-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
Tavaly ev elejen (nem tudom mi celbol, mert a korabbi i7 rendszer teljesen jol ment) ranszantam magam egy szolidabb upgrade-re, R5 1600@2600 olcson, ram, mobo olcson, 8g rx580 kuponokkal valami 4x ezer - mind ujonnan persze.
Most neztem az arakat, nem akartam hinni a szememnek, makom volt nagyon.
Jatszani nem jatszok, de ha a mostanim keves lenne barmire (de mire keves ez? max ultra -> high/medium leveszem, na bumm, 4K monitoromon ugyis FullHD-ba tolnam (az 1x1 -> 2x2 pixel lesz, nincs elvileg torzulas), bar a SuperTuxKart elfut 60fps 4K-ban minden maxon :D ), akkor nagy esellyel valami konzolt vennek.
Leulok kanapera, bekapcsolom, es fut. -
Z10N
veterán
+1
En studiozok mellette (meg hobby-bol csillagaszkodom/fotozom es videozok).
Ott evrol evre egyre jobb cuccok jonnek elerheto arakon. A NAMM Show most volt 120 eves es mindig nagy erdeklodessel kovetem. Persze vannak tobb millios es tobb tiz millios cuccok, de csinalnak esszeru termekeket is normalis aron. Es ezekben is van elektronika, illetve fejlesztes. Persze nem ennyire cutting-edge. Viszont folyamatos a fejlodes es a verseny. Ezert is varnam az Intel-t, mert az AMD beallt az NV moge. Komolyan jobb volt, amig csak kullogtak "normalis aron".
-
Mumee
őstag
A teljesítmény elegendő lesz ez kb. borítékolható (RT még kérdéses).
Amit írsz az a nagy kérdés és az ár.6900XT-ből kétlem, hogy lesz elég(ártól is függ), de bízzunk benne hogy a 6800-asokból igen.
Én nem érzem úgy, hogy NV launchot ismételnének (6700 startot is elvileg korábbra hozták), de nem is igazán lehet rosszabb start.
Aztán majd kiderül.Én inkább úgy gondolom, hogy kompromisszumos gyártás megy.
Mindenből lesz hiány (konzol, proci,vga), de közel sem NV szintű.
-
Jacek
veterán
Ezt hogy lehet alul múlni?
Kb akkor ha nem gyártanak kártyákat... Nagy webshop 6 országban leszállított 1 hónap alatt 600db 3080-at
Ez aztán a gyártás, kisgyerekek kézzel dzsunkán forrasztják a hongkongi kikötőben csak nagy a hullámzás ezért akadozik a szállítás ?
Viccet félre téve valszeg ebből sem lesz sok, konzolok+zen3 de ettől függetlenül bravur kell most az NV alul múlni -
Malibutomi
nagyúr
Amit eddig lehetett hallani NV oldalrol: Nincs eleg GDDR6X, es olyan hirek is voltak hogy a 8nm-el nem volt elsore jo a kihozatal
AMD oldal: Olcso bejaratott GDDR6 ami van zsakszamra, jol bejaratott 7nm amin evek ota dolgozik az AMD.
Ja es nem elsietett rohanva megcsinalt launch csak hogy ok legyenek az elsok.
Fogyasztas:
Az mar teny hogy az uj XBOX az 52CUs RDNA2 GPU-val eszik jatekok kozben 190W-ot. az egesz konzol...szoval a kb 2080S/2080Ti kozotti teljesitmenyu GPU maximum fogyaszt 140W-ot.En arra szamitok hogy 300W-ban megallnak az AMD kartyak.
-
Az AMD GPU-t mindig is a TSMC-nél gyártatott, csak amikor felzárkózott a GF a Samsung 14nm-el, akkor ment oda gyártani. Aztán mivel a GF elkaszálta a 7nm-t, tette vissza a TSMC-hez. Az AMD döntése volt, az NV is maradhatott volna. Olyat állítani, hogy a TSMC mentette meg az AMD seggét, egyszerűen baromság, ferdítés, sőt, az NV mosdatása. Úristen, mi lehet a te fejedben? Egészen elképesztő.
-
Petykemano
veterán
Ez nem az, amin futni fog, hanem elméleti maximum, amit a driver megenged.
De ahogy mondtam, a 2500 lehet a 2050 elírása is. Az már nem lenne opyan fess. Ahogy mondtam, egyrészt azért, mert a ps5 ennél.többet tud hasonló cu szám mellett, másrészt akkor azt a driver által engedélyezett számot is elég lett volna 200MHz-célú emelni, nem 600-zal.
Ami az nvidia kártyáinak fogyasztását illeti, szerintem nem szép megoldás. Elköltöttek egy valag pénzt a pcb zsugorításának és a csúcs hütés megtervezésére azért, hogy hűteni tudják a 3-4%-kal gyorsabb kártyát, ami ezért 20%-kal többet fogyaszt.
Nyilvánvaló, hogy pár százalék teljesítményről való lemondás esetén erre az egész bohóckodásra nem lett volna szükség.
Hogy mégis így tettek, az két dolgot jelenthet:
1) minden csepp teljesítményt ki akartak sajtolni belőle.
2) ez egy marketing húzás, hogy ne a teljesítményre figyelj, hanem a hűtésre.Ne felejtsd el, hogy a hütésnek is ára van. Eddig a FE-re az nvidia prémiumot szedett, most meg a prémiumról is lemond és hozzádvág egy $150-os hűtőt is?
A fogyasztás akkor szokott nem problémát jelenteni, ha társul hozzá fölényes teljesítmény. A vegával nem csak a hűtő minősége volt gond. Nem lett volna gond a hűtő minőségével, ha az utolsó néhány százalékról 50w fogyasztás társaságában lemondanak .
Ez az nvidia esetében is igaz. Ez a föladott lecke megoldása.
Hogy lehet, hogy ha az nvidia gyárt a tsmcnél, akkor a siker érdeme az nvidiáé, ha az amd, akkor pedig a tsmcé? Ha az amdt a TSMC húzta ki a szarból, akkor lehet, hogy eddig az nvidiát a TSMC tartotta a csúcson, nem?
Abu az egy nodeon összegyűjtött tapasztalatban hisz. De kering egy ábra arról is, hogy a turing és az Ampère fogyasztása hogy skálázódik a frekvenciával.
De hé, ha a tsmc-é az érdem, annak biztosan ára van.és akkor az nvidia olcsóbb lehet!
-
Callisto
őstag
Az, hogy mennyit fogyaszt egy VGA független a hűtéstől. AMD kártyákat a fogyasztása miatt szapulták, amiért érdekes módon fanboyok a másik oldalnál nem teszik. Ez is az egyik pontos ismérve az elvakultságnak.
A 3090 hűtése újító, de szerintem nem éppen olyan nagyon jó. Azért ilyen, mert nagyon sokat fogyaszt és ez kellett. Nem azért, mert más szempontból jó lenne. Csak a kártya igényei voltak szem előtt tartva kényszerből, más nem számított. Nem is számíthatott.
AMD-t pedig nem a TSMC húzta ki a szarból. Tévedés. Egyszerűen a GF nem léptett tovább 7nm-re stb., nem fejlesztett és ezért kerestek mást. (Samsung 8nm-re is jó)
AMD-t saját maga húzta ki a szarból és ezt a CPU-val tették meg. Amit kitaláltak, megalkottak és ahogy megtervezték. Ahogy újítottak. Érdekes másik oldalon ott van: ahogy megoldották az nagyon szép, de AMD-nél hiányzik. Miért is nem lepődünk meg?
GPU-val még nem tudjuk biztosan mi lesz, de ott sem a TSMC fejlesztette, találta kis és tervezte meg nekik a cuccokat... -
Meglátjuk. Ha ezen a 2 hónapon múlik, hogy normális terméket hozzanak, akkor legyen, senki nem akar még egy olyan startot, mint az 5600XT. Azaz még van idejük a megfelelő BIOS-szal ellátni a kártyákat, hogy hozza azt, ami kell. Mondjuk nem örülnék, ha jönne a Navi21 is 350W-tal, de csak a 3070 szintjén. Az óriási lebőgés lenne megint a Vega után. De most talán nem lesz ilyen fiaskó.
-
-
TESCO-Zsömle
titán
Én az RTC3080/90 ref hűtésére is kíváncsi leszek, mert amit a képeken látni, az ellentmond a diákon mutogatott ábráknak. A diák szerint mind a két ventillátor (normál beépítés szerint) alulról szív és felfele nyom. Namost a power-csati felőli "túloldali" ventillátor az összes képen fordítva van. Még az sem leeht, hogy ellentétes irányba pörög és szív, mert a lapátok íve is felfele van.
Most vagy a hűtő van jól összerakva és akkor felülről szív és lefele nyom, ahonnan a meleg levegőt a másik venti fogja beszívni, vagy a diák mondanak igazat és a 320-350W egy szép részét benyomha a kártya a CPU-hűtő elé a szívóáramba.
Egyik sem túl szerencsés megoldás... -
-
-
-
paprobert
őstag
Azzal a 2.7 GHz-cel azért vigyáznék.
A Renoir CU-szám csökkentéséből és órajelemeléséből kiindulva az Abu által említett dizájnkönyvtárváltás durván 15-20%-os órajelemelést tesz lehetővé azonos fogyasztáson, ami elég ütős.
A nagy méret miatt a Big Navi szerintem nem fog olyan magas órajelen járni, de a Navi10 utóda, illetve a kisebb kártyák elég szépen fognak tudni pörögni majd.
-
Z10N
veterán
Fixen csak sajat tap melle lehet kapni, de meg nincs a piacon. Korabbi modularishoz ezt kulon meg kell venni, hiszen meg nem szabvany. Ha meg kartya melle kapod akkor is toldanod kell. Kiveve ha modularis tapon van neki hely. Akinek meg nem modularis az told.
"Hány ember lehet aki 3090et vesz de olyan régi a tápja hogy nem moduláris? Szerintem 1 sem."
Szerinted. Nalam szinten Seasonic 450W van es nem dobom ki azert, mert regi. Az ujabb Antec 350W (htpc) es Corsair 550W (ws) tapom se modularis. Mindegyiken csak 6 pines van es toldanom kell. Persze ezek kicsi tapok, de nem dobom ki oket akkor se. Ezenkivul lattam en mar anno Phenom II x6 mellett Vega56-t vagy FX8000 mellett 1080-t. -
paprobert
őstag
Abu két dolgot állít indirekten:
1. hogy közel lineáris lesz a skálázódás dupla CU számmal.
2. hogy node finomítással legalább 10, de szükség esetén 20%-ot is nő a kártyák órajele.Először látjuk új architektúrát ekkora méretben, így nincs adat amiből kiindulhatunk ennek az igazolására, de összességében nem elképzelhetetlen szcenárió ez.
Én úgy vélem, hogy ha ekkora méretben meglesz a 2-2.1 GHz, akkor már jól sikerült a Big Navi, mert szerintem az 50% hatékonyságbeli előrelépés a dupla méretű chip sweetspot környéki órajelen járatásának köszönhető inkább. De ne legyen igazam.
-
Petykemano
veterán
Extrémet/elképzelhetetlent nem mondott.
A TPU adatai alapján az 5700XT-hez képest a 2080Ti valamivel több, mint 33%-kal gyorsabb. Vagyis valami, ami 2x gyorsabb az 5700XT-nél, az kb 50%-kal gyorsabb a 2080Ti-nél.
Ha az 5700XT-t megduplázod, akkor kapsz dupla sebességet. Az pont 80CU.
Láttuk, hogy az 5600XT 192bit alacsonyabb órajelű VRAM-mal is egész jól elmuzsikált. Tehát simán lehet, hogy 80CU-hoz nem kell 512bit-es memóriabusz, hanem elviszi 384bit is valamivel magasabb VRAM órajelekkel (GDDR6X)
Az architektúrát biztos kikupálják, hogy skálázódjon, különben az egésznek semmi értelme nem lenne. A Navi alcíme a kezdetektől scalability volt.Ha erre még ráteszel valamennyi hatékonyságnövekedést (fps/tflops) és 100-200Mhz órajel emelkedést, akkor meglehet a mérhető 120%-os teljesítménynövekedés az 5700XT-hez képest.
De abban igazad van, hogy számok alapján volt már pofára esés.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A számítási kapacitás ennyivel nő a Navi 10-hez képest. A Navi 10 2560 shadere 1500 MHz-en megy. A Navi 21 5120 shadere 2,1 GHz-en az utóbbi hetek BIOS-ában. Ez kb. 120%-kal több TFLOPS.
A clock limit végleges. A Navi 10-en ez 2,1 GHz volt, a Navi 21-en 2,7 GHz. Nyilván majd a valós órajel alacsonyabb lesz, de a 2,1 GHz reálisnak tűnik, mert a fogyasztás még mindig 270 watt környékén van vele. De ha az NV nagyon magasra teszi az órajelet, akkor utánuk mehetnek még, mert van még lehetőség a fogyasztást növelni. -
JóképűIdegen
tag
Persze a ref Amd karik hiresen jo minoseguek, tegla design-tol csak ugy dobog a gamerek szive, bloweres venti nagyon hatekony mert kifujja a meleg levegot es amugyis ez kell az OEM-knek, mondjunk masnak nem is kell
(veletlenul sem azert mert olcsobb) aztan hogy 115 fokon throttling-ol a GPU az sem volt gond mert igy volt tervezve, a vilagujdonsag grafit-os thermalpad is remek volt a Gpu-n, amig ki nem cserelted egy olcso pasztara es maris nyertel 4-5fokot, es a minoseg csucsa a gpu-val alig erintkezo hutoborda volt amit 4 kis csavar alatettel lehetett igenyesen garanciavesztessel orvosolni [link]
-
Jack@l
veterán
Jön az ősz, itt a covid, kb minden hardveres cég a visszaesés helyett még jobban belehúzott. Nagy ziccer lesz kihagyni a szeptember-novembert.
Yutani: Sajnos amd oldalon nincs olyan kaliberű kártya (két éve) a piacon, hogy összehasonlítható legyen. Majd most lesz, talán. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NV általában engedékenyebb a gyártók felé, míg az AMD nem. Ez alapvetően technikai kérdés, hogy mi az amit elfogadsz, és mi az amit nem. Az AMD az utóbbi időben szereti, ha a gyártók nem második vagy harmadik nekifutásra csinálnak jó custom dizájnt, hanem elsőre. De ehhez több idő kell, mert nem lehet például felhasználni az előző generációhoz tervezett hűtőrendszert, hanem alaposan át kell tervezni azt. Az NV annyira nem köti meg a partnerei kezét, nem fogja őket érdekelni, ha rosszul állnak a hőcsövek, stb. Aki minőséget szeretne, majd megveszi tőlük a Founders dizájnt. Egyik felfogás se rossz, de azt tudni kell, hogy a gyártók az eladásokból élnek, tehát ha szabadjára engedik őket, akkor karácsonyra kiadják a rosszul tervezetteket is, majd csinálnak V2-es verziót jövőre, ami már jól van megtervezve. Ezzel azért mindkét cég tisztában van.
Nincs annyira sok buktató. Tudják, hogy mit akarnak, és ahhoz terveznek. Ennyi. Olyan közel lesz a start egymáshoz, hogy nehéz gyors módosításokat csinálni last minute szinten.
Azért a memóriával finoman kell bánni. Egyrészt a sok stack drága, és a fogyasztást is megdobja.
-
-
Petykemano
veterán
Én úgy emlékszem, abu a neki átadott anyagokból azt olvasta fel, hogy a 7nm bóóóóóóóórzasztóan drága. $300m egy lapkadesign tervezése és a wafermegmunkálás is elképesztően sokba kerül a korábbi olcsójános 14nm-hez képest.
Ezen kívül biztosan mindig azt mondta, hogy szűkül a gpu piac és a cégek a csökkenő számú vásárlóval fogják megfizettetni a fejlesztési költségeket, ezért általános drágulásra lehet számítani -
-
Ez a megjelenés előtti órajel emelés biztosan nem volt betervezve, így nem is tudhatott róla senki. Viszont azt sem tudjuk, milyen dealek voltak a háttérben, hogy az Anus és a Misi miért kapott 12gbps memóriát (így rendelték, mert olcsóbb volt?).
Ugyanakkor az MSI Gaming X verzió is 14gbps memóriával van szerelve, szóval nem értem ezt a hisztit. [link]
-
do3om
addikt
Erre számítottam.
Lehet mondani hogy szidom..... de sajnos AMD-től rendesen induló VGA már szinte nincs is. Szóval előre is írhatom hogy ha lesz 58xx, 59xx az valamiben cumi lesz.
A túloldalon is van szopás, ott a ram hiba. De AMD képes egy bejáratott termék minden variánsánál eljátszani a balfaszt, nem csak az induló szériánál hanem a ráépülő modelleknél is. -
Ha $300 alatt lesznek a Pulse teljesítményű 5600XT-k, akkor well done AMD: olcsóbban hozott egy 2060-nál gyorsabb kártyát. Igaz, pici a különbség mindkét tekintetben, de mégis ott van, ettől senki nem tekinthet el, hiába szeretné az AMD-t minden alkalommal ócsárolni. Nem neked szól, hanem általában az PH közönségének.
-
Anélkül ítélkeztek, hogy láttátok volna a teszteket a kártyáról. Majd ha megjelennek a nagy oldalak írásai, és kiderül, hogy szar az egész, akkor lehet temetni.
Egyébként meg mit kell csodálkozni, hogy nem árat csökkent az AMD, hanem több teljesítményt ad a ugyanannyiért? Bevett szokás a kereskedelemben, hogy árat nem csökkentünk, hanem többet adunk változatlan áron. Az 5700-nél ezt nem tudták meglépni, mert nem volt hova csavarni a kártyát, kénytelenek voltak árat vágni megjelenés előtt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hiszem, hogy különösebben aggódnak emiatt. Az R9 3950X-et muszáj volt elrakni, mert a 12-magosból sem tudtak eleget gyártani. És ugye egy hete azt mondták nekem, hogy a 16-magosból többet adnak el most, mint a 12-magosból, tehát még így sem jó az ellátás. Mondjuk főleg az OEM-ek a ludasak, mert a CES-re rakják össze a 16-magos vérgémer gépeiket, az lesz az asztali gaming szempontjából a fő showelem, és oda rendelik ezeket ezerrel. Most ha kiadják szeptemberben, akkor sem tudták volna szállítani hamarabb.
A decemberi egészen egyszerűen a driver miatt nem volt optimális. Gondolj bele, a meghajtót nem tudták hamarabb hozni, és elég sok változást hozott. Tehát inkább megéri pár nappal későbbre rakni a hardvert, minthogy a meghajtó előnyeiből kizárd. Ez egyszerű logika. Ez nem csúszik sokat, csak pár napot.(#44729) Raymond: Most olvasd el az eredeti hírt, ami bejelentésekről és nem feltétlenül termékstartokról szólt. :)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Szeptemberben az R9 3950X jött volna, de elnapolták novemberre, most is alig tudnak belőle eleget gyártani, szóval még így is korai volt kiadni, de nem ment fel nagyon az ára a listaárhoz képest. Most december 7-én az jött volna, ami jön a következő héten, csak elnapolták az új driver utánra. A többi hónapban megvolt a bejelentés.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A végső tesztelés. Az AMD-nek leadták már a termékeket hitelesítésre. Az MSI vagy egy tucat modellel készül. Ezekhez most véglegesítik a BIOS-t és mehet a tesztelés. Meg ugye ez középkategória, ide azért nem árt egy komolyabb kezdőkészlet, mert egy nap alatt elfogynak a kártyák, ha nem gyártanak eleget a startra. Eredetileg a Radeon RX 5700 sorozat az OEM-eknél is kezdett volna, de végül retailbe megy az összes, mert az OEM igényeket már nem tudnák kiszolgálni. Augusztusra gyárt majd több GPU-t a TSMC, akkorra kapcsolódnak be ténylegesen az AMD tavasszal rendelt gyártósorai.
A Boost az egy dolog. Régóta létezik ez a hardvereken. A Navi esetében az jelenti a gondot, hogy automatikusan tuningolja magát a hardver. Ilyennel még nem találkozott senki. Nem megoldhatatlan amúgy, az MSI például a energiatakarékos BIOS profillal úgy védekezik, hogy kikapcsolja terhelés közben a ventiket. Amint felmegy a GPU a beállított hőmérsékletre, visszavágja magát az órajel, aztán újra ventizés, az órajel újra emelkedik, és kezdődik a ciklus megint. Csak így nagyon nem mindegy, hogy ez a ciklus milyen gyorsan ismétlődik, mert a teljesítménykülönbség 15% is lehet a környezeti tényezőktől függően. Persze ha nem számít a fogyasztás, akkor lehet működtetni a ventiket, és akkor ereszd el a hajam van...
Ha sokakat visszatartana a ref, akkor nem törölték volna az OEM-es startot. Ilyet általában akkor szoktak lépni a gyártók, ha retailbe nem elég a tervezett termék. Tehát az AMD problémája egyelőre az, hogy nem tudnak eleget gyártani minden piacra. De valószínűleg erre számítottak, elvégre a TSMC hiába kapcsolja be a gyártósorokat nyár elején, az első lapkák ezekről augusztusban jönnek le.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem csúsztak meg. Okkal adták ki blower hűtővel, mivel később kiderült, hogy mindkét Navi max powertune-ja 2,2 GHz. Néha még a bloweres hűtővel is belenyaltak a 2,1 GHz-be a tesztkártyáink, és ez nem felülbírálható paraméter, ha lecseréled rajtuk a hűtést például vízre, akkor az átlagos 1,8 GHz helyett 2 GHz fölött működnek. Mivel ezeket az órajelek az AMD kódolja a BIOS-ba, így a gyártói kártyák között elég sok különbség lesz, mert a hűtés mértéke miatt az egyik 1,8 GHz körül fog menni, mint a referencia, de más megoldások simán mennek 2 GHz fölött. Az MSI-nek van olyanja, ami 2000 rpm-es fordulatszámon 2,2 GHz-en is megy. Ez 400 MHz-es különbség ugyanolyan nevű VGA-knál.
-
Petykemano
veterán
A mindshare-nek Szerintem része az ütemes termékkiadás is. Az nvidiá kéthavonta kiad.egy új kártyát és ezzel mindig benne van a cikkekben. Vö. AMD évente kiadja egy kártyát'..
Szóval szerintem a custom navi 10 akkor jön, amikor a Navi14. Vagy e kettő között is lesz egy hónap.
Ha az AMD kártyákat havonta újramérik, még a driver javulását is nyomonkövetheti a közönség.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD csak a PCI Express 4.0-s tesztjének időpontját szabja meg a gyártóknak. Erre custom modelleket július 7-től veszik fel. A teszt viszont eltart pár hétig. Amint le van a VGA hitelesítve, utána kiadható. A referencia hitelesítése 5 hét volt, tehát így kell számolni.
-
Z10N
veterán
Nem, mint latod negtiv velemennyel vagyok az AMD huzasok miatt az utobbi idoben, mert tokolnek es balf@szkodnak. Viszont az a baj nem tenyket kozolsz, hanem a flame-t szitod. Ha normalisan fogalmaznad meg a kritikat, akkor meg komolyan is vennenk. Az almodozokat meg hagyd figyelmen kivul. Felesleges ezen vitazni. Koztudott, hogy tul vannak feszelve mar evek ota. Az elobb neztem egy tesztet, ahol uv/fine tune-nal jo.
-
Tyrel
őstag
Igaz mióta nVidia kártyám van nem jött szembe olyan játék amiben egyáltalán lett volna DX12 (a BFV-vel nem játszottam), de előtte Radeonjaim voltak, 390-től 580-on át Vega56-ig, és nem volt semmi bajom a DX12-vel, jobban futottak vele a játékok...
ill. a Total War: Warhammer 2-ben van egy olyan ezer éves bug amit csesznek javítani, hogy ha DX12-re váltasz akkor hirtelen 2 hétig tart az összes loading screen, de így ez volt vele az összes bajom, ez is a játék hibája inkább, mintsem DX12-é...Szóval mi vele a baj?...
Szerk.:
Anthem mondjuk gőzöm sincs milyen DX verziót használ, arról még el tudnám talán képzelni hogy 12-est... -
-
Amig nem volt addig übermegagiga szuper kari amit bárcsak lehozna gémer szintre is de ahhoz túl jó!
Mondott ilyet az AMD? A fórumozók =/= AMD, hahó!
Abu állítása szerint (aztán lehet, hogy csak egy párhuzamos valóságban) az AMD novemberben döntött úgy, hogy lehozza Radeon desktop vonalra a Vegy 20-at. Akkoriban volt is valami sejtelmes kijelentés, hogy a Vega 20 jobban teljesít, mint várták. Gondolom ez a V64+30% és egyéb tényezők miatt úgy gondolták, hogy addig is, amíg a Navi kijön, valamit azért villantani kellene, még ha éppen csak egy kis gyertyaláng lesz a viharban. Kiadta, mert miért ne. Lehet, hogy nem kényszertermék, de biztos, hogy csak nemrég döntöttek úgy, hogy felveszik a portfólióba.
-
törölt tag
Nem feltetlen kenyszertermek, inkabb adta magat.
Gyartanak egy rakat MIX0-s kartyat, termelenek egy rakat elfogadhato parameteru selejtet amibol minimalis raforditassal eladhato consumer termeket csinalnak. Ebben en nem latok gondot.
Ami ugy erdekes, hogy a Vega 64-hez viszonyitjak, tehat "hazon" belul versenyeztetik a kartyat vagy inkabb ugy mondom, hazon belul hasonlitjak ossze a ket kartyat.
Toltelek kartyanak jo amig jon a Navi, amirol meg nem sokat tudni, addig egy 2070-2080 as teljesitmeny szinten megjelennek valamivel. A jelenlegi huzo nevek amiket gbors is leirt (DLSS es RTX) nem szamitanak olyan sokat meg, azt leszamitva teljesen rendben van a kartya.
Nem vilagmegvalto, nem is kell hogy az legyen, Vega 64-hez kepest hoz tempo novekedes ugyanazon energia felvetel mellett. Maskepp leforditva, hoz nekem "ingyen" 25-35% tempot anelkul hogy barmit mokolnek, raadasul a hivatalos tesztekig ennyi informaciobol is azt lehet mondani, hogy egy oke kartya.
Tesztek kijonnek, meglatjuk az arazast es lehet donteni.
A 2xxx-es sorozattal meg ugye van meg egy gond, meg mindig hullanak mint a legyek, szoval lehet megy rendesen, csak hat nem lehet tudni mikor kell vegigszorakoznom egy par hetes RMA-t, akar tobbszor is...
-
-
stratova
veterán
Annyira azért nem kellene neki
Ha Navi 10 (mint ennek az utóda) majd nem hoz egy 1070-1080 szintet az tényleg kellemetlen.
A kérdés az, hogy ebben az egyébként klasszikusan NV-nek kedvező benchmarkban, hogyan teljesít majd a konkurens 1060 GDDR5X (kétlem, hogy az NV annyira kapkodna a 2060-nal, ők is raktársöprést tartanak előbb).
Tény, hogy a red devilre megint rátették ezt a féltégla hűtőt. Ugye az sem mindegy, hogy a fenti batárhoz hasonló, vagy egy visszafogottabb modellel érték el ezt az eredményt. -
Abu85
HÁZIGAZDA
De pár éve nem így volt. Pár éve az integráltak nem voltak ennyire túlsúlyban. Effektíve ~7 év alatt a VGA-piac megfeleződött. Az mindegy, hogy mi miatt a hatását látod a bányászláz előtti árakon.
(#34682) Jack@l: Ezek után is ott fog figyelni a külön GPU, csak a processzor mellett a tokozáson. A koherenciához nem feltétlenül kell integráció, elég egy memória-koherens protokoll. Például az AMD-nek ilyen a GMI, az NV-nek az NVLINK. Már csak arra kell rávenni a processzorgyártókat, hogy építsék be a vezérlőt a prociba. Vagy esetleg mindenki beállhat a CCIX mögé, az szabványos. De utóbbiban nem érdemes bízni. Az Intel, az AMD és az NV számára is az az optimális, ha saját protokollt használnak, és akkor komplett platformban tudnak gondolkodni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem használ a piac 90%-a Intel GPU-t. ~70% "csak". A Kaby Lake-G-vel csupán az Intel olyan hardvert kínál, amivel le tudják fedni a piac ~96%-át. A Raven Ridge tudja lefedni az igények 90%-át. Szóval erősen haladnak ezek az integrált megoldások előre, egyre nagyobb szeleteket zabálva fel. Mindössze ~4%-nyi vásárló van, amely nem kapná meg a kívánt teljesítményszintet pGPU-ból vagy IGP-ből. Ez öt éve ~30-35% volt. Még pár év és a piac 99%-a lefedhető csomagolt megoldással.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért messze van az egységestől. A kritikus kódokat jórészt kapják a fejlesztők a partnerüktől. Olyan pedig nincs, hogy az egyik hardverre jobban kell optimalizálni, mint a másikra. Maximum jobban lehet.
Itt Joshua Barczak, a Firaxis vezető motorprogramozója nagyon szépen levezet egy problémára három opciót is. [link] - ezt csinálja egy fejlesztő a gyakorlatban. Ha valóban érdekel a téma, akkor érdemes elolvasnod egy profitól, hogy milyen döntéseket hoz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Most nem azért, de a Wolfenstein 2-ben mi kárt okozott az újraírt leképező, vagy akár a GPGPU-s culling? Tényleg az most a problémátok, hogy például az id software szoftveresen reagált számos aktuális problémára, ami állításotok szerint általánosan nem is létezik, de azért a gyakorlatban három számjegyű fps-sel szakít a játék minden erősebb VGA-n? Felismerték a problémákat, írtak rá megoldásokat, jött is a sebesség. Ez miért baj? Egyszer azt mondjátok, hogy sok az optimalizálatlan port, máskor meg azt, hogy baj az optimalizálás?
Persze értem, hogy az id szemét, mert dobta az OpenGL portot, de a Vulkan működik, értelmetlen mellette még egy API-t támogatni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Gbors tudja, hogy miről szól a shader modell 6.x. Neki nem kell elmagyarázni, hogy miért jó a wave programozás.
(#34043) Jack@l: Az AMD nem fizet. Az AMD a Bethesda R&D partnere. Egy rakás kódot konkrétan velük iratnak meg. Ezért akarta őket a Bethesda partnernek, mert a pénzükkel nem sokra mennek, pénze van a Zenimaxnak is. Nekik tudás kell.
-
törölt tag
-
Asbee
veterán
Ez már így megy egy ideje. Mindig jön a következő csodavárás. Ha az új driver nem rakja rendbe ezt a kártyát, értem ez alatt, hogy úgy működik minden amit beígértek ahogy kell + egy kis teljesítményjavulás akkor amd egyik ha nem a legnagyobb bukása vga fronton. Bár lassan az is csoda, ha valaki emberi áron hozzá jut.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest