- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pista0001
addikt
válasz
zotyesz66 #118454 üzenetére
Félretroban van nekem is. Van egy Arrandale-es Lenovo szubnoti, amihez múlt vasárnap lootoltam 2€-ért dokkolót, egy Sandy bridge-es HP USDT, egy Haswelles SFF Lenovo és egy Skylake-W-s Dell Precision, ezekben van író.
Ezeken sorban Manjaro Linux, Win 7, Win 10 és Win 11 van, szóval többé-kevésbé netre engedhetők.
Mint írtam, retrohoz én is az optikai lemezt tartom a legjobb adathordozónak.
-
Fücsök007
őstag
-
válasz
zotyesz66 #117601 üzenetére
9800XXL-em volt tőlük, a ventije már elköszönt, de tettem rá egy Zalman nagy hűtést, baromi jó kártya, de sok más Medion modellt is jobbnak tartok mint a referenciát.
Ráadásul sokszor tudnak olyan extrákat amiket a saját gépeikben meglévő funkciók miatt építettek a kártyákra.
Megbántam hogy eladtam azt a kártyát, most egy buildhez pont jó lenne. -
Pikari
veterán
-
fpeter84
senior tag
válasz
zotyesz66 #116499 üzenetére
igen ez már nekem is megvolt régről - bő 2 tucat, de ennek már a többszöröse van meg - de még bővíteném ha sikerülne...
több olyan archívumot meg fórumokba összegyűjtött listát is találtam amelyeket letölteni ugyan onnan már nem lehetett, de így megvolt a fájlnév és annak egy jelentős részét valahol máshol csak megtaláltam végül... a legkorábbi 0.48-as az archive.org-on valami rettentő vegyesvágott CD gyűjteményben lett meg - azt is a gugli dobta ki konkrét exe/zip csomagnévre keresve, miután megtaláltam valami elérhetetlen listában hogy mire is keressek -
-
KROK640
nagyúr
válasz
zotyesz66 #113650 üzenetére
Az átlag ember nem retrozik. Csak azt nézi, hogy jó manapság netezni, 1080/1440P filmezni, játszani? NEM. Akkor semmit sem ér számára.
Aki pedig retrozik jó eséllyel már rég beszerezte a P4-et, már ha egyáltalán van hozzá kötődése, mert anno az volt neki vagy ki akarja próbálni. Nagyon sokan azokban az időkben AMD-n nevelkedtek anyagi okokból. -
-
-
válasz
zotyesz66 #113049 üzenetére
Tényleg az lesz. Feketére fújt cooler is volt rajta.
-
Mindreader
tag
válasz
zotyesz66 #112914 üzenetére
Oké, de ott tényleg komoly árak vannak. Nem azt mondom néha ha tényleg vmi nagyon kell akkor megveszi az ember fogcsikorgatva, de ha kizárólag onnan retróznék akkor a gatyám rámenne. Am pont most jött meg egy fullos Audigy Platinum ex a Tualatin configomhoz. Kicsit sajnáltam rá a pénzt, de már annyira kitaláltam h milyen jó lesz.
arn:
Gondolkozom rajta.Pikari:
Igen, én is azon sokkolódom néha hogy mennyi jó cucc a darálóban végzi/végezte. Teljes értékű TNT/TNT2 (főleg PCI) passan unobtainium kategória. -
válasz
zotyesz66 #112879 üzenetére
Így van. Nagyjából 200m-en belül volt 5 üzlet, ebből kettő használt cuccokat is árult. Az első teljesen saját építésű gépem alkatrészeinek jelentős részét ott szedtem össze boltonként. Aztán kb. 2 évvel később a használt részlegen dolgozott egy évfolyamtársam akivel kiválogattuk azokat a cuccokat amik rendesen bírták az 50MHz-es VLB-t.
-
KROK640
nagyúr
válasz
zotyesz66 #112511 üzenetére
Ami az igazán gond vele :
- modern rendszer kell hozzá, különben sokat bukik a teljesítmény
- kevés a VRAm, és gyenge a GPU
- kódolók kiszedve belőleAz RX6500XTnél gyengébb, ami már a megjelenésekor híresen ipari hulladék volt. (mondjuk ott meg főleg para volt a 4GB VRam, de az AMD talán így próbálta biztosítani, hogy ne bányásszanak a kártyával, hanem tényleg a gamerekhez jusson el, csak sajnos addigra már a gamehez is kezdett kevés lenni a 4GB VRam, pláne 100 ezer ft körüli kezdőáron).
-
Fücsök007
őstag
válasz
zotyesz66 #112511 üzenetére
Ha már itt tartunk, akkor csak a példa kedvéért 1 mezei Dell Optilex 3040-es Toronyház (ami nem a kis méretűl alias Small Form Factor változat!) simán elvisz 1 nem húzott RTX 4060-at ha van átalakító kábel hozzá, 240W-os a gyári táp és i7-6700 meg 2X8GB ram mellett FHD-ra pár éves játékohoz még jó.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
zotyesz66 #112360 üzenetére
lehet azert, mert ilyen hoki kis fing hutese volt
a sima 8500 nevleges orajele a 275MHz volt
a 8500LE orajele meg 250MHz
LE azokbol a GPU-kbol lehetett, amik nem kultivaltak a 275MHz-t
igy azt is eladtak óccóbban 8500LE-kent, es nem dobtak ki a selejtbe'
vagy lehet kellett volna +0.1V neki es amugy vitte volna az is
regebben neztem, voltak olyan alaplap tunnerolasok is, hogy errol az SMD akarmirol egy halszalvekony vezetek ide atkotodik, meg ez oda, es akkor egybol birja a tuningot
hogy honnan jottek ra emberek ezekre, raadasul vatta uj par hete kaphato cuccoknal is, sosem ertettem -
hobizoli
nagyúr
válasz
zotyesz66 #112351 üzenetére
a GF2GTS-nek 60% csak az orajele, 275MHz helyett 166MHz, 200MHz-t tok siman vittek
Notably, overclockers found that Radeon 8500 and Radeon 9000 could not reliably overclock to 300 MHz without additional voltage
a plusz feszko plusz disszipacio is
orajellel linealisan, fesz-l negyeztesen no a hotermeles
az a nagyobb borda egy ezeknel 1cm-l nagyobb atmeroju ventivel mar siman elvitte volna -
-
Pikari
veterán
válasz
zotyesz66 #112184 üzenetére
k7-nek se volt sok értelme sokáig 700 mhz fölött éppen ugyanezen okokból: vrm, melegedés, 5 centis procihűtő ventik, fos tápok...
szerintem ezeket az 1 ghz körüli tartományokat érdemes volt kihagyni, és megvárni, hogy letisztuljon legalább annyira a helyzet, hogy a 200w-os codegen tápok helyett legyen valami olyan is, ami fel tudja kapcsolni a gépet.
-
válasz
zotyesz66 #111250 üzenetére
Én meg padlót fogtam tőle, agyilag. Sokáig Win98 alatt maradtam(talán amiatt vagyok varázsló benne), aztán jött a Blade SP2, ez már nem fagyott le install után.
Amúgy érdekes, mert a Win vonalból csak a stock XP/Win8 volt kriminális, a többi ok(Win8 javítva a 8.1- ben, az már ok).
Meg az NT4, csak cégesen láttam, telefon a főnöknek - most evvel a xarral mit tudok kezdeni? - nemtom én sem értek az ilyen primitívekhez... -
válasz
zotyesz66 #111217 üzenetére
Azt nem is találtam sehol hogy van hang is a prociban.
Csak azt hogy 1 giga ramot kezel - vagyis a bioson múlik az egész, megírhatták volna jobbra is.
Még 256-tal is lehetne normálisabban tesztelni XP-vel, hátha ott több driver lenne az oprendszerben alapból.
Le szoktam fényképezni a front panel bekötéseit is, de óvatlan voltam, simán lehúztam csak őket, erre se rászitázva, se manual nincs sehol...
Van a biosban usb enable is, de egyelőre azt se találom az alaplapon, és olyan kivezetése se volt.
De ezeknél már az a fő pozitívum hogy megy, indul szépen.Designed by ALD a lap - sose hallottam mi az az ALD, de most megnéztem.
Advanced Linux Design Ltd -
Elrood
őstag
válasz
zotyesz66 #111048 üzenetére
Amivel a hibát dobta, Mendocino, amivel már nem az Coppermine. Mindkettő Celeron, 128K L2-vel, és gyári 66 MHz FSB-n ment.
Most hogy felhoztad a cache-t, le tudom BIOS-ból tiltani a CPU cache-t, tesztelem azzal is.
Ma szereztem egy másik Mendocino procit és 440BX-s lapot, megnézem ezekkel is. Kellett másik alaplap, mert a Baby AT form factor elég sokban korlátozott. -
sidi
aktív tag
válasz
zotyesz66 #110375 üzenetére
Sziasztok!
Van egy QUADRAM ISA XMS bővítő kártyám, itt az alsó [kép]
Van rajta forrasztva 2 db 256 kB és tehető bele még 14 db,
összesen 4 MB, próbáltam 1 MB-os modulokkal is, de 256 kB-nak ismeri fel.
Lehet át lehet állítani, kerestem leírást, de ehhez pont nem találtam: [link]
Valaki netán tudja hol lelhető fel? -
petakpa1
őstag
válasz
zotyesz66 #109973 üzenetére
Köszi, hiába hajtom meg és kapcsolom le, mire kibányászom a gépet a helyéről, oldallap szintén nem kicsi 6700XT ki, CPU kicsavar, addigra a CPU lamellák simán leadják a hőt, visszahűl szoba hőmérsékletűre
.
Megriszáláson mit értess csavargassam óramutató járásával egyezően majd ellentétesen? Anno a P4-el pont ezt csináltam, de amikor felfelé húztam már a hűtőt akkor jött a CPU is vele.
Arra gondoltam még, hogy vízszintesen a GPU slot irányába oldalra húzom a hűtőt és előbb utóbb csak lecsúszik teljesen a CPU-ról. Csak arra kell vigyáznom, hogy mikor ez megtörténik akkor nehogy ráessen az alaplapra és ott megsértsen valamit a hűtő.
# DarthSun: Ok akkor maradok a csavargatással próbálkozom hátha megérzem, hogy elengedett és jöhet már felfelé. Ha nem akkor jön az oldalra csúsztatás.
Paszta amúgy 2 éves rajta. Kiváncsi vagyok mennyire lesz kiszáradva!?
-
-
czundermák
aktív tag
válasz
zotyesz66 #107378 üzenetére
Igen, ezt próbáltam, 64, 128 és 256-os modulokkal is. Nagyjából fél órát szántam rá, majd elengedtem a dolgot.
Jobban bele olvasva hiába tudja a chipset a 4x AGP-t, az nVidia kártyák driveresen nem engedik használni stabilitási problémák miatt tiltva van, mert hiába a kompatibilitás megléte, a 693A egy 1999 közepi fejlesztés. Viszont ez nem lehet kifogás, mivel a BF6-on is 2x van, ahogy jelenleg a VIA mellett is így fut az AGP.
A PCmark nyers CPU erőt kérő tesztjei teljesen reális képet festenek, ott minimális, szinte mérési hiba különbséget mutat, minden másban, ami teljes rendszert kíván, nagyon lepkefing... Délután a P3 V133 jó indikátora lesz, ha az jobban teljesít,.a VA6-al vannak gondok.arn:
Köszönöm az infót! BF6-ban 133MHz mellett is van megfelelő 1/2 leosztás az AGP-nek, így ott tud szabvány 66-on járni a 440BX, cserébe megkotlik 124 MHz-en. Hiába tudja, mégsem megy neki a 133, lehet a korából adódik, vagy szimplán nem BE6-II és ezért. Ki kellett így hagynom a 133-as procikat a tesztemből ennél a lapnál.
A VA6-hoz találtam frissebb biost, ahol a Softmenu II helyett már Softmenu III van, jóval több beállítást enged, azt még meghagyom neki mint esélyt, hátha rendbe szedi. -
válasz
zotyesz66 #107172 üzenetére
Jelentem, működik! Gyors bepattintottam az IBM-be.
Mondanám hogy tökre plug&play volt de ugye ez pont nem az
Beállítottam a kártyáján hogy milyen IRQ / DMA legyen, azt felszabadítottam BIOS-ban, Windows 95 tartalmazta a drive meghajtóprogramját, beállítottam ott is a szükséges paramétereket, és gyönyörűen működik, egy pillanat alatt olvassa be a lemezeket, és alacsony sebessége okán hangja is nulla.Egy dolog hiányzik már csak, pont olyan audiokábelem nincs, ami a meghajtót kötné össze a kártyával, de majd kerítek, vagy csinálok magamnak.
-
-
Pikari
veterán
válasz
zotyesz66 #105195 üzenetére
Nem csak AAA játékosok vannak (voltak). Pl egy random 3d-s sakk / machjonng játékban inkább hasznosabb az, hogy a bábú fényeffektje, és levevéskori effektje nem egy bitkvantizált szmötyiparádé, mintsem az, hogy 50 helyett 30 fps.
Ezekben volt gyenge a v1/2/rush/banshee/3. Eleve az első kettőn ezek el se indultak, mivel nem full screenen rendereltek ezek a játékok. A rush ablakos módban pedig akkora sebesség deficitet hoz össze, hogy az ilyen játékokban olykor a rage2+ és virge dx kártyák ellen vív élethalálharcot (kb 30 fps-re cappolódik akkor is, ha a 3d részben bőven több izom van még). Az utolsó kettőn meg csak simán érezhetően rondábban néznek ki az ilyen játékok.
-
-
envagyok
veterán
válasz
zotyesz66 #105197 üzenetére
Az ilyen lapok gondolom nem voltak olcsó tömegcikkek.
Az itthoni átlagjúzerek, akik 96-ban vettek új pc-t, ha egyáltalán megengedhettek maguknak s7 pentiumot, örültek egy gagyibb lapnak is.
Nem hinném, hogy 99-ben azok, akik nem bírtak egy 440bx/lx lapot megvenni celeronnal, azoknak volt asus tuninglapjuk, hogy k6-3-ast tegyenek bele a pentium helyett.Meg az is inkább 75mhz-en ment stabilan, a 83 már néha sok volt a perifériáknak ha jól olvastam utána.
Itt az fsb %-os növekedése többet számított, mint az órajelé. -
Pista0001
addikt
válasz
zotyesz66 #105115 üzenetére
Volt olyan PCChips lapom, de isa nélküli verzió. Ja, meg nem a maga idejében, hanem a 2000-es évek közepe táján. 800-as P3 meg 256 mega rammal hsználtam, XP volt rajta, Linux disztribúciókat torrenteztem vele 24/7-ben.
2009-ben sikerült nagy nehezen pénzé tennem, procival és rammal 3000 forint környékén vitték el
-
válasz
zotyesz66 #104848 üzenetére
Mindjárt kipróbálom az alaplapival. Előhalásztam a kábeldzsungelből(Mátrix hajó kinézet) egy hosszú jacket, a képernyő a kanapé előtt, a gép kb 2.5m- el balra. Felvertem a port, rajtam volt egy orvosi maszk, de sztem korán levettem, 8tüsszentés, 8 orrfújás, aztán folytatom is.
Ha nem ok, ahogy mondod, akkor még van egy Zen2- őm, hátha. Ha az sem(az a legerősebb gépem nyuggerként), akkor pedig nem volt hiábavaló hogy natívban már korábban leküzdöttem ezen akadályokat, ott nincs gond, FHDben szofveresen, a késői DOS címek is karcolnak mint állat. --visszajelzek...
-
arn
félisten
válasz
zotyesz66 #103068 üzenetére
Szvsz akkor nagyon messze voltak a tudatos hutotervezestol, volt egy otlet, megvalositottak, aztan ahogy esik ugy puffan. Azok az orbok sem teljesitettek igazan jobban a tobbi kommersz hutokrol a korabeli tesztekben. Voltak mar ilyen monste (korabeli szemmel) 8cmt fogado bordak, de vmelyik annyira surun volt tuskezve/lamellazva, hogy eleve csak vmi magasan porgo ventivel teljesithetett jol. Mellette meg az olcson gyarthato bordakat, amit a magasan porgo ventivel ellensulyoztak. Kb ennyi volt a piac.
2002ben kezdtek az atgondoltabb hutesek jonni, 2003ra mar jelentek meg igazan halk hutok, 2004ben pedig megjelentek mar a heatpipeos tower hutok, es azota csak ezt a designt finomitottak, meg noveltek a mereteket.
-
törölt tag
válasz
zotyesz66 #102763 üzenetére
Nincs mar akku rajta, evekkel ezelott leszedtem, maras nincs a pcb-n.
Elmeletileg mukodo beallitassal raktam el.
Probaltam atnezni a cache jumperelest, de jol van beallitva es netes fotokon is ugyanezekkel az IC-kel vannak ugyanigy beallitva.
Masik laprol atraktam masik gyarto, de ugyanilyen szervezesu keszletet.
Egy harmadik laprol a masik szervezesu 256k cache (hosszu ic) modulokkal is neztem, ertelem szeruen atjumperelve.
Foglalatok es IC-k kipucolva, kontaktozva.Megis, ha bekapcsolom az "external cache" pontot akkor elakad a boot.
Ha a BIOS cache be van kapcsolva akkor rogton a post kepernyo elejen.
Ha ki van kapcsolva, akkor belekezd egy DOS floppy betoltesebe, de szinten elakad par masodperc utan.
Ha kikapcsolom az "external cache" funkciot, akkor rendesen elindul.Probaltam jumper/bios beallitassal az L2 Cache WB/Thru megoldasokat is.
Amugy egy Amd x86-133MHz-ADW a cpu, ha ez szamit. -
Pikari
veterán
válasz
zotyesz66 #102150 üzenetére
Mit értünk jobbnak? Lehet, hogy a voodoo1 mondjuk 10%-al gyorsabb X játékban... legalábbis a glidere egyáltalán képes játékokban. De ahogy mondod is, ez 2D-t is tud, ráadásul tud 800x600-at is (aminek 4 mega ram mellett sok értelme nincs, de a lehetőség adott), tud rendes OpenGL-t, tud ablakos 3D-t, emiatt sokkal nagyobb a kompatibilitása is.
-
Pista0001
addikt
válasz
zotyesz66 #101633 üzenetére
Volt ilyen PC Chips lapom, de nem a maga korában. Nem tudom, hogy jutottam hozzá, arra sem emlékszek, hogy mikor, de 2009-ben adtam el 256 (2×128) mega ram-mal, 800-as P3-mal és Titan réz alacsony procihűtővel. Játékokat nem próbáltam rajta, de amúgy kompatibilitási vagy driver problémám nem volt vele, Win XP-vel teljesen jó volt netezni. A régi hirdetésem szerint SiS 900-as chipset volt rajta, emellett volt az integrált vga - gyanítom - agp-vel, ezért nem volt külön agp port rajta, csak 3 pci. Visszasírom azt is...
-
KROK640
nagyúr
válasz
zotyesz66 #101633 üzenetére
Erre az integrált TNT-s lapra, dedikált memóriával én is emlékszem, volt is szerencsém hozzá.
Nem volt rossz, bár úgy emlékszem, hogy csak 16MB RAmja volt, pedig akkoriban a TNT2-esekből már az M64-esek is 32-esek voltak. Ettől még messze a legjobb integrált vezérlő volt, csak hát ez bele is épült a lap árába, meg arra nem emlékszem, hogy emellett volt-e rajta AGP, de ha nem, akkor eléggé nagy árat fizetett az ember ezért. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
zotyesz66 #101462 üzenetére
Nyilván, de azért nem mindegy hogy a RAM folyamat nyélen megy-e.
#101464DarthSun: persze, sok mindentől iss függ.
Nyitott böngészőnél is le tud menni a VRAM CLK/GPU CLK, ha olyan az oldal tartalma ami nem használja a VGA-t. Bár mostanában elég jól használják.
40+ oldallal nyitott Chrome (egy fülön folyamat megy az YT zene), R5 5600X+RX 480, W10x64 PRO:
-
válasz
zotyesz66 #101286 üzenetére
No, ok, elismerem ez már adott esetben egyéni referencia. Én azonban jobban kedvelem a tápcsatist, már amelyik egyáltalán elérhető ebben a formában is. Pld az AGP 6600GT- n van tápcsati, a PCIe verzión nincs, de én szeretném ha azon is lenne, bár tudom hogy a PCIe slot már kiszolgálja a Wattját.
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
zotyesz66 #100262 üzenetére
Nekem van egy ilyen, jelenleg pont normális driver vadászás periódus van hozzá win 98 SE alá csak előtte még újra akartam volna formázni az egész rendszert és elfelejtettem win 98 telepítőből nem lehet annak nincs olyan funkciója. És jelenleg ott untam meg egyenlőre.
Integrált Trident 3d van benne. -
KROK640
nagyúr
válasz
zotyesz66 #99719 üzenetére
NForceban eleve 6× a legkisebb amit be tudsz állítani. Az egyik kísérleti projectem emiatt minimális bajban is volt, mert nem akartam overclockolni, de a 6× 250 az bizony 1500MHZ-et hozott az 1466-osból. Persze annak a procinak amivel próbáltam 1GHZ-el magasabb órajel sem kottyant volna meg, csak abban a tesztben az underclock is lényeg lett volna.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
zotyesz66 #99277 üzenetére
2000-ben még nem volt Tualatin csak S370 vagy SLOT1 PIII coppermine, 2001-ben jelentek meg a Tua procikhoz passzoló DDR-t is fogadó alaplapok. 2002 tavaszán már voltak univerzális AGP-s P4-es lapok amik kezelték a NW 133MHz FSB-s P4 procikat. 2003-tól voltak kimaxolt P4-es procik és hozzá való AGP-s alaplapok.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Netfone
- Óra topik
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Netflix
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest