- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsid
senior tag
válasz
Bile Demon #76028 üzenetére
Ez a fehér dizájnú lap nagyon állatul néz ki.
-
válasz
Bile Demon #75918 üzenetére
Igen, ezt sztem láttam régebben, elég jó azért mérve, szubjektív hallás alapján is szimpi, bár már régen kapcsoltam be, mostanában az X-Fi EPro- t hallgatom. Mondjuk a próbaállomáson a VH6T- ben is van egy sima (a bűnbarlangban a PPro- k vannak), egész jól szól még a HighEnd
Genius bögreszetten is.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #75916 üzenetére
Mixerrel mertem oket (analog/digitalis), a kimeno jel szintje kalibralva lett minden esetben a mixer oldalan. En is masra szamitottam, de ugy latszik, hogy zajosabbak a kartyak, mint az erositojuk. Mongy en fulre is hasonlora jutottam, kevesbe hallatszanak be az osszeszedett zajok, de nagyobb torzitasra szamitottam.
A 93 vagy korabbi kartyakon pl nem igazan lehet frekvenciamodulacios teszteket csinalni, mert vmi kornyezeti zaj folyamatosan modulalja a hangot. Persze egy doomnal nem feltuno dolog, meg a korabeli par khzes 4/8 bites hangmintaknal.
Az sbpro hiaba rosszabb sok helyen, mint a maga a jatek kellemesebb rajta gyakran, mint egy sb16on. Persze a teszt nem fair, mert a 8 bit eleve belimitalja a dinamikat.
-
válasz
Bile Demon #75792 üzenetére
Szép, valami ilyenre gondoltam/számítottam, ha akár bontott cuccokból is, de műkszik a kis kínai csoda, és azért a 20 mag....még talán egy ideig elég lesz
, bár azért ez még itt off asszem, de nyugodtan írd meg a további tapasztalatokat, az off engedélyezett, meg kíváncsi is vagyok mennyire válik be, hosszútávon.
-
válasz
Az az AMD stock cooler alapból sem hangos fajta.
Én is egy ilyesmiről szedtem le a ventit, amit a PIII-ba tettem, az amúgy Athlon XP-s gépből kukázott rézmagos coolerre. -
jokeph
nagyúr
válasz
Nem "égeti" a hűtő a gépet ?
Kínai "x79"-es lapomnál (valójában Q67-es) a CPU hűtő fordulat tartományát be lehetett állogatni a BIOS-ban is (AMI Aptio UEFI ver 6.x.), 0-255-ig számok beírásával, több tartományban.
Windows alatt pedig SpeedFan volt a barátom.
Rögzíteni nem tudtam a Wraith Prism hűtőt, de tesztelni tökéletes volt, megállt pasztázva a saját súlyánál fogva is, nem forrt el alatta leszorító erő híján sem az all-core 4 GHZ-re hangolt E5-1650v2-es XEON. -
zotyesz66
őstag
válasz
Bile Demon #75714 üzenetére
Fel sem merült akkoriban (1999) hogy ennyi memóriát, főleg RD-t tegyenek bele.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #75714 üzenetére
-
válasz
Bile Demon #75686 üzenetére
Ha ddr4 ecc reg ről van szó lehet keverni single dual rankot 4x 8x eseket is, megy mindennel. Sima ecc és destop is keverhető de ezekkel reg nem, meg lr dimm sem keverhető.
Sima desktop ramból 4gb-os modulokra finnyás.
2133mhz elég, nincs értelme nagyobbat. Ha v4-es procit raksz akkor is mindegyik 2133 ecc reg megy 2400-on is. (Nálam mentek tovább a ramok lga3647-be 2666-on)
Legutóbb 16eft volt a 32gb-osok darabja de azok lrdimmek semmivel nem keverhetők. -
zotyesz66
őstag
válasz
Bile Demon #75662 üzenetére
Én is gondolkoztam ilyesmin, aztán nem mertem megkockáztatni. Olvastam róluk ezt is, azt is. Pl. hogy az M2 slot szeret leesni róluk. Meg hogy bontott chipsetekből csinálják őket.
Másrészt meg képesek jól is működni.
Sokat néztem [link] Miyconst videóit is. -
válasz
Bile Demon #75662 üzenetére
Én is nézegettem, jó kis lapokat gyártanak a Kínaiak.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #75583 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam, hogy az fdread/fdformat/800-nak ott is mukodnie kellene. Marmint, ez technikailag a BIOS rutinokat csereli le, amiket a DOS is hasznal, azert tudtuk anno okositani (en eloszedtem a regi 1.2-es lemezeimet par hete, egy csomo meg 1.5-osnek volt formazva
).
-
r0b3r
senior tag
válasz
Bile Demon #75580 üzenetére
Én sima 16 bites IDE HDD + FDD I/O vezérlőt használok XT-ben. Csak a fele van bedugva. Arra van kötve a 3,5"-os floppy drive. Annyi, hogy csak 720Kb-ra formázott lemezeket tud kezelni. Újabb 1.44Mb-os HD-s lemezeket használok hozzá úgy, hogy leragasztom az írásvédelemmel szemközti lyukat, ekkor engedi 720Kb-ra formázni.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #75573 üzenetére
A floppyvezérlő nagy jóság! Arra alkalmas, hogy XT-ben tudj HD meghajtót használni, ezért az extra BIOS meg a jumperek.
szerk. Ok, látom már volt válasz. 8.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Hihetően hangzik, hogy a HD-s meghajtók kezeléséhez kell a Floppy BIOS.
Az XT BIOS-ban van ugyan FDD support, de csak a meghajtók számát lehet megadni a DIP kapcsolókkal, a kapacitásukat nem.
Jó lesz ez a kártya, feltéve, ha működik. Hátha egyszer lesz XT-m. Úgyis kelleni fog FDD vezérlő az XT-IDE mellé. -
Czo
addikt
válasz
Nem biztos, hogy a klon gepeknel is benne volt az alaplapi BIOS-ban a floppy kezeles kodja. Maga a BIOS felepitese is elegge modularis, az opcios romoknak hala, pedig kb vegtelenek a lehetosegek.
-
válasz
Gondolom amiatt kellett felokosított FDD vezérlő XT-be, mert a 3.5"-nek a legelején még híre-pora se volt... de ez csak tipp.
-
válasz
Bile Demon #75508 üzenetére
Nem ismerem, de Z80 alapú van benne SRAM, több EPROM, SIO. Érdekes az a GAL-os kiegészítő panel. Valami házi barkácsnak nézem amúgy.
-
válasz
Bile Demon #75048 üzenetére
Akkor már minden ok, mehetnek a retro címek. Nem valószínű hogy leesik az öntapadós hűtő. A R9800Pro- ra tettem öntapadós sünöket, elég stabilnak tűnnek. Ha le akarnám venni, lehet hogy leszedné a RAM IC- t is
.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #75018 üzenetére
Megpróbáltam valamire jutni.
Valamit benéztem, mert nem olyan kártya volt a gépben, mint a képen, csak hasonló.
Tudtam, hogy olyan Winbondosom is van, mert van külön mappája, leírással, képpel.
Szóval a GoldStart lecseréltem a Winbondra.
... És nem fagy le a POST-nál. Minden tök jó. Pedig ugye a Vogonson azt állították, hogy "nem ATAPI kompatible".Ha már eddig eljutottam, gondoltam kipróbálom a hangkártyáról vezérelni. így jumpereltem, P:170, I:11, IO CH Ready enabled:
Ez is működik:
A procira is applikáltam bordát, mert volt pár elszállás demókban, 90 fokot mértem, erre vezethető vissza, mert ventilátorral hűtve stabil lett. Eddig egy makulátlan CPU volt benne, az sajnos nem megy borda nélkül, hűtővel meg nem akarom amortizálni a felületét + nem szeretem a 4cm-es kis zörgős izéket.Szóval kicseréltem a procit erre az enyhén hűtő karcos darabra, ez stabil volt 90 fokon is. Nembaj, ha már megérkezett a Farnelltől az öntapadós passzív borda, rátettem. így 49 fokon megáll, így jobb érzés hajtani. Jól rajta van, de vajon nem fog leesni?
-
válasz
Bile Demon #75023 üzenetére
És tényleg, nincs 40 pin, elszámozták, hihetetlen...
-
válasz
Bile Demon #75023 üzenetére
Látom jumperes a CT2840. Lődd be az IDE portot Base170H/IRQ11- re, aztán engedd rá a HXCD drivert. Sokadik porton is keres, fel fogja ismerni az optikát.
-
válasz
Bile Demon #75020 üzenetére
Akkor nem olyan a kártya ezek szerint mint a képen.
-
válasz
Bile Demon #75018 üzenetére
De nem 2 csatorna van? Tedd a másikra.
A kép alapján mindkettő csati ide, nem hdd + fdd kártya az, 40 pines mindkét csati.
Már a képen, nem tudom a tied pont ilyen-e. -
válasz
Bile Demon #75013 üzenetére
Alaplapi idénél is tapasztaltam nem egyszer hogy egy adott típusú hdd master mellé ha feltettem egy adott típusú slave cd-t akkor fagyott, külön-külön és másik hdd / cd-vel egyik se.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #75013 üzenetére
Probaltad mar barmi massal mint a Cyberdrive? Nekem csak rossz emlekeim vannak ezzel a drivevval, nem veletlenul volt kb a legolcsobb.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #75009 üzenetére
Nekem pont ilyen kinezetu Winbond volt a 486-ban anno. Siman mukodott az ATAPI driveokkal. Ezt a vogonsos linket nem ertem. Egy 93-as kontroller nem, egy 94-es meg kompatibilis az ATAPI-val?! Azzal az ATAPI-val, ami 97-98 korul lett valamikor szabvany?! Raadasul egy vezerlonek ehhez mikoze? kb ra lehetne vezetekelni az IDE kabel ereit kozvetlen az ISA busra, akkor is mukodne.
Amire viszont emlekszem regrol, hogy az Integralt IDE-k megjeleneseig, elegge hektikusan mukodott az autodetect. A legjobb megoldas volt, egyszer detektalni es nem minden bootnal.
-
mohow
tag
válasz
Bile Demon #74771 üzenetére
Én csak felhasználóin oldalról közelítem az eszközt, ezért nem hiszem, hogy a kérdésed nem idevaló lenne.
Számomra új infót írtál a polaritással
, pedig a manual-t átnéztem, de ez nem tűnt fel. A használt táp pedig valószínűleg szokványos, bár nincs rajta feltüntetve.
Holnap meg is próbálom, van olyan tápom, amin nincs csatlakozó csak vezeték, ahhoz szerzek egy csatlakozót fordított bekötéshez.
Reményt adtál, hogy ezzel megoldódik, és tényleg valami szándékos ragacs az a kondi lábainál, a porral kapcsolatban is igaz lehet a felvetésed.# 74772 frescho: köszi az észrevételt, ha működik a fentiek alapján, akkor is ránézek erre az anyagra egy kis alkohollal... Ha továbbra is off, akkor csere...
#74773 arn : remélem igazad lesz. A demo mod jó lenne (bár a manual-ban nem láttam nyomát) csak most a bekapcsolásig sem jutok
#74774 Czo: Nekem csak ez a kondi gyanús, de amúgy igen patika a belseje minden szempontból. Remélem igazad lesz.
-
válasz
Bile Demon #74712 üzenetére
A 285- ös is hasonló, def ventiprofillal 80-82- ig ment, de terhelésre én moddoltam a ventiprofil pontjait, hogy már 50 foktól jobban emelje a fordulatot. Nem volt hangos, jó minőségű a ventije, de csak pár fokot faragott a nagyobb fordulat.
A tesztekben nem sokkal előzi meg a GT- t a GTX, a GT húzva meg ott van a nyakában.
-
válasz
Bile Demon #74710 üzenetére
Szép darab ! Gondolom ez nem is olyan könnyen pusztul, mint a 8800GTX. Jól megpörgeti a C2Duo. A DualCore tesztekben, nálam csak a húzott Phenom-II-X2+GTX285 ment feljebb - [link], [link], de a 285- ös 2 évvel későbbi kártya. Aztán a tesztek után meg is pusztult, pedig azt nem is tuningoltam soha, valamint 600W- os Csifivel volt hajtva. Helyére a tartalék HD6850 ment, melynek csak egy előnye van - gyorsabb, de az 512bites 285- ös feelingesebb volt.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #74687 üzenetére
Nálam 2db "állandó" DOS vinyó van, amiket szinkronizálni szoktam (teljesen manuálisan, mondjuk jó lenne erre valami tool), mert valahogy az LBA "szabványt" egyesek egyenlőbben értették, mint a többiek.
Az egyik (ST4312) egy FIC 486-GIO-VT lapban került formázásra anno, ez az "etalon" - nem etalonabb, mint a későbbi modernebbek, de mindenesetre ugyanazt érti LBA alatt, mint mondjuk egy BX-es lap. Mindenesetre ez nálam az első "igazi LBA-s" gépalap, még 5V only VLB. Egyébként jó cucc, alaplapi vinyóvezérlős és képes egészen elvetemült órajelekre, pl. szimulálható vele a vitrinemben sem lévő 486-16. Viszony 2MHz FSB is van, de azt nem mondanám, hogy működik, sőt a 8MHz se tökéletes, ha jól emlékszem
A másik (ST4321) pedig az érdekesebb példány. Ez kell azokhoz a gépekhez, amiknek az LBA kicsit mást jelent. Ilyen pl. a Digital Celebris Socket4-es lapom, vagy az MR BIOS-os 386DX/486SLC/DLC-s szerzetek. Ha egy ismeretlen lapban bootolva csak az első partíció látszik, tudom, hogy a másikat kell elővenni.
A kettő akkor tud találkozni, ha egy modernebb, pl. TX lap setupjában "Large"-ra állítom a 4321-es üzemmódját. Akkor a BIOS képes azt hibátlanul kezelni, miközben a szabvány LBA-val formázott 4312 szintén megvan LBA módban.
A trükk ott van, hogy találtam már modernebb lapot, amiben ez a megoldás nem működik, hanem csak a szabvány LBA vinyót tudja kezelni. Szóval van kavarás...Más: Osztrák kollega visszatért, ezúttal egy UMC 486 teszttel: [link]
Persze messze a legjobb az volt, mikor az orosz felesége mutatta be a szovjet 8088 klónt eredeti nyelven -
válasz
Bile Demon #74681 üzenetére
Nem kompatibilis a 2 vezérlő. 486 után ha egy modernebb gépre csatizod valszeg nem fog menni. Írtam is hogy az IDE-SD- ben levő SD kártyát mindíg hozzá kell partícionálni, formázni az adott vezérlőhöz.
És még pld egy +tapasztalat is. Az SS7 konfighoz setupolt SD kártyát (bootdrive, DOS/Win98) kivettem, átvittem a használós nagygépbe (Win8.1), hogy a rajta levő tesztkép-mentéseket felmásoljam a vinyójára. Amint bedugtam a kártyaolvasóba, a Win8.1 rögtön kidobta hogy a meghajtó hibákat tartalmaz, automatikus javítás. Valamit csinált, tartott vagy 2mp- ig, a képmentéseket fel tudtam másolni, így nem is foglalkoztam vele. Csak akkor jött a pofáraesés mikor visszatettem a retro gépbe, nem bootolt róla többé, a meghajtót látta, ha vinyóról bootoltam a tükörmentést, rendben lehetett kezelni a filerendszerét, csak a bootolási képessége szűnt meg. A szokásos megoldások, Fdisk /mbr, stb sem javította, így vissza kellett Ghostolnom a tükörről. Azóta külön pendriven hordom át a mentéseket, pedig praktikusabb lett volna csak magát az SD- t kikapni, vinni... -
arn
félisten
válasz
Bile Demon #74678 üzenetére
aktiv a particio?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #74593 üzenetére
na hát igen, az átviteli sebesség lehetett akkor a gond.
A Vooodo 3 sem használta ki az agp képességeit, akkor hiába volt agp-s meglehetősen elavult választás volt. Vooodoo 5 meg nem is tudom, hogy megjelent-e egyáltalán? Mert embert nem tudok akinek lett volna, pedig akkoriban nagyon széleskörű ismerettségi köröm volt "kocka" berkekben. -
válasz
Bile Demon #74593 üzenetére
"Rendszermemóriából textúrázás:
[...]"
És akkor ezek még a buszokra tekintett elméleti maximális throughputok. Késleltetésről szó sem esett - sem arról, hogy néha-néha azért parancsok is mászkálnak a CPU-GPU között, a burst átvitelbe bekavarva.TL;DR: a rendszer RAM mint grafikus memória egy ótvar elhibázott koncepció volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #74463 üzenetére
A lapról már aligha lesz, de a CPUról majd tudok
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #74407 üzenetére
A Cyberdriveokat ugy hivtuk, mint a lemezgyilkos driveok. A nem tokeletesen kiegyensulyozott, olcso lemezek, nem egyszer tortek bennuk ripityara
Arra mar nem emlekszem, hogy melyik verzio volt a drivebol.
-
válasz
Bile Demon #74398 üzenetére
Az a típus nincs de ebben van még néhány, próbáld...hátha.
-
Frawly
veterán
válasz
Bile Demon #74276 üzenetére
Ahogy nézem, nálad a JP5 vagy JP6 nem jól van a kézikönyv alapján.
-
Frawly
veterán
válasz
Bile Demon #74272 üzenetére
Tudtommal nem létezett. Alapból gyárilag 3×33 MHz-re vannak tervezve, de ha jól csinálod a jumperelést, és/vagy a lap is támogatja, akkor elmennek bármilyen kiosztásban, 2,5×40, 2×50, meg amit akarsz. Milyen lapról van szó?
-
válasz
Bile Demon #74248 üzenetére
Mivel az 500- as stabil 550- en, lehetséges hogy a 450- es pedig 500- on.
-
válasz
Bile Demon #74246 üzenetére
Katmai 500 javasolt, a kedvenc, amit sokat magasztaltam már. 2 gépben is az van. Tartalékban pedig egy 533/133 - ahogy néztem, ez sem egy gyakori darab.
-
alvaro
senior tag
válasz
Bile Demon #74179 üzenetére
Nekem az, hogy mivel az volt a híre régről a 300A-nak, hogy csak föl kell pöccinteni 450-re és megy, ezt vártam én is. Aztán a harmadik darab volt hajlandó stabilan viselkedni alapfesz 450-en. Volt, ami el se indult egyáltalán.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Messze nem ment minden 300A azért 450-en pláne 504-en. Persze osztálytársamnak simán ment 450-en (ezzel leelőzve a 366-osomat). 504en neki is kb csak botoolt és elszállt.
Erre annyira nem mentem rá (nekem nem volt) de láttam azért pár ilyent.Viszont ami nekem érdekes volt, az a 366@550MHZ. Na, ehhez rendesen kellett lap! Mármint kb csak Abit BH-val ment. (az én noname lapommal már 458-on is nagyon komoly gondok voltak, a Windows se nagyon jött be mindig, feljebb meg sötétség. Ugyanez a proci BHban ment 550-et is).
Illetve volt egy Via Tomatom de abban a 466-os ment akár 766-ot is. Igaz akkor nem volt hang és gyakran fagyott. 585 felett már egyáltalán nem volt hang, és még 466-oson is megvolt a napi 1-2 kékhalál. Ha így nézem, akkor a 766 is "használható" volt, igaz csak rövid távon, mert felmelegedett a proci nagyon, leállt és el sem lehetett indítani míg le nem hűlt. 585 használható volt hang nélkül, és a szokásos pár kékhalállal/fagyással. -
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #74194 üzenetére
Amiket az elejen vettunk, az mind jo volt, amiket par honappal kesobb vasaroltunk (amikorra kb mindenkihez eljutott az info, hogy 300A@450 az kiraly), az mar nem volt jo. Nalam kb masfel evig volt meg a CPU, a Coppermine 600-as Celeron valtotta, majd azutan kb 2-3 havonta cserelgettem, 2002 elejeig, amikor ugrottam P4-re.
Szerk: Ja igen, es ezek nem PGA Celeronok voltak, hanem Slot 1-es peldanyok. Azok kozul is dobozosak.
-
Czo
addikt
válasz
Nekem back in the day az elso eresztesekbol volt, siman levettem a polcrol az elso dobozt, ment be szinten az akkor vett BH6-ba (ott se valogattam), talan ha 10 percet uzemelt 300A-kent, rogton 450-en kacagott. Jopar gepet osszeraktunk, mindegyik CPU mukodott alapbeallitassal, csak az FSB-t emelve 450-eskent. Jopar honappal kesobb, mar nem volt szerencsenk, a POST meg 1-2x sikerult (de a tobbsegenel fekete maradt a monitor), de a Windows mar nem toltodott be. Mivel elotte ment zokkenomentesen, nem tekergettunk semmit, maratak 300A-nak. Coolernek mindegyik gepnel a gyari, dobozban levo coolert hasznaltuk.
-
válasz
Én régen a P2B- ben próbáltam, jó nagy instabilitás lett a jutalmam. Gyorsan be is dobtam a Cerka helyére egy 500- as Katmait, avval teljesen stabil. Akkoriban még kisebb tapasztalatom volt a Slot1- el, majd később lehet hogy teszek ismét egy próbát a CeleronD- vel.
(#74181) balintka : mindenféle ventit lehet újonnan kapni, nemrég vettem 4cm- től 12cm- ig, teljes sorozatot. Arra a bordára is fel lehet applikálni bármilyen ventit, legfeljebb egy kissé sufnituningos megoldás lesz a vége, de minden megoldható. A felsorolt játékok futnak elég jól egy ilyen gépen - MaxP- t nem próbáltam, annak nem tudom a pontos gépigényét. Internet nem ajánlott, a legtöbb lap be sem töltene régebbi böngészővel, vírusirtó pedig teljesen lebénítana egy ilyen gépet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73981 üzenetére
A büdös k életbe ... Volt GUSom kettő is, és mindkettő ki lett dobatva 2009-ben
pedig jók voltak. (eddig csak reméltem, hogy a Gravis Ultrasound hangkártyám nem egyenlő a GUS-al). A franc se gondolta, hogy egyszer majd ennyit érnek ... Ez a kép erősített meg ebben a gyanúban már végérvényesen.
Neked meg gratula a géphez.
Azt mondtam (vagy csak akartam?) hogy jónak tűnik a 9800Pro? Nagy tesztelés nem volt, de hibátlan képet adott.
-
válasz
Bile Demon #74011 üzenetére
Érdekes lett a mérési eredmény, de számomra az a lényeges hogy sokkal gyorsabb a boot SD kártyáról mint a HDD- ről. És az egész rendszer is fürgébben reagál mindenre.
-
válasz
Bile Demon #73994 üzenetére
Nem volt egy olcsóság. Nekem 3 jött régebben ingyenesen, ET4000, Spea VegaPlus, Trident, utóbbi nem ad képet, első kettő hibátlan. Aztán baráti árakon és cserebere jöttek : Cirrus 5428/29, ALi, S3, mindegyik kiváló állapot, hibátlan működéssel. 6db elég is 1 háztartásban
.
-
arn
félisten
válasz
Arra a wd90c33ra regota acsingozom nosztalgiafaktorbol, olyanom volt regen
nem elado? Vlbs kartyaknal talan a vision864 a legkerekebb, sebesseg, kompatibilitas, stb szempontbol. Aztan az et4000w32p.
Popec a 2.4es gus. Talan a legelso kiadas. Van a verziokrol vmi info? Csak a 3.4, 3.73, 3.74el van szemelyes tapasztalatom.
-
válasz
Bile Demon #73986 üzenetére
33MHz- en is jó már sztem, ha stabil azokkal a setekkel.
45ns DRAM - inkább legyen gyors, mint esetleges probléma-forrás, lehet hogy pont az volt csak raktáron a gyártáskor.
A ISA korlátoz, PCI- s lappal, onboard IDE- vel jobban kifutja magát, de ezt megmérem ma, relatíve pontosan.
Hát azért 12.5MHz- es ISA clock esetén nem csodálom hogy voltak néha gondok.
VLB- vel is bőven elég sztem a 40MHz. -
válasz
Jó felhozatal ez már így is. A GUSClassic látványa király, jól megvan pakolva alkatrészekkel (nekem későbbi rev- es van, már erősebb integrálással). Nálam is évek alatt fokozatosan jövögettek a 486 kategóriásak (meg a többi is hasonlóan).
Az UMC lehet hogy gyanússztem is. Hasonló nyáktervvel Opti van az egyik gépemben, abban foglalatos a cache.
PCI - a kezdetben jött átlag SIS- ek nem rosszak, csak lassú a video bennük, meg nem tehetők FastTest- re, inkább Low, az egyik talán közepes.
Aztán a Hippo15, ez mindenben elég jó, de a PCI itt is lassú.
A két aduászt Gban szerezte VLB/PCI, Asus471 és FIC486, mindkettő megy FasTest setekkel, bár hosszabb távon inkább mediummal (néha fagynak a legszűkebbel), Socket3- ban tán nem is létezik olyan lap, mely ebben kifogástalan.
SS7- ben már igen, az Epox tuningolva+Fast/FasTest minden, és ok. Sőt a ramok is mennek, 112- őn CL-2-2-2- vel.
Az IDE-SD sávszél a beletett kártyától is függ. Most hogy fent van az XP az SS7- en, lemérem hogy az occsó 32GB SD vs Maxtor vinyó mit mutat majd, XP alatt már fut a CDMark, 98 alatt mással kellett mérnem. Kis fileok tuti jobbak az SD- ről, mivel avval a bootidő sokkal gyorsabb. -
Chris82
senior tag
válasz
Bile Demon #73983 üzenetére
Aminek nincs foglalata az alaplapon hanem csak közvetlen rá van forrasztva a lapra és mondjuk write back felirat rajta van az már gyanús.
Most adtam el egy ilyen alaplapot, helyette most egy Shuttle Hot 419-es van -
Chris82
senior tag
válasz
Kár hogy azon az alaplapon hamis cache memória van, de a többi jó cucc
Szégyen hogy a PC Chips ilyet legyártott, utánna indultak lefelé a lejtőn -
arn
félisten
válasz
Bile Demon #73951 üzenetére
a 90es eveket egy gyorsabb 486tal meg egy p3al eleg jol le lehet fedni. ha egy gep lenne, azaz mmx.
-
válasz
Kétélű, ahogy Fenyő is írja, a demoscene elég erős hardvert kér, a régebbi dosos gameknál pedig túl gyors lesz , mire lenyomsz egy billentyűt, már gameover, hacsak nem vagy Flesh gyorsaságú
.
-
válasz
A PII-vel még régebbi dosos gameknek/appoknak lesz problémája (sebesség, kompatibilitás), a max ami még nagyjából problémamentes Dos alatt az a P1MMX (K6/Cyrix 6x86 szintén problémás tud lenni), szóval attól függ mire használnád inkább, vagy tegyél mindkettőbe, ha akad.
-
törölt tag
válasz
Bile Demon #73947 üzenetére
Igazából mindkettőbe jó, én a classicot minél gyorsabb proci mellé tenném mert néhány demo már p2 magasságú cuccot akar egy gus mellé.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73936 üzenetére
aha, értem
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73932 üzenetére
Üdv
Mi a különbség az R350 és az R360 között?
-
válasz
Bile Demon #73932 üzenetére
Nálam is meggyőző a 9800Pro fölénye a 6600GT- vel szemben. A 8 tesztlépésből a 6600 mindössze kettőben tudott nyerni. Látszik pld a 9800 nagy erőfölénye Q2- ben, de ami nagy szó hogy a modernebb motorral futó UT2004 alatt is picivel jobb a 9800. Az eredmények kb olyan átlag P4- ben születtek, ha azt nézem hogy a Prescott megfutja a 4GHz- et, akkor talán nevezhető átlagnak a 3.3GHz. A szubjektív tesztsor eredményei. Amiatt is írtam ezt részletesen, hogy KROK640 is lássa milyen jó kártyát sikerült mentenie a bezúzás elől.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bile Demon #73846 üzenetére
a legtobb elment 3x50 = 150Mhz -n, es ha olyan volt a lap, akkor a pci slot kapott 25 Mhz -t es mindennel is mukodott
-
alvaro
senior tag
válasz
Nekem a proci OK, kiválogattam pár 180 képes példányt, valamelyik csak stabil lenne... az én problémám az, hogy más 486-okban sose sikerült a cache és a RAM időzítéseket leggyorsabbra tenni stabilan még 50MHz-en se, nem hogy 60-on... Írtam neki is hogy ezek után még muszáj lesz bepróbálnom, de nagyon jónak kell annak a cache modulnak lenni ehhez a mutatványhoz. A RAM is hátra van még, de abból azért ki tudok próbálni néhányat. Van 50ns EDO is, igaz jobb 60-asok is hozzák ugyanazt.
-
válasz
Ja-ja, gépet kell váltani egyel feljebb, ebben sokunk egyetért. Az Am5x86 nálam 150-160- on is stabil, de majd valamikor még kísérletezek, lett belőle vagy 10 db hirtelen
, kiválogatom a tuningosokat, persze ha akad majd olyan köztük.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bile Demon #73787 üzenetére
akkor az nemvolt egy sikeres peldany, mert ha a 3.5x83 nem is ment mindnek, azert olyannal sem talalkoztam, ami a 2.5x83 -at nem futotta meg.
-
válasz
Bile Demon #73784 üzenetére
A166MMX- ből van szorzólockos ? A 233- asból van egy beépítve, a másikat meg nemrég teszteltem, egyik sem lockos.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Bile Demon #73780 üzenetére
szimplan bementem a boltba es kertem egy Pentium 166 -ot
de hivhatjuk sziliciumlottónak is.@Frescho : mind1, akkoriban jolkerestem, tellett ra
nememlexem az árra, de ma lehet draganak tartanam. -
válasz
Bile Demon #73771 üzenetére
Nem kerestem vissza, de akkor Te voltál, aki mondta hogy a sima 100- ast is meg kéne mérni ?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73652 üzenetére
Nekem anno az ASUS A7N8X-DLXben 256+256+512, majd később 512+512+1024MB -os modulok is mentek dual channelben. Igen, három modulból, volt dual channel, és még a méret is eltért. (jó nyilván az azonosokat a megfelelő slotba dugtam)
-
válasz
Bile Demon #73652 üzenetére
4+8gb Ezek ilyen maradványramok, egyik hyperx másik meg egy dell ECC 2133-as
de kínai lapot nem érdekli, ott aránylag sok mindent lehet keverni. (4db rammal lenne 50-60gb/s sávszél, mint egy mai dual 3-4ghz-es ddr4-nek)
Win7-et ma este felrakom, 3dmarkokat is letöltöttem meg drivereket.
Nem rossz ötlet single-dual-tri-quaddal megnézni befolyásolja-e 3dmark-ot. Lehet magokat fogok tiltani biosból meg HT-t mert ennél csak ront a teljesítményen. (2 vagy 4 mag lesz beállítva, cache marad L3 45mb abba belefér talán a komplett 3dmark futtatása isde a lap miatt amúgy is tiltanom kell magokat mert vigyáznom kell rá a héten jönnek megvenni és nem lenne jó ha elpukkantanám a VRM-et)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73618 üzenetére
Nekem 2001-től volt elmenős HDD-m. Egy szerencse folytán lett 2db 20GBás winyóm 2001 nyár elején, amiből az egyik beépült a házba a másik pedig rackben volt "elmenős HDD". Elképesztően vagány voltam amikor beállítottam bármelyik haverhoz a 20GBás hordozós winyóval, mikor a legtöbbeknek 5,6,8 legfelejebb 10GB-os fő HDDük volt.
Nem vettem észre h a rack bármit is elrontott volna, elleben a fiókok sajna eléggé gyakran haltak. A végén már volt egy rakás külső keretem fölöslegbe, de működő fiók/bél az kincs volt.
Végül 2003-ban álltam le a rackezéssel mikor a második 80-as HDD-m is megérkezett az első után fél évvel, és ezt már fölöslegesen nagynak ítéltem hordozgatni, na meg addigra volt egy rakás újraírható CD-m, és inkább azon cserélgettük az adatokat. Meg már nagyon untam, hogy folyton új rack kell mert tönkremegy a fiók. -
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #73618 üzenetére
Vad, hogy ugyonaz a technologia mennyire mashogy csapodik le. En az ATX-es hazak kulon leveheto oldallapjaig nem nagyon talalkoztam olyan hazzal, amirol ne kellett volna lepakolni a szetszedes elott (nalam konyvek, cd-k, tanyer es pohar volt rendszeresen a gep tetejen). A mobile rackek kb megjeleneseig emiatt volt egy LPT portos kulso driveom, ami az AT csatlakozos keyboard dugorol szerezte maganak a villanyt (az emlekeimben syquest brandnev elt, de a google image search alapjan nem az). A taskaba meg be volt hozza dobva floppyn a driver. Ehhez kepest megvaltas volt a villamgyors mobilerack, ami futotuzkent terjedt az ismeretsegi korben. Kb mindenki tartott cipelos lemezt benne, nem is nagyon emlekszem olyanra, hogy ki kellett szedegetni belole. A rackes korszak elejen volt para, mert tobb egymassal nem kompatibilis megoldasra emlekszem, volt akinek ilyen, volt akinek olyan volt. De szerencsere eleg hamar kikopott a masik fajta megoldas es mindenkinek egyforma rackja lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #73229 üzenetére
Én pl 1680×1050-es felbontásban nyomulok, 75HZ-en és tök jó
Talán majd váltok full HD-re, de elmondom, miért nem siettetem ezeket :
Ha váltok full HD-ra vagy 4K-ra, akkor a monitoron optimális felbontáshoz rögtön kevés lesz mondjuk a VGA? Tehát akkor vegyen az ember VGA-t (most ne vegyetek VGA-t; de tételezzük fel, hogy rendes körülmények vannak, akkor is az új monitor árán felül kell) 80-100 ezer ft VGA-ra, akkor lehet, hogy már a táp nem bírja el (ez opcionálisan további 15-40 ezer ft); és akkor kisülhet, hogy már meg a proci kevés mert nem hajtja ki, sok szerencsével csak proci csere (kategóriától függően 20-200 ezer ft), rosszabb esetben platform csere (60-600 ezerig). Máris ott vagy, hogy az egyszerű monitorcsere a többszörösébe került ...Ez valahol egy önduzzasztó folyamat. (és könnyű beleesni, van olyan haverom aki minidg folyamatosan gyűjt valamire, mert a gép sosem elég, amikor meg az lenne, rögtön vesz újabb monitort, amihez gyenge a HW és kezdhet megint VGA -> CPU -> Platform (táp) gyűjteni)
-
válasz
Bile Demon #73244 üzenetére
Persze mert a MasterBootba rakja a lowlevel drivert, onnan indul, még az oprendszer előtt. Ha nem arról bootolsz, akkor nem indul el a BIOS kiegészítés, nem látja a saját magával kreált partíció(ka)t.
-
válasz
Bile Demon #73242 üzenetére
Letöltöm, jónak néz ki, azt írják megy mindenféle gyártmányú vinyóval. Eddig gyártóspecifikusakat használtam.
-
válasz
Bile Demon #73239 üzenetére
Nincsmit, ilyesmit örömmel tesztelek, ha van fent éppen alkalmas gép, a halomból kiszedni már körülményesebb. A Te kártyád jobban megy, más kategória. Olcsón retroba végülis jók az általam vásároltak is. Telefonba azért gyorsabbat vettem.
Ha meg már megvannak a CF kártyáid, nyilván más a felállás, használni kell őket.
Az EZ-BOOT az diskmanager prg ? -
válasz
Bile Demon #73228 üzenetére
Igen, occsó', retro gépekhez vettem, sztem ennyi pénzért oda tökéletes. Az SS7- ben a vezérlő sem nagyon tud többet. 386/486 IDE csati pedig meg sem közelíti. Lemérem akkor, -ha már említetted hogy kíváncsi vagy rá - a retro gépben is és USB3.1- es kártyaolvasóban is, mondjuk én is kíváncsi vagyok mennyit megy. A Mediarange- nál (ezt rendszernek nem ajánlon, adattárolásra/hordozásra jó) mindenesetre tuti gyorsabb az SS7- ben is.
Pld emiatt is választottam az IDE-SD- t, meg lehet nézni a CF árakat. Valamint utólag tudtam meg a kártyás blogom hozzászólásaiból, hogy a CF- et válogatni kell, nem is mindegyik alkalmas a bootolásra.(#73230) envagyok : szép történet, én ilyen szinten nem tudtam követni, annyi lóvém sosem volt.
(#73231) r0b3r : szintén zenész
, nem értek hozzá és nem is szándékozom követni, sok járulékos költséggel is járna, a mostani HDMI kábeleim verziószáma valszeg kisebb, tehát azokat is cserélni kéne, valamint DP kábeleket is kéne venni. Direkt olyan monitort vettem, melyen van DSUB is, hogy a retro gépek is rámenjenek, valamint a 4:3- as képarány is kiválasztható legyen, semmi pénzért le nem cserélném ezt a jókis (27" - os
) LG IPS- t. Én is csak kocajátékos vagyok, felesleges is lenne az ilyen 144Hz pld...
-
arn
félisten
válasz
Jah meg a trafohaz a nem kaphato kartyakhoz, ami ezt elbirja raytraceel.
-
r0b3r
senior tag
válasz
Ezek nekem annyira új dolgok, hogy hirtelen azt se tudnám mi kell mondjuk a 240Hz-hez. Van ugyan egy 2k 144Hz-es 1ms monitorom, de a jelenleg VGA-m nem tudja kihajtani. Jó ha megvan az 40-70fps 2k ultrán.
Ezeknél a gsync, freesync-eknél meg végképp elvesztettem a fonalat.
-
envagyok
veterán
válasz
2560x1080 Freesync max 144hz nálam, és én csak koca játékos vagyok
G-sync+240hz+4k a menőség most.
De aztán lehet hogy a háromból egyszerre csak 2 teljesül.#73226
Inkább az Athlon húzott el 2001-ben, mire kijött a tualatin.
Én úgy emlékszem hogy kb 98-2002ig húztam ki upgradelve az Abit BX lapommal. Arra már nem emlékszem, hogy először mi volt, de utána slot1 adapterrel 700-as celeron 2000 körül majd 1100 tua cerka, de azzal mókoltam valamit, hogy menjen, mindez geforce 256 karival.
2002-ben azért ez már kevés volt, akkor 2.4es P4-et vettem geforce 4 4400v4600-al. 2004-ben a vga lett kevés a doom miatt, akkor 6800gt (asus ge)-t vettem.
Aztán 2006 volt a következő platformcsere c2duo majd quad+gf8800
Szóval még az én kis magyar platform cserémhez képest is 2002-ben is kevés volt a p3.
Itt a 2006-os hirdetésem: [link] sajnos régebbi nincs,
Azt ne kérdezd miért 2.8-as p4-el árulom. De tuti hogy 2.4essel kezdtem. Régebbi nincs, mert előtte öcsémnek passzoltam le a "kinőtt" konfigom. -
válasz
Bile Demon #73223 üzenetére
Még a végén lehet hogy bejönnek a redőnyön és a dupla üvegen keresztül, inkább ne magyarázzuk tovább, reméljük nem lesz olyan apokaliptikus helyzet, hogy ilyenre szükség legyen
-
válasz
Bile Demon #73218 üzenetére
A sósav (HCL) oldja az Alumíniumot. 2AL + 6HCL = 2ALCL3 + 3H2. Kölökkoromban így készítettünk bombát. Háztartási sósav üvegpalackba, félig, bele félmaréknyi lazán gyűrt alufólia, lezárod masszívan, összerázod, eldobod. A felszabaduló Hidrogén miatt robban, nagyot szól.
-
válasz
Bile Demon #73215 üzenetére
Kontakt spray hibátlanul takarít, ezt is leviszi nyom nélkül.
-
válasz
Bile Demon #73120 üzenetére
Javasold neki hogy vegyen egy telefont. Ha csak a postafiók megtekintése a cél, akkor egy viszonylag olcsóbb okosteló is megteszi, nem fontos egy régi lapost cipelgetni. Az a laptop meg retrora még jó, mondjuk XP- vel
-
zotyesz66
őstag
válasz
Bile Demon #73112 üzenetére
Ilyen gépbe rokonnak én tettem 64 gigás M-SATA SSD-t és +1 giga ramot. Ment rá egy starter win7 azóta nem láttam, de a 8 gigás SSD átalakítóval retro gépben nálam van, szépen megy Win98-cal
-
FF23
senior tag
válasz
Bile Demon #73120 üzenetére
A C:\Windows\SoftwareDistribution\Download tartalmát törölheted.
-
snake1977
őstag
válasz
Nekem egy Asus eee netbook PX1011 notim volt erre Win7 startert telepítettem ez foglalta a legkevesebb helyet, viszont ebben hdd volt nem ssd. Pontosan nem emlékszem mennyi helyet foglalt de elég minimálisat. Viszont ha csak böngészésre van szükség akkor egy a linux legegyszerübb, legideálisabb megoldás.
-
FF23
senior tag
válasz
Portableapps pendrive-ra és kész. Egy gyorsabb géppel is meg tudod oldani.
-
válasz
Nekem is volt egy, 2 giga ssd volt benne.
XP épphogy ráfért, de a frissítés az már kínszenvedés volt, folyamatosan akciózni kellett közben hogy legyen 20 mega hely... -
Sanchez638
addikt
válasz
Ha felteszed másik gépre a win7-8-at. Klonozd át. Ez így nem életképes?
-
törölt tag
válasz
Engedd el, ezek új korukban is e-hulladékok voltak...
-
válasz
Nem kell erőltetni a Win7-et.
Erre a célra könnyebb Linuxokat szoktunk ajánlani. -
quailstorm
félisten
válasz
Bile Demon #73051 üzenetére
Az a thread amit linkeltél, elég régi. Legutóbb 2020. végén multibootolgattam, idén csak W10 eddig, de semmi ilyesmi nem történt.
Nyilván az probléma lehet, ha ownershipek elszállnak. Bár amúgy Windows telepítőről vissza lehet állítani a rendszerfájlok ownershipjeit ha nagyon muszáj.
Az elmúlt években többféle konfigurációban is használtam multibootolást. 1 éve még két HDD-n volt külön a 3 régi 2 új Windows. Azóta vettem az SSD-t és raktam át az egészet, egyben volt IDE to AHCI váltás is, és semmi problémám nem volt.
Ezen kívül rendszeresen szoktam túrni egyik rendszer alól a másik rendszer mappáiban (downloads vagy documents, mert rendet sose szoktam rakni).
Semmi ilyet nem tapasztaltam még, amit linkeltél úgyhogy teljesen tanácstalan vagyok. (gépem specifikációja az adatlapomon, az EP45-ös Core2Quad Xeonon van a sok Windows)Amúgy a full Admin acc sem jó megoldás, mert a legtöbb system file az nem bejelentkezhető user tulajdonában van, hanem SYSTEM. Túl azon hogy Admin acc Win10 és Win8 alatt nem futtathat modern vagy metro appokat. (UWP)
Én inkább arra gondolok, hogy onnantól hogy egyszer szétbarmolta a Win10-et a Win7, már valami torz állapotban maradt a fájlrendszer. Amit többé nem tudott helyesen lekezelni.
Szerencsére mikor én még a fast startuppal szenvedtem, akkor Win8 + Ubuntu volt és 2013-at írt a naptár, aztán mindig az az első, hogy kikapcsolom.De amúgy apám pár nappal ezelőttig XP-t használt W10-el dual boot úgy, hogy a fast startup és a legacy boot se volt benn és mégse volt baj, pedig ő is kavar a két partíció közt.
Ez az icacls tool segített egyszer mikor nagyon szétbarmoltam a W10-et: [link]
-
quailstorm
félisten
válasz
Bile Demon #73031 üzenetére
Ez csak annyit jelent, hogy nem vetted a fáradtságot hogy a hibernálást, fast startupot kivedd, és ahelyett hogy ~1 perc alatt megoldottad volna a problémát, elszórakoztál vele napokat és feladtad.
Nekem 1TB-os SSD-n van XP-Vista-7-8.1-10 és semmi bajuk nincs egymással.
Valóban ha a fast startupot bennhagyod, akkor a fájlrendszert ha módosítod, az sérül. (hiszen hibernált fájlrendszert módosítasz, dirty flag on)Lényegében ami ide kell, az a fast startup off (ízlés szerint hibernálás rendszerszintű tiltása), valamint Legacy bootmenu W10-ben és W8-ban is.
Ezek után Vistától Win10-ig semmi gond nem lesz. XP az tud macerás lenni főleg ha borul a sorrend.
-
válasz
Bile Demon #73031 üzenetére
Erről van szó ? . Fast start nemtom le van-e tiltva, azt hol kell ?
Win8.1+Win7 esetén nem észleltem a gondot. De pld a Phenom-II- őn XP+Win7+Win8.1 kombó van, ott sem indulgat a filerendszer ellenőrzés (csak esetleg hirtelen, szabálytalan leálláskor, áramszünet vagy ilyesmi).
A Win7 telepítés idejére le fogom csatizni a Win10- es SSD- t, a boot választást pedig biosból, vagy F12 nyomkodással szoktam, ezesetben is jelentkezik a probléma ?
A Win10 céges példány, ezt kell már használnom itthonról, IT szerkesztett, főfrissítések/driverfrissítések letiltva, biztonságiak engedélyezve. Ki is írta hogy 1909- re frissítés sikertelen - hála az égnek -
válasz
Bile Demon #73015 üzenetére
Arra még nem találtam de időzítést bios editorral lehet állítani.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #72990 üzenetére
Bizony, a radugott storageot is latta a Win95, mig USB-nel mindenfele driverek kellettek a ME/2k-ig.
-
válasz
Bile Demon #72885 üzenetére
Köszönöm, már mérem is
-
válasz
Bile Demon #72813 üzenetére
Ok, értem, a P-II tervben marad akkor mindenképpen. Említetted a P-III- at is, avval már hasonlítottam a K6-III+ - t. Csak ott két erősebb proci, magasabb órajelek, a Katmai- hoz kellett is az erős K6, de még így is vesztett az utóbbi. Nem tudom hogy olvastad-e, a - Katmai vs K6-III+ blogban csaptak össze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest