Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vrob
aktív tag
Én is így gondolom, 1987-ben, az akkoriban 10 MHz-en futó 286-os PC, a játékok terén nem rúghatott labdába egy célhardver Amiga 500 ellenében, a PC tényleg munkára volt jó.
De hosszú távon, az előnye a hátránya lett, mert nem lehetett fejleszteni.Egyébként szerintem a 286 alapgép fejlődése tényleg csak az órajelből jön. Az alaplap, a rajta lévő ic-k, memória modulok mind nagyobb órajelen(és kisebb késleltetéssel) való működésre lettek képesek, a valódi fejlődés a 386 és 486-okban valósult meg.
De az igazi ugrást a bővíthetősége adta, a modern VGA kártyákkal óriásit lehetett ugrani a megjelenítés sebességében.
1992-re, a 20-25 Mhz-es 286-ok, emelt ISA buszsebességgel, 1 Mega rammal, már egészen más képet festettek mint az eredeti. (még ha a hattyúdaluk is volt)Az ekkor megjelenő programok nagy része még jól ment a 286-os gépemen is, vagy legalábbis be lehetett állítani hogy jó legyen.
Ekkor ugyan már kint voltak az AMD 40MHz-es 386-osai is középkategóriában, de az exclusive szoftverekből még kevés volt, amik kihasználta volna (pl. Falcon3.0)
Emlékszem amikor lemásoltam (ejnye) a Dune2-őt valakitől, akinek már ekkor 386-os multimédiás PC-je volt, csak reménykedtem, és meglepve tapasztaltam, hogy szépen megy az én gépemen is.
Ahogy a Wolfenstein 3D is döbbenet volt. Amikor azt meglátta egy Amigás jóbarát, neki is leesett az álla. De lehetne sorolni a 92-es PC-s címeket.Modlejátszásra egyébként retroban született pl. a ModMasterXT progi ami simán játsza a modokat akár a 4,7 MHz-es, 1981-es, ős PC-n is. A következő évben már mindenki a 386+ -ra figyelt, ráadásul jött a GUS, így egyre kevésbé lett érdekes, hogy a régi gépek tudnak-e modot lejátszani.
Játék hangzásban szerintem ekkora már egy program sem volt amiben hátrányban lett volna a PC-n, minden legalább úgy szólt vagy jobban a játékok alatt 286-on is egy SB Proval, már csak azért is mert játékokon belül nem használtak túl nagy mintavételezésű mintákat. -
KROK640
nagyúr
"Amiganal is volt egy swevolucio az elejen messze nem szulettek olyan szuperul kinezo programok ra"
Ugyanez volt C64-nél is. Egy 1982-es játék (gyakran billentyűzet grafikából, még spriteok se nagyon voltak) és egy 1994-es játék (Midnight, Flimbo's Quest, Creatures, Defender of the crown) között ég és föld volt a különbség. Ami döbbenetes volt a PC-vel szemben, hogy itt ugyanaz a hardver volt alatta, csak sokkal jobb kihasználtsággal.De ugyanez ma megfigyelhető a konzolok esetében is, a korai játékok és a kései játékok között igencsak jelentős különbség van, évek kellenek mire a programozók megtanulják teljesen kiaknázni az adott platformot.
-
KROK640
nagyúr
Tyűha, a 486-os az itt a faluban '90-es évek közepén kezdett megjelenni, de akkor űrtechnikának számított, 1-2 embernek volt 486-osa, javarészt 386 meg 286-osokkal nyomultak az emberek. De a városi suliban is 1-2 embernek volt 486-osa, meg '97-ben már akadt 1-1 Pentium is. '97-ben haver a Pentium 166-al még kifejezetten menő volt, legalábbis errefelé akiket ismertünk.
Ezért is estem ki majdnem a cipőmből, mikor '99-ben sok lóvéval felszerelkezvebementem az üzletbe és akár 366-os Celeront is tudtam venni, hogy jujj ez mennyivel gyorsabb lesz haver gépénél (nem sokkal utánam váltott 333-asra). Meg 64MB RAM 16MB helyett... 3GB HDD, 1.7GB helyett, és így tovább.A Commodoreok mindig is jók voltak HW kihasználtságban.
Ahogy észrevettem ugyanazon játékok egymés megfelelői így alakultak :
C64 < C128 < Amiga <> PC, de az Amiga PC résznél nem volt minidg egyértelmű. -
vrob
aktív tag
Az biztos, hogy mint a játékgépekre valós veszélyt jelentő gép, a PC csak 1991-ben lett, amikor a második generációs, gyors VGA kártyák és a SB Pro-k megjelentek.
Kb ekkor jöttek a Super 286-ok, amik az ekkori szoftverekre teljesen jók voltak, még 1992-ben is egy ideig, így végül is 8 évig.
Csak érdekes, hogy milyen sok évet megélt a technológia. A 386 és a 486 is hasonló kort élt meg használhatóságban. A P1 és az utána jövők már kevesebbet ... mondjuk most megint sokáig jó egy gép
-
KROK640
nagyúr
Már '93-ban volt 32 bit?

Én '97-ben úgy emlékszem rá, mint valami nagyon új dologra, hogy a programok már egyre inkább 32 bitesek voltak. De a FAT még 16 volt, az majd '99 körül kezdett 32-es lenni
Aztán ugye a 2000-es évek közepén jött a 64 bit, és a 2010-es évek közepe óta hiába várom a 128bitet

-
KROK640
nagyúr
-
envagyok
veterán
Nekem is nagy àlmom teljesen vizezett retró pc.
A 2003-2004 775-ösömben van cooler master régi aio, meg az x79 rendszerben intrl gyári aio.
Közben gyűjtögetek, van már sok cpu és gpu és északi híd blokkom, egy új dobozos thermaltake big water, meg van hozzá több cucc, és egy zalman passzív torony szintén dobozos.
Csak olyan macerás :/
Pedig egy 8800gtx/ultra sli rendszer hosszú életét lehetne megalapozni vele, és lehetne jót húzni egy qx6700-át, vagy 6800-át. -
vrob
aktív tag
Egy brand ház esetén ahol tipikusan meg van oldva a légcsatorna, ott valóban jobb is lehet a normál hűtés.
De egy akármilyen DIY ház közepére eső 120-as heatpipeos bordánál jóval nehezebb megoldani a megfelelő hőcserét.
Egy megfelelő helyre elhelyezett 120-as AIO hőleadóval sokkal egyszerűbben meg lehet oldani hogy hatékony is legyen, hiába a veszteség.
Vagyis a fentebb írt 1-es pont - nem helyben kell leadni a hőt - sokkal többet nyom a latba, mint az egyéb szempontok. -
-
KROK640
nagyúr
Jó, hát a magyar piacon kb a duplája, plusz 11 éves kártyákról beszélünk, ahhoz képest még ugyan tartják az árukat. Pláne, hogy egy ilyen korú kártyánál már a hibátlan működés sem triviális.
Ettől persze még kétségtelen, hogy ennél olcsóbb kb sosem volt, pláne ha REÁL áron nézzük, nem nomiánálisan. -
-
Lord Myn
őstag
Nekem ne mondd, tisztában vagyok vele, hogy az FM-mel is lehet csodát művelni, egyébként a legjobb OPL3 implementáció a konzumer kártyáknál az Adlib Gold-ban volt (főleg az opcionális surround/reverb modullal), sajnos, csak egy játékhoz készült soundtrack erre direktben a Dune CD-s változatához, 100x jobb bárminél, még az MT-32-es változathoz képest is (ami csak a gyári hangmintákat használta itt).
Az MT-32, tudom, hogy más kévéház, az egy hibrid szinti: ROMpler és szubtraktív szintézis keveréke, viszont a '80-as évek végén ez egy igazi csoda volt, értő kezekben filmzene minőséget lehetett vele csinálni, pedig az akkoriban drága memória miatt, csak 512kB(!) ROM-mal rendelkezett, amiben a tömörített hangminták voltak.
Viszont sok játék a gyári hangmintákat használta csak az MT-nél, azokon, volt, hogy jobb volt az emuláció, mint az eredeti (pl. Elite 2), de egyébként én a Roland GM emulációra gondoltam a GUS-nál elsősorban, nem az MT-32-re.A GUS-os sz*rságokból a MAX-ban már elég sokat kijavítottak (ez volt a második GUS kártyám) az ics mixer is jól működött azon már emlékeim szerint.
-
vrob
aktív tag
Ez igaz egy részről, másrészt viszont egy midi eszköz lehet annyira jó, hogy szinte minden midi jól szóljon rajta, akkor is ha a zeneszerző nem arra írta.
A GUS nem ilyen, kifejezetten nem szólnak jól rajta a nem natív GUS midi zenék.
Pár éve összehasonlítottam - szubjektíven - két másik midi wavetable cuccal és nálam eléggé alulmaradt.
Message for the Archvile
Én a GUS-t nem is nagyon tekintem midi eszköznek, csak mellesleg arra is megteszi, ha nincs más.
Korabeli demók, sokcsatornás mod,it,xm fájlokra viszont atom legjobbabb.
A hangzása se nagyon mérhető mint hifi. Paraméterek alapján - tőled tudom
- az újabb SB16-ok is jobbak elvileg.
Ettől függetlenül, a GUS hangja utánozhatatlan, semmivel nem helyettesíthető. Egyszerűen ütnek rajta a 90-es évek elejének számítógép zenéi. Véleményem szerint arra lett kitalálva. -
Nem azt irtam, hogy egymsara kell pakolni, csak azt, hogy DOS alatt ilyen lehet, ha nem hasznalod egyszerre. A Windows egyik dolga amit elvett, az pont ez. Hiaba tudtam, hogy a kezi scanner es a modem SOHA nem lesz egyszerre hasznalva (hiszen, miert pocsekolnam a perceket scannelessel), Windows alatt megsem lehetett ISA eseten egymasra pakolni az IRQ-kat. Ezt csak a PCI hozta el.
-
Ha megnezed a GUS SDK-t, akkor az elejen, '93 korul, meg az lett mondva, hogy a MIDI-vel kapcsolatos esemenyekhez, az Emulation/MIDI IRQ-t hasznalja a fejelszto, a digi hanghoz kapcsolatos esemenyekhez pedig, a "sima" IRQ-t. Ez pedig, magaval vonzza az, hogy ne legyen ugyonaz, mert azzal kulon dolga van/lehet a fejlesztonek (ezt, en sose probaltam ki!). Ezert, nekem meg se fordult a fejemben, hogy egy IRQ-t valasszak ra, hiszen ami a doksiban van, az van. A kesobbi SDK-ban, a 94-95 okrul, mar az volt, hogy mindent lehet egy IRQ-n hasznalni, de fontos, hogy ha akarsz SB emulaciot, akkor kell a kartyahoz rendelni egy nem cascadeolt IRQ-t, mert az SB, amit a GUS emulalt, ott fizikailag nem leteztek a cascadeolt IRQ-k (hiszen, azok csak a 16bites ISA reszen vannak ott, az emulalt kartya meg 8 bites volt).
Az, hogy lesz-e kartyautkozes, az attol fugg, hogy utkozore konfiguralod-e. Leirtam, hogy lehet a GUS es az SB is ugyonazon az IRQ-n, ha nem hasznalod oket egyszerre. Sott, az LPT es a GUS es az SB is lehet ugyonazon, ha nem hasznalod oket egyszerre. Nekem a 7-es az LPT volt, azon logott egy HDD, emiatt minden olyn jatekot hexeditorral kellett baszogatni, ami nem tette lehetove, hogy masik IRQ-t valassz, vagy leszarta azt, hogy mi van a BLASTER-ben. Erre irtam, hogy ha hexeditor kell a GUS-hoz es hexeditor kell az SB-hez is, akkor tok mind1, hogy melyik kartyaja van az embernek.
-
+1, DOS alatt csak az 5/7 IRQ a bizti. Pár progi felismeri a 9/10/11- et, de az ritka. Pld a def Doom1-2, de hát azt még hozzáértő programozó írta, Carmack.
A Q2DOS meg védett üzemmódban a 15 fölé láncolt megszakítást is, modern gépen FHD- ben, de gondolom azt is amiatt tudták implementálni, mert az eredeti forráskódot szintén a mester írta. -
A 7-es kellett a nyomtatoportnak, meg az arra dugott kulso merevlemeznek, igy a GUS ment a 11-re es 5-re az emulation/MIDI IRQ, a bugokat meg meg kellett szerelni (azt pl nem '93-ban, hanem a PnP-vel erkezve tudtam meg, mert annak a leirasaban szerepelt, hogy a ketto IRQ-t allithatom ugyonarra, igy a 11-es IRQ+DOS4GW hiba javithato lett volna, ha mind a ketto IRQ-t az 5-osre teszem...
de ezt anno nem tudtam, a kiprobalas gondolata meg fel se merult bennem). Milest hasznal pl a simcity 2k is emlekeim szerint, de nekem ezekkel sem volt soha gond, vagy, ha megoldando feladat volt, akkor azt megoldottam. Nem volt vele tobb hajciho, mint ami van ma generikusan az eszkozokkel. Cim alatt mit ertessz, pl az I/O cimet? Nekem mindig 0x220-on volt a GUS. Most van 0x240-en, mert 0x220-on az ESS van. Egyebkent, szerintem, technikailag tok mind1, hogy GUS-hoz hexeditalod a jatekot egy DOS4GW cserehez, vagy SB-hez hexeditalod, mert leszarja a BLASTER valtozot es IRQ7-en akarja a kartyat, amikor neked az 5-on van.
-
Igen, de ami jatek mar 32 bites extenderes (DOS4GW ugye), azok kb mind tamogattak a GUS-t anno, vagy ha nem, akkor valamilyen sound libraryt hasznaltak, amihez beraktad a drivert es kesz volt. A DOS4GW cuccoknal csak arra kellett figyelni, hogy ha bugos a DOS4GW, akkor a bugmentes DOS4GW-t hasznald, vagy le kellett venni a cascadeolt IRQ controllerrol a GUS IRQ-t. (en pl hex editroral szerkesztettem ki az EXE-bol a benne levo bugos DOS4GW-t egeszen addig, amig nem lett PnP-m, es nem volt ott a driverlemezen a prepgame.exe, ami ezt elvegezte automatizaltan; ez a crashelos dolog egyebkent, az SB16 tulajokat is erintette, ha cascadeolt IRQ-t hasznaltal; egy debuggerrel inditva kb rogton ra lehetett jonni, hogy az irq controller piszkalasakor szall el igy az IRQ atalitasa is megoldas volt, ha valaki nem akart dos4gw-t hackolni) Ami viszont, nem valtott protected modba, es nem volt nativ GUS support, ott kellett az emualtor. Amivel akkor jatszogattam, szerintem, minden megszolalt. Emiatt, nekem, semmilyen rossz emlekem nincs abbol a korbol.
Ma, nekem benn van a P3-ban a Max (fel se merult bennem, hogy ne mukodne, hiszen anno is mukodott) es van mellette 1688-as ESS. SBOS-t igy, ebben a kornyezetben nem kell inditanom (az ugy is FM+SB emulalt, arra van nativ ESS), viszont a MegaEm/EmuSet tovabbra is hasznalva van, mert az MT32/GM emulaciohoz kell. Itt is erdemes megtartani a tobb verziot, mert vannak amik ezzel vagy azzal mennek. A game compatibility list ugyis kitirt ezekre.
-
fpeter84
senior tag
én annó az első DX2-66 gépemhez kaptam ingyen egy GUS MAX-ot, mert ő is használhatatlan reteknek nyilvánította és félredobta, és nekem se alakult ki jobb véleményem róla... demoscene meg midi zene hallgatásra oké, bármi játék és win95 használat kínszenvedés és bughalmaz - igazi megváltás volt, amikor szereztem egy ESS 1869 ISA kártyát, egyből minden tökéletes lett
-
Jatszottam, kb teljes megelegedettseggel. 30k koruli HUF-ot kellett leszurkolni a kartyaert. Egy SB Pro 12-13 ezer forint korul lett volna. Kb mindenbol tudtam hangot kicsiholni ami akkor erdekelt, kb semmivel sem volt semmi bajom. Talan egyedul a CD-s Sam n Max volt ami nem szolt anno. Abszolut megelegedettseggel hasznaltam. Nem is igazan ertettem, amikor mondogattak itt ujabban, hogy csapnivaloan volt hasznalhato.
-
Mondjuk mikor hozzám jöttek a GUS kártyák, nem ismertem, gyakorlatlan voltam benne. SB-Awe vonalat ismertem csak.
Bár a BE6 Abit, K7M meg Asus, azokban jók, timming nemtom állítható-e, vagy milyen szinten. BE6- ot tuningoltam (de az ISA alap marad asszem), K7M alapon van. -
Van pár cím benne, ami esetleg még kellhet nekem is, elmentettem az oldalt.
Bár van olyan megállapítás, ami nálam nem fordult elő, pld :
Unreal Tournament (1999)CPU throttling, erratic speed-up/slow-down.
Néhány előfordult régebben, de az ott említetteknél ma már jóval modernebb megoldások, segédprogramok vannak. -
Nekem ez a fajta GUS volt, https://www.ebay.ch/itm/327097020641 az egyik 8 labu IC-n keresztbe kotott ellenalas miatt konnyen emlekszem. Azt, hogy van olyan classic, amin pl van mixer, egeszen par evvel ezelottig nem is tudtam. Sott, a Max megvasarlasa mellett az szolt, hogy van rajta mixer
... -
Nálam már a sok retróban asszem nincs is ilyen korú Pentium összerakva.
Két korábbi lap van, egy modern XT (bár ezt nem is tudom mikor gyártották) és 286 (kicsi, modern lap ez is), azok visznek minden hozzáillő címet. XT : 8bites SB, 286 : relatíve korai SB16 hanggal.Következő szint már : SS7, P2, P-III, SlotA : GusClassic, GusMax, Awe32, SB32, GusPnP : kompatibilitás jó, bár DOS alatt EMM386 on/off függés, illetve GUSal már ami szól, ismertek a gondok.
Efelett egy köztes : nem naptárazós, de használható retróra is.
Madness : minden fut XT szinttől a modernig. A saját kedvenceim közül csak a Chasm a gond, ez gondolom speciálisan kezeli az SB- t, ha be van kapcsolva az SBEmu/VSBHDA/VSBHDASF akkor rosál, amúgy RyZenen is fut...hang nélkül.
A fenti tapasztalat természetesen a saját kedvenc címeimre vonatkozik, sok egzotikus játék, melyeket mások említenek, nálam nem használatos, érdeklődés hiányában.
-
Nekem volt anno GUS (meg abbol az idobol, amikor a classic nem volt classicnak nevezve, max es PnP is), de se az (szerintem) Fx-es 120MHz P1 mellett, sem upgrade utan a Gigabyte 586TX3-ban (majd amikor par het utan meghalt) a cserelt Asus TX97-ben se volt ezekkel soha baj. Kesobb jart meg BX-ben is, majd mostanra mar csak a Max maradt meg (a simanak es a PnP-nek csak a dobozai vannak meg), de annak sincs emmi baja a VIA 693T mellett. A gepekben rendszeresen kb mindig majdnem minden slot tele volt es most is tele van, sott, a VIA-s lapban splitterrel kette kellett osztanom az ISA-t, hogy ketto darab ISA-s hangkartyat is bele tudjak zsufolni. De, szerencsere, ezzel sincs semmi baj.
-
vrob
aktív tag
Alapos munka! Érdekesen alakulnak az eredmények.
Csúcskategóriák a maguk korában. A Pentium 60 kb. az az időszak, amikor 286-ról 386 kategóriára sikerült váltanom.
Emlékszem, jóval később, 96-ban a Pentiumra váltásomkor mondták, hogy csak pb cache-es lapot vegyek, de akkorra már nem is volt más. Most már látom mennyivel lett volna lassabb egy régebbi lappal.
-
-
KROK640
nagyúr
Így van. A játékoknak 2-4-8 szál még ma is elég, ellenben kell a jómagas órajel. Meg a sok cacheből is profitálhatnak sokan, de nem mind.
Ráadásul az említett rendszernél szerintem az is levon játékoknál, hogy fizikailag is két processzoros a gép. Az alapelv is az volt, hogy két viszonylag magas órajeles kevesebb magos proci, mert úgyis kettő lesz.Igen, az újabb procik megint elszaladtak fogyazstásban, bár tele vannak energiatakarékos funkciókkal.
-
KROK640
nagyúr
Én pont ezért nem gyűjtöttem fel őket újra. van az Athlon XP, tartalék sok mindenenl, meg egy C2D ami majdnem kész, egy 4th gen, és ennyi. Ezenfelül csak a napi használósak vannak, meg egy Ryzenes gamer laptop 32GBval, M2 SSDvel, utazáshoz/Ausztriában napi használósnak.
2009-ben jókora gyűjteményt kellett "leszereljek" rövid idő alatt, sok minden került a kukába
nagyon sok minden meg nagyon áron alul lett elkótyavetyélve (komplett gépek is), ezt amúgy se szívesen élném át megint. -
vrob
aktív tag
A konkrét esetben, az 1990-es eredeti BIOS-ban még a 45 előre gyártott IDE variáció sem volt teljesen kitöltve, 160 MB volt a legnagyobb választható HDD, dátum két számjegyű volt és amúgy is furcsán kellett beírni, de kb. semmit nem lehetett állítani.
Biztos vannak más régebbi BIOS-ok amikhez nem sokat ad hozzá, de nekem mázlim van vele.
Olyat is tud, hogy induláskor bedob egy boot menüt, vagy késleltetett indítást. Gyors a memória teszt, tudja a turbó állítást billentyű kombinációval, van olyan reset kombó amivel automatán cms configot indít, nem kell nyomogatni a delt vagy kitalálni mivel is lép be, stb.. -
vrob
aktív tag
Elsőre nagyon furcsa volt. Ha nem látja az adott hardvert, akkor nem is jelennek meg az opciók. Pl. ha nincs IDE vezérlő. A floppyt is külön helyen kell állítani - szenvedtem vele a szokásos főoldalon hogy miért nem lehet ezt átállítani.
De túl sokat sem kell tőle várni, mégis csak 1994-ről beszélünk. LBA pl nincs abban ami az én gépemhez való, csak Large mód, de az 1990-es vagy azelőtti BIOS-okhoz képest így is felüdülés lehet.
A memória paramétereket halálra lehet állítgatni, vannak prekonfigok is 70-80-100n modulokhoz.Közben kitaláltam, hogy az EPROM A15 címvezetékét a régi alaplapon, egyelőre gagyi módszerrel, simán az ISA buszra kötve tesztelem a napokban egy vezetékkel (ez nincs bekötve alapból, 32K-s EPROM-okhoz nem kell).
Majd beszámolok az eredményről.
-
petakpa1
őstag
Köszi a válaszokat, én is úgy emlékeztem, hogy már venti az MMX-ekre, csak mivel nem volt rajta elbizonytanalodtam.
Ezzel a táppal jött a gépezet, be merjem indítani vele? Sajnos nincs ATX2AT átakakítóm, a lapon pedig csak helye van meg az ATX csatlakozónak, de nincs beforrasztva.
-
petakpa1
őstag
Köszi mindenkinek, fogkefe + csapvíz kombó lett. Utánna egy kézi elektromos kompresszorral elég jól kifújtam. Most 1,5 napig száradni fog egy télikertben ahol délutánra napközben a hömérséklet felmegy 30 fokra is. Vasárnap délutánra vajon már kiszárad szerintetek, össze lehet szerelni kipróbálni, vagy inkább várjak vele 3-4 napot?
P1 233 MMX CPU volt benne, SL27S - erre kell venti vagy passzívan elmegy egy azzal bordával ami a képen van?
Alaplap egy Sector P5TX3 vagy Lucky Tech P5TX3 variant 2Régi SD ramjaim vannak valahol, meg egy K6-2/450 CPU is, azt is belepróbálom majd, de lehet moddolt BIOS kell hozzá majd.
-
Egyet találtam FB Marketplace-n ami elvileg egy 7700-as viszont nem 478-as lefogató van hozzá (plusz tiszta ilyen zöldes, gondolom nem jó helyen volt tárolva), akkor van egy Vaterán liciten 4CoreDual lappal ehhez sincs 478-as lefogató, illetve van itt HA-n egy 478-as félkonfig amihez megint 7700-as van. Ez kemény 3 darab amiből nekem egy jöhetne szóba.
Vagy lehet rossz helyen nézem, nem tudom én már megszoktam hogy mindent innen HA-ról veszek, vagy Vinted. -
Okés még csak 3 napja raktam fel hogy keresek CNPS7000-et de azóta egy üzit nem kaptam, hogy eladna bárki is.
De ugyanez volt 9500-zal is, abból is csak úgy lett kettő, hogy gyorsan lecsaptam rájuk nem pedig nekem írtak. eBay-ről több tízezrekért meg vegyen az akinek két anyja van, nem ér annyit az egész (mondjuk ott sem valami bő a választék). -
Pista0001
addikt
Csak találj korabeli jobb hűtőket. A nagyja hiányosan, azzal a rögzítőszettel marad meg, amivel használták, másik foglalatra való szettet külön szinte lehetetlen találni, szóval nem egyszerű. Léteztek aftermarket hűtők, de a maguk idejében is keveset használtak, és ezek közül is kevés maradt fenn, azoknak is csak egy része elérhető. Megnéztem HA-n, pl 775-re rákeresve 13 találatból 4 aftermarket, a többi stock vagy hibásan feltett AMD (szintén stock) hűtő, és a 775 már bőven az az éra, amikor elterjedtebbek voltak a nagyteljesítményű hűtők. AMD oldalon könnyebb a helyzet, az új hűtők is nagyrészt visszafelé kompatibilisek egészen AM2-ig, mert a gyári rögzítőkeret nem sokat változott. Intel oldalon viszont jellemzően 115x-től indul a kompatibilitás.
-
Azert jol latszik a kartyan, hogy a sporolas netovabbja
az eleje is mukodokepes, csak kell oda valami gal vagy buszilleszto, plussz a 40 pines csatlakozo. Nyilvan nem akartak nagy nyakra kolteni, igy ez a legolcsobb megoldas... Szerintem, a VLB fele "kimozdulas" ezt pont nem erinti, mert az azert mozdult ki, mert orias volt a kartya es ha beszoritottad az elejet a hazba, akkor pl kimozdulhatott a vege a VLB slotbol, a veget meg nem tudtad belegyomoszolni, ha felakadt az eleje, plsszu, akar a lap is el lehetett gorbulve. Ez a konstrukcio szerintem, a flexibilis csatlakozas miatt abszolute stabil lehet. Egy VLB VGA-t azzal ki lehetett "szedni" a slotbol, ha meghuztad a VGA kabelt, hogy ellenorizd a rogzito pockok becsavart allapotat.
-
Pista0001
addikt
Azokban még 8 centisek voltak hátul, de legalább 2 darab. A nagyobbakban legalábbis. Elöl viszont a 92-es szerintem kevés volt.
2006-ban kompletten vettem egy Athlon XP-s gépet. MSI KT6 Delta alaplapban Tbred B 2400+ és 1 db 512 MB-os ram volt benne. Ehhez a laphoz 2004. novemberi az utolsó bios, 2003. közepe táján jelent meg a típus. Amiért szóba hoztam, az a ház. A típusa ismeretlen, nem volt rajta márkajelzés, viszont előre és hátra is 1-1 12 centis ventilátort lehetett bele szerelni, ami tekintve hogy max 2004-es darab, szerintem figyelemre méltó. Tesómnak pl akkoriban 2005-ben összerakott Athlon 64-e volt, pont Chieftec Dragon házban... -
Arra nem is emléxem milyen, én a P4/S775 konfigokat építettem már újan, a mai lehetőségeknek megfelelően, olyan házba, melybe még belepasszinthatóak, de esélyesen nem kapnak hőgutát, mint annó a saját korukban előfordult nem megfelelő házakban, és nagy probléma volt még mellékesen, a bőven nem megfelelő CPU hűtők gondja is.
-
Kell, ezeket ma már csakis modernebb házakba szabad építeni, legalább 3 12centis venti kell, elöl 2, hátul 1. A korabeliben megfőttek, de ma már lehetőség van rendesen használni.
Alsótápos modernebben gond lehet a kábelhosszokkal(régi felsőtáp esetén), de ma már mindenféle hosszabbító, átalakító, konverter kapható, úgyhogy a megfelelően szellőző/hűthető ház mostmár adott. -
envagyok
veterán
Igen, 2004 már fingreszelés volt, meg akkor már a 925x DDR2-es lapok voltak a menők 3.6ghz-es procival, meg a s939 is tarolt akkor.
2004-re ASUS P4C800-E-vel maximum egy ct479 adapteres konfigurációt dobnék össze.
A 2004-es P4 számítógépem nekem is lga775 p4
3.4GHz Gallatin magos P4 2M cache-el, DDR2 CL3-as korai tuningrammal, asus x800xt vga-val Abit AA8 lappal. (Ha egyszer lesz időm, Fatal1ty megy bele) -
-
-
-
Na ja, Win alá már VLB kártyáknak is tűrhető driverük volt, a PCI válozatokhoz meg már egész jó.
A HD7970 esetén meg a FHD VESA hoz a konyhára madness szinten, meg még az RX480- ban is benne van, erről a kettőről tudom egyelőre hogy működnek Win3.11- el. Pld a GTX1650- re is listázza az 1080p- t, de az nem jó 3.11- re, DOS alatt viszont megy FHD- ben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Diablo IV
- Fujifilm X
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Ubuntu Linux
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- További aktív témák...
- Intel Core I3 9100f
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- Intel i5 és i7 procik (típusok és árak a leírásban)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple AirPods Max Midnight ! Új Bontatlan / 2028.03.16-ig Garancia!
- HP Omen 17 QHD 240Hz / RTX 4090 / i7-13700HX / 32GB DDR5 / 1TB SSD! BeszámíTOK
- (GARANCIÁVAL, SZÁMLÁVAL) Inno3D GeForce iChill X3 RTX 3070 8GB GDDR6 Videokártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Persze csak 1, inkább 386/486 volt jellemző, viszont volt egy Macintosh-os is.

DarthSun