Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze, hogy lehet. Az ebay-en tuti talalsz bele valo ures/valamit tartalmazo chipet. Amibe bele kell irni a belevalo kodot es kb kesz is vagy. Mivel a retroweb nem irja ki a letoltheto BIOS fileok meretet (letolteni, kibontani pedig too much), ezert caak tippelni tudom a meretet. A lap kora alapjan 1 vagy 2 Mbit flash eeprom lesz a varazsszo, amire az ebayen/aliexpressen lehetnek talalataid. Ha budapesti vagy, en is meg tudom neked irni, kb 5-10 perc max. Ha hozod a lapot/procit/ramot, akkor ki is tudjuk probalni.
-
Fücsök007
őstag
Nem mindegyik, sőt a munkaállomás változatok nem gagyik, de azoknak megkérik az árát. Pl. Dell optilex 3040/3050 torony változat ma is jó felturbózva 16GB rammal LP videókártyával, nálunk 2db 3040-es gép volt tavaly júniusig, akkor lett belőlük netezős konfig, alapos tisztítás és fejlesztés után.
-
Pista0001
addikt
Nem is feltétlenül a hardverigényre gondoltam, illetve nem ebben az értelemben. Linuxból tudsz olyan öreg gépre naprakészet tenni, Windowsból lehet, hogy a 10-et se tudod rendesen feldriverezni.
Desktopon jobb a helyzet, de előbb keresnék a c2q-hoz ddr3 lapot, mint vegyek 4 gigás ddr2-ket...
Már ha annyira S775-öt szeretnék kimaxolni, de ahogy fentebb írtam, mindkét megoldásnál sokkal olcsóbb egy 4. gen, de talán most már 6. gen is napira. Retroként meg tartom, hogy nincs értelme anni ramnak. Max az egonak jó, hogy elméleti maximum van benne, de korabeli oprendszeren korabeli játékokhoz 2 giga korhű "átlag", 4 giga már korabeli "hűha". -
Pista0001
addikt
Ma jött meg Aliról a ház a (nekem) új napaliban játszós géphez. Asus prime H310M-K lap, i5 9400f, 1×8 GB ddr4, MSI GT1030 passzív (sajnos ddr4), Crucial BX 480 GB ssd, Corsair VS550 táp volt a talált konfig egy nagyon gatya Antec házban. A ram még várja a párját, a 1050ti a 4. gen-ből átköltözött ebbe a 1030 helyére, egyelőre egy "patkolt" kábeles tápról megy, majd kap abból is rendeset. Év elején meg Dell workstationt találtam Xeon W-2125-tel, 2×8 GB ram-mal, Quadro P1000-rel.
4-5 éve lett ugyanígy egy MSI Z77-G43, azt nem tartottam meg, de így visszamenőleg bánom kicsit, lehetni CF konfigot építeni rá. Szóval ilyen kb 8 éves konfigokat már simán találok errefelé az utcán fiatalabbat csak céges selejtezésből sikerült szerezzek (4. gen. valamikor 2018-19 körül). -
KROK640
nagyúr
Persze, a 2500@3200+ Barton akkor nagyon jó volt. Egy darabig ment, aztán a későbbiekkel már nem, a végefelé rengeteg olyan 2500+-os Barton jött ami még a 2800+-ot sem tudta, nemhogy a 3200+-at
De aki korán mozdult, az jól jártÉn 1700+ és VIA KT333-al kezdtem, majd VIA KT400, aztán pedig NF2. Noha nem volt rossz a VIA KT400 az olcsó szegmensben, de az NForce 2 után már nem vágyott az ember vissza a VIA-ra, azért lehetett érezni, hogy egy komolyabb cucc. Legszebb példám erre az, hogy NF2-ben 1700@2600+ -on gyorsabbnak érződött a rendszer meg a játékok is mintha jobbak lettek volna mint KT400 mellett 1700@2800+ -on. Olyan luxusról nem is beszélve, mint SATA támogatás, 5.1-es hangkártya saját processing unittal (tehát nem a CPU számol), Gigabites LAN
DC : Amúgy sokan elkövették azt a hibát, hogy jajj nincs most pénz, veszük 256MB RAMot, persze szigorúan 2×128MB formában, mert az 1%-ot jelentő DC az naaaagggyon kellett! Aztán mikor 1 év múlva bővíteni kellett, akkor meg ment a fejvakarás, hogy most mi legyen? És akkoriban még 1 év múlva bizony bővíteni kellett.
Nekem az Athlon XPben a végén már 2×512MB + 1GB RAM volt, és szerencsére a lap ígyis megcsinálta a DC-t, legalábbis állítása szerint, mert én ugyan nem vettem észre a különbséget a van és nincs között. Ellenben a +1GB RAM 2009-ben nagyon is észrevehető volt. -
arn
félisten
En szerencsere bxet hasznaltam - 450-550-850 celeron vonalon (98-2000), onnan mar 1200+kt133a lett 2001ben.
P4bol kb a csucs nw volt jo korszak (2002 vege, 2003 eleje), a tobbit bottal se piszkalnam. Nalam vegig tuningolt xp ment, 1700+@2400, 2500+@2400. Volt egy apro botlasom a prescottal, aztan mar a64-core2. Szerencsere teljesitmenyben mindig csucs kozeli (vagy tuningnak koszonhetoen afeletti) gepeim voltak, nem panaszkodom.
-
hobizoli
nagyúr
ezek a mobil Barton-k jobbak kozul kerultek ki, es kisebb Vcore mellett is tudtak a nevleges orajelet is
ez is ment meg 12x200=2400MHz-n is asszem 1,75V-n, de 2333-nel meg 233 volt az FSB-je 1,65V-n es azt 7:2:1-ben leosztva tudta "jo" AGP meg a PCI orajelekkel, meg volt hozza tuning DDR466-s modulom is, akkor hasznaljuk mar ki, amit az tud
nem mintha nagyon erdekelt volna regebben, ha 75MHz az AGP meg 37,5MHz a PCI

...vagy 83,3 meg 41,5
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Ezt nezheted a masik iranybol is
Megpedig ugy, hogy az Abitnal voltak rettentoen lustak... Mert az adott chipsethez keszult BIOS developer kitben minden opcio benne van, csak az abitnal lustak voltak letiltogatni ezeket... Mig masok eroteljesen kurtitottak az opciokat, mert az opciok is lehetnek a piaci szegmentalas vagy piaci cel eszkozei. -
-
Az első kép az ASRocké, a második pedig az Asusé.
Ez az Abité:
A 8X-et már próbáltam átállítani 4X-re, de ugye fentebb küldtem is a képet hogy XP logonál szétesik a kép és ott meg is áll. A másik két lapot meg elengedem, ebben sokkal több mindent lehet állítani illetve tuningban is jobb lehet.
-
-
KROK640
nagyúr
Igen, a desktop otthoni vonalon kb ez a négy gyártó maradt (most széándékosan nem hozakodok elő a kínai lapokkal ami ugye nem normál usernek van).
Olyan nevek tűntek el, mint az Abit, Aopen, Canyon, Chaintech, ECS, Epox, Soltek, Matsonic, Mercury, Procomp, Zida ...
Mondjuk 2-3 kivétellel egyikért sem kár![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Manapság kevésbé ismerten, és fehérholló ritkaságban azért létezik még az Asrock, Asus, Giga, MSI kvártetten kívül a :
Biostar, Maxsun, NZXT, Shappire és a Tecmiyo
Bár ezek tényleg alig ismert gyártók, elképesztően szűk itthon is elérhető kínálattal.
(Gondolom nem sokan hallottak a Maxsun Terminator vagy Challanger sorozatáról, ahogy az NZXT N7-ről sem. A Shappire Pulse és Nitro sorozatról is inkább a VGA jut az ember eszébe) -
-
-
-
KROK640
nagyúr
Igen, a 8700-al csak a szálát számát dupláztad volna meg, meg a cache memóriát növeled, ami ugyan előrelépés lett volna, de nm olyan nagy. A platform kimaxoláshoz tényleg kellett a 9900. Vagy legalább egy 9700, árban szerintem logikusabb döntés lett volna, és +2 natív mag ott is lett volna.
Persze ha van della I9-re akkor tényleg érdemes lehetett az AM4-en elgondolkodni.Ha belegondolok lehet, hogy hasonló helyzetben lennék én is ha kevés lenne a jelenlegi 10400F : Na lássuk! (elméleti futtatás)
A 11400 nyilván nem érné meg (1% gyorsulás), maradna a 10700 és a 11700. Utóbbi a túl magas TDP miatt kiesik, így 10700-akból lehet válogatni 60 ezer magasságában, illetve 10700KF már van 85 ezertől, bár ezutóbbi megint csak fölösleges lenne B-s lapba. Igaz, hogyha eladom a jelenlegi procimat, akkor 30 ezret kapnék érte, vagyis kb féláron lenne a 10700, de ennyiért +2 mag + 4 szál, +4MB cache, és 500MHZ turbo, hát ez azért nem hangzik a világ legjobb üzletének, bár idővel az "Í HÉT" felár miatt sokkal jobban tartaná az árát, szóval nem is lenne épp ördögtől val gondolat, ha még sokáig maradnék ezen a rendszeren. De közben jön a PCI4.0, 5.0, a 2M2 slotból 10th gen CPUval csak az egyiket használhatom (az egyetlen dolog amiért megérné 11th genre ugrani), szóval vannak már dolgok amik miatt inkább platformot váltanék. Főleg, hogy a 11700 felhozatalból csak 2db K-s van 80-80 ezerért. (ez már 50+ ezer felár lenne csak CPU-ra)
Persze itt zseniálisan árnyalná a dolgokat az is, hogy DDR4-ről DDR5-re is kéne már akkor ugrani, akkor már RAM csere is, mert innen AM4-re ugrani kb csak akkor lenne értelme ha X3D-s félkonfigot tudok szerezni nagyon olcsón.
Mindegy, ez egyelőre még bőven nem aktuális, csak gondolatkísérlet volt.
A te esetedben amikor a 9th gennél jártunk (2018-2019) akkor az AM4-re még bőven megérte átlépni. -
A hasznalt arak sokszor elegge a nonszensz kategoriat kepviselik. Van aki arulni szereti a termeket es nem eladni. ~160k korul kapsz ujonnan 12900k+alaplap kombot, igy 150-ert elegge vad egy hasznalt 10900k. Egy 10900k -t kb ugy tudnek hasznaltan elkepzelni, ha fognak az uj 12900k netto arat, majd vennem annak kb a 80%-t.
-
KROK640
nagyúr
Azért azt a fair play jegyében szeretném megjegyezni, hogy a 9900 az már I9, 8C16T, 16MB cache, 5GHZ-es turboval, vagyis gyakorlatilag egy I7 10700K-ról beszélünk, csak épp LGA1151-be a csúcs, és megkockáztatom, hogy átlag felhasználásra még 4-5 év múlva is jó lesz, mindezt úgy, hogy mostanra egy 6,5 éves CPU-ról van szó. jah, és egy 12th gen I5-ös is lazán állva hagy!
Ráadásul te nem is használtan, hanem újan nézted ...
így azért nem nehéz belelátni egy AMD-s lap és CPU árát.Ennek ellenére a sok foglalatváltás miatt én is úgy vagyok vele, hogy a következő gépem szinte(!) biztosan AMD lesz.
Egyébként nem i értem, hogy miért játsza ezt az Intel, az AMDnek se jött be anno rövid idő alatt az a sok foglalat (S754, S939, S940, AM2, AM3 stb.)A retro megint más, mert az ilyen P3 kategória már tényleg csak kb a gyűjtőket érdekli, plusz a legfiatalabb példányok is 25 év körüliek, javarészük már rég kidobódott, elpusztult.
-
envagyok
veterán
De ha 10-20% al olcsóbban lecsapnál rá, akkor kb egy mozijegy vagy ebédmenü árkülönbség miatt elengeded?
Amiga 1200al jártam így,
Mikor 30k volt, sokalltam, gondoltam majd találok olcsón, aztán lett 50-60, mondom majd lesz 30-ért, lett 100k, akkor azt vártam, hogy 60-ért lesz talán, most ott tartunk, hogy szépet kb 200ért kapsz Szerencsére mikor 150k körül járt, akkor meguntam, és vettem..
Voodoo5 is ugyanezt futotta be, mikor 10-20k volt, mindig elvitték előlem, most 200k.Múltkor gondolkodtam, hogy van egy dobozos QX9770 procim, el kellene adni, venni valami hasonló ritkaságot az árából .
Használni szeretem inkább a hardvereket, nem nézegetni, oem qx9770 van pár db.
Mennyit ér?
Használati értéke kb 2000ft, gyűjtők szeretnének venni ilyet 80-120 körül, de nincs.
Eladnám 80 körül, oké mit találok az árából hasonlóan ritkát ebayen, mivel Magyarországon ennyire ritka holmit nem találni?
Semmit, csak jóval drágábban. -
envagyok
veterán
"A Crosshair az értelmetlen ultradrága kategória volt már akkor is"
Akkoriban én is azt gondoltam, de aztán most hogy gyűjtögetek, rájöttem hogy nem igaz.
Mikor pár éve jobban nyomtam a 775 vonalat, a legjobb lapokból sikerült szereznem, és új kapuk nyíltak meg előttem.
Anno ASUS P5B Deluxe és ahogy megjelent, ABIT IP35 lapom volt, prociból Q6600 G0, majd Xeon E540 E0.
A Q6600 3ghz fölé, az E5450 meg 3.3-3.4GHz fölé nem akart menni, pedig sokat szórakoztam vele.
Most egy P5W DH deluxal, ASUS Maximus Extreme, Maximus II Formula, Rampage Extreme, evga 790i ftw, stb. lapokkal pikkpakk megvan a 3.7-4ghz, core2duókkal a 4.5-5 -
arn
félisten
A retropiac nem sok olyan logikat kovet, mint amit a normal piac. Van hogy azert kapnak fel vmit, mert ritka, vagy valaki azt mondta, hogy ez jo, vagy mert nosztalgikus. Sokan probalnak elore gondolkodni, de tuti lesznek meglepetesek.
Kerdes, hogy a retrozas vegig fog e gyuruzni a korokon, mert teljesen mast jelentett a szamitogep az egyes evtizedekben az embernek. Gyujteni barmit lehet, de a piac nagysaga kozott nagy kulonbsegek lehetnek az egyes korszakokat illetoen. Szvsz a nosztalgafaktor az egyik legnagyobb mozgatorugo, de az ujabb generacioknak a szamitogep mar csak egy eszkoz a sok kozul.
A masik, hogy jelenleg erosen torzitja az arakat az elvileg mar retrokoru hwek hasznalhatosaga. Korabban hamar hasznalhatatlanna avult vmi, ma meg sokaig hasznalhato.
-
envagyok
veterán
Én csak azért nem váltok, mert a minőségi normális lapok is drágák. Asus Maximus XI gene van most, meg ha vennék, akkor már minimum 4 generációt ugranék, max 2 éves cuccokkat vennék. Ez így már sok lenne, 12. Gen i7 vagy i9 valami jó lappal, ráadásul matx kell. A jobb lapok AMD-re is drágák, tudom belépő, 10-20k-s lapokban is mennek a procik, de nálam ez valami fixáció
Amúgy AMD-nél is vannak áranomáliák, az X3D procik ára se normális. -
FF23
őstag
Szerintem kevered a professzionális felhasználást az otthoni max. pár órás netezős filmnézős felhasználóval. Máig sokan vannak C2D-C2Q vason és 65W/95W TDP-től nem halnak ki bébifókák. Erre még elég is. Pont az előbb próbáltam rá egy E8600@4GHz/8GB-ra egy régebben telepített w10x64-et , meglepően jó. Gyorsan bootol (SSD) semmi olyan nincs, hogy elindítod és addig elmész egyet kávézni, cigizni.
-
Pikari
veterán
Értem, hogy mire akarsz célozni, de a számítógép nem csak processzorból áll. Pusztán arra fókuszálva nem térül meg a befektetés, függetlenül attól, hogy töredék fogyasztás mellett képes ugyanakkora teljesítménye.
Van laptopból olyan, ami megtérül, de a 15w-os ryzennel szereltek nem ilyenek, az az eldobhatós aljadék szint.
Az 520w-os xeon szerver persze irreális, a maga idejében se volt sok értelme egy olyan gépnek. Nem is nagyon ergonómikus életben tartani - a fogyasztástól eltekintve sem egyszerű.
-
Pikari
veterán
Jó gondolatmenet, csak a 15 wattos ryzen 7 laptop tejfölösdobozból van építve, 3 év után széttörnek a zsanérjai, 4 év után a műanyag rommátörik, szétvásik az alaplap a rázkódásból, és dobhatod a kukába. Ha mégis tovább bírná, akkor kiderül, hogy a 8 gb ram be van forrasztva, ezért dobhatod ki az egészet, és vehetsz újat 200 ezer forintért.
Egy pentium2-es gépházba belehackelt, kukából kimentett i5-2500 kvázi immunis ezekre a problémákra.
-
-
Nem véltelenül használtam feltételes módot, hogy lenne értelme. Sajna inkább kivétel ami jól van megírva.

Fücsök007: "Az utóbbi 10 évben látványosan fejlődött minden" A mai fejlődést vesd össze a 1990-es évek végével és a 2000-es évek elejével. Sok dolog jelent meg, de nem jut le a mainstreambe. Vagy nincs meg hozzá az a "killer app" ami miatt megvennék az emberek, vagy sok esetben az egész kiforratlan. A 3D terjed egy ideje és még mindig nem általános dolog, hogy az új játékok támogatnák. Kicsit olyan az érzésem, mint a linux desktop évével.
Az egészben az a vicces, hogy úgy ekézem, hogy tipikus "early adopter" vagyok. Van itthon 3D szemüveg, sok éve 3D nyomtatok, nyomogatom az AI-t stb. stb. Talán pont ezért vagyok kiábrándulva, hogy ma mennyire nincs igény az új dolgokra. A tömegnek elég az, hogy megy a tik-tok. Nem kell vágogatni, meg sikmogatni, jó az úgy szar minőségben állva, úgyis mellé 3 másik dolgot is csinál a nyúzer. Fotózzunk mobillal halálra tömörítve, csak minél hamarabb menjen az ökörség a facéra. A fejlesztés ugyanez pepitában.
-
Bocs nem vagyok átlag. Be kell valjam hogy van kis perverz vonzódásom az extrémebb hardverekhez és azt kell mondjam számomra a ryzen unalmas. Tudom nem éppen észérv de ugyan így Xeon, Enterprise vonal jobban vonz. Ez az x299 is csak azért kellett mert xeonnál már rohadt mód gyenge volt az egyszálas telejsítmény. (LGA3647-ről váltottam)
Néztem pár ilyesmi videót ezek szerint nem eleget, cyberpunk az érdekes jelenség, valamiért intelt szeretni vagy talán csak a ccx felépítés nem tetszik neki nem tudom.
GPU terheltségben nem tudok nyilatkozni miért ennyi meg annyi. Nálam jól fut (path tracingel is) de nyilván jobban menne újabb procival viszont nem hinném hogy érezhetőbben azaz fps mutató nélkül rohadtul nem tudnám megmondani még ha 20% gyorsabb lenne.
Nálam szerencsére játékra a cél a fullhd, 1440p, 60hz amihez nem kell nagy proci erő, videókártyám nagyrészt unatkozik. Monitorm is csak 2560x1600@60hz 30"-on de ablakosban játszok mindennel, mert kell a hely a többi hülyeségnek amiket futtatok.
8x128gb az csak egy lehetőség ha valaki azt keresi, x299-ben megvan bár valóban kissé extrém eset.
Asus Sageből volt fent aprón nemrég 100 körül a fullos dual 10Gb-os verzió nem a sima ami most fent van.DarthSun
Dehogy újonan, hülye lennék. Beszámíttatam a bányász cmp karit így kb 135eft-ból lett használt 3080 FE verzió. Nem is akartam más kiadást, ez néz ki a legjobban csak gyárilag szar a hűtése. Azaz szerencsémre előző tulaj cseszte csak el, újrapadozta gelid padokkal de rosszul rakta össze és fedén volt a borda a gpu-n, ez miatt 106 fok volt hotspot. Csak újrapasztáztam mx6-al és lement thotling alá. Amúgy gyárilag nem ajánlnom a 3080 FE-t csak padozás és alulfesz után mert amúgy használhatatlan azaz hangos és melegszik.Bacsissal kártyázunk, tiktok live, 60db videókártya bemutatása röviden egy két mondatban per kártya. Nem kell nagy dologra gondolni, itteni elszánt retrósoknak talán még unalmas is lesz. 90%-ban kommersz kártyákról lesz szó.
-
Ramok: 6eft 16gb-os hynix DJR, 4000+-ot viszi. 32gb-osokat kapsz 15eért (az igaz ebből neccesebb a gyors). Ezt sima ddr4ből ennyiből nem lehet kihozni. Arról nem beszélve hogy 8db ramot nem kezel ryzen de még ahogy olvastam 4db is lehet néha problémás.
B550 lap nem egy kategória felszereltségben. Pcie sávszél jogos de a kiosztott sávok elosztása más.
Aztán néha ki lehet fogni asus x299 sage lapot is dual 10gb lannal és még több pcie-vel (igaz pcie hubos)
Nekem nem volt alternatíva az am4, de most am5 sem.
X299-öről szerintem epyc lenne nekem előrelépés (van unlocked szerveres is) de még drágák. 7980xe-t 100eért vettem ebayről delides liquid metalosat.
Rtx 2080 amúgy 3.0 pcie de kicsit lassul 8x módban.
Ecc reg ramokat nem engedném el. Most van bent 8x16gb, Ai-ra, Vm-re kell.
Játékoknál azonos órajelen nincs akkora nagy difi, több magot kihasználó játékoknál meg a régi rendszer gyorsabb is. [link] (itt 10980xe-van de semmivel nem jobb mint a 7980xe ami régi nem lassított mikrokódos)
Fogyasztás jogos, zabál mint az állat.
Nem ég és föld az 5950x előnye, az a x3d ami messze gyorsabb az i9-eseknél nem a sima.
Valóban az 7980xe kissé túlárazott, 7900x jobb vétel.DarthSun
Es xeont eladtam 30eft volt.
X99-esem is van 2687wv3-al. Dell precision t5810 -
Inkább feeling kategória az X299 sztem. MasterDeeJay is valami nem annyira drága, de ütős Xeonnal használja. A ramok fellelése meg szerencse kérdése, ahogy én is nézegettem.
Nálam is pld az X99 összelapátolása nem volt valami olcsó, de kedvelem, több tulajdonsága jobb, mint a B450- nek, ami mára már szintén elavult kategória, az X99 mégjobban, de a modern kínai lap mai szintre emeli a 2014- es procit. Valamint C612 szervercucc, flexelősebb mint a hagyományos RyZen. -
A linkelt retró szerver lap ráadásul a jobbak közül való. Sima ATX, tehát home desktop házba is beépíthető, +mindegyik VRM integrálva van. Hozzám jött egy későbbi, melyen a második CPU VRM nem volt meg, ezek általában elvesznek a történelem során, aztán nem is kutakodtam, reménytelen a típusazonos VRM beszerzése, valamint lepedő méret, nem beépíthető, ment is e-hulladékba.
-
-
Pista0001
addikt
Ez 18 wattos, és a lapra van forrasztva.
Nézegettem már a BIOS-át, nem találtam vonatkozó(nak tűnő) opciót. Annó az i5-760-at turbo nélkül használtam, furcsa volt, hogy nem turbozik, de elengedtem a dolgot. Jelenleg egy Xeon L3426 van abban a lapban, ez pörög, ha kell, ha nem (1,86 az alap, asszem 3,2 a turbo). Így hirtelen nem emlékszek, hogy mi az alapbeállítása a lapnak, lehet, hogy alapból ki van kapcsolva, és annó nem találtam a menüpontot... Most ezért nem csinálok BIOS resetet
-
Jó kis szerver lap, majd postold légyszi a beüzemelést, tesztelést.
(#97700) jokeph : nekem ingyen jött, elpakoltam, hátha valamikor beesik hozzávaló lap.
SB128 PCI : van belőle egy, ami SB256 feliratos, ha jól emlékszem, nem is tudom hogy reklámfogás, vagy tényleg a 128 felett tud
(#97709) envagyok : a két nagy ember, belenéztem Carmack Doom forráskódjába, zseniális, bár a saját bevallása szerint "elavult", ma mindent másképp kódolna.
(#97707) petakpa1 : mindegyik jónak néz ki, az alsónak kevésbé vannak útban az alkatrészek, a felső stiftes rögzítése pedig sztem is bizonytalan.
-
jokeph
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Totál más lett volna. Valószínűleg az én gépemben is Intel menne akkor most.
Ugyanis ha a legnagyobb criptoláz idején a mostani áron betudtak volna törni a piacra, akkor degeszre keresték volna magukat. NVidia meg AMD ment volna bányászni, az Intel meg játszani. (csak félek h ezt is elkapkodták volna a bányászok).
Nagyon remélem, hogy a nehéz start nem vette el a kedvüket a következő generációktól. Nagyon jót tenne, ha legalább három pólusú lenne a VGA piac. -
-
Fücsök007
őstag
Nem mindegy milyen Celeron, mert lehet socket M-es (479 tűs) vagy mobil Pentium 4 Celeron (478 tűs), sokszor keverik a kettőt! Az előbbit néhány nagyon ritka asztali lap támogatja, a legjobb ami elérhető volt az Aopen i975Xa-ydg, utóbbi pedig bármelyik késői 865PE északi hidas lapban elindul.

-
KROK640
nagyúr
Akkoriban nem volt ismeretlen a lemez felrobbanása (szerintem mindenkinek robbant fel legalább egy lemez a meghajtójában), ezért is volt az, hogy a Kenwood 72× drive pl négy lézersugárral operált, és valójában csak 18× tempoval pörgött. Jót tett a hangerőnek, a rezonanciának, és sebességre is verhetetlen volt. Egyetlen baja volt, az ára : Akkor volt majdnem 50 ezer ft, amikor az 52× LG 20 ezer ft-ért kellette magát, 50 ezerért pedig már CD íróból is bőven volt merítés.
Nem hiába, egyetlen embert ismerek akinek volt, neki is CD író mellett, és leginkább csak arra szolgált a drive, hogy a HDD-re másoljon vele. Arra viszont tökéletes volt, mert ha UDMA 7200-as winyó mellé használta az ember, akkor a HDD írási tempója profitált is az extra sebességből, mindezt jóval halkabban. Nagyon jó cucc volt, de ha azt nézem, hogy az árából kitelt egy (alig használt) 40-52× olvasó és egy közepesnek mondható író, akkor nem is volt kérdés, hogy mit vesz az ember (pláne, hogy az íróval lehetett keresni) -
Pikari
veterán
Átlag usernek elég az 512gb is szerintem, amíg nem akar játszani, 4k filmeket nézni (és hát reálisan szólva nem akar). Viszont egy 512gb SSD már olcsóbb, mint egy 512GB HDD. Ha a konzumertömegek nem generálnak szükségletet a HDD megvásárlására, akkor nagyon hamar nagyon drága lesz.
-
KROK640
nagyúr
Akkor 3GB RAMot kaptál, nem rossz az
valószínűleg eredetileg 2×512 volt benne, aztán később kapott még 2×1GB-t.
Hát erre a procira ránézve csak a következőket tudtam megállapítani : A waffer is 3500+-os volt amit gyártottak, és annak is jól a széléről van... úgyhogy nagy tuningra ne számíts.#90901 jokeph : az az Asrock Z170 OC Formula lap bitang jól néz ki. A 7350K meg igazi kuriózum, azóta sem volt K-s I3 ...
Egyébként pont ezért anno eljátszogattam a 7th genre való átállás gondolatával, de akkoriban az annyiba lett volna mintha veszek egy 4th gen I7-est a meglévő gépembe. Igaz az I7 "csak" 3500MHZ-es lett volna (4770), az I3 meg 4200-on kezdett volna, és magamt ismerve elhajtottam volna vagy 4800-5000MHZig 
#90921 Thrawn : Jó kis all in wonder Radeon, nekem is volt

#90925 Czo : Nekem ez az 5th gen Intelnél szélsebesen kimaradt. Olyannyira, hogy nem is emlékszem rá, hogy akár csak eggyel is találkoztam volna. A 4-est meg még akkor is kérték sokszor mikor már volt 6th gen is. Akkoriban a 4th gen I5 volt a budget megoldás, még az olcsó(bb) DDR3-al.
#90951 zsid : Ilyen elforgatott RAMos lapot nem is láttam, vagy legalábbis nem emlékszem rá.
-
Pikari
veterán
Amúgy a VIA chipsettel gond lehet a 160 gbyteosnál nagyobb SATA vinyókkal is, nem tudom, hogy a te chipseted érintett -e, nem akarok googlizgatni, szóval lehet, hogy érdemesebb lesz inkább IDE vinyót használnod, a SATA portokra meg inkább optikai meghajtókat rakj. Vannak PCI-os SATA vezérlőkártyák 2 porttal ilyen 3-4 ezer forintokért, szóval ha a vinyókat nem látná, akkor érdemes lehet beruházni egy olyanra. De nem tudom, hogy mennyire akarsz gépet építeni belőle, és mennyire lesz csak tesztgép/nézegetős gép, úgyhogy ez már az egyéni belátásodon múlik.
-
Pikari
veterán
a pci-e 2.0 videókártyák elindulnak 1.0 slotban is. kivéve a korai videobiosokkal szerelt 8800gt és 9xxx kártyák, amiken vbios update kell, vagy pedig gen1 bios, mert bugos az 1.x fallback. Mivel a quadro fx580 ugyanezt a chipet használja (9xxx) ott ugyanez a bug lesz, úgyhogy érdemesebb inkább a gtx 460at beletenni. ami viszont inkább azért nem adhatott képet, mert a kondik, vagy más is halott az alaplapon.
ha ezt az érát akarod használni, akkor javaslom az asus 8800gt-jét, az általában elindul 1.0 slotban is, nálam legalábbis eddig gond nélkül ment minden 1.0 lapban, 939ben is. ha kell, akkor privátban átküldöm a biosát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alienware 17r4 olvass
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B550 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 SUPER 8GB Zalman S2 TG FSP 650W
- Gamer billentyűzetek /Akko/Monsgeek/Montech/Asus/SteelSeries/Ozone/Deltaco/DE/UK/Számlával!/
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Motorola Sound Flow XT2549-1 hangszóró hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Akkor a GTX1650 sem tudja ? Erre váltva, lejátsza, simán megy, bár itt pár dropped is befigyelt, de a procit is hasonlóan tolja :

, de nem lenne hová tennem. Túlzsúfolt még a próbapad környéke is. Meg aztán projektorom sincs.
Már ha annyira S775-öt szeretnék kimaxolni, de ahogy fentebb írtam, mindkét megoldásnál sokkal olcsóbb egy 4. gen, de talán most már 6. gen is napira. Retroként meg tartom, hogy nincs értelme anni ramnak. Max az egonak jó, hogy elméleti maximum van benne, de korabeli oprendszeren korabeli játékokhoz 2 giga korhű "átlag", 4 giga már korabeli "hűha".

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Tényleg az ABit lapnál kell maradnom.
DarthSun