-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119600 üzenetére
Köszi a helyesbítést és a magyarázatot, sokunknak jól jön.
Szóval ez az: CREATIVE CR-563-B CRE-BTB 2X Speed CD-ROM + vezérlő -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119565 üzenetére
Jaja
De hát akkor nem volt meg a rezidensed, (még erről a fórumról setudtam, hogy a világon van, sőt még 2 évet kellett várni, hogy egyáltalán elkezdjek fórumozni) és én sem álltam olyan szinten, hogy ilyet megvalósítsak, de időm se lett volna rá.
Persze a legjobb az, ha a leányzó otthoni gépe jár így és én vagyok elhívva a javításra, volt erre is példa. (pechemre nem voltunk egyedül). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119562 üzenetére
Akkor oda tűnt a postod ... Mert tegnap este nagyon álmosan még telefonról olvastam, hogy majd ma válaszolok. Aztán nem találtam a kommentet, de éreztem, hogy nem álmodtam
Itt látszik, hogy mennyire eltérően szocializálódtunk. A DOS nekem kb semmire se kell, max pár nagyon régi DOSos játékhoz, de túlnyomórészt azok is kimaradtak, és már az is elmúlt, hogy a '98-as boot diskel bootolva dos alól formázzuk a C-t mielőtt indul a telepítés ...
Jah, a 2000 az nekem sem volt túl jó, inkább XPViszont a sor nálam így néz ki : Win98 (FE), ME, XP, Win7, Win10. (időben)
Ezekből messze a 7-est szerettem a legjobban, és használtam a legtovább, majd XP, aztán a ME, majd a Win 10 (nekem ezzel szerintem több bajom volt mint a ME-vel) és a Win98. (majd a Vista, Win2000, Win 98 SE, Win8) (A Win 3.1 kakukk tojás, mert szerettem és tetszett, de mire a PC-s világba kerültem mind az oprendszer mind a hardver amire kitalálták nagyon elavult volt.
-
válasz
DarthSun #119569 üzenetére
Magyar Win98SE a telepítés után :
- látszólag eltűnik minden az asztalról, de megvannak
- Asztal könyvtár tartalom bemásolása a Desktop könyvtárba
- Start menü könyvtár tartalom bemásolása a Start menu könyvtárba
minden visszaállSokan hitték hogy tönkretette az egészet, emiatt elvetették az UOSP- t, és újratelepítették a 98- at. Pedig semmi nem történt, csak Hunglish lett a könyvtárszerkezet.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119549 üzenetére
Igazából a Win ME-s időkben (2000-2001) már nem is nagyon kellett az átlag embereknek a "rendes" DOS elérés.
1997-ben kezdtem, PC-zni, '99-től saját gép, de már '97-ben sem igazán kellett a DOS, csak amolyan néha szükséges rossz volt. Leginkább az olyan régi elavult gépekre emlékeztetett mint a 286/386-osok.Valószínűleg azért látom így mert nekem ez a XT-től Pentium 1-ig szakasz kimaradt, mire belekerültem a PC-s világba, addigra már a 486 is elavult és ciki volt, a DOSal együtt. '99-ig Commodoreoztam (sőt, némi átlapolással 2009-ig már párhuzamosan a PC mellett) aztán meg Win98 és 366-os Celeron. Szerintem a P1-et is csak azért értékelem mert a havernál eltötlött idők, és később a saját 133-asom adott hozzá némi nosztalgiát, mikor még azért használhatóak voltak ezek a gépek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119529 üzenetére
Nekem nagyon sokáig sima Win 98 (FE) volt, aztán meg jött a Millenium ami sokkal komolyabb rendszer volt. Később kipróbáltam a Win98SE-t is, és igazán nem értettem, hogy miért szeretik az emberek : A gépigénye már akkor volt mint a WinME-nek (64MBval és az alatt használhatatlan gyakorlatilag) ugyanakkor még olyan instabil volt mint a sima Win 98 ... Nem lettünk barátok.
Ugyanakkor a Win ME egy kiváló rendszer volt, bár sokaknak sok problémja volt vele, de ha megfelelő hardvert tudtál alá választani igen jó volt. Nekem pl olyan gondokat oldott meg amit a Win 98 SE képtelen volt (lett hang a döglöttnek hitt hangkártyából). -
válasz
DarthSun #119543 üzenetére
Az elején én is azzal próbálkoztam, szét is toszódott mindig az OS pár hét után.
Most csak pár patch van fent, egyik ami javítja a shutdown problémát, másik a pen drive kezelő, harmadik valami eszközspecifikus.
A 98-am most már nem is emlékszem mióta működik, de régóta.
Szóval az én tanulságom ellentétes, nem kell túlpeccselni. -
hobizoli
nagyúr
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119519 üzenetére
Köszi, a bootmenu is jól jön.
akkor inkább sima 95 lesz, ha azzal amúgy nem szívatom meg magam,
úgy emlékszem az kicsi és jól ment, 98 már gépigényesebb kicsit.
486DX4-100-on 16 MB RAM-al toltam 98-at is anno.3 perc volt mire betöltött.
386DX-40-en pedig 15 perc volt 8 MB RAM-al...P1-be 64 MB RAM van, biztosan jobban megy vele, minden csak viszonyítás kérdése...
NFS2SE gépigénye nem nagy, 16 MB RAM és 90-166 Mhz proci. -
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119514 üzenetére
Hűha ez bonyolultnak hangzik. Úgy emlékszem sima Win95 volt anno, ott működött rendesen az F8 és a DOS, volt aztán sima 98 is, 95 OSR2-re nem emlékszem volt-e.
Melyik verzió ajánlott ? 95, 95OSR2, 98, 98SE...
Szerintem inkább P1-re teszem, nem 486-ra, azon nem sok értelme lenne,
néztem P1 kell, különben is cél, hogy menjen az NFS2SE. -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119510 üzenetére
Köszi, van már rajta DOS 6.22, emlékeim szerint majd F8-al lehet választani induláskor.
Van win98 boot floppym, telepítéshez az is jó?Mit jelent az, hogy egy esetleges rosálás után kell sys c: és fdisk/mbr ? elveszik a boot képesség egy fagyás után? ekkor megmarad a DOS is gondolom továbbra is F8-al.
IDE-SD-re mennyire ajánlott a win95? vagy inkább HDD-re?
FoxiestFox és zotyesz66 : nem semmi, ugyanazt linkeltétek 1 percen belül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119477 üzenetére
" a túlnyomásos akváriumba tesztre." - Miféle helyen voltál te minőségellenőr?
Egyébként igen, én is várom már, hogy a 4-6th gentől újabb szerver procikhoz is legyenek olcsó, modern, kínai lapok
Még az sem kizárt, ha van jó ár és teljesítmény, hogy innen arra ugrok, persze csak ha megéri. Ha nem, akkor most AM5 lesz az irányvonal, az Intel túl gyakran vált foglalatot újabban.
-
válasz
Na ja, csak a teljes rendszer ára és a fogyasztása miatt mégsem. Persze van itthon sokmagos szerver, de azt csak akkor indítom amikor már vaéami még komolyabbat akarok kipróbálni. Az lenne a jó, ha elérhető áron csinálnának csupa E magból 32-48 magos kis deszkákat.
Pikari: Ez a nem megfelelő felhasználás esete. Ha ki tudod tömni a magokat konténerekkel vagy VM-kel akkor jó a skálázódás. Ha laza 2 maggal és 4G rammal számolsz, akkor egy 32 magos gép overcommit nélkül 16-ot visz el 64G RAM-mal. Ezzel már el lehet karistolni, mert szinte mindig olyan 2x overcommittolható, hacsak nem load tesztelni akar az ember.
Összesküvés elmélet: A legegyszerűbbet kihagytátok: biológiai csapás/fegyver. Pár elszigetelt Amazóniaia késő kőkori szinten lévő csoport túlélése valószínűsíthető, tehát van honnan újra népesedni.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119484 üzenetére
Nem feltétlenül kell ilyen drasztikus kifejletben gondolkozni, akár jöhetett egy globális éhinség, ami háborúkhoz vezetett. És nem maradt annyi túlélő, hogy a civilizáció technikai részét fenn tudják tartani. A gépek és eszközök maradványai meg 1-2 ezer év alatt elporladtak.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119479 üzenetére
A kínaiak valószínűleg a nem is olyan távoli jövőben saját processzorokkal fogják ezt megoldani. El tudom képzelni, hogy 5 éven belül jusson ide is olcsón 100k alatt 64 magos kínai processzor alaplappal együtt, de ahhoz az is kell, hogy a bolygó két fele ne kezdje egymást lebombázni.
-
Pikari
veterán
válasz
Nekem napi munkára 16 mag / 32 szál van 128GB ram mellett, de hasznát tudnám venni 256 magnak / 512 szálnak és 4TB ramnak is. Nem azért, mert olyan szépen skálázódik xyz feladat, hanem épp azért kellene ennyi, mert nem
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
-
válasz
DarthSun #119474 üzenetére
Az utóbbi, tanulási céllal. Ha csak abból indulsz ki, hogy kell mondjuk egy loadbalancer mögé pár webszerver, meg adatbázis is kell, ha lehet minden clusterben, akkor máris alsó hangon 7 VM vagy container. De ez csak alsó hangon, mert innen megy felfelé a móka. Legyen mondjuk még file server, a kiszolgálásnál külön statikus és dinamikus rész. Szóval ezek fényre jönnek és osztódással szaporodnak.
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119370 üzenetére
A Deschutes/Katmai max stabil órajelére kíváncsi leszek. Előbbi valószínűleg ugyan ott ér véget mint a Mendocino, 600-620 körül talán?
Egyetlen 333-as SL2WY-om volt ami 570 körül még elkattogott, de efölé sosem jutottam.
Katmai már vakfolt számomra, azokban sosem tudtam jót kifogni, Talán 10%-ot sem nagyon tudtam rajtuk húzni. Érdekes lenne egy 600/133-as Katmai véget megkeresni, abban lehet 650 MHz?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119306 üzenetére
Azt eltudom képzelni, hogyha a 450-es t felhúzod 550-re akkor egy kicsivel elveri mondjuk a 366@550-es Celeront. Sőt, az lepne meg ha nem így lenne.
Azt is eltudom képzelni, hogy akár talán esetleg, lehetséges, hogy a PII 500-on is megszorongatja, az 550-es Celeront.
De ha hozzáveszem a korabeli árukat, és az ár/teljesítmény viszonyt, akkor egyértelmű, hogy mekkora durranás volt a Mendocino. Sajnos ma már nincsennek ilyenek -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119347 üzenetére
Értem én, hogy nem értem...
Magadnak igyekszel bizonyítani valamit amúgy? Teszteld le nyugodtan, ha nem hiszel mások eredményeinek.Nyilván az emberek félnek jelentkezni... az nem lehetséges, hogy épp van jobb dolguk is ennél.
Ott van Yutani club500-a ami nagyjából évek óta etalon. Vagy ott a saját slot 1 alaplap tesztem, ahol szintén jól láthatóan egymás nyakán vannak ezek az említett procik.
A technikai oldalba mélyebben leásva láthatod, hogy a Mendocino mag felépítését tekintve egy Deschutes, on-die L2 Cache-el, nem értem miért lenne köztük különbség. Olyan mintha egy kombi Passatot hasonlitanál egy sedanhoz, majd mikor a kombi csomagtartóját tele pakolod, hurrogsz a sedanosra, hogy milyen balf**sz amiért nem kombit hajt, mert abba mennyivel több minden belefér.
Nekem egyébként végtelen mód mindegy, melyik CPU erősebb és melyik nem, de az felettébb kiábrándító mikor egy szakmai fórumon a földbe döngölés és reménytelen küzdelem szavakat olvasom egy olyan esetre, ahol egy számjegyű százalékos különbségek jönnek szóba. Az pontosan beárazza, hogy mennyire lehet komolyan venni a dolgot.
-
válasz
DarthSun #119347 üzenetére
Nem vágom, honnan jön neked ez a Celeron hurkázás, de teljes tévedésben vagy. Annó megcsináltam a Club 500 tisztemet, ami nem szentírás, de jól látható, hogy azonos órajelen, 100MHz FSB-vel a Mendocino ott volt Deshutes P2 és a Katmai P3 mellett teljesítményben. Szóval itt az ideje revideálni az álláspontodat.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #119314 üzenetére
pont azert csinaltak igy, hogy ujkent ne erje meg annyira Cerka2-t venni a P3 helyett
de tunnerolas miatt akkoris megerte, mert egy 850-n jaro Cerka2, ami a frutti aru, slager Cerka2-566-kbol csuklobol jott ki, gyorsabb volt a korai 650-700MHz-s alap P3-knal, amik vert hugyozva tudtak csak 133MHz-s FSB-t, es azt sem egy BX-ben
szoval ha olyat vettel, akkor vagy alap 100MHz-s hasznaltad egy BX-ben, vagy vettel hozza uj i815-s vagy 694-s deszkat is a 133MHz-s FSB-re, meg 133MHz-s RAM-t is melle
a Cerka2 meg ment az addigra 2+ eves BX-ben is csont nelkul, es ezert sokkal olcsobb volt az upgrade arra egy Cerka300A-366-rol
Cerka2-P3 ardiffbol meg lazan vettel bele egy jobb VGA-t meg +128MB RAM-t
ha alaplapot is kellett masikat venni akkor meg foleg, mert a regit hasznaltan tudod eladni, a ujat meg brutto aron veszedWin alatt nezve nincs szamottevo diffi, game alatt meg a jobb VGA es tobb RAM paros gyozott, mert messze nem swap-lt annyit a Win sem, meg a game sem 256MB RAM-l, mint 128MB-l
en siman lattam frutti 64MB-l szerelt P2-P3-t is, amikor a CPU volt juzenek a lenyeg, hogy az tuti legyen, aztan nem ertette miert lag-l annyit, meg kiegett a HDD LED kb swap miatt
ne feledd: a budget ritkan unlimited, kb mindig bele kell ferni egy adott keretbe PC-nek
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #119306 üzenetére
...megis elhagytak a nagyobb mennyiseget a gyorsabb sebessegert a rézbánya P3-nel meg a tündérbárd K7-nel is, es inkabb 256KB volt bennuk 512kB helyett
fura, nem?
csak kesobb 2-3x orajelnel jott vissza a tobb L2 cache
de magasabb FSB tobb pluszt ert akkoris, mint a tobb L2, mert elobbinel a rendszer kommunikacios sebessege nott, utobbinal csak egy puffer merete lett nagyobb, amit vagy kihasznalt az adott sw vagy nem
Tua P3-nal meg ezt nem volt mihez merni, mert a 133MHz FSB felett nem volt 166MHz-s vagy 200MHz-s lepcso is, ami a K7-knel meg igen -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119291 üzenetére
Alapvetően a legtöbb 300A ment 450-en, meg 366-os 550-en, de kivételek mindig akadtak természetesen. A másik, hogy marha sok múlik a lapon (mondjuk a BE6 pont nem egy rossz lap), nekem volt olyan lapom, amivel a 366-osomat 458-ra se tudtam felhúzni, meg volt olyan lap amivel ment 458-at, sőt olyan lap is amivel akár 550-et is ment volna tartósan, ha ismerem a feszültségemelés miben létét.
A Katmai meg ugyebár Pentium III ...Kicsit ez olyan mintha azt mondanánk, hogy egy Haswell I3 nem ver el egy Broadwell I7-et. Elsőre logikusan hangzik. De régen bizony másképp voltak a dolgok, mint ma. Ássunk kicsit a dolgok mélyére jobban :
Bár azért itt a különbség nem túl nagy sok esetben (clock to clock 500MHZ)és a korabeli Anandteches teszt szerint sincs túl nagy eltérés Mendocino Celeron 500MHZ VS Pentium III Katmai 500MHZ.
Ha itt adunk a Celeronnak még 50MHZ-et (pl Celeron 366@550MHZ) akkor látható, hogy a játékokban még előre is tudna törni az 500MHZ-es Katmaihoz képest. (Az nyilván más kérdés, hogy mi történne ha a Katmai-t is tuningolnánk), de alapvetően a "nem létezik olyan Mendocino, ami megverné a király Katmai- mat" elsőre kicsit optimista kijelentés
-
válasz
DarthSun #119291 üzenetére
Az a lap már valószínűleg megfáradt. A 300A-k nagy része simán ment 450-en.
A kontextust nagyban változtatja, hogy a Katmai és a Cerka ára között volt 2-3x-os szorzó, míg teljesítményben 10-15%. A különbözetbe belefért egy videókártya. Ma amikor rézbányát veszek olcsóbban, akkor meg mind a kettő hulladék, de akkor az időgéped csak visszafelé működik, előre sajnos nem. Ha mégis, akkor kérnék egy kvantum számítógépet
-
válasz
DarthSun #119288 üzenetére
Ha gumikerekem és áramszedőm lett volna... De nem volt, ahogy pénzem se, viszont volt vasfüggöny és ügyeskedés. Persze figyelembe kell venni amikor értékeljük azt, hogy mi volt az élvonal, különben nincs mihez hasonlítani. A 300A Cerka nem volt rossz CPU, csak a helyén kell kezelni, főként mert akkor nem igazán volt gyorsabb, ha megrántotta az ember 100MHz-es FSB-vel. A TVC viszont a másik oldal, mert egy Amigához, Atari ST-hez képest egy elavult alkatrész temető volt már akkor amikor megjelent.
KROK640: A TNT-hez képest nem jó a Savage. Ha az árát nézed, akkor máris változik a kép. De ahogy összeszedtem rá a lét én is váltottam
-
válasz
DarthSun #119253 üzenetére
IBM DOS7 nem ismeri fel a felajánlott, szabályosan formázott FAT16 partíciót, a leawe opcióval sem, mert onnan van indítva, mindenáron partícionálni akarja ismét. De már rámásoltam minden szükséges cuccot. Így kell még egy +bootdrive, melyről índítom a telepítést.
Troll On látszik hogy ezt a xart az IBM programozta Troll OFF. -
válasz
DarthSun #119282 üzenetére
Most retrózunk, a mostani árakat kell figyelembe venni
Ahhoz, hogy a kort értékelni tudd az akkori árakat és programokat kell figyelembe venni. Ezen polemizálunk vrob-bal már egy ideje, hogy a DOS-os játékok mikor lettek jobbak. 1-1 példát ki lehet ragadni és azt mondani, hogy a PC tudása 89-ben túllépte az Amigát. Nyers erőben, tudásban ez igaz is, de az árat és a megjelent programok arányait nézve még mindig az Amiga/Atari volt a játék platform. Egyszerűen PC-re nem érte meg fejleszteni, mert annyival drágább volt a gép és ezért nem voltak sokan a PC-n játszó emberek. Aztán 92-93-ban ez megfordult. Ugyanígy a 300A Celeron mai szemmel értelmezhetetlen, mert simán veszek egy Cu P3-mat, de akkor verhetetlen ár/érték arányú cucc volt.
A Savage-t meg ne bántsátok, nem volt az olyan rossz, pár hónapot az is dolgozott a gépemben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119196 üzenetére
Na, képzeld el, amikor MÁVal ingáztam Veszprém és Debrecen között ... az utazás mindig egésznapos program volt.
Tavaly Pestről Debrecenbe elvonatozni 5 óra kellett (fele is elég lenne kb ha minden rendben megy), ennek felét állva a tömött vonaton, de legalább klíma volt."Itt meg nem kell edzeni járni" - ott akkor nyugdíjjasok erősítik magukat ingyen
Mondjuk az Alpokban nekem sem kell edzeni járni. Pláne, 1-1 munkanap után 45-48 ezer lépések megvannak, hétvégén meg úgyis túrázás, hegymászás...
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119195 üzenetére
5090-et én se vennék, csak most szándékosan a combosabb kártáykra reflektáltam (Ti4600 is za volt a maga idejében).
Egy haver most vesz VGA-t, eleinte 3090-et akart, főleg a 24GB VRAM miatt, de a piacon szinte nincs, ami van meg szét van hajtva, úgyhogy 4080 lett az új terv, 5070 a mégújabb(I9 12900K és 32GB DDR5 mellé menne).
Az sokat számít, hogy alap modern kínai. Egy ilyenhez már nekem is van CPU-m, egy I7 6900K.Egy 8TB-os nekem is elég lenne most szerintem pluszba
Jelenleg a gépben 4+2TB van, meg 4TB backupnak, meg még egy pár 1TB-os itt-ott.
#119194 Pista0001 : Aha.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119189 üzenetére
ÚÚ, de jó lehet ilyen szép hegyes dombos helyen lakni. Mikor Veszprémi voltam értékeltem, sőt : mai napig értékelem Ausztriában meg Németországban, hogy milyen szép hegyes környéken lakok, csak amikor MO-n vagyok, akkor ugye síkság amíg a szem ellát (Debrecen mellett vagyok). Na emiatt a síkság téma miatt itt nem is véd minket semmi
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119184 üzenetére
Akkor jobb ha vigyázol, és kötsz biztosítást.
Hm, fura lehet, hogy északról jönnek nektek a viharok. Nekem mindig délnyugatról, ha nem onnan jön, akkor mire ideér már általában nem vihar. Meg szeret kelet felé elfújódni szerencsére. (ki nem állhatom a viharokat).
Tényleg melyik településen laksz? -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119182 üzenetére
Nekem sajnos már nincs. Két éve kidőlt a szomszéd hatalmas akácfája (tényleg hatalmas volt) letarolva a kerítésemet, mindkét meggyfámat derékbe törve
és összetörve a lugast, egy helyen kitépve a redőnyt és az erkély korlátot. A fát ugyan eltakarította, de a kerítést a lugast, és a fáimat azóta se térítette meg
Amúgy nem is lakik itt csak egy üres lebontandó ház van a telken, kb sose jár erre, így nagyon cseszegetni sem tudom... Ha most ültetnék egy-két fát, annak is kb 10-15 év kellene, hogy ugyanazt a hozamot hozza ...
Szóval azóta nincs már meggyem sem, pedig nagyon szerettem meg a cseresznyét is. Akartam venni, de amikor megláttam : az árától, a hidegráz, kilónként hatezerkilencszáz ... akkor arra jutottam, hogy 16GB DDR3-ba hasznosabb lenne befektetni -
-
válasz
DarthSun #119160 üzenetére
A poén hogy nem motoros.
Spirálrugó van benne, az húzza lefelé. És nem vicc, nem engedi, hanem húzza.
Tehát ha fejjel lefelé fordítom a gépet, és megnyomom a gombot csukott állapotban, képes a gravitáció ellenében is le (ekkor ugye fel) mozgatni
Hogy miért csinálták? Nem tudom. Semmi szükség nem volt rá, a PS/1 manuálisan húzogatott ajtaja is tökéletes volt.
Kis öncélú jópofa hülyeség ami néha még az IBM-nél is becsúszhatott. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119092 üzenetére
"A single CPUz képmentés sajnos érvénytelen....ilyen szintű bizonyításhoz tuti" --- ezt már lebeszéltük. Kapsz majd rendes DS szabványos képmentést. De általában ezzel-azzal kísérletezgetek ahol a 3D Mark szintű mérések még messze vannak. Sokszor valaminek a működését/nem működését mérem.
De a konkrét 2669-re visszatérve, jó ideig (majdnem 3 évig) használtam annyin. Egy több mint 5000RPM-es toronyhűtő volt/van rajta, aminek olyan a hangja mint egy JETnek felszállás előtt
ezen a képen most nézem még a Flat Out 2 is ott van tálcán, valószínűleg azzal teszteltem, hogy stabil-e?
Az is világos számomra, hogy DS képmentésig nem lesz kanonizálva/elfogadva ez az eredmény"A videó olyan homályos, hogy nehéz kivenni bármit is" --- hát ez nagyon szomorú
Már csak azért is, mert anno többen igencsak megsüvegelendőnek találták
[https://prohardver.hu/tema/amd_k6-iii/hsz_86134-86134.html]Főleg, hogy te is láttad
(igaz a DS képmentést már akkor is kérted
)
"az említett processzorral soha az életben nem fogod tudni prezentálni" --- AXDA17000UT3C 9785676280027 JIUHB 0309VPMW - ennyi lenne a válaszom
De ha te mondod ...
"ha egy kezdő retrós vesz egy ilyen procit, megállapítja hogy pld még 2500- on sem stabil, utána meg jogosan kérdezheti hogy ez a 2669 meg honnan jött ?"
Azért az mennyire életszerű, hogy egy kezdő retrós betéved ide, meglátja, hogy "OJJJ! A Krok640-nek megy az 1700+ 2669MHZ-en, akkor nekem is fog" és ezért gyorsan vesz egy akármilyen 1700+-t, mondván az is megy ennyin? Jah, és senkit sem kérdez meg erről... Kb minden hozzászólásba leírjuk, hogy a sorozatszám sem mindegy, meg nincs két proci ami ugyanúgy megy.
De mondok más példát :
A Barton 2500+-ot a maga idejében azért vette mindenki, mert nyílt titok volt, hogy mennek 3200+-on (2200MHZ) sokszor feszemelés nélkül. Sokszor a boltok is feltüntették az árlistájukon ezeket külön. Aztán egyszercsak jött egy széria, és már a legtöbb 2500+ 2800+-ot (2075-2083MHZ) se tudott. Persze, hogy sokan pofára estek, aki vártak a vásárlással, mert a 2500+-ból jó esetben 2800+, rossz esetben 2600+ lett, nyilván volt felháborodás is, de nem 20 évvel(!) azután, hogy a CPU menő lett volna, hanem a maga idejében.Ez ugyan nem a fentebb tárgyalt CPU (AXDA17000UT3C 9785676280027 JIUHB 0309VPMW) csak egy általam moddolt amúgyis kivételesen szerencsés Athlon XP, egy korabeli képen, ez sem 3D Mark csak félóra Orthos, meg talán halvány is
, de azért itt hagyom. Sajnos ezt már rég eladtam
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119127 üzenetére
Kis Prescott adalék:
"A jelentős fogyasztás miatt a Prescott processzorok nem feltétlenül működnek együtt a korábbi alaplapokkal. Az Intel dokumentumai szerint kizárólag a 2,8 és 3 GHz-en futó modellek használhatók garantáltan minden, 800 MHz-es rendszerbuszt támogató Pentium 4-es lapban. A 3,2 és 3,4 GHz-es változatok már a robosztusabb FMB 1.5 (Flexible Motherboard 1.5) specifikációnak megfelelő, "Prescott ready" alaplapokkal párosíthatók csupán."Illrtve fogyasztás:
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119127 üzenetére
Meg a prescottnál talán már nincs az a hirtelen halál, mint nw tuningnál (SNDS)
Tuningban biztos jobb, meg a nagyobb cache hoz pluszt pár alkalmazásban, illetve újabb progik, amik már használják az sse3-at biztos gyorsabbak.
Nem tudod megnézni mennyit eszik a prescottod 4.15ghz-en mondjuk Aida stresszteszt alatt?
Én simán tippelnék 180-200 wattra 250w rendszerfogyasztással kisebb vga-val. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119121 üzenetére
P4p800 is támogatja az "extra izé" átalakítót, ha az ASUS CT-479-re gondolsz. Az még nálam is sajnos bakancslistás évek óta.
Igazából a PAT miatt tud többet a p4c800, de a gyártók elvileg megpatchelték a BIOS-t, és aktiválható a 865 nb-s lapokban is.
Nekem nem volt régen, és retróba se bencheltem prescottot, legalábbis s478 alatt, a prohardver tesztje alapján írtam, hogy nincs érezhető gyorsulás.
Azért csak nem urban legend ez. -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119113 üzenetére
Nem nézlek kezdőnek, félre érted, csak az összehasonlítás miatt írtam, igaz fogalmazhattam volna egyértelműbben. A kapcsolódó hozzászólások sem rémlenek most, általában csak nézelődni jövök.
Arra gondoltam, hogy a Bartont és a Prescottot is ugyan azzal a hőcsöves hűtéssel lenne érdemes kipróbálni.
Furcsa Athlon XP-d van, életemben nem láttam 60 fok felett a Barton magot, még a korabeli hűtésekkel sem. A 30 celsius, amit írsz, ott a Barton volt 80 fokos, mikor a Prescott 50? Hogy kell értelmezni?A wattmérőt sem a ki-hol fogadja el miatt írtam, hanem azzal tudod ellenőrizni a fogyasztást, ezzel a két rendszer közti különbséget, perifériákkal. Ebben benne van az izzó VRM is, Prescott alatt. Vannak olyan mérők amik nem pillanatnyi értéket mutatnak, hanem 5-10-30 másodperces átlagokat, na azzal már lehet számolni. Általában véve 3DM2001-ben az első CarChase teszt végéig pontos, jól mérhető eredményt dob a wattmérő átlagolva. A kézrátételes hümmögésnél mindenképp pontosabb.
Abban mindenképp egyet értek, hogy a mezei stock hűtést el kell felejteni ezen a CPU családon.
-
válasz
DarthSun #118989 üzenetére
Holnap az X99- en próbálom tovább a madness Win3.11- et, hátha...
GDDR6 1650 új kártya benne, plusz XP- hez a csodaszép metálszürke fényezésű 3ventis 6870. SB Live nincs a gépben, de a HD audio for Win3.11 driver már régóta elérhető. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119109 üzenetére
Hát már az i5 is 14c/20t.
- 6 P-core HT-val és 8 E-core HT nélkül.
Van i9 is.#119110czundermák:
Athlon XP Palomino mag kívánta a rezes hűtőt, Barton magosra meg megtette egy darab alu is ventivel.NW vs Presi: Egyetértek, 3 GHZ-en járó NW-nek is elég volt egy aludarab, a 2,8-as Prescott meg kívánta a hőcsöves TT hűtőt, na azzal megállt 0/24-es full terhelés (div X encode-ot nyomattam vele) esetén is 70 fok alatt.
A Presi-t előszőr ABIT IC7-G-ben hajtottam, majd MSI i875p NEO Fisr 2.0-ban.Overclock nem volt egyik esetben sem.
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119087 üzenetére
Egy enyhe okfejtő kötekedést engedj meg kérlek.
Valószínűleg a hűtéseddel lehetett probléma, mert a Barton nem volt tipikusan forrófejű Athlon XP, főleg a Palominohoz képest. A háromszor olyan meleg, mint a 4,15 GHz-es Prescott pedig minden csak nem releváns, ha már szabványos képmentést kérsz, kérlek wattmérővel erről te is küldj egy szabványosat.
A procik Watt értékei tudják leginkább bizonyítani az ellenkezőjét, innentől kezdve pedig mindíg a fizika győz. 101 mm^2 Barton mag 63 millió tranzisztorral biztosan nem produkál komolyabb hőmérséklet kiugrásokat, mint egy 112 mm^2-es Prescott 125 millió tranzisztorral.
Athlon XP vonalon minimális eltérés van a magok közt, ha a teljes rendszer fogyasztását nézed, akkor a Barton 3200+, egy 2000+ Palominohoz képest ráadásul 5-8 wattal alacsonyabb értékeket produkál.
A Prescott hőtermelésénél erősen túlzóak a feltételezések, ezt már legendássá tette az idő múlása. A Northwoodhoz képest a melegedés nyilván mérhető, viszont a két CPU mag közt a különbséget a tápellátásban kell keresni, hogy pontosabb legyek a VRM fűtése volt erőteljes a Prescott által. Mélylélektant tekintve épp a transzisztorszám növekedés az oka. Hiába alacsonyabb csíkszélesség, 70 millióval több éhes szájat kellett etetni, mint a Northwood esetén, ráadásul ennek java az L2 cache, ami folyamatos mozgásban van. (125 vs 55 millió tranzisztor). Ennek a magnak már kevés volt a 4-6 FET a tápláláshoz. Próbáld ki nyugodtan, a 2800-as Prescott alatt alig hűvösebb a VRM, mint egy 3400-as példánynál. Majd kicserélve a CPU-kat ugyan ilyen órajelű Northwoodra, a VRM közel 10-15 fokkal hűvösebb lesz.
A Prescott problémájára az orvosság az LGA 775-ös lapok korszakos felső háza (975x, 965), ezt a magot teljesen felesleges volt kiadni s478-ra, az őskori tápkörök küzdenek vele, ha nem fullos lapban használod.
Mindenképp hűtött VRM kell, enélkül a 478-as alaplap hosszú távon erőteljes használat mellett simán beadja a kulcsot. További okfejtés a hűthetetlenségére a korabeli léghűtésekben keresendő, nem voltak elterjedt hőcsöves megoldások. Próbálj például egy 8 hőcsöves Alpenföhn Brocken-t a Prescotton... nem megy a proci 50-55 fok főlé akkor sem, ha erőteljesen használod. Ezzel a hűtővel van tapasztalatom bőven, mivel teszthűtőnek használom, amiatt a példa.A hőtermelés összehasonlítására itt jön képbe egy 3000-3200+ Barton, ami már bőven beéri a s462-es csúcs lapok 12V-os 6-8 FET-es tápkörével, és el sem fűti azokat, ergo a környezeti hőmérséklete alacsonyabb, huzamosabb használat után nem fűt vissza a VRM a hűtőre. Érdemes lenne azonos típusú hűtővel kipróbálni a két procit egymás ellenében.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119105 üzenetére
i7-essel van esély rá, e-core és HT disabled, P-core 1 vagy 2 mag belő 5,5 GHZ-re.
#119106user12: 1 év alatt anno csúnyán változtak az árak meg a technika is.
PII-esemben (SLOT1) előszőr 400-as Celeron(cs) volt, P4-rfe váltás előtt kapott egy Pentium II 450-es Deschutes-t, ég és föld volt a difi de nem a +50 MHZ miatt. Nem akartam többert Celeront onnantól.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119103 üzenetére
2003 őszén 100e volt ez a cucc:
s478 Pentium4 1,8 GHZ NorthWood
Samsung 512 MB DDR-333 MHZ
Asus P4PE (i845), elég fullos lap volt, 2 PATA+1 extra PATA (csak HDD-nek) + 2 SATA
Titan P4 hűtőRaptor: a 4,5 GHZ az sima ügy, a nagyobbakban az e-core-ok mennek közel annyit.
5 GHZ all-core a P magokra untig elég bármire is.
Ezt meg lehet léggel is fogni azért, de az AIO akkor is jobb oda. -
válasz
DarthSun #119101 üzenetére
Nem emlékszem ilyenre. Valószínűleg nem is néztem. Elődje 2000+ palominonál sem. Az elött meg passzív hűtéssel p2 klamath sem volt hideg. Igazából ha vitte a játékot már nem érdekelt.
Szerintem az az asus p4 lap és proci 2x annyiba volt akkor mit a socketA, ezért nem is nagyon láttam olyan gépet akkoriban. Elhiszem hogy jobb volt, otthon nekem is abból a korszakból abit ic7 és 3000 northwood van építve, nem socketA. De akkoriban ez horror áron lehetett.
Ma meg már 100 fok is elfogadott. Bár én max 85-re limitáltam a mostani 9800x3d-t. -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Az itt a gond, hogy nehezen tudsz elvonatkoztatni a tapasztalataidtól, és amit te tapasztalatál bizonyos típusokkal az a mérvadó.
De ha így állnék hozzá, akkor mondhatnám, hogy hát a Prescott egy tűzforró cumó, amit 3800-on is már csak komolyabb vízzel lehet lehűteni. Mert én inkább ezt tapasztalatam, de mivel tudom, hogy hogy működnek ezek a dolgok, simán elhiszem, hogy másnak nem így működnek. Írtam is, hogy ahogy nekem az Athlon XP-m, neked úgy a prescottod lehet szerencsés, mert egyikünk CPU-ja sem a szokásos szintet hozza.
Amit el kell fogadni, hogy a CPU-k gyártásukból adódan nem homogének.
Írok egy példát :
Ádám és Béla egyszerre fejlesztenek gépet, és mindketten ugyanolyan alaplapot, memóriát, VGA-t, tápot stb vesznek, és mindketten szeretnének egy-egy 1700+-os Athlon XP-t. El is mennek a helyi számtech boltba, ahol egyszerre megveszik a két CPU-t.
1-es számút Ádám kapja : AXDA17000UT3C 9785675190303 AIUHB 0309SPMW
2-es számút Béla kapja : AXDA17000UT3C 9785676280007 JIUHB 0309VPMWEz két db (látszólag) ugyanolyan 1700+-os TBred B CPU, ugyanazon a héten gyártották őket, ugyanannyiért találtak gazdára.
Az első CPU-t Ádám akár 1800MHZ-re is fel tudja húzni, miközben 1,75V-ig emeli a feszültséget, vagyis 1466@1800MHJZ-en tudja használni.
A második CPU-t Béla alapfeszen 2166MHZ-en hajtja majd a CPU-ját, ha szükséges fesz emelés mellett még rendelkezik pár extra feljebbi fokozattal.Pedig mindkettő 1700+ -os Tbred B, ugyanazon a héten (kb 1 óra különbséggel), ugyanott gyártva. Ez ilyen ...
-
válasz
Találtam a régi doksiaim között.Saját 2600+ MP. Nincs már meg, nagyon régen eladtam. A64 váltotta s939-es.
2.5Ghz amin használtam. Zalman 7000cu volt szerintem maxtra tekerve rajta, az abit oteses ti4200 úgyis elnyomta a hangját.coduo ment ott számított minden fps. Vízzel biztos jobban ment volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119081 üzenetére
Pedig már tettem be korábban többször is korabeli képeket, ahol használat során is látszik.
Egyébként volt régi korabeli 3D Mark eredménytől kezdve mindennek, mert versenyeztettem pl a két P4-essel is, de alighanem elveszett 2014-ben mikor a HDD-mről minden oda lett
De mindegy, mert úgyis tervezek friss modern eredményeket is; amikor eljön az ideje. Szóval lesz majd nickneves dátumos eredmény is. Azt is megbeszéltük, hogy az eredményem jelenleg akkor lesz általad is kanonizálva. Na de itt 16-19 éves történetről van szó, akkor meg már kb mindegy volt, hogy 2200 vagy 2669MHZ vagy akármennyi, ígyis-úgyis menthetetlenül elavult volt (2009-re abszolút). Szóval kb nulla értelme mást mondani mint ami volt.
De addig is egy kis szájtátani való, ez ugyan nem konkrétan az a bizonyos a proci, ami eddig beszélgetésünk tárgyát képezte, hanem egy másik (kutatási project volt), ami igaz rövid ideg, de mennyin is nem rosál?
(mielőtt föltennéd a kérdést, fogalmam sincs, hogy végigmenne-e a 3D Mark full track rajta
, nem is ez volt az egész kísérlet célja)
Asszem azért letettem ebben a topicban annyit a virtuális asztalra, hogy rájöjj, nem a levegőbe szoktam írni (legalább Athlon XP kérdésben).
-
válasz
DarthSun #119081 üzenetére
2.9ghz-en bootolt még a. 2600+MP-m de stabil 2.5Ghz-en volt csak értelmes feszen 7000-es zalmannal nf7-ben. Szerintem válogatott procival volt lehetséges 2.6Ghz felettire. Szamitogep.hu-n fórumoztam akkor, ami most valamiért nem működik. Volt olyan bartonom ami 2.2ghz-et sem vitt. Szóval kellett szerencse.
-
válasz
DarthSun #119051 üzenetére
Nézegetek egy régi forrást...
Ennyire egyszerű az ablakkezelés, még az idősödő procim is detektálja a kb 25 évvel ezelőtti kódrészletet.Rezidens óra, ébresztővel.
r1,r2,rm1,rm2 : a cserélgetős vektorok az ablakkezeléshez
f1,f2 : a 80x25- ös VGA text mód bufferei(más módban, sőt grafikusan is kijelez, hála a modern BP7 implementációnak, pedig direktben, ebbe nem is volt belevésve)
f1t,f2t,p1t,p2t : a tartalék virtuális képbufferek, tároláshoz, visszaíráshoz.Az ébresztőnek valami londoni torónyórát digiztem, majd bevéstem DMA vawe filebe. A hangja bekottázva pas kódban :
A rezidens PSP is brutál egyszerű Pascalban :
{$F+}PROCEDURE TSclock;INTERRUPT;{$F-}
var Shift : Byte absolute 0:$0417;
BEGIN
if OK then
begin
asm
push ax
push cx
push dx
end;
timew;
asm
pop dx
pop cx
pop ax
end;
end;
OriginalHandler;
END;
OriginalHandler; - a felsőmemória ragasztó, számoló és a rezidens leválasztó, a timew rutinról, ha a start exit=0 -hibakód nélkül történik. Valamivel bonyolultabb a forrása, de nem vészes.Futása, most csak PCEm- ben, natív gépet nem indítottam, nevet, címet kiradíroztam, mert most a kisfiam lakik ott, a telószámok a fényreklámban pedig már rég megszűntek, a céggel együtt :
Az is látszik hogy 1998/01/22. - én használtam utoljára, az utolsó beállított ébresztés - 05:01 óra/perc -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #119045 üzenetére
A DOS Navigator, az Turbo Vision frameworkot hasznal. Az nem csak Pascal volt, hanem C++ is. https://en.wikipedia.org/wiki/DOS_Navigator Es a Turbo Vision default szinkeszlete kb az, ami a Radio Tuner szoftver is. A Borland sajat IDE-je amit a Pascalhoz es a C/C++-hoz adott, az is Turbo Vision. A google kepkereso tele van peldakepekkel: turbo vision
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119037 üzenetére
Jaja, jól illik hozzá, valszeg DN ihlette, különálló kis program.
Szerencsére, ez elég jó kártya, van belőle 2 is, az egyiket egy ismerősöm nagyon akarja,
van még egy rádió tuneres hangkártyám, az opti, majd az is következik...
sosem próbáltam opti kártyát, nem tudom milyenek, képek hamarosan... -
-
válasz
DarthSun #118979 üzenetére
Win3.11 app gyűjtemény - [link] - 460MB
Egyéb:
A védett üzemmódhoz kell még :
System. ini
[386Enh]
SystemROMBreakPoint=FALSE
32BitDiskAccess=FALSE
VirtualHDIRQ=FALSE
EMMExclude=A000-FFFF
device=C:\WINDOWS\SYSTEM\WIN32S\W32S.386
// opcionális // !! device=c:\windows\system\ahcifix.386
A device=C:\WINDOWS\SYSTEM\WIN32S\W32S.386 csak 386 üzemmódban a Win32s csomag telepítése esetén.Nálam egyelőre pendriven van, de ha belső SATA SSD- re szeretné valaki integrálni, akkor RyZenen kell :
device=c:\windows\system\ahcifix.386
Valamint akkor sem árt ha a bebootolt Win3.1x alól szeretnénk írni/olvasni a belső SATA és M2 SSD- ket. Long filename is megoldott természetesen.
Iiiggenn, már Win3.1x- hez is van SATA AHCI driver- a forrást nem linkelem, csak ha esetleg kell valakinek, de sztem madness Win3.1x- el itthon senki nem foglalkozik. Kis bolygónk körül már jópáran - Vogons 3 szál is van, idézet "a morcos nyugger programozók a drivereik mellett, azért igyekeznek a kezdőknek is megfelelő helpeket készíteni az ultraretró madness kódjaikhoz"
Próba-cseresznye, csak beszúrtam a system.ini bejegyzéseket a penre, a használós gépen, de nem próbáltam, most fogom...
-
-
válasz
DarthSun #118816 üzenetére
Egy első lépcső sikerült. A sima Win3.1 FHD felbontással, standard mód :
Gép : R3800X + GTX1060386 módban nem indul, tehát ott van valami árulás, abban kell kutakodni. Memóriakezelés himem.sys alternatívák, ilyesmi.
Állítólag a Jemmex- el elindítható, vizsgálódok tovább.
Hang pedig - SB mód, VSBHDA + system.ini :
[drivers]
timer=timer.drv
midimapper=midimap.drv
wave=sndblst2.drv
midi=msadlib.drv
[sndblst.drv]
MIDIPort=330
DmaChannel=1
Int=5
Port=220
VerifyInt=0 -
RAMBÓ
aktív tag
válasz
DarthSun #118909 üzenetére
Hát szerintem erre a legegyszerűbb a tápcsatlakozó fekete szála (megfelelő föld potenciál). Elektrontechnikusi végzettségem nincs de azért akad más célirányos végzettség és minimális tudás, bár nem ez volt soha a célterületem.
Elfüstölésre meg van 3 példány is belőle, egyet csak meg tudok menteni -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #118907 üzenetére
Én csak azért vagyok rászorulva ezekre, mert a radeonok linuxos driveri fényévekkel jobbak. Egyébként nagyvonalakban elmondom, hogy mi a helyzet:
dx10es kártyák (hd 2xxx, 3xxx, 4xxx széria):
-Benchmarkokban általában 20-30%-al gyorsabbak az nvidia hasonló kaliberű kártyáiknál
-AAA játékokban kb ugyanannyit tudnak
-Bármiben, ami nem a kor divatos aaa játéka, kb 30-70%-al lassabbak az nvidia kártyáknál.
-Mindössze 2-3 évnyi driver support, az utolsó pár évnyi driver mindig használhatatlan (képhibák mindenben) - kb 4 év után már driver frissítés sincs.
-OpenGL driverek kritikán aluliakdx11es kártyák (hd 5xxx, 6xxx, 7xxx széria eleje):
-Nincs dx12 támogatás semmilyen feature level mellett (leszámítva az újabb 7xxx-es és 2xx-es kártyákat).
-Állásában szétrohad GPU hibával
-OpenGL driverek egy fokkal jobbak
-AAA játékokban és benchmarkokban jó
-Azon túlmenően DX11 teljesítmény vállalhatatlanul szar
-Ótvar driverek, az újabb DirectX11-es játékok 90%-a el se indul akkor se, ha hasonló korú nvidia kártyán tükörsimán megydx12es kártyák (rx 3xx széria csúcsa és újabb):
-Nincs rendes hővédelem, egyetlen hőszenzor a chipen, nincs memória hőszenzor sem
-Az OpenGL driver mikrolaggol, ha nem a legújabb processzorokat használod, annyira optimizálatlan
-A ferde hűtőbordák, elégtelen hűtés miatt BGA hibák keletkezhetnek egy idő után
-Olcsó műanyagok, érintésre törnek, mini csavarok...
-Évi egy driver.
-Vállalhatatlan driver minőség, pl gyárilag segfaultoló jobbgombos menük
-dx11 alatt kb 30%-os sebességdeficit az nvidia hasonló kártyáihoz képest
-kb 5 generáción át nem csináltak semmit, csak átnevezgettek. Képesek dx11es gpukat is random nevekkel árulni.
-Nvidiával megegyező teljsítményt kb 2x-4x akkora áron adnak -
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #118862 üzenetére
Van, amelyiken még kondenzátorokat is cserélt. Sőt, valamelyiken két tranzisztort is kicserélt.
Tekintve, hogy a kondenzátorok és tranzisztorok, amiket felforrasztott, többet érnek, mint az alaplap, amire felrakta őket, ez hatalmas nagy odaadást jelent a retró hardverek irányába
Egyébként az egyiket örökbe fogják fogadni, de még le kell tesztelnem, hogy hogyan működnek, pl kibírják -e azt, ha valaki több órán át játszik velük.
-
válasz
DarthSun #118842 üzenetére
Ami nagyon kényes bitch, az a PS/2 sorozat, az MCA modellek, azon bármit változtatsz hardverileg, kéri a ref disket és az adott hardver lemezét (már bootkor!) hogy setupolja, ami PC szemmel szokatlan dolog, körülményesnek hat lemezekkel cseszekedni már ha csak betettél egy másik videokártyát, vagy memóriát bővítettél.
Ugyanakkor ennek is megvolt a célja, mert az új hardver már bootkor a ref diskkel konfigurálva lesz, nem lesz az hogy hoppá beült az új cucc olyan erőforrásra, ami már foglalt volt, hupszika (ugye ilyen retardáltságok PC-n alapok).Illetve, nem árt figyelembe venni hogy ami IBM az szinte mind business class volt, nem arra építették hogy összedugd az otthoni szemétteleppel és pöcc-röff induljon, inkább arra hogy a célközönség igényeihez szükséges funkcionalitást kiszámíthatóan és jól dokumentáltan teljesítse.
Nekem pont ez szokott tetszeni a cuccaikban (amelett hogy szuperül vannak megépítve) hogy oké, bár nincs tuning meg ilyenek, de ami van, jól működik, minimális energia befektetésével, jól menedzselhetően.Illetve csomó jó ötletük volt még a 90-es évek vége feléig is, amikor mentek ezek a saját szabvány gépek mint pl a PC300GL torony amit nemrég adtam el, baromira tetszett a cucc, a bővítőkártyák eltávolítása nélkül, egy mozdulattal kihúzható alaplap, hogy a CPU hűtést úgy oldották meg, hogy nem a procin van a venti, és szintén egy mozdulat kiszedni, hogy a cucc gyakorlatilag néma, ha halk HDD van benne, hogy network indikátor led van az előlapon, és még ezer kis apróság ami jelzi hogy végig van gondolva.
Persze fun a Taiwani és kínai gyártók kínálata is, de nem egy kávéház, alma, körte, stbAlig várom hogy megkaparintsam az Aptivámat.
Amúgy IBM témakörben nagyon ajánlom ezt a csatit, szerintem a legjobb közérthetően javítgatós kontent, mostanában volt sok PS/2 tartalom is ami számomra baromi érdekes mert személyesen sosem láttam még ilyen gépeket.
-
válasz
DarthSun #118839 üzenetére
Tudom hogy öregszel de ezen már túl vagyunk, ez a beszélgetés már lezajlott és már akkor se tudtad, merre vagy arccal IBM témában
Ez a PS/1 amúgy az egyik kedvenc brand PC-m evör. Szuper kis vas, másodpercek alatt bootol, az integrált grafikája VLB-n van a chipsetbe kötve, tehát nem gond hogy csak ISA slotok vannak, pin moddal sokkal gyorsabb proci is mehet bele, a VRAM bővítéssel pedig tud majd elég színt Windowsban SVGA-n is.
Ez igaz a legtöbb IBM brand gépre is, volt Netfinitym, Netvistám, PC300-am, ha lemerült a CMOS elem, fél év bootolni, aztán ha beállítottad normálisan, másodpercek.
A héten jön egy P1-es Aptiva is, az valószínű DOS-korai 3dfx gépnek lesz belőve. -
Hosssszu
őstag
válasz
DarthSun #118816 üzenetére
Egyébként mire lehetne használni a win3.11-et ilyen gépen?
Én a maga idejében sem használtam kb. semmire.
Persze Word, Excel arra volt, de azon kívül nem sok programnak kellett. Most meg aztán ilyen gépnél mi az ami ki tudná használni értelmesen?(nem hogy 64 bit, de 32 is csak akkor volt benne valamilyen szinten, ha az ember feltette a win32s (ha jól emlékszem a nevére) kiegészítést)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Delta Force (2024)
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest