-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Így van, még annyi hogy Z chipsetes lap sem kell a tuningoz. Letiltott Management Engine-al lehet húzni windows alatt unlocked procit, teljesen mindegy milyen a chipset. A H110-esben is szabadon álíltható a szorzó még a biosban is engedi nálam de néha bugos lesz a turbó tőle.
Xeon proci is megy letiltott ME melett.
Sőt ha azt vesszük akkor elvileg chipset sem kellene, pcie hub-al rá lehet kötni mindent ami kell. (bár az lpc, superio... nem tudom hova van kötve) -
-
Pikari
veterán
Én naívan azt hittem, hogy ezeket az ablak hatásokat a programozók kézzel szokták lekódolni. Mivel pár percig tart implementálni, sosem gondoltam volna, hogy komplett keretrendszer kellett használni. Kb mint amikor manapság a műkedvelő zoomer programozó egy 6 gigás librarycsomagot használ ablaklétrehozáshoz, hogy elfedje az inkompetenciáját.
-
ityam
őstag
Gondolom lehet általánosabb felhasználásra Linuxot is rakni ezekre a gépekre(mint a régi macokra). Tippem szerint ezzel univerzálisabban lehet használni. Persze tudom hogy gyakorlati haszna ma már elképzelhetetlen.
Ha tudsz segíteni hogy rakjak rá AIX helyett linuxot én szívesen kipróbálom.szerk: Érdekességképp próbáltam rákeresni a videókártyára ami benne van. Nah arról pont szinte semmit nem találtam.PCI IBM Power GXT 250P. Vonz hogy berakjam egy PCbe ezt a kártyát hogy az mit kezd vele. Mondjuk ehhez ha jól látom 64 bites PCIos gépet kell találnom.
-
KROK640
nagyúr
Már megint a (vagy még mindig?) a Down undereknél vagy?
Üdvözlöm Ozzyman-t
Ahogy elnézem tényleg eléggé kellemes az idő, bár innen nézve jún 1-én nem nagy szám a tengerben fürödni. Vagyis ahol most vagyok (Debrecen mellett) onnan még az is nagy szám, hogy van tenger vagy hegy
-
De igen a 2732-nél 1-esek vannak, csak rosszul emlékeztem. Öregszem és most vagyok túl egy osztálykiránduláson...
A működés nem változik, egyben törölhető blokkok amiket valamilyen garbage collection visszaállít alap állapotba.
Képzeljétek azt írta valaki, hogy fiatal vagyok és nem használtam Primót és HT-t. De jó is lenne... Mármint annyira fiatalnak lenni.
-
.-..-.
tag
Na, kozben atkondiztam, nem valtozott semmi.
Gondoltam ennek mar mindegy es forrolevegovel es fluxxal adtam a ram-ok forrasztasanak (szukre veve a fuvokat) aztan adtam a vga chip-nek is felulrol szelesebb fuvokaval.
Most az van, hogy fixen bekapcsol, de skotkockas a kep.
Hogy valamelyik ram adta meg magat vagy eppen a chip alatt a forrasztas engedett el valahol mikozben mashol jo lett, nem tudom. -
.-..-.
tag
Czo, Pikari:
Most éppen nincs előttem a kártya.Amelyik tönkrement az Amiga 4000-ben, használat közben reboot-olta a gépet és onnéttól kezdve nem látja. Ha PC-be teszem, nem indul a gép sem vele.
Ilyen ami megadta magát: [link]
Ilyen ami most van: [link] (de létezik belőle 256MB/128bit verzió is: [link] )Sajnos a beszámolók alapján is érezhető a 64/128bit különbség, mert a 2D gyorsítás 1-1 parancsra korlátozódik az Amiga driverben és 1-1 ablak mozgatás vagy screen váltás sebessége gyakorlatilag a memória "lapátolás" sebességén múlik. Egy 1280x1024 vagy nagyobb felbontásnál már ez komoly gond.
Nekem is "csak" egy Voodoo 3 sebességét hozta a 128bit verzió. Megjegyzem a Voodoo driver viszont jó Amiga-ra, de az a kártya nem DVI-os és melegszik is rendesen. -
Pikari
veterán
linux. csak x86-64
windowsal már nem akarok foglalkozni, ennek technikai (és gazdasági) okai vannak. de még a kódban benne vannak hozzá az ifdefek. ennek ellenére nem használható, mert bár a windowsos részek néhol teljesen optimizálatlanok (pl van olyan dolog, ami nincs threadolva windowson a más apik miatt) és nem is áll szándékomban ezeket a hiányosságokat pótolni windowson, én ugyanis a magam részéről linuxozok már jó ideje, és nem is nagyon látok fantáziát a windowsban. (mielőtt valaki arra gondolna, hogy dehát sokkal nagyobb piaci részesedése van, mint a linuxnak, az nem jelent konkrétan semmit). natív arm64-es linuxos binárist elvileg tudok fordítani belőle, ha valaki kifejezetten kéri.
-
Támadd már meg nekem az alábbi két mondatot, a szabályt alkalmazva miszerint nem lehet hirdetni a topicban, sem eladási, sem vételi céllal
Kaptam egy tuti P1 lapot, tök érdekes, jumpermentesen bedetektálja a procikat is, ez a lap: és itt a linkje
Az egyik hangkártyámra tennék simm slotokat, szerintetek hol érdemes ilyet keresni, hol találhatok ilyet? Akár bontott is jó. -
-
envagyok
veterán
Köszönöm mindenkinek!
Meglesem a beállításokat.Milyen játékok mutatnak jól egy ilyen monokróm laptopon?
A partíció problémát úgy oldottam meg, hogy az egyik laptopon BIOS-ból low level formáztam a HDD-t, a másikon nem volt ilyen lehetőség, ott simán leformáztam, aztán sima entert nyomtam mikor kérte a label-t. Utána már törölte az fdisk.
-
Azért 12V nem nagyfeszültség, a PCIe kártyákon is hátul van a csatlakozó, a táp áramköröket meg betették a PCI bracket és a GPU közé, például a nem referencia Sapphire HD 4850 és 4830 esetén.
Envagyok: Attól függ, milyen házba teszed. Nálam egy felső tápos házban van. Igazából nem nagyon zavar semmit a kábel, de nem lenne egyszerű szépen elrendezeni.
-
-
Pikari
veterán
A jessie kb 2020-ig kapott fontosabb frissítéseket (benne a programokkal együtt), és pöcc-röffre fut pentium1-en. A vista egy ilyen gépen a startmenü megnyitásától is haldokolni kezd, a pentium1-el való kompatibilitás így csak elméleti lehetőség, gyakorlatilag szinte használhatatlan a rendszer.
-
arn
félisten
Kezd osszeallni, hogy mi tortenik… van a privater, amit ugyanaz a csapat csinalt, mint a strike commandert. Az is hasonloan fagy, viszont az exe helpjeben talaltam egy fura parmetert, ha ezt hasznalom, tovabb megy, de utana fagy ki (van egy videomodvaltas).
Ez egyertelmuen a shadow memoria terulete, szvsz ha xms van csak konfigolva, beleirkal hacky modon, es jo esellyel a scsi romja van ott, azt kiuti. Az ems ezt protected moddal levedi, es nincs ilyen gond. Viszont igy jo esellyel mas rendszereket is megfektethet scsivel, a scsin mulik, mit hasznal.Ennel a lapnal raadasul a system shadow reszet nem is tudom kikapcsolni, forceolva bekapcsolva van, csak a videot lehet kibe kapcsolgatni. Lehet ez epp a scsi miatt van igy.
A mortal kombat setupjara meg mindig nincs magyarazatom, az kilepesnel fagy ki (fuggetlenul attol, hogy beallitok e vmit vagy sem), idevel szinten megy. Ez protected modban sem jo.
-
arn
félisten
persze, barmi lehet... dosnal mindig a geppel kellett utanamenni, hogy minden menjen. demoscenen ennel sokkal nagyobb a szoras, ott a fejleszto gepen megirtak, aztan leteszteltek a haverok gepein - a te gepeden meg vagy ment, vagy nem
amit tehetsz, ugy valogatod ossze a hweket, hogy a leheto legkompatibilisebb legyen.
93ban nem sok jatekos gepebe kerult scsi vinyo p60al (foleg hogy nem is letezett ebben a felallasban), nem hiszem, hogy nagyon foglalkoztak azzal a par userrel. raadasul siman elkepzelem, hogy pl egy batman lappal meg egy adaptec vezerlovel minden flottul megy.
-
arn
félisten
hat ez passz... idevel nincs ilyen gond ebben a konfigban. mindenesetre a strike commander doksijaban van scsira vonatkozo resz:
15. SCSI Drive Problems ------------------------------ The sound card detection routines conflict with SCSI drives. If you are using a SCSI hard drive, then you should not allow the installation program to auto-detect your sound cards. You will be able to manually select your sound card from a menu so that the Strike Commander will be properly installed.
ennek a setupja rendesen mukodik, viszont ahogy en vettem eszre a jatek indulasakor is van egy detekt, mert ha rosszul konfigolom, akkor panaszkodik, hogy nincs megfeleloen beallitva. ha elinditom a jatekot, az elejen belefagy valamibe (a detektbe?).
emssel meg rendesen elindul, ide vinyoval meg xmsel is. majd esetleg osszevetem a ket memory mappet - hatha mutat vmi kulonbseget.
-
arn
félisten
Igy csinaltam eloszor. Inkabb probalok sporolni az irqval, mert azt vettem eszre, ha beallitasz vmit, de nincs benn kartya, akkor is befoglalja, es pl az irq5rol kiuti az sbprot. Azert volt alapvetoen 2-3ra jumperolva, mert ez volt az alap hogy az isa kapja, es csak azt osztja ki pcira, ami tenyleg kell.
De mingy kiprobalom, ha az adaptecet is sikerul beloni benne, akkor valoszinuleg jo a logika. Tehat vmi olyasmit, hogy irq9 > inta, irq11 > intb. Es a vga pci slotja lesz inta a scsie meg intb. A harmadik slotnal meg osztom az intbt (amugy sem vilagos, hogy melyik az elso es a harmadik - a biosban ugy irja, hogy jobb, bal, kozepso… honnan nezve?
). Nem tudom ki talalta ki ezt, de azt hittem hogy harom hangkartyat belerakni egy 486ba komplikaltabb az eroforrasokkal sporolva, de ehhez kepest gyerekjatek volt.
-
KROK640
nagyúr
Köszönöm kérdésed
Egy olyan VGA ami a CPUval egy idős játékokat a kornak megfelelő szinten tudja futtatni. Kifejtem :
Mondjuk egy 2003-as CPUnál olyan integrált VGA ami a 2003-as (de minimum az előző évi) AAA játékokat 1024×768ban tudja futtatni 25FPS-el
Egy 2015-ös CPUnál olyan integrált VGA ami a 2015-ös (de minimum az előző évi) AAA játékokat FHDban tudja futtatni 60FPS-el
Egy 2025-ös CPUnál olyan integrált VGA ami a 2025-ös (de minimum az előző évi) AAA játékokat 1440P-ben tudja futtatni 144FPS-elRemélem érthető az analógiám alapján, hogy mire gondolok
Tudtommal ettől nagyon messze állnak jelenleg is az integrált GPU-k. Bár így is sokat fejlődtek, pl egy Ryzen 5700G-ben (2021 április) már olyasmi erejű GPU van mint egy GTX950 (2015 aug). De ez még mindig eg 6 évvel korábbi alsó középkategóriás VGA teljesítménye, és ez már ígyis kiemelkedik. Az Intel integrált VGA-ai ennek bottal sem üthetik a nyomát.
-
Pont ezen lamentáltam, hogy melyik régi intergrált grafika lehet használható, merthogy eddig mindig dedikált gpu-n gémeltem, az utolsó intel grafika valami Pentium M mellett volt, amit kipróbáltam, na az nem volt gyors, de legalább nagyon lassú. (gma950 talán?)
Na, most feltettem pár játékot az Ivys szubnotimra, és meglepetésemre tök sokminden szépen fut rajta.
Pl nem hittem hogy ezen fut a Deus Ex HR. -
efemm
tag
De, ez hálózati kártya. 3270-es terminál emulátor kártya (IRMA adapter), ami pc-ből (XT-ből) csinál 3270-es terminált. 93 ohm-os a koax, 110 ohm-os a csavart érpár. A kártya előbb egy "Cluster controller - IBM 3274, 3276, or 3174 Control Unit" egységbe csatlakozik a többi terminállal együtt, utána a mainframe-hez.
Hasonló kártyát találtam, ami ISA v. MCA csatlakozós. Ennek még a szabadalmi anyagát is kidobta a google.
Nemrég ment el a vaterán egy 3270-es terminál. -
Akkor a B450- en lehet hogy csak egyszeres van, vagy nem jó bekötésű a kábel, amit vettem. A kisebbik B450 lapomon viszont külön van a kettő PS/2 csati.
Kössz a magyarázatot. Van néhány DOSos progim, amibe tettem egérhasználatot is, de csak a dokumentáció szerinti szabvány lehívásokat használtam. Működik DOS alatt USB és PS/2 egérrel is, sőt Win alatti DOS- t futtató emulátorban is rendben van, de persze azt nem tudtam hogy a háttérben még milyen egyéb varázslatok futnak.
-
-
A spec tudományost azért nemnagyon tudom követni. Én sokkal jobban a real-retró drivereket csekkolom, ami nekem a sima, hétköznapi felhasználáshoz kell.
Mai HDD/SSD nincs limit, persze kell hogy az alaptelepítés def 128GB HDD/SSD, majd a modern driverekkel végtelenné válik.
Lényegében ezt tovább ragozni nemtom, kipróbáltad ?, ha nem, akkor javaslom.Meg az ESDI_506 amúgy jó cucc, de ma már kb ókori történelem.
Javaslom hogy DOS/Win98 alatt is próbáld meg követni a mai modern szálakat. -
arn
félisten
En ezt megeltem, es pontosan el tudom mondani neked hogy ugraltam a fejlodesben anno:
386dx + 8900cl isa + 4m 30pin
486dlc + 8900 cl isa + 4m 30 pin
486dlc + wd90c33 vlb + 4m 30 pin
dx4 + wd90c33 vlb + 4m 30 pin
dx4 + vlb + 8m 72 pin
6x86 + pci + 8m
6x86 + pci + 16m edo
mmx + pci + edo (at)
mmx + pci + sd (atx)
Slot1 + pci + sd (atx)
slot1 + agp + sd
… es ez ment kb harminc evig, mindig volt lepcso. Sose adtam el gepet, mindig par alkatreszenkent fejlesztettem. -
Én nem értek hozzá. A kollégának mondtam hogy Android TC-Wifi-Router-Lan plugin, aztán már megy is minden a PC- re. Ő meg - hát ez komoly biztonságos telefon, semmi ilyesmi nincs engedélyezve, hogy róla másoljak vagy rá másoljak bármit is. Mondom akkor kábelen - na az meg végképp tiltott.
-
Ez is igaz, de... nekem a diszkrét alkatrészekből összeválogatott konfig jön be továbbra is. Előre eltervezett brand gépet sosem vennék, teszteltem sokat, amikor még melóztam nyugger előtt, brutál problémák voltak már a helyi szerverről futtatott teszteknél is. Otthonira épített vason ugyanezt futtatva, semmi gond.
Köszi nem kell, a hyperinflációs forintból sem szánnék rá semmi fillért, korábbi postjaimban látszik több gép is, ami teljes mértékben szubjektív összeválogatás, semmiképpen nem cserélném le egy brand szabványtalan, megbízhatatlanra. -
hobizoli
nagyúr
azert letezett az
Zalman CNPS-7700AlCU/CU viragszirom alaku hutobordakon belul(!!) forgo 120mm ventivel, meg a kisebb tesoja 7000-s, a 92mm-s ventivel
pedig a P4-k 80-100W korul zabaltak max
utan a 95W-s i7-kre ennel kisebb hutoket raktak
nezz meg egy gyari i7 kuler mekkora volt ehhez kepest
réz core, meg ~3cm magas alu bordazat
az i3/i5-éban nicsn réz core, es ~2cm magas a alu borda
tetejen meg egy levegokavargato
es a gyari, tuningmentes CPU-t az is elbirta
mondjuk aki mATX hazba meg a foleg ITX-be akar egy hiresen villanykazan GPU-k berakni, ott azert van baj fejben.... -
Pikari
veterán
nem gyári tápot rakok bele.
de megvan az is, csak túl hosszú, és nem fér be a házba. a gyári táp nem 12cm-es ventivel jön, hanem csak egy kis venti van a hátuljában, így az nem is része a szellőzésnek (nem a procikról szívja fel a meleget).
a táp alá beraktam egy 8 centi körüli hődiódás ventit, ami annak rendje és módja szerint full gázon teker terhelés alatt, meg a gépház elejében alul van egy 12cmes venti (8w-os szerverhűtő), amit az alaplap nem hajlandó teljes teljesítményen járatni akkor se, ha már hajszárító szintű hőmérsékletek uralkodnak belül. (megoldás: a cpu0 fan headerre fogom majd inkább rákötni, a cpu0 pedig majd lesz ennek a headerjén, ha végre eljutok odáig, hogy rendeljek venti hosszabbítót).
a tápnak elvileg 50 fokon max teljesítméynre kellene kapcsolnia a specifikációk alapján, de nem teszi.
egyszerűen az az érzésem van, hogy a középkategóriában minden egy nagy határ szar, semmi sem képes úgy működni, ahogy az elvárható lenne, minden vagy kétszeresen alul van méretezve, vagy valami 40wos irodai gépről lett átcopypastelve, még az alapvető hővédelem sem működik se a processzorban, se az alaplapban, se a tápban, de a legnagyobb gyász mind közül ez a fujitsu alaplap, ami olyan dizájn hibákat vonultat fel, ami egy 1000 forintos kukából kitúrt core2duo alaplapon is szégyen lenne: a hőproblémákon kívül még az erőforrásmegosztás se működik normálisan, ha az amd kártyám alá teszek bármilyen másik kártyát, akkor vagy elszáll a kernel non maskable interrupttal, vagy csak nem működik a kártya, és ütközik az erőforrás mindenhol mindennel, mint a megboldogult pentium1 és windows98 alatt, mindent fizikailag a letlehetetlenebb helyre raktak, hogy a tápkábelt kihúzni se lehessen az alaplap részleges kifeszegetése nélkül, napestig lehetne sorolni.
-
A brand gep egy egesznek van tervezve.
És emiatt úgy ahogy van az egész egy fos. Csak a diszkrét, szabványos komponensekből épített only expert user gép lesz jó, ezt már nagyon sokszor láttuk, távol kell maradni a brandek szivattyúinál, mondjuk azért nekem is van néhány, ami selejtezésből jött ingyen, de megvenni egy fillért nem ér kb. -
Pikari
veterán
hát nyilván, de a fenti érték nem pillanatnyi érték, hanem 300w körül van folyamatosan, és a túlmelegedést is simán leszarja, izzik az alaplap, a proci hűtőbordája olyan forró, hogy kis híján égési sérüléseket okoz, a tápegység, ami ezt mind felfele szívja, lassan leolvasztja magát (ez már a 3. táp ebben a gépben, kettőt elfogyasztott).
vagy még azt tudom elképzelni, hogy a fujitsu mérnökei értelmi fogyatékosok, mert gondolták, jó poén lesz 85 fok körülire belőni az üzemi hőmérsékletet.
-
Pikari
veterán
ez meg falból mérve 330w
és nem 4 másodpercig, hanem örökké.idleben csak 180-190.
a proci tdpje 60w, igaz kettő van belőle. (L5640)ami lehetetlen, nem jön ki a matek.
a valóságban egy ilyen proci legalább 120w-ot csócsál.
a kettő együtt 240, a maradék kb 90w meg a gépben a vinyók, ramok, alaplap, idleben ülő videókártya. -
-
KROK640
nagyúr
Egyébként ezt anno sem nagyon értettem : A legtöbb játéknak két-három szintű installja volt (minimal, medium, full).
A FULL install számomra azt jelenttette, hogy sok helyfoglalásért cserébe minden felkerül a HDD-re, és nem kell állandóan keresgélni és a meghajtóba rakni a CD-t. (Ez különösen akkor lett volna fontos, mikor öcsémmel közösen volt egy gépünk, persze ő a világért se ugyanazzal játszott volna mint én, ezért mindig mikor én kezdtem el játszani, akkor ki a meghajtóból az ő játékának a CD-jét, keressem meg hová górta el az enyémet, tegyem be, indítsam újra a a játékot stb. utáltam).
De sajnos a legtöbb játéknál a full installnál is azt volt, hogy a CD-t dobd csak be a driveba, legalább egy indításkori megpörgetésre mindenképp, mint valamiféle dongle-t. Illetve egyes játékok még a soundtracket onnan játszották a full install ellenére sem kerültek fel a zenék, koptatva ezzel a lemezt, a meghajtót, és okozva a kényelmetlenségeket.Aztán jött a CD copier nevű csoda, ami tényleg az volt, ugyanis képes volt akár Win 98 vagy ME alatt is arra, hogy létrehozott egy virtuális driveot, és image file-t a meglévő CD-kből. A 3GB-os HDD-n még viszonylag kicsi jelentősége volt (mivel nem volt helyem) de amikor megjött a 2×20GB HDD akkor az egekig nőtt a jelentősége. Csináltam ugyanis egy CD's könyvtárat (az öröklődő könyvtárstruktúra miatt ez a mappa 24 éve velem van, a nagyon sokadik (tizennegyedik fő) HDD-men is, persze már régen nem CD image fileokat tartalmaz, hanem komplett installereket olyan formában amilyenben vannak.
Na a lényeg az, hogy azt a 8-10 játékot ami a legfontosabb volt, szépen felimage-eltem a HDD-re, majd ezután minden játék minimal install-t kapott, hiszen a virtuális drive úgyis HDD sebességgel töltött, és ígyis olyan volt mintha full install lenne, csak épp a CD keresése helyett pár kattintással bent volt a virtuális lemez a virtuális meghajtóban, és már lehetett is indítani a játékotRáadásul nem kellett no cd crack-et keresgélni*
Ez később Daemon tools-al, Neroval, meg még nem is tudom mivel aztán a 2010-es évek legvégéig velem maradt, sőt, bár alapból rejtve van, de van most is virtuális driveom, főképp a régi játékok miatt, de első installnál sokszor az újabbaknak is kell.
(és mellé még fizikai valódi DVD író is van bekötve)* Egyébként itt is kibukott a kései '90-es és 2000-es években abszolút trend, hogy a crackelt/másolt szoftver valódi előny volt (hiába hirdette a Microsoft tévesen, hogy valódi szoftver valódi előny), hiszen sokszor az erőforrásigényes védelmek (hello DRM) ki voltak gyepálva a játékból, valamint sok esetben volt no CD crack is az ilyen játékokhoz.
Ide kívánkozik még az a story is, amikor egyszer vettem egy nagy áruházban valami Serious Samhez hasonló lövöldét eredetiben, a címét már elfelejtettem (EVM - ezt vedd meg sorozatban volt, ha valaki még emlékszik rá) ám mikor hazamentem, a játék az install után kérte a CD-t, még úgyis, hogy a CD a driveban volt. Visszavittem, és a boltban azt javasolták, hogy keressek neki cracket az interneten XD Az eredeti kifizetett szoftveremnek ... Ráadásul akkor még ISDN-em volt, amivel külön nagy poén volt ilyesmit keresni. Be is szedtem pár vírust meg pár nem működő cracket végül elengedtem a kezét az egésznek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged