi lenne ha valami csoda folytán fordulna egyszer a köv 50 évben a piaci állás. Látszik hogy a cpu bizniszben amint ütőképes az amd már is nem szégyenlős, már is nem a szegényebbek szamaritánusa....
-
Aktívan nézem az 5080/5090 topikot: akinek jutott 5080, az azért elég jelentős előrelépést mért, kis OC-val már 4090 körüli teljesítményt kapott és nem égnek a kártyák.
Hogy aztán mikor rendeződik a stock helyzet, azt már csak tippeli az ember. 2-3 hónap múlva azért nagyon remélem MSRP körüli áron lehet venni majd 5080-t (1300-1400 euró), az lenne az egészséges.
Ha az AMD kihozna egy jó 9070XT-t, akkor még gyorsabban helyreállna az árazás, mert egyszerűen az emberek egy része 5070TI helyett (de akár 5080 is) egy 9070XT-t vesz, ha olyan áron és teljesítményben jön.
-
-
A konkurencia hiánya ezt hozza.
Így is 5070 Ti vel fog versenyezni a leggyorsabb konkurens kártya. Én örülök neki hogy kapott esélyt így az AMD , mert ha nagyobb lett volna az előrelépés ( 45-50%) akkor szerintem le is húzhatták volna a rolót.Véleményem szerint ez átmeneti széria és ugyan azon az áron kaptál 15- 20 % előrelépést.kompenzálnak.
Van ott más megoldás is ez biztos, csak nem lőtték le, ismerve jensent.
Egyszerűen rájöttek, hogy skippelhetnek egy generációt, mert nagy az előnyük.
Nem a legjobb, nem is tragikus, meglátjuk mik lesznek a következő lépések.Az hogy ősellenség lett az Nvidia bármit tesznek, hát igazából már másról sem szólnak a topikok. Mi lenne veletek nélküle?
-
Mindent túláraztak az elmúlt években. Egy 50 négyzetméteres lakás 50 millió forint egy belépőkategóriás autó 10 millió. A boltban 50 % kal többet hagyok ott egy bevásárlásnál mint 2 éve. Ez van. Annak adod a pénzedet akinek akarod. Nem érzem úgy hogy most azon kell aggóndom hogy valaki nem tud venni 5000 szériát mert "csak"15-20 % előrelépést kapott , ennek is meg van az oka.
Te is a 600 wattos csúcskártyáról beszélsz ami amúgy pontosan 50 % kal gyorsabb mint a konkurencia bármelyik megoldása,de az emberek zöme a 4080 és 7900XTX alatti kategóriákból választ..
És a poén, hogy igazából aki akar ,ma is annyiért tudsz venni kártyát és abból a kategóriából, mint ezelött 10 évvel, ha hozzá kalkulálod a béremelkedésedet. -
Egyetértek. Én is az árazásra nézve ezt gondolom.
Azért leginkább nem 20-25%, ez nagyon tesztfüggő.
Computerbase [link] szerint raszterben, 4 K ban 35%, RT ben pedig 74 % előnye van ami azt jelenti hogy ha csak rasztert nézem 1350 dollárért sem lenne semmi felára a 7900XTX hez nézve, 150 dollár meg elhanyagolható felár a 74 %+ RT ,az egyéb szolgáltatások és a leggyorsabb kártya címért.
Csak kár hogy nincs ennyiért 4090. -
ok csak akkor az ARC 770 et is felső kategóriásbak tartod ?
A 4090 1500 dollárért pont hogy jó lenne az 1000 dolláros 7900XTX hez nézve. Ebből is látszik hogy mekkorát csaltak amúgy minkét gyártónál. persze van felára de egyedülálló teljesítménye van. Még házon belül sincs ami megközelíti. Most RT ről meg hasonló nyalánkságokról ne is beszéljünk. Persze 2000 dolláros áron inkább már vicces. -
paprobert
őstag
Tom Petersen nemrég adott interjúja alapján arra lehet következtetni, hogy ők is támogatni fogják a meglévő szabványokat, illetve valamilyen márkanév alatt ki is terjesztik azokat.
Az, hogy ez alatt mit értett, pl. csak minőségbiztosítás lesz, vagy hoznak valamilyen lényeges technológiát is, egyelőre nincs részletezve.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A VESA Adaptive-Sync a független. A FreeSync az nem, és arra bizony az AMD odarakta a monitorgyártókhoz a mérnökeiket, akik szabványos és nem szabványos FreeSync implementációknak megfelelő firmware-eket írnak a monitorgyártóknak. Plusz, ha a monitorgyártó nem engedi az NV mérnökeit a termék közelébe, akkor nem kell fizetni a HDMI-s FreeSync licenc hitelesítéséért.
A gyártáson itt nem kell módosítani, de az már nem mindegy, hogy a monitort milyen firmware-rel szállítják. Ezért látod, hogy az NV driverről-driverre ad ki támogatást xy monitorral. A driverből igazodnak a nem rájuk írt firmware-re. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ugyanazt, amit a notebookoknál. Ez a VESA szabvány része, csak nem nevezik el az implementációjukat. Papíron bármilyen VESA Adaptive-Sync kijelzővel működik, de ugyanúgy el kell kezdeniük majd egy hitelesítést, ahogy az NV-nek, mert ezeknek a kijelzőknek a döntő többségét AMD-re szabták/szabják. A driverben kell csinálni rájuk egy profilt, hogy képi hibák nélkül üzemképesek legyenek. Azt nem tudni, hogy az Intel csinál-e ilyet.
Az NV korában azt mondta nekem, hogy általánosan ezt nem lehet hivatalosan engedélyezni, mert az Adaptive-Sync ugyan szabvány, de pár tényezőről nem gondoskodik, és mára az a helyzet, hogy minden monitorgyártónál tucatnyi AMD-s mérnök lédereg, akik igyekeznek a hardvert és a firmware-t úgy terveztetni, hogy a Radeonnak legyen jó. Ezzel nem tudnak alapból mit kezdeni, de a driverből tudják szabályozni a dolgot, hogy a Radeonokra szabott firmware-hez igazodjanak. Viszont ez sokkal tovább tart, mint jó firmware-t írni, így az NV úgy döntött, hogy csak a 144 Hz-es kijelzőkig profiloznak, mert a többi 400-500 darabra nem lenne erőforrásuk. Utóbbiakon még bekapcsolható a G-Sync Compatbile, csak nem garantálják, hogy hibátlanul működni fog.
Ugyanezt az Intelnek is le kell majd rendeznie, mert az AMD még ma is ugyanazt csinálja, mint két éve, egy csomó AMD-s mérnök dolgozik azon majdnem minden kijelző esetében, hogy azok day0 szinten Radeonra legyenek szabva, le se szarva azt, hogy van másik gyártó is. Az NV és az Intel bele tud nyúlni a driverből, de egyrészt nem day0 szinten, másrészt iszonyatos erőforrást emészt fel egy Radeonokra megírt firmware kódot leprofilozni, és mindegyikre specifikus hackeket gyártani a driverbe.A problémát amúgy maga a HDMS-s FreeSync okozza. Ez egyáltalán nem szabványos, tehát biztosan csak az AMD-n működik, de ennek a licencköltségét nem kötelező megfizetni akkor, ha a VESA Adaptive-Sync firmware-implementációja, vagyis a DisplayPortos FreeSync Radeonokra van szabva. És innen ered az NV baja, hogy utólag kell driverekben hitelesíti a kijelzőket. Egyszerűen a gyártók nem engedik a fejlesztés közelébe a mérnökeiket, mert egy rakás költséget kellene fizetniük az AMD-felé, ha megtennék.
Ezen a szinten nem valami tisztán játszik az AMD. Mire az NV eldöntötte, hogy támogatni fogják a szabványt, addigra egy csomó mérnökkel és konkurenseket szívató szerződéssel rendezte le a piacot az AMD. De az Intel ugyanarra képes lehet, amire az NV, utólag rászabni az egyes kijelzőkre a drivert, de manapság már 1000+ darab van, mindre nem lesz erőforrás, ugyanúgy dönteniük kell egy olyan határról, ami értékelhető mértékben csökkenti a hivatalosan támogatandó kijelzők számát. A többire rámondhatják, amit az NV: mehet, csak nem biztos, hogy megy.
-
hokuszpk
nagyúr
volt valami coin, amire az AMD a Threadrippert ajanlotta; de ha 16 magos hozna profiotot, akkor nehogy azthidd, amikor kifogytak a készletek, nem vinnenek helyette 2 darab 8 magosat vagy 4 darab 6 magosat. Az összes Intelt is elkapkodnák. 8,9 vagy 10 szeria, mind1lenne.
Az emberi mohóság olyan, mint Einsten szerint a hülyeség és a világegyetem. Végtelen.
- Bár az öreg nem volt benne 100% -ig biztos, hogy a világegyetem tényleg végtelen. -
Az Asus nem javít 30 napon belül , ők( bolt) nem végezhetnek ilyen jellegű javítást.( RAM modul csere, ha az a gondja)
Nem hinném, hogy ezt a fogyasztóvédelem hagyná. 265 ezer forint volt az új ára, jelenleg ott ( PCX ) egy Manli 2060 kártyát tudnék venni ezen,ami nem opció.Szóval érdekes lesz ha tényleg elromlik.
-
Z10N
veterán
-
-
gejala
őstag
Igen, megvették.
Szeptember 17-től október eleje-közepéig komoly akciókkal szórták ki őket. Ami megmaradt novemberre, azt eladták annak, akinek most kellett új kártya és nem tudott mást venni, mert nem volt.Nekem is kellett november 19-re (heh) a CP2077 miatt kártya 1440p-re. Vettem egy leárazott 2080S-t, mert 3070 nem volt. Na így fogytak el ezek.
-
Malibutomi
nagyúr
Hatoo inkabb hiszek a kitguru, eurogames stb oldalaknak mint egy randombenchmark nevu YT csatornanak.
Pelda: [link]
Death Strading 1440p
2070S - 86FPS
3070 - 124FPS (+44%)
5700XT - 91FPS
6800 - 129FPS (+41%)Far Cry 5 1440p
2070S - 79FPS
3070 - 142FPS (+79%)
5700XT - 51FPS
6800 - 103FPS (+101%)Egyebkent a 3070 vs 2070S kevesbe dominans az a kisebb ertek, a 6800 viszont joval gyorsabb mint az 5700XT
-
és Raggie:
elfogadom, ha azt mondjátok, hogy egy 2070S vagy 5700XT vagy gyengébb kártya opció egy 6800XT / 3080 erejére ácsingózó vásárlónak, így érhető volna, miért ezek készletét "fogják vissza" leginkább (legalább is ezekből van tán a legkevesebb).Első genes Vega11-el nyomulok, nem ismerős a csúcsközeli régió pszichológiája, egy jó kis Renoirra váltanék, ha jönne DIY-re, de úgy fest ebből se tudnak eleget gyártani már fél éve, így marad noti és OEM.
-
A pletykák szerint még a nyáron leállt a felső kategóriás Turing GPU-k gyártása. Ez igazából teljesen normális lenne, ha az Ampere ellátás rendben lenne. De nincs. Ennek is köszönhető, hogy jobb híján a Turingot veszik, vennék az emberek. De abból is véges a készlet...
-
De akkor hol a nagy biznisz a mesterséges készlet visszafogásban? Nem lehet, hogy tényleg egyszerűen csak nem tudnak eleget csinálni?
limitált darab magasabb profittal megdőlt
előző széria felé terelés magasabb áron megdőlt, hisz ki az a hülye aki ilyet vesz
most meg már nincs is régi széria a polcokon (akár indulhatna is az új kártyák dömpingje)zöld találgatósból az alábbi link, ez magyarázhatja náluk a helyzetet (ha igaz), AMD-t mondjuk nem: [Legalább 175 millió $ értékű Ampere kártyát közvetlenül a bányászoknak adhatott el az Nvidia]
-
Danex
addikt
AMD-t szerintem mar pont nem érdekli hogy a már eladott chipjeivel mi a helyzet, ha jol tudom a régi kártyák gyártása is le lett állítva. Maximum a bolt érdeke ez, es emiatt lehet hogy már nagyker szinten megy rá a nagy felár, hiszen többnyire minimális keszletekkel üzemelnek ma az it boltok.
-
VGA-knál erre a régióra nem is jelentettek be kártyát még, 500$ és 580$ MSRP az alja a két oldalon, szóval nem az általad írt sávban fociznak, így az ezek esetleges mesterséges készlethiánya csak nagyon közvetetten tud hatni lefelé, aki ilyen erejű kártyát keres, annak egyszerűen nem opció az RTX 2070 S / RX 5700 XT és alatta.
AMD-nél ezek felett amúgy sincs a régi szériából semmi, tehát ha direkt visszafogják a 6800-asok szállítását, azzal csak az Nvidia 2080 / S / 2080Ti / 3070 / 3080 / 3090 eladásoknak kedveznének, kétlem, hogy ez volna a céljuk.
-
AMD-ről beszéltem, egyik dán webshop adatai következnek (innen):
RX 6800: ~2200 rendelésből leszállítás alatt és értékesítve 113 db
RX 6800 XT: ~ 1900 rendelésből leszállítás alatt és értékesítve 34 dbHiába nő példádból kiindulva mondjuk duplára a profit a kínálat mesterséges visszatartásával, ha közben meg a volumen miatt sehol sem lesz a realizált nyereség.
#53104 Pkc83
Ezt a prociknál el tudom képzelni, kártyáknál nem, teljesen más liga a 6800 széria, mint az 5700. -
huskydog17
addikt
"The Evil Within 2. Szép a játék? Nem. Jól fut közepes gépen? Nem."
A 2. része is fos PC portot kapott? Na szép. Azt tudom és tapasztaltam, hogy az első része egy rakás kaka PC-n, pont a napokban próbáltam a demóját, de azt nem tudtam, hogy a 2. része is. Mondjuk ezen sajnos nincs min csodálkozni, a japánok nem éppen PC-sek.
"Control , Assassins Creed , The Evil Within , AC4 , RDR2 , Insurgency sandstorm..."
A két említett AC játékkal nem értek egyet, azok minden gond nélkül futnak mai hardvereken, sőt az AC4 a megjelenésekor, azaz 2013-ban elképesztően jól nézett ki, konkrétan az év legszebb TPS játéka volt és az valóban hozott olyan grafikai effekteket és látványt, amire még évekkel később is azt mondtam, hogy "azta k*rva" (AC4-et évekkel a megjelenés után toltam végig) és azt kell mondjam, hogy a látványhoz képest nagyon is szépen ment a játék, szóval a Black Flag pont egy ellenpélda, mert az bizony szenzációsan jól nézett ki annak idején.
Evil Within ahogy írtam fent, valóban egy technikai trágyadomb PC-n, japánoktól az is csoda, hogy egyáltalán elindul valahogy.A többi felsorolt címmel még nincs tapasztalatom, de videók alapján a Control Ray Tracing mellett bitang jól néz ki.
-
Callisto
őstag
"Szerintem ehhez nem kell érteni. Azt bárki meg tudja állapítani , hogy
egy game jól fut vagy nem,szaggat,droppol vagy nem. Ehhez nem kell
programozónak lenni és bennfentesnek sem."
Ezt igen, de hogy miért azt nem. Főleg, hogy rengeteg ember gépén minden szír-szar telepítve van ami okozhat hasonló dolgokat azt optimalizálatlanságon kívül is. -
paprobert
őstag
Optimalizálatlan= alacsony látvány/gépigény
Optimalizált= magas látványbeli ugrás/gépigény(CPU-ra pedig a "mit csinál a motorháztető alatt/ gépigény" arányszám lenne a mérőfok)
Kerülgetitek ugyanazt a témát, de elbeszéltek egymás mellett, mert a skálázhatóság, vagyis a beállítások változtathatósága a fenti értéket masszívan torzítja.
Szerk.:
Ha kikötöd, hogy a jelenlegi hardveren mindenáron jól kell futnia, az hülyeség. Miért?
Vegyél egy ma "jól optimalizáltnak" számító címet, és tegyük fel hogy 2014-ben jelent meg, nem 2020-ban. Megfektette volna akkor a 980ti-t mint a huzat, és fújtál volna rá akkor hogy mennyire sz*rul optimalizált.
Még mindig ugyanarról a játékról beszélünk, de akkor most már rosszul optimalizált lett 2014-es mércével, vagy csak nem volt elég erős a hardver akkor hogy kijöjjön a szépsége? -
Callisto
őstag
Nyilván létezik, de nem azért, ahogy te indítottad az egészet, hogy ráfogom azokra amikre más is vagy csak azért, mert nem úgy néz ki ahogy elvárnám az FPS/felbontás számhoz képest stb.
Googlet is használja mindenki, én is. De amihez nem értek azt nem mantrázom tényként ha olyanok mondják akik szintén nem értenek hozzá.
Ráadásul nevesítve, hogy ez vagy az tutira nem optimalizált mintha én, te, ő fejlesztette volna és tudná. -
Nem adták ki újra. Az eladások ugrottak meg a Netflix sorozat hatására. Amit így ebben a formában átlagban jóval erősebb hardware mellett kezdtek el játsznai, mint ami a kijövetelekor létezett...
-
Callisto
őstag
Írjam be a Googleba és akkor kidobja az engine fejlesztőinek a hozzászólásait stb., akik elmondják hogy valóban optimalizálatlan?
Nem vagy programozó, de Google az eszed és hited. Nincs több kérdésem.
És ez attól független, hogy van amivel nem foglalkoznak konzolon túl lényegesen, de a folyamatosan használt engineket azért optimalizálják mindenhova. -
Akkor még egyszer: mit értesz optimalizáció alatt?
Írjanak saját API-t gépi kódban az adott játék igényeihez mérten, hogy tényleg abszolút kihasználhassák az elérhető HW képességeit? Ami így ebben a formában csak egy adott hardware-en futna megfelelően...
Ilyenkor a konzolokat szokták előhozni, hogy hát alig észrevehető a különbség grafika terén a sokkal gyengébb hardwarrel bíró konzolon. Csakhogy ezzel vissza is nézünk az előbbi bekezdésre: egy adott hardware-en. Miközben PC-n kétmarék különböző hardware-en kell elfutnia.
Plusz konzolon egy sor dolgot valójában finomhangolnak, lásd dinamikus leképzési (render) felbontásváltás, checkerboard rendering és így tovább. Amikor én felhozom a DLSS-t, akkor megy a prüszkölés, hogy az a képminőség kárára megy. De hát az előbb említett technikai megoldások is. Csak arról a laikusok többsége nem tud, örül annak, hogy bekapcsolja a konzolt, és játszik, relatíve szép grafikával, relatíve jó FPS-el. -
A The Witcher 3-at idén kvázi "újra eladták" a CDPR-nél, hála a Netflix sorozatnak. Hogy csak egy példával éljek. Ennyire nem igaz, amit mondasz.
Nagyon is előfordulhat, hogy 2-3 évvel később elővesznek egy játékot. Persze ahhoz a játéknak önmagában is szórakoztatónak kell lennie, és nem valami tucatterméknek...
-
Viszont ha mindenből a legjobbat veszed akkor ugyan fusson már az a játék teljes pompájában kompromisszum nélkül.
Ezt továbbra sem tudom megérteni. Miért korlátoznád be a fejlesztőket, hogy na, csak addig nyújtózkodhattok, amíg a jelen hardware generáció el tudja futtatni 4K@60FPS-el (mondjuk). Ennek nem igazán van értelme... -
Alapvetően szerintem egyáltalán nem baj, ha nincs min elfutni 4K @ 120FPS-el max. beállításokkal a játékoknak. Úgy is, mint az FS2020-nak. Főleg, hogy az ilyen játékokkal még évek múlva is játszani fognak az emberek.
Szvsz pont ezért nem lehet elvárás, hogy az adott hardware-hez mérjék a beállításokat. Az, amit említesz azt jelentené, hogy mondjuk Medium, esetleg High szinten meghúzzák a beállításokat, aztán ennyi. Azon jól fut, feladat teljesítve. De így az esélyét is elveszed, hogy a játék tényleg lenyűgözően nézzen ki.
Az optimalizáció így pedig valójában az, amit a beállításokban Te megcsinálsz.
-
gejala
őstag
Controlban ha eggyel visszaveszed SSR-t meg volumetric fogot, alig lesz látványbeli különbség, viszont nyersz 20 fpst a húzós helyeken. Úgy már sima ügy 60 fps körül tartani.
RT meg annyival megdobja a látványt, hogy nem gond, ha DLSS kell hozzá.
Ráadásul RT On mellett elég SSR medium is és AO sem kell. Control csak akkor fut rosszul, ha mindent reflexből kimaxolsz. Sőt, ha elviseled, hogy pár helyen nem lesz tükröződés (amit az RT nem fed le), SSR-t is kikapcsolhatod még több fpsért. -
Arról volt szó, hogy nem fejlődött a grafika. Jön a példa.
A válasz: de az meg nem fut csúcskártyán 4K-ban 120 FPS-el!4!!!4!!! (Tehát nem számít, van más, ami miatt lehet sírni...)Továbbra sem értem azokat, akik azt hiszik, hogy a csúcs kártyák egyből garanciát jelentenek arra, hogy akkor most neked 120 FPS-el fog minden futni UltraFullBrutál beállításokkal 4K-ban, sőt 8K-ban is...
Szerk.: Ja, már látom. Te is azok közé tartozol a jelek szerint, akik azt hiszik, hogy az optimalizáció úgy működik, hogy ha a programozó még rászánt volna két percet a kávészünetéből, akkor utána a hűtőgépen is elfutna a Crysis 4K-ban, 240 FPS-el...
-
-
gejala
őstag
"Az elmúlt években a grafika szinte semmit sem fejlődött"
Mert nem jött új konzol gen. Most viszont beindul a fejlődés. És 3-4 gen múlva már PS6-nál fogunk járni.
Ráadásul ha összehasonlítod a Controlt egy pár éves játékkal, óriási a különbség. RT nélkül is, de RT-vel már abszolút. -
TESCO-Zsömle
titán
"Én eredetileg EXA-nak írtam és nem
kértem meg senkit , hogy reagáljon rá."Ez a szar a nyilvános fórumon való beszélgetésekben...
Bárki hozzászólháat kénye-kedve szerint...
Az RTX és a DXR nem ugyanaz. Az egyik SW a másik HW. A DXR fut az RTX-en. De fut bármi máson is, ami megfelel neki. Nem két különböző megoldás. Csak az RTX a megoldás! Az nVidiáé... Hogy tudjon DRX-t futtatni értelmes sebességgel. -
FLATRONW
őstag
Akkor tisztázzuk a dolgokat.
Megpróbálom mégegyszer elmagyarázni, hátha sikerül megértened, ha már a PH-s cikk nem segített.
A Pascal tud RTX-et, csak nagyon rossz teljesítménnyel, mert nem dedikált hardvert használ a gyorsításra.
A sugárkövetésre létrehozott szabványnak az a neve, hogy DXR.
Az Nvidia erre a szabványra elkészítette a saját implementációját, aminek azt a nevet adták, hogy RTX. Ezzel egyidőben a 2xxx-es sorozatot elnevezték RTX-nek, hogy ezzel is utaljanak arra, hogy mire képes a hardver. Ők nem tervezték, hogy régebbi generációkra is elhozzák a sugárkövetést. De mivel nem fogytak jól az RTX sorozatú kártyák, igy kibővítették a DXR támogatását a Pascalokra is. Ezzel megmutatták azt, hogy dedikált hardver nélkül pocsék a teljesítmény, igy azok akik valamilyen szinten érdeklődtek a sugárkövetés iránt, azok kénytelenek voltak RTX sorozatú kártyát venni.Csak hogy érthetőbb legyen a dolog, hozok egy hasonlatot is.
A monitoroknál a váltakozó frissítésre ott van az adaptiv sync nevű szabvány. Az Nvidia megoldása a szabványra G-Sync néven fut, az AMD megoldása pedig Freesync név alatt. -
TESCO-Zsömle
titán
Szerintem még mindig elbeszéltek egymás mellett. Az nVidia kártyákon is DXR fut. Az RTX az nVidia hardware-ének a neve, ami a DRX gyorsítására szolgál.
Ebből következik, hogy nem feltétele a DXR-nek az RTX, az csak egy lehetséges megoldás. Maga, ami fut rajta, az nem az nVidiáé, hanem a Microsofté és a DirectX része.
Ha valaki csinál vasat, ami megfelel a DXR követelményeinek, akkor azon futni fog minden, amit szabvány DXR-re írtak. Erre szolgál a DXR mint szabvány. Egységesíti a követelményeket.
Hogy te, mint GPU-gyártó hogy oldod meg a követelményeknek való megfelelést, az már rád és a kreativitásodra/lehetőségeidre van bízva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged