- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #67559 üzenetére
Most ez valami beugratós kérdés, hogy két ugyanúgy leírt részlet nem ugyanazt jelenti?
Én komolyan imádom, ahogy tolod.
Eskü nagyon jó.
Nálad jobb troll tuti nincs.
Azt hittem, hogy ez véresen komoly, de most, hogy értem a mögöttes dolgokat nagyon vicces.
Köszönöm. Rég nevettem ilyen jókat.
Én kérek elnézést, hogy ezeket korábban komolyan vettem.
-
Raymond
titán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #67552 üzenetére
Ezért írtam azt, amit írtam. "együtt nem igazán tudnak működni"
De ezt ugye ki is emelted. Te viszont azt írtad, hogy "egyutt nem tudnak mukodni". A kettő nem ugyanaz. Van egy extra szó, ami azt jelenti, hogy ha együtt mennek az egységes erőforrást használó egységek, akkor limitációkat szenvednek. És mondjuk az, hogy a wave-ek száma jelentősen csökken pont olyan limitáció, amit nem akarsz látni egy GPU-n a játékokban.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
bjasq99
tag
válasz
Raymond #67514 üzenetére
Igen tudom. És pont ezért az amd is ki tud préselni ugyanannyi tflopst. Mindegy hogy melyiken megy a mátrix szorzás, ugyan akkora lesz a teljesítmény. Az általános fpu -n ugyan úgy fut a mátrix szorzás csak a program más és a futás a hardveren, de ha a teljesítményük megegyezik akkor megegyezik. Hidd el ha valamihez akkor a hardverekhez értek.
-
bjasq99
tag
válasz
Raymond #67504 üzenetére
Pontosan ismerem az architektúrákat, ezért probálok edukálni. Leírtam, hogy mennyi az rtx 2080 ti és mennyi az rx 7900 xtx fp16 teljesítménye. Lehet hogy a hardver alatta más ( az Nvidia tensor core egy systolic array https://en.wikipedia.org/wiki/Systolic_array míg az rdna 3 ezt a teljesítményt packed dual issued utasításokkal éri el )
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond #67493 üzenetére
Az NVIDIA előnye abban van, hogy a Tensor magok már régóta elég jól ki vannak gyúrva és ezért fog működni az új DLSS felskálázási megoldás az RTX 20-as szérián is. Pont emiatt dobja az AMD az RDNA-t és vált UDNA architektúrára
Az AMD tudja, hogy megint megszívták és az NVIDIA csinálta jól és nem ők a szétválasztott RDNA-s iránnyal...
Az FSR4-gyel ezért van nehéz helyzetbe az AMD, mert a RDNA2 és 3 AI-ban harmatgyenge az RDNA4-hez és az NVIDIA-khoz képest és most az FSR4-hez kell a kraft rendesen, amit el is mondott az interjúban.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Raymond #67486 üzenetére
Arra gondolok, hogy a DLSS3 framegen az Nvidia állítása szerint kizárólag a 4000-es kártyákon tudott működni, aztán kiderült, hogy megy korábbi kártyán is.
Na az FSR4 esetén is valószínűleg lesz funkció, ami simán megy majd korábbi kártyán is, lesz funkció, ami korábbi kártyán nyögvenyelősen megy, és talán lesz olyan funkció is, ami tényleg csak 9000-es kártyával lesz elérhető.
Amennyiben ez nem így lenne, akkor a keynote után nem azt mondta volna David a meghívott szakújságíróknak, hogy semmi olyan nincs az FSR4-ben, ami egy típuson kívül minden más számára elérhetetlenné tenné a használatát. Valamint a friss interjú kérdésére is egyszerűen annyit válaszolt volna Frank, hogy az FSR bármelyik funkciója szigorúan megköveteli egy RDNA4 kártya rendelkezésre állását. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #67324 üzenetére
Valószínűleg vették az akadályt, de elég sok dolog változott. Többek között a konfigurálhatóság, ugyanis a Z1 Extreme tágabb tartományban volt paraméterezhető, míg a Z2 ebből a szempontból szűkebb. Mivel erre tervezni kell a dizájnt, így újra kellett hitelesíteni a rendszert a szűkebb konfigurálhatóságra. Ezért lett a neve a terméknek más.
#67325 bjasq99 : Ez már egy túl egyértelmű kérdés, és talán sértheti az NDA-t. De annyit írok, hogy igazi.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #67322 üzenetére
Egyrészt nem igazán átnevezésről van szó, hanem arról, hogy a régebben tervezett lapkák más paraméterezést kapnak, és aszerint kapnak új jelzést is. Másrészt az OEM-ek kiemelt igénye az AMD és az Intel felé is, hogy ha jönnek új processzorok, amelyek akár régen tervezett lapkák felújítását használják, akkor azok illeszkedjenek az aktuálisan alkalmazott nevezéktanba. Ezért van az, hogy az AMD megpróbál valami megkülönböztetést bevezetni, hogy azért mégis tudja a user, hogy mi az új és mi a régi. Jelen esetben ez úgy van, hogy a 300 az új, a 200 a régi. Az Intel is alkalmaz a mostani generációban Alder és Raptor Lake frissítéseket. Ezeket az különbözteti meg az újtól, hogy nem kapják meg az Ultra jelzőt, plusz az új generációnál az utolsó szám mindig 5. Tehát például az új Core sorozaton belül a 2x0 jelenti majd a Raptor Lake-et, míg a 2x5 az Arrow Lake-et.
Igazából mindkét módszer egyértelmű. Jól megkülönböztethető, így aki tudatosan vásárol az tud ténylegesen új Ryzent és Core-t venni, elég könnyen, csak a számokat kell ismerni hozzá, tehát általános iskolai második osztályos tudásra van szükség. Ha valaki pedig nem tudatosan vásárol, akkor eleve nem érdekli, hogy mi van a notebookban. Akinek pedig nincs a birtokában az általános iskola második osztályának tudásanyagja, annak meggyőződésem, hogy biztosan segítenek a notebookgyártók abban, hogy melyik termék tartalmaz valóban új platformot, így érdemes írni nekik, hogy ezt leérdeklődje a vásárló.
-
hahakocka
őstag
válasz
Raymond #67174 üzenetére
Mindig MSRP t mértetek eddig MSPR-re NV és AMD oldalon is hogy mennyit csökkent ahhoz képest a kezdő ár. Utána úgyis pár hónap után áresés lesz ahogy eddig is jellemző volt amúgy.
Még nem tudjuk mennyi lesz szóval majd kiderül. Nem hiába várnak NV teljesítményére és árára aztán alá áraznak eddig is ezt tette az AMD 10-12 éve folyamat. Kérdés mennyivel.
-
hahakocka
őstag
válasz
Raymond #67167 üzenetére
Mint mondottam vala állítólag az RT erő -5% 4080 superhez képest nem a raszter de ez hamarosan úgyis kiderül. Itt kb 10% difiről van szó az ár a kérdés. 7900xt is szép fejlődés nekem 5700 asról ha occsó. Holnapra most mondják hogy lehet jönnek a részletek is.
A 7900xt 900 dollár volt ha jól emlékszem. Ha ez lesz 500-600 közt az már nem rossz s erősebb RT vel stb Bár engem meg kell győzzön az RT továbbra is. -
hahakocka
őstag
válasz
Raymond #67162 üzenetére
Ott szerintem a cikkíró elírt valamit
Most ezt tippelgetik hogy a 4080super -5% az RT erőre utalt. De akkor is ezt akkor max 240e FT ért adhatják igaz má 416 ft per euroszóval lehet ugyanannyi lesz mire ideér mint a 7900xt annó :D annyira szar a FT Euro-ba Dollarba olcsóbb lesz sokkal FT ban egál a végén a 7900xt vel
EU ba külföldről kell venni max
. Ez nem sok jót kecsegtet az NV karikra se sőt
7900xt = $649 and raytraces like 4080S - 5% = bargain.
7900 = $449 and replaces 7900 GRE @4070S raytracing = bargain -
joysefke
veterán
válasz
Raymond #67151 üzenetére
Komolyan mondom amikor fél órával sprint demo előtt előhúzom az utolsó Powerpoint prezit különb színes dobozokat rittyentek demóig, miközben párhuzamosan még egy értelmetlen Standup is megy a háttérben demo előtt.
Az pedig hogy annyi bátorságuk nem volt, hogy a 7900GRE dobozát magasabbra rakják illetve a 7800XT dobozát ugyanarra a szintre rakják mint a 4070S-t pedig szánalmas.
Azt hogy a 9070 meg 9060 nevezéktan az nVidia vásárlónak szól pont ez a fólia bizonyítja. -
Devid_81
félisten
válasz
Raymond #66925 üzenetére
Varjuk ki a veget, de ahogy kinez az 5xxx szeria az 5090 kivetellel egyik sem lesz elorelepes.
Pl az xx60-as tulajoknak nem igazan lesz lassan elorelepes a next gen xx60, lassan inkabb visszalepes lesz a vram hianya miatt.
xx70-es tulajoknak szinten ovatosan merik az elorelepest, innen meg mar $1000-nel vagyunk lassan de biztosan es meg mindig eleg sovany amit adnak.De lehet csak en reagalom tul, passz
-
válasz
Raymond #66841 üzenetére
Atyavilág Ilyen minőségű cikkeket olvasni egyszerűen öröm az embernek .Köszi neked, hogy ezt megosztottad!
És mennyire komolyan vette mindkét cég ezt le a kalappal. 5 hónapot vártak és együtt dolgoztak velük , hogy jók legyenek az eredmények ,így is hatalmas a különbség.
És ajánlásokat adnak hogy legyenek jobbak! Nem semmi!
Sajnos itt is az működött mint a játékos kártyáknál, a marketing hatalmasakat hibázott. Elméleti számokra adtak el megrendeléseket, aztán nem működik, nem hozzák, most vért izzadnak.
Az Nvlink is felmossa a padlót velük, hibás kommunikáció jött az AMD től köze nincs ahhoz a sebességhez az xGMI-nek amit írnak, marketingelnek 8 GPU egymás közti kommunikációjának. Basszus nagyon bátrak voltak, hogy ezt meglépték, szerintem ezzel az Nvidia most nyert, mint vesztett. Azt lesz pár cég aki ezentúl meggondolja a redneléseit.
És még rengeteg epic fail. Huh basszus ezt nem tudom hogy gondolták.
érdekességek:"In short, when comparing Nvidia’s GPUs to AMD’s MI300X, we found that the potential on paper advantage of the MI300X was not realized due to a lack within AMD public release software stack and the lack of testing from AMD.
AMD’s software experience is riddled with bugs rendering out of the box training with AMD is impossible. We were hopeful that AMD could emerge as a strong competitor to NVIDIA in training workloads, but, as of today, this is unfortunately not the case. The CUDA moat has yet to be crossed by AMD due to AMD’s weaker-than-expected software Quality Assurance (QA) culture and its challenging out of the box experience. As fast as AMD tries to fill in the CUDA moat, NVIDIA engineers are working overtime to deepen said moat with new features, libraries, and performance updates.""A few days ago, after we informed both that we had confirmed an article publication date of December 20th, AMD requested that we delay publication to include results based on a beta WIP development build on an AMD developer’s branch. All of our benchmarking on Nvidia was conducted on publicly available stable release builds. In the spirit of transparency and fairness, we include these results as well as updated testing harness results on as the original November 25th deadline image and the latest publicly available software. However, we believe that the correct way to interpret the results is to look at the perform"
"We are very thankful for the technical support provided by AMD and Nvidia throughout this process, but we maintain our independence in the results we publish.ance of the public stable release of AMD/Nvidia software. "
-
válasz
Raymond #66728 üzenetére
Szerintem az Radeon-ok legnagyobb hátránya a rossz hírnév, amit nem lehet egy generáció alatt ledolgozni.
2-3 generációnyi versenyképes termék (hardver+szoftver) kell ehhez.
Legalább nV szintű kiegészítő funkciók (FSR*, video kódoló egységek minősége, driverek, stb.) is segítenének levenni a rontást a Radeon márkanévről. -
PuMbA
titán
válasz
Raymond #66728 üzenetére
Az is látszik, hogy ennek a "gyorsan" csináljunk FSR 1-2-3-at, hogy az NVIDIA-ra rákontrázzunk mennyire nem jött be az AMD-nek
Ha már az FSR 1 helyett elkezdték volna csinálni az AI felskálázásukat, már rég nem itt tartanának.
Ehelyett, ahogy az őszi interjúba elmondták nemrég, csak arra mentek, hogy minél hamarabb kint legyenek ezek az FSR verziók. Így csak az FSR 4-re fog sikerülni kiadni egy elég jó felskálázót, ami a DLSS esetén már a 2.5.1-gyel sikerült.
Egyetlen előnyük jelenleg az FSR frame generation és az AFMF2, de ezzel is az a gond, hogy először egy jó felskálázó kellene, aztán jönnek ezek. Én is és valószínűleg mindenki előbb nyúl felskálázóhoz, mint frame generation-höz.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Raymond #66713 üzenetére
Az AMD a Lisa Su előtti időkből azt a következtetést vonta le, hogy olcsósággal nem lehet piacot szerezni, vagy hogy legalábbis limitált ennek a hatása, mert az emberek fejében ők lesznek az olcsó brand.
Ennél fogva Lisa Su színrelépése után termékeiket úgy árazták be, hogy az a piacvezetőhöz minél közelebb legyen, mert nem akarnak az olcsó brand stigmával küzdeni, hanem azt akarják, hogy a piacvezetőhöz hasonlítsák őket.Viszont ebből is látszik, hogy az AMD-nél dolgozó marketingesek bénák (meg abból is amit minden új cucc kijövetelekor művelnek) és nem gondolták át teljesen.
Szal az emberek nem azért veszik meg (főleg az USA-ban) az Apple-t olyan drágán a Samsunghoz (mármint telót) képest mert az Apple hűdegyors meg jó, mert tudható, hogy az Apple sokszor lassabb. Hanem a brand miatt. És a hype miatt. A brandet tudataalatt kell beépíteni az emberek agyába és az vmi olyasmi, hogy mi a cég küldetéstudata/logója/zene/arc (Jobs) és ezzel a vásárlók fejébe beférkőznek és ezzel tudatalatt el is döntődik, hogy vki melyik márkát fogja megvenni.
Na ez a meló az AMD-nél elmaradt. Ők azt hiszik, hogy ha olyan drágán adják a cuccukat, mint az Apple vagy az NV akkor az emberek majd azt látják, hogy ha ilyen drága mint az, akkor biztos olyan jó is és nyugodtan lehet választani őket is.
Csakhogy nem. Az emberek egyszerűen nem látják avagy észre sem veszik az AMD-t, mert nincs benne a tudatukban. Ellenben az Apple-lel, Intellel, Nvidiával.
Most persze azokról beszélek, akiket nem érdekel a technológia, csak egy kütyüt akarnak venni és élni tovább életüket mint eddig.Az AMD egy piacon tudott feljönni, ez a szerverek és azon belül is a hyperscalerek. És ott meg is van ennek a logikus magyarázata: ezek a nagy cégek nem irracionális döntések, stigmák, preferenciák, reklámok, szeretem-nemszeretem gondolatok alapján vásárolnak, hanem a számok alapján, CAPEX és OPEX. Csak a számok a lényegesek.
Szervereken belül a vállakozói szegmensben az AMD már csak kb. 10%-ot kap a tortából vs Intel. Erről nem szólnak a hírek, mindig csak a hyperscalerekről van szó, pedig a vállalkozói szegmens világszinten több eladás.
Miért? Mert ott már a rendszergazda agyában lévő dolgok határozzák meg a vásárlást. (AMD fúj), veszünk Xeont, mindig is Xeont használtunk, jó lesz az megint 10 évig.Na hogy ezt leírtam, mára ennyi voltam.
Ezt nem konkrétan Raymondnak írtam, mert valszeg tudja ezeket, hanem csak kiírtam magamból.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #66614 üzenetére
> a Ratchet&Clank-nel az univerzum ugrasaival jott eloszor mint teoria,
> de ez akkor megdolt amikor leteszteltekAz, hogy mit tud a hw vs. a konkrét játékok mennyire használják ki
két különböző dolog.
Bezzeg a Krakken-es tömörítést nem kapcsolták ki a tesztnél.----
Egy komoly open world játéknál folyamatos az adatbetöltés és ez alatt ilyenekre gondoltam:
"Streaming sources are components that define a position in the world and trigger the loading of cells around them. Player Controllers are a streaming source. Other streaming sources can be added to the world using the World Partition Streaming Source component. For example, a streaming source component can be activated at the location that a player will teleport to, so it can load the cells there. Once the grid cells are loaded, the player teleports to the location and the streaming source component is deactivated. Since there is no longer a streaming source at the player's previous location, those grid cells would be unloaded."
https://dev.epicgames.com/documentation/en-us/unreal-engine/world-partition-in-unreal-enginehttps://dev.epicgames.com/documentation/en-us/unreal-engine/city-sample-project-unreal-engine-demonstration
-
Jacek
veterán
válasz
Raymond #66551 üzenetére
Nem? Ezen megy a mantra mindig kihangsúlyozva hogy a 20Gb nem ér semmit pl a 7900 Xt--n mert a 16Gb 4080 gyorsabb nála. Tehát a 20 GB memoriának nincs értelme.... heh?
Kurvára kisarkított amit írtam már.. de ezt írja
Nincs értelme a 24Gb-.-nek a 3090--en mert a 4080 gyorsabb nála -
válasz
Raymond #66493 üzenetére
R5 3600/16GB + 3060 Ti gépen HIGH beállítással (DLSS Quality) 45-60 FPS, de simán leesik a 30-as tartományba is időnként. DLSS mintha nem segítene rajta túl sokat az én esetemben. Az elején állok a csatornában a hulla mellett, és mindegy, milyen minőségre van állítva a DLSS, 54 FPS-sel megy a játék, és nem tekeri maxra sem a GPU-t, sem a CPU-t.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #66400 üzenetére
Ez is jó! Amolyan - Ne légy a Stratégiai hóvakság áldozata!
Mert amikor egy vállalat ( vagy egy stratéga )
figyelmen kívül hagyja a nyilvánvaló piaci változásokat
(pl. Intel, Nokia, Kodak, Blackberry, Yahoo, ... ), mintha hóvakságot kapna.
minden fehérnek tűnik, miközben elveszíti a látását az igazi irányhoz.
Közben nem veszik észre a "piaci repedéseket" és "olvadó jeget" maguk körül,
csak amikor már túl késő
És ezt kell elkerülnie minden stratégiai gondolkodónak
( és az AMD-nek is ) ---> a Stratégiai hóvakságotA jegesmedve tökéletesen passzol az általam posztolt jéghegy-hez,
Bár az AMD GPU-fejlesztéséből sokan csak annyit vesznek észre, mint egy csodálkozó jegesmedve a jéghegy tetején, amely csak a látható, felszíni 1/9 részt érzékeli, mert csak az a hasznos számára, de a sikerhez a víz alatti, láthatatlan tömeg (az AMD esetén a hatalmas háttérmunka) is elengedhetetlen.Raymond: eléggé inspiráló vagy újabban!
-
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond #66246 üzenetére
Az, trollkodás. A most megjelent elektromos autókat is az 1908-as Ford T modellhez hasonlítjuk....ja, nem
S_x96x_S: "PuMbA -t viszont csak az "élj a mában" és a jelen érdekli, és egyáltalán nem kiváncsi, hogy mire képes a technológia és a hw, amit a PS5 PRO-ba tettek."
Én kíváncsi vagyok, de semmit nem tudunk még
Az olyan spekuláció pedig, aminek semmi alapja nincs ide nem tartozik szerintem, mert ez nem az asztrológia vagy kártyából jóslás topik. Ez az AMD GPU-k jövője topik ésszerűen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65678 üzenetére
> Keress ra arra hogy "appeal to authority" hogy megerts
Te pedig nézz utána a Dunning–Kruger hatásnak, hogy megértsd.
Ugyanis minél kevésbé jártas valaki egy adott területen, annál valószínűbb, hogy azt gondolja, jobban ért az AMD gaming üzletágához, még egy tapasztalattal rendelkező AMD alelnöknél is - aki hozzáfér minden belsős adathoz és stratégiához.De amúgy is Jack nem fedett fel még mindent:
"Don’t worry." Raymond! ;
"We will have a great strategy for the enthusiasts on the PC side, but we just haven’t disclosed it." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65671 üzenetére
Egy jó stratégiai tervben a jelenlegi,
ismert problémák mindenképpen nevesítve vannak, és megfelelően kezelve is kell lenniük.
És az újsághír, biztos nem a teljes kidolgozott stratégiát talmazza.És amikor Jack-et kritizálod egy újságcikk alapján,
az nekem elég furcsa és a levegőben lógó kijelentés - alapok nélkül:
#65634 Raymond: "En azon az allasponton vagyok hogy azok a kijelentesek es tervek Jack reszerol realitast tagado vagy figyelmen kuvul hagyo lazalmok."Az álláspontodat tudomásul vettük,
habár a tényszerű indoklással még tartozol.Ő Jack Huynh:
"Jack Huynh is the senior vice president and general manager of the Computing and Graphics Business Group responsible for combining the company’s high-performance CPUs, GPUs, and software to create differentiated client, graphics, gaming, and semi-custom solutions to continue driving AMD’s growth and leadership experiences for our customers.
Since joining AMD in 1998, Huynh has spanned a breadth of businesses and technologies while building deep, strategic partnerships that have transformed AMD’s product portfolio and business. He previously led the AMD semi-custom group as senior vice president and general manager, responsible for managing all aspects of strategy, business management, and engineering for high-performance AMD semi-custom solutions.
Prior to that, Huynh served as corporate vice president and general manager of the AMD mobile business unit where he led end to end business execution of AMD mobile products. Additionally, he held several leadership roles across AMD desktop, mobile, and chipset businesses. Before these roles, Huynh began his career at AMD as a microprocessor design engineer.
Huynh holds a Bachelor of Science in electrical engineering from the University of Illinois Urbana-Champaign."
De ez a stratégia - már a high-end RDNA4 elkaszálásakor sejthető volt,
csak most erősítette meg - egy hivatalos AMD vezető is. ( Jack )És maga módján az nVidia is próbál erre felkészülni,
pl. hogy downgradeli egyes konfigokban a memóriát egy olcsóbb verzióra.
( RTX4070 21Gbps GDDR6X 504 GB/s ---> 20Gbps GDDR6 480 GB/s ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65660 üzenetére
> mi a problema a felvazolt AMD strategiaval szerinted.
Én már kifejtettem, hogy, a probléma, hogy : ennél valószínűleg nincs jobb.
vagyis az AMD döntéshozók kényszerűen alkalmazkodtak az adott helyzethez
( ~korlátokhoz) ,
és egy nem ideális, de használható alternatívát választottak a lehetőségek közül.garantált a siker?
Egyértelmű, hogy nem garantált, és egy stratégiai tervtől nem is várja el senki se.
( Uncertainty Principle, Bounded Rationality, Strategic Risk, ... )Kockázatokból nem csak 2-3 van , jóval több ..
pl.
- Piaci kockázatok ( nVidia, Intel ; változó ügyféligények )
- Technológia kockázatok ( innovációs hátrány, termékhibák, .. )
- Pénzügyi kockázatok ( gyártási költségek növekedése )
- Ellátási lánc kockázatok
- Jogszabályi és szabályozási kockázatok, szabadalmak
- Marketing kockázatok, ügyfél elégedetlenség,
- és a kedvencem az "unknown unknown"
És mindegyik kockázati csoportról lehetne egy egész nagy tanulmányt irni, kifejteni alpontoka és forgató könyvekre.úgyhogy amikor ilyeneket irsz:
> "Tehat akkor mi az a 2-3 problema a Jack alltal megalmodott strategiaval amit te latsz?"Az a véleményem, hogy nem vagy elég alapos.
Mert ha csak 2-3 problémát azonosítottál, az elég kevésnek tűnik. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65631 üzenetére
> az MF listak megint,
36 heti MF lista alapján GPU retail :
- darabszám (unit) szerint az AMD 47.7%
- árbevétel(revenue) szerint: AMD 38.39%🔥 GPU Retail Sales Week 36 (mf)
ℹ️ Units
AMD: 880 units sold, 47.7%, ASP: 485
Nvidia: 950, 51.49%, ASP: 718
Intel: 15, 0.81%, ASP: 204
ℹ️ Revenue
AMD: 427117, 38.39%
Nvidia: 682478, 61.34%
Intel: 3060, 0.28%
https://x.com/TechEpiphanyYT/status/1832897565278523658 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65648 üzenetére
> hogy szerinted amit en irok ugyanaz mint
> amit az AMD-s mokus mond akkor ennek a diskuranak sok ertelme nincs sajnos.persze hogy nem ugyanaz.
az AMD vice president-nek sokkal több információja van mint neked.
feltételezem, hogy a részletes bennfentes információk alapján ( amihez mi nem férünk hozzá) több 10-100 órás stratégia vita után hozták meg ezt a döntést a döntéshozók.És mivel a döntésükért számonkérhetők a részvényesek által ( skin-in-the-game )
nem úgy mint mi itt a fórumon - ahol nincs tétje a vitáknak -
emiatt az ő véleményük nagyobb súllyal esik latba mint a miénk ( vagy a tiéd )> A piacszerzesre a strategia az lenne hogy egy versenykepest termeket kinalnak olyan
> aron hogy a konkurencia termekei ne legyenek meg kevesebb VRAM es magasabb ar
> ellenere is vonzobbak a vasarlok szamara.ez nekem akkor is hasonló stratégia mint a Jack-é.
> Aztan onnan folytathatjuk.
Ha nem fejted ki az eltéréseket ----> akkor még jobban megerősödünk abban a hitben hogy ugyanaz a stratégia.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65642 üzenetére
> A piacszerzesre a strategia az lenne hogy egy versenykepest termeket kinalnak olyan
> aron hogy a konkurencia termekei ne legyenek meg kevesebb VRAM es magasabb ar
> ellenere is vonzobbak a vasarlok szamara.egy stratégiában sosincs garancia a konkurenciára össze lépésére,
( a zárt rendszerű sakkot leszámítva )
a többi amit irsz - meg ugyanaz amit az AMD is akar [1] ~ jó ár-értékű termék.
Vagyis nem értem, hogy miben tér el a stratégia javaslatod?
Ugyanazt mondod mint Jack - csak másképpen.[1]
Jack Hyunh: "I want to build the best products at the right system price point. So, think about price point-wise; we’ll have leadership."
~"Azt szeretném, hogy a legjobb termékeket építsük meg a megfelelő rendszerár-pontban. Tehát, ha az árakat nézzük, vezető pozícióban leszünk." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65634 üzenetére
> A te es Jack fejeben fantasztikus piacszerzes lesz
nekem semmi ilyesmi nincs a fejemben,
( és a gondolatolvasás biztos nem a te tereped )Ez a stratégia csak annyit jelent,
hogy minden más alternatíva - ennél csak rosszabb várható értéket ad.de ha te - mindenkinél is okosabb vagy,
akkor neked is szól az, hogy adj egy ennél garantáltan jobb alternatívát.> En azon az allasponton vagyok hogy azok a kijelentesek
> es tervek Jack reszerol realitast tagado vagy figyelmen kuvul hagyo lazalmok.ha olyan okos vagy és ismered a realitásokat,
akkor mondj egy ennél sokkal jobb stratégiát!
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65631 üzenetére
> "Ha az MAD fellegvaraban igy neznek ki az eladasok abbol nem lesz piacszerzes "
A cikkben a cél jövő időben van megfogalmazva,
vagyis nem az RDNA2/RDNA3 - hanem inkább az RDNA4-ről lehet szó, ami nem szerepel a tegnapi eladási listán.Jack Hyunh: "I want to build the best products at the right system price point. So, think about price point-wise; we’ll have leadership."
~"Azt szeretném, hogy a legjobb termékeket építsük meg a megfelelő rendszerár-pontban. Tehát, ha az árakat nézzük, vezető pozícióban leszünk."Még pontosabban a legjobb érték/ár arány lehet a cél - a piac 80%-án ; >=2025
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Raymond #65616 üzenetére
ez valahol realis, gyakorlatilag a piac joresze kb 600 euroig volt par eve. nem az enthusiast forumokbol kell kiindulni.
mas kerdes, hogy NVidianal a 4090 gyakorlatilag egy WS lineup mellektermeke, szoval mellesleg fedik le a gamer piacot egy HPC architekturaval. ami AMDnel nincs.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65529 üzenetére
> Az elodjehez kepest sincs semmi erdemleges elorelepes.
papiron van:
Graphics Core Count 12 ---> 16> Ehhez eleg megnezni a 6xx es 7xx teszteket az utobbi ket evbol.
itt elég nagy a szórás a TDP -ben és a teljesítményben is.
( 35W - 54W - 74W )
és tele van a net 70-80W -os 7940HS -es ( phoenix ) tesztekkel,Én megvárnám a végleges és normális teszteket is a végső következtetés levonására.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65524 üzenetére
>> "Shines With Great 1080p Gaming Performance"
> A listabol nem ez jon le.valószínűleg nem te leszel a célcsoport.
és az elődjéhez képest - a kategóriájában kell értelmezni.
vagyis: "1080p 60 FPS gaming without dGPU"
innen nézve:
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-890m.c4224
RX 590 , GTX 1660, GTX 980 Ti teljesítményével egyenlő. -
Devid_81
félisten
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #65458 üzenetére
Elolvastam sokszor. Pont azért, hogy jól értelmezzem, de úgy látszik, hogy már azokat a tényeket sem veszed figyelembe, amiket bemásolsz. Gondolva itt erre: "primarily due to a decrease in semi-custom revenue". Megint kezd nagyon arra menni ez a dolog, hogy mindenki hülye, aki nem te vagy, és persze majd lelépsz, hogy nem értenek meg. Sajnálom, hogy ez folyamatosan így alakul.
-
Devid_81
félisten
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Raymond #65145 üzenetére
ott valami mas volt nagyon elszurva, tippre gyenge minosegu volt a forras vagy valami egyeb gaz volt a lancban.
itthon fHD projektor van. kb kenyelmes tavolsagrol fHD eleg, ha tapasztalt vagy es azt akarod befedje a latomezot, ott az 1440p hozhat. mozira 4Knak nincs ertelme. reszben jellemzoen nincs forras (szalag informaciotartalma altalaban 2K, folotte lehet oversamplingelni de az csak extra zorej lesz), masreszt meg annyira kozel kene ulni, ahol egyszeruen a FoV miatt nem lehet belatni egyszerre az egesz kepet.
PuMbA: marmint kozepso sorokra is ez mar igaz. ha befedi a teljes latotered, ott mar 1440pnek van ertelme.
rendes forrassal, rendes optikaval egy jol belott projektornak ott meg fHDben is elesnek kell lennie. ha kozelebb ulsz es mar eppen, hogy belatod a teljes 16:9et egyszerre, ott van ertelme 1080p folotti felbontasnak. imax elso sorban elvileg 1440p meg mindig eleg, illetve talan ott mar kell a 4K, de az mar mozizni nem idealis.
-
huskydog17
addikt
válasz
Raymond #65133 üzenetére
Egyet értek FLATRONW kollégával, ezek brutálisan magas bitráták. Én 50 Mbps-el rögzítem a 4K videóimat (HEVC, non-VR), ami már szintén egész jó minőség és már ott sem látszik semmilyen artifact (vagy elhanyagolható), a 200 Mbps ugye 4× annyi, emiatt kizártnak tartom, hogy bárki bármilyen tömörítési artifactot vegyen észre, főleg HEVC és AV1 esetén.
Egyszer készítettem kíváncsiságból és egyben kísérletképpen 200 Mbps HEVC felvételt egy játékból, na ott konkrétan nem láttam különbséget a veszteségmentes képhez képest. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #65117 üzenetére
Attól, hogy te nem tekinted megfutamodásnak, még az.
#65118 proci985 : Oké, elfogadom, hogy van a két véglet, vagy minőséget és reszponzivitást kapsz a szemed elé, vagy kényelmet, és a kettő együtt nem megy. Tehát valahol áldozol, de igazából nekem nagyon nehéz a szememnél áldozni, mert pont az lenne a VR lényege, hogy tömörítési artifact nélkül kapj eredményt a lehető legjobb késleltetéssel. Ezt a Quest nem tudja teljesíteni.
És a legnagyobb szívfájdalom, hogy a Meta nem is törekszik a lehető legjobb eredményre, mert ha törekednének, akkor nem fizetős 3rd party program kellene az AV1-hez.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #65104 üzenetére
Erre számítottam.
De hogy legyen hozzátéve valami. A VR-nél fontos, hogy minél hamarabb kapj egy képet, és ezt a natív pipeline adja a leggyorsabban. Mert ha neked a kész képkockákat még videostreambe kell transzkódolni, akkor az már csúszás a késleltetésben. Nem is kevés. És amikor olyan hardvert veszel, aminek a runtime-ja ilyen irtó fosul működik, akkor hülyeséget csinálsz, mert magaddal cseszel ki. Szerencsére a mai modern GPU-k már tudnak AV1-be transzkódolni, ami kevés artifactot és gyorsabb működést ereményez, de igazából ez is egy kompromisszum. Az más kérdés, hogy a régi klasszikus VR opciókat már nem kínálják a gyártók, vagy nem menők, mindenki a Questre van ráizgulva, ami pont egy szar PC-re, mert sok limitációt alkalmaz, ami miatt igazából nem is sok haszna van neki. Sokkal hasznosabb, ha klasszikusan PC-re tervezett VR headsetet veszel, és akkor nem kell szopni a limitekkel. De ha valaki Quest-féle magas késleltetéses, artifactes streamet akar, hát csinálja, bárki lehet saját maga ellensége. És ez ellen PC-n nem tudsz semmit tenni, mert maga a probléma ott keletkezik, hogy videostreamet kell csinálni, és ha ezt meg kell csinálni, akkor már szar lesz az élmény. Ne vegyetek szar élményt, és akkor nem szoptok vele.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65075 üzenetére
> Ne egesd magad, nem er az AMD annyit.
amikor ezt írtam: "a felskálázók listája elég gyorsan bővül"
csak annyi jelentést szerettem volna hozzáadni, hogy nincs lefújva a meccs.
A verseny még tart!pl. ott a Sony PS5 PRO - PSSR -je, ami várhatóan egyedi lesz
és egyáltalán nem az AMD eddigi megoldásait követi, aminek az az oka is lehet, hogy a Sony úgy érzi, sokkal jobbat tud csinálni.
Szerintem a PSSR megemlítése éppen hogy nem az AMD szekértolása.Ha ez nem ment át, akkor elnézést
, néha rosszul kommunikálok.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65003 üzenetére
> Plusz a kiertekeles metodusat is erdemes figyelembe venned.
> Ergo - ugyanazt csinalod ugyanazzal ami ott van vagy mast?
> Mert ha mast akkor az paper szamodra ertektelen. Erted?Te most kötözködsz ?
vagy
az összes információ ismerete nélkül - jószándékúan próbálsz kioktatni egy random idegent az interneten?És miért gondolod, hogy nem értem?
"All models are wrong, but some are useful."
A kutatás csak felhívja egy lehetséges problémára a figyelmet,
és emiatt értékes nekem.
De hogy a felvetett probléma konkrétan mennyire érint engemet,
ahhoz tesztelnem kell.írtam, hogy nekem "nem latin betűs szövegeim is vannak"
vagyis mindenféle szöveg vegyesen van az adatbázisban ( nem csak japán ).
és bármilyen (írott) nyelvű szöveg előfordulhat.
Ami extrém esetben azt is jelentheti, hogy
egyszerre egy "függvényben" egy tamil + mongol szöveggel kell egyszerre dolgoznom.
És erre nem minden LLM képes,
És emiatt amúgy is tesztelnem kell a modelleket, hogy mennyire teljesítenek.
Vagyis amúgy is kell egy saját bench-et csinálnom,
és hogy a Q8,Q6,Q5 -as változat mellett az FP16-ost is lefuttatom,
az már csak paraméterezés kérdése.Az üzleti probléma számomra elég jól ismert,
mivel már csináltam rá régebben egy nem LLM-es megoldást.
Ha elbonyolódik a helyzet,
akkor több modellt is futtatni kell bizonyos típusú adatokra,
mert lehet, hogy egyszer az egyik - máskor a másik LLM modell teljesít jobban,
és ez normális.Ha még tökéletesebb megoldás kell,
akkor kénytelen leszek megismerkedni a RouteLLM -el is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65001 üzenetére
> meg a kisse ezoteerikus es szubjektiv "megerzett" romlasnal is.
> ...
> Az amit linkeltel nem mond sokat tobb okbol is, ...ami különösen érdekel : ( [1] (innen idézve):
- Automatic metrics severely underestimate damage from quantization. Automatic evaluations estimate performance deterioration relative to FP16 across tasks at
− 0.3 % (French) and −1.7% (Japanese) vs −16.6% and −16.0% reported by human evaluators.
- Challenging tasks degrade fastest. Mathematical reasoning (−13.1%), performance on real-world challenging prompts judged by humans (−10.5%), and LLM-as-a-Judge (−25.9%) results are severely degraded.Vagyis azt kell kideritenem, hogy az én esetemre mennyire vonatkozik
az előzőleg idézett "lehetséges" -10% -20% minőség romlás.
és ezt csak úgy tudom meg, hogyha van egy bázis FP16 -os eredményem is,
mint viszonyítási alap.De ha még mindig az van a fejedben, hogy meg akarsz győzni,
hogy "A leirt tevekenysegnel pedig nem az FP16 kell" ..
akkor valószínűleg nem jól írtam le a tevékenységet,
vagy más research papereket olvasunk,és amúgy is valószínüleg más a háttér tapasztalatunk.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #64999 üzenetére
> Neked nem kell mert ez mar egy regen felterkepezett terulet
én örülnék neki ha így lenne,
de sajnos amit én leszűrtem,
hogy a kvantálás hatása eléggé összetett a többnyelvű nagy nyelvi modellek esetében.
például a nem latin betűs nyelvek és a bonyolultabb feladatok jobban megsínylik a kvantálást. ( "How Does Quantization Affect Multilingual LLMs?" )
És ezeken a területeken éppen hogy alaposabb tesztelést javasolnak!
És persze nekem - nem latin betűs szövegeim is vannak.> Ha pedig nagyon ragaszkodsz a sajat tapasztalathoz
meg kell indokolnom az eredményt, és ez elég ok, hogy az elején alaposabb legyek.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #64996 üzenetére
> De nem epp arrol volt szo hogy ez igy konkurenciamentes termek lesz?
a problémától függ - hogy mennyire van helyettesítő terméke.
Játékra: van alternativa.
csak AI ra is: de sokkal kevesebb.
De ha x86 -os hordozható 128GB-os Egyesített memóriás gépet akarsz, akkor arra tényleg nincs még alternativa.
És ha ROCm-es MI300 devkitnek kell, akkor tényleg konkurenciamentes.jelenlegi AMD APU-k is különböző OEM gyártókon keresztül
kerülnek a végfelhasználók felé,
van Thinkpad-es csúcs verzió - és olcsó fapados verzió is.
És bár az APU közös - de a kiszerelés más.Az Apple-hez képest mindenesetre nagyobb választékot és versenyt várok.
és remélem egyik se úgy méri majd SSD-t, hogy:
1TB SSD -ről a 8TB SSD -re történő upgrade +1 100 000 Ft> hogy FP16-os modellekrol almodozol vagy probalsz valamit osszerakni
> hogy futtathasd akkor eloszor inkabb nezz utanna mennyit romlik
> a minoseg Q8-Q6-Q5-Q4 kvantizalassal.De ahhoz hogy megtudjam, hogy mennyit romlik a minőség
mindenképpen foglalkoznom kell az FP16 -os modellekkel is.Az én esetemben az LLM-ek kiválóan alkalmasak szöveges adatok tisztítására, például zajos adatok szűrésére, elírások javítására, vagy kontextuális elemzésre.
És itt a sebesség bár fontos, de nem annyira kritikus
mint egy humán chat-es interakciónál.Van egy konkrét meglévő adatbázis - amire az elején kell egy cél benchmark,
hogy melyik LLM, hogy teljesít az adott adatokra ( amiben a válaszidő és a pontosság is benne van ) és az alapján már elég pontosan lehet dönteni.És már most is 30GB modelleket töltögetek le
és a következő cél a 80GB - modellek.
és ebbe már kényelmesen belefér sok FP16-os. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #64988 üzenetére
“Silo AI has been a pioneer in scaling large language model training on LUMI, Europe’s fastest supercomputer powered by over 12,000 AMD Instinct MI250X GPUs,”
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1206/amd-to-acquire-silo-ai-to-expand-enterprise-ai-solutions -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #64976 üzenetére
> A mask dolog hogy megint megy az almodozas
> hogy ez majd olcso lesz. Miert lenne?a versenytől - mi mástól ,
és mert több gyártó gyártja - több különböző konfigurációval.
De legalább olcsóbb lesz a Macbook Pro-hoz képest .
( Apple M3 Max )
48 GB egyesített memória helyett 128 GB egyesített memória : +500 000 Ft
1TB SSD -ről a 2TB SSD -re történő upgrade +200 000 Ft
1TB SSD -ről a 4TB SSD -re történő upgrade +500 000 Ft
1TB SSD -ről a 8TB SSD -re történő upgrade +1 100 000 FtEgy Frame.Work által gyártott - erős + gyors + bővíthető + hordozható Macbook Pro alternativa ideális lenne.
> Egyebkent az hogy beleferne nagyobb model az OK, de a gyakorlatban ugyis
> a kisebb meretekre leszel limitalva mert maskepp nem kapsz ertelmes sebessegetfrontendes outputnál tényleg fontos a válaszidő,
De a mostani problémámnál - a minőség fontosabb mint a gyorsaság,
és emiatt az érdeklődésem a nagy FP16-os modellek iránt.
( ~ jól párhuzamosítható backend-es job )és közben próbálok (készülni|álmodozni) a Meta Llama 3 400B+ -ra
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #64902 üzenetére
A piac nagy része nem vesz, de a piac elég nagy ahhoz, hogy már az is tényező legyen, ha a kis része vesz.
#64903 Busterftw : Kevesebb CPU fog készülni ezeken, mert már a Zen 4 is kifutó lesz az év második felében. De a GPU-khoz a megmaradt gyártósorok kellenek, mert a Navi 23 nem kap utódott csak IGP formájában. Azt addig fogják gyártani, amíg van olyan piac, ahova el lehet adni. Kevesen tudják, de még a Polaris 12-t is gyártják, oszt 2017-es. Nem is kevés az eladás belőle. Persze nyilván nem tudják drágán adni, de van rá igény, így gyártják. A legtöbb terméket addig gyártják, amíg el lehet adni. Tök nyolc, hogy 7 éves már. A kifejlesztésében már benne áll a pénz, valós fejlesztési költsége már nincs, csak gyártani kell, és amíg az eladási ár nagyobb, mint az előállítási, addig miért ne? Ne abból induljatok ki, hogy nektek mi kell, az a lényeg, hogy a piacon van-e elég nagy megrendelés, hogy megérje gyártani.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raymond #64888 üzenetére
Otthon, iskolákban, intézményekben, cégeknél, stb. Bárhol ahol van számítógép. Nyilván van egy pont, amikor a klasszikus asztali PC-ket megéri lecserélni, és akkor megfontolandó az erős IGP-s dizájn, de amíg ez a pont nem jön el, addig muszáj valamit kínálni a világnak relatíve olcsón, ha VGA-t akarnának cserélni.
#64891 huskydog17 : Mivel a mobil szinten egyre több gyártó számára fontos az üzemidő, így alapvetően értelmetlenné akarják tenni ide a dedikált GPU-t. Ez nem csak az AMD ötlete, hanem az Intelé is, és az NVIDIA sem véletlenül szövetkezik a MediaTekkel. Persze a dedikált GPU megmarad a luxusszinten, de ma már nem nagy kunszt összehozni egy olyan rendszerchipet, ami nagy teljesítményű, akár 256, 384, 512 bites busszal sem. Az LPDDR5X is kellően gyors ehhez. És még egyszer hangsúlyozom, ez nem csak egy AMD által követett irány az SPH-val, hanem az NVIDIA is csinál egy ilyet 2025-re a MediaTekkel.
Mobilon hosszabb távon platfomokat fogsz vásárolni. Vagy AMD-t, vagy Intel, vagy NVIDIA+MediaTek kombót. Megmarad tehát ugyanúgy a választás, csak a gyártói keresztezés lesz masszívan korlátozva.
#64897 paprobert : A Navi 33 gyorsabb, ezért drágábban adják, emellett másik node gyártókapacitását terheli. És az mindegy, hogy olcsóbban gyártható, mert nem ugyanazt a gyártósort használja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Medence topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- nVidia tulajok OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest