- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KAMELOT
titán
válasz
Petykemano #71493 üzenetére
Majd megnézzük valós tesztekben igaz e!
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Petykemano #71442 üzenetére
A neoklasszikus közgazdaságtan a neoliberál gazdaságokat nem igazán jellemzi, és amúgyis eléggé elméleti az egész, már rég megdőlt az elmélet, csak még mindig ezt tanítják.
A valóságban az van a kapitalizmusban, hogy a cégek többsége mindig egyre nagyobb akar lenni, ezért kiszorítja/felvásárolja az ellenfeleit amígnem monopolhelyzetbe kerül. Amerikában is egy rakás szektorban monopol vagy oligopol helyzet van. -
válasz
Petykemano #71442 üzenetére
Oké, csak az NV sosem fog kiállni a boxba, mert IDDQD gumija van.
-
válasz
Petykemano #71433 üzenetére
Akárhogy is, én azért várok egy jobb Q2-t az AMD-től, amennyiben igaz, hogy az NV előre teljesített annyi leszállítást a Dumb-vámok miatt, amennyit csak tudott. De ugye ez is csak akkor lehetséges, ha van mit szállítani. Ezt az AMD nem tudta volna megcsinálni az elóvatoskodott gyártási ütemezéssel.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #71433 üzenetére
Sosem fogják kockáztatni piaci részesedés vagy piaci népszerűség reményében a terveket, a marzsot, vagy a túlvállalás / túltermelés kockázatát (itt nem szükségszerűen veszteséges értékesítésre kell gondolni.
Lényegében most sem versenyzik az AMD eléggé, amikor minden ehhez szükséges körülmény összeállt. Pl. önmagához képest még hatékony az architektúra, és last-gen VRAM-mal a szokásosnál is olcsóbban megúszható a BOM.
(kicsit mélyebben a technikai részletekbe merülve persze a konkurenciához képest kompromisszumos a perf/W, perf/area, és skálázási gondok is vannak bizonyos CU szám felett).A jövőre vonatkozóan érdemes lenne belegondolni, hogy valamennyi szilíciumot biztosan költeni kell a compute képességek visszahozatalára, tehát mindenképpen romlani fog a perf/area hányados.
Vajon visszatér az, hogy esetleg +50%-kal nagyobb lapka fog kelleni a zöldek azonos teljesítményéhez?
Akkor akar majd árversenyezni az AMD? Vagy az a nagy terv, hogy addigra prémium branddé válik, és már nem is fog kelleni... -
válasz
Petykemano #71422 üzenetére
De akkor meg ne hülyítsék az sx96-hoz hasonló, reménykedő embereket a 40% markec ser baromsággal. Mert ez nem az a stratégia, amiből 40% markec ser lesz, ez továbbra is csak balf@$7kodás (vagy tudományosan fogalmazva profit maximalizálás).
Mi drukkolhatunk az AMD-nek, de ez önmagában kevés, tenniük is kell valamit.
-
válasz
Petykemano #71422 üzenetére
Pontosan. Az AMD egy cég aki azt nézi hogy min keres a legtöbbet. Nem a gamer kártyákon.
-
válasz
Petykemano #71408 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy a dVGA eladásból mennyi a DIY szegmens és mennyi az OEM-eknek eladott hányad. Nagyon szépen lehetne látni, hogy a retailereknél jelentkező arány mennyire nem tükröződik a teljes eladott mennyiség arányszámaiban.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #71196 üzenetére
értem a csalódottságodat,
és jogos, hogy hiányzik az RDNA4 APU, ( nekem is jól jönne )
és bár az AMD valószínűleg a piacot és a fejlesztési költségeket mérlegelve döntött így,
de ettől még a vásárlói oldalról ez tényleg fájdalmas.
Talán ha az UDNA/RDNA5 nem lenne olyan közel, akkor nem így döntöttek volna.Viszont a Medusa Point-ban várható
továbbfejlesztett RDNA 3.5+ - hátha kap pár olyan dolgot,
ami az end-usereknek is fontos lehet. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #71170 üzenetére
korábban ezt írtad : "De ez semmit nem változtat azon, hogy szerintem sajnálatos, hogy pont a jól sikerült RDNA4 marad ki az APU portfólióból."
Ha az RDNA4 high-end és APU törlését - úgy kritizáljuk,
mintha az AMD 2024 elején ( amikor talán a döntés megszületett )
már tudta volna, hogy az nVidia Blackwell milyen lesz, és ennek következményeképp az RDNA4 milyen sikeres -
akkor az ezen alapuló itélkezés nem korrekt.Képzeld el ... hogy te vagy az AMD döntéshozója és 2024 januárjában GPU-t tervezel.
Az Nvidia tempója egyre gyorsabb ( ~ 2024 májusában jelentik be az 1 éves ciklust)
és az AMD befektetői egyre nagyobb nyomást gyakorolnak.
Te 2024-ben ( az akkori infók alapján ) mennyire hittél az RDNA4 -ben?Vagyis ebben a helyzetben te - akkor - mit csináltál volna?
Kockáztattál volna egy bizonytalan RDNA4 high-end és APU szegmenst,
vagy a biztos közép kategóriára fókuszáltál volna?Szerintem nem felejthető el ,
hogy minden döntést abban a pillanatban kell értékelni, amikor született.
Nem azután, hogy kiderült, milt lépett a konkurencia, vagy az RDNA4 -et hogyan fogadta a sajtó.Az AMD sem tökéletes,
de az utólagos ítélkezésben - szerintem azt is figyelembe kell venni,
hogy a döntés pillanatában ( 2024Q1) - milyen információk voltak ismertek
és akkor milyen döntéshozatali logikát folytatott az AMD.Bár a Blackwell rajtja nem a legjobban sikerült,
és ez az RDNA4 megitélésének nagyon jól jött ( ~ ettől is lett sikeres )
de az AMD nem építhet mindig arra, hogy a versenytársai hibáznak.Az akkori döntés - valószínüleg átfutott az AMD board -on is
- és szerintem jóváhagyták a döntést
( és itt újra kihangsúlyozom - hogy a board is - az éppen akkor ismert információk alapján tudott dönteni. )
https://ir.amd.com/governance/board-of-directors -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #71157 üzenetére
> hogy pont a jól sikerült RDNA4 marad ki az APU portfólióból.
Az RDNA4 fejlesztése egyáltalán
- nem prioritás az APU-k számára,
- ahogy a high-end RDNA4 is el lett kaszálva.De miért ez az "áldozat" ?
Én azt feltételezem, hogy az AMD minden erőforrását
az RDNA 5/UDNA-ra, valamint a chiplet-alapú ökoszisztéma kiépítésére fordítja.
A hosszú távú cél :
- egy egységes, skálázható platform létrehozása,
amely CPU-kat, GPU-kat és APU-kat integrál chiplet-alapú dizájnnal,
miközben az AMD felkészül az AI és adatközponti piacokon való erősebb versenyre.Vagyis az RDNA4 APU-k elhagyása egy ( nekünk elégfájdalmas )
stratégiai döntés, amely az RDNA 5 sikerét szolgálhatja.A pletykák alapján feltételezthető, hogy a
high-end Medusa Point APU - MCM -es lesz,
és desktop 12 magos ZEN6 -os CCD -t is hozzá lehet majd kapcsolniVagyis túl-egyszerűsítve: az APU = I/O die -al.
És valószínűleg ez APU -hoz kapcsolódó
GPU [ GCD (Graphics Complex Die) ] is hasonló - logikus cél.
De a skálázható -RDNA5/UDNA sajnos még nincs kész.Feltételezem, hogy az AMD projektmenedzserek kiszámolták,
hogyha levesznek 10 mérnököt az RDNA5/UDNA projektről - az RDNA4 -es APU ( + High-endes GPU ) kifejlesztésére ( és tesztelésére )
akkor az milyen következményekkel, csúszásokkal járhat az UDNA sikerére.Most Lisa Su - minden erőforrást az UDNA/RDNA5 -re tett.
és ha 1 évvel korábban sikerül kijönni vele - akkor lehet, hogy
érdemes volt elkaszálni - a stratégiailag kevésbé fontos termékeketHogy ez megéri-e ?
nem tudom;
majd később - ha látjuk az UDNA-t - akkor kiderül. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #71127 üzenetére
> a medusa is RDNA3.5-tel jön,
az APU -nál - a GPU-s rész az I/O die -ba van integrálva;
amit nem olyan egyszerű újra-tervezni és kitesztelni,.
( Vagyis sokkal komplexebb feladat )Legalábbis nekem erről a chipsandcheese -es interjú jut eszembe
"AMD's Strix Halo - Under the Hood"
hogy mennyi mindenre kell figyelni
- alacsony késleltetés elérése
- nagy sávszélesség biztosítása
- integrált cache ( MALL )
- Média kodekekkel való integráció.
- ...az RDNA4 -el szerintem az lehet az fő probléma,
hogy - valószínüleg - nem mobil -ra van tervezve, optimalizálva.
vagyis az RDNA4 alapvetően desktop-orientált fejlesztési fókuszú
vagyis a ( relative ) extrém nagy teljesítmény felülirt mindent
és nem párosult egy optimális hőkezeléssel és energiahatékonysággal.
Vagyis az RDNA4-es i/O -die -nak extrém throttlingos problémái lennének
és az RDNA4 optimalizáció helyett érdemes
az UDNA/RDNA5 -re fókuszálni és azt eleve mobil baráttá tenni.és rákeresve - tényleg jelezte az AMD ... az RDNA4 Desktop fókuszát:
"AMD exec hints that discrete RDNA 4 GPUs won’t be in gaming laptops anytime soon, leaving Nvidia’s RTX 5000 cards unchallenged"
- “Current graphics strategy is focused on the desktop market”és azt se felejtsük el, hogy az RDNA4 - AI képessége eléggé ki lett gyúrva.
és a GPU -s mátrixszámítás - extrém hőt termel.
( az Intel küzdelme az AVX-512 -es throttling-al és melegedéssel szintén sokaknak ismerős lehet - és szerintem itt is részben valami hasonló lehet; az RDNA4 még nem optimális a mobilra.) -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #71129 üzenetére
Ha a pontos okokat ismerném annyira, hogy pontról pontra le tudnám vezetni a problémás helyzetek mibenlétét, akkor nem itthon dolgoznék heti 40 órában millió forintos fizetésért, hanem valamelyik félvezetőipari vállalat chiptervező részlegén heti akár 100 millió forintnak megfelelő helyi pénzért.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #71127 üzenetére
Azért nem egyszerű a legújabb architektúrát csak úgy betenni az APU képgenerálásért felelős területére. Például az idén érkező Switch 2-be is "csak" Ampere architektúra kerül, vagyis abba még csak nem is eggyel régebbi, de egyenesen kettővel régebbi technika fog üzemelni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #71090 üzenetére
A papíron $299/$349 azért kedvezőbb, mint amit azelőtt pletykáltak. De a de facto ár ennek is lehet sokkal magasabb.
Fura, hogy a 8GB-os változat nem vágott. De gondolom, ennek pontosan ugyanaz lehet az oka, ami miatt a 9070 is alig olcsóbb: valószínűleg annyira jó a yield, hogy gyakorlatilag nincs. Szinte a hibás darabokat kellene válogatni.
Mivel úgyis ugyanazt a hűtést használnák hozzá, ezért alig lehetne olcsóbb, úgy meg minek.
-
yarsley
aktív tag
válasz
Petykemano #71090 üzenetére
>Persze volt infláció is, de a 9060XT pletykált $449/$519 árazásán azért pislogtam.
Lol, ez még 350/420-ért is meredek lenne mikor a 7700XT 300 körül van az 5060ti 16gb meg az 5070 meg MSRP-től már kapható.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #70920 üzenetére
nekem az a gyanum tamadt, hogy nemcsak a Samu meg az Intel szenved az új gyártástechnológiákkal, hanem a TSMC is ; csak ők nem annyira.
viszont erről a partnerek nem szólhatnak egy szót sem, mert akkor bukják a kedvezményeket ; nem akarnak úgy járni, mint az Intel. -
yarsley
aktív tag
válasz
Petykemano #70873 üzenetére
Bármi mást gyártanak sokkal több pénzt hoz a konyhára. Szerintem komolyan gondolják a piac szerzést, csak nem minden áron. Az azért érdemes figyelembe venni, hogy az ugyan azon az n4-es node-on gyártott 378 mm2 chippet Nvidia 750-1000USD-ért árul míg AMD 356mm2 chippet 550-600USD-ért.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #70756 üzenetére
> APU forradalom
Státusz:
- A kézi konzoloknál: az APU kiütéssel győzött. És jön a következő gen: [1]
- notebook : az APU egyre dominánsabb; bár az oculink-es eGPU ellenhatást ad.
- HPC piac: Superchip(Grace) ; Big APU (MI) - dominál
- Desktop Low-End szegmens : az APU kezdi megmutatni magát .. de hosszú átmenet lesz. ( és idén jön az nvidia arm-es desktop-os Apu/Superchip is )
- Desktop Middle-High szegmens : Az Átmenet még a legelején tart.
- AI/kreativ Workstation : M3 Ultra, nVidia Digits , StrixHalo : kezdi megmutatni magát.Az Integrációban (sw+hw ) az Apple mutatja az utat.
( ~ M3 Ultra - 512 GB Egyesített memóriával )
AZ AMD -nél viszont a PC-s piac és a kompatibilitás áldás és átok is; mert egyes változásokat sokkal lassabban tud átverni a piacon; Viszont az - hogy saját CPU-ja és chipsetje van valamilyen előnyt is ad.Mindenesetre az AI forradalom elején tartunk; Még az is ködös, hogy 5-10 év múlva milyen lesz az optimális platform.
-------
[1] "Handhelds are getting RDNA5 anyway"
https://x.com/Kepler_L2/status/1896425465394712871 ( 2025-márc.03 ) -
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #70811 üzenetére
1-2 év múlva simán lehet 450 dolcsi a kiárusításkor az UDNA megjelenése közelében
-
X2N
őstag
válasz
Petykemano #70811 üzenetére
Persze hogy nem az, ha közvetlen tőlük vennéd a kártyát ezt meglehetne csinálni.
-
válasz
Petykemano #70747 üzenetére
Közben kiderült a valóság. [link] AMD 650 dollár MSRP-t akart a 9070 XT -ért ezért korlátozott darabszámban 50 dollár visszatáérítést ad(ott) a kiskereskedőknek hogy 599 MSRP ért adják az előre lerendelt készleik egy részét, 5 %-a volt ez a kezdeti szállítmányoknak . Tehát az 599 MSRP nem valós a kereskedők pedig nem akarnak belemenni abba hogy az AMD utólag fizessen kártérítést nekik mert állítólag még vannak régebbi ,ugyan ilyen alapon történt ki nem fizetett adóságaik. Frank bácsi abban reménykedik hogy megegyeznek velük, de túl nagy készletet adtak el nekik magas áron. Ez azért gáz...
Egy finn kiskereskedő azt írja [link] hogy hogy partnerkártyákat <3%-os árréssel árulnak, és az MSRP -10%-os veszteséget jelent. Azt is elmondta , hogy felvették a kapcsolatot az AMD-vel és a nagykereskedőkkel, hogy megkérdezzék, mi a helyzet,de arra kéri őket az AMD próbálják meg az MSRP-t tartani miközben 600 dollár fölött adják el nekik a kártyákat az AIB partnerek akik szintén azt mondják, hogy lehetetlen tartani az AMD árait mert annyira drágán adják nekik a komponenseket mert AMD 650 dolláros MSRPT-szánt és attól felfele tehát eleve a drágább AIB partnerek 700750 dolláros eladási árral kalkuláltak a felhazsnált hűtések/ komponensek és a várható profit kialakításában .
Tehát Nvidiának kamu készletei AMD nek kamu árai vannak.
Van olyan eddig meg nem nevezett AIB aki azt tervezi hogy lelép az AMD től a la EVGA... -
Quadgame94
őstag
válasz
Petykemano #70560 üzenetére
A fogyasztása a 4nm miatt gatya... vagy mégsem? Nézd meg mennyivel több tranzisztor van rajta és a transzisztor sűrűségét. Ha ezt veszem alapul akkor nem "gatya" egyáltalán. De! Már tudjuk miért nincs ettől gyorsabb és nagyobb lapkájú kártya. 550W enne simán... mondjuk +25% teljesítményért cserébe... sokkal drágábban gyártva... és még csak kelendő sem lenne annyira.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #70193 üzenetére
a feltételezett nagyobb lapkára lehetett volna gddr7 vezérlőt pakolni és akkor megvan a sávszél ; szvsz egy 80 esetleg 96 CU-s cucc már hozhatta volna az 5080+ teljesitmenyt ; a nepek meg pengették volna vastagon a 700+ dollárokat. Kivancsi leszek a tuningos eredmenyekre ; aszonta ABU van benne 4-500Mhz ; az a 3GHz peak mellett is 15% ; nomeg mondjuk a 3 Ghz feletti orajelre rangatott 9070 -re is ; ha a nagyobbik tud ilyen orajelet, akkor a kisebbik is megfuthatja ezt.
-
válasz
Igen, ugyan ezt fejtegették a Redditen is.
Úgy vélem egy megfelelő kompomisszumot hoztak.Még azt sem tartom kizártnak, hogy nem a teljesítmény volt a kérdés az RDNA 4 nél hanem hogy mennyire állítsák a TDP keretet az RTx 5000 hez . Ha jól tudom 260 W volt a terv és most ilyan 300 W fölötti fogyasztásasokat látok kiemelve. Vagy csak az OC példányok nem tudom.
Kiváncsi leszek majd az első tesztekre , hogy UV mit eredményez itt.
A cache szerintem valami 3D tokozással lesz rábiggyesztve ezekre, vertikálisan, valószínűleg ott a hűtés és TDP majd nagyobb szerepet fog kapni. -
Quadgame94
őstag
válasz
RDNA4 CU szám egyáltalán nem összehasonlítható a többi generáció CU számával, hiszen a magok száma / CU is sokat változott. INT32/FP32 feldolgozás is rengeteget változott.
A 4096 "mag" mint szám nem mond el sokat az egyszerű embernek. Az RDNA 3 és RDNA 4 architektúrák esetében az AMD GPU-k 2 FLOP-ot végeznek el FP32 (egyszeres pontosságú) számítások esetén magonként és ciklusonként.
Ezzel a kevés "mag" számmal alig vannak lemaradva 35-40 százalékkal a 16384 CUDA magot tartalmazó 4090-től,
- 10-15 százalékkal maradnak le a 10752 CUDA maggal rendelkező 5080-től és
- ugyan azt hozzák mint a 8960 CUDA magos 5070 Ti
(Ha igazak a 1st party számok*)A maghatékonyság sokkal többet számít. Illetve a feldolgozó egységek hatékonysága is. Ebben most a Blackwel van lemaradva. A Rubin-nak teljesen átdolgozott SM-el kell jönniük.A Blacwell SM finomítása nem lesz elég.
-
válasz
Petykemano #70055 üzenetére
~300k a 9070XT a nagy izgalom elmúltával.
Abu: Igen, a tipikus upselling stratégia.
Pumba: Ne akarj 300W-ot két ventire (és a hozzá tartozó rövid bordára) bízni szerintem.
-
jozsef83
tag
válasz
Végre ezek szerintem teljesen elfogadható árak, ezért a teljesítményért. Csak legyen elérhető.
-
Pkc83
őstag
válasz
Nem tűnik rossznak viszont a "csak" 50$ különbséget nem nagyon értem. Ha én ,most pont ilyen vga-t akarnék venni akkor tuti nem 50$-on spórolnék.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
Petykemano #69688 üzenetére
hát látod, egyet sem találtál el
-
válasz
Petykemano #69688 üzenetére
Nem látok a felsorolásban Nvidia és Intel ficsőröket amiért lelkesedett volna , milyen "baszó". ( sajnos vagy szerencsére)
-
Quadgame94
őstag
válasz
Petykemano #67951 üzenetére
Pedig ennél már csak feljebb van nekik. Szerintem téves következtetés, hogy nem szereznének részesedést ha nagyon jó árban adnák őket. Az RDNA4 egy complete package. FSR4, jó raszter képességek, okés RT képességek, jó fogyasztás és kiváló ár/érték arány.
Ki az a hülye őszintén aki 5070 Ti-t venne 750-800 dollárért ha kapna egy alig alig lassabb kártyát, jobb fogyasztással 200-250 dollárral olcsóbban?
-
Jacek
veterán
válasz
Petykemano #67944 üzenetére
Ugy meglepodtek hogy inkabb megvarjak hogy a "konkurencia" teritse a kartyait es adjon egy honapot az eladasra nehogy szegenyen rajta maradjon a keszlet
Igaz a boltokban vannak a kartyai -
FLATRONW
őstag
válasz
Petykemano #67634 üzenetére
Úgy tűnik, hogy nem nagyolta el a gondot, épp ellenkezőleg. Okosabbnak hitte magát az AMD-nél, ezek szerint mégsem az.
Gondolom az AMD nem adott neki teljes hozzáférést mindenhez (érthető okokból), most meg játssza a sértettet. -
bjasq99
tag
válasz
Petykemano #67457 üzenetére
Nem tudom hol említett abu cache lapkát, én csak cache koherencia hardverről olvastam tőle, mások vizionáltak óriás cacheeket.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #67457 üzenetére
"valami 390mm2-t pletykálnak most a Navi48-ra."
"sacc/kb 30-40mm2 csak az MCD-k csatolására ment el és a kevesebb is a memória vezérlő. "es a koherenciamotort még nem is számoltad bele !
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #67369 üzenetére
"Akkor viszont a 9060/XT ugyanúgy navi48 lenne, csak v-cache nélkül. (Vagy a navi44 ez a variáns)"
vagy kisebb vcacheval. mittomen 9070XT 640MB ( teljes cache lapka ) 9070 512MB ( a "jobban" sikerult selejt lapka ) 9600XT 256MB ( felig selejt lapka ) 9600 128Mb ( alig hasznalhato cache lapka ) 9500 cache nelkul.
-
válasz
Petykemano #67369 üzenetére
A COD eredmény amúgy ráadásul egy 9070 (non XT) állítólag.
Kepler azt írja az FSR4 sőt már az FSR 3 is multiframegen képes és szerinte bemutatja az AMD is ezt .
Felmerült az is ,hogy a képen valójában a játékban nincs aktiválva a famegen de a driverből lehet aktiválni ezt az opciót minden játékban, nem kell hozzá direkt támogatás. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #67364 üzenetére
Azért nem hiszek ebben, mert az AMD még a prociknál se használja a vcache-t a teljes vonalon. Elképzelhetetlen, hogy ne opcionálisra tervézték volna.
Akkor viszont a 9060/XT ugyanúgy navi48 lenne, csak v-cache nélkül. (Vagy a navi44 ez a variáns)Tehát az esetleg elképzelhető szcenárió, hogy az eddig közkézen forgott teljesítmény a v-cache nélküli lapka nyers teljesítménye volt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #67328 üzenetére
A cache egy csomó mindenre jó. Sőt, pont arra jó, hogy minél több adat legyen koherensen betöltve, és koherensen elérve. Tehát minél koherensebb az adatelérés, annál nagyobb a cache haszna.
#67337 Busterftw : A 3, 5, 7, 9-es szám arra vonatkozik, hogy az utána lévő számsoron belül milyen kategória a termék. Ez azért van így, mert az előző évekből is vannak Ryzen 3, 5, 7, 9 modellek, és azok is ott maradnak a boltban sokáig.
Mint írtam a Z2 esetében fontos volt, hogy legyen tömegpiacnak szánt alternatíva. A Z2 Extreme nagyszerű, de azt annyiért adja az AMD, hogy a legolcsóbb kézikonzolok 799 dollárok lesznek minimum, amelyek erre épülnek. Semmi esélye egy gyártónak egy 379 dollárért adott rendszerchippel megcélozni a 399 dolláros árat, mert a többi komponens, ami kell nem fér bele 20 dollárba. Ellenben a Z2 Go ára 129 dollár, ott már bőven célozható a 399 dolláros kézikonzollal a piac.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #67328 üzenetére
nemlesz itt semmifele koherenciamanager ; a programozók elba*.* gondolkodasara nemlehet felkesziteni még az
MIAI-t sem. vagy 512MB koruli cache lesz, vagy megint jön, hogy hát izé, a koherenciamanagementhez optimalizálni kéne a kódot, amit aztán az optimalizálatlan szoftverfejlesztők megint elegansan skippelnek. -
válasz
Petykemano #66980 üzenetére
Tökéletesen leírtad.
-
válasz
Petykemano #66988 üzenetére
Örülök, hogy nem lepődtél meg a rekaciómon.Ez a normális rerakció egy ilyen kommentre de látom még maradt benned hasonló.
-
válasz
Ez egy jó nagy marhaság volt és nem megsérteni akarlak vele.
-
yarsley
aktív tag
válasz
Az AMD egy tőzsdei kapitalista cég, és nem a barátod. Szurkolni ugyan lehet nekik, de szerintem nagyon nem egészséges olyan szintre vinni a dolgit, mint mondjuk a favorit sport klubodnak szurkolni.
Az AMD nagyon sokáig híres volt a kedvező áru porcijairól, de amikor fordult a kocka korábban az Opteron érában meg most Ryzennél, ha ők a vezetnek, akkor úgy is árazzák a top termékeiket. Csak míg a proci fonton mákjuk volt Intellel, mert Intel csak ült a babérjain mikor vezető helyre kerültek a Core sorozattal, Nvidia folyamatosan egy őrült tempót diktál még akkor is amikor elől van. És sajnos a folyamatos AMD piacvesztésnek megvan az a hátulütője, hogy az egy kártyára vetített fejlesztési költség egyre magasabb, így jó esély van arra hogy AMD teljesen kiszáll a diszkrét VGA piacról, mert nem fogja megérni nekik bent maradni.#66970 Rowon:
Nem kell 20 évre vissza menni, 6-7 éve is volt 30 százalék körüli részesedésük, amin még kényelmesen fent lehet tartani a GPU részleget, 10% alatti részesedés meg kb biztos bukás lesz.
Meg amúgy nem muszáj Nv-hez hasonlítani őket; pl Intel mikor tud hozni egy jobb felskálázó progit mint amit AMD letett az asztalra, akkor ott nagyon komoly kérdéseket felvet az AMD szoftverfejlesztés terén. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #66906 üzenetére
A 7600-XT tökéletes példa erre. 6nm-es, tehát egyáltalán nem kellene spórolni vele.
Ehelyett összenyomorították a lapkát, és a legagresszívebb boost algoritmust engedték rá, aminek a vége, hogy kétállású kapcsolóként vagy 180W-ot fogyaszt, vagy lassú lesz mint a dög, de legalább nem is adják elég jó árban.Nem akarok vs.-t kezdeni, de protestvásárlásként Battlemage-et kell venni, hátha tanul az AMD.
-
válasz
Petykemano #66898 üzenetére
Teljesen jogos, egy 70-es kártya ne legyen már 300W.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #66898 üzenetére
Illene neki, de majd meglatjuk mi lesz ebbol mire kijon
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #66726 üzenetére
Most piacot akarnak szerezni, ezt nyilatkozták, így csak remélhetjük még olcsóbb árakkal kezdenek majd az alsó és középkategben. Így tudnának gyorsabban piacot szerezni, egy jó ár-értékkel, teljesítmény-fogyasztás kombóval, jobb RT vel mint múltkor stb.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #66055 üzenetére
Tényleg tök érdekes lenne, hogy ha az AMD csinálna egy NVIDIA-t és alacsonyabb fogyasztással jönne valahogy a legújabb gyártási technológiákkal
-
sb
veterán
válasz
Petykemano #65964 üzenetére
Én nem értek hozzá, de nekem a részigazságok között még ellentmondásosnak tűnik a dolog.
1. 40%-hoz dpgu vs igpu: Én is azt mondom, hogy utóbbi jóval esélyesebb.
2. De ettől még a nagy apu ami jön vélhetően nem lesz olcsó a méret/komplexitás miatt. Szerintem nagy mennyiséget is necces lesz belőle elindítani.
Ha pedig magasabb árat akarnak akkor előbb a prémiumabb (ws, majd gaming notik teteje) szegmenst kell becélozni ahol kijön a többlet előnye.Az egész 2. pont ott válik okafogyottá ha több és olcsóbban készül mint ami elég erre a szűkebb rétegre. Akkor tudnak lentebb menni, a szélesebb elérés felé. De ezt így indulásként nem látom benne a fizikai és elvi adottságaiból.
@fLeSs
Egyébként én kibékülnék egy ilyen fajta procival, a 8mag+32CU-s Halo mini PC-ben bőven elég lenne az emberek 90%-ának. Csak jó áron kéne adni.
Zen5 8c/16t + 4060(m) szint. Ez szerintem bőven overkill a 90%-nak. A felével elvan az átlag.
Mini pc-ben szerintem biztosan jönni fognak. Talán utóbb lesz majd vmi integrált AM5 mITX lap is. De én a fentiek és emiatt, hogy átlagra is elég erős valahogy nem tudom elhinni, hogy terítenék első körben a teljes piacon.A Strix Point is elég erős (és drága is) átlag felhasználásra. Nem véletlen, hogy jön alá a Kraken Zen5/5c 8 mag, 8 CU, 50 TOPS.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Petykemano #65964 üzenetére
Socket AM5-ös tokozásba egyáltalán elférne a 2 CCD + GPU? A mobil CPU-knak más az alakja és a mérete.
Egyébként én kibékülnék egy ilyen fajta procival, a 8mag+32CU-s Halo mini PC-ben bőven elég lenne az emberek 90%-ának. Csak jó áron kéne adni. -
sb
veterán
válasz
Petykemano #65946 üzenetére
A két pont nálam összefügg.
1. A felépítésből fakadóan van extrája, a nagy és gyors ram. Ezt nem tudod jelenleg másban megvenni.
2. És ez az extra jelenleg a fizetőképesebb közönségnek szól, az tudja kihasználni. (Ezért megy a siránkozás, mert ebből gamingre otthonra nem lesz extra és ott nem is akarnak prémiumot fizetni... a semmiért.Külön is választhatjuk, mert végül is fontos tényező a második is, hogy eleve más a célközönség.
De akkor van még egy harmadik érv is az árhoz. Hogy eleve a teljesítményszint is nagy/jelenleg is drága. Ha levesszük az extrákat és megnézzük ezt egységes, gyors ram nélkül egy kommersz, gamer dedikált hw-s konfigban akkor egy 16c cpu + 4070 erejű gpu sem az 1000 EUR ársávban van... jóval drágább szegmens. És erre jön az 1-2. pont extrája szvsz.@S_x96x_S
Tudom. Úgy értettem, hogy eddig nem jött APU-hoz, pedig már régóta megvan a technológia más hw-ikben. -
sb
veterán
válasz
Petykemano #65901 üzenetére
Nade nem is ugyanazt tudja.
Belinkelem, hogy ws-ként (is) tekintenek rá (egységes 128GB, k* gyors rammal szerelve) és jön az első válasz, hogy gémingre mehh.Gaming laptopként is remélhető, hogy lesz előrelépés hatékonyság és méret(=üzemidő) tekintetében, tehát ott sem ugyanaz jön. A monster chip, tokozás, gyors ram viszont valószínűleg nagyobb hátrány első körben mint amekkora előnyt játékra jelent ez az egész, ez biztos látszódni fog az árban.
Viszont a másik szegmensben gyakorlatilag nem létezik ilyen megoldás. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #65901 üzenetére
A random RTX 4070M -el szerelt notebook-ok árai jelenleg:
[ 999 EUR --- 3600 EUR kötött szórnak. ]
( e felett is van - de azok már irreális árazásúak
és csak 1-1 helyen kaphatóak, vagyis inkább elirás lehet )
https://geizhals.de/?cat=nb&xf=11293_06+17+-+RTX+4070&sort=p#productlistés az alsó harmad alja - ilyen másod-harmadgenerációs CPU-s konfigurációval van
és biztos nem ezekkel lesz az első évben az árverseny:
- Ryzen 7 7435HS, 16GB RAM, 1TB SSD, GeForce RTX 4070
- Core i7-13620H, 16GB RAM, 1TB SSD, GeForce RTX 4070
- Core i7-13620H, 32GB RAM, 1TB SSD, GeForce RTX 4070
- Core i7-12650H, 16GB RAM, 512GB SSD, GeForce RTX 4070Szerintem a Strix HALO gépek az első évben a 2200- 4000 EUR -os
kategóriában lesznek elérhetőek,
és a kevés chipet a prémiumos gépekbe építik be.Amúgy jelenleg egyes Strix Point -os gépekbe is tesznek RTX 4070M -et,
és biztos lesz kereslet STRIXHALO + RTX4080 -ra is.saccra a 128GB 16zen5, 40CU -s Strix Halo-k árai ~ 3500 EUR-tól indulnak.
Amúgy is egy 16x ZEN5 nem egy random 12gen-es Intel -kategória, és azokhoz képest biztos drágábbak lesznek.
( referenciának: egy 16 magos zen5 9950X desktop cpu ~ 700 EUR körül van
és a mobilos verziók mindig drágábbak. )A versenytársak ilyen - rtx4070M -es high-end - es gépek lesznek:
"HP ZBook Studio 16 G11, Core Ultra 9 185H, 32GB RAM, 1TB SSD, GeForce RTX 4070, DE" ~3500 EUR -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #65852 üzenetére
Kompatibilis árazás az új "piacot szerzünk" stratégiához.
-
X2N
őstag
válasz
Petykemano #65852 üzenetére
Sosem ált tőlük távol a nagyotmondás
KAMELOT-Ezt a rendesen becsavarozást szeretem, legtöbb új házat amennyi anyagból van az alkatrészek tartják össze
Megoldás a vertikális beépítés vagy a vízSzerverek se véletlenül vertikálisan vannak elfektetve a rack-be.
-
válasz
Petykemano #65361 üzenetére
Jó lenne ha elérhető is lenne, nem korlátoznák le, mert amúgy rendben van a cucc szerintem.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #65203 üzenetére
Az RX 6400/6500(4-8GB)-ok, valamint az RTX 3050/3060(6-8GB)-ok helyett remélhetőleg jobb lesz, és akkor lesz újra 80 ezer forint alatt olyan kártya, ami az aktuálisan legfrissebb képességekkel rendelkezik.
8700G-nél erősebb kell legyen, vagy nincs értelme. Úgy pedig lesz egy kártya, ami még normálisnak számító mértékű felskálázás esetén a friss játékokban képes lehet a 1080p medium 60+ fps-re, ami sokaknak elég is lehet. -
válasz
Petykemano #65203 üzenetére
El kell adni a kevésbé jól sikerült N33 chipeket is.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #65200 üzenetére
AMD reportedly preparing Navi 33 based Radeon RX 7400 and RX 7300 graphics card
Gondolom ezért mennek, mert ezek meg még olcsóbban gyárthatóak lesznek
Yutani: Novemberig-Decemberig kitarthatnak.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #65185 üzenetére
> 32GB .. CXL ... XDNA2 ...
Igény lenne rá - főleg az AI-val foglalkozó közösség részéről.
( és a TinyGrad-os kütyü-be és klónjaiba ideális lenne )De ha az AMD komolyan akarja tolni az AI-t és az MI300, MI400, vonalat
- akkor kell olcsón elérhető - jó ár-teljesítményű - dev-kit.
- És ha lesz olcsó dev-kit, akkor sokkal gyorsabban meglesz a szoftveres támogatás
az OpenSource-os közösségtől.Persze ott lesz a StrixHalo APU - és a 128 Gb-os egyesített memóriás konfigok,
amiből ha 4-et összekötök, akkor már megüti a komoly hobbi kategóriát,
de emelett kellene még más is - a StrixHalo és az MI300 közé. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #65179 üzenetére
> RDNA4-re épített lapkák
Ha ...
- ha lesz 32GB VRAM-os verzió belőle
- és lesz benne elrejtve egy 100 TOPS-os XDNA2,
- és a PCIe Gen5 -ös kapcsolat még CXL-t is tud.
- és olcsón gyártható leszakkor garantált a siker.
-
pRoject22
őstag
válasz
Petykemano #65164 üzenetére
Igen, azóta szét néztem már X-en is meg itt-ott és valóban így van, sajnos
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #65086 üzenetére
Az 50-55 TOPS az kevéske... Legalább a duplája kellene, hogy elkezdjünk ezen gondolkodni.
Az AMD-nél ez nem kihasználatlan. Már vagy 150 applikáció, vagy programon belüli funkció van, ami használja.
A Qualcomm esetében azért van ez a dolog, mert ők tényleg a Microsoft rendszerére támaszkodnak, és úgy jelenleg hasztalan ez a dolog, de az AMD-nek van saját, Microsofttól független környezete ehhez, és ott az előző generáció azért létezett, hogy már most legyen 100-nál több alkalmazás erre. Ellenkező esetben nyilván ott tartanának, mint a Qualcomm és a Microsoft.
A Photoshop helyett nem kell valami, mert az Adobe pont az egyik cég, amely támogatja a Ryzen AI szoftverkörnyezetet, és az AI funkciók az XDNA-n futnak. Egyébként az Adobe valószínűleg a szabványos környezetet is támogatni fogja, csak az még nincs teljesen kész, de olyan sok munka nem lesz majd vele. Addig ugye van DirectML például, stb.
A Ryzen AI alapvetően úgy van felépítve, hogy egységes környezeten keresztül érje el a CPU-t, az IGP-t és az NPU-t is. Ezzel manuálisan befolyásolható a működés, de a runtime gyárilag törekszik arra, hogy a legjobb hardvert használja fel, ami pedig az NPU. Tehát ha nincs specifikusan kérve a program oldaláról, hogy min fusson, akkor az NPU-ra megy majd a folyamat.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #65084 üzenetére
Az megoldható, de egyelőre túl korai.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #65063 üzenetére
Nem csak TOPS kell, hanem VRAM is. Szóval ez bonyolultabb kérdés. Meg ugye a TOPS az azért félrevezető, mert ugyanazokat a regisztereket használod majd, mint a grafikai számítások, tehát lehet, hogy van kellő TOPS, de úgy belassul minden más munka, hogy hiába van meg nyersen a szükséges TOPS.
#65064 PuMbA : Csak ehhez semmi köze ahhoz, hogy milyen módon kombinálja az előzménymintákat. Ezt lehet AI-val és nélküle is. A feladatnak egy nagyon kis része. A különbségek leginkább abból erednek, hogy hova van helyezve az algoritmus hangúlyos része. A temporális zavarok minimalizálására, vagy az egyéb problémák kezelésére. A kettő együtt nem lehetséges, mert a felskálázás kompromisszum. És ezért van az, hogy az FSR, az XeSS, illetve a DLSS is a legjobb valamiben és a leggyengébb valami másban. Mindenben egyik sem jó.
Talán egy olyan felskálázásnál lehet alkotni valami kevésbé kompromisszumost, ami a képkocka rekonstrukciójához is AI-t használ, de mondom, ehhez még nincs meg a teljesítmény, és nem is használnak ilyet sehol. GPU-s megközelítése valószínűleg egyhamar nem is lesz, mert nagy feladat jellege, és lezabálná a regisztereket a grafikai munka elől. Olyan megközelítése talán hamarabb lehet, ami az NPU-kon fut, mert az szabad hardverelem. -
válasz
Petykemano #64920 üzenetére
Valószínűleg az Nvidia is csúsztatja akkor azt a kategóriát, nem lesz gond ebből. A két cég szerintem ezt " megbeszélte".
Más, kis érdekesség: [link]
Anno,2000 környékén az AMD majdnem megvette az Nvidiát, de Jensen csak úgy ment volna bele ha ő lesz a vegyes cég igazgatója.
itt az eredeti tweet. [link] -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #64843 üzenetére
Mert a Navi 33 gyorsabb, és nem adják annyiért, amennyiért a Navi 23-at.
#64844 huskydog17: De az, hogy jön a next-gen, nem jelenti azt, hogy lesz VGA-ra vonatkozó frissítés a 200 dollár alatti régióban. Márpedig ott az AMD és mindenki más csak az IGP-kkel törődik, vagyis ezeket szánják oda. Erre lesz konkrétan egy nagyméretű APU idén, ami még a Navi 23-nál is gyorsabb IGP-t kínál, sőt, Navi 32-nél is, ha a top konfigot nézzük. Aki pedig nem akar platformot váltani, vehet még egy jó darabig RDNA 2-t, Ampere-t, stb. Ezeket még egy darabig nem vonják ki, mert a next gen az 300 dollár fölé érkezik. Alá nem nagyon hoz senki semmit, mert oda az IGP-k elegek. Akinek nem kell annyira erős grafikus teljesítmény, majd vesz IGP-s gépet. Az a baj, hogy túl kevés a reális eladhatóság az IGP-k erősödésével, így csak azokat a hardvereket kínálják tovább, amelyeket már kifejlesztettek, így alapvető költségbe már nem kerülnek. De új dedikált GPU-kat ide nem hoznak, mert az IGP-k ellen nincs esélyük.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #64829 üzenetére
A mai GPU-kon bármilyen AI nagyon necces. Az a gond, hogy így is úgy optimalizálják a shadereket, hogy a legtöbb GPU-n a regiszternyomás minimum elégséges wave számot adjon. Ha elveszed a regiszterek felét AI-ra, akkor nem lesz átlapolva a memóriaelérés, és onnantól kezdve cseszheted az AI-t, mert minden grafikai számítás sebessége a harmadára-negyedére esik. És ez tök nyolc, hogy külön feldolgozó van AI-ra, ha a regisztereket ugyanonnan veszik, meg konkrétan ugyanazt az adatbuszt terhelik. Ezért áll csak 1-2%-ban AI-ból a DLSS és az XeSS. Ennyi belefér, de bármi több az már óriási sebességvesztés a mai GPU-kon.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #64814 üzenetére
nem tudom.
de a tervezési és technológia hibákat nem hiszem,
hogy egy publikus VLSI előadásban teregetnék ki.
Ami viszont látszik, hogy küzdenek a fizikával és a hőtermeléssel.Ami ismert és publikus irány -> ( MI325, MI350, MI400.. + éves release )
ezen belül is a több és gyorsabb memória, + gyorsabb adatkapcsolatok
- MI300X 192GB
- MI325 288GBAmi nekem érdekes volt, hogy a 3D V-cache és az Mi300 technológiája között nagyon sok a hasonlóság és emiatt az egyik fejlesztése - szinergetikusan segíti a másikat is.
Vagyis sok technológiai újdonság valamilyen formában le fog csorogni consumer szintre is.és persze a Radeon GPU-ból is át lett emelve pár technológia megoldás.
-
T.Peter
őstag
válasz
Petykemano #64802 üzenetére
Ha az a kerdes, hogy melyik gyarto tett bele tobb munkat, akkor nem tudom.
Nanite_GPU_Driven_Materials__GWihlidal__GDC2024.pdf
Az Epic 7900xt-vel tesztelt, de ez nem jelent sokat. A special thanks resznel a Sony, MS es az AMD van kiemelve. -
T.Peter
őstag
válasz
Petykemano #64800 üzenetére
Az nv is tamogatja, csak ez ugye amd-s prezentacio volt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #64768 üzenetére
> Akkor az AMD RDNA6-tal majd tényleg odavág.az Nvidiának.
- egyes újságírók szerint akár már az RDNA5 - ben is lehet valami hasonló
- Szerintem ez valamilyen jövőbeli Windows ( vagy konzol ) követelmény lesz. pl. tudod szabályozni, hogy dedikáltan mennyi erőforrást kapjon pl. a Windows AI
- Vagy valamilyen jövőbeli Cloud RDNA emulációs réteg - amikor is biztonságosan el vannak szeparálva az ügyfelek adatai. és a Cloud szolgáltató - tud pici és nagy csomagokat készíteni.
- Vagy ... -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #64742 üzenetére
Szerintem komolytalan, hogy nem lett publikálva, mekkora volt közben a sebesség. Önmagában a fogyasztáscsökkenés értelmezhetetlen.
Egyébként én drukkolok neki, hogy NE ez az NPU-s megoldás jusson el hozzájuk, hanem csináljanak végre egy használható felületet a WattMan-nak. Ha nem is MPT-s szintűt, de mondjuk minimum lenne egy feszültség/órajel görbe szerkesztő, értelmezhető keretek között mozgatható fogyasztás limittel. Sajnos RDNA2-n is csak MPT-vel sikerült jó eredménnyel takarékos működésre bírnom pl a 6800XT-m, lásd első két bejegyzés: [link] , RDNA3-tól viszont megszüntették az interészt a kártyán, amivel az MPT és hasonló eszközök működni tudtak.
-
válasz
Petykemano #64739 üzenetére
mekkora bullshit marketing. 22 % és 22.4 % -kal nyomulnak de alójában amit nézni kell itt az AMD energia takarékos módja és ez között a megoldás közötti különbség. Az elsőnél 3.5 % a másodiknál 2.6 % különbség. valójában mérési hibahatár...
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #64739 üzenetére
"PowerColor says that the technology works by adding its own GUI interface as a middleman that connects the AMD Radeon RX GPU with an NPU featured on the PC. The NPU then offloads the burden from the VRMs and also the MOSFETs, thus resulting in these power savings and also lower temperatures."
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #64737 üzenetére
A Ryzen formulat arra ertettem, hogy jot/tobbet kinaltak sokkal olcsobban.
Linus eppen errol beszelt az uj (5800X - 5900X) Ryzenek kapcsan, kicsit dejavu erzes AMD-tol, hogy ugyanannyi core, ugyanaz az orajel, persze IPC tobb, de ennyi.
Ezt csinalta az Intel a toppon.
Aztan ott volt a csucs Threadripper 999$-ert, a "low end" 7960X 1500$ nyitott. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #64734 üzenetére
Azert ez ennel bonyolultabb szerintem, az AMD-re is egyre jobban igaz, hogy nem csak a gaming szegmensbol el, illetve ugye Abu szerint a chiplet miatt olcsobb nekik a gyartas.
Ami vagy igy van, vagy nem.De ertem mit akarsz mondani, valamilyen szinten egyetertek.
Talan inkabb a teljes probalkozas hianya zavar, ami az elmult par gent illeti.
Pedig a "sikeres" formula ott van az AMD-nel, ugy hivjak Ryzen. -
válasz
Petykemano #64652 üzenetére
Kb 4080 fölé kicsivel helyezi a kártyát pl Alan wake 2 esetén, de CP2077 nél kb 4070 szint PT alatt.mondjuk ott a 4090 se ér sokat.
Nem rossz előrelépés azért ha igaz,de azért az egy generáció hátrány meg fog maradni. Kíváncsi lennék mi a fejlődés oka, talán dedikált gyorsítók? -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #64625 üzenetére
Igen az 2024, AMD-nél viszont nincs, nem raktam be, így 2023-ig összehasonlítható.
A lényegen nem változtat. -
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #64603 üzenetére
Vagy Radeon RATYI
?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #64490 üzenetére
Az AI az nagyrészt mátrixszorzás. Az egyes hardverek ezt tudják, és az egyes hardverkategóriák élén külön vezető van lásd Ryzen, Radeon és Xilinx üzletág.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #64484 üzenetére
Az AMD-nél David Wang van a helyén. Most Wanget nem fogják rá lecserélni, és Koduri is dolgozik máson.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #64484 üzenetére
> Koduri . ..
a GPU-k skálázásával foglalkozik az új helyén ..
"""
Raja, the Chief Scientist of @Axlflops
, is a GPU architecture visionary. He'll discuss Axlflops' pioneering ZettaFlop-scale GPU/XPU network for AI and spatial computing.
"" https://twitter.com/token2049/status/1779789257911022019 -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #64419 üzenetére
Lehet televannak eladatlan GPU-kkal es vmit okoskodni kellett...
Mondjuk erre nagyon jo lepes egy $1000+ os VGA-t kiadni -
törölt tag
válasz
Gondolom van egy csomó megrendelt / átvett gpu. Majd elfogy, a polcon enni nem kér.
-
válasz
Lehet tudnak valamit és még se olyan komoly az a közelgés
?
-
beef
őstag
válasz
Olcsón hozzájutottak és drágán tudják eladni
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #64362 üzenetére
Ezt értem, de mindig jó az elmélet és a gyakorlat közé nézni
Az RDNA3 diákon 17,4% clock to clock architekturális javulásról van szó, ez a valóságban adott memória busszal 6,4% és még OC-val sem érhető el a dián lévő szám.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #64231 üzenetére
A TomsHW elképzelhetőnek tartja,
hogy az RDNA4 a 192MB Infinity Cache-el kompenzálni tudja a GDDR6 lassúságát."It could make sense for AMD to focus on enhancing its Infinity Cache design with RDNA 4, rather than moving to newer GDDR7 memory designs. There were rumors that AMD was investigating the potential for stacking an extra 16MB of L3 cache on each of its MCDs (Memory Cache Dies) with RDNA 3, and while that never happened with RX 7000-series parts, that doesn't mean it won't happen on RDNA 4. With potentially 192MB of Infinity Cache on a 384-bit interface with six MCDs, effective bandwidth might be high enough to compete with the upcoming Nvidia Blackwell RTX 50-series GPUs while sticking with GDDR6 yet again."
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #64232 üzenetére
Ha ezt tényként vesszük, akkor két dolgot tudok elképzelni mögöttesként.
1. Vagy arra számít az AMD, hogy versenyképtelen lesz az Intel, és simán perf. win lesz a sűrű magokkal is.
2. Vagy a desktop magok irgalmatlanul fogyasztanak (a top frekvenciáért). Azaz mobilra csak ez lesz jó.
Nem akarom elhinni, hogy már megint csak a fillérb*szás lenne az ok.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #64208 üzenetére
2024 év vége kb...ami inkább 2025 Q1. Kényszer szülötte...
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #64179 üzenetére
Az N48 igazán nagy értékét az állítólagos 500 dolláros ára jelentheti, ami az állítólagos XT és XTX közötti erejével sokak számára elérhetővé tenné 200-250 ezerért nak elhozhatná a high end életérzést.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #64173 üzenetére
All The Watts!! újabb adatokat dobott be. (Amiről persze nem tudjuk, hogy igaz-e.)
Navi48
32
64
256
693
2770
~240 mm²Navi44
16
32
128
288
515
~130 mm²Állítólag N4P - ez is.
Valamilyen adat hiányzik.
Ezek mondjuk tényleg elég kicsi lapkaméretek.
tételezzük fel, hogy az N48 csak a 7900GRE szintjét üti meg. Akkor is jobb lehet, mint a 200+130 mm2-es Navi32.A Navi44 pedig jobb, mint a N33. N4P-n 33%-kal kisebb lapkaméret mellett.
Én azt gondolom, hogy paraméterek tekintetében - ezen információk alapján - úgy tűnik az AMD korrigálhatta a pályáját. Kár, hogy ilyen későn jött.
-
PuMbA
titán
válasz
Petykemano #64173 üzenetére
Ha tényleg monolitikus lesz, akkor az két dolgot jelenthet. Vagy nem olcsóbb gyártani, csak ezt mondták vagy architekturálisan kisebb problémákkal jár / lassulást okoz
Még ma is jönnek olyan címek, mint például a nemrég megjelent Horizon Forbidden West, ahol a 6800XT veri a 7800XT-t. Ez fura, mert a nyers adatokat nézve nem történhetne meg, mindenben jobb a 7800XT hardverileg.
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #64159 üzenetére
De akkor mi ertelme az adott userekrol diskuralnod? Semmi informacioalapod nincs hozza.
@Alogonomus
Az adott usereknel nem rangokrol van szo hanem a konkret tevekenysegukrol ami mind a reddit-en mint az interneten nagyon konnyen leellenorizheto mert ugyanazon a neven futnak mashol is, sot az egyik esetben a valos neven. -
Raymond
titán
válasz
Petykemano #64151 üzenetére
"mindkettot megtalalod a reddit-en history-val es az interneten is az ott lathato user nevuk alatt. Mindketto nyilvanvaloan tapasztalatbol irta amit irt."
Mi volt az ami talaltal hogy az alapjan ketelkedsz abban amit a ket user ir? Melyik informacio hamis szerinted abbol amit irtak es miert?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest